Învăţământul de stat cu plată a creat generaţii de analfabeţi, în ultimii 20 de ani. Toată lumea s-a înghesuit la tot felul de facultăţi, altă dată mândre reprezentante ale sistemului românesc de învăţământ, peste noapte transformate în loc de pelerinaj pentru beizadele pline cu bani. Nu mai trebuia să înveţi, că oricum intrai la locurile cu plată.

Desigur, cei ce ieşeau de la locurile cu plată aveau exact aceeaşi diplomă ca şi cei ce intraseră prin examene grele, deşi erau nişte lepre, mai proaste decât atunci când intraseră. Iar rezultatul se vede acum, Idiocracy nefiind doar un film oarecare.

Da, nu toţi suntem făcuţi pentru a face o facultate. Cineva trebuie să ştie şi să dea cu sapa, nu să dea doar indicaţii. Da, admiterile vor fi mult mai dificile. Dar asta e in folosul nostru, al tuturor, pentru că acum suntem o ţară plină de intelectuali idioţi. Vreau ca absolventul romând ded facultate să facă parte şi să fie o elită, nu o oarecare piarizdă.

Desigur, nu mai vorbim de învăţământul privat, mizerie şi plagă naţională. Am observat că e plin de reclame la Spiru haret. Parcă o închisese abramburica. Mă înşel?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

63 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Da dumneata domnu Arhi ce facultate ai facut?

  2. #2

    Nu-ti fa griji. Mai e timp de inca o reforma in educatie.

  3. Rboy, pot sa-ti iau locul?

  4. Ghinion …sunt altii la rand :))

  5. meh…o firma serioasa nu angajeaza doar dupa diploma, ci te testeaza.
    Dar intr-un fel e bine si asa, de acum incolo chiar va fi o diferenta intre stat si privat.

    • #9

      O firma serioasa te angajeaza doar dupa diploma, insa nu in rromania.

      Acum serios, ce motiv ar avea o firma serioasa din Germania sa testeze un candidat care a terminat specializarea informatica la Yale. Doar faptul ca viitorul angajat are diploma de la Yale pe care scrie negru pe alb ca omul a absolvit cu nota 7, 8, 9, 10 prezinta o dovada incontestabila a abilitatilor dobandite. Niciun examen dat de angajator nu te va putea evalua mai bine decat zecile de examene sustinute la Yale. Sigur, angajatorul ar putea sa-ti dea un examen pentru a te departaja de alti candidate, dar nicium pentru a verifica daca meriti sau nu diploma obtinuta in urma facultatii.

      In rromania, sigur, este absolut normal pentru un angajator sa nu dea doi bani pe o diploma de inginer/economist/jurnalist pentru ca stim cu totii persoane care termina aceste facultati intr-un mod absolut rromanesc.

    • #10

      Tin sa te contrazic si sa spun ca peste tot in lume inainte de angajare au loc cel putin un interviu tehnic si unul cu HR.

  6. Cunosc un individ cu un usor retard mintal care a facut facultate cu bani. Maica-sa a facut aceeasi facultate cu individul, ca sa aiba grija de el.
    Acum el se ocupa de licitatii publice.

  7. Cel putin la ASE se faceau repartitii buget/taxa in fiecare an. Deci puteai sa intri la taxa iar la final terminai la buget. Dar asta insemna sa depasesti la note cativa colegi. Iar acest lucru este benefic, stimuleaza competitivitatea. Nu vreau sa ma gandesc ce se va intampla daca dispar locurile de la taxa, toti se vor culca pe-o ureche.

  8. @danyzus pai daca dispar locurile la cu taxa dispar automat vreo 90% din cei care nu au ce cauta la facultate. eu zic ca asa creste competitivitatea .

  9. #14

    admiteri mai grele?la ase tocmai s-a scos examenul si se intra pe baza de dosar!am avut colegi care au venit din orase mici cu niste note fantastice la bac si nu au fost in stare sa termine facultatea.mai avem mult de munca cu sistemul asta.

