Ce este aflatoxina.

Aflatoxinele, abreviat AF (din latina a (Aspergillus) + fla (flavus) = galben + toxină) sunt micotoxine produse de ciuperci din genul Aspergillus (mucegaiuri), în special de Aspergillus flavus și Aspergillus parasiticus. Aflatoxinele principale: B1 (cea mai toxică), G1, M, sunt prezente în substraturile colonizate de micromiceta Aspergillus , dar ele sunt, de asemenea, excretate în laptele animalelor expuse, sub formă de compuși hidroxilați M1 sau M2 care au o toxicitate mai mică. Aspergillus flavus se dezvoltă pe furajele din arahide.
Aflatoxinele sunt termostabile. Ele prezintă o activitate toxică, mutagenă, teratogenă și cancerigenă. Aflatoxina B1 este un toxic hepatic și precarcinogen, care inhibă sinteza de ARN mesager și induce formarea de tumori primitive ale ficatului (carcinom hepatocelular).

Ce legătură este între ea și Danone?

După primirea rezultatului pentru aflatoxină M1 pentru o livrare de la unul dintre furnizorii săi de lapte, rezultat care era peste limita legală, Danone România a sistat imediat colecta de lapte de la ferma respectivă şi, pentru siguranţa consumatorilor, a decis să blocheze în depozitul său 75 tone de produse şi să retragă preventiv de pe piaţă unele produse care ar fi putut să conţină urme de lapte contaminat de la acea fermă.

Care este rezultatul?

Întrebarea mea, de tată și de consumator, este cum de testarea respectivă se face după ce produsul este deja la raft? Eu le dau copiilor Danone de mult timp, le-am dat suficient ca să facă cancer, sau mai trebuie să le mai dau câteva doze?
Întrebarea retorică ar fi Mai cumpăr eu lapte fabricat în rromânia?

Totul sub hashtagul #OBICEIURISANATOASE.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

138 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Abia am baut un Danone.

  2. #5

    Să mor dacă știu de ce ar cumpăra cineva fecale de la Danone când există atâtea alternative pe piață. De ce aș lua ceva de la o fabrică din Colentina și nu de la una din sânul naturii? Mă rog… m-am mai certat pe tema asta pe blogul lui nwradu acum ceva timp și eram singurul contrariat de asta. În plus, cu câți medici / farmaciști / oameni în temă cu latura asta am vorbit, toți au zis că Danone e chimie cap coadă.
    Una dintre dovezi e cum fac ei reclamă la Bifidus Esensis ca și cum ar fi cine știe ce mare chestie sănătoasă, când ăsta e practic numele coloniei care produce iaurtul…

    • #6

      Degeaba iei “din sanul naturii” daca nu faci tu verificari. Putine sanse ca “tataie din piata” sa verifice laptele de la vacuta din grajdul propriu. Orice sursa de lapte poate fi infestata cu aflatoxina, din ce am inteles eu.

    • #7

      Prea bun… prea ca la tara 🙂

    • #8

      a mea nevasta e bio maxim, iar la noi la “tara”, Breaza, lua lapte de vaca de la vecina, direct din “sanul naturii”, pana ne-am imbolnavit toti de la laptele ala, naiba stie ce a avut dar am zacut cateva zile…

    • #9

      Nu militez pentru produsele de la tarani, ci pentru ceva Napolact sau Covalact sau ceva degenul.

    • #10

      @Flo
      Zilele trecute am vazut pe eticheta de la Covalact continutul de lapte praf din iaurt. Deci m-am lamurit cu ei.

  3. #11

    Produsele de la Bucovina mi se par mult mai bune fata de orice exista pe piata – parca sunt cele mai apropiate ca gust de iaurtul, smantana etc. pe care o faci tu acasa din lapte. E adevarat insa ca nu au mirosul si gustul astoralalte. Insa e adevarat ca si gusturile se educa. E doar o parere, poate e de vina ca sunt obisnuit cu produsele astea de la tara (sunt norocos ca am socri la tara).

  4. #12

    Muller?

    • #13

      am baut ceva ciocolata de la ei, nu m-a dat deloc pe spate

    • #14

      Mane, de cand a plecat Tnuva am trecut pe Muller. Muller cu bucati de fructe “pezxi di frutta” parca, e peste Cremoso. Incearca.

    • #15

      will try. dude, ce regret tnuva…

    • #16

      Ala cu mure primu’ 🙂

    • #17

      Tnuva was the shit !!! Sana ca a lor n-am mai gasit 🙁

    • #18

      dap. probabil nu au rezistat cu chestii naturale pe piata chimicalelor

    • #19

      Ce m-au mai enervat astia cu Tnuva lor. Niciodata nu reuseam sa-l pronunt. Acum nu mai trebuie sa-mi frang limba-n gura. Am scapat de rusine! Eu vreau Zuzu, Miorita, Napolact, paradisul tau lactat. Sa imi sune romaneste, lasati-ma cu laptele jidanesc!

