Chestia asta de mai jos face parte din interviul corporate de angajare la Glovo, E un survey gen anonim, da, în care corporația află structura angajaților săi, din puncte de vedere al cui în cine își bagă pla.
Și eu mă întreb, așa, ca proasta-n târg, de când, din ce moment savoarea penisului meu a devenit punct focal de interes pentru o corporație, în acest caz una care ajută la livrat mâncare? Adică, în timpurile când aș fi fost interesat de un job pe undeva, oamenii voiau să știe chestii de astea irelevante, gen Unde te vezi peste 5 ani, Ce te motivează, în afară de foame, să vii la noi, Ce știi să faci, Ai copii, că dacă ai, nu te angajăm, pentru că intri în concediu de maternitate, faci 3 plozi și ne mai vedem în cincinalul următor, timp în care noi îți plătim salariu și avem postul blocat, lucruri simple.
Între timp, a devenit ilegal să întrebi o femeie dacă are copil și dacă vrea să facă copii, chiar dacă jobul tău presupune construirea de rachete spre Marte, ca să nu cumva să îi rănești dignitatea doamnei și să o discriminezi. În schimb, o întrebare normală a devenit:
– Cu cine și cum îți place să te fuți?
NOU
Era fain să treacă “Objectophillia” cu focus pe genți termoizolante galbene.
NOU
pe apa rece de pe Nil
venea incet un crocodil
si tot zicea in sinea sa
“ce pula mea, ce pula mea
ce pula mea au oamenii dimprejur
ca fur normal sau fut in cur
e pula mea nu-i pula lor
bagami-as pula-n gatul lor”
NOU
Adânc, Călin, adânc…
NOU
e vocativ?
NOU
Este contemplativ :))
NOU
Erata: versul 6, “ca fut…” … clarificare: in poezie este vorba despre un crocodil cinstit care nu fura ci fute, caracter asemanator indianului Talpa Iute
NOU
O, da, indianul sălbatic american. La noi crește numa’ indianul de cultură; cum te prinde cum te fură.
#NoToRacism
NOU
indianul de cultura… vai de pl mea ce am ras.
NOU
Ca mai apoi sa se poata lauda ca uite domne’ , ei nu discrimineaza.
NOU
Exact… vor face campanii in care sa arate cat de intelegatori sunt ei cu toti angajatii, indiferent de orientarea sexuala.
NOU
Doua motive imi vin in minte:
1. Protectie impotriva scandalurilor/proceselor pe motiv de discriminare
2. Lauda ca “uite domne ce firma cool avem noi, noi bagam in seama toate persoanele indiferent de orientare sexuala”
NOU
aaaaa, neurodivers? ma uit ca curca n lemne, ce dracu mai e si asta.
de ce te ar intreaba cineva daca ai handicap?
wtf.
NOU
ADHD, spectru autist, etc.
NOU
intrebarea asta chiar este de cacat, foarte foarte de cacat.
multumesc de lamurire.
NOU
Eu stiu ca este ilegala in Romania intrebarea cu dunga rosie. Pe la interviuri se mai justifica unii ca e de la stres, de la alea alea, de parca, daca eu il aleg ma intereseaza ca a facut la un moment dat o cadere nervoasa si si-a bagt scula la propriu in gura sefului… Nu, nu ma intereseaza, si e treaba mea sa nu se simta omul la munca in asa fel incat sa o faca din nou. Asa ca nu intreb. Dar, repet, unii, simt nevoia sa-mi spuna.
NOU
caderea nervoasa nu are treaba cu adhd/spectrul autist, sau cum spui tu obtuz, linie rosie in buletin.
suna de cacat si asta.
mah, voi va simteti bine asa cu voi, voi superiori asa si fara dungi in buletin?
astia cu diverse etichete sa o cautam nitel pe iulia marin?
NOU
Parerea mea, intrebarea are legatura (in teorie) cu asigurarea conditiilor pentru persoane cu dizabilitati, de exemplu o camera cu mai putini stimuli sau diferit hardware care poate ajuta. Acum ca oamenii in spate pot fi descalificati pe criteriul asa, e alta discutie. Oricum nu ti se va da feedback real ci ala default strict pentru a evita proces pe discriminare. Dar ca si mai sus cred ca intrebarilw sunt puse pentru a evita un proces. De exemplu stiai ca omul ala are autism ca a completat, l-ai angajat sau l-ai chemat la interviu si nu ai creat conditii speciale si din cauza ta ca si companie, el a actionat asa. Si poti fi dat in judecata pe orice motiv.
