Să presupunem ca tu faci un contract de inchiriere cu cineva, pentru o casă. Iar chiria e 1000 de euro lunar. Si ca un cetăţean responsabil ce te afli, fugi cu contractul la administraţia financiară, unde ca deobicei stai ţâşpe ore să te rogi de diverse matroane duşmănoase să te bage în seamă şi să îţi înregistreze contractul. După o săptămână, îl ridici şi SURPRIZĂĂĂ.

Citeşti negru pe alb cum că trebuie să plăteşti impozitul la respectivele sume ÎN AVANS, trimestrial, iar prima tranşă este peste 3 zile. Mai exact, 1500 de lei. Iar dacă nu plăteşti, eşti avertizat că vei primi penalizările legale.

Nu-i aşa că e frumos să fii un cetăţean cinstit şi responsabil în rromânia?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

58 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    så vezi ce se intåmplå dupa ce reziliezi acel contract de inchiriere,acolo e surpriza cea mare…

    • #2

      vlad » uimeste-ma…

    • #3

      @arhi:
      Dupa ce reziliezi contractul respectiv, cel mai ieftin pentru tine si ulcerul tau e sa platesti mai departe impozitul datorat. Esti uimit?

  2. #4

    Vai de capul vostru. De ce sunteti fraieri si locuiti in Rromania cu toti tziganii si oamenii nespalati???

  3. Asa-ti trebuie daca vrei sa castigi bani si sa fii cinsit in acelasi timp. Ia vezi-ti de treaba si ocupa-te doar de prima parte din fraza anterioara.

    Aoleuuu,ce poza de kkt. La popriu!

  4. #11

    in cazul in care la expirarea acelui contract nu mai faci alte 20 de drumuri ca så te asiguri cå nu mai figurezi ca platitor la fisc pe acel contract de inchiriere te poti pomeni cå ei considerå contractul prelungit de la sine si peste 3-5 ani ai de platå cåteva sute de milioane,cu tot cu penalitati , bineinteles

  5. #13

    si åsta e un caz din påcate foarte real…

  6. #14

    Impozitul ca impozitul dar sa vezi distractie la sanatate, care si asta trebuie platit pentru orice venit. Alte cozi, alte distractii:)

    • #15

      Razvan » eu stiu ca la contractul de inchiriere nu trebuie sa platesti asa ceva

    • #16

      SI la contractele de inchiriere platesti CAS!

    • #17

      tudor » eu stiu ca doar daca ai 5 sau mai multe, ceva de gen. nu e prima inchiriere pe care o fac. stiamc eva, dar stiam prost. platesti doar daca nu esti angajat

    • #18

      Daca esti domiciliat in strainatate si ti-ai inchiriat apartamentul din RO, mai trebuie sa platesti CAS? In cazul insemna ca esti obligat sa platesti pentru un serviciu de care nu beneficiezi.
      Oricum nu stiu cati din cei care platesc beneficiaza de sistemul de sanatate din RO…

    • #19

      Rares » daca nu ai domiciliul in romania/nu esti cetatean roman, nu ai voie sa platesti cas

    • #20

      Arhi, zici tu ceva (chiar ai dreptate in prima parte)!
      Stii vreun leac si pentru impozit? 🙂

    • #21

      Rares » nope

  7. #22

    Probabil masura dateaza din ceva perioada cand a fost nevoie urgenta de bani la buget. Asa ca s-au gandit ei sa incaseze impozitele in avans. Nu te necaji, practica nu e patentata de rromani. Se intampla la case mai mare, de ex Franta. Aici impozitul pe venit se platea o data pe an in septembrie pentru veniturile din anul precedent. De ex, se declara veniturile pe 2010 in iunie 2011 si in sept 2011 platesti impozitul. Acu 2 ani s-au trezit sa oblige pe toata lumea sa plateasca in 3 rate inainte inca de a declara veniturile. Adica in 2011 am platit in ianuarie, aprilie si urmeaza sept cate 1/3 din impozit(care ei il presupun egal cu ce am platit in 2010). Sumele platite in ianuarie si aprilie n-au nici in clin nici in maneca cu ce am castigat in 2010 pt ca abia in iune le declar. Evident, “transa” din sept corecteaza eventualele erori datorate platii inainte de declararea veniturilor. Dar vroiam sa spun ca se practica si la case mai mari “da-mi banii tai azi ca eu acuma am nevoie si vedem pe urma”.

