Tineretul din ziua de azi nu mai știe ce e aia respect. Tineretul din ziua de azi nu mai vrea să muncească. Tineretul din ziua de azi nu mai vrea să școală. Nu se mai face școală ca pe vremea noastră.

Sunt doar câteva dintre panseurile boomerilor din ziua de azi, legate de tinerii care nu mai fac ei lucrurile cum le făceau ei, bătrânii și din cauza aia lucrurile merg prost. Dar să nu divagăm, să rămânem la partea cu munca.

De ce nu mai vor tinerii să muncească precum bătrânii actuali în tinerețea lor? Păi, să ne gândim. Acum 50 de ani (nu e așa departe cum vă imaginați, e doar 1974), ieșeai din liceu, te angajai la un job decent, pe baza calificării obținute în școală. Și luai salariu. Și din salariul ăla îți permiteai să stai cu chirie. Îți permiteai să îți iei un credit de casă, dacă voiai. Puteai să ai și o mașină. Și, peste asta, îți permiteai să mănânci ca un nabab, de 3 ori pe zi, să scoți o fată în oraș, să îți iei haine decente, nu de pe Aleea Castanilor, în general, deveneai un membru activ al societății.

După care ce am creat? Nimic. Muncitorii au muncit din ce în ce mai mult, au fost plătiți din ce în ce mai prost, prețurile la locuințe și la consum au crescut la niveluri explozive, de neimaginat, în timp ce salariile, în sumă netă, sunt undeva tot la nivelul anilor 70-80 (cel mai bine se observă asta în US, unde s-a păstrat aceeași denominație în timp și comparația e mult mai simplă.)

Ce au văzut copiii noștri la noi? Au văzut că munca ne aduce răsplată și că să fii serios și muncitor e un atribut important în a reuși în viață? Nu, au văzut cum ne scufundăm, încet, zi de zi, cum munca reală devine din ce în ce mai depreciată, cum actul de a munci, în sine, a devenit o rușine și cum managerul care o arde în ședințe câștigă de 1000 de ori mai mult decât muncitorul. Au văzut o societate care a ajuns la concluzia că joburile cu salariu minim nu trebuie să susțină un om sau o familie, ci i se recomandă să mai ia un job, pentru că AȘA E NORMAL. Au văzut copii din toată lumea, cu copilăria furată, ca să muncească până la epuizare și moarte, scoțând litiu din pământ sau țesând tricouri pentru corporații de trilioane. Au văzut o societate care îi aplaudă pe descurcăreți, pe cei care se strecoară printre ochiurile plasei, pe cei care fac banii ușor și simplu. O societate care aplaudă antreprenorii care bagă în insolvență firme ca fiind niște pași normali și necesari pentru dezvoltarea personală a antreprenorului și nu realizează că acei pași normali înseamnă, de fapt, furtul de bani și valori de la persoanele care au avut încredere în acei antreprenori.

Ce le-am oferit noi bun copiilor noștri, din acest punct de vedere? Ce exemplu pozitiv, ca să le putem cere actualilor tineri să se comporte în limitele pe care le credem noi corecte și bune? În timp ce votăm USL cu o Băluță curgând din colțul gurii? Cumva nimic? Cumva doar le-am instilat frica de ziua de mâine? Cumva am făcut o societate atât de repulsivă încât nici măcar copii nu vor să aducă pe lume?

Să le cerem tinerilor să muncească până cad din picioare atunci când le vom oferi motivații. Atunci când le vom oferi joburi care le permit să trăiască din ele, nu salarii minime de 1400 de lei și chirii de 1600, alături de sfaturi tip Dar vă puteți muta mai mulți în aceeași cameră. Atunci când le vom oferi posibilitatea să aibă grijă de copiii lor, nu doar să dăm din gură pentru natalitate, dar să le oferim degetul mijlociu ca ajutor și să le explicăm că dacă le-a plăcut sexul, acum să tragă. Atunci când vom fi fost părinți reali, nu doar niște lepre comuniste, care acum doar vor respect, fără să câștige în vreun fel acel respect. Atunci când vom face afaceri care vor pune, alături de profitul propriu și grija față de omul care ne aduce acel profit.

Până atunci, la fel ca rectorul sătmărean al UBB, Daniel David, nu avem voie să deschidem gura. Am construit o lume de căcat, în care am aruncat fructele iubirii noastre și le-am condamnat la tortura de a deschide ochii în fiecare zi. Bine, Daniel David, ca orice alt bugetar prea bine plătit, ar trebui să țină închisă gura by default.

Pentru că intră. Și nu musca.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

85 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Nu vreau sa par lingau dar nu cred ca se poate spune/ scrie mai clar despre acest subiect decat reiese din aceasta postare.

    74
    • #2

      Nu vreau sa par lingau dar nu cred ca se poate comenta mai bine acest post decat ce reiese in acest comentariu.

      13
  2. #3

    E normal. Omul e facut sa caute comfortul, iar munca este un discomfort.

    37
    • #4

      Da, munca prost platita este un discomfort, ai uitat sa precizezi amanuntul asta.

      52
    • Pai nu. Munca e un disconfort si munca prost platita e un disconfort prost platit.

      72
    • #6

      @w
      Da, mi-ai dat șah și mat, nu mai am replica.

      15
    • #7

      Munca e un disconfort doar pentru lepre lenese.

      20
    • Plus ca munca te elibereaza..

      13
    • #9

      Nu te elibereaza bos, doar iti asigura traiul de zi cu zi sau chiar mai mult, ceea ce contravine statutului de lepra lenesa care fuge de munca. Stii cum zic?

      6
    • #10

      Era o ironie, bos, o referinta la mizeria nazista “arbeit macht frei” – au pus nazistii mizeria asta la intrarea in Auschwitz.
      Auschwitz-Birkenau a fost un lagar nazist, cel mai mare lagar nazist, il poti vizita daca ajungi prin sudul Poloniei. Ironia este un fel de glumita, o zeflemea care foloseste semnificatia opusa sensului obisnuit. Cum as zice eu “Destept mai esti, bai, Antoane!” Nazistii au fost niste oameni rai. Zeflemeaua este…

      7
    • #11

      Mai demult, un amic imi arata cu mandrie carnetul de membru PCR al bunicului sau. batranul, comunist privilegiat, calatorise in statele unite si detinea electronice straine. el era inscris in partid progresist, aplauda cu intensitate spusele colegilor de partid.
      La o discutie despre comunism, aduc vorba despre Marx. Omul meu habar nu avea cine e Marx. Om de stanga la a 3-a generatie.

