Acum ceva vreme, întâmplător, am aflat că există o finalitate la Canonicatul Dunei, scrisă, evident, de Brian Herbert. Normal, traducere în română canci, așa că a trebuit să îmi sacrific sufletul și să citesc în engleză.

Cu inima curată vă zic, mai bine nu citeam.
2 cărți, 18 euro, pe care îmi pare rău că am dat banii. (1, 2)
Sigur, efortul, din partea celor 2, este lăudabil. Au vrut să ofere publicului o încheiere la ce nu a reușit să termine Frank Herbert, măcar pentru întrebările standard, cine erau cei 2 bătrâni din grădină, de unde vin onoratele Matres și cine i-a făcut pe Fiutari. Hai să zicem că au oferit un fel de closure pentru fanii de zeci de ani ai seriei.

Dar scrisul…vai. Știți romanele alea ale lui Pavel Coruț? Hai, că dacă sunteți peste 40 de ani, e imposibil să nu fi citit măcar unul. Alea unde situațiile erau disperate, Varain era în sânge pe sub mese, după care apărea Bătrânul, calm, maiestuos, sigur pe sine, care termina totul cu câteva vorbe blânde, dar dure, dure, dar dârze?

Well, fix așa e scris acest sequel. Totul e grav, nu mai există speranțe de salvare, vine Omnius și ne rade pe toți! Moare Kwisatz Haderach! Dar stai, nu e așa!!!!1111oneone Apare Norma Cenva și salvează situația, îl omoară pe Omnius, îi zice lui Duncan Idaho că el este Kwisatz Haderach, iar Duncan brusc începe să se și simtă ca unul, totul se desfășoară lin și previzibil, fix ca ultimul episod al unei telenovele braziliene, unde toți eroii buni își primesc răsplata binemeritată, iar cei răi sunt pedepsiți până la unu. Până și lui Erasmus i-au găsit cum să moară decent, se sinucide. Dar cum a ajuns Serena Butler în Memorii încă nu au reușit să explice. Dansatorii-față, care erau cei mai șmecheri, care preluaseră galaxia, dispar din peisaj și mor cu un singur gând al lui Erasmus. PE FUCKING BUNE? Niște experți în fiziologia umană nu au descoperit, timp de milenii, că au un trigger biologic care îi ucide?

Ok, e o maculatură, clar, dar e de așteptat, dacă citești descrierea lui Kevin J. Anderson, partenerul de scris al lui Brian Herbert. 175 de cărți scrise. Este, efectiv, imposibil, dacă nu scrii după o rețetă standard, tip Da Vinci Code și dacă nu angajezi, cumva, ce or avea ei pe post de studenți, ca să umple maculatura și spațiile dintre personaje, cu cuvinte, sub îndrumarea Maestrului. “Deci aici va fi o bătălie grea de tot, minim 40 de pagini. Să fie gata azi”.

Problema e că mai sunt câteva cărți scrise de acest tandem. Și sunt și tentat, și dezgustat.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

23 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Unele din cartile lor sunt decent scrise. Impresia mea a fost ca au inceput sa invete. Dar per total sunt maculatura ieftina.
    Dar astea 2 la care te referi tu sunt absolut crunte!
    Nu stiu cate sute de pagini…stau in naveta aia si se f..t…apoi brusc unu din ei e tradator. Apoi apar cei doi “batrani” si pace in 50 de pagini.

    Suna un pic credibil ca Duncan e foarte important. A fost in absolut toate cartile scrise de Frank Herbert si se schimba, evolueaza. Doar el si viermele evolueaza in timp ce restul doar supravietuiesc. Dar modul in care au ales sa expuna situatia asta nu e deloc placut.

    1
    • #2

      cred ca Herbert a avut planuri mari cu Duncan. cu siguranta. Probabil si Omnius + Erasmus au facut parte din ideea de baza, altfel nu ar exista premiza jihadului butlerian.
      aia cu Rabbi dansator față a fost atât de brusc, de era ca in bancuri, gen Cine credeti ca este sabotorul si de ce Rabbi?
      de exemplu cele 3 Case au fost scrise decent, chiar mi-au placut.

