Un număr de 1.405.883 elevi din totalul de aproximativ 3.200.000 au optat, până la finalul zilei de 3 martie, pentru disciplina Religie
CNA a decis, marţi, să recomande televiziunilor să difuzeze trei spoturi de promovare a orei de religie în şcoli, la solicitarea Patriarhiei Române. Campania este iniţiată de Asociaţia Parinti pentru Ora de Religie, fiind susţinută de postul de televiziune al Bisericii Ortodoxe – Trinitas TV.
Lăsați-mă să înțeleg, în pofida apelurilor concetățeanului de etnie rromă, tovarăsul Connectăr, nu s-au înscris toți la prosteală pe bani de la buget? În pofida campaniei pe bani mulți, inițiată de biserică, doar atâți studiologi de zei s-au găsit?
Nu vreau să scriu din nou despre subiectul religie. Doar am asistat, cu maximă silă, la minciunile îndrugate de jeguri ca Liana Stanciu, despre cum s-a interzis religia în școli, despre cu copiii trebuie să învețe neapărat ortodoxie, pentru că doar așa vor fi oameni buni și vor ști ce înseamnă frica și alte mizerii de femeie bolnavă cu capul.
Pentru că da, Liana Stanciu, ca și colega Olivia Steer, e bolnavă de bibilică, datorită unei tragedii în familie, în cazul ei, un copil grav bolnav. Și normal, fiecare om fără speranță descoperă automat că își poate descărca nenorocirile dacă le pune pe seama unei zeități omnipotente, care, dacă i te închini foarte mult și îi recunoști supremația universală, e posibil să își vindece copilul.
Nu știu ce s-a întâmplat cu plodul Lianei Stanciu. Cert e că întâmplarea a transformat-o dintr-un om de radio de succes, într-un gunoi influențator, care consideră că e normal să îmi oblige copilul MEU să facă religie, pentru că așa e bine, așa e normal.
Nu, pentru gunoaie ca Liana Stanciu nu e suficient căă are dreptul de a-și înscrie copilul la ora de religie, să îl prostească cine și cum vrea, în deplină concordanță cu ce crede ea. Nu, Liana Stanciu e de părere că toți copiii trebuie introduși obligatoriu în ortodoxie, așa e bine, așa e normal, așa trebuie.
Mi-a fi milă de prostia ei și de durerea ei. Dar, atunci când vine vorba de copiii mei, mila pentru o asemenea ipochimenă dispare și apare doar sila și dorința de a îi scuipa mizeriile, în spațiul public.
Și știu că opinia ei nu e cumpărată, cum e opinia țiganilor Velea și Connect-R. Pentru că ea activează demult în domeniul prostirii umane pornind de la bază. Dar asta nu mă face să o respect cumva mai mult. E același gunoi, cu cap mare și voce gravă.
Revenind la subiect, se pare că, deși în acte suntem o țară eminamente ortodocsă, cu 90%+ participanți la religie, de fapt, în total, la ora de religie s-au înscris mai puțin de jumătate din copiii cu drept de alegere, sau părinții lor.
Nu, pentru mine nu e o surpriză. Înțeleg că e o surpriză pentru flașneta de ministru al învățământului, care deplânge hoardele de popi care vor rămâne fără sinecură bună la stat și care, doamne ferește, vor da în judecată statul român, pentru că nu vor mai participa la tâmpirea generalizată a populației.
Și, dacă nu cumva se va găsi rapid o soluție de îndobitocire în masă, ca până acum, lucrurile vor merge din ce în ce mai rău pentru sistemul mafiot cel mai bogat din românia, și anume BOR. Pentru că mințile tinere nu vor mai fi ținute în întuneric. Copiii nu vor mai fi speriați cu accidente de mașină, pentru că au spălat rufe la sărbătoarea marii sfinte Parascheva. Copiii nu vor mai ști că dacă nu se duc la biserică, vor fi călcați de mașină pe trecerea de pietoni.
Copiii vor ridica ochii din țărâna unde îi obligă se se uite ortodoxia română și vor începe să vadă stelele.
Și poate le vor aduce mai aproape de noi.
Foto
NOU
Am citit undeva si nu-mi venea sa cred 😀
Chiar crede cineva ca ramane asa, cu mai putin de 1/2 inscrisi? Doamne-fereste! Asta inseamna ca vecina preoteasa nu mai merge in colanti (yoga pants?) sa predea religia? Ce-am ajuns…
NOU
ti-o vei lua la mimica precum finul tau pt asemenea articole, nu ca n-ai avea dreptate, insa zgandari aspecte care pt unii sunt mai bine lasate tabu.
NOU
asa ca hai sa nu le zgandarim. ca poate nu se vad.
NOU
Vous n’êtes pas Charlie, ne est ce pas? 😀
NOU
@poason: n’est-ce pas. Balzac or bust
NOU
aici e europa, nu arabia saudita. fundamentalistii religiosi au tot dreptul sa fie asa, dar cu ei insisi, nu cu altii.
NOU
Beleaua e ca daca juma’ din popi ramin someri nici nu prea au ce face, ca ei n-au nici o meserie. Si-n cazul lor nici emigrarea nu e o solutie. N-am auzit ca Germania, Italia sau UK sa caute popi…
NOU
Asa cum pot sa faca rost de bani de la romanul incet la minte, care crede ca daca da 50 de lei la popa, este aparat de toate cele, asa pot sa faca si samsarie cu masini din Germania, ” folosite de o batranica, facea doar piata cu ea ” .
Astia invata inca din ucenicie sa aiba furtul in sange, si au si destul loc pentru bani furati in buzunarele sutanei, sa nu le planga nimeni de mila …
NOU
@mircea… ce sa caute popi ortodocsi in tari protestante, catolice si “anglicane” ?
ai gandit-o mult pe asta nu ?
NOU
@nFO: sa converteasca oile ratacite.
NOU
www.apocalypsecartoons.com/father-tucker.html
NOU
Religia in secolul 21 nu isi mai are locul.Stiinta si tehnica au avansat atat de mult incat nu prea mai tine sa vii cu bullshit-uri cu Dumnezeu cu Alah sau orice alta zeitate.Marea provocare este ca fiecare din noi sa aiba acces la stiinta.Aici ma refer la tarile musulamane si africane in care majoritatea populatiei este semianalfabeta.
off topic
Sotul/sotia/hermafroditul lui Dani Corban m-a rugat sa va transmit acest mesaj:”Salut!Numele meu este Vasile si imi place mermula, hermula si smectula.”
NOU
Hai cu egalarea!
Mai sunt 3 zile in care sa traga tare pentru un scor de macar 2,5 milioane :))
NOU
Ei, da …crezi că le-ar fi imposibil să raporteze 8,6 milioane de înscriși?!