      La noi e ca la fotbal in organizarea societatii. care cu ce echipa tine, incepe sa demonizeze adversatul si sa romanteze partea buna, nu se cunoste ideologie nici macar la nivel de cultura generala.

      No asa si voi. treaba asta cu “lenea” e descrisa exact de ideologii si sisteme politice si sociale, daca sunteti adult si va considerati mediu educat, nu vad de ce va scremeti sa gasiti voi explicatiuni.

      se numeste instrainare, alienation in engleza, ai nspe articole si studii despre instrainarea la Hege, Marx etc…

      2
  3. #12

    Ceea ce omite rectorașul ăsta să spună este că tinerii nu mai vor să muncească pe flegma de bani pe care o plătesc companiile, și mai degrabă stau acasă. Avea bunicu’ o vorbă: decât să muncești degeaba, mai bine stai degeaba. După Revoluție, când nu erau așa multe firme, mergea faza cu: dacă vrei să lucrezi pe banii ăștia bine, dacă nu valea, că mai așteaptă 100 la ușă. Acum s-a cam schimbat paradigma și nu mai merge așa, iar patronașii exploatatori s-au cam prins că trebuie să plătească mai mult ca să atragă forță de muncă bună. Ce au făcut? Orice altceva în afară de a plăti mai mult. Inclusiv să pună trâmbițași de ăștia (no pun intended) care să shame-uiască tinerii că sunt lepre și nu vor să meargă la muncă. Că mai sunt și lepre care n-au o problemă să stea pe banii părinților până la 40 de ani e altceva, dar nu cred că sunt majoritari aici. Sper doar ca tot mai mulți oameni să-și înțeleagă valoarea mai bine și să nu mai accepte joburi pe bani de semințe. Doar așa vor crește și salariile.

    68
    • #13

      Nu mai e perioada cu 100 de oameni la usa, dar nu mai e nici perioada cu angajat tanar de pe bancile facultatii cu 1000 de euro pe luna.

      16
    • #14

      Păi într-un oraș mare gen București /Timișoara / Cluj nici nu prea supraviețuiești cu un salariu de sub 1k euro.

      18
  4. #15

    Si la toate astea se adauga imensa presiune la care sunt supusi copiii de azi. Consumerismul asta exagerat care exista azi, e un cancer al societatii. Si ii atinge cel mai grav pe ei. Si cand peste tot vad ca lumea e in Maldive, poarta papuci de o mie de euro si conduc bemveuri, investesc in crypto si fac meleoane din dropshipping, se duc fericiti la munca, li se ofera fabuloasa suma de 2000-2500lei si nu inteleg ce dracu se intampla.

    62
    • #16

      In Maldive poti sa mergi si pe ieftineala. Daca nu tii musai sa stai in resorturile alea scumpe, gasesti oferte si la 2-3 mii euro all-inclusive, cu tot cu avion, 10 zile.

      9
    • #17

      Corban – 2-3 mii euro pe persoana sau cuplu ori familie de 4? nu de alta dar 2000+ pt o persoana nu cred ca o poti catlog ca fiind ieftina

      46
    • #18

      De persoana, Daniela, de ce as da pret de grup? Gandeste-te ca este departe, faci vreo 15 ore cu avionul, doar drumul costa 7-8 sute. Si cat mananci pe acolo 10 zile, plus activitati, zic ca este ieftin 2 mii. Partea nasoala daca mergi pe ieftineala, si nu in resort, este ca trebuie sa iei barca pana pe un vapor din larg, doar acolo gasesti alcool. Deci stai mai mult pe vaporul ala decat pe insula :))

      8
    • #19

      Ai dreptate, probabil raportat la distanta si la locatiile astea mai exclusiviste: bora bora, maldive, seycheless 2000 e ieftin. mie tot scump mi se pare. tot scump mi s-a parut cum in 2021 am platit 1700 euro, 2022 1890 euro si in 2023 — 2200 euro pe un sejur de 4 persoane. in curand pt noi o sa fie lux sa iesim din tara in conditiile astea. ce trece peste 2500 e … mult.

      26
    • #20

      Daniela, o sa fie bine. Lumea este intr-un progres, este pe drumul bun. Gandeste-te cum eram noi, romanii, prin anii ’90-2000, nici vama la Russe nu ne permiteam sa o trecem. Se duce si etapa asta de criza, inflatie, era normal un recul, dar, pe termen lung, lumea o va duce tot mai bine, n-are cum altfel. Poate nu generatia noastra, dar a copiilor va putea calatori oricand, oriunde. Vor mai exista foarte putine boli incurabile (poate chiar deloc), speranta de viata va sari peste 100, pana si in Romania, iar oamenii vor fi prieteni si fericiti.

      16
    • #21

      Sa-ti fie gura aurita Corbane, sa-ti fie.

      11
    • #22

      @Dani Corban: cu tot respectul, dar 2-3.000 de euro x 3 persoane cat suntem in familia personala inseamna undeva intre 6 si 9 mii de iepuroi. Pe 10 zile?
      Oi fi eu sarac, dar aia sunt banii care intra in casa la mine in vreo 3 luni. Asa ca o vacanta de 10 zile pe banii astia e oricum pentru mine, dar nu ieftina.
      Pana mea, eu credeam ca am venit undeva binisor peste medie. Dar aparent sunt sarac.

      40
    • #23

      Florin, da, ai dreptate, acum cand vad costul per familie nu mai pare ieftin. Pornisem de la bugetul pentru unul singur ca despre asta scria Tony, despre tinerii care se duc fericiti la munca.

      7
    • Lumea merge spre mai bine, asta în situația când nu dă Putin cu bombardeaua. 🙂

      2
  5. Si paine fara munca,
    Si fara munca paine!

