Eu am o nelămurire maximă, legată de crescutul dinţilor la copii.
Ţin minte foarte clar că atunci când mi-au crescut dinţii a 2 a oară, adică de când pot să am amintiri, nu am avut nici cea mai mică urmă de durere. Nu m-a durut nici când au căzut ăia de lapte, nu m-a durut nici când au crescut cei noi, pur şi simplu m-am trezit că am dinţi. Ba mai mult, ţin minte cu câtă plăcere hâţânam de un canin care nu voia să iasă, oripilând-o pe mama, care credea că am dureri sfâşietoare.
Aşa că, întrebarea e:
De ce pe bebeluşii mici îi dor dinţii când cresc? E ca la dezvirginarea la femei? Prima dată doare, a 2 a oară nu mai simţi nimic?
NOU
ar fi prea crancen pentru parinti sa`si mai auda copilul pe la 5-6 ani (sau cand creste perechea nr.2 de dinti) plangand ore in sir su saliva scurgandu`se din gura.
NOU
@maddy: saliva le curge ca nu stiu sa inghita scuipatul :)) si oricum, la 5-6 ani ii dai un ketorol si il trimiti la joaca
NOU
Nu stiu, oare chiar ii doare cind le ies primii dinti? Eu am doi copii, nu am avut probleme de genul asta, cu dureri la primii dinti. La fiica-mea chiar am observat ca i-au iesit dintii cind s-a atins lingurita de ceva si a facut zgomot 🙂
NOU
@Catrina: ii doare sigur
NOU
Ii doare sigur pentru ca multi copii fac febra,refuza mancarea plus ca baga tot ce prind in gura si rod cu pofta.Primii dinti strapung gingia si tre’ sa fie dureros.A doua serie de dinti creste in locul celor cazuti,gaura este acolo pentru ca atunci cand dintii sunt scosi se observa ca urmatorii deja sunt acolo,pregatiti sa iasa.Nepotica mea de 5 ani a facut o radiografie la dinti si deja se vad dintii permanenti cum asteapta ei,cuminti,sa iasa la momentul potrivit.
NOU
Probabil ca pe toti ii doare. Dar nu toti urla din cauza asta.
NOU
mi-a zis o dintoloaga ca e o durere foarte mare cand cresc prima oara dinti la bebelusi deoarece trebuie sa iaa prin gingie, de aceea dinti cresc cand esti mic si ai gingia mai moale, daca ar creste la varsta mai mare 7-8 ani ar fi o durere si mai mare ca deja la varsta aia gingia s-a format deja 🙂
NOU
ei bine, trebuie sa se evidentieze si programul ‘primul dinte’ prin ceva nu? Si daca nu plans si baleala excesiva, atunci prin ce? 🙂
NOU
Eu tin minte ca baietelul meu a resimtit fiecare dintisor care i-a iesit…
NOU
Durerile de dinti ale copilului tau au doua cauze majore, strans legate de varsta micutului> in cazul tau durerea provocata de aparitia primilor dintisori, in perioada 1 luna – 1 an si jumatate. De ce este dureros? Eruptia dentara este procesul prin care apar primii dinti. Acestia incep sa se dezvolte inca de la nastere, dar momentul major care provoaca durerea este strapungerea gingiei, si aparitia lor propiu-zisa. Pe masura ce dintisorii cresc, gingia se inflameaza si se inroseste provocand disconfort bebelusului.
Te invitam sa citesti articolele noastre din sectiunea Dentist.ro Junior www.dentist.ro/stomatologie-copii si in special pe acestea www.dentist.ro/durerile-de-dinti-la-copii www.dentist.ro/dentitia-sugarului—eruptia-dentara www.dentist.ro/dinti-de-lapte-pretiosi si www.dentist.ro/secvente-de-crestere-a-dintilor-copiilor
Speram ca ti-am raspuns la intrebare, articolele recomandate oricum raspund detaliat. Suntem aici si pentru alte intrebari 🙂 Sa iti traiasca!