NOU
Nu tine nimeni copiii in intuneric, sa fim seriosi. In 2015 cand toti copiii au telefon/tableta/calculator/acces la internet si televizor vrei sa cred ca il influenteaza o ora facuta la misto, ca ii schimba sistemul de valori?:)
Insa sunt de acord ca nu e bine sa ii repeti puradelului prostii de genul “nu e bine sa furi, sa minti, sa ucizi, sa faci rau.” In fond, e o lume din ce in ce mai libera*
NOU
Copiii din mediul rural, din pacate, sunt departe de beneficiile expuse aici, si tocmai ei sunt tinta preotilor, orelor de religie, si a celor ce le finanteaza, oamenii fara acces la educatie si cu mintea simpla, trebuiesc tinuti exact la fel, batranii si mediul rural sunt sursele astora de venit, nu-i intereseaza de copiii de oras .
NOU
Orele de religie nu au legatura cu veniturile bisericii, asta e o prejudecata 🙂
Daca o sa te uiti in jurul tau o sa vezi ca toti sunt atei insa toti s-au insurat in biserica, si-au botezat copilul si isi ingroapa mortii acolo, “ca sa nu isi supere rudele”.
NOU
V3ntor, esti intr-o mare eroare. Vezi ca a spus domnul Victor Viorel Ponta la televizor ca in ziua de azi toti copii au tableta si telefon.
NOU
@bigbear, eu sunt ateu. si m-am casatorit la biserica. pentru ca soacra-mea e credincioasa si n-am avut chef sa pornesc un razboi pe tema asta in casa. pentru ea era important . pentru mine era fix acelasi lucru daca ma casatoream la las vegas sau la las fierbinti.
NOU
@bigbear: Orele de religie au legătură cu veniturile bisericii pentru că aici începe instruirea cum să cotizeze tot restul vieții la BOR pentru iertarea păcatelor. Și pentru a nu fi călcați de tramvai. Sau să nu cadă din copac.
NOU
uite eu sunt ateu şi nu m-am căsătorit în biserică. am menţionat că m-am căcat în ea de gura lumii? mai ales în aia de tată-socru, preot?
stai aşa… probabil d-asta am şi ajuns la divorţ! hiii, acu-mi dau seama! m-a pedepsit doamne-doamne!
m-a pedepsit să fiu liber şi fericit 🙂
NOU
@boemul – nu, doar ca asa cum subliniaza si Arhi ai demonstrat ca tu esti in centrul universului tau si nu ai prea multe in comun cu sotia 🙂
NOU
“nu e bine sa furi, sa minti,” tine de etica, nu de religie. Religia se ocupa cu zei inexistenti, adica se ocupa cu indoctrinarea.
NOU
Școala este un depozit de reguli/ cunoștințe prin care societatea își dotează mebrii pentru o bună funcționare, individual și în ansamblu.
Biserica și susținătorii orei de religie ca obligație încurcă mijlocul ( ora de religie ) cu scopul: ăia mici să nu comită niște chestii nașpa ( furat, violat, dat în cap, ciordit, lenevit, etc. )
Nu există niciun material statistic care să demonstreze că x% din infractorii condamnați în ultimii y ani au făcut sau nu au făcut religie și au avut note bune/ rele. Sau, există, dar rezultatele sunt defavorabile orei de religie, drept pentru care nu sunt invocate.
Presiunea de tip locuri de muncă nu are legatură cu p*limea de la catedrele de școală generală ( 5.000 – 6.000 de oameni ) ci cu câteva sute de granguri din învățământul superior teologic. Aia ar fi cu adevărat faultați. Și ăia chiar sunt greuceni.
Momentan, Biserica Ortodoxă se poartă fix ca Federația Rusă în Crimeea. Invocă trecutul. Acu’ 200 de ani era a noastră. O luăm înapoi.
E foarte adevărat că acum 200 de ani, școlile erau la biserică. Splităm Ardealul ( unde era singurul loc unde se putea învăța în română ) cu Regatul. Ca observație, școlile au fost făcute la biserică pentru religie. Nu pentru matematică, nu pentru biologie, nu pentru geografie.
Tot acum 200 de ani, bisericile aveau zeci de mii de kilometri pătrați de teren, vii, păduri, proprietăți. Și făceau lovele. Și erau scutite de dări. Cât % din profit au investit în școli?
Și tot acum 200 de ani, bisericile aveau și zeci de mii de robi țigani.
Dar pe astea nu ni le zic. Că nu le convine. Așa că trunchiază.
Să-i chiș în freză.
O oră pe săptămână plătesc pe cineva să aibă grijă de copil cât nu e la ora de religie și să mă pupe-n curul meu păros și, uneori, cu coșuri.
NOU
99% corect ce ai spus.
Dar poate nu pui pe nimeni sa aiba plodul in grija, ci poate se tine in loc de religie o ora de RELIGII sau filosofie.
Si tine cont ca iluminarea maselor prin invatamant a inceput pe vremea Fanariotilor.
NOU
Amin!
NOU
in general, educatia religioasa se face acasa. nicidecum la scoala. daca se facea la scoala, si se propunea scoaterea ei, atunci urla patriarhia din toti ficatii si plamanii.
dar un pocait, catolic, ortodox, nu face nicicum indoctrinare in fostele scoli comuniste. de asta se ocupa alti profesori.
asa ca… nu lezeaza si afecteaza pe nimeni. religia in scoli e mai mult asa, o materie la sto decat una la care sa inveti ceva cu adevarat.
masele de oi si de bivoli care aprind faclii de paste si care se scurg nenumarat catre moaste, nu vor disparea prin scoaterea religiei din scoli.
NOU
Eu am dorit sa nu fac ora de religie la liceu. Am fost obligat de diriginta sa completeze parintii mei foaia, ca daca nu o completeaza in loc de religie o sa spal WCurile liceului… Asta la un liceu bun din capitala.
NOU
Nu dai foaia, o inregistrezi cand te ameninta, o anunti ca ai dovezi. Daca nu se potoleste o faci vedeta. Sau plangere la politie/inspectorat. Dar cel mai bine e sa ai si dovezi ca te-a amenintat. Daca vrei sfaturi si mai pertinente te duci frumusel pe facebook si vorbesti cu Emil Moise.
NOU
ce tare a fost asta cu “daca nu vrei sa faci religie ortodoxa in scoala te duci si vorbesti cu Moise”
Mazel Tov! 😀
NOU
Pe cand cu taxarea normala a businesului bisericesc, impozite pe venit, imobile etc?
Si da, chiar daca acesti bani vor fi injumatatiti de naiba stie ce mafie o sa mai conduca tara atunci, tot ajung mai multi unde trebuie decat prin mainile preasupermegaultrafericitilor.
Astept sa se prinda alesii ca sunt ceva voturi bune de strans cu acest discurs iar de babele care o sa-i atace pe strada poti sa scapi destul de usor.
NOU
Liana Stanciu e o nasparlie. Elena Udrea in schimb e buna. Votati Udrea ca e buna!
NOU
si udrea are cap mare
NOU
Eu ma gandesc ca stiinta si religia ne sunt de folos doar luate impreuna. Separat, acestea creaza tot felul de anomalii si ne dezumanizeaza. Revelatia exclusiv stiintifica ne va duce in stadiul in care sa creem sau in care chiar sa ne si comportam asemenea lui HAL2000 din “2001: O Odisee Spatiala”, iar revelatia exclusiv religioasa ne va duce in stadiul in care oricine are un alt punct de vedere va sta in calea “intalnirii cu Dumnezeu”.