    • #20

      se prronunta tanuv

    • #21

      Zuzu, Lulu, Mumu, astea sunt denumiri de lapte. Sa sune latineste, romaneste. Hai cu mine la un pahar proaspat de Mumu, ca romanii! Asa face vaca romaneasca : Mu Mu ! Aia care face “Miu Miu” e englezeasca, imperialista. Sa stea pe insula ei si s-o ia si pe-aia jidaneasca si cu Tnuva ei cu tot.

  5. #22

    ma, omule, numa danone nu le da la copii si nu din cauza unui lot, a unor bacterii, ci a conservantilor teribili bagati in iaurturile lor.

  6. #23

    Prodlacta Brasov stiam ca sunt cei mai curati. Bifidus era in numele lor de acum 12-13 ani, nu faceau reclama si e sanatos.
    Din iaurtul de la ei poti face iaurt acasa cu lapte crud. Pui o parte iaurt in lapte crud si se face iaurt. De la danone pui o parte in lapte crud si se face gunoi.

  7. #25

    Pana acum am tot auzit de probleme ba cu laptele, ba cu apa plata, ba cu Coca Cola/Pepsi, ba cu tot felul de sucuri carbogazoase sau nu, numai despre bere nu am auzit ceva rau.
    Ce concluzie tragem noi de aici ?

    • #26

      Cum adica probleme cu Pepsi/Cola? Exista o bacterie ce traieste in Cola? Eu stiam ca e un produs complet natural.

    • #27

      Complet natural coane Fanica
      Parol !

  8. #28

    intrebare generala….telemeaua din comert (carrefour/cora etc) contine lapte? sau reclama aia cu 8 litri de lapte pt 1 kg de telemea e adevarata?
    Eu sunt curios…daca mananc branza sau aracet inchegat
    =))

    • #29

      Sa nu mai cumperi de la Dorna. S-au gasit urme de taurină in branză. Mi-a zis un prieten care face branza la Dorna. In loc de cheag ăia folosesc spermă de taur. Si nici laptele nu e 100% de vaca. Mai bagă si de iapă.

    • #30

      bai dusule, taurina nu e sperma de taur:))())))))))

    • #31

      Eee, cum asa ? Adica eu am baut degeaba atata Red Bull, crezand ca-i natural ?

    • #32

      Piticu zicea asta cu taurina si tauru’ :)) A sters articolul.

    • #33

      cred ca ai fost mai tras in teapa decat mine cu branza =))

  9. #34

    Vinzi masina si cumperi o vaca.

  10. #35

    Singura chestie pozitiva este ca apare si cuvantul ferma. Deci mai bem/mancam si cate ceva iesit din vaca.

  11. #36

    Noi am crescut cu lapte la sticla de sticla (aia cu gura larga pt cei mai tineri) care era “sigilata” cu staniol aplicat. Si iaurtul ala la borcan….
    Va garanteaza ca era bun unu’ sanatos tun :))))

    • #37

      Citisem prin Infractoarea Mov ca au fost prinse unele ca faceau baie in recipientul cu lapte.
      Aplicau tratamentul Cleopatrei.

  12. #38

    bai Arhi… sa moara chuck, esti mai rau ca femeile alea de fumeaza in timpul sarcinii… cum plm sa dai la copil danone???

    da-o ‘reacu de treaba. te credeam om serios, nespalat pe creier.

    azi iei un mare -1.

  13. #39

    Intreaba-l pe nwradu 🙂
    El a fost acolo si ne povestea cat de safe e 🙂

  14. #40

    Oare cand se vor testa sortimentele de paine si panificatie pentru aflatoxine? Aspergillus creste (si) in cereale…

  15. #41

    Daca ma lasa Arhi sa fac un offtopic
    Maine trebuie sa fiu in Bucuresti pt control. Cine imi recomanda si mie hotel/motel mai ieftin cu conditii cat de cat decente pls? La Venus unde am stat e ingrozitor.
    Ms. anticipat.

    • #42

      @ baxt Hotel IBis, Caro sunt cam la acelasi pret

    • #43

      Cosovo, cele mai proaste exemple: scump si prost! Baxt, in ce zona vrei sa te “cantonezi”?

    • #44

      eu am stat in ambele si am fost super multumit, ar mai fi Golden tulip, exclus AMbasador sau Lido

    • #45

      La periferie sa fie mai ieftin 🙂
      Studiez ofertele voastre. Multumesc mult.

