Vorbeam aseară cu nevastă-mea, îmi povestea de soțul unei cunoscute de-ale ei care, deși avusese febră cu o seară înainte, se trezise de dimineață și plecase la muncă. Pentru că, efectiv, oamenii nu au din ce trăi, tipul și-a pierdut jobul și lucrează zilier în construcții, nu se duce la muncă, nu e plătit, nu îi dă nimeni niciun ajutor, nu au pe nimeni.

Și în toată lăbăreala asta cu MUNCEȘTE DE ACASĂ, nimeni nu se gândește că, de fapt, majoritatea românilor NU muncesc pe internet, NU stau la birou, NU își permit să muncească de acasă. Din cauza guvernărilor de succes PSD, USL, PNL, majoritatea românilor nu își permit să strângă sume considerabile de bani, cu care să poată trăi 2-3 luni fără să le fie frică că o să moară de foame.

Adică mă gândesc Ok, vine milițianul Vela și zice gata, sunteți în carantină, nu aveți voie să ieșiți din casă deloc, dacă vreți cumpărături, adresați-vă primăriei și vă cumpără ei, le dați banii. De unde bani, dacă omul nu muncește și nu are bani strânși? Cum supraviețuiești? Ce mănânci?

Știu sigur că nu am doar cititori de la Vali, cu minim 5000 de euro pe lună și corporate, ci suntem majoritatea oameni simpli, care au munci normale.
Voi cum vă descurcați?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

97 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Din fericire pot sa lucrez de acasa (am deja trei saptamani). Baietii astia de la fabrica, cu toate pacatele lor :), au fost super inspirati si pregatiti din punctul asta de vedere, merge treaba snur.

    • #2

      TOATE pacatele lor:)))))))))

    • Și pe noi ne-a trimis să lucrăm de acasă iar acasă la mine nu e decât soacră-mea.
      Știu, e nașpa.
      Doar eu și soacră-mea.
      Dar, asta e.
      Sper să crească productivitatea.
      Menționez că lucram la un crematoriu.

    • #4

      Arhi: ce sa facem, nu e nimeni perfect 🙂

  2. #5

    Nici noi nu muncim de acasa. Scos toate economiile, pus deoparte pentru chestiile obligatorii – născutul a mancat o buna parte din ele dacă nu nasc în cadă acăsucă :)), și doamne ajuta sa nu le terminam pana se da drumu’ la treaba din nou, ca să avem cu ce da restart. Producem fix ZERO lei toată perioada asta, nicio oportunitate de reprofilare. 🙂

    • #6

      Nici macar urgente? 🙁

    • #7

      Hă?

    • #8

      De ce aveam impresia ca esti stomatolog/tehnician dentar? Confund? Daca nu, nu exista urgente din cand in cand?

    • #9

      Ah. Nup, nu sunt, dar veniturile în casa erau dintr-un cabinet stomatologic și un salon de cosmetica. :)) Ambele sunt închise, și nu primim nici urgente, alta faza misto e ca am fost anunțați scris, de Colegiul Medicilor, ca urgentele pot fi efectuate doar în anumite condiții, doar cu nebulizator, doar cu echipamente pe care nu le au chiar orice cabinete și, atenție, DOAR de către unitățile de primiri urgente. Adică daca esti privat, nu ai voie sa funcționezi. Ca exista unii care o fac fiindcă pile și relații unde trebuie sau pentru ca sunt inconștienți, e partea a doua. Dar nu e legal.

    • Laura scoate dinți, dar nu e stomatolog.

    • #11

      @neaIlie – nu e bre Laurra, e aialanta, duamna bacanu – aia bate ca brusli 🙂

    • #12

      @Laurra . Atunci am inteles… si da, e greu… Ca o consolare, salonul ala va fi la mare cautare odata ce (daca?) lucrurile revin la normal. Bafta multa!

    • #13

      @Zarax, multumesc. Sper din suflet sa existe repornire ușoară la toată lumea și sa ne adaptam rapid la noua viata care va fi, când va fi. 🙂 Eu știu ca sunt legata de mâini și picioare toată perioada asta și strang energie de munca pentru când vom putea. Între timp, ma hrănesc cu faptul ca exista, pentru alții, oportunități sa producă și sa supraviețuiască perioadei asteia. Oricât de siropos suna, chiar cred ca doar dacă suntem oameni unii cu alții putem sa depășim cu cât mai puține pierderi perioada asta.

  3. #14

    Eu n-am concediu și nu muncesc de acasă. Nu toți bugetarii stau acasă pe salariu 100%, nu toți iau șpagă și nu toți învârt banii cu lopata.

    • #15

      pai normal – unii mai tre sa si munceasca 🙂 . Rarpotul intre cei care taie frunze la caini si cei care muncesc cred ca e totusi disproportionat in continuare….

    • #16

      v-am votat pe amandoi, cunosc indeaproape problema!