Se vorbeste despre inlocuirea in scoli a religiei cu etica, disciplina de care eu am aflat si pe care am putut-o intelege abia prin clasa a XII-a, dupa ce, mai intai, am invatat cum sta treaba cu filosofia. Nu poate intelege oricine, la orice varsta, ce inseamna etica, din moment ce aceasta necesita capacitatea de a gandi analitic, o baza culturala si de experienta de viata, puterea intelegerii si stapanirii emotiilor etc. Educatia din primele etape ale vietii bazata pe dogma si morala creaza un fundament de reactii automate la situatiile cel mai des intalnite in viata de zi cu zi. Formula de realizare a acesteia se aseamana foarte mult cu educatia primita in familie. Un pitic nu o sa inteleaga tot timpul mecanismul complex prin care o greseala se va intoarce impotriva lui si va avea un ecou negativ, si atunci argumentul final este “fiindca se supara tata” sau “fiindca o faci pe mami sa planga”. Nu este solutia ideala dar dintre asta si a se intampla o catastrofa, un parinte alege raul cel mai mic.
Cat suntem mici privim in sus spre parinti, invatatori si profesori ca sa dam socoteala faptelor noastre. E bine ca si mai incolo, in viata, sa ramanem cel putin cu impresia ca deasupra noastra mai este ceva si ca nu suntem invincibili. Mi-e teama sa ma gandesc la o lume in care oamenii isi dau seama ca se pot juca de-a Dumnezeu un pic mai mult decat au crezut timp de atatea milenii. Mi-e teama sa ma gandesc si la o lume in care Dumnezeu e raspunsul la toate si noi habar nu avem ce sau cine este intr-adevar. La acest capitol perspectiva mea e un pic mai larga si cuprinde inclusiv notiunea de aliens si civilizatii superioare noua si consider ca se face o mare confuzie intre Dumnezeu – mintea Universului si entitatea sau fiintele care ne-au creat pe noi asa cum ne vedem in oglinda. Accept si notiunea de dimensiuni paralele si multe alte picanterii din astea SF, care-s mai mult science decat fiction, nowadays.
Am apucat si eu sa fac religie in scoala, obligatoriu, si nu au existat nemultumiri din partea nimanui. Am avut noroc de profesori cumsecade datorita carora ora era un mix intre educatie civica, literatura si un pic de istorie. In gimnaziu aveam si niste caiete de lucru care costau cam 50.000 lei vechi si pe care le cumparam toti desi nu era obligatoriu. Aveau si povesti in care cate un antagonist isi mai rupea mana la fotbal sau alte nasoale, ca pedeapsa ca il batuse in clasa pe nu stiu care coleg. Nici eu si nici ceilalti nu eram terifiati de la scenariile astea, cum nu eram terifiati nici de la cele cu balauri cu capete taiate sau cu iezi mancati de lup. Am inteles mai tarziu ca atunci cand gresesti, constiinta si sentimentul de vina te apasa, si fiind atat de concentrat pe cele faptuite e foarte usor sa te accidentezi (sau sa fii accidentat) din neatentie. In fine, e doar un exemplu de “what goes around comes around”.
Educatia religioasa incepe cu fel si fel de povesti si metafore, personificari si hiperbole la fel cum si matematica incepe cu cifrele si cele patru operatii, si asa cum matematica nu inseamna doar adunare, scadere, inmultire si impartire nici religia nu inseamna doar “crima si pedeapsa”. Faptul ca foarte multi raman doar cu notiunile de baza din multe discipline si asta propaga mai departe urmasilor nu inseamna ca acestea trebuiesc desconsiderate.
Nu cred ca stiinta, luata separat, este raspunsul tuturor problemelor noastre. Si cercetatorii, intelectualii etc pot fi manipulati si chiar si rezultatele stiintifice pot fi masluite. Tot ce este gandit si facut de om poate si va fi stricat la un moment dat. Parerea mea este ca rezolvarea multor probleme sta in puterea si bunavointa celor intelepti de a supraveghea si articula derapajele care pot aparea in propagarea si aplicarea notiunilor atat stiintifice cat si filosofice/religioase/politice/etc. Am un respect deosebit pentru inaintasii nostri care reusesc sa ramana vreme indelungata sanatosi, lucizi si intelepti.
Nu sunt de acord cu fanatismul si indobitocirea religioasa dar nici cu toate afirmatiile stiintifice. Vreau ca peste tot sa am loc si de cateva semne de intrebare, dar numai cateva, pentru ca prea multe intrebari s-ar putea sa ma faca sa imi pierd identitatea si chiar si sensul vietii, la fel cum prea multe certitudini m-ar transforma intr-un arogant sinistru. Vreau totusi ca numarul de intrebari la care aleg sa ma gandesc sa nu imi fie impus.
In concluzie, am facut religie in mod obligatoriu si nu am ramas traumatizat in niciun fel, ba chiar mi-au placut pe alocuri acele ore, si in afara de lipsa sporadica de profesionalism care poate fi gasita si la alte discipline nu vad ce alte probleme ar mai fi. Cine spune ca povestile cu talc de la religie tampesc elevii trebuie sa se gandeasca ca aceiasi elevi nu ar avea nicio sansa in fata scenariului terifiant din Harap-Alb de exemplu.
Ma gandesc cu tristete ca toata tevatura asta se va reflecta si in familiile elevilor care nu isi vor dori sa fie exclusi din grupurile cool si care din aceasta cauza vor intra in tot felul de polemici cu parintii lor ce poate si-ar dori ca odraslele sa invete si despre traditii, morala…
NOU
foarte interesanta postarea ta, mai ales chestia cu “mintea/constiinta universului”, la care m-am gandit deseori.
si eu cred ca stiinta si credinta ar trebui sa mearga mana in mana, si nu antagonic. dar pentru asa ceva, ar trebui ca ambele sa accepte ideea unor posibile revizuiri, la care ambele sunt destul de inflexibile.
NOU
adicalea stiinta sa spuna ca pamantul e plat si biserica sa accepte evolutia?
NOU
Evolutionismul foloseste acelasi limbaj mistic ca si religia doar ca in stiinta nu e permis :).
Biserica – a fost dumnezeu si a facut cerul si pamantul
Stiinta – a fost un punct foarte dens care a facut explozie si a facut totul, inclusiv cerul si pamantul.
Cand eram eu la scoala si aveam o solutie insa habar nu aveam de modul de rezolvare al problemei profesoara credea ca as fi copiat.
NOU
diferenta e ca nu vezi la televizor campanie pentru introducerea obligativitatii studiului evolutionismului iin scoli.
NOU
As prefera o campanie pentru spalatul pe dinti, mi se pare mult mai utila. Religia e o chestie personala si ar trebui lasata personala, fara propaganda si restul, cine vrea merge in biserica/ora de rel/etc, cine nu.. nu. E stupid si ilogic sa faci propaganda ca stat la o chestie privata, caci in fond BOR e o chestie privata.
NOU
din 92 sau cand a fost bagata religia in scoala, pana acum, niciodata religia nu a fost obligatorie.