    • #15

      Ce legatura are BAC-ul dat intr-un oras mic, prietene?! Nu s-au dat aceleasi subiecte ca in orasele mari??? Faptul ca elevii din orasele mici, din lipsa de alte preocupari isi dau interesul sa invete iar mai apoi orasele mari ii strica, n-are nicio o legatura cu faptul ca esti tu prost si n-ai putut sa iei nota mare la BAC.

    • #16

      @parerist – Daca dai bac-ul in rosiorii de vede la un liceu de duzina ai toate sansele sa poti copia si sa ai media 9,99.

    • Si e destul de usor sa te duci cu doua gaini si 30 de oua la comisie….

  10. #18

    Culmea e ca in toata lumea imvatamantul privat e mult peste cel de stat, in ochii lumii si nu numai. La noi e fix opusul, pe buna dreptate. Absolut toata lumea face o facultate. Pe net, prin corespondenta, cu prezenta zero, stim f. bine. Dar au diploma. Cred ca suntem singurii in lume unde a explodat in halul asta numarul absolventilor de facultate. Cei mai multi, si cei mai slab pregatiti.

  11. #19

    *iNvatamantul.

  12. Roadele învățământului cu taxă le-am simțit pe pielea mea (mă rog, al fiicei mele). Din 10 doctori 1 dacă știe cu ce se mănâncă această titulatură bit.ly/iorLHl. Dacă stai să te documentezi o zi pe net, ajungi să-ți afli diagnosticul mai repede decât cu ce vrăjeli te aburesc ei.

    • Gresesti grav 🙂 Nu din cauza invatamantului cu taxa se intampla asta, ci din urmatoarele cauze:
      – examenele la unele facultati de medicina si farmacie sunt de tip grila: constanta, craiova…;
      – majoritatea dintre cei care sunt intr-adevar buni alege sa plece unde se primeste ceva mai mult decat taieri de salariu;
      – cei care au facut facultatea de medicina la cu taxa (in Bucuresti e taxa 6000 de lei) nu raman sa te taie pe tine pe burta la un spital de stat pentru un salariu anual ce abia depaseste taxa pe care au platit-o pe an in timpul facultatii;
      – cei buni care raman in tara nu vor profesa la spitalul nu stiu care de langa o comuna primitiva; te sfatuiesc sa te duci cu fetita ta la un spital ca Elias sau Municipal (in Bucuresti, ca in alte orase nu ma bag);

      Pe langa toate astea mai sunt multe motive pentru care medicii la care ai fost sunt praf, iar invatamantul cu taxa nu stiu daca se gaseste pe lista.

    • majoritatea celor care fac facultatea de medicina si sunt buni alege sa plece spre mai bine. dintre cei care aleg sa ramana in tara, majoritatea nu are bani sa dea spaga pentru a prinde un loc de rezident intr-un spital bun si ori se plafoneaza la un spital comunal, ori se reprofileaza. asa ca raman doar cativa care sunt si buni si profeseaza la un spital cat de cat utilat cum trebuie.
      unde mai pui ca la facultatile de medicina din unele orase examenele sunt de tip grila (constanta, craiova), iar absolventii de acolo sunt pe aceeasi treapta cu cei din bucuresti, cluj, targu mures.
      asa ca nu ti-ai ales bine sa te iei de sistemul buget/taxa de la fac de medicina 🙂

  13. de abia astept..
    eu am facut si facultate, si master la locuri bugetate.. am dat examene peste examene ca sa imi castig locul.. si altii au venit cu tati de manutza, au scos banutii si poate au luat locurile altora, care meritau sa ajunga la facultate si sa absolve..
    ca dovada, ca e plin de mizde pe toace, conducand masini de 80 de mii, cu diploma de facultate.. asta la 23 de ani..
    nu stiu.. Vanghelie are facultate?.. daca da, asta zice totul..

    • #24

      Nu are că de aceea stau eu linstită că nu poate candida la preşidenţie.