    15
  6. #26

    Corect sa spune “de ce nu mai vrea tinerii da hazi sa muncește”…

    16
  7. #27

    Patroane…le cam amestecasi. Jur 🙂

    Ai bagat si de la US si din Ro si ti-a iesit putina varza.
    In Ro, strict vorbind, multi nu baga blue-collar ca e urat. Aia a oferit post comunismu, ura vs munca. Desi ai putea face decent de multi bani din treaba aia.
    In US am un verisor. Fi-su facea 8000$ din pus faianta. La fel si acolo, blue collar e bleah.
    Toata Europa (mai putin suedia) vede munca asta ca pe o corvoada

    Dupa care apare ideea de copiii care au inteles ca corporatia nu e familie. Si “nu mai vor sa munceasca” 12 ore pe zi.
    La noi in Ro era faza cu 1000la usa, la americani cu “asa trebuie”

    E un sistem ciudat si nu cred ca exista o singura cauza. Unii chiar is nesimtiti si au impresia ca existenta lor ar trebui sa fie indeajuns.
    Asa cum si corporatiile multe deacopera ca angajatii is oameni

    50
    • #28

      Principala problema cand vine vorba de tot ce inseamna blue-collar este una simpla. Mai precis munca blue-collar inseamna de multe ori munca fizca bruta, care se traduce dupa niste ani cu probleme de sanatate. Nu stiu cum este in Suedia, dar in Romania cu foarte putine exceptii blue-collar egal problema nasoale de sanatate de la o anumita varsta.
      De acord ca mai exista povestile cu instalatori/electricieni/mecanici care fac 5-6k eur pe o luna. Insa sunt de cele mai multe ori exceptii, respectiv nivelul de scolarizare(sa nu-i zic instruire) este echivalentul unora care fac o facultate de 2 bani si au pretentii cu carul. Cel putin oamenii cu care am luat contact in domeniul asta mi-au aratat foarte clar de ce cer anumiti bani pe o lucrare.
      Revenind la problema in sine faptul ca tinerii nu mai muncesc reprezinta un lucru bun. Pe de o parte daca piata libera ar functiona s-ar ajusta cumva salariile cu pretentiile. Pe cealalta parte tinerii ar cauta sa gaseasca noi surse de finantare prin care sa poata trai. Insa cum fiecare vrea sa dea la gioale celuilalt avem situatia in care firmele importa angajati asiatici platiti mai bine decat romanii, iar tineri stau acasa pe banii parintilor. Imi place acest capitalism un pic deformat….

      25
    • #29

      >> Mai precis munca blue-collar inseamna de multe ori munca fizca bruta, care se traduce dupa niste ani cu probleme de sanatate

      Fata de munca white-collar care se traduce dupa niste ani cu probleme de sanatate.

      27
    • #30

      @Radu
      Ambele tipuri de munci iti pot aduce probleme de sanatate. Realitatea nasoala este ca la nivel de blue collar conditiile de munca sunt jalnice. Cine a interactionat cu mediul stie cam cum “antrepenorii” romani lucreaza.
      La nivel de white collar probleme sunt oarecum diferite. In sensul ca nu ajungi sa ai probleme de sanatate fizica ci mai degraba psihica. Ca unii nu vad nimic gresit sau diferit in asta este o alta discutie.
      Ideea de baza este ca multi percep ca munca fizica ca care iti scade calitatea vietii.

      16
    • bai, problema in romania cu “blue collar” e ca e facuta de toti prostii 🙂 Si stiu ce vorbesc ca vin din familie de zidari. Au baut aia bani pe care ai mei nu i-au produs niciodata

      Dar, este evident ca munca fizica e mai grea decat aia de birou. Dar stii ce e mai greu? Sa castigi 4000lei pe luna in loc de 2-3000. Ca nu toti birouarii sunt programatori.
      Si sa fii “demn” de banii aia

      4
  8. #32

    O ce frumos. Nu muncesti pe ce bani mai exact ? Cine iti da banii aia tie ca sa-ti permiti sa nu muncesti ? A..cumva tot boomerii aia de kkat, am inteles. E frumos asa, cu idealuri si principii pe banii altora. Atat le mai suflam in fund la toti, vai saracii de ei ce greu le e. Nu, nu le e greu deloc, fata de ce am trait eu acum e raiul pe pamant. Bine, nu am avut nici eu o viata grea dar fata de ce e acum e diferenta foarte mare. Am si eu un copil si pana o sa poate sa se sustina singur o sa-l ajut cat pot de mult dar n-o sa-i plang de mila pe nimicuri din astea si nici n-o sa-l tin ca pe un pretios fulg de nea. Viata e grea, get over it.

    51
    • #33

      @unknow
      Fiecare generatie a avut parte de avantaje si dezvantaje. Faptul ca boomerii isi puteau permite cu un salariu intr-o famile de 3-4 persoane sa aibe un acoperis deasupra capului(de cele mai multe ori propietate personala) plus o mica vacanta este lux comparat cu este astazi.
      Cel putin in SUA pana prin anii 80 poate 70 masinile erau mai scumpe decat casele, iar acum lucrurile s-au schimbat. In fond nimeni nu vrea sa-i cada din cer totul, dar generatiile de azi desi au mai multe oportunitati decat cele de dinaintea lor, pleaca cu un handicap mult mai mare decat acestia. Iar work hard pentru multi inseamna doar supravietuirea si trairea de la un salariul la altul.
      Sociologic este foarte interesant ce se intampla, intrucat toate chestiile astea vor nivela societatea urmatorilor ani. Si afectati vor fi ambii atat boomeri cat si acesti tineri lenesi care nu vor sa-si rupa spatele pe 1600 de ron plus bonuri de masa pe luna.

      18
    • #34

      banii aceia de stat degeaba, ii primesti, intr-o tara civilizata, de la statul care taxeaza bogatia. vezi de exemplu ca era recent un trend pe tiktok cu fluturasul de salariu al fotbalistilor din Premier League si se vedea acolo cate taxe platesc … comparativ, in Romania, munca de jos este taxata mai mult.

      5
    • #35

      Cetin vorbeste asa din auzite si din suflet. Cand o avea el de lucrat cu un subaltern de 20 de ani care crede ca la munca se vine o zi da una nu, care e atat de slab pregatit ca ti-e frica sa nu se accidenteze mortal singur in birou, care are senzatia ca colegul de munca e precum colegul de banca, etc etc. atunci o sa ne tina lectii despre boomeri. Pana atunci, sa crestem snowflakes cat cuprinde.

      6
  9. #36

    acum 50 de ani, salariul mediu net pe economie era de 1.391 lei, iar cel minim brut era de 1.000 de lei. te umpleai de masini si de respect, da!
    iar baiatul ala din poza ar fi aratat ca aia din biafra.