    • #46

      bai, periferia bucurestiului e pe o raza de 60km pornind de la centru. unde plm te duci, ce spital, ce cartier. iti dau in militari si tu esti in dristor?

    • #47

      sa ne anunti unde stai, daca te cazezi la caro poate ne intalnim , eu lucrez in apropiere de hotel

    • #48

      Cosovo, depinde ce înseamnă pentru tine ieftin! 80 euro/noapte (Caro) nu mi se pare chiar ieftin! Iar la Ibis nu prea poti sa deschizi niciun geam (asta la Gara de Nord, nu știu cum e la Casa Poporului), aer proaspăt din ventilatia lor, mai putin (ca deh e cu economie la Accor)!

    • #49

      Baxt, deci unde?

    • #50

      Eu tre sa fac naveta intre Medlife Grivita si Parhon de langa Zambaccian. Masina o las in service pe Cutitul de Argint.
      Deci, spuneti voi unde sa stau. Da, e ca dracu, stiu.
      Si 80e pe noapte mi se pare scump.
      Nu sunt pretentios deloc , dar la Venus de ex nu poti sa stai da miros, de jeg. Lenjeria de pat pute a hoit.

    • #51

      continentalhotels.ro/Hello-Hotels/
      la gara, lipit de ibis, ceva gen 30E, mie mi-a placut inautru. faza e ca sunt foarte scumpe extraoptiunile, gen daca vrei internet costa, mic dejun costa, parcare costa etc.

    • #52

      Ma, am raspuns dar de la o vreme sunt bagat la moderare mereu…

    • #53

      Man, eu merg acolo sa dorm nu pt extraoptiuni. Mic dejun? Nu ms, la 6 dimineata eu parasesc hotelul ca tre sa fiu la prima ora in Parhon. Suna bine ce spui tu aici. O iau ca prima optiune. Ms

    • #54

      da-le un telefon acum si suna pentru o rezervare, sa vezi pretul, pentru ca altfel, pretul de la ghiseu va fi mai mare, poate chiar dublu.

    • #55

      @Cosovo, nu-i rau deloc daca sunt pe aproape sa ne intalnim. Eu maine de la 3 pana a doua zi sunt liber si ies un pic prin imprejurimi. 🙂

    • #56

      Zis si facut : 35 E pe noapte fara MD. Binisor. Si locatia e avantajoasa.

    • #57

      un mail sau un nr de tel sa vedem cm putem sa ne intalnim

    • #58

      dodo_stoica@yahoo.com si 0722538783. Florin.

    • #59

      Baxt, rezerva repede! E preț bun pentru marți in București! Subscriu la propunerea lui Cosovo! M-as bucura sa te întâlnesc!

    • #60

      sent mail, ne auzim maine

  16. #61

    lapte amestecat cu ceva iaurt ieftinche(ala e natural), tinut 10 ore pe calorifer sau intr-o urtiera, da purcoi de iaurt sanatos.

  17. #62

    Danone nu is aia care acum cativa ani ereau intr-un alt scandal cu iaurtul?

  18. #64

    iaurturile cu fructe sunt pline de chimicale, nici nu le suport, numai cand le vad culoarea mi se intoarce stomacul. cele mai bune sunt alea simple, eu consum de la napolact, covalact, lactate harghita, iar cel mai bun l-am gasit la mega image – gusturi romanesti, produs in Bucovina

  19. #65

    … in EU limita de afloxofotocina e de 10 ori mai mica decat in state.
    Bun la ceva si scandalul cu carnea de cal, au inceput baietii sa bage controale mai severe… parca

  20. #66

    Concluzie: nu mai cumparati lactate pentru ca s-au gasit urme de lapte in ele

  21. #67

    Eu am in casa lactate Oly de la Olympus. Cel mai bun e iaurtul lor grecesc, desi sunt convinsa ca nu e chiar natural. De unde naiba sa iau eu lapte 100% naural si neafectat de aflatoxina lu’ peste? Stiu eu cum pastreaza taranu’, pardon, fermieru’ cerealele de le da vacilor? Pe scurt, obisnuiti-va cu gandul, ca oricum sunt convinsa ca mancam alte alimente mai periculoase decat lactate cu aflatoxina.