  14. Eu am terminat Spiru Haret. Cand am intrat in anul I profa de la un curs ne-a spus ca peste jumatate vor renunta. Sa mai adaug ca la finalul celor trei ani lucrurile stateau asa cum fuseseram anuntati? Apoi am intrat la master la o facultate de stat, unde am dat de niste profi varza, pe alocuri inculti, dar care se laudau ca ei sunt la stat si valoarea lor de ARACIS. Comparativ cu profii de aceeasi specializare de la Spiru, erau cu multe clase sub. Si nici calitatea studentilor nu era cea mai inalta, dar fitele de student la stat, cu sau fara taxa erau pe masura.
    Dar asta e valabil si pentru facultatile de stat si pentru cele private. In final, daca e ceva de capul tau si nu e plin cu aer, o facultate e o miscare buna, dar sunt o groaza “profesionisti” pe piata, mai ales in domeniul in care lucrez eu, care au terminat la stat, si nu sunt in stare nici sa isi scrie numele corect. Poate in final se vor cerne toti imbecilii care au venit la facultate ca sa se faca sefi. Pardon, manageri.
    Ar fi ideal sa se reduca numarul de locuri, pentru ca astia sunt in stare sa scoata locurile de taxa dar se la adauge la cele bugetate, si tot o mie de speriati pe an sa ai, iar calitatea lor sa fie una mediocra.

    • in mare parte ai dreptate, dar, ca sa pot sa subscriu la ce ai zis, trebuia sa specifici la sfarsit ca ai facut spiru. sau sa nu specifici deloc :))

  15. #27

    Desi la facultate e mai grav, si in liceu e frustrant sa vezi analfabeti care promoveaza doar ca sa nu ramana scoala cu reputatie proasta. Sau parasute care nu stiu doua cuvinte in engleza, dar ele sunt la intensiv/bilingv. Elevi la mate-info care nu stiu sa rezolve chestii elementare, de copiaza la bac de la primul punct pana la ultimul. Ultimii ratati, colegi cu tine, la un liceu de renume, cu note bune, cand ei dau pe la scoala din an in paste (traiasca mami si tati; si mita).
    Si apoi ne mai intrebam, pentru ce sa vrei sa schimbi ceva? Intr-un loc unde prostia si ignoranta sunt premiate si incurajate, ce sa mai schimbi?

  16. #28

    In ro toate facultatile sunt varza, indiferent ca sunt cu plata sau nu. Ies ingineri care nu stiu inginerie decat cu foaia si pixul (ca nu-i mai duce nimeni in practica), medici care vor pune diagnostic cu fituica sub birou (ca asa au facut in facultate) sau cu casti, literele scot pe banda viitori profesori de lb. romana sau lb. care nu stiu sa scrie si sa se exprime etc. etc.
    Meseria se invata, cu adevarat, la job, nu in facultate, si parca nu-i normal…

    • #29

      La Politehnica este obligatoriu sa faci practica pe timpul verii 3 luni 🙂

    • #30

      bogdan » da, gasesti o contabila care se ocupa de o firma in bransa ta, iei adeverinta si cumperi un caiet de practica de pe regielive. yee

    • #31

      da, da, stiu eu cum se face practica. la politehnica te duci la o fabrica, te baga sub aripa unui inginer plictisit care-ti spune sa nu-l incurci si la sf. verii iti da hartia cum ca ai facut practica. si in caietul de practica iti testezi imaginatia.
      La finante, te duci la orice firma. Acolo vei fi un fel de curieri intern, plus ca vei invata, la modul profesionist, cum sa folosesti aparatul de cafea.

    • #32

      Sunt si astfel de cazuri. Insa din propria experienta stiu ca exista si firme ok care chiar se implica.

    • #33

      Noi am bagat adeverinta de practica pe sub usa. Asta la Calculatoare, nu la orice facultate din Poli. Bine, mie mi-a dat adeverinta angajatorul meu, dar altii nu stiu nici macar care e diferenta intre a compila si a executa un program.

  17. #34

    La facultatile de stat esti obligat sa inveti niste chestii foarte amanuntite si daca ai probleme in a le intelege(memora) risti sa pierzi examenele , iar la cele private ti se dau grile si le inveti cuvintel cu cuvintel si gata – ai trecut .Din fericire exista internet care-i aproape gratis unde poti gasi multe lucruri interesante din domeniul tau ( mare parte in engleza) si te poti perfectiona/specializa. Oricum in 15-20 ani barierile astea statale si vize si chestii vor dispare sau vor fi reduse si se va putea circula liber; plus ca datorita tehnologiei vei putea sta in Tecuci si vei putea lucra cu firme din Hong Kong sau SUA – va conta specializarea ta si cat de de grozav esti . Diplomele romanesti is inutile in top 100 universitati Europa lipseste cu desavarsire orice facultate romaneasca.