  4. #17

    de saptamana asta sunt semi-somer (desi lucrez de acasa). gen lucrez 4 ore pe zi, compania imi plateste 4h si statul compenseaza pana la salariu intreg.
    deci deocamdata e chiar mai bine, muncesc la jumatate desi nu pot profita prea bine de cele 4 ore libere in plus…

    luna asta (aprilie) se anunta ca unii vor fi trecuti la somaj total temporar si in mai-iulie se aud restructurari permanente de vreo 50% din personal asa ca eu unul ma mai bazez pe vreo 2 salarii complete si apoi somaj…

    Din fericire am lichiditati pentru cel putin 2 ani si aur/argint pentru inca un an (depinde cat o fi pretul la momentul vinderii) daca nu mai rup amazonul si alte cacaturi.

    Imi place sa cred ca guvernele lumii au un plan “de dupa” pentru ca daca predictiile se adeveresc (de exemplu in US se vorbeste de 30 M de someri pana in vara) la nivel mondial vorbim probabil de sute de milioane de someri iar unele tari vor avea si 30% somaj ceea ce duce la tensiuni sociale, proteste masive, criminalitate si dezordine. Mai adaugi la asta si inghetarea migratiei fortei de munca si ai furtuna perfecta pentru un scenariu apocaliptic.

    • #18

      As cumpara si eu aur, se poate cumpara si vinde online? Nu zi sa caut pe google 🙂

    • #19

      poti cumpara de la casele de trading, dar nu cumperi fizic nimic, ci doar dreptul de detinere, daca pica bursa, te-ai futut pe el de aur, ca sunt doar niste hartii

    • #20

      cetin, ce zici tu e paper-gold, paper-silver, nu cumperi fizic metalul.

      insa poti cumpara fizic aurul (lingouri sau monezi). Nu mai stiu daca acum mai e dar pe vremuri Pireus vindea aur dar doar daca il tineai la ei in seif (paper-gold) pentru ca nu puteai sa-l retragi sau cel putin nu cantitati mari.

      Pe monezi e mai usor. Poti cumpara monezi si mini lingouri de la topitoriile trezoreriilor diferitelor tari. In special US, Canada, Australia dar sunt si siteuri care intermediaza dar si ebay daca vanzatorii sunt credibili.

      Majoritatea magazinelor cu traditie sunt out of stock zilele astea: online.kitco.com/buy/gold-silver.html

      Pe ebay ai chestii de genul: www.ebay.fr/itm/Etats-Unis-USA-One-Dollar-Silver-Eagle-31-10g-1991-Piece-argent-pur-1590/303423504153?_trkparms

      Insa s-au nesimtit baietii si le-au crescut pretul. Silver Eagle-ul american (1oz, 31 g) era 19-20 euro inainte, acum vad ca-l dau cu 31….30% profit, smecherie.

    • #21

      in afara de pireus, si cred ca mai e o banca, care la fel, te obliga sa il tii la ei, degeaba detii aur in romania, fizic, ca nu ai unde sa il vinzi, nimeni nu ti-l cumpara, in afara de amaneturi, la 50% din pret

    • Om neavizat in metale pretioase: daca se fu tare treaba, cine cumpara metale pretioase? Si nu o sa fie un pret derizoriu pentru ca o sa scada cererea si o creasca oferta? Cei cu bani nu stiu ca probabil vinzi aur ptr mancare deci pot sa iti ofere mult sub valoarea lui?
      LE: Ma refer la metale pretioase fizic, nu gold papir
      (intrebare nesarcastica)

    • #23

      raspuns tot neavizat (eu colectez argint si mai putin aur, mai mult pentru valoare de colectie si puritate a metalului – .999 sau chiar .9999), din cate am citit nu a existat moment in istoria civilizatiei in care metalele pretioase sa-si piarda valoarea ci s-a schimbat doar modul in care intelegem valoarea.

      de exemplu daca ai un teren sau o casa de vanzare dar moneda s-a depreciat masiv (gen venezuela) si nu are nici acoperire in metal (breton woods a “dezlegat” dolarul de aur prin 71 si subit oamenii nu au mai putut sa converteasca dolarii in echivalent aur), cum o vinzi? cu 1 miliard de dinneros cand maine casa va valora jumate? o vinzi pe ceva ce maine ramane la fel nu e supus actiunii timpului iar ala e metalul sau trocul, imi dai casa iti dau terenul…

      asa ca ideea din capul meu e ca fie in cel mai rau scenariu voi putea sa “cumpar” chestii cu aur/argint la un pret avantajos mie fie daca se va reveni la conversia aur-moneda (pentru a evita schemele financiare si crizele subprime) atunci metalele pe care le detin isi vor gasi un corespondent real in bilete (avantajos mie).

      cu triliardele de dolari, euro, ruble si pesos aruncate in piata, ma astept la o depreciere galopanta a monedelor si o regandire a sistemului financiar global.