  22. #68

    eu am aranjat saptamanal un transport de lapte de la tara de la un cunoscut, la firma la nevasta. sa vada si colegii ei ce e ala lapte natural bun si gras.

    in prima saptamana m-au socat 90% din oameni ca ma intrebau de ce se acreste laptele ca ala din comert il tii in frigider 2 saptamani si nu are nimic, dar asta de la tara dupa 3 zile are gust nasol.

    mi-am sacrificat un weekend si le-am tinut o prelegere de fiert lapte, le-am dat ceva cultura mai speciale de iaurt (am una dementiala, face un iaurt care se pastreaza bun fara sa se acreasca mai mult timp), la doritori le-am dat si ciuperci de kefir + instructiuni. acu e toata lumea multumita si impacata.

    • #69

      umm… uht?

    • #70

      90% din cunoscutii tai s-au nascut in eprubeta ? 🙂
      Plm, ne-au stricat astia si pe noi. Tin minte cand eram mai mic si pastea vaca in fata blocului, printre trandafiri si boschete. Puneam calul la caruta si mergeam 35 de km intre Olanu si Valcea. Ajungeam in 3-4 ore, nu in doua ca autobuzul, dar caram orice in caruta. Scanduri, gaini, aragaz, frigider, televizor pe lampi, caine. Aia era viata. Generatia viitoare o sa se uite la o vaca sau la o oaie cum ne uitam noi la urs in gradina zoologica.

      1
    • #71

      Dani Corban, tu esti din Vâlcea?

    • #72

      Din Hakerville :)) nu se vede?

    • #73

      Baxt, cel mult tara teparilor de duzina de pe net! Hackeri nu-s mulți deloc pe-acolo!

    • #74

      Mai ştiu eu un caz. Cucoană de tip “ţăranca care s-a ajuns”, “soţia şefului”. Plecată peste hotare, tocma’ în Nemţia, s-a dat pe tot felul de căcaturi bio şi jeguri de iaurt, toate made in supermarket, dar care erau scumpe cu spume. Cînd s-a întors în ţară şi a băut un Napolact (d-ăla mic), trei zile n-a ridicat-o nimeni din budă, cred că a bălegat toate iaurturile supte printre gingii de-a lungul vieţii ei inutile. Băgînd tot felul de jeguri în ea, şi-a distrus flora intestinală, iar corpul nu a făcut faţă la ceva natural. Doamne cum am mai rîs!

  23. #75

    Eu sunt “din ala” ce sustin productia locala, cumpar Sim. 🙂 Exceptie lapte UHT de la Lidl. Danone n-am mai cumparat de cand am gasit un iaurt jumatate mucegait, luat din frigider.

    Faza cu “de la tarani” nu tine la mine. Nu sunt cei mai igienici oameni si am vazut cu ochii mei, in parti de tara diferite, cum se mulge vaca iar laptele era strecurat cu tifon pentru a-l separa de par si balega! Oribil! De atunci nu mai cumpar lapte “de la tarani”.

    • #76

      poate dai si un link unde ai vazut cu ochii tai.

    • #77

      sekemeth … duuuude :))

    • #78

      Ca sa inteleg, tu ai fi vrut sa nu-l strecoare sau ce?

    • #79

      Mno, da pe unde scotea vaca laptele ala, de trebuia separat de balega si par? Pe cur?

    • #80

      ce reprezinta acel UHT?

  24. #81

    Ma eu nu mai inteleg. Nu mai bea nimeni Napolact sau Covalact?

  25. #83

    Este a doua oara cand Danone ne otraveste copiii!

    Prima oara s-a intamplat acu multi ani, cand retarda de Teo Trandafir era pe val la PROTV, au facut astia nu stiu ce rahat de clip de toata jena in care Teo se plimba prin fabrica,gusta porcaria lor plina de literele alfabetului ca sa intareasca imaginea de brand serios si sa convinga lumea ca nu crapi daca consumi afla…. Acum ne otravesc din nou, tot cu aflatoxina…

    Vreau sa vad o ancheta d’aia serioasa din partea statului, din care sa rezulte cum de a ajuns aflatoxina pt. a doua oara taman in laptele Danone si de ce nu s-au respectat normele de siguranta alimentara.

  26. #84

    Cand am citit numele de Aflatoxina , ma gandeam ca fa astia de la danone un concurs inainte de a lansa un nou produs pe piata 🙂 .

    Radu

  27. #85

    Dragi romani, nu va lasati intoxicati, pentru ca suntem in plin razboi economic. Danone fiind lider de piata a fost atacat prin campanii virale de concurenta, imi amintesc campania “Activia si Actimel extrase din rahatzel!” Una este sa ai materii fecale in iaurt si alta sa ai microorganisme similare celor ce ajuta digestia in organismul nostru. Stati linistiti ca nu beti lapte romanesc, nici de la Danone, nici de la cei cu reclamele in costum national popular. Tot laptele de pe piata e pasteurizat, asta inseamna ca vine de departe si poate fi reconstituit la noi in tara. Doar apa din iaurt (ce-i drept vreo 95%) este romaneasca.