  18. te inseli cu spiru si abramburica, nu mai sunt recunoscute formele de invtamant la distanta si fr-ul, care , dupa scandal au fost desfiintate. Desfiintate in ce sens, adica toti studentii de la fr si id su fost trecuti la zi, la gramada, si spiru continua sa aiba nspe mii de studenti pe an! Niste somitati in orice domeniu:=)))))) cat despre facultatile de stat cu plata….. mai bine ma bag la spiru si dau mai putini bani ca tot aceeasi scoala se face:)))))))))))

  19. #36

    cand am intratt in ASE mi s-a dat peste nas ca am invatat ca fraiera un an de zile in loc sa decartez la nenea decanu’ neste bani si se rezolva imediat. am intrat la locurile fara plata, clar! deci nu se va intampla nimic bun ci dimpotriva, cei care invata e posibil sa nu intre tot din cauza mizdelor si chizdoilor care dau cu banu’ pt locul de la stat.

  20. la noi, la psiho, practica se face completand chestionare, ca sa-si faca profii studiile comandate de altii. nu de alta da’ mana de lucru e scumpa si la fel si hartia… ce mai conteaza ca tu nu inveti deloc ce tre’ sa faci mai acusi, ei sunt cu cercetarile la zi…

  21. #38

    In principiu e OK cu desfiintarea locurilor cu taxa din universitatile de stat, cu o mica exceptie: in situatia in care o persoana vrea sa faca o a doua facultate in sistemul de stat, aceasta obligatoriu este cu taza (statul nu “sponsorizeaza” decat prima facultate). Motive ca sa faci a doua facultate? Poate faci o schimbare majora de cariera… In aceasta situatie desfiintarea locurilor cu taxa va permite ca o a doua facultate sa fie facuta doar la privat.

  22. Arhi, lichele sunt peste tot, si la cu plata, si la universitatile de stat cat si la cele private, esti de acord cu mine? In alta ordine de idei, proasta este mentalitatea angajatorului ce angajeaza numai in functie de diploma. Ai diploma? Nu conteaza ca esti un idiot ce nu are nimic sub palarie si nu produci nimic, te va da afara pe viitor, dar pe moment, i-ai luat fata unuia fara diploma, dar cu potential. Asa gandeste angajatorul Roman.

    Si da, fac si eu acum facultatea, AN III la Gh. Cristea. Da, recunosc, nu mi-a placut cartea, domeniile fizica, chimie si alte balarii si am invatat ce mi-a placut. Deci, ma poti considera cum vrei.

  23. Cand am dat eu la faculta, era inca nebunie pe locuri, abia aparusera alea cu taxa. Erau putine, asa ca oricum te luai de gat prin examene de admitere. Dupa niste ani, cand am avut din nou fantezii din astea, sa dau cica la ISE, deja se intra pe dosar. Ma gandesc ce somitati ajung sa aiba diploma 😀

    Facultatea trebuie sa fie ceva pentru care muncesti de te ia gaia. Ceva care-ti ocupa timpul si te streseaza. Nu arzi gazul tot semestrul si copiezi la examene. Asta e cretinism, nu e facultate. Iar PRINCIPALA VINA pentru halul in care s-a ajuns o poarta onor “institutiile” care s-au halosit la bani si au uitat faza aia cu “superior” din tipologia lor de invatamant.

  24. La stat sau la Spiru, nu conteaza, cita vreme chiar vrei sa inveti.
    Dupa ce termini facultatea, tot podele o sa freci pina prinzi ceva experienta. Si asta e bine.
    Daca ai master la ASE in cine stie ce disciplina, nu o sa te puna nimeni manager peste firma lui in secunda in care ai absolvit. Tragi si muncesti pina reusesti si apoi muncesti si mai mult.
    Una din marile greseli a fost eliminarea examenului de admitere. Scoaterea locurilor cu taxa nu cred ca e o solutie. Stiu indeajuns de multe cazuri in care cineva pe locurile cu taxa au reusit sa termine printre primii. Si mai sint unii carora le vine mintea la cap si se pun pe treaba pina scapa de taxa acolo unde e posibil.
    Daca vrei sa inveti si ai si suturile in fund date la momentul potrivit, atunci se poate. Cu sau fara taxa, la stat sau nu.