    • #23

      pai daca asa fac si francezii, e obligatoriu si la noi. doamne fereste sa gindim noi cu creierele noastre ceva, nuuuuu – noi bagam copy-paste de la altii.

  8. Iubesc Statul rRoman… si el ne iubeste pe noi.

  9. Am avut inchiriata o garsoniera … am vrut sa fiu corect si sa platesc impozitul …. asta cum vreo 2 ani … mi-a ajuns experienta avuta.
    Acum e totul la negru … cu tampitzii nu ai cum sa te pui … mai bine ii ocolesti …

  10. Adevărata distracţie începe atunci când, să spunem, contractul se reziliază iar tu ai rămas cu impozitu’ plătit în avans, bani pe care trebuie să’i recuperezi cumva. This is the big fun!

  11. Aşa mai bine rămâi în ilegalitate, şi faci un contract de închiriere “contra întreţinerii” a casei respective 😀

  12. cred ca toti sintem de acord ca e o prostie in romania sa incerci sa fii cinstit cu statul

  13. #30

    Bineinteles ca dupa ce reziliezi contractul ai surpriza sa constati ca somatiile de plata ale impozitului ,,datorat” curg in continuare, peste ani si ani..dupa lupte seculare si zeci de drumuri, amenintandu-i cu judecata si urland la ei m-au scos din evidenta …fara cuvinte…

  14. Ştiu că te apucă toţi dra(ii când stai la cozi ca să dai bani Statului. Sunt deţinător de SRL din anul 2000.
    Nu putem nici, însă, să-i cerem României să ne dea drumuri şi spitale civilizate în timp ce ne învăţăm unii pe alţii cum s-o furăm mai mult decât ne fură ea pe noi. N-are cum să funcţioneze.
    Soluţia este: ori emigrezi în Germania, ori te porţi ca un neamţ în România cu speranţa că şi căca+tul ăsta de ţară va fi atins, la un moment dat, de civilizaţie. Dar nu putem să ne furăm singuri căciula la infinit şi să ne mirăm că treaba nu merge în Românica.

    • … şi ţara noastră nu va fi atinsă de civilizaţie decât după ce mor nişte generaţii învăţaţi în spiritul comunismului 😀

    • #33

      motanes » sefu, care e faza cu sa cerem blabla? staul imi ia bani INAINTE de a-i castiga eu. care e legatura cu ce spui tu?

  15. #34

    O vorba din batrani spune “nici o fapta buna, nu ramane nepedepsita”. Statul roman nu e in slujba cetateanului, ci e un tortionar al cetateanului. Daca vrei sa fii un cetatean onest, care-si plateste toate darile, statul stie cum sa ti-o traga bine de tot. Statul nu executa silit nici o companie mare, care datoreaza zeci sau sute de milioane de $$$, dar daca-l prind pe un fraierestean, care datoreaza 20-30 de lei, il ard de parca ar fi Al Capone.