    • #86

      draga rromanca, vezi ca Danone a retras laptele de pe piata, nimeni altcineva. si stam linistiti, bem lapte rromanesc, mai deschide naibii o carte, mai mergi pe jos, ca te-a tampit internetul.

  28. #87

    De ce atata comoditate peste tot ?:) Iaurt simplu, eu il prefer degresat, 2 linguri mari de miere,piure de kiwi sau alte fructe.E tare buuuun.

    • #88

      Roxi draga, scrie si tu un guest post despre cum ar trebui toti sa mancam ca numai asta vad la tine in comentarii. Se vede ca esti pasionata de mancatul sanatos, ceea ce e foarte bine dar din proprie experienta iti spun ca lumea se satura de auzit ca nu mananca ce ar trebui si cum ar trebui. Oricum, nu te asculta nimeni si iti racesti gura/degetele degeaba. Trebuie sa ai motivatie interna pentru a manca sanatos (asta o spun iarasi din proprie experienta).

    • #89

      Chiar asa..laptele cu silicon o fi cancerigen ? 🙂

    • #90

      @ Diana, cam rautacios comentariul. Poate ca tie nu iti place sa ai grija de tine si nu vezi importanta mancatului sanatos,insa sunt sigura ca altii se respecta mai mult.
      Daca tu nu esti interesata,ignora-mi postarile 🙂
      @ Dani , tu tocmai m-ai intrebat daca cutia de plastic de la Danone si culorile folosite pentru eticheta sunt cancerigene ?!?!?!:)))

    • #91

      Diana, ce-ai cu Roxi? Așa ii place ei, nu îți impunea nimic!
      Roxi, mai zi-ne un pic pe unde mai sta siliconu’ in afara de cutie si vopseaua de pe ea! :)))

    • #92

      Roxi, ai citit ” Aventurile omului spân in Silicon Valley ” ?

    • #93

      Roxi, tu ai fost mai rautacioasa ca mine la faza asta. Habar n-am de unde ai dedus tu ca mie nu-mi place sa am grija de mine, crede-ma ca stiu mai multe despre mancare decat crezi. Foarte probabil ca stiu mai multe decat tine, ca am fost nevoita sa aflu. Singura diferenta dintre noi e ca mie nu-mi place sa le spun oamenilor cum ar trebui sa manance, e un subiect sensibil pentru multa lume. Esti ca un vegetarian care iti spune ca mananci mortaciuni cand tu esti la masa si infuleci dintr-o pulpa de pui. Chiar am incercat sa ti-o spun politicos dar tu ai trecut direct la faze de gen vai nu te respecti. LOL. Doar iti spuneam ca e naspa cand spui “vaii cum poti sa mananci aia”. Atat am avut de spus, treaba ta ce faci cu comentariul asta, chiar nu ma intereseaza si alta data n-am sa-ti mai spun, de asta poti sa fii sigura. Or sa-ti mai spuna si altii pe parcursul vietii.

    • #94

      I want a catfight !

    • #95

      Nu Dani 🙂 In afara de Cosmopolitan,unica si femeia .. nu mai citesc altceva. Imi pare rau 🙂
      Diana 🙂 Cum spui tu..

    • #96

      Roxi, pacat. E de dragoste :
      i.imgur.com/n4RaazK.jpg

    • #97

      Wtf ?! Ce a fost asta ?:))))))

    • #98

      Coperta de la ” Aventurile omului spân in Silicon Valley ” 🙂

    • #99

      Dupa te plangi pe alte posturi ca te fac ”oita cu sorici”. :)))) Sa-ti fie rusineeee !
      P.S.: Sunt sigura ca n-ai trecut mai departe de coperta. Inca esti un baietel. Un baietel mic, mic ,mic.:)))

  29. #100

    Pai daca tot suntem in UE astept cu interes o amenda europeana: 20-30 milioane de euro pt ca javrele astea au testat produsele DUPA ce le-au aruncat pe rafturi.
    Cate mizerii d-astea om fi mancat noi in utimii ani… Cate afise electorale si Porsche Cayennuri s-or fi luat pe seama sanatatii copiilor nostrii…
    Prea multe scandaluri pe teme alimentare in ultimul timp – ori se reaseaza pietele, ori trebuie schimbat macazul banilor pentru partide (ca acum sunt 2).