NOU
@Dentist.ro: singura problema e ca si ultima babuta din cartier stie ca la copii primii dinti care apar sunt cei de jos:)
NOU
Arhi, se observa cand le apar dintii, dar nu trebuie sa fie atata de grav, cum scrii tu; devin muscaciosi, rod orice prind, au draci pe ei, dar sunt mici puseuri, nu dureaza mai mult de cateva ore:
www.desprecopii.com/info.asp?id=98
O parere personala- ai grija cu florul- multi il recomanda dar am impresia ca, de cand se administreaza, strambam dintii la copii. Ce vreau sa scriu? Din discutiile cu rudele-dintari, cu altii parinti si din observatiile pe 4 exemplare, din monte diferite :D, dintii de lapte cad mult mai greu la copiii din ziua de azi, necesitand de multe ori extractii, iar daca nu observi ce se intampla in gura micutului, te vei trezi cu dintii definitivi crescuti strambi.
Cred ca mai bine facea muma, acu’ 40+ de ani, cand, citind despre necesitatea florului, instituise o masa pe saptamana bazata pe peste…
Asta ca sa nu dam in Teorii Conspirationiste. :-)))
NOU
*flor = flUor
NOU
@alexino asa am auzit si eu, insa nu imi dau seama de unde stiu ei ca e durerea asa mare? poate nu e asa mare durerea pe cat de sensibili sunt ei…
NOU
@ARHI: saliva le curge ca nu stiu sa-si tina gura inchisa-tu iti inghiti scuipatul?!
NOU
@PlayActive: nu, scuip pe unde apuc
NOU
Raspunsul este da. 🙁
NOU
Arhi cand ti-au crescut maselele de minte nu te-a durut? Ca pe mine ma durut de m-a luat naiba, nu puteam nici sa ma spal pe diniti ca ma loveam sau zgariam cu periuta si ma curenta o durere pana in ureche.
Eh, asa e si la copiii…poate mai rau
NOU
prima oara dor nasol ca sparg gingia, a doua oara doar maselele de minte..nush de ce it’s a mistery, dar fiimea urla ca din gura de sarpe la primii dinti, n-a dormit o sa ptamina
NOU
Cred ca doare din cauza ca le strapunge gingia. Dar nu cred ca pe toti copiii ii dor gingiile. Nepotul meu nu s-a plans de dureri din astea si acum arata ca un crocodil, cu gura plina de dinti (are un an si 7 luni) :). E drept, cred ca il mananca gingiile, ca isi pipaie clonţii toata ziua, dar nu se plange de dureri.
NOU
Păi, cam aşa e. Prima oară doare, a doua oară ai orgasm: “ţin minte cu câtă plăcere hâţânam de un canin” 😉
NOU
Uneori dor si cand esti mare, si iti ies maselele din fundul maxilarului.
Stiu de la ai mei ca e bine sa-i dai copilului caruia ii ies dintii, sa roada morcovi. Cica face chinul mai usor de suportat (preocupare, masaj la gingii, distragerea atentiei?)
NOU
@Post : Poate li se imflameaza gingia si deaia doare …”.Sau poate ii manaca gingia si plang de nervi ca nu le dai ceva sa roada . (la bebelusi)”
Off-topic: Ador sa citesc commenturi gen : “nina :raspunsul e da.:( ” Sau “Play Active – Tu iti inghiti scuipatu” .
NOU
Attention whores. Nu-i doare. doar vor atentie 😀
NOU
bebelusii au aceleasi dureri ca acelea pe care le-ai avut tu cand ti-au iesit maselele de minte… eu din cate imi amintesc e foarte dureros.
NOU
da, a fost o derere groaznica
NOU
ce dureri aţi avut voi de la măselele de minte? mie acum îmi ies şi în afară de – mai demult – o falcă care trosnea şi durea, n-am simţit absolut nimic, m-am trezit cu o măsea în plus
NOU
PLm de conglomerat de natii ce sunt! Am toate maselele de minte si habar n-aveam de asta, am aflat la un detartraj. Cand mi-au aparut dintii de lapte nu stiu cum a fost. Cand au trebuit sa cada am incercat sa-i scot singur cu ata de clanta, cu pensete, sa trag de ei, sa musc din mere, morcovi, coaja de paine. Nu ma durea dar simteam ca ma mananca gingiile.