  16. #35

    Sunt un cetatean responsabil si cinstit ! Ce face statul pentru mine ?!? fix cacat … ce pot face eu sa schimb asta ? fix nimic ! De ce ? Pentru ca nimeni nu vrea sa faca nimic, nimeni nu ia atitudine si nimeni nu comenteaza!
    Exemplu de cacat in tara asta:
    Client care datoreaza 10.000 lei firmei la care lucreaz + cateva milioane bune de lei statului … vinde firma unui cetatean roman din San Marino … ce face statul? fix pix, ce patesc fostii patroni fix pix … statul ramane cu paguba … noi la fel. Ca sa nu mai zic ca te pisi pe el de contract.
    Exemplul doi firmele de recuperari , pana acum 2 -3 ani aveau posibilitati sa te ajute sa recuperezi banii prin mijloace foarte simple si fara sa dea in cap, ce pot sa faca acum ?!? fix pix ! legile alea s-au schimbat si nu poti recupera nimic decat daca datornicul vrea sa plateasca.
    Exemplul 3 ca sa vezi cat de penibila este situatia, intarziem cateva zile plata unor facturi de 1500 de lei catre un furnizor din motive cat se poate de obiective si cu informarea lui prealabila. Ghici ce se intampla … primim scrisoare de intentie pentru impunerea unei popriri pe conturile firmei din partea finantelor ?!?! cum puii mei ?!? adica daca furnizorul meu nu isi plateste datoriile catre stat tu poti sa imi pui mie poprire pe conturi dar clientilor mei rau platnici nu poti sa le pui ?!?
    In concluzie: In tara asta totul este pe dos … iar discutiile astea sunt degeaba! Vorbim efectiv ca sa ne aflam in treaba !

  17. Arhi, tu ai dreptatea ta atunci când eşti supărat. Dar nu toate nedreptăţile ţi se întâmplă pt. că eşti român în România. Îţi spunea cineva că aşa e şi în Franţa, îţi spun eu că impozitul se plăteşze anticipat şi în Belgia (ca să vorbesc numai despre ce am cunoştinţă).
    Supărarea noastră e când plătim ceva şi nu beneficiem de nimic. Dar nu putem pretinde că ţara trebuie să ne dea în timp ce noi ne antrenăm să-i dăm prin gură.
    Comentariul meu precedent se referea la îndemnurile unor cititori de a nu mai plăti nimic. Ori, câştigul înaintea muncii apare doar în dicţionare. Trebuie întâi să plătim apoi să beneficiem. Din păcate invers nu funcţionează.

    • Is de acord in principiu cu tine, ca nu se poate face nimic daca toti eludam legea. NU sunt insa de acord cu orice comparatie intre tara asta si una cu apa calda. Nu stiu cum este in Franta sau in Belgia, dar vad ce e in SUA. Se platesc impozite de te ia mama naibii. Si cu IRS-ul nu te joci, ca ai pus-o. Prietenii nostri dau 1/3 din venituri ca diverse taxe.

      Partea misto acum incepe: au politie decenta (nu imi vine sa cred cat de in siguranta ma simt intr-un oras celebru pentru criminalitatea sa), au un sistem de justitie care functioneaza chiar si pentru pielea a 7-a cum suntem noi fata de moguli, spitale OK, invatamant etc. Da, platesti asigurari, da platesti impozite etc. Dar iesi doar cateva minute prin oras si vezi ce se face si din banii tai.

      Ce se face in Romania stim cu totii. Am avut in 12 ani de cand sunt pe “bani” nevoie de servicii medicale de vreo 3 ori. O operatie la ochi pentru care am platit suta de marci (erau marcile atunci) ca mita. A reusit aprox., trebuie repetata. O biopsie si control oncologic, rezolvate printr-o cunostinta. Am platit insa ecografii si alte rahaturi. O piatra la rinichi platita iar la ‘particular’ ca doctorul nu avea niciun interes sa ma trateze in spital, unde nu baga 140 de lei pe 3 minute de consultatie.

      Sa discutam despre ‘finantisti’ si despre faptul ca i-a luat contabilei de pilda 3 ZILE de stat la coada sa suspende firma, in conditiile in care plecam din tara o perioada lunga? Sa vorbim despe faptul ca in 2009 am platit 80% din ce am produs pe firma statului? Inca mai lucram la radio, asa ca am trait din banii aia, desi cica eram mare patron.

