Acum vreo 5 ani, exploda moda aplicațiilor pentru telefoane. Toată lumea și-a făcut aplicație, nu erai companie, magazin, blogger sau orice altceva dacă nu aveai propria aplicație. Și nu costă deloc puțin, credeți-mă, se plătesc sute până la mii de euro pe mo aplicație, iar funcționarea ulterioară costă și ea, aplicația fiind pe serverul dezvoltatorului.

După 5 ani, unde suntem?
Păi, cam în același loc, mai în urmp. Bloggerii s-au lămurit că unt fix vax, pentru ei, în condițiile în care nu oferă nimic în afara feedului blogului, așa că le-au abandonat, companiile, în schimb, le întrețin cu elan și avânt, cu utilitate minimală și ROI undeva spre partea cu minus.

Voiajam înainte prin aplicația de la McDonald’s, de curiozitate. Calculator de calorii, cum să trăiești sănătos, clasica comunitate, fix nimic, același lucru poate exista relaxat pe un minisite, cu cost zero pentru companie.

Și mă gândesc, ce drăguț ar fi și, în același timp, revoluționar, dacă în aplicație ar exista meniul de la Mec, din care eu, user înregistrat, cu cardul introdus în sistem, să pot alege ce vreau, să plătesc cu cardul, să mi se emită un QR Code sau un cod de bare clasic în timp ce sunt în drum spre Mec și, la casă sau la DriveIn să mi se scaneze codul și să îmi iau direct produsele. Repede, fără gălăgie, fără aglomerație, fără DORIȚI MENIU LA HAMBURGER?, simplu și util.

Aș descărca asemenea aplicație, și de la Mc, și de la KFC, pentru că ar avea utilitate. Pentru că, pe mine, persoană adultă, mă interesează ca aplicația aia să îmi fie utilă cu ceva, nu să INTRĂ ÎN COMUNITATEA MCDONALDS SĂ DISCUTĂM DESPRE HAMBURGERI.

Desigur, Mc e doar un exemplu. KFC nu cred că are aplicație, dar sunt convins că tot un entuziast social media ar face-o și pe aia, să mă invite în comunitatea KFC. Și avantajul e că ai persoane reale acolo, logate, care au datele financiare introduse direct sau prin opțiunea default de payment a telefonului.

Dar, de exemplu, ziarele reale, pe hârtie. Au aplicații care sug feedul și ți-l trimit. Ok, și? Nu am văzut nicăieri, în ziarele care încă se tipăresc, o opțiune de a-mi cumpăra un abonament, în mod direct și să primesc ziarul acasă. Încă se cumpără ziare, să știți. Sau o opțiune de a cumpăra, direct din aplicație, spațiu publicitar, sau anunțuri.

Serios, nu îmi dau seama unde se blochează drumul acesta. Pentru că mă îndoiesc masiv că sunt primul care s-a gândit la așa ceva (moment în care cer drepturi de autor :mrgreen: ), prin urmare, cine se opune să ai opțiuni de genul?