  25. #43

    O facultate e binevenita. Buna, rea, de stat, particulara…tinerii se mai duc pe acolo. Mai intra la un curs, mai citesc o carte..poate mai ajung si pe la biblioteca din greseala….e imposibil ca toti absolventii sa fie de elita, nu exista asa ceva, dar o facultate, fie ea si particulara, ii poate salva pe multi, le mai deschide ochii. Decat sa termine liceele alea amarate dupa care s-o arda golaneste pe la colt de strada, traind exclusiv pe spinarea parintilor…eu i-as sfatui pe cei mai multi sa mearga mai departe la o facultate. N-au nimic, dar absolut nimic de pierdut.

    • #44

      ba au multe de pierdut…vremea, ani din viata fara rost. Decat o facultate din care iesi un mare zero mai bine inveti o meserie si castigi binisor….

  26. #45

    Vorbind din perspectiva unui student la Spiru…nu prea am de ales. Ai mei n-au bani sa ma tina in facultate si chiar daca as lua o bursa, n-ar avea bani sa ma tina acasa. Si e cam greu sa faci o facultate serios cand lucrezi cu norma intreaga + ore suplimentare. Asa ca am ales facultatea groazei, care nu-mi ocupa timp si doar am nevoie de diploma atat. Si stati linistit, n-o sa ma fac doctor/avocat/arhitect. Pana la urma, prostul ramane prost si cu diploma si fara…daca esti bun in ceea ce faci, la interviu n-o sa-l angajeze pe tembel doar ca a facut cea mai prestigioasa facultate, daca e incapabil.

    • #46

      Subscriu. Nu inteleg inversunarea cu care se discuta despre cei care fac facultatea la Spiru. Care e treaba? Hai sa ne relaxam putin. Daca esti cu adevarat bun in ceea ce faci iti vei gasi loc oriunde. Daca esti un putoi care atarna de o medie infecta si ai si caracter de milog, toata viata ti se va parea ca cei care sunt in fata ta sunt acolo pentru ca au dat bani.

  27. Poate mai important decat invatamantul cu taxa sau fara taxe este cum se face el. Faptul ca la facultatile private nu se face mai nimica… lucru deja stiut inchdem repede subiectul
    La facultatile de stat mai grav e ca dupa ’90 lumea a inceput sa nu isi mai dea interesul, sa lase studentii de izbeliste si, daca dupa al doilea razboi mondial tara a vrut neaparat sa invete pe toata lumea sa citeasca si sa scrie astia de dupa ’90 au vrut sa ii scoata pe toti licentiati. In ceea ce priveste anumite facultati eu am o impresie proasta in general, indiferent de forma de invataman.
    Daca tot vorbeati de medicina, povestea e mai complicata. Carte se face, lumea inca mai invata si studenti buni inca mai exista (chiar daca in toate facultatile din tara se intra cu teste grila). Important e daca ii tinem in tara si nu cumva raman ceilalti, completarea pana la prea multi pe an care sa lucreze in spitalele noastre.

  28. Eu unul zic sa nu ii condamnati prea rau pe cei care intra a locurile cu plata. Eu sunt unul dintre ei. Totusi, eu nu sunt unul din aceia de care vorbiti. Stiu sa fac acordul intre subiect si predicat, stiu unde se pun cratimele si cand, vorbesc 3 limbi straine fluent si stiu cine a fost Baudelaire. Cu toate acestea, am facut facultatea la “cu taxa” pentru ca a trebuit sa muncesc in timpul facultatii. Pentru mine a fost un cerc inchis. Daca nu faceam facultatea nu puteam sa lucrez unde lucrez, iar daca nu lucram nu aveam posibilitatea de a face facultatea – sa imi platesc taxa de scolarizare, cazarea, mancarea samd. Si da, am platit taxele (de scolarizare si pentru absente). Dar am considerat ca e necesar sa am diploma de licenta.