    21
    • #37

      iar o paine era 25 de bani franzela mica, 50 de bani franzela mare. un apartament 11 000 de lei. si tot asa. know your facts.

    • #38

      Bine, e mai complexa situația, apartament unde îți dădeau repartiție, puțin probabil intr-un oraș mare, mai degrabă pe la Videle sau ceva de genul, unde prea scumpe nu sunt nici acum; si nu cum te angajai, dupa ceva vreme pe o listă, asta pentru cei cu familie, ca altfel mai degraba la camin de nefamiliști tot la comun. Și pâine poate era mai la liber prin 74, dar nu a durat mult ca după câțiva ani mai pe cartelă așa.

      26
    • #39

      Arhi,in 1967 era 90000 de lei un apartament.In h-urile din Balta Alba.

      3
    • #40

      asa, e balaure!
      ai mei au dat pe 3 camere conf1 in buzau 105k in 1979. painea fix atat era, 3.5 aia acra. o inghetata d-aia la pachet ca untul 2.75. salariul cumulat al parintilor era undeva la 4k-4.5k in anii 80 ambii muncitori calificati fara functii.
      deci daca calculezi azi o paine comuna fara fite e vreo 3 lei iar salariul unei familii normale se duce peste 7-8k. bine si apartamentele de 3 camere sunt peste 400k. dar overall o ducem mult mai bine azi decat in ultimii… since forever, ce mai.

      4
    • #41

      @ Arhi – cred că trebuie să mai pui un 1 în față.
      În ’70 un apartament în al doilea cel mai mare oraș al Moldovei era între 80000 și 110000 lei.
      Dacia 1300 era 70000 lei.
      Un salariul mediu era 2500.

      5
    • #42

      am scris moneda gresita, era vorba de usd, dar a fost funny sa vad agitatia si cum 90% din voi se concentreaza pe cel mai ignorabil detaliu dintre toate

  10. #43

    Lucrurile mi se par exagerate si sunt multe necunoscute. De exemplu, am o senzatie ca INS nu stie nici macar numarul real de romani pe grupe de varsta, apoi cati mai sunt in Romania si cati in afara tarii. In principiu tinerii aleg sa muncesca in strainatate (sau merg la facultate). INS-ul habar nu are de treaba asta. Ei aleg sa faca raportarea intre numarul de angajati (de orice fel) din Romania (aia legali, ca mai sunt si la negru) si totalul populatiei, pe fiecare categorie de varsta. Ce inteleg eu din asta? Ca stam prost cu banii de pensii iar in viitor va fi si mai rau! Nicidecum ca tinerii nu vor sa munceasca!

    12
  11. #44

    Pai unde sa ma angajez ma frate, cand in ziua de azi daca te duci sa te angajezi undeva si nu esti putin mai bulangiu, putin mai bronzat , nu te angajeaza nimeni :))))

    12
    • #45

      deja esti prea batran, cine ar angaja pe cineva care pana la varsta ta a batut-o-n cap?
      serios!
      incearca ceva voluntariat, sa vezi daca rezisti.

      6
    • #46

      Daca vrei sa te angajezi direct patron, manager sau director e greu. Trebuie sa incepi de undeva mai de jos si in cativa ani vei culege roadele daca-ti place ceea ce faci.
      Daca te duci la munca fara chef si plin de sictir doar pentru a lua salariu, mai bine stai acasa.

      3
  12. #47

    Imaginea aia din deschidere cu ce minunata era viata unui cetatean obisnuit in deceniul opt este in mod evident o exagerare.
    Una ca nu existau credite imobiliare si pentru ca pe vremea aia fondul locativ apartinea statului care-l repartiza dupa un sistem de punctaj si ceva pile celor care se calificau. Si oamenii locuiau cu chirie in astfel de locuinte. Cine nu stie ce e aia ICRAL, google it. Deci spre deosebire de azi, atunci romanii oraseni erau in proportie de 95% chiriasi. Funny, right?
    Doi, imprumuturile se faceau prin CAR (casa de ajutor reciproc) unde cetatenii contribuiau si puteau lua imprumut prin rotatie dar pentru sume relativ mici (think mobila, televizor, un concediu la venus, d-astea). Ca sa iti iei masina (Dacie 1300, Skoda 120, Polski Fiat sau Moskvich) care costa 60-75,000 lei trebuia sa mananci ceai cu paine juma’ de viata in conditiile in care un salariu mediu lunar era cam 1600-1800 lei (care s-a dus spre 2200-2500 in zece ani, la finalul anilor 80). Putini isi permiteau. Mult mai putini decat azi.
    Pe urma ca sa gasesti sa cumperi cele necesare unui trai decent (mancare, imbracaminte, diverse) era un “job” in sine care consuma macar 2 ore pe zi (iarna-vara, zapada-zapuseala, nu conta; colindai nenumarate magazine, doar, doar gasesti ceva iar cand gaseai ajungeai seara acasa ca stateai cu orele la coada, noroc ca serviciul se termina pe la 3-4 dupa-amiaza iar uneori cand n-aveai bafta marfa se termina cu cateva persoane inaintea ta, csf, ncsf). Putini isi permiteau si atunci sa puna o portocala, o banana sau un kil de carne pe masa chiar de-ar fi avut marele noroc sa gaseasca. Asta ca toti duceau atunci un trai decent asigurat de partid si marele carmaci era doar o propaganda de kkt. Si atunci existau disparitati infioratoare, doar ca nu erau la vedere ca azi pentru ca nomenclatura avea grija sa isi ascunda bunastarea in spatele zidurilor inalte din Primaverii.
    Macar azi, oricine are o sansa la mai bine si e liber sa incerce sa o valorifice.
    Serviciul era usor in general pe atunci. Si atunci ca si azi (la stat) o majoritate de prosti si puturosi frecau menta si o minoritate de oameni priceputi si muncitori trageau pentru toti iar cand era de avansari sau prime astia tot ultimii erau. Aici nimic nou.

    Dar intalneai oameni pentru care respectul fata de ceilalti era un dat, invatat in cei 7 ani de acasa. Respectul in general se acorda neconditionat si se retragea in momentul in care bunul simt sau conventiile sociale erau incalcate.
    Intalneai oameni cu respect pentru munca pe care o faceau si lucrul care iesea din mana lor.