NOU
Salut!
Nu știu cât de relevant e pentru subiectul în discuție, dar Glovo e un business fondat în Spania și deținut în prezent, potrivit wikipedia, de o companie germană (“Since mid-2022 Glovo has been a part of the Delivery Hero Group, a publicly traded German company.).”
La cât de fierți sunt nemții pe tot ce ține de privacy (mai ales considerând trecutul nazist al țării), chestia de mai sus mă lasă perplex.
en.wikipedia.org/wiki/Glovo
NOU
Le e frica de Lute!
NOU
Zi-mi ce faci dacă nu te întreabă nimeni cine-i personajul de poveste dl Lute?
NOU
Imi fac alt cont si ma intreb singur, nu raman eu de fraier fara macar un like pe aici!
NOU
Tu esti jumătatea lui W
NOU
Sal cf?
NOU
Traim in dictatura lgbt, unealta diavolului. Atata tot.
NOU
Pentru statistici. Daca ies bine se pot lauda cu diversitatea companiei.
Intrebarile legate de cu cine iti place sa te futi la angajare sunt la fel de relevante ca intrebarile (adresate majoritar femilor) legate de dorinta de a face (sau nu) copii pe viitor. Personal mi se par chiar mai putin deranjante, pentru ca nu mi se pare acceptabil ca cineva sa fie pus in situatia de a alege intre o cariera si viata de familie.
NOU
Sunt curios ce parere aveti despre situatiile de felul urmator: sa presupunem ca ai o firma si vrei sa angajezi o persoana intr- o pozitie cheie, ceva de nivel executive sa zicem. E crucial ca persoana respectiva sa fie disponibila fiindca ar prelua o zona critica. Angajezi o doamna fiindca are toate calitatile necesare. Evident ca nu intrebi de copii etc.
Dar te anunta la 1 luna dupa ce s-a angajat ca e insarcinata si va mai sta cateva luni, dupa care intra in concediu 1 an.
Ca si om normal ce esti, te bucuri ca isi face o familie. Dar ca business owner/manager etc esti intr- o situatie nasoala. Daca angajezi alta persoana, ea va avea mandat limitat fiindca atunci cand revine doamna va trebui sa isi reia rolul.
Inchei spunand ca probabil e mai bine sa ajungi in situatii de genul celui de mai sus, decat sa fie discriminate femeile, insa ar fi o situatie clar dificila, mai ales daca de persoana angajata depinde viitorul firmei.
NOU
GM, viitorul firmei nu stă niciodată intr-o persoană, mai reveniti-va. Exista, intr-adevăr, poziții mai importante și mai puțin importante, dar o companie care sta intr-o singura persoana va falimenta repede din o mulțime de alte motive decât intrarea în concediu de creștere copil al unei angajate. :))
Iar scenariul descris de tine e perfect normal, this is life, se întâmplă și ma bucur ca legea protejează femeile în sensul ăsta.
Deși exista destule companii unde se găsesc tot felul de “solutii” de a fenta întoarcerea mamei din creștere copil… în mare parte, acesta e un subiect sensibil care are nevoie de reglementari foarte clare. Ai dreptul să trăiești, sa faci copii și să te căsătorești chiar dacă muncești.
NOU
@GM, știi că riști asta și cu un bărbat, nu?!
dacă angajezi un bărbat nu înseamnă că ăla rămâne legat de glie cât vrea musculatura angajatorului.
un bărbat poate să-și dea demisia pt orice motiv are persona lui chef, un bărbat poate muri din diverse motive chiar la vârste tinere sau poate suferi pe neașteptate de probleme de sănătate, fizice sau psihice care să-l țină departe de job destul de mult timp.
cum zice @L., să legi bunul mers al firmei de o singură persoană (fie ea și proprietarul)- bărbat, femeie, orice între- nu e tocmai o idee bună.
NOU
@L: cu cat persoana are functie mai inalta cu atat depinde compania mai mult de ea. In plus, postul ramane blocat si altcineva (care nu poate fi promovat pe postul ala si nu e platit in consecinta) trebuie sa ii preia sarcinile.
