Ştiu, titlul e banal. Deşi de fapt gândul meu mă duce spre cartea lui Alexandre Dumas, nu la rezultatele revoluţiei. Din păcate, în aceste zile sunt din ce în ce mai puţini cei ce au auzit de Alexandre Dumas şi mult mai puţini cei ce au citit ceva de el. Aşa că o să mă rezum la revoluţie.

Ce făceam acum 20 de ani?
Aveam 15 ani şi cam pe vremea asta luam bătaie de la mama că nu mă lăsa să mă duc în oraş, să văd ce s-a întâmplat cu tatăl meu, care plecase împreună cu colegii de muncă la revoluţie.

S-a întors târâş de la sediul CC al PCR până în Piaţa Unirii, atunci când lângă el o femeie a fost împuşcată în cap. Da, a fost şi a 2 a zi, dar deja după fuga lui Ceauşescu începuseră să iasă din sediul respectiv actualii parlamentari sau vedete ale revoluţiei, cu saci plini de valori, aşa că s-a lămurit rapid cu ce se mănâncă aşa zisa mizerie de revoluţie şi a plecat acasă.

Vecinul de sub noi a murit. A lăsat în urmă 4 copii, din care unul sub un an. Probabil acum o întreabă pe maică-sa de ce a murit tata şi nu prea primeşte răspuns. Era bibliotecar la biblioteca naţională, se dusese să nu cumva să ardă cărţile, să fie acolo şi să aibă grijă. L-au găsit prin ianuarie, la o morgă, etichetat drept terorist, împuşcat cu gloanţe de provenienţă necunoscută.

Doamna Anda, administratora de la blocul 10, a înnebunit în 5 zile, cât timp şi-a căutat băiatul de 16 ani prin zecile de cadavre din morgi. Fugise şi el la revoluţie şi nu mai ştia nimic de el. L-a găsit la spital, bătut măr, nu ştia de cine. Din păcate, pentru sărmana femeie, timpul se oprise în loc prin mormanele de morţi prin care răscolise. Nu a reuşit niciodată să îşi mai revină la normal. A lăsat în urmă un copil minor, fără nici un altfel de sprijin. Copilul este acum seful unei mari firme de consultanţă din rromânia.

Nea Vali de la 3 s-a dus la revoluţie cam pe 26-27 decembrie. A stat 2 ore, după care deja era printre membrii fondatori ai PNŢ. Acum este un prosper om politic, PDL-ist de frunte. Are certificat de revoluţionar, are terenuri prin Bucureşti, primite cu titlu gratuit, nu plăteşte impozite şi taxe. Nevastă-sa, idolul meu de femeie la vremea aia, s-a făcut cât o roată de TAB şi nu iese niciodată din complexul rezidenţial în care locuieşte.

După 20 de ani.
Oameni au murit. Nimeni nu ştie de ce. Pentru un trai mai bun. Pentru a nu mai sta la coadă la pui şi lapte. Pentru a putea vorbi liber.

Ce am obţinut?

Copii care afirmă cu tărie că trebuie să revenim la comunism. Un preşedinte cu veleităţi de dictator, care îşi face copiii parlamentari, îşi atribuie valori din patrimoniul naţional şi îşi promovează o camarilă de apropiaţi în funcţiile publice. Cam aceleaşi lucruri pentru care Ceauşescu a fost împuşcat.

Dar suntem liberi…

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.