    • @Costica Mecanicu Multumesc pentru raspuns.

    • #25

      Io am cumparat alaltaieri 3 kile de argint cu 875 parai. 65 furculite, linguri, etc. L-am luat la 66% din pretul metalului dupa ce au anuntat ca au 3,3 milioane de someri noi intr-o saptamina.

      You made a deal at $875.00! Next, make your payment.
      Complete purchase
      Congratulations, Mircea!
      XXX has accepted your offer. Please select shipping and make a payment to receive your item.
      Lot 65 Monogrammed “N” Vintage Sterling Silver Flatware Cow…
      Lot 65 Monogrammed

      Accepted offer: $875.00

    • #26

      nice

    • #27

      mircea, ce puritate are argintul furculitelor? eu stiu ca e aliaj, la topitorie scoti 2 kg de argint pur? 🙂
      daca ma uit prin bucatarie cred ca gasesc si eu o furculita de argint luata dintr-un targ de vechituri.

    • #28

      Sterling, adica 925. Mai pur de atit doar in lingouri si in citeva monede. E un servici de 12 persoane din 1931, lipseste o furculita mare si una mica, dar are niste lingurite in plus. Are monograma lui fiica-mea, dar pe chestia asta am obtinut 125 parai reducere, ca i-am zis ca nu e monograma mea 🙂

    • #29

      bag bani doar in ceva care produce, cu spread-ul mic si cheltuieli reduse de detinere!
      riscul detinerii metalelor pretioase este imens in raport cu cel al disparitiei bursei de valori!

  5. #30

    Desi sunt proiectant hardware si in munca mea mai si pun mana fizic pe placi, aparat masura, etc. lucrez de acasa. La nevoie ma duc la sediu.
    Am noroc de un proiect la care clientul (fabrica de masini), a zis ca nu-l intereseaza de coronavirus, vrea proiectul la timp.

    Cel putin toata luna aprilie am de lucru, mai incolo om vedea. Daca nu, somaj tehnic.
    Pe mine ma roade, si ma gandesc, ce fac peste 6 luni sau un an. Daca nu ma omoara hotii astia, ca daca iau virusul, nu supravietuiesc sigur. Lichiditati mai am pentru un an, noroc cu Vali ca ne-a tot frecat cu pregatiri.com

    Sotia lucreaza si ea de acasa (banca), sta 8 ore la telefon cu clientii care nu mai au cu ce sa plateasca ratele.

  6. #32

    Din fericire pot munci de acasa. Am achitat in martie ratele (avean niste economii consistente pregatite pentru a-mi continua casa si de acolo le-am inchis), inchis card credit si de la un buget de 5000-6000-7000 lei/luna care mergea doar pe rate/hrana/benzina/facturi/utilitati/copii/cheltuieli diverse, am ajuns sa vad ca ne descurcam perfect cu 2000-2500 lei. “Perfect” pentru vremurile acestea. asa ca sper sa nu fie socul atat de puternic incat sa nu am venituri/familie mai mici de 2000 lei. atunci as putea fi afectat. in rest, am hrana (1300 lei/luna), apa (50 lei/luna), caldura (300 lei/luna- electric ap 2 camere), canzlizare (15 lei), internet (90 lei), tv (pe internet) si chiar nu simt lipsa vreunui lucru. Noi, familie de 3 persoane, putem trece lejer peste criza cu 2000 lei/luna, avand strict ceea ce am scris mai sus.

  7. #33

    Sotul inca lucreaza la Brasov, dar ieri si-a bagat un om in somaj tehnic ca asa au fost ordinele. Incepand de azi munceste 4 zile pe saptamana si va primi 75% din salariu.
    Eu sunt in somaj tehnic de pe 18, de cand s-au inchis hotelurile.
    Avem 2000 de euro stransi pentru vacanta de anul acesta… care se duce pe pula, asadar nu ne plângem…încă.

  8. #34

    Munceste de acasa nu e labareala, e o masura de bun simt pentru cine poate. Pandemia nu poate fi oprita, doar incetinita, asa ca nu e musai sa lucreze toti de acasa, sau sa stea toti in casa, dar e ideal s-o faca cat mai multi.
    Muncitorii in constructii au riscuri mult mai mari decat virusul asta, deci oricum daca se duc pe santier nu se schimba mare lucru. Evident, problema e ca aduc riscul si acasa, dar asta e, vezi mai sus.

  9. #35

    Arhi, ma crezi daca iti spun ca pe ala din poza il cunosc. Are o firma de constructii in Italia. Eu am fost angajat la el.