    Pe vremea aia tinerii invatau din greu pentru ca doar o facultate iti asigura sansa de a obtine un post bun, intr-un oras mare, cu posibilitati de avansare.
    Pentru marea majoritate succesul in viata ca sa zic asa, statea exclusiv in mainile, munca si perseverenta lor. Tati&mami nu puteau decat sa iti plateasca meditatii (daca isi permiteau!) si sa iti ureze succes.
    Alte sanse (legale) de a accede la o viata ok nu existau.

    Asta este adevarul istoric despre vremurile alea in lumina reala, necosmetizata.
    De acolo am plecat. Noi astia, boomerii…

    81
    • #48

      total deacord cu tine cu exceptia faptului ca se puteau cumpara locuinte ( apartamente la bloc) in rate , cunosc cateva cazuri care au cumparat apartamente cu 2-3 camere la preturi intre 70.000 si 120.000 lei in rate pe 30 ani, dobanda fiind nesemnificativa

      19
    • #49

      Word. Fix asa era. Tatal meu avea 2500 lei salariu pe vremea impuscatului si maica-mea mai putin nu mai stiu exact da sub 2000. Mai tin minte si acum, bancnotele alea albastre de 100 lei cu Balcescu pe ele.Nu am dus-o rau, (daca prin rau se intelege a muri de foame) pentru ca locuiam la tara, intr-o comuna si pe langa serviciu, ai mei mai lucrau si in gradina de legume, + 2 porci crescuti an de an. 1 concediu maxim pe an si ala la Marea Neagra. De mancare era cum ar veni dar cam atat. In rest vai si amar, frate-meu de la 18 ani la lucru,( in timpul facultatii sa ne intelegem) eu la fel ulterior. Daca si aia era viata buna nu stiu ce sa zic, privind in retrospectiva si comparand cu vremurile de azi cand parintii isi tin copii pana la 30 de ani and beyond pe banii lor ca sa nu lucreze maica pe 3000 lei ca aia nu sunt bani, doar puiul a facut o facultate, minim 2000 de eur i se cuvin, el fiind tabula rasa.
      Munca nu e o rusine si nu e doar pentru calculatoare, negrii si tractoare. O rusine e sa nu iti iei viata in maini si sa stai pe banii parintilor, tu suferind de misecuvinism.

      37
    • #50

      pai o masina tot 75 de mii de lei este la un salar de 2 mii de lei … diferenta este ca ai acces la sh-uri, in rest tot sclavi am ramas

      4
    • #51

      @mike se poate sa ai dreptate, personal nu am cunoscut pe nimeni, niciodata in vremurile alea care sa isi fi cumparat apartament. Nici in rate (habar n-am de unde te puteai imprumuta ca banci nu existau iar CARul opera cu sume mult mai mici decat o casa sau o masina), nici cu banii jos (“ilicitul” pandea dusmanii burghezi ai poporului pe vremea aia). Si cunosteam de la sudori in fabrica pana la generali MAPN cu doua stele. Toti stateau ca si noi, in apartamente sau case repartizate de stat, unde plateau chirie (mica, e drept).

      @anton multi oraseni aveau rude la tara, chestie care contribuia major la bunastarea alimentara a familiilor respective, asa e. Cine nu avea insa, nu o ducea grozav. Toti insa dezvoltaseram un radar special pentru situatiile in care se mai “bagau” diverse pe ici-colo, gen: “bai, hai ca ‘s-a bagat’ pui/tacamuri/porc/oua/portocale/etc la Predoleanu!”

      @bogdan poate ca da, insa diferenta majora este ca atunci eram sclavi ca n-aveam de ales iar azi, cei care sunt sclavi sunt by choice sau by nature (adica nu vor sau nu pot altceva) pentru ca altfel, optiuni exista.

      2
  13. Daniel David asta e frate cu guta ca seamana leit ?

    9
  14. #53

    Nu am citit ce a scris profesorul ala dar tin sa te contrazic putin. 🙂 Nici acum 50 de ani nu era usor. “Casele”(apartamentele in blocurile comuniste) se dadeau cand te casatoreai in rate multe si erau liste de asteptare. Masinile erau scumpe ca dracu, 70000 de lei o Dacie 1310. Nu isi permitea oricine, erau putine. Mobila aia donatie de care radeam acum cateva zile, “gunoaiele” alea costau cam 20000 de lei pt un apartament. Nimeni nu manca la restaurant, erau cateva in tot orasul. Sambata se muncea. Concediile erau putine si scumpe. Aveai 3 variante dupa 18 ani: scoala, armata sau munca. Acum se traieste mult mai bine.

    53
    • “Aveai 3 variante dupa 18 ani: scoala, armata sau munca.”

      Pai si acum..care ar fi a 4 varianta..?

      12
    • #55

      onlyfans, fete la produs, bugetar.

      23
    • #56

      @ciocanul: foarte corect!

      … apartamentele costau de la 130 de mii în sus și Aveau prioritate la primirea lor, familiile cu mulţi copii sau cei cărora li s-au demolat locuințele și bineînțeles pilele.

      Pe lângă că erau scumpe le primeai și făcute ca praștia.

      Cu mobila iar ai dreptate. Totuși cred că depășeai 20000 pt mobilat complet. Mama mai ținea chitanțele de la vechea mobilă și cea din sufragerie…”vitrina cu bibelouri” a costat 9700 de lei.

      14
    • #57

      Acum ? A 4-a varianta ? Poti sa o arzi glorios in multe feluri. E bine ca ma-ta si tac-tu sa fie creduli. Fie o arzi prin facultati si masterate inutile pana la 30+. Apoi le explici ca munca e pt fraieri(ei pot lucra, e ok) si tu faci cursuri online despre succes, traiding, cripto si altre balarii pana la 40+. Apoi le explici ca tu esti ok dar ti s-au facut vraji si de aia nu ai succes in viata si chiar te gandesti sa te sinucizi. Desi ai tai sunt pensionari si se uita deja la tine trist la 50 ca la un mini handicapat dar nu au ce face. Vor continua sa te tina si cand ramane doar unul dintre ei, stai practic paduche si pe ultima pensie. Cand s-a dus si ultimul… atunci ai belit paula. Mai are o gura de aer ca vinde apartamentul si o mai duce 2 ani. O sa vedeti daca o sa apucati in viitor multe povesti triste despre boschetari ce nu au avut noroc in viata, asa cum vedeti si acum. Majoritatea au lucrat intre putin si deloc. Concluzia ? Mai bine il trimiti sa lucreze pe 1400 de lei decat sa o arda glorios si paduchios pe acasa. E foarte usor sa te obisnuiesti cu puturosenia.