  30. #101

    Compania care a detectat aflatoxina a facut-o in laboratorul propriu. Fiecare companie(sau ferma-daca or exista vaci acolo)are laborator propriu de verificare. Nici un lot nu pleaca fara certificatele de conformitate/calitate. Daca se detecteaza ceva, nu ajunge pe piata, sunt obligati sa anunte autoritatile, banuiesc ca e si caz penal. Nici un inginer nu si-ar risca libertatea ca sa ascunda asta, doar nu e nebun.
    Problema e alta iar presa romaneasca face jocul adversarilor nostri in acest razboi economic: laptele, carnea nu vor mai merge in veci la export. Noi vom importa totul pentru ca ale noastre sunt fie stricate, fie otravite, fie contin carne de cal.

    • #102

      mariuca, sunt retrase de pe piata loturi de lactate pentru ca au plecat inainte de a veni rezultatele testului. traiesti intr-un cub? cauta pe google putin. nu mai comenta aici, ma enervezi.

    • #103

      Draga Mariuca, iti spun eu ca nu o data am vazut probele de lapte ce trebuie trimise la ANSV ca martor pentru analiza, fierte si racite ca sa iasa bine microbiologia. (In conditiile in care ar trebui ca laptele sa fie crud)

      Sa nu uitam ca angajatul e platit de firma si nu de stat, deci lui trebuie sa ii iasa analizele ok ca sa fie multumit sefu.

      Asta e la Cluj si mai mult ca sigur mai peste tot.

  31. #104

    Bai Arhi,danone?copiilor?’rilly’?Frate imi erai simpatic.Acu’,no offence,da-mi pari un parinte spalat pe creier si total inconstient.

  32. #105

    @arhi: De ce ai impresia ca alte marci de iaurturi sunt mai breze?

    • #106

      nu am deloc impresia asta. de aia am si zis ca nu o sa mai cumpar de la nici o companie rromaneasca. prefer sa iau de la nemti, am snse mai mici sa mananc dioxina sau aflatoxina sau mai stiu eu ce toxina

    • #107

      Phaaai… din cate stiu io toate iaurturile sunt produse la noi, indiferent de marca. Daca vrei sa iei iaurturi de la nemti va trebuie sa te duci sa le iei de acolo.

  33. #108

    Napolact si covalact. De la Muller am luat ceva cu gust de nisip si de atunci nu am mai pus gura pe el.

  34. #109

    🙂 eu nu cumpar danone, si cand cumpar, iau altceva, la galetica (simplu intotdeauna, le combin acasa cu dulceturi&stuff, pentru ca eu am o parere despre astea….). In general facem acasa, din lapte. Eu cred ca se fac verificari, si, daca scrie ca au fost retrase preventiv loturi, probabil nu erau din tura respectiva de lapte. So I hope your kids are ok.

  35. #111

    Cam tot laptele care intra intr-o fabrica de produse lactate este facut lapte praf, adeca deshidratat nu ca ala pentru sugari. Asta pentru ca fluxul de lapte de la producatori nu e constant. Cand e mult lapte se fac stocuri pentru cand e mai putin. Altfel nu ai cum produce pe banda. Dupa asta se fac iaurturi, lapte la cutie, sana si alte alea din ala praf. Asa ca e un lant destul de lung de la lapte crud pana la produs de raft. Daca acuma gasesti lapte crud contaminat, cel dinainte, deshidratat, pe unde a ajuns? Ca ma indoiesc ca pastreaza loturile de lapte praf separat de la fiecare furnizor. Si ma indoiesc ca proceseaza laptele praf facut ieri si il tin in depozit pe ala facu acum o luna.
    Si apoi furnizorul ala, fix acuma a dat de furaje mucegaite la fundu’ silozului si azi e rau laptele dar ieri a fost bun si maine la fel e bun? Daca ai 50 de tone cu toxina peste limita, solutia e simpla, il amesteci cu alte 50 care nu au toxina si ai 100 de tone in limita. Faptul ca se mai afla una alta, deh, se mai platesc polite.

    • #112

      Nu vreau sa te contrazic, dar chiar nu ai dreptate aici.
      Laptele folosit e in cel mai rau caz din import, ala praf fiind prea scump.

      Ca idee 1 litru de lapte costa intre 0,7 si 1,3, in functie de nivelul grasimilor conceput care variaza intre 3,7 si 4,4 la vaca.

  36. #113

    plm, nu va mai stresati cu aflatoxina in lactate.

    devine o problema doar daca bei cativa litrii zilnic o perioada de timp indelungata.
    chiar si atunci aflatoxina nu face nimic rau in conditiile unei alimentatii echilibrate si sanatoase.
    daca esti de exemplu vegetarian, nu ai nici o treaba cu aflatoxina, poti sa o ai in organism toata viata bine mersi…:-))
    doar mancatorii de carne inraiti, au grad de risc mai mare, pentru ca aflatoxina in combinatie cu proteinele animale pot declansa cancer, ciroze etc…
    cateva iaurturi pe zi nu prezinta nici un risc…

  37. #114

    Faza cu aflatoxina e o lovitura puternica de imagine pt d*no*e (mai ales dupa balamucul cu dioxina de acum cativa ani).