    • #36

      =)))))))))))))))

    • #37

      Mor. Astea-s momentele când îmi amintesc de ce și cât de mult îmi place grupul de haterași ai lui Arhi=))))))
      <3

  10. #38

    Stiu ca o sa-mi iau multa iubire, dar uite situatia mea: Sunt medic ORL, printre cei multi care nu au prins un post caldut in sistemul de stat. De 1 an de cand sunt specialist, am lucrat exclusiv in sistemul privat, si fac garzi la spitalul unde mi-am terminat rezidentiatul (in Bucuresti). De cand a inceput nebunia, la clinica unde lucrez cu contract de colaborare (ca mi s-a explicat frumos ca e mult mai putin profitabil pentru ei sa angajeze medici cu contract full-time) mi-a scazut numarul de pacienti brusc de la o zi la alta, si de pe 27.04 teoretic sunt in autoizolare (practic nu stiu, ca DSP Bucuresti nu a dat niciun raspuns nici pana azi) datorita faptului ca o colega care nu a mai calcat in clinica unde sunt si eu din 12.04 a testat pozitiva la Sars-Cov-2 saptama trecuta.

    Financiar, inca stau bine. Dar daca se prelungeste nebunia asta, din luna mai incolo nu stiu ce o sa fac. Mental, inca e suportabil (PS4, Steam, Youtube si cele 2 pisici au cat de cat grija sa imi tina mintea ocupata).

    Sper sa treaca cat mai repede nebunia asta (sau macar sa se mai ridice restrictiile caracteristice unui regim totalitar) ca sa pot sa ma reintorc la munca si sa reintru in normalitate.

    • #39

      de ce sa iti iei iubire?

    • #40

      Pentru că în loc să-și dee veatza în linea întăi pentru noi, stă acasă și scoate abur din computator.

      Daia.

    • #41

      @Arhi: Pentru ca sunt medic (doar asta e suficient sa fiu discreditat de lumea larga, inclusiv off-line) si pentru faptul ca sunt recunoscator ca stau acasa in timpul epidemiei asteia. Dar ma bucur ca stau acasa pentru ca sunt singur (deh, divortat la 31 de ani), parintii sunt in provincie, iubita sta in alta parte a orasului.

    • #42

      fii bai serios, ce ai. hai sa chemam stomatologii, sa lupte cu pieptul gol, ca vor romanii sa simta ca cineva se sacrifica pentru ei

    • #43

      eh, eu am in minte cateva stomatoloage pe care le-as vrea la pieptul gol, sa se lupte cu covidul*.
      *asa ii zic acum.

  11. #44

    Eu am lucrat de acasa multa vreme, freelancing, mi-a ajuns pana peste cap, din diverse motive, in principal pt ca nu pastram o demarcatie intre timpul de munca si ala de nemunca, lucram aproape tot timpul si prin urmare am trecut printr-o perioada nasoala, un soi de burnout. Asa ca din primavara asta, mai precis din 1 februarie, m-am dus si eu la corporatie. Cam o luna mai tarziu, mai precis din 8 martie, ne-au trecut pe munca de acasa. Dar tot e mai bine decat freelancing, pt ca se lucreaza intre aceleasi ore pe care le aveam la birou, deci fara munca seara, noaptea, in weekenduri etc.
    Sotul meu continua sa mearga la job, sunt super necajita din cauza asta. Au trimis acasa pe toatal lumea pt care munca de acasa e o varianta fezabila si mai sunt numai vreo 3-4 oameni in ditamai biroul, dar tot imi fac un milion de scenarii negre in cap.
    De bani, ce sa zic, nu ma stresez inca, noi suntem din generatia aia care au devenit adulti la mijlocul anilor 90, cand era saracia lucie in Romania intr-un hal in care cei cu 10-15 ani mai tineri decat noi nu si-l pot imagina. Avem experienta in traitul cu fooooarte putini bani, ce-o fi o fi, vom vedea.

  12. E o prăpastie uriașă între cei care își permit să lucreze de acasă (cei care în general au educație superioară și venituri ft mari) și “ceilalți” pt care e imposibil să stea acasă, că au nevoie de bani. Și mulți dintre cei care au nevoie de bani sunt și cei de care depinde societatea acum, cum sunt vânzătorii din supermarketuri sau cei care livrează (care sunt și extrem de prost plătiți). Criza asta va adânci și mai rău prăpastia.
    Citeam zilele trecute că în Bangladesh se închid mii de fabrici fiindcă s-au anulat comenzi în valoare de $1.3 miliarde și muncitorii vor primi, în cel mai bun caz, un salariu (dacă îl primesc și pe ăla). Și mare parte din bunurile din întreaga lume sunt produse în Asia, în astfel de fabrici, fiindcă era forța de muncă ieftină (inclusiv mare parte din producția de medicamente).
    Da, urmează niște reacții în lanț foarte nasoale și care ne vor forța să regândim întreg sistemul. Fiindcă niciun guvern nu a luat măsuri de prevenție pentru ceva ce se putea întâmpla cândva, poate la zeci de ani după ce n-ar mai fi fost ei la putere (sau erau șanse să nu se mai întâmple niciodată), că nu i-ar fi votat nimeni dacă ar fi alocat bani pentru așa ceva. Și acum culegem roadele.