Eu, de exemplu, am fost doar la o singura ora, undeva prin clasa a 10a, la oha, sa vad si eu ce se face. A fost misto ora, profu a cantat la pian si ne-a invatat ce se intampla acolo, chestia semanand mai mult a lectie de muzica decat lectie de religie. Totusi, posibilitatea ca o ora sa o frec era prea tentanta
NOU
@arhi: poate in biserici ai vrut sa zici, nu in scoli (ca sa fie echilibru perfect)
NOU
@aurache: oricum de la Renastere incoace biserica si stiinta se ajusteaza reciproc din ce in ce mai echitabil si cel putin in partea asta civilizata a lumii Inchizitia si alte comportamente extremiste/fundamentaliste au disparut. Unde mai pui ca Vaticanul are de multa vreme propriul sau observator astronomic?
@semeketh: nu cred ca vreo religie serioasa mai afirma asa ceva in ziua de azi (extremistii si fundamentalistii de orice fel se exclud). In vremuri indepartate era firesc sa crezi ca lumea se termina acolo unde ti se termina si campul vizual; oamenii cautau sa se fereasca reciproc de necunoscut pentru ca stiau ca din necunoscut vin adesea probleme. Cei curajosi care s-au aventurat pe mari si oceane sau chiar si terestru… care au redesenat hartile si au schimbat fundamental perceptia asupra lumii sunt niste eroi.
Totusi e trist ca multi nu isi dau seama ca tipul asta de intoleranta “specifica” religiei nu e chiar asa specifica si oamenii au cautat motive de cearta dintotdeauna, indiferent ca au fost savanti sau clerici. A fi savant sau foarte inteligent nu inseamna neaparat a fi un om mai bun. Si stiinta poate ajunge foarte usor sa beneficieze de propaganda si sa “spele creiere”, si la fel cum in Epoca Medievala exista “lasa ca stiu preotii ce zic” putem avea lejer si in ziua de azi “lasa ca stiu savantii/doctorii/specialistii ce zic, eu nu trebuie sa am o parere”.
@bigbear: religia include si elemente mistice/sacre si in general a avut grija ca oamenii sa nu intre in interferenta cu fel si fel de lucruri din sfera (aproape) extra-senzoriala, din prea multa curiozitate si zel… Dar asta e un alt subiect. Referitor la afirmatia ta, eu sunt de parere ca oul evolueaza in gaina si gaina la randul ei creaza un ou… nu putem spune ca gaina evolueaza din nou in ou, fiindca ea ramane gaina in mod integral, dar creaza inca ceva pe langa ea… care la randul lui evolueaza. Creatia si evolutia merg mana in mana.
@Arhi: in clasa a IV-a am invatat la istorie despre oamenii preistorici si felul in care acestia au evoluat si si-au creat unelte, un limbaj articulat, forme de organizare sociala etc. La stiinte naturale acelasi principiu cu evolutia omului iar mai tarziu, la biologie, tot timpul ne-am intors la ideea de evolutie… unicelulare in pluricelulare, apoi pluricelulare in organisme vegetale si animale… apoi cele animale ca au fost initial acvatice, apoi amfibii apoi terestre etc. Nu a putut insa sa imi spuna nimeni cum a aparut prima celula vie pe Terra iar mai apoi cum s-a realizat evolutia separata a organismelor vegetale fata de cele animale… si diferentele ENORME dintre aceste doua regnuri, lipsa de hibrizi etc.
E clar ca evolutia are locul ei… dar evolutia nu are cum sa existe fara un bulgare de zapada creat, caruia sa ii fie dat drumul la vale si care sa devina pe parcurs un munte de zapada.
Problema mea nu este cat de ridicole sunt povestile cu talc sau cat de avansata este stiinta… Problema mea este cum va arata societatea de maine… Ce imi pasa mie daca un razboi este pentru nu stiu ce profet sau pentru ca oamenii super inteligenti si dotati ar ajunge sa considere inutila si chiar inoportuna existenta celorlalti care ar fi mai putin norocosi si constienti decat ei? Sau daca aceiasi oameni inteligenti si “superiori” ar scoate la inaintare eugenia si alte aberatii conform carora noi suntem prea multi si sufocam planeta/natura?
Spunea cineva mai jos ca ne inflamam prea mult de la subiectul asta si sunt de acord. Intrebarea care ramane in mintea mea este cum faci un individ, indiferent de varsta, sa devina imun la indoctrinare de orice fel si cum il poti face, in acelasi timp, sa inteleaga necesitatea unei cooperari sanatoase si prospere cu ceilalti semeni?
Cei cu adevarat luminati si cu bunsimt se vor retrage si isi vor crea in mod restrans propria lor lume… iar cei care au prea multe certitudini vor cauta sa se impuna cu orice pret.
Live long and prosper! \/
NOU
Boss uite ce zice in maretia ei biserica catolica:
“According to the widely accepted scientific account, the universe erupted 15 billion years ago in an explosion called the ‘Big Bang’ and has been expanding and cooling ever since. Later there gradually emerged the conditions necessary for the formation of atoms, still later the condensation of galaxies and stars, and about 10 billion years later the formation of planets. In our own solar system and on earth (formed about 4.5 billion years ago), the conditions have been favorable to the emergence of life. While there is little consensus among scientists about how the origin of this first microscopic life is to be explained, there is general agreement among them that the first organism dwelt on this planet about 3.5–4 billion years ago. Since it has been demonstrated that all living organisms on earth are genetically related, it is virtually certain that all living organisms have descended from this first organism. Converging evidence from many studies in the physical and biological sciences furnishes mounting support for some theory of evolution to account for the development and diversification of life on earth, while controversy continues over the pace and mechanisms of evolution.”
Vad ca e un fir comun in a incerca sa simplifici ceva ce nu intelegi la nivelul tau de cunoastere, asta e o eroare in logica, nu o metoda de a aborda probleme complexe. Problemele complexe raman complexe oricat ai incerca sa le simplifici, nu e misticism.
Daca spre exemplu te mira diferentele dintre regnuri probabil diferenta dintre domenii te da peste cap, si mai rau faptul ca exista forme de viata in afara acestor clasificari ar trebui sa te lase fara cuvinte, sau poate ar trebui sa incerci sa cauti un raspuns la aceste intrebari daca crezi ca iti vor oferi o viata mai implinita, pentru multe dintre ele exista raspunsuri, dar exista si un motiv pentru care nu sunt predate in generala.
In nici un caz sa nu le simplifici si sa le arunci la un loc in categoria ” Spirtul Universului e mare si dincolo de intelegerea noastra”.
NOU
Inca o chestiune: oamenii ăștia simpli votează psd și puie monta ca asa le zice doamne-doamne. Afara cu popii din școli!
NOU
Băi bebe, tu ești din ăia de care zicea Arhi ca pana si ei pricep ce scrie? Sanatate maxima!
NOU
Eu cred ca faptul ca a devenit optionala religia in scoli nu e o idee buna. Eu am avut o prietena in liceu care era foarte credincioasa. Cand venea la mine sa facem meditatie, tot timpul se ruga: o doamne, o doamne!