    Ma mir ca lumea mai cumpara produse d*no*e.

  38. #115

    Daca ei de buna voie au anuntat, e o chestie totusi. Am aflat cumva numele celorlalti de saptamana trecuta?

  39. #116

    Cosmin, laptele crud se pasteurizeaza prin fierbere si racire, adica i se distrug germenii. Nu i-au facut asta ca sa eludeze controlul, ci probabil ca sa aiba mostra stabila. Din pacate toxina asta nu se distruge la procesare, prin fierbere si racire, asa ca nu rezolvau nimic. Toate produsele cu continut mare de apa dezvolta bacterii. De aceea, este mult lapte praf in special din import in procesare (ganditi-va ca acum, dupa scandal, va fi importat si mai mult). Romania asa saraca cum e, este o uriasa piata de desfacere pentru alimente. Iar Danone a retras de pe piata produsele care AR PUTEA SA CONTINA alfatoxina si nu cred ca este singura firma care are probleme.

    • #117

      parca ne-am inteles ca nu mai comentezil aberatii pe aici

    • #118

      Cetin,
      e coerent ce zice mariuca si chiar subscriu.
      cunoaste procesul de pasteurizare, stie bine in ce conditii rezista aflatoxina si da, danone a retras absolut tot ce poate sa contina aflatoxina si da, nu numai danone are probleme de gen.
      eu nu am inteles care e aberatia…

    • #119

      alea cu atacurile concentrate asupra economiei romanesti, aia e aberatia. cum suntem noi rromanasii atacati pe toate planurile, pentru ca suntem foarte buni, dar lumea ne vrea raul

    • #120

      Cetin,
      ach soo, probabil ca nu am prins aberatiile alea.
      ma refeream strict la comentariul de mai sus.

      pana la urma, daca stai sa te gandesti, poti face din orice o teorie a conspiratiei mondiale, semne sint peste tot…
      las ca vine Freigendank si ne povesteste despre pericolul extragalactic…:-)=

  40. #121

    viataverdeviu.ro/laptele-aliment-miracol-sau-otrava/

    De ce ar bea cineva lapte? Mai bine bei bere fara alcool.Are silicon si nu mai faci osteoporoza 🙂

    Nu are nimeni nevoie de lapte decat cand e sugar si doar laptele mamei.

    Lasa-ti “legendele” bunicilor. Suntem in 2013…

    • #122

      altul care a citit experimentul china si a ramas marcat… :-)))
      prietene, oamenii sint omnivori, ei mananca absolut orice aliment comestibil. important este sa ai un echilibru in alimentatie, adica sa nu mananci numai unele lucruri si altele nu. cat mai variata este gama, cu atat mai bine.
      laptele, carnea si ouale nu sint sanatoase, doar daca numai asa ceva consumi. baga cereale, legume si fructe in alimentatia ta si voila, viata este frumoasa si sanatoasa.

    • #123

      Cati prosti. Si multi si prosti. prosti peste tot.

      “nu beti lapte ca chinezii au intoleranta la lactoza”. Mark twain ala era prea inteligent pentru vremea lui

    • #124

      animal00,
      kinejii nu e prosti…

  41. #125

    Chiar-exista lapte pe piata din Romania fabricat in strainatate? Eu din ce am vazut in magazine, era numai lapte romanesc!

  42. #126

    Grea viata astora de la Danone de cand s-a inchis Oltchimul!

  43. #127

    La urmatoarea livrare de terapia, poate-i spui lui Harry sa-ti livreze si niste iaurt SIM. Este unul dintre singurele iaurturi naturale de pe piata fabricat la Tm sau iaurt CAI Curtici Ar. Iaurtul simplu este fabricat doar din lapte fara aditivi.

  44. #129

    la colline e the shit mai nou. tinand cont ca limiteaza fabricarea de produse la cote maxime in anumite perioade tocmai ca sa mentina caprele sanatoase……daca totusi vrei ceva produse, comanzi pe site in perioadele respective.

  45. #130

    Cand a aparut isteria cu aflatoxina nu s-a specificat ce firma detinea acel lapte si unde va fi procesat, Ponta a bagat totul sub pres, macar Danone a recunoscut si a luat masuri, asta ce sa insemne, ca ar trebuie sa consumam doar lapte Danone pentru ca ei macar isi testeaza marfa sau sa apelam la Fulga, Napolact care nu au confirmat dar nici infirmat ca ar fi procesat lapte cu aflatoxina.