      45
    • @daddy: chiar nu le-as pune la pachet pe cele enumerate de tine. doua dintre ocupatiile alea presupun totusi macar un minim de efort si demnitate umana in general, iar cealalta e cea de bugetar.

      2
  15. #59

    Daca as avea cate 100 lei pentru fiecare data cand vreo categorie de antreprenori a iesit sa spuna despre cum tinerii din Romania nu mai vor sa munceasca as fi bogat si nu ar trebui sa mai muncesc. Cred ca cel putin de cateva ori pe an, in ultimii 10 ani, se gaseste cate unu care se vaita ca nu mai gaseste oameni. Da, nu spune ca el nu ofera mai mult de minim, are pretentii sa te dedici pentru jobul ala ca pentru al tau, ca doar sunteti o familie ( dar nu mai sunteti o familie cand ai tu o nevoie sau o problema sau ceri ceva mai multi bani ). Da, cu accesul asta la internet si cu ciruculatia libera, surpriza, omul ala, chiar si necalificat asa, nu vrea sa mai munceasca pe 1900 lei, ca nu isi permite sa traiasca din banii aia. Daca tot face sacrificii, tot sta cu inca 3 intr-un 4 camere, tot face tot felul de chestii, prefera sa plece prin vest sa faca aceeasi munca, dar pe bani mai decenti. Sigur si acolo o sa stea cu inca 5 intr-o casa, 2-4-5-10 ani, dar in timpul ala reuseste sa puna suficienti bani deoparte incat fie sa se mute in ceva mai ok, fie sa se intoarca in tara, dar acum are si experienta si ceva bani incat sa nu mai stea la mana oricui.

    Si o sa ziceti ca problema e asta, ca nu are experienta. Sigur. Dar experienta aia cum sa o faca? Cata experienta faci murind de foame? 2 salarii de 1900 lei sunt 3800 lei. O chirie intr-o garsoniera sau 2 camere cat sa coste, 250-300 euro? Deci vreo 1500 lei in mare? Intretinere, gaze, curent, in medie tot costa vreo 3-400 lei, deci s-a dus un salariu. Mai raman 1900 lei, pentru 2 oameni, care zi de zi ar merge la munca, ar avea nevoie de o masa de pranz ( cam 20-25 lei meniul zilei * 2 oameni * 21 de zile = 950 lei – sigur, poti sa iti faci de acasa, dar s-ar putea dupa o zi de santier sa nu mai ai energie sa faci sau ceva, dar si daca faci tot dai spre aceeasi suma lunar ) deci am ajuns sa mai avem 1000 lei pentru 2 oameni. Pentru 30 de zile, fara sa iau in calcul vreo cartela de telefon, faptul ca mai ai nevoie de un schimb de haine, ca mai vrei sa bei si tu o bere, ca mai iesi la un film. Banii sunt prea putini oricum am gandi si am numara. Da, unii am prins perioada cand te mai angajai din timpul facultatii, dar atunci daca aveam 1300-1500 lei salariu si cu un pachet de la parinti, o rezolvai cumva, mai ieseai si intr-un club. Acum totul costa mult mai mult. Am gasit ceva calculator pe net 1900 lei de atunci, au valuarea a 2900 lei acum, practic cele 2 salarii de 1900 lei acum 10 ani, ar fi ca si cand ai avea acum o casa cu 2 salarii de 2900 lei, aproape 6000 lei in total. Parca e cu totul altceva.

    23
  16. #60

    Daca as avea cate 100 lei pentru fiecare data cand vreo categorie de antreprenori a iesit sa spuna despre cum tinerii din Romania nu mai vor sa munceasca as fi bogat si nu ar trebui sa mai muncesc. Cred ca cel putin de cateva ori pe an, in ultimii 10 ani, se gaseste cate unu care se vaita ca nu mai gaseste oameni. Da, nu spune ca el nu ofera mai mult de minim, are pretentii sa te dedici pentru jobul ala ca pentru al tau, ca doar sunteti o familie ( dar nu mai sunteti o familie cand ai tu o nevoie sau o problema sau ceri ceva mai multi bani ). Da, cu accesul asta la internet si cu ciruculatia libera, surpriza, omul ala, chiar si necalificat asa, nu vrea sa mai munceasca pe 1900 lei, ca nu isi permite sa traiasca din banii aia. Daca tot face sacrificii, tot sta cu inca 3 intr-un 4 camere, tot face tot felul de chestii, prefera sa plece prin vest sa faca aceeasi munca, dar pe bani mai decenti. Sigur si acolo o sa stea cu inca 5 intr-o casa, 2-4-5-10 ani, dar in timpul ala reuseste sa puna suficienti bani deoparte incat fie sa se mute in ceva mai ok, fie sa se intoarca in tara, dar acum are si experienta si ceva bani incat sa nu mai stea la mana oricui.

    Si o sa ziceti ca problema e asta, ca nu are experienta. Sigur. Dar experienta aia cum sa o faca? Cata experienta faci murind de foame? 2 salarii de 1900 lei sunt 3800 lei. O chirie intr-o garsoniera sau 2 camere cat sa coste, 250-300 euro? Deci vreo 1500 lei in mare? Intretinere, gaze, curent, in medie tot costa vreo 3-400 lei, deci s-a dus un salariu. Mai raman 1900 lei, pentru 2 oameni, care zi de zi ar merge la munca, ar avea nevoie de o masa de pranz ( cam 20-25 lei meniul zilei * 2 oameni * 21 de zile = 950 lei – sigur, poti sa iti faci de acasa, dar s-ar putea dupa o zi de santier sa nu mai ai energie sa faci sau ceva, dar si daca faci tot dai spre aceeasi suma lunar ) deci am ajuns sa mai avem 1000 lei pentru 2 oameni. Pentru 30 de zile, fara sa iau in calcul vreo cartela de telefon, faptul ca mai ai nevoie de un schimb de haine, ca mai vrei sa bei si tu o bere, ca mai iesi la un film. Banii sunt prea putini oricum am gandi si am numara. Da, unii am prins perioada cand te mai angajai din timpul facultatii, dar atunci daca aveam 1300-1500 lei salariu si cu un pachet de la parinti, o rezolvai cumva, mai ieseai si intr-un club. Acum totul costa mult mai mult. Am gasit ceva calculator pe net 1900 lei de atunci, au valuarea a 2900 lei acum, practic cele 2 salarii de 1900 lei acum 10 ani, ar fi ca si cand ai avea acum o casa cu 2 salarii de 2900 lei, aproape 6000 lei in total. Parca e cu totul altceva.