  2. #3

    Stiu că ai mai avut o tentativă cu scrisul, dar de total alt gen.
    Eu zic că pt sufletul tău să îți scrii cartea ta, exact așa cum o visezi, cu povestea care se desfășoară exact așa cum simți tu că ai vrea să o citești!
    Spare no time, no resources and no heart , to put in it și cred că așa omenirea va mai câștiga un scriitor!

    1
    • #5

      pentru kindle. da, my bad

    • #6

      Ah, ce mizerie, tocmai constat ca ebook-urile Nemira sunt disponibile exclusiv prin Audiotribe.
      “Pe vremuri”, adica nu mai departe de anul trecut, puteai sa cumperi direct de la ei de pe site, treceai prin porcaria de DRM Adobe dar macar dupa aia puteai sa le convertesti in ce vrei tu din Calibre.
      Stie cineva daca se poate scoate epub din Audiotribe asta?
      Oh well, se pare ca trebuie sa trec si eu 100% pe engleza.

    • #7

      avantajul, cand le iei de pe amazon, cel putin la ce am luat eu, e ca e mentionat ca se livreaza fara DRM

  3. #8

    >> de unde vin onoratele Matres

    Cum de unde? Sunt urmasele Difuzoarelor Pestelui si Bene Gesserit, venite din Dispersie.

    1
  4. #11

    Acu’ că te-ai fript cu Dune, să nu cumva să te gâdile să vezi care-i treaba cu Rama 2, 3, 4. Nu știu cum a fost de acord moșulică să lase să se publice așa ceva.

    Iar cu Herbert (și nu numai), nu știu, nu cred că trebuie supraestimată ideea unui mare arc peste timp gândit de la început. Lumea se mai adaptează, îți mai vin idei, etc. Serialele TV sunt pline de așa ceva, au idei pentru 3-4 episoade și apoi vedem noi (remember Lost?). Jocurile video sunt la fel. La fiecare expansion descoperim că de fapt mai există un rău mai mare, apoi unul și mai mare, evident, invizibil până atunci, și tot așa.

    Șmecheria e că unii au mai mult talent și te păcălesc frumos.

  5. #12

    Eu am citit precursoarele Dune scrise tot de tandemul asta si mi s-au parut ok-ish. Astea doua recunosc ca nu le-am citit.

    1
  6. #14

    Off-topic/On-topic – Eu am un fetish cu Brandon Sanderson si universul creat de el. Am devorat tot ce a scris pentru universul ‘Cosmere’. Terminand asta am vazut ca el a fost cel care a terminat seria ‘The Wheel of Time’ (deoarece autorul a murit de cancer inainte sa termine).

    Desi am incercat de doua ori sa citesc seria de fiecare data m-am lasat pe la al 3-lea/4-lea volum deoarece povestea se imprastie in 1000 de fire si actiunea se misca la viteza de ofensiva ruseasca.

    DAAAR am descoperit audio-book-uri si m-am ‘indragostit’ de un cititor – Michael Kramer – si incerc a 3-a oara :D.

    TLDR: Daca dati de carti ‘grele’ incercati si varianta cu audio-book. Posibil sa fie mai usor pentru voi sa treceti peste volumele mai putin interesante.

    • #15

      si eu am abandonat de 2 ori TWT. nu pot:))

    • #16

      TWT de 2 ori. in engleza. cam pe acolo, 3-4, e cel mai greu de rezistat.
      am si LOTR parcurs de fo 3 ori. tot engleza.
      acum am luat varianta audiobook de pe audible a LOTR in lectura lui Andy Serkis. e o super experienta. omul e genial.

    • #17

      TWT e la fel de ametit ca The Witcher

  7. #18

    Dar Dune 7 – cartea brundurilor de Patrick Herbert ai citit?

  8. #20

    si care e faza cu aia doi? ca chatgpt n-a vrut sa zica…

  9. #23

    După ce am terminat trilogia inițială, am fost tentat să încerc restul, dar după ce am aflat de cine au fost scrise și că recepția nu a fost așa grozavă, am renunțat la idee.
    Personal, la finalul trilogiei inițiale, ultimele pagini fix despre încheiere sunt. Bătrânii din grădină sunt fix Frank și soția lui, iar personajele scapă din Universul cărților.
    Prefer s-o las așa, cum ar fi și cu A song of ice and fire. Decât să screme nea Martin un final ca la TV, mai bine le lasă neterminate.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.