NOU
mie imi pare suprarealista toata isteria asta cu ora de religie. acu’ pe bune: asta chiar era cea mai presanta problema din romania?…
nu iau partea nici celor pro, nici celor contra – eu cred ca exista cineva deasupra capetelor noastre, care uneori ne mai si ajuta, desi caile si scopurile lui sunt de neinteles, in majoritatea situatiilor – dar revenind din derapaj, nu vi se pare ca se consuma enorm de multa energie si se face o risipa incredibila de resurse pentru o non-problema?
aveti un aproape-vecin dement – desi extrem de inteligent – care s-ar putea sa inceapa un razboi nimicitor, doar ca sa scrie si de el in cartea de istorie. aveti o tara care de bine sau de rau a fost primita in grupul tarilor care mai conteaza, cat or mai contasi alea, dar care mai are mult drum la deal pana sa-i fie cu adevarat bine. si exemplele a astfel de probleme importante pot continua, si totusi… babele tot cu ochii la pieptene!
si-apoi, chestia asta cu ortodoxia incepe a mirosi urat. cred ca insasi ideea de a numi religia asta orto-doxa a fost o geniala miscare, mai degraba de marketing: marfa de mana a keshpea prezentata ca apogeu.
ortodocsi – valoare!
rusii – nu ati vrea sa fiti ca ei;
sarbii si bulgarii – nici astia n-au inventat motul de la basca; au cativa jucatori de tenis 🙂
grecii – tzeparii europei, sper sa intre dracu’ nemtii cu panzerele peste ei si sa-i vanda apoi turcilor la kilogram, pentru organe, ca sa mai scoata din paguba.
unde e valoarea, pentru ce combat unii atat de fervent?
ce misto era daca se puneau la treaba profesori de teologie, filosofie si istorie, si gandeau un program de studiat nu religia, ci istoria religiilor, intins pe 8-12 ani. aia da realizare!
NOU
Da care e cea mai presanta? De unde ai incepe?
NOU
@alexzen: de nicaieri, pt ca problema romaneasca la mine s-a rezolvat parasind romania acum multi ani. (nu ca as fi scapat de probleme – niciodata nu scapi de probleme – doar sunt de alta natura.)
cei din tara – nu toti, dar macar cei care gandesc cat de cat – stiu care sunt problemele, le pot prioritiza si pot gasi puncte de start. mi-e greu sa-mi inchipui ca abilitatea de a rezolva probleme s-a stins in poporul care a inventat stiloul, avionul, motorul cu reactie, insulina si cibernetica.
NOU
Ce de platitudini lesinate. Cum a contribuit exclusiv poporul asta la aparitia “stiloului sau avionului”, cum faci delimitarea asta? Nu a fost poate si influenta sarba, sau turca, sau maghiara. Am luat-o fiecare la o tura pe mama lui Poenaru?
Faptul ca in relativ acelasi spatiu geografic s-a nascut un nene care a facut ceva misto ne ajuta sa ne indetificam mai usor problemele? Pe logica asta aia de au inventat aritmetica, geometria, logica, astronomia ar trebui sa fie mai ceva ca vulcanienii.
NOU
Faza e ca multa lume discuta fara sa stie, Aici trebuie sa discute elevii, avem si noi voce, opinii, putem discuta, dar pe noi nimeni nu ne intreaba. A fost intr-o zi presedintele consiliului national al elevilor si a vorbit la realitatea tv, nimeni nu l-a bagat in seama. Mai important e Buzdugan, Connecte-R si plm.
Va zic eu cum e cu ora de religie: in generala se discuta, nu dupa manual. Se discuta pur si simplu notiuni de genul pacat, virtute, Dumnezeu, Iisus. Cateodata proful ne chema la spovedit/impartasit, cine voia, lua un 10. Cine nu, lua 10 aiurea la finalul semestrului. E o medie asigurata de 10. Poti dormi la ora, poti invata la mate/romana, nu e dictatura.
La liceu nici nu mai vorbim de religie, e pur si simplu o ora in orar. Si depinde foarte mult de profesor/ profesoara. Unii fac filosofie, antropologie, altii aduc documentare/ filme la ora, discutam despre razboaie, atrocitati, contexte internationale, stil de viata s.a.m.d. Nu e indoctrinare, cel putin nu in cazul profilor pe care i-am avut eu.
Ca idee, eu am semnat pt ora de religie, sunt a 12-a, nu imi pasa asa mult. Dar totusi, profa mea de religie este o femeie SUPER inteligenta, printre cei mai inteligenti profesori din scoala. Cateodata mai pierd tigara din pauza ca sa mai vorbesc cu ea, si raman cate 10 elevi in fata clasei, discutam dupa ora. E de o calitate umana extraordinara, ne impartaseste tot ce stie sincer, accepta orice opinie, orice argument, raspunde ferm, evita polemicile cu tact. Isi merita salariul si postul de profesor, chiar daca e de religie, whatever, a creat o relatie speciala cu multi elevi, a initiat zeci de proiecte filantropice intre liceu si orfelinat/spital/institut de oncologie etc etc. Si chestia asta cu optionalitatea o va lovi destul de tare, desi sunt sigur ca 80% din elevii ei au optat sa fac ora, tot o va afecta.
Ideea mea si concluzia: depinde de profesor, nu de ora in sine. Pe usa poate sa scrie orice, importanta e alchimia pe care o produce profesorul…
NOU
Eu am semnat pentru fi-miu. Cartuliile dupa care invata sunt pline de povestiri tampitele cu pilde si indemnuri la toleranta. Ar putea dormi linistit la ora si sa aiba un 10 asigurat (ca sistemul asta de kkt te obliga sa vanezi note). Dar, si un mare dar, copilul a ales singur. A zis ca profa e prea faina si ora e prea misto ca sa nu semnam, si ca e o ora la care nici lui, nici vreunui alt coleg, nu le arde de stat pe net si facut misto-uri. I-a mobilizat pentru tot felul de proiecte de caritate, le-a dat startul si acum se ocupa singuri de: copiii de la un centru de primire pt mame cu copii, copiii care-si petrec sarbatorile in spitale si copiii de la o scoala de la tara. A initiat un joc intre elevii clasei, fiecare, pe rand, trebuie sa faca o surpriza placuta unui coleg, si e una din obisnuintele pe care si le-au pastrat de 4 ani. In conditiile in care profa de mate si cea de romana abia reusesc sa-i stapaneasca, am semnat. Si, din cate stiu eu, in afara de o singura fetita, de alta confesiune, care oricum nu participa la ora, si ceilalti au optat pentru.
NOU
nu mai bine o inviti undeva daca iti e draga? ce atatea ocolisuri
NOU
@alina: mi-a sarit in ochi imediat in ochi faza cu “ca sistemul asta de kkt te obliga sa vanezi note”. Cei 12 ani de scoala (nu pun si ce fac acum) mi-au aratat ca notele sunt doar asa orientative. Daca 5-8 conteaza oarecum (25% la admiterea la liceu, pe vremea mea era 50%), cele din 9-12 sunt 0 (exceptand purtarea).
Nu conteaza nicaieri, nu se tine cont de ea la facultate (banui ca acolo vrei sa ajungi cand tragi de note “mari”). Capacitatea si BAC-ul sunt de baza, chiar nu va inteleg cand spuneti ca e o medie de 10 asigurata… va intreb, ce faceti cu ea?