  29. Daca pana acum se dadeau spagi la greu prin universitati sa vedeti ce o sa fie de acum inainte…

  30. #50

    Hai sa iti propun eu un alt scenariu mai interesant: eliminarea locurilor finantate de stat, invatamantul superior subventionat sa se restranga masiv si sa ramana la latitudinea universitatii pe cine finanteaza din propriile venituri. Nu suna frumos?

    In articolul tau ai omis ceva, statul finanteaza prea multe lepre pentru a deveni viitori someri.

  31. după cum s-a mai spus, nu toți studenții de pe locurile cu taxă sunt niște lepre/imbecili, la fel cum nu toți cei intrați „la buget” sunt geniali (sau măcar cu mult mai buni); asta dincolo de faptul că depinde foarte mult de facultatea respectivă, de metodologia de admitere și evaluare. adesea diferența dintre cele două categorii de studenți e de câteva zecimi, iar un motiv suplimentar pentru ca respectivii studenți să învețe cât mai bine îl constituie tocmai posibilitatea „glisării” pe un loc bugetat sau cu taxă, după caz și medie.

    • Mai e si diferenta dintre cei de la licee unde profesorii au anumite pretentii de la elevi si un 10 se obtine mult mai greu decat in alte licee unde daca esti doar putin mai dezghetat impusti notele mari fara a depune vreun efort semnificativ.
      Eu am fost in prima categorie de liceu. Vezi nota mica la bac – 8.50 – si media generala in liceu sub 9.

  32. #53

    nu sunt de acord cu urmatoarea chestiune, m-am lasat de poli deoarece nu puteam sa ma ocup de ea cu job full-time (ca am nevoie, nu de alta), ei nu au invatamand la distanta.

    a 2-a chestiune care m-a scos din sarite e ca un gigi care baga aurolac in fata intrarii profesorilor a luat mai multe materii ca mine facand panarama si scandal iar fraierul cu job full time e trimis in toamna sa invete

    asa ca de ce sa ma chinui cu institutii de stat cand pot sa merg la privata, imi iau licenta si investesc in cursuri recunoscute international care sunt orientate pe domeniul meu de lucru

    p.s. in danemarca, daca esti student, ai un fel de subventie lunara sau alocatie in valoare de 500 euro, nu 10 euro cat primesc boracii in rromania…

  33. Eu nu sustin ideea invatamantului suportat de stat. Vrei facultate, platesti! Multi incapabili intra la buget ca in anul 2 sa ajunga pe lista de exmatriculari. trebuie intr-un fel sau altul sa fie ingradit accesul la titulatura de “absolvent sutdii superioare”. Nu mai cred in povesti gen:” copchil sarac lipit pamantului dar mai destept ca 1000 bucuresteni cu bani”. Trebuie sa ne adaptam capitalismului si in cadrul invatamantului, nimeni nu trebuie sa primeasca ceva gratis. Dar pe de alta parte sustin ideea burselor de merit acordate in conditii exceptionale. Burse care sa reprezinte o suma decenta primita de studentii cu adevarat inteligenti. Daca esti destept atunci statul te ajuta sa termini o facultate.
    Toate bune!

    • Pai bine prietene, tu cunosti salariul mediu si minim pe economie? Spune-mi cum iti poti da ordasla la facultate cu asemenea venituri chiar daca te-ai chinuit sa-l educi cat poti tu de bine si i-ai explicat ca cine invata ajunge (uneori) departe. Asa ii zici, ia stai tu acasa si da-i la sapa ca n-avem bani, educatia e doar pentru aia avuti

  34. #56

    @ovi sirb

    corect.

  35. #57

    Ce conteaza ca examenul in orase gen craiova sau constanta e grila? daca iei 10 la un examen grila esti mai prost ca unul care a luat acceasi nota la sinteza? Din cunostiintele mele de student care mai copiaza, prin cele mai variate metode, la grile e aproape imposibil s o faci, mai ales cand sunt peste 50, cum este la medicina la admitere.
    La fel rezidentiatul, in toata tara, se da grila.Academia de politie, idem.. asta inseamna ce? ca toti sunt prosti? get real..
    P.S. Sectia din craiova de gastro este printre cele mai renumite din tara..

