Când eram puști, unul din puținele pusee de ură pe care le aveam se îndrepta împotriva casierelor de la RATB. Pentru că făceam liceul în Giulești și locuiam în vitan, trebuia să mă trezesc de la prima oră a dimineții, ca să pot ajunge la 7.30 la școală, când începea prima oră. Și nu aveai cum să întârzii, pentru că nu intrai în școală punct.

Iar doamnele casiere de la chișcul RATB din piață mă trimiteau regulat fără bilet, pentru că eram vinovat că nu aveam mărunt. Pur și simplu nu îmi vindeau bilet și trebuia să merg blat, la 6.30 dimineața. Mă mai prindea controlul, dar oricum nu prea aveau ce să îmi facă, pe vremea aceea. Dar rămâne ideea de mizerii umane ce erau.

Da, chioșcurile de bilete trebuie să dispară. Am evoluat suficient de mult ca să nu mai trebuiască să plătim de la buget pe cineva care să facă munca pe care o mașină o face mai repede și mai bine decât un om.

Dar nu doar casierele RATB trebuie să dispară. Trebuie să dispară și angajații băncilor. Majoritatea operațiunilor care se fac într-o bancă, majoritatea MASIVĂ este formată din operațiuni ce nu au nevoie de intervenția umană. Aproape orice formă de interacțiune bancară poate fi substituită de un bancomat inteligent, fără nici un fel de problemă.

Același lucru trebuie să se întâmple și cu funcționarii din primării. Casiere? Pentru ce? Bani depuși la automat. Eliberarea de diverse acte? Te duci la ecran, apeși pe actul de care ai nevoie, ți-l printează, banii ți se opresc din cont sau îi plătești tu, cash sau card. Zeci de mii de trântori care formează o plagă pentru societate ar merge la cursuri de recalificare pentru muncă reală, nu muls de la țâța banilor bugetarilor.

Mi-e lene să mă gândesc și la alte categorii socio-profesionale care de fapt fac umbră pământului degeaba și pot fi înlocuite de automate. Dar mai sunt. Multe. Voință să fie.