NOU
@DonOmar
N-ai copii in clase terminale, nu-i asa? Stii ca media generala pe cei 4 ani de studiu conteaza in proportie de 25% la media de admitere la liceu si ca a contat si 50%? Ultima medie de admitere la profilul pe care si-l doreste fi-miu, scoala pe care si-o doreste fi-miu a fost, acum doi ani 9.50. Habar n-am care mai e proportia la BAC, dar nu ma chinui sa aflu, ca oricum pana atunci se mai schimba ministrii, si fiecare vine cu ce-a visat cand dormea pe bancile scolii. Am auzit ca de la anul s-ar reintroduce examenul de admitere. De-ar fi asa!
NOU
Mi se pare mie sau IPC Daniel si cu tine ati putea fi gemeni? Sunteti doi Mos Barbuta.
NOU
doi ayatolahi /se leganau/ pe o panza de paianjen
NOU
In 2013 am lucrat ca si terapeut intr-o scoala si la deschiderea anului scolar a venit vestitul popa sa sfinteasca salile de clasa. Cum nu am obiceiul sa pup icoane/cruci, atunci cand a venit la mine sa ma inclin si sa-i pun crucea nu am schitat nimic. Dupa cateva secunde de tacere ma intreaba popa daca asa o sa-i invat/educ si pe elevi, eu “da” si a plecat la urmatoarea “victima”
La anul copilul meu va merge in clasa 0 si am fost intrebat daca sunt de acord sa-l inscriu la religie sau nu, raspunsul a fost negativ. Probabil urmari vor fi pentru ca asa e in societatea noastra, dar parerea mea este ca daca ai anumite principii le respecti indiferent de opinia celorlalti. Aici ma refer si la cei care sustin ca ei nu au legatura cu ortodoxia (ba chiar sunt impotriva), dar se casatoresc si isi boteaza copii ortodox de “gura lumii”.
Nu mi-am botezat nici copilul, la fel ca si ceilalti m-am lovit de aceleasi “ostilitati” din partea familiei, dar pana la urma e viata lor sau e mea ?
NOU
paul, dar daca celalalt membru al familiei tale este credincios, ce faci? iti impui punctul de vedere penntru ca…?
NOU
Nu-si impune nimeni punctul de vedere, se discuta civilizat si se ajunge la un compromis. Nu e ca si cand te-ai casatorit si afli dupa cativa ani ca ti-ai luat nevasta credincioasa. Practic erati pregatiti amandoi si stiati ca se va ajunge si la discutii de genul asta. Asta-i ca aia cu “ce faci daca tu vrei copii, dar nevasta nu?”
NOU
exact. iar daca pentru femeia de langa tine acel lucru e important, iar tie iti este fix indiferent, ce alegi? sa o faci fericita sau faci un statement de smecherie?
NOU
“problema” nu este procentul de 50% de anul asta, “problema” o sa fie procentul de 30% sau mai mic de anul viitor
NOU
asa sa te auda dumnezeu
NOU
Daca te referi la sotie/sot e mai delicata problema, probabil se ia acea decizie de pe urma careia amandoi sa aiba mai mult de castigat decat de pierdut. La mine nu a fost cazul.
Dar daca este vorba de ceilalti membrii ai familiei (parinti, bunici, rude) pana la urma trec ei si peste acel moment.
NOU
da, ma refer la sotie. pentru omul care conteaza cel mai mult in viata ta, e important sa faca acest pas in biserica. iar tie ti se falfaie, poti sa il faci si in buda de serviciu de la gara. ce faci? iti impui crezul progresist, ranind sentimentele unui om drag, sau ti se falfaie in continuare si mergi acolo unde merge si ea, la bine si la greu, cum s-ar spune?
NOU
in principiu da, iti incalci principiile pentru persoana iubita.
la randul tau vei avea nevoie de alte lucruri importante pentru tine, care daca nu iti sunt satisfacute iti pot rani sentimentele. cum ar fi buttsex
NOU
eu am facut religie in scoala si nu m`a deranjat ca era o materie la care se lua 10 usor si nota ridica media generala. in final am ajuns sa nu mai cred in nimic, asa ca o ora pe saptamana nu`ti poate spala creierul,
se face prea mult caz pentru nimic important, fiecare decide ce e mai bine pentru el si in ce vrea sa creada dar e oare cinstit fata de copil sa`i interzici expunerea la religie? poate ii place sa spuna rugaciuni si sa mearga la biserica desi parinitlor nu le place.
asa ca parerea mea e sa`l lasi la cateva ore si decide el daca vrea sau nu sa continue, daca tot e materie optionala.
NOU
ma amuza astia care-si inchipuie ca fac parte din majoritate. nu draga, tu faci parte din minoritate. majoritatea e usor de spalat pe creier. si la ora de religie se practica asta. cand faceam eu religie popa ne explica ca roacarii e rai si satansiti. eu fiind roacher-ul din clasa. popa ne explica ca nu trebuie sa mergem la spital cand ne imbolnavim, ca trebuie sa mergem sa ne rugam la biserica. popa venea si vindea icoane. popa spunea ca homosexualitatea e un lucru rau. ca stiinta e un lucru rau. ca femeile trebuie sa-si vada de treaba lor. ca-s murdare (in perioada aia a lunii). si sunt sigur ca nu era un caz izolat.
si ghici ce? erau foarte multi aia care puneau botu. astia nu aleg pentru ei. oricat ai incerca s-o dai pe libertatea de a alege nu-ti iese. creierul lor nu-i in stare sa ia o decizie. astia fac parte din turma domnului. masa usor de manipulat. prostimea de care are nevoie biserica.
e cinstit sa-ti explui copilul la intoleranta si ura mascate in iubirea unui zeu creeat de niste oameni care aveau impresia ca lumea se limiteaza la zona unde-si pasteau caprele?
NOU
Maddy, dar de ce sa nu faci asta chiar in cadrul bisericii? De ce in scoala si nu in lacasul de cult al fiecarei religii/confesiuni?
NOU
Un copil de 6 ani e mult prea mic ca sa-si dea seama ce i se intampla si sa decida. De expunerea la religie il feresti in masura posibilitatilor, la fel cum il vaccinezi ca sa nu faca poliomielita, cum nu-l lasi in cluburi si baruri pana la o anumita varsta, cum nu-l lasi sa fumeze, sa se drogheze sau sa se uite la filme porno. Bine-nteles ca de la o varsta incolo oricum va face ce crede de cuviinta, insa cel putin pana se maturizeaza putin e datoria parintilor sa-l protejeze de orice influente nocive.