  36. #58

    In Germania (stiu ca lumea uraste comparatia), spre exemplu, elevii de liceu nu viseaza sa fie studenti, cum e in Romania, ci pur si simplu termina liceul si apoi isi gasesc un loc de munca. Sunt rare cazurile in care vor sa-si continue studiile prin mediile universitare. Problema nu-i ca-s multi care fac facultati in Romania, ci ca fac tot felul de faculti private sau chiar facultati de stat, iar examenele le iau dand spaga. Acum cativa ani, vorbisem cu o prietena ce terminase facultatea la medicina si mi-a spus ca te costa in jur de 35-40 de mii de euro pentru a-ti plati examenele la medicina. Imagineaza-ti cum e cand te consulta un medic extrem de prost. Si asa nu au aparatura, daca nici flerul nu-l ajuta, atunci sa n-avem parte de spitale, ca n-o sa fie prea placuta experienta. Norocul meu e ca am fost relativ sanatos, iar singura data cand m-am intersectat cu spitalul, a fost acum vreo 18-19 ani. In Romania e o moda ca sa faci studii superioare, ca a facut si copilul vecinului de la etajul 3. Mie mi-a zis mama o vorba: “daca mananca unul un cacat, nu trebuie sa-l mananci si tu”.

    • #59

      Germania de care vorbesti e rodul imaginatiei tale. Daca iti spun ca am un prieten german, student (nah, un visator), care se plangea ca si in Germania fac prea multi facultate si toti sunt licentiati, ma crezi? Evident, nu. E Germania, totusi, nu poate fi adevarat.

  37. #60

    Dar v-ati gandit ca prin eliminarea locurilor cu taxa de la stat scad veniturile facultatilor -> conditii de cazare , dotari , etc mult mai proaste.

    Mi se pare evident ca scopul acestei masuri NU este cel de a limita numarul absolventilor ci pur si simplu eliminarea concurentei pentru facultatile private.

    Pentru a limita numarul de absolventi e nevoie de examen de admitere si de licenta (parca de anul asta se da un astfel de examen)

  38. #61

    Ioi, nu va pricepeti voi la multe. Dragii mosului (sau babei, dupa caz): s-au facut multe facultati si universitati pentru ca au fost nsite hamesiti in invatamant care s-au gandit sa mai scoata bani din ceva si s-au scos bani din taxe de nici nu va inchipuiti. Si nu stiu de unde a aparut povestea ca se scot locurile cu taxa, pentru ca 1 la mana nu e nimeni interesat sa le scoata, 2 la mana ca nu vrea nimeni sa-si ia painea de la gura (si aici ma refer la profii care fac bani grasi din taxe), 3 la mana din cate stiu eu (si nah, sunt mai in domeniu decat voi) se vor reduce de fapt multe locuri de la buget, unde vor intra doar cei foarte destepti/cu bani. Poate nu ati observat trendul din ultima vreme de marire a taxei de la an la an.
    Cat despre universitatile din afara: nu mai faceti atata tam tam daca nu va pricepeti: si eu au foarte multi studenti, dar care nu termina toti, asta ca sa nu mai zic de pregatirea lor si de cum se copiaza la examene, iar asta stiu de la romani care au facut facultatea in afara. Plus ca nu vad absolut nicio universitate din Romania sa aiba bugetul mai mare decat ultima universitate din cel top 100 din Europa, situatia fiind valabila si pe plan mondial, unde iar nu avem o univ in top 500, dar in care va ajunge UBB-ul in cativa ani. Asa ca nu mai faceti voi, absolventii si licentiatii comparatii hazardate.
    PS: stiati ca daca se scot locurile cu taxa voi, platitorii de impozite le platiti taxa lichelelor?

  39. #62

    cand se plateste 30% din suma totala la facultate cand te inmatriculezi?

  40. #63

    Tati…ia pune mana si studiaza si tu de fapt ce inseamna asta despre ce vorbesti tu …desi se vede ca nici nu ai habar….
    www.biziday.ro/2012/04/25/scoala-romaneasca-si-universitatea-tepei/

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.