    9
  17. #61

    Eu aștept părerea lu’ @nea_zăpadă despre cum se trăia pe la 1930, adică prin tinerețile dumnealui.

    11
    • #62

      Păi era frumos, egiptenii prosperau, cei de prin Creta la fel, asirienii, sumerienii și babilonienii aveau de împărțit chestii prin Orientul Mijlociu… A, tu ziceai de 1930 era noastră?

      20
  18. #63

    “Pentru ca muncesc si respecta regulile dispretuiesc si munca, si oamenii, si regulile.”

    3
  19. #64

    Si ce se va întâmpla cand salariul minim în Romania va fi de 1500 Euro?
    Ia sa vedem ,ghiciti?

    5
  20. #65

    “vor ca de la primul salariu să fie unul care le permite să își cumpere casă, mașină, neînțelegând că vei ajunge acolo dar trebuie să crești treptat”. Acum tinerii merită
    să li se explice exact cât de treptat ajung la ceea ce își doresc. La pensie? La majoratul nepoților?

    15
  21. Mai e o chestie, noi astia mai in floarea varstei cand eram tineri furam meserie de la aia mai batrani, dar am fost asa de nesatui ca am furat-o pe toata, nu a mai ramas nimic si pt tinerii de azi.

    12
  22. De asta nu il suport pe Musk si pe toti sclavetii care il pupa in cur. Omul e cel mai mare fan al lui, mereu se lauda cat munceste si cat a muncit. De parca toti plecam de la a detine mine in Africa de Sud.

    20
    • #68

      Cine crezi ca are dreptul la licenta miniera daca nu oamenii sistemului paralel. A spus chiar el ca bunicii lui s-au cunoscut in sediul MI6 din Londra, dupa WW2.
      Omul e un manechin pus in fata de deep state.

      16
    • #69

      @Claudiu vezi ca i-ai lasat pe dinafara pe Soros, Oculta Mondiala, 5G-ul, Klaus Schvab si Anunnaki. Nu-i frumos ce faci.

      5
    • #70

      @anton

      Sa-i dea Dumnezeu sanatate lui Schvab, multi nu citesc ce a zis Marcuze si Adorno si comenteaza aiurea. Pe Anunnaki si 5G nu ii cunosc.

  23. #71

    eu primul contract de lucru l-am avut la 16 ani, e drept, mai mult de supravietuire si nu a fost nimic maret.

    tata, in armata, a turnat 6 luni beton la casa poporului,

    produsul educatiei lu psihopupu nu sunt stapani sa sape un sant fara sa surpe pereti peste copii

    el vorbeste de lucru in timp ce universitatea condusa de el scade in ranking pentru ca nu se lucreaza

    4
  24. #72

    Din articolele de stanga citite de mine, cred ca e indusa treaba. Adica e “conspirata” o schimbare a paradigmei in care functioneaza societatea. de la industrie la agricultura la cum sa traim.

    In ideea noua, noua virtute e independenta fata de industrie, frugalitatea, ecologia.

    Ca e prea multa agricultura industriala si industrie, iar agricultura si mestesugul de subzistenta e o solutie pana trecem de impas, si ca e buna o renuntare la munca industriala si consum mult de energie de dragul consumului.

    Si solutii propuse sunt efectiv sa se traiasca ca in Romania. Artizanate si agricultura de subzistenta, ca e mai ecologic pentru consum propriu sa iti folosesti corpul la productie. Iar energia industriala, sa devina ecologica si sa fie transferata doar spre productie de chestii esentiale.

    Adica nu mai ai nevoie de munca multa pentru a avea bani de consum inutil, ca se renunta la productia de inutilisme, deci nici munca multa de guler albastru nu o sa mai fie, nici suv-uri, vile si produse comestibile procesate sau aduse de la celalalt capat de planeta. O sa ai o bojdeuca construita de manuta ta si o mica parcela pe care faci agricultura de subzistenta.

    adica se gata cu bisnita, bisnisul, antreprenoriatul, investitii, specula asa cum o stim.

    deci nema mult de lucru pentru gulere albastra, deci nici bani multi din taxe pe specula si productie pentru birocrati inutili, cam ce produce romania pe piata de munca, si majoritatea tarilor.

    Asta vine de la academici stangisti cu notorietate.

    5
    • #73

      Se da un anumit volum de munca reziduala ce nu o vrea nimeni pentru ca e dificila, solicitanta, insalubra, stigmatizata. Ca despre aia vorbim aici

      Ai 3 optiuni de a organiza economia fortei de munca in cazul asta.

      1. Sistemul inuman actual. Te asiguri ca ai tot timpul oameni disperati care ar face treaba aia doar ca sa se poata hrani, iar de disperare o sa accepte. astfel incat disperati fiind, o sa-i platesti foarte putin.

      2. Imparti munca reziduala per capita, astfel incat fiecare trebuie la un moment sa participe.

      3. Platesti foarte multi bani si o sa se gaseasca persoane sa o practice, ca in prostitutie.

  25. #74

    societatea asta cu totul comandat online si adus imediat la usa, cu scoala online a creat impresia ca totul se poate obtine instant. apesi butonul x si se intampla actiunea y.
    Si cei mai afectati sunt copiii asta de 20 de ani care au impresia ca merita un job care sa le permita sa isi puna avansul pentru casa, sa-si ia masina in leasing si mearga in excursii in strainatate in primul an de lucru.
    Ceea ce e nerealist si e chiar contraproductiv.

    Bine nici cu cei de varsta mea 35-40 nu mi-e rusine… au impresia ca ei vor fi etern competitivi pe piata muncii… si ii socheaza mai ales in IT dupa 40 de ani ca nu ii cheama nimeni la interviuri la joburile pe care sunt confortabili sau pe tehnologiile pe care le cunosc.

