Scris de Andrei Ardeleanu

Zilele astea, din varii motive, telefonul meu (HTC Desire S – extraopțiune de 500 mb) este la Raluca iar telefonul ei (Nokia C3 – vreo 80 de mb extraopțiune) este la mine. Am precizat modelele şi planurile tarifare pentru ca mi se pare important, în ecuația problemei.

Sâmbătă ieşim în oraş şi-i cer telefonul ca să intru puțin pe net. Prin wifi, căci ştiu că HTC-ul consumă mult iar din traficul ei de 80 de mb mai erau câteva firmituri. Pe la 22:30 se întâmplă asta. Pe la 12 se repetă schema: intrat pe net, scris ceva pe Twitter, făcut câteva update-uri, nimic special.

După meci, fiecare la casa lui. Telefonul meu a rămânând la ea. Azi ne întâlnimi şi-mi zice: “Vezi că am cost suplimentar vreo 11 euro în date pentru data de sâmbătă.” Să-mi pice fața şi alta nu. Am telefonul ăla de un an şi ceva, nu era prima dată când intram pe net prin wifi. Ajung acasă şi sun la ăia la Vodafone. După ce formez *222 şi după ce fac toate combinațiile posibile de taste, căci trebuie să te enervezi la maximum înainte de-a intra în legătură cu un operator şi tre’ să formezi cel puțin paişpe miliarde de taste. În fine, intru în legătură cu o tipă, mă transferă la departementul date iar acolo mă preia o altă tipă. Mai jos încerc să redau dialogul cât mai exact.

– Bună ziua, sunt Cutărescu, am problema asta. M-am conectat în seara zilei din dimineața următoare prin wirless la net. De ce am de plată în date 11 euro ?
– Hai să vedem. Spuneți-mi numărul, numele, țaca paca. Mdaaa, văd că aveți conexiuni făcute la internet ! – îmi răspunde ea.
– Ştiu asta, tocmai d-asta am şi sunat. Ca să vedem unde-i problema. De când Vodafone taxează conexiunile făcute prin wifi ? – stăteam de vorbă cu Captain Obvious.
– Da, înțeleg, însă aici arată că v-ați conectat. O dată la ora 02:50 de vreo 50 de mb şi încă o dată la ora 04:59. A doua conexiune a fost mai mică, de aproximativ 6 mb.
Mie să-mi pice fața şi alta nu. Ştiam că la ora aia Raluca dormea, deci exclus să intre pe net. Nu-i bătută-n freză, ştie să folosească un smartphone, deci exclus să fi uitat netul pornit. Chiar şi dacă n-ar fi dormit la ora aia, nici pe net n-ar fi intrat folosind traficul dat de Vodafone, căci nu e nebună să plătească nişte bani dampulea. Ştiind toate astea, n-am mai stat să-i explic ăleia ce şi cum, i-am zis că telefonul a fost la mine şi că eu dormeam ca tancu’ la ora aia.
– Păi să vedeți, că poate ați uitat internetul pornit şi şi-a făcut telefonul updateuri singur. Se mai întâmplă, având în vedere că este un telefon performant.
O chestier importantă de precizat: în cazul telefonului meu, când dau drumul la net, primesc la notificări, printre altele, notificările pentru update-urile din Market. Sunt atenționat cam aşa: “Sunt ț updateuri. Click actualizare.” Dacă nu dau click, nu se actualizează nimic. Şi dacă dau click, pentru actualizare trebuie ori să le iau pe fiecare-n parte, ori să dau să se actualizeze în masă. Nici o secundă, dacă telefonul are netul pornit, nu-şi face update-uri singur. Cel puțin nu al meu. Nici la aplicații, nici la jocuri, nici la sistem. La nimic. Iar când vine vorba de asemenea conexiuni făcute în miez de noapte, ăştia din call center au o sumă de clişee pe care le îndrugă: ați uitat cumva netul pornit/s-a conectat altcineva/v-ați conectat pe mobil şi apoi pe wifi, dar ați uitat să opriți netul mobil şi astfel v-a luat din mb. Harneală d-asta ieftină cu care să te convingă că tu te-ai conectat, când de fapt tu dormeai sau dădeai la buci sau aveai telefonul închis sau wathever. Trebuie justificați cumva banii ăia. Ştiu toate lucrurile astea pentru că cu asta mă ocupam şi eu la Vodafone Spania. Sistemul este acelaşi, clişeele sunt aceleaşi, planurile tarifare diferă.
– Domnişoară, internetul meu a fost oprit. Singurul mod prin care m-am conectat la net a fost printr-o rețea wifi dintr-un bar. N-aveți cum să vedeți din motive logice.
– Da, dar poate v-ați conectat la folosind internetul pe mobil apoi ați pornit wifi-ul şi ați uitat să opriți pachetul de date.
Îmi cer scuze că fac atâtea pauze în dialog, dar sunt chestii pe care trebuie să le menționez. Dacă dau drumul la net apoi la wifi, telefonul rulează automat rețeaua wirless. Am probat chestia asta, ştiu sigur că nu mănânc căcat.
– N-are cum să fie asta. Am folosit doar rețeaua din bar ! – îi spun, destul de nervos.
– Cum porniți dumneavoastră telefonul ? – mă întreabă ea. eu aveam impresia că mă ia la mişto.
– Am un shortcut pe unul dintre ecrane. Este ca un glob pământesc pe care dacă dau cu deştu’ se albăstreşte şi înseamnă că am netul pornit. Dacă este gri înseamnă că am net oha. Sau din notificări dau cu deştu’ pe bifă. Ar mai fi vreo două metode, dar cred că ați înteles că nu-s tâmpit să-mi iau telefoane care să mă bată. Plus că-l am de mai mult de un an, consider că am învățat să umblu pe el.
– Am înțeles ! – era ofticată c-o luasem la mişto şi puțin pe interzis că-i combăteam toate argumentele de căcat. Dar uitați ce-mi zice aici, că aveți o conexiune care a durat aproape un minut şi care este de vreo 50 de mb şi cealaltă, tot de un minut, care are mai puțin, vreo 5-6 mb. După cum v-am spus şi mai devreme.
– Domnişoară, ce viteză maximă pot să ating eu cu netul pe mobil ? – o întreb.
– 7.2 mb/s la planul dumenavoastră tarifar. – îmi zice ea.
– Bun. Voi nu dați internet la viteza de 7.2 mb/s nici pe stick, darămite pe mobil. Am 7 mb prin cablu, nu pe netul de la voi.
– Păi să vedeți, că ați avut chiar şi 6.8 mb/s la un moment dat. Aşa îmi apare aici. – încerca ea să mă convingă.
– Domnişoară, 6.8 mb/s viteză pe internet pe mobil, în România, este o chestie fantezistă. Nici voi nu cred că prindeți viteza asta, cu toate antenele pe lângă voi. Astea nu merg. Vă spun încă o dată: dormeam la ora aia, internetul de pe mobil era oprit, singurele conexiuni le-am făcut prin wifi. Unde este problema ?
– Păi noi vă putem demonstra că au fost făcute conexiuni la internet. Dumneavoastră cum puteți demonstra că nu le-ați făcut ?
– Bun, în cazul ăsta este cuvântul meu împotriva cuvântului vostru. Vreau să fac o reclamație ca să se verifice. Nu ştiu ce, nu mă interesează. Eu n-am consumat banii ăia în trafic, deci n-am de gând să-i plătesc. – mie-mi place să fac reclamații. ceea ce vă îndemn sip e voi. dacă vă simțiți luați la mişto, dacă sunteți furați pe față, dacă nu vă convine un serviciu pe care-l plătiți, faceți reclamație, nu fiți proşti.
– Puteți să faceți o reclamație pe site-ul Vodafone, la secțiunea nu ştiu care… – am lăsat-o cu vorba-n gură.
– Păi de ce pe site ? De ce este departament de relații cu clienții ? Nu se poate face aici o reclamație ?
– …sau la magazin.
– Alooo, de ce să merg degeaba la magazine ? Ca să mă pună să sun la voi ? Nu, vreau să fac o reclamație aici, la departamentul de internet sau cum s-o numi el, că d-asta l-a înființat Vodafone. Nu se poate ?
– Ba da, sigur că se poate, dar nu acum ? – îmi zice ea. mă simțeam ca-ntr-un film cu proşti.
– Dar de ce nu acum ? Nu puteți să scrieți sau ce ?
– Păi trebuie să vă conectați în contul de My Vodafone ca să vedeți şi dumneavoastră acele conexiuni.
– Păi le vedeți dumneavoastră acolo, vă cred pe cuvânt.
– Păi da, dar trebuie să ni le indicați de acolo, cu ora exactă, secunda şi minutul. Altfel nu se poate face o reclamație de aici.
– Păi nu puteți să le luați cu copy – paste de acolo, să le băgați într-un rahat de word şi să trimiteți mai departe la cine se ocupă cu aşa ceva ? – eram plin de toate spumele mării iar vita aia nu mă ajuta absolute deloc. deşi îi dădusem un milion de contra argument valide, care să demonteze scriptul ăla imbecile care este învățat de toți cei din departamentele de relații cu clienții, ea vroia să scape de mine.
– Bun, o să revin imediat cu un apel. Ați scris undeva ideile principale ale conversației sau trebuie să reiau totul ? Nu de alta, dar nu mai vreau să pierd 25 de minute dampulea.
– Da da, o să ştie.
– Bine pa ! – şi-am închis.
Intru în contul de My Vodafone, văd conexiunile vieții şi revin la ei. Întâi trebuie să vorbesc cu departamentul de relații cu clienții, dar ăla normal. Degeaba încerc să-i explic ăleia că n-are cu ce să mă ajute, ea insist că “…poate totuşi…”, îi spun 2 idei şi-i zic să mă paseze la ăilalți. Face pasa, îi explic fetei despre ce este vorba, la care ea-mi spune:
– Da, văd că aici apare că v-ați conectat la ora cutare. Văd că ați avut şi o viteză de 6.8 mb/s…
– Domnişoară, nu reluați poezia asta că n-o cred. 6.8 mb/s secunda viteză de internet pe mobil n-are cum. Chiar dacă în contract scrie de 7.2 mb/s, aia-i vrăjeală. Pe stick nu dați voi atâta viteză că n-aveți bandă sau cum Dumñezo se numeşte.
– …da da, văd că pe planul ăsta este cam imposibil să aveți această viteză. Numai puțin, să vă fac o reclamație, să verifice colegii antenele din zonă, să vedem care ar putea fi problema.
Şi asta a fost. Fără să am nevoie de contul de My Vodafone, fără să indic exact ora, minutul şi secunda, fără să spun cu punct şi virgulă traficul cu care m-a furat Vodafone. Momentan Raluca, căci despre abonamentul ei este vorba, are de plată 11 euro. Ştiu, poate că nu-i o sumă aşa mare. Dar de ce plm s-o dau ? De ce să fiu furat ?
Aşteptăm să vedem cum se rezolvă. Cică durează maxim 24 de ore. Revin cu un răspuns, dacă-mi mai acordă proprietarul de aici un loc.

141 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1

  La tine asta a fost magarie pe fata. Pentru ca Vodafone a bagat o extraoptiune se activeaza automat tocmai ca sa nu se intample chestii de genu, de 100mb la 1 euro valabila 1