      Din punctul meu de vedere statul roman are de dovedit niste chestii. Atat timp cat eu, cetateanul destul de idiot incat sa plateasca toate rahaturile impuse, primesc un sut in dos de fiecare data, este foarte normal sa-mi tin banii. Sa imi platesc servicii medicale in Ungaria probabil, bine ca suntem aproape, sa imi pun deoparte de pensie etc.

    • Dojo, înţeleg perfect ce zici şi am impresia că nu ne contrazicem deloc. Acum, ce facem? Cădem de acord că ţara asta nu merită nimic şi plecăm toţi de aici, ori rămânem aici şi ne târîm cum putem trăind din furat şi păcălit soarta, ca până acum. Că… să aleg să rămân în Romînia fără să am nici cea mai mică speranţă… atunci e trist rău de tot.
      Eu zic că măcar în teorie să mai schimbăm câte ceva pe la noi, apoi dea Dumnezeu să punem în practică. Dacă nu… când zicea moşul ăla că s-a reprogramat Apocalipsa?

    • Motanes, nu ne-ar deranja sa vedem Romania la televizor si in vacante, deci nu e chiar rea nici solutia asta 🙂

      Oricum, nici sa stai cuminte sa ti-o tot iei nu este o solutie. Pana la urma EU muncesc pentru banii astia, nu statul roman.

  18. In anumite situatii se poate folosi portita comodatului…daca nu intra in contabilitatea chiriasului sumele respective si exista cat de cat incredere intre proprietar si chirias.

  19. exeperiente nasoale de genul celor de mai sus am avut si eu, daca ai chiaria in EURO trebuie sa mai depui si declaratia fiscala anuala (sau cum se numeste)

  20. #42

    Vorbim aici despre statul reformatde nenii Basescu si Boc? Mogulule cu case de inchiriat care esti… 🙂

  21. #43

    Ce bine ar fi daca toti romanii nu si-ar mai plati taxele si impozitele pentru cel putin o luna, adica ar face o greva fiscala. Sa-i vezi atunci pe cacatii astia care ne conduc, cum dau din colt in colt. Din pacate, cu romanii nu poti sa faci nici o miscare dinasta colectiva pentru ca: “By the 5th century BC, the Thracian presence was pervasive enough to have made Herodotus call them the second-most numerous people in the part of the world known by him (after the Indians), and potentially the most powerful, if not for their lack of unity.” C-asa-i romanu’, din secolul al V-lea I.H., pana azi.

  22. La fel statul vrea sa legalizeze si prostitutia. Pai o sa vrea curvele sa-si declare veniturile si daca cumva o sa intarzie o zi la plata, pt ca aveau gura plina, sa mai plateasca si penalizare? Fiti linistiti oameni buni, sa tragi in piept statul este cel mai bun lucru posibil pe care ai putea sa-l faci:=)))

  23. Mi se pare normal. Sunt atatea sali de sport de construit in tara asta. O mie jumate de la tine, o mie jumate de la altul, gata milionul 🙂

  24. #46

    Eu stiu de faze si mai tari:proprietarii ii pun pe chiriasi sa le plateasca impozitul locuintei cand de fapt e datoria lor!

    • #47

      Exact de chestia asta mi-e groaza, pt ca urmeaza cat de curand sa ma mut si eu cu chirie. Nu exista nicio metoda sa-l determin pe proprietar sa plateasca el impozitul? Nu ma pricep prea bine, dar poate ceva gen sa specific intr-un contract de inchiriere sau ceva? Nu stiu exact cum sta treaba, dar clar nu vreau totul “la mica intelegere”, cum si-ar dori multi dintre cei care inchiriaza; n-am nevoie de magarii pe parcurs cu chiria care creste brusc sau sa imi puna in carca impozite sau alte taxe.

  25. #48

    E important sa spui de cand incepe inchirierea, nu cand ai inregistrat; daca pe contract scrie de exemplu 26 mai, se inregistreaza ca a inceput din 1 mai.

  26. Ma incadrez in randurile (fraierilor) celor care tin mortis sa fie ok, adica cu plata la zi a datoriilor catre stat.
    Ceea ce era scris intr-o postare anterioara cum ca trebuie sa platesti in avans e adevarat, Daca in unele cazuri(cum ar fi contractul de inchiriere) primesti ceva, in alte cazuri cum sunt si eu ca mediator, nefiind clienti ca nu merge sistemul, nu incasez, dar am platit impozit pe venitul estimat pe un an in avans- deci creditez statul.
    Ca sa fiu in ordine si cu plata asigurarilor de sanatate(de care categoric nu beneficiez, ca daca am nevoie de ceva, merg la cabinete particulare) m-au costat mai mult drumurile pana am gasit deschis unde trebuia sa platesc, basca nenumaratele copii de acte pe care trebuia sa le am la dosar.
    Ufff, ce ne facem, fratilor? Mai avem vreo sansa la normalitate si la respectarea demnitatii noastre ca cetateni?

  27. Și eu m-am mirat la primul contract înregistrat la Administrația Financiară. Apoi m-am obișnuit cu ideea: vrei să fii legal? atunci treci prin Iad pentru asta!
    Dar de TVA-ul dat înainte de a fi încasat ce zici? În fiecare trimestru mă zbat cu rău-platnicii…

  28. Peste tot unde mergi fără bani şi pile primeşti ce face ăla în poză… ca tot rromânu’.

  29. #53

    Surpriza, si-n Germania platesti impozitul anticipat. Completezi “cat crezi tu ca vei castiga in anul urmator” si in functie de asta ei iti calculeaza impozitul. Mai tarziu, daca ai sa le mai dai bani, te anunta negresit 😀 Dar te anunta si daca ai de luat bani de la ei, si-i primesti in scurt timp.

  30. #54

    din pacate statl roman incearca din rasputeri sa descurajeze cetateanul ,implicit isi taie singur veniturile.aceasta metoda sa nu credeti ca e prostie .din contra ,asa se reuseste marea coruptie si marea evaziune:
    ex. angajam functionari care se ocupa cu miile de probleme marunte ale cetatenilor onesti iar cu adevaratele probleme nu mai sunt resurse.

  31. stai ca nu pricep. aici in ontario (canada) cand inchiriezi, declari numai profitul, fiindca la inchiriere ai si o multime de costuri: advertising, reparatii, o parte din intretinere.. de multe ori nici nu iesi pe profit, iesi in pierdere pe care o scazi din venitul de baza. de ce atata “inregistrat” etc? daca platesti taxe pe incasari (brute), cine se mai obo sa-nregistreze?

    nu pot sa cred ca situatia este cum o descrii tu si ceilalti comentatori..

  32. eram sigur! 🙂
    ca sa nu mai vorbim ca titlul articolului sugereaza ca starea de gratie a romanului este in afara legalitatii. ca tot zice popa ca ne-am nascut din pacat, nu? 😛

    ce-as vrea eu – pe bune! – e sa-mi explice cineva cum e cu taxele in Ro, ca eu chiar nu-nteleg. aici numai taxele de la municipalitate pe proprietate iti vin gata calculate (dar teoretic le poti contesta) cat si cele tip VAT (daca nu esti retailer). in rest, taxele de venit le declari si le calculezi tu insuti, deci chestia asta discutata aici, cu mersul la o circa financiara pare SF. aici si taxele de venit le poti trimite pe NET sau prin posta (care acum e-n greva, dar totusi).

  33. #58

    It gets even better. Contract de inchiriere -> firma trage teapa, nu plateste nimic la chirie -> firma se desfiinteaza in 2009, e scoasa din registrul comertului. Eu teoretic trebuie inca sa platesc impozit pe contractul ala in 2011, pentru ca nu mai exista reprezentant legal pentru o firma desfiintata care sa semneze rezilierea contractului.

    Don’t you just love it here?