  13. #46

    Am economii pentru 18 luni, minim. Sunt, de fel, foarte zgarcit. Niciodata nu ies in oras, nu beau, nu fumez, nu conduc masina, dar am. Cateodata imi iau sushi, ramen sau ciocolata.

    Ziua mea a fost saptamana trecuta. Mi-am luat o ciocolata Lindt de 300 grame, cu 22 lei. Telefonul meu are 5 ani. Daca stii sa cheltui putin, poti.

    • #47

      Cand se termina criza, maybe… live a little.

    • #48

      daca el se simte bine asa, inseamna ca asta e living pentru el.

    • #49

      La multi ani! Si felicitari pt cumpatare.

    • #50

      Mai bine o lună chiabur decât 18 luni chitră.

    • #51

      Fiecare e responsabil pentru propria viață și fără să dea explicații. Curiozitatea mea legată de Tziahs e următoarea: strângi, strângi, strângi, strângi, strângi, până când? Faci o afacere, investești în ceva? Sau doar strângi, strângi, strângi, strângi, strângi și atât? Că poate pică bomba și nu ai bani?

    • #52

      M-a întristat maxim.
      Bănuiesc că nu mergi nici in vacanță, nici la film, teatru, nu dai bani pe cărți.
      Eu una consider că banii sunt un mijloc, nu un scop.
      A nu se interpreta ca nu trebuie economisești și pentru zile negre, dar zic ca trebuie să existe un echilibru, să îți faci niste mici bucurii. Altfel, pentru ce muncești?
      Parerea mea.

    • #53

      Bravo domnule

    • #54

      Eu imi permit toate lucrurile pe care ti le permiti tu la ocazie, zi de zi si daca le vreau, mi le iau. Scopul nu e sa traiesti cat mai restrans si degeaba. Scopul e sa poti sa traiesti cum vrei si sa si strangi niste bani.
      Faptul ca imi permit o poseta de 5 mii de euro, nu inseamna ca trebuie sa mi-o iau. Dar un film, un teatru, o carte, un bilet de tren pana in Paris, un vin bun cu familia ?

      Sa fim seriosi, traiesti degeaba.

    • #55

      Bai cand ii aud pe unii ” banuiesc ca nu mergi nici la film”.. Ce dracu de placere e in a merge la film, sa stau 3 ore pe scaunul ala si sa mai dau si bani. Toti pe care-i stiu, se duc la film aiurea, nu sunt fani, nu le place, dar se duc si ei asa, deoarece merge toata lumea. Nu am rabdare sa stau 3 ore pe scaunul ala si sa vad un film

    • #56

      @Saragea: de unde asta cu 3 ore un film? In general filmele au sub 2 ore. Iar asta ca nu sunt fani cum ai sesizat-o? Adica se duc la filme care nu le plac? Filmele la cinema au unele avantaje, la comedii e o atmosfera foarte placuta si este mai amuzant cand il vezi in grup. La actiune/thriller/animatie, faptul ca te uiti la un perete imens cu un sunet foarte bun iti da o senzatie diferita de cea din canapea de acasa. Mai aduc si eu exemple, standup-ul vazut intr-un local e mult mai misto decat cel de pe youtube. Atmosfera e diferita, chiar daca glumele sunt aceleasi.

    • #57

      @Tziahs
      Vinde harbu’ si elibereaza locul de parcare!

  14. #58

    Lucrăm amândoi de acasă. Doamna a pierdut deja 20% din salariu. Eu încă nu, o să văd cum evoluează, nici firma mea nu mai duduie din cuptoare.
    Nu suntem rău oricum, nu avem cine știe ce nevoi speciale, nu avem hobby-uri costisitoare, nu suntem genul să ieșim în fiecare zi undeva, nu ne cumpărăm țoale de firmă, nu halim burgeri la 50 lei.
    Ca support tehnic îmi este mai greu de acasă și o să fie nevoie să fac ceva drum la birou săptămâna asta (culmea, clientul angajează patru persoane pe vremurile astea!). Însă asta mă ajută cu altceva: dragii mei colegi care nu doreau să facă tichete sunt acum redirecționați fără grețuri către linia de helpdesk la care trebuie să apeleze prima dată. Că vorba aia, nu le mai sunt aproape.
    Mno, sper să fie bine ca să nu fie rău și să ies la modul uman din asta.