NOU
Pana una-alta, noi presupunem ca ii dor gingiile, dar e mai probabil ca ei sa fie iritati de inflamatia gingivala, de faptul ca nu gasesc ceva care sa le opreasca mancarimea locala si de stresul adaugat al parintilor.
Fiecare sugar reactioneaza individual, probabil contand foarte mult si atitudinea parintilor fata de copil (mamele depresive/panicarde transmit o stare de neliniste bebelusilor, si le accentueaza simptomele).
Febra nu e caracteristica eruptiei dentare, ci e mai degraba de alta cauza (dar se poate vorbi de o stare subfebrila).
Copiilor mici (inclusiv sugari) nu li se dau morcovi cruzi pentru ros, exista riscul ca ei sa se inece cu bucatile desprinse din morcov (sau din orice aliment prea dur). Sunt in comert o gramada de jucarii speciale, teethers. Pana la urma copilul singur isi va gasi ce sa roada, inclusiv jucariile de plus, daca asta simte el ca ii face bine, nu e obligatoriu sa ii placa un teether.
Pentru alinarea inflamatiei/durerilor in timpul eruptiei dentare se gasesc in farmacii diverse geluri (Dentinox N, de exemplu) care se aplica pe gingii.
Dupa ce au aparut primii dinti, tot cei de la Dentinox au o pasta de dinti fara fluorizi, tot in farmacii se gaseste.
NOU
E ca la caini, nu dor..dar dor. Si mai simti si nevoia sa rozi ceva…
App, Arhiman sterge-ma din blogroll please. Nu mai exista adresa.
NOU
@WaTzaP: de ce?
NOU
Păi a doua oară gaura era deja făcută. Ce dracu să mai doară.
Ai călcat vreodată într-un cui? Încearcă acest lucru dar viteza cuiului de străpungere să fie undeva la o lună!
Încearcă să cumperi un BabyOrajel. Face minuni. E de vânzare şi la noi în Rromânica.
NOU
Pentru ca nu mai exista adresa 🙂
So..i don’t exist.
NOU
ok, dar stii ca ai un loc acolo, oricand, da?
NOU
Ti-am lasat vreo doua offline-uri pe arhi.tv.
Ok, daca va fi sa caut celebritatea te anunt :haha:
Avem proiecte weeb2.0 in dezvoltare si chiar nu are rost sa ajungi prin ziare pentru cateva detalii inutile.
NOU
cand cresc maselele “de minte” pentru unii este dureros. cred ca si la copii este cam la fel. depinde de configuratie, organism.
un dentist in domeniu poate lamuri.
se pare ca nu-i nici un dentist comentator p-acilea.
doar comentatori dentisti.
dinte pentru dinte!
incepe un ochi sa-mi creasca
NOU
Li se sparge gingia si de-aceea doare. Daca dintii ar iesi la varsta mai mare de 1 an jumate copilul nu ar suporta durerea, iar in primul an de viata centrii durerii nu sunt pe deplin dezvoltati si nu resimt de fapt durerea la intensitatea ei adevarata.
Crescutul maselelor de minte depinde iar de fiecare. Pe mine una nu m-a durut, m-am trezit si eu cu masele suplimentare (si nu stiam ce sa fac cu ele :))
NOU
Doare si cand iti cresc maselele de minte deci da…e ca dezvirginiarea ca e prima data :))
NOU
am o fetita de un an si patru luni.primul dinte a venit la 8 luni si acum ne ies primele masele! nu pot explica in cuvinte cat de morocanoasa e cand o dor tare! stiu sigur ca nu se preface pt ca e o jucausa de fel.Copiii nostri stiu sa ne “pacaleasca”cu orice altceva dar cu durerea dintilor mi-e greu sa cred ca ar putea deveni niste actori de mare talent…oricum ar fi,merita toata atentia noastra!