    Eu iti recomand iaurtul grecesc Olympus care se consuma cu miere.

  46. #131

    De ce e cancerigen laptele pasteurizat? Nu pasteurizarea il face cancerigen, astea-s basme. Pe modelul asta si berea pasteurizata poate fi cancerigena. Sunt doua metode de a pasteuriza ceva(UHT si HTST), majoritatea folosesc microunde.

  47. #132

    De cand are Danone aflatoxina, cred ca a devenit, brusc, mult mai sanatos, daca intelegi ce vreau sa zic.

  48. #133

    Multumesc pentru sustinere Hary, “aberatiile” mele vin din cel putin 2 experiente: munca in domeniul de certificare a calitatii si a 2 a, din zona presei. Stiu ce inseamna o campanie mediatica bazata pe jumatati de adevaruri sau interpretari. Cum poti, ca ziarist, sa sustii sus si tare, ca o companie, Danone sau alta, a pus pe raft lapte otravitor, cind ei au spus in comunicat: “retragem preventiv”, doar pentru ca suna mai bine titlul de scandal “Danone retrage de pe raft iaurtul care contine aflatoxina”. Intotdeauna liderul de piata va fi cel mai afectat, cu el va fi asociat scandalul, tocmai cel care probabil are farmacie in fabrica si face testele ca la carte. Btw, Danone a confirmat astazi ca la testele facute in strainatate NU s-a gasit aflatoxina in produsele lor.

  49. #134

    Cum a zis o cunostinta de-a meaL fiti pe pace, laptele de la Danone nu a vazut vaca vreodata

  50. #135

    Mary Jane, treaba cu vacile sta in felul urmator: nu sunt atat de multe pe cat de mult lapte putem noi consuma o data, mai ales ca nici nu dau lapte tot timpul anului. Ca sa avem pe piata tot timpul anului, se fac stocuri ce pot rezista in timp, si alea sunt de praf. Laptele praf este tot dn laptele de vaca obtinut. Cand avem cererea, turnam apa peste si avem lapte “proaspat”. Nu pot sa cred ca vb atat de lapte, mai ales ca nu consum aproape deloc lactate. Oricum, tot ce e pe piata la cutie, lapte, sucuri naturale (si alea la fel de perisabile) au cam aceleasi trasee tehnologice, respectiv fructele praf cu apa=suc “proaspat” de fructe 🙂

  51. #136

    Trebuie sa fii inconstient sa iei Danone. Brandurile OK de lactate sunt Napolact, Covalact si Gusturi Romanesti care tine de Mega Image si e facut dupa cerintele alora din Belgia nu dupa regulile de Romania.

  52. #137

    Nu doar Danone, ci lactatele in general nu sunt dintre cele mai sanatoase, mai minunate, mai pline de calciu si vitamine, asa cum sunt promovate, asta e doar marketing. Dimpotriva, marea majoritate a oamenilor nu tolereaza lactoza, din cauza enzimei ce dispare pe la 4-5 ani in copilarie. Fara aceasta enzima lapele crud creeaza balonare, dureri de stomac la cei mai multi dintre adulti. Din cauza lipsei enzimei ce digera laptele dulce, acesta pur si simpla se “strica” in stomac si da acele probleme de stomac. Reactia nu e defel sanatoasa, mai ales ca procesul distruge echilibrul din intestin/colon. Acesta din urma functioneaza ca un filtru ce separa substantele bune de toxine, insa daca este “chinuit” cu lapte ff mult nu va mai putea functiona corect. Ultimele descoperiri medicale arata ca acel filtru este responsabil de imunitatea organismului la boli si de alergii. Asadar, il bulesti, esti mai sensibil… Ce au facut companiile de lactate? Au investit mult in dezvoltarea produselor fermentate, iaurturi si altele, bifidus etc, care sunt mai usor tolerate de organism si nu distrug flora existenta in intestin. Insa bifidus e doar o “chestie” ce exista in mod natural in sistemul de filtrare din colon, problema e ca cea artificiala, din Danone este distrusa de enzimele din stomac, pina sa ajunga in colon. Asadar, bifidusul din iaurt e minunat dar dispare cu desavarsire pina sa faca ceva bun.
    Cam atat, mult de spus, ce-i drept, ii multumesc insa lui Arhi, ca m-a tolerat pe blogul lui, promit sa nu mai comentez altadata si, ca un fost inginer/om de presa/publicitate ce am fost si ii doresc sa invete sa citeasca stirile si printre randuri. Sau mai ales printre randuri.