  15. #59

    Lucrez in învățământ, deci ,,lucrez” online. Doamna ministră nu a dat nici un ordin clar de lucrat sau nu online, ne recomandă să facem recapitulare, și nu mai mult de 20 de min. pe zi. Nimeni nu știe ce dracu înseamnă ,,recomandă”. Recunosc, lucrez doar cu clasele terminale care aveau bacalaureatul, restul nu mi-am bătut capul. Am elevi trimiși de către părinți pe sate la bunici, unde nu au internet. Jumătate dintre ei nu învățau normal, acum doar îmi dau seen și mă întreabă dacă se pun note pe activitate. Eu nu știu ce să le răspund. Simpatic este că am elevi ce lucrează la profi, kaufland etc. care în perioada asta se duc la lucru.
    Salariul am înțeles că o să îl primesc fără sporuri, ore suplimentare nu aveam, deci e ok. Fără sporuri salariul ajunge în jur de 75 % din cât luam în mod normal. Veniturile, recunosc mi-au scăzut la jumătate, cum am intrat în nebunia asta, cum mi-am anulat meditațiile, deși am avut părinți care doreau să își trimită copii, că doar nu au virusul.

    Soțul e agent de vânzări pe sate, deși munca ar putea să fie făcută de la telefon de acasă, trebuie să încaseze bani, iar unele magazine refuză să fac tranzacții prin bancă și vor doar cash. Merge zilnic prin sate, unde la subiecte de bârfă se discută care familie de țigani s-a întors din străinătate.

    Aveam bani strânși de avansul pentru un apartament, dacă rămânem în aer, pot să mă mai descurc la limită măcar 2 ani.

    • #60

      Adelina – din postura de client 😀
      Copiii mei au mutat meditatiile online (in principiu matematica, informatica, engleza, germana).
      Plata se face via Paypal, cash la profesor (am fost si am dus banii pentru 1 luna avans), in cont – fiecare cum poate.
      Se folosesc de skype, zoom, whatsapp.

  16. #61

    Eu am prins în concediu… Mai am inca o luna jumate.

  17. #62

    Eu sunt un fel de Klaus. Lucrez de acase, ca am mai multe.

  18. #63

    bai, a propos, se gandeste cineva la curve? cred ca sunt cele mai afectate, financiar, fizic si psihic.
    sa treci de la 10 clienti pe zi la niciunul e un soc fizic si psihic…
    apoi financiar in prima faza desi te poti reorienta pe online desi cred ca si acolo a scazut de cand cu instagram si pornhub premium :))

    eu ma gandesc la ele sa stiti…

    • #64

      Jur ca voiam sa intreb daca nu e printre cititoare (sau cititori, why not?) si o prostituata

    • #65

      După perioada asta de… stat, pot să-și vândă lejer virginitatea.

    • #66

      Ai vazut tu fete harnice sa moara de foame?

    • #67

      poate au demisionat si ele pentru ca nu le-a trimis ministerul sanatatii echipament de protectie (medicamente de malarie – clorhidrina, sterilet, prezervative, periute de dinti, spirt…).

    • #68

      Umbla vorba ca ele inca primesc clienti pe usa din dos.

    • #69

      Nu stiu daca e bine sa pui botul la chestiile astea care umbla din gura in gura

    • #70

      S-au reprofilat pe videochat.

    • #71

      25% au ramas clienti fideli, restul de 75 vin de la stat 😉

  19. La vreo 3000 pe luna stat acasa 3 persoane rezist cativa ani. Dupa asta intru in economiile lu mama si mai stau cativa ani. Daca ma impac cu ea intre timp ca la ultimul telefon ne-am cam injurat

    • #73

      3000 de ?

    • #74

      3000 de bani

    • :))))))
      Lei bre, n-am chirie, nu-mi mai trebuie haine, mananc de 2 ori pe zi, m-am lasat de dulciuri si alte cacaturi, stau toata ziua pe avarie si fac nimic. Am slabit vreo 2-3 kile in ultimile 10 zile

  20. #76

    Șomer. Pe praful ăsta totul e blocat în branșă. Nu pot lucra de acasă, nu am sufrageria atît de mare, iar ultimul loc de muncă doar ce l-am pus pe uscat din lipsă de contracte. vimeo.com/402894240
    Dar acum cheltui din osînză, cu bere și ceva friptane (că am ținut-o destul pe orez, pește și oaie) fără să fac risipă dar nici să mă zgîrcesc.

  21. #78

    Pentru mine carantina este un stil de viață, așa mi-a plăcut mereu să trăiesc: liniștit, singur în bârlog, să mă pot bucura de mine. Adevărata descoperire este intrinsecă, degeaba călătorești în toată lumea dacă nu știi să îți cercetezi lăuntrul.
    “Mai ieși, bă, din casă, olanistule!” ziceau toți ignoranții. Vedeți că tot eu am avut dreptate?

  22. #79

    Eu am alta dilema, am rezerve in banca pentru 1-2 ani, dar intrebarea e daca se ajunge la un scenariu nasol nu nationalizeaza statul depozitele bancare si atunci raman in fundul gol?
    Nici in casa nu as tine pentru ca toata crema Europei intoarsa la origini va da iama pe unde apuca. Voi cum procedati cu rezervele de bani?

    • #80

      de aia e bine sa retragi vreo 50% din cash.