    Lumea s-a schimbat mult… copiii mici din jurul meu vorbim de prescolari, nu inteleg concepte simple cum ar fi ca rosia creste in 4 luni… si ca nu exista fabrica de rosii unde bagi seminte dimineata si seara ies rosii pe poarta fabricii, sau ca laptele e de la animale care animale ca sa dea lapte au ciclu reproductiv care dureaza luni…. sau altele si altele. Chiar ii frustreaza ca pun seminte in pamant azi si dupa somnul de amiaza nu a iesit nimic.

    15
  26. #75

    e vechi, dar mereu îmi răsare în cap de câte ori se pune pe tapet subiectul ăsta.
    dilemaveche.ro/sectiune/tema-saptamanii/restul-e-gargara-625218.html

    3
  27. Adevărat grăiești boss 🙂
    Pe mine mă dispera mizeria care o fac ăștia când stabilesc nivelul minim de supraviețuire, automat trebuie pună ei venitul “familiei”, daca s-ar putea si niște părinți, bunici, si ce sa vezi, e greu dar se descurcă bine
    Dar e o golănie sa iasă ca vaca e grasa, in afara de venitul per individ cu toate cheltuielile aferente nu trebuie calculat nimic altceva, ala e nivelul de trai in tara, nu cu familia

    7
  28. #77

    Hai să fiți sinceri cu voi înșivă pentru un moment: dacă chiar vă păsa de copiii voștri, sau părinții de noi, comuniștii, securiștii, împreună cu famigliile lor (inclusiv mezinii lor, da?) putrezeau demult sub suprafața pământului; eventual vaporizați prin crematoriu, acid sau în alte moduri.

    13
  29. #78

    Corect. La nivel social, subiectul natalitatii e tratat foarte infantil, mereu cu vaicareli si nimic ca substanta. Vad ca majoritatea oamenilor proaspat parinti sau care si-ar dori sa devina, nu primesc vreun sprijin real. Statul – stim ca nu are mai nimic de oferit sau maximum niste masuri-petarde, oamenii un pic mai departe de familie – nici ei nu. Actul de a creste un copil e lasat total in sfera individuala. “Sa se descurce”. Gandind logic, societatea nu vrea decat contributori – cu taxe, munca, voturi. Si uneori carne de tun, in caz de razboi. Nu prea ii pasa de cum cresti un om, cum sa ajunga un om decent. Important e sa ajunga la 18 ani, sa ai contribuitorul cu taxe/munca/voturi/carne. Cum se intampla lucrurile pana acolo…aparent nu e treaba nimanui, toti se spala pe maini, “sa se descurce”, “si noua ne-a fost greu, si nu ne plangem”, etc. De-aia sunt pro comunitati childfree. Sa nu vina nimeni cu pretentii sa ii produc masa de munca/vot, atata vreme cat la nivel de discurs public…nu se aud decat aparatori de nenascuti, apoi dupa nastere – liniste totala pana la 18 ani, apoi iar…doar pretentii.

    14
  30. #79

    România e țara care are mai mulți prim-miniștri decât instalatori sau ospătari.

    8
  31. #80

    60 de comentarii in care nu stie nimeni cat este salaru’ minim, si vad ba 1600, ba 1900, da stiu ei sigur ca in comunism era mai rau.

    9
    • #81

      Chiar ca :))
      Bine, nu ca 2.100 lei net ar fi de ajuns cand o chiria pt o garsoniera costa minim 200-300 euro, dar 1.400 nu mai e de cativa ani. Singura solutie e privatizarea partiala a serviciilor pe care ar trebui sa le ofere statul de aia 43% pe care ii platim din salariu coroborata cu o scadere a contributiilor. Ceva intre 20-35% in functie de cat castigi. Statul roman e o forma de furt, trebuie finanțat doar cat sa nu dea coltu si atat.

      3
    • #82

      @comisaru
      Problema in Romania e ca aia 43% ii plateste fraierul si saracul, ca pe ala care castiga prea mult nu prea il intreaba nimeni nimic si de multe ori da un 10% la misto … pe cand prin alte tari, desi au si acolo scheme, cand se exagereaza cu ele ii intreaba statul de sanatate … de exemplu plata prin dividende exista si in UK, dar de la o suma incolo, 50 de mii de lire de exemplu, nu mai platesti 9% ci vreo 40% … si nu merge sa ai 10 firme si sa iei 10% de la fiecare ci se aduna totalul si de acolo iti ia 10% sau 40%

      4
  32. #83

    “cum actul de a munci, în sine, a devenit o rușine și cum managerul care o arde în ședințe câștigă de 1000 de ori mai mult decât muncitorul”

    => as inlocui cu youtuberul / influencerul basit care da din papagal si castiga de 1000 de ori mai mult decat un manager

    3
  33. #84

    Eu vorbesc din perspectiva unui copil facut la misto, a unei mame care nu a facut copilul la misto si care si-a asumat ca e doar din egoismul ei adus pe lume: nu e obligatia copilului sa se intretina la nici o varsta, nu a venit pe lume ca a vrut el, deci ca parinti, asumati-va ca se poate intampla ca el sa nu fie de acord cu lumea in care l-ati adus si sa nu vrea sa traiasca dupa regulile existente in societate la momentul ala.

    Consider ca nu e obligat in nici un fel sa fie toiag la batranete si ca daca vrea sa calce ceva in picioare cand si-o ia prea greu de la o lume infecta in care nu exista reguli, eu sunt prima pe care trebuie s-o execute. I-am oferit intotdeauna sfaturi daca le-a cerut si daca nu le-a cerut, dar in rest e decizia copilului ce face mai departe. Si nici eu n-as munci pe salariul minim decat daca ar trebui sa am grija de altii care depind de mine, pe care mi-am asumat ca ii pot intretine si n-as avea alte variante. Prima chestie ilegala pe care as face-o daca mi-ar ajunge cutitul la os, ar fi sa fur ca sa completez ce imi lipseste sa supravietuiesc. Si daca e nevoie si crima. Pentru ca asa e lumea, fara reguli si ma f in ea de societate careia nu-i pasa de mine si in care n-am cerut eu sa vin sa traiesc.

    8
  34. Existenta unor exemple foarte vocaliste care castiga bani usor din “maimutareala” pe internet influenteaza aceasta generatie cel mai mult parerea mea. Acum 20 de ani nu existau astfel de oportunitati insa, nu inteleg aceste generatii ca nu toti vor avea succes in acel domeniu.

    Atunci parintii nostri vroiau sa fim tot ingineri, patroni etc., copilul lor sa nu munceasca fizic. Uite rezultatul.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam