lenovo-s860

Acum vreo 2 ani am cumpărat pentru copii un telefon de joacă. Era un efort în calea fiului, care tocmai îmi distrusese un Galaxy Note, scufundându-l cu elan într-un lighean cu apă și transformându-l în submarinul Brrrrrrrruuuuuuummmmm.

Am căutat ceva ieftin și cu baterie care să țină mai mult decât clasicele 12 ore, cât țin bateriile la telefoanele normale. Era ofertă la Lenovo S860, vreo 1200 de lei, preț foarte bun, la vremea aceea, pentru un telefon cu 2GB de memorie și baterie de 4000mAh.

Oh, well…ce e chinez, chinez moare.
Telefonul a rămas de atunci la Android 4.4.2 și probabil cu versiunea aceasta va muri, pentru că nu a mai primit vreun update, nici măcar de securitate, de mai mult de un an.

Dacă ar fi vorba de vreun telefon normal, nu ar fi o problemă, la urma urmei, am mai rootat și noi câteva telefoane la viața noastră. Doar că, dacă bootezi telefonul în recovery, vei avea marea supriză de a-l găsi în limba chineză. Și chiar nu merge să dai pe încercate, did that, am reușit doar să îi stric calibrarea giro, de stăteam să notez litere chinezești după, să știu unde să mă întorc.

Partea cu adevărat proastă este că telefonul, deși are 16 de ram și 2 GB de memorie, începe să se miște foarte, foarte prost, după ce pui pe el jocuri și aplicații. Managementul memoriei este complet varză și, dacă nu mai există update de android la el, nici nu se va schimba vreodată. Soluția este ca, din când în când, să îi dai un restore to factory settings și să o iei de la zero. Ceea ce e destul de tristuț.

Așa că, să mă scuzați, niciodată nu o să dau bani pe Oppo, xiaomi, UMI, meizu și alte mizerării de astea din china. Prefer un samsung cinstit, la care am, din când în când, și câte un update sau la care am unde să mă duc cu o problemă de service, decât să trimit telefoane prin poștă și să aștept câteva săptămâni să se întâmple ceva.

Dacă în mintea ta acum se învârte ideea Dar stai, și samsungurile sau iphoanele sunt făcute în china, înseamnă că nu ai înțeles nimic și trebuie să te duci să îți mai clătești ochii pe la radu sau simona tache.