    • Nu cred ca e realist un scenariu de asta cu stat acasa cativa ani. Daca foarte multi vor sta acasa si vor trai din rezerve vor pica in cap economiile, va fi criza de produse, inflatie si in cele din urma se duc pe pula toate economiile noastre. Daca ai vreo 10000 de lei pentru 2-3 luni e suficient. Pentru perioade mai mari banii nu te mai ajuta. Pana in iunie sa rezistam noi :))

    • #82

      Rezervele sunt pentru perioada de gasire a unui loc de munca, ca in 1 maxim 2 luni in ritmul asta nu mai am de lucru.

  23. #83

    Vezi de ce unele state nu au blocat activitatile economice (Germania, Suedia, Olanda etc.)?

  24. #84

    La mine este ok. Oricum nu prea ma spargeam in figuri cu iesiri, baruri, city break-uri sau alte forme de socializare. Mai ies o data la cateva seri cu sotia si fi-mea la plimbare pe aleile dintre blocuri, o jumate de ora de dezmortit picioarele. E liber, nu sunt oameni aproape deloc, nu intram in contact cu alte persoane.
    Cu jobul e ok deocamdata. Sunt network admin la o companie medie din domeniul petrol si gaze, sunt in a treia saptamana de lucru de acasa. O mare parte din munca o faceam oricum remote si inainte de virusul vietii.
    Sotia lucreaza in invatamant, acum e pauza. Nu se stie sub ce forma va fi platita inca. Ea este la nivel prescolar, nu cred ca se pune problema de prelungit an sau recuperat la vara.
    Ramane de vazut.
    Cu banii suntem ok, cheltuim mai putin stand acasa, nu avem rate sau alte datorii si avem si ceva economii.

  25. #85

    Am norocul sa pot lucra remote, ne-a trimis firma in work from home inainte sa inceapa nebunia.
    Inca e totul ok la firma, s-au oprit angajarile si s-au amanat maririle si promovarile.
    Cand s-a anuntat ordonanta 3 am fugit pana in orasul natal si am adus-o pe mama la mine, are o varsta, tata nu mai e, complet singura acolo nu era ok.
    Cu statu’ in casa e ok, odata pe saptamana dupa provizii si aia e. Am mai stat 2 luni in apartament ca mi-am rupt rotula in mijlocu iernii.
    E ciudat sa stau mai mult de 3 zile cu aceeasi persoana in casa.

  26. #86

    A 3-a saptamana de acasa.
    Sunt printre norocosi. Pot lucra remote, bonusul de vanzari in martie a fost modificat dar se ae si chiar am sanse la 100%. In aprilie se pare ca mai avem inca bonus si fiind o schema YTD si acolo sunt sanse de 100%.
    Din mai, nu stie nimeni ce o fi 4-5 luni ma descurc la limita de avarie, insa ma ingrozeste criza ce va urma.

  27. #87

    Traim vreo 4..5 luni apoi apelam la parinti.. mai scoatem vreun an 🙂

  28. #88

    Eu lucrez la corporație şi acum de acasă de când a început nebunia. Şi înainte aveam oricum posibilitatea 10 zile pe lună din 20. Momentan n-au tăiat nimic, dar ne aşteptăm la anumite măsuri ptr că cei din Germania şi-au luat concediile, orele suplimentare, redus activitatea etc. O parte din ce fac eu însă e important şi nu mă vor putea băga de tot în şomaj tehnic mai ales că eu cost mai puțin decât echivalentul din Germania.
    Soțul e bucătar. Mno, ce să zic ajută faptul că 5 ani a lucrat non stop (la propriu, doar lunea şi 2 nunți la care nu puteam lipsi ptr că eram naşi a avut liber).
    Sunt responsabilă şi ptr un angajat prin PFA căruia nu i-am tăiat (şi nu-i voi tăia) nimic deşi la finele lui aprilie îl plătesc, cel mai probabil, din economii.
    Nu avem rate, dar cheltuim exorbitant pe mâncare ptr că suntem amândoi (şi acum şi fiu-meu de când s-au închis şcolile) pe meniu mai complicat un pic.
    Mă cam sperie ce urmează. Uneori sunt cumva optimistă, alteori mă ia plânsul. Mă rog, drama queen, ştiu.

  29. #89

    Am uitat să spun că stând doar în casă cheltuim doar pe mâncare şi utilități aşa că am redus costurile. De unde înainte spălam zilnic o maşină de rufe, acum nu mai atâta. Plus zero ieşiri în oraş, zero poşete, zero bani pe Revolut ptr fiu-meu…

  30. #90

    Eu stau in vest cu toata familia. Nu s-a schimbat nimic financiar fata de cand a inceput corona, eu lucram si inainte de acasa si acum tot de acasa, toti ceilalti membri ai familiei si-au pastrat locurile de munca.
    Din tara vin cateva venituri pasive care vor fi in continuare platite, pentru ca fac parte din ”esentiale” si oamenii isi desfasoara activitatea.
    Alt punct de vedere, eu dupa ce se termina criza asta vreau sa cumpar o proprietate noua, pentru ca uite cat e de important sa ai fonduri lunare, chiar daca esti legat de maini si de picioare.
    Bani in conturi in cazul in care se intampla ceva, sunt. Insa am planurile explicate mai sus

    • #91

      Buna gandire.. vin vremuri foarte bune pentru cumparat proprietati. Cine are lichiditati acum o sa faca profit.

  31. #92

    Eu am revenit dupa 4 ani de cic, la lucru in sep ‘19. Imi place noul loc de munca insa primesc f putin. 1400 net, 650 lei stimulentul de insertie (care tine un an) si alocatiile copiiilor (150 lei x 2).
    Deci un total momentan de 2350 lei. Zic momentan ca vedem daca or mari alocatiile or nu si mai ales ca stimulentul tine doar un an, evident.

    Sotul lucreaza (lucra) la negru. Zic la trecut prntru ca acum nu mai poate lucra (job-ul lui e de asa natura ca aia e..) Din banii aceia ne descurcam evident pentru mancare, concedii si alte cheltuieli imprevizibile

    Nu din ai mei. Ai mei bani de servici/cic erau de platit facturi, rate – cand au fost (mici), asigurari la masina si de sanatate + altele.

    Desi stiam ca job-ul actual e provizoriu: adica daca nu mareste macar putin Salariul in decurs de un an… acuma cu atat mai mult, dupa ce trece nebunia (daca va trece), trebuie sa caut din nou un job mai bine platit, care sa imi permita sa pun deoparte ceva banuti mai multi, sa nu screm din fund cum fac acuma.

    Momentan avem doar 3000 lei pusi deoparte. Somajul tehnic in care a intrat firma unde lucrez la mine va fi cam 1100 de lei. Probabil. Din astia trebuie sa ne descurcam pana cand trece nebunia.

  32. #93

    Cei ai scris in articolul asta trebuie sa bage bine la cap cei care isi permit sa munceasca de acasa, pentru ca mai sunt cei care sunt nevoiti sa munceasca sa ca sa aiba din ce trai, si mai sunt cei care trebuie sa munceasca pentru ca cei care au optiunea sa poata munci de acasa sa o poata intradevar face, pentru ca altfel degeaba poti sta inchis in casa daca nu ai apa, mancare, curent, net etc

  33. #94

    Lucrez fără acte. Acum 2 săptămâni ”locul de muncă” a dispărut. Am împrumutat 2.000 de lei, i-am raționalizat să îmi ajungă 3 luni și stau în casă. Nu îmi este frică pentru mine. Am câteva animăluțe, căței & pisici, pe care i-am salvat de-a lungul timpului. Eu pot mânca fasole cu cartofi timp de 3 luni. Ei nu.

    • #95

      Dacă ești din București… ia adresa de e-mail de la jupan și caută-mă, poate îți găsim un loc la noi în srl.

  34. #96

    Pfff, bine ai pus problema. Noi deocamdata suntem ok. Sotul profesor, lucreaza de acasa. Eu am un cabinet de cosmetica, e inchis inca din 11 martie si cine stie cand voi putea deschide. Mai am in derulare un proiect EU si am un salariu modest de acolo. Vad eu cum imi ating obiectivele, managerul de proiect parca traieste pe alta lume si nu vrea sa faca nici o concesie desi am intarzieri de aproape o luna la utilaje care depind de niste piese ce sunt blocate in Italia. Am o angajata pe care o platesc salariu intreg si asa voi face in continuare, femeia e un om muncitor, de baza, plus are 2 copii mici acasa. Nu as dormi bine noaptea sa o las acuma descoperita. Deci, deocamdata descurcam. Dar suntem aia norocosi. Ieri vb cu colegele pe un forym de cosmetica si una spunea ca mai are 2 mere in casa si bani deloc… mai am un baiat crescut la casa de copii pe care il sustin. L-am sunat ieri sa vad cum se descurca, a zis ca au fost dati toti afara de la firma si isi rationalizeaza mancarea sa ii ajunga, are bani cat sa isi plateasca o luna chiria apoi nu mai are….
    E tragic in afara bulei noastre. Sunt o multime de oameni vulnerabili care au locuri de munca de asa natura ca nu pot economisi.

  35. #97

    Momentan functionam. Dar ne apropiem de cota de avarie rapid. La nevasta-mea la munca au dat afara sau in somaj tehnic vreo 80 de oameni (ei fara vanzari nu au cum sa supravietuiasca). Asa ca in tura a doua posibil sa pice si ea.
    Bani pusi la saltea nu am asa ca o sa fie nasol. De ce nu am? Mai am vreo 3 ani si imi revin dupa niste investii facute in anii anteriori.