@ady-p: daca un angajat (barbat, femeie, non-binary sau ce o fi) iti pleaca din firma il inlocuiesti. Dar in cazurile astea cu concediul parental (si barbatii pot sa isi ia concediu din asta, nu doar femeile) postul ramane blocat, dupa cum am spus mai sus.
E de c**at sa nu promovezi o femeie pe motiv ca poate va ramane gravida candva in viitor, dar poti avea o discutie sincera cu ea si, daca are coloana vertebrala, ar trebui sa iti spuna ca e gravida si ca o sa ia o pauza in curand. Si o poti promova dupa aia.
Stiu si eu un caz strigator la cer in care o colega a fost promovata ca team-leader pentru ca dupa aia sa anunte ca e gravida si ca in 6 luni pleaca in concediu maternal. Pe vremea aia era 2 ani. Dupa 2 ani in care alcineva a coordonat echipa in locul ei s-a intors la munca si dupa vreo 2 luni a anuntat ca e gravida din nou. Iar 2 ani. Dupa ce s-a intors a mai stat vreo 3-4 luni si a anuntat ca pleaca la o alta firma pe post de team-leader cu 5 ani experienta. Tipa a fentat 2 firme extragand cat mai multi bani posibil de la ele. Comportamentul asta ar terbui sa poata fi cumva legal prevenit.
NOU
Mi se par mai pasnice astea de la Glovo, mai ales daca sunt anonime, fata de cele puse femeilor a propos de intentia de a avea copii. Nu ti-e clar ca daca iti zice ca vrea sa aiba copii, indiferent cand, va fi depunctata la angajare? Ca ai ilustrat chiar tu scenariul…
NOU
Ca să știe dacă pune șa la bicicletă sau nu.
NOU
Este pentru incluziune si diversitate.
NOU
Am primit si eu test din asta cand am fost admis la Glovo. Am luat 9 si ceva, am intrat printre primii. La astea cu grile am facut totul bine, dar la eseu mi-au mai scazut, la ala cu “please share”. Nu a fost usor, dar a meritat, acum castig vreo 8 mii de lei lunar, cu tot cu bacsisuri.
NOU
Pansexualul e ceva cu tigaile?
NOU
de fontă. de la fund
NOU
Cred ca e atunci cand esti atras de panselute!
NOU
www.youtube.com/watch?v=3peyVJymuCs
NOU
Poate când ești atras de pan arame.
NOU
numai la misto as fi raspuns, spuneam ca-s caracatita cu 7 capete
NOU
“– Cu cine și cum îți place să te fuți?”
Cu toti :)))
Sau o alta varianta: homosexual, ma fute statul non stop, eu nu mai am timp sa fut 🙂
NOU
disclaimer- consider întrebările cel puțin imbecile. pt ilegalitate mai trebuie să verific, dar aș paria și pe asta.
e posibil ca prima întrebare să vizeze unele posibile riscuri legale. am citit despre situații în care curierul (glovo sau nu) a început să facă avansuri sexuale, trecând la hărțuire după refuz.
dar pzm, astea nu-s întrebări să le pui dacă vrei să afli dacă posibilul candidat e labil pe temă.
NOU
Furnizorii de mancare sunt demnii urmasi ai laptarilor din vremurile cand laptele se distribuia zilnic. Baietii aia, pe langa serviciul principal, mai si alinau gospodine singure cand barbatii acestora erau la serviciu, foarte ocupati, construind o cariera si aducand bani in casa. In epoci mai recente pizza-menii ofereau servicii similare, cel putin asa am vazut in niste filme pe video in anii ’90.
Mi se pare normal sa stii in ce echipa joaca angajatul tau, sa stii unde sa il trimiti, in caz ca e nevoie de servicii suplimentare din partea lui.
NOU
Capitolul 3 din acest curs iti ofera un raspuns la articolul tau:
www.linkedin.com/learning/disability-readiness-for-leaders-and-managers/
What is true about self-identification?
R: It should be voluntary and anonymous. – Correct
Self ID is a voluntary process where an individual has the opportunity to share information about themselves across a range of visible and invisible dimensions of diversity. Self ID is anonymous data, not tied to an individual, and helps an organization understand more about their employee base.
Informatiile colectate tin de DEIB (Diversity, Equity, Inclusion and Belonging), adica companii care isi respecta angajatii si pentru care orice angajat cu self-awareness, care cauta psychological safety, ar vrea sa lucreze.