NOU
eu in 10 ani(parca)de ore de religie am avut parte de mult prea multe tipuri de profi de religie. si din aia care dadeau 10 pe nimic, si din aia care te ascultau din crez. dar mai toti erau niste bigoti ordinari. si nu stii de care sau cati dintre elevi tot se prinde chestia asta. bine, si profii de istorie erau tot asa…nu stiu cum mai sunt manualele de istorie acum, dar sper ca le mai contracareaza excesele nationaliste. zic de religie si de istorie pentru ca acolo profesorii cu vederi din astea extremiste au ocazia sa se desfasoare. daca ai un profesor de fizica rasist. nu are omu’ timp sa-si dea in petec, are de predat fizica. dar la religie (unde si programa sau manualele le canta in struna) sau istorie…mama-mama.
daca as fi parinte chiar as considera ora de religie un pericol pentru copilul meu. ce aia ma-sii, madrasele le vad la televizor, in pakistan etc., nu vreau aici in tara mea un corespondent ortodox al lor.
NOU
Maddy, de ex. cand fiu-meu era in cls. a VII-a profa de religie a spus, la ora, ca o femeie n-ar trebui sa fie niciodata la menstruatie, ar trebui sa fie ori gravida, ori sa alapteze. Si ca menstruatia face femeile impure. Deci da, individa le-a zis chestia asta unor fete de 13-14 ani (stim cam cat de sensibila e varsta). Numa’ una din ele sa fi fost mai slaba de inger, care era consecinta? Se punea pe facut copii, ca fa nu mai fie impura?
Dupa faza asta, fiu-meu chiar m-a trimis la scoala sa depun cerere ca nu mai participa la ora (pana atunci participa, mai mult asa, de amuzament, o mai provoca pe profa de religie cu tot soiul de intrebari). Dar dupa faza aia i s-a acrit si lui complet, m-am dus si am depus cerere. Ce-i drept, nu ne-a pus nimeni nicio piedica, nu a fost nicio persiune, discriminare, nimic, am lasat cererea la secretariat si atata tot.
NOU
Eu presimt ca e irelevant ca s-au inscris doar jumatate la ora de religie.
Cred ca in 90%+ dintre scoli va exista in fiecare clasa cel putin un elev inscris la religie, ora respectiva va fi la mijlocul programului si toti copiii vor fi nevoiti sa stea in clasa si sa asiste chiar daca nu sunt inscrisi
NOU
ora de religie….FMM de ora de religie!
Anul Domnului: 1995, ora de religie este introdusa la mine in scoala. clasa a V-a.
Profa de religie, o habotnica imputita si ordinara, o pocaita nenorocita, hoasca batrana, ne forta sa mergem cu ea la biserica o data pe saptamana sa ne spovedim toti pentru ca suntem pacatosi.
Din cand in cand ne aduna in biroul ei de la cancelarie si ne punea sa ascultam casete cu exorcizari infricosandu-ne teribil de tipetele epilepticelor “posedate” astfel incat dupa sesiunea de teroare ne era frica sa mergem seara spre casa (eram ciclul 2).
In alte zile ne povestea cum nu stiu ce om a fost calcat de tavalug dar a supravietuit cu ajutorul credintei.
Si bineinteles, in 1999 avea sa vina sfarsitul lumii cand dracu o sa coboare pe pamant si o sa ardem toti in focurile iadului.
Eu unul imi imaginam cum la frageda varsta de 17 ani o sa mor de Sfarsitul Lumii….
SO … EIUM RELIGIE, EIUM BISERICA, EIUM DANIEL, EIUM POPI !
Acum, sper ca handicapatii retardati, habotnici care si-au inscris copiii la ora de religie din frica de dzeu, sa-si asume viitoarele traume psihice ale copiilor lor!
NOU
,,Plodul” Lianei Stanciu despre care nu stii ce s-a mai intamplat cu el, a decedatl Pacat ca vorbesti asa. Ai copii?? Zi Doamne fereste inainte de a ridiculiza un parinte care si-a pierdut copilul.
NOU
ok, avem copii şi ar fi oribil. doamne fereşte!
dar dacă există un ceva atotputernic, nu cumva el ţi-a omorât sau a permis să-ţi moară copilul? cum plm să te rogi acelui ceva în loc să îl înjuri???
NOU
E atat de greu sa dai un google? Sa vezi ca traieste si ca e sanatoasa? pfff…
NOU
Cred ca trebuie sa zici tu doamne fereste si sa iti dai si doua peste gura. Copilul Lianei Stanciu nu a murit.
NOU
asa stiam si eu. as fi regretat. copiii nu au vina pentru pacatele idiotilor lor parinti
NOU
Fă, esti proasta rau! Ti-a decedat tie si ultimul neuron. Si crezi ca daca tuta aia are copilul bolnav, chestia asta o face eroina satului? Are copilul bolnav, sa isi vada de el si de viata ei. Asta nu o face nici mai buna nici mai desteapta, nici vreun mic dumnezeu atoatestiutor. E doar un om care simte nevoia sa isi impuna parerile religioase altora.
NOU
make them blue. err, bleed. i meant bleed
NOU
Yeah, yeah! Uite asa iese la iveala gena mea stramoseasca, cu doamne ca cea de mai sus. Sa curga sange, zic. :))))))
NOU
De unde pana unde a decedat? Zi Doamne fereste inainte sa scrii asa ceva fara sa te informezi!
NOU
Ce nu am inteles este de ce copilul trebuie sa mai stea prezent la ora de religie daca a optat ca nu vrea sa faca. Ca rezultat final si scoaterea de la religie e aiurea daca copilul trebuie sa stea in clasa sa auda predicile persoanei care are vise umede cu dzeu.
NOU
Juram ca e chipul tau in poza! Apoi am dat click pe sursa, m-am mai uitat o data la poza…
NOU
Dialogul cu astfel de oameni (pe tema religiei: Dan Puric, Liana Stanciu si altii eiusdem farinae; pe tema stiintei: Olivia Steer, etc; pe tema cainilor maidanezi: toti dementii; pe tema comunismului: Ernu, Rogozanu, etc), e imposibil, asa ca atat tu, rationalule Arhi, cat si rationalii comentatori de mai sus, va pierdeti vremea in monologuri. Motivul pentru care dialogul e imposibil e foarte simplu: iubitorii de ortodoxie (si celelalte categorii de mai sus) apeleaza la afecte (adica sentimente, bre!) cand se refera la religie, iar Arhi si ceilalti decenti din comentarii apeleaza (apelam) la ratiune cand se refera la religie. Si nu poti avea un dialog cand tu RATIONEZI si celalalt SIMTE (“crede”), ci sunt 2 monologuri in paralel.
Toate bune!
NOU
Bor are director slab de marketing, a ales tiganii nepotriviti, trebuia sa ii aleaga pe cei mai ascultati: Salam, de aia mesajul nu a ajuns 100% la sursa.
NOU
salam face bani adevarati, nu e piscotar ca connectar
NOU
Romanii cred in Dumnezeu doar cand au probleme, in reste ei sunt cine sunt.
NOU
Românii au probleme pt că aşteaptă să le rezolve o entitate a cărei existenţă e absolut îndoielnică, nu pentru că merg la biserică doar când au probleme şi de-aia nu primesc ajutorul divin!
NOU
Sunt mai multe biserici si popi decat spitale si doctori. In cazul acesta, popii dispera, si asa bisericile nu-s pline, iar daca nu insista pe indobitocire juvenila in masa s-au ras la sfanta p**a.
Nu inteleg cum plm, cand moare o copila olimpica (vezi cazul recent din parcul Copou Iasi) toata lumea ii ureaza D-zeu sa o ierte. Da cu ce plm a gresit? Nu dumnezeul asta trebuia sa o aiba in grija si in paza? Atunci, cine pe cine sa ierte?
NOU
Romania este un stat secular.
Punct
NOU
Nu inteleg de unde vine treaba cu “condamnat la ortodoxie”. Can eram eu la liceu (cam acum 10 ani) fiecare elev, daca nu opta sa studieze alta materie optionala, facea ora de religie in functie de cultul de care apartinea. Eram 33 de elevi in clasa: cam 50% ortodocsi, cativa greco si romano -catolici, vreo 5 penticostali, 2 musulmani si o colega evreica si toti aveau posibilitatea sa studieze religia cu un profesor ce aprtinea cultului lor. Nu era nimeni fortat sau obligat sa stea la ora de religie ortodoxa.
NOU
in ce localitate din romania o fi structura asta confesionala?? musulmani si greco catolici…
NOU
in Oradea, in Constanta, in Iasi de exemplu. Imamul/rabinul/preotul sau chiar un simplu membru al cultulu face un curs de pedagogie si unul de teologie (in cazul in care nu are studii de specialitate) asa se procedeaza acum (mama mea de religie penticostala poate preda religia) asa se proceda si acum 10 ani
NOU
serios, in constanta sau oradea sunt 50% ortodocsi, 17% penticostali, 6% musulmani, 3% evrei si 24% greco-catolici si romano-catolici? dar na, poate o fi fost vreo clasa din nord-vestul romaniei in care 2 din aia cativa copii musulmani din judet si unul din cei si mai putini copii evrei s-au nimerit sa fie colegi cu un procent semnificativ peste medie de penticostali, greco-catolici si romano-catolici.asta intr-o clasa cu probabil zero copii maghiari, avand in vedere ca lipseau reformatii, care reprezinta majoritatea ungurilor din zona aia. o fi statistic posibil.
NOU
Eu nu inteleg de ce biserica vrea ca sa-i forteze pe elevi sa mearga la orele de religie. Daca Dumnezeu nu vrea sa se faca religie in scoli, atunci faca-se voia sa!
Religia e una dintre cele mai periculoase arme inventate vreodata, iar cine a inventat-o a fost un geniu. Vedem pe la televizor tot felul de teroristi, care omoara in numele domnului si incepem sa judecam o intreaga natie pentru ceea ce a facut un spalat pe creier in numele religiei sale. Problema e ca aproape toate religiile spala pe creier, daca esti predispus la asta. Aproape toti liderii antici si premoderni au crezut ca ei fac voia domnului, cand de fapt erau schizofrenici si discutau despre nimic cu vocile din capul lor. Din partea mea sa mearga cine vrea la biserica si sa creada in ce-or vrea ei, dar sa nu incerce niciodata sa ma bage si pe mine in cultul lor de cacat si sa-mi incatuseze libera cugetare. Si ma deranjeaza ca mereu religia mea e mai buna decat religia ta, pentru ca sac.
NOU
Alternative la ora de religie:
– ora de civilizatie, cum sa te comporti normal in societate
– ora de istoria artelor, ca sa nu ne mai ducem cu totii prin muzee ca boii, cu exceptia celor care stiu pe cont propriu, nu de la scoala cine sunt pictorii celebrii si de ce
– ora de democratie: ce e, ce ala partid, ce e ala vot, ce e ala ministru, ce e ai apetitie, ce e ala ONG, etc
– ore de drept: ce e un stat de drept, ce e legea, ce e puscaria – unii o descopera abia acum si pe prorpia piele, cine face legile, cum se schimba legile, etc
– ora de economie: ce sunt banii, unde-i tinem, ce e un credit, ce riscuri sunt, ce e ala impozit, ce e aia taxa…etc.
– mai completati si voi dar cred sincer ca daca orele de mai sus se fac in locul religiei, noua generatie a inseman un pas inainte.
La 18 ani, toti tinerii fac un pas in gol si dau ba de un credit, ba de o lege, ba de un avocet, ba de un muzeu si sunt muci in fata lor, nimeni nu-I invata nimic la astea, cu exceptia economiei care e o toceala grozava fara exemple practice de la firul ierbii.
NOU
ora de sexologie, cunoasterea consecintelor, organelor din dotare, metodele de protectie, pastila de dupa etc, facuta nu la 14 ani cand deja hormonii o iau razna ci cat mai repede din clasa a 5-a, mai aud cate o proasta care zice ca ea nu isi face probleme cu copilul ei ca e baiat.
NOU
ora de educatie rutiera, avem cel mai mare nr. de victime mortale din EU, 100 la 1 milion de locuitori anual..
reducerea nr. de accidente, conducere preventiva, obligatii ca pieton/sofer, scoaterea ADN-ului de raceri/smecherie/BMW din sange etc.
NOU
cum arata victimele mortale?
NOU
mortaaal
NOU
Update: Sunt peste 1.8M de cereri din vreo 2,4M elevi care au disciplina in curriculum. Restul de 600k sunt la gradinita, postliceala, seral, FR si nu studiaza Religia. Si mai e o zi si cereri neinscrise. Voi credeati ca sunt asa multi curajosi sa se puna impotriva sistemului?
NOU
La mine a fost simplu. Am făcut religie cu un preot bătrân și cool, care ne povestea de ședințe de spiritism și ne mai meremetisea gramatica franceză. După care am vrut să dau la seminar și învățam “Prea Sfântă Născătoare de Dumnezeu” pe glasul 8 (?). După care am descoperit laba. După care am descoperit un rocker din liceu. Hare Rama, Hare Krshna, faggotry in motion
NOU
si-a cam luat-o in cap biserica. asa-i, dai un deget, iti iau toata mana. sa zica merci ca nu mai e comunism, ca nu platesc impozite si sa nu mai faca pixu mare, ca sunt doar o entitate privata oarecare.
eu nu sunt ateu si chiar ma consider ortodox, dar islamul inseamna ”supunere”, nu ortodoxismul. ortodoxismul sa faca bine sa se reormeze, cum au facut-o intr-o masura mai mare si celelalte confesiuni crestine vechi din europa. sa invatam sa le-o cerem imperativ preotilor, nu sa-i ascultam orbeste. noi le spunem ce vrem, ei sa analizeze cum si pe baza a ce interpretari ale textelor religioase isi modifica doctrina. ca n-ar fi primele schimbari si reinterpretari facute in ultimii peste 1900 de ani. noi, secularistii, trebuie sa incercam sa ne impunem punctul de vedere, daca tot sustin clericii ca biserica inseamna toti credinciosii, nu doar institutia care le plateste salariile.
NOU
Ca să ai 1 milion de copii înscriși la religie înseamnă că există cel puţin 2,5 milioane* de tâmpiţi în România care s-au influenţat unul pe celălalt să continue cultivarea fricii în mintea copiilor respectivi. Îmi amintește de melodia Sarmalelor cu “Ţara te vrea prost”.
*părinți, alte rude, vecini, reprezentanţi ai sistemului de învăţământ, reprezentanţi ai cultelor
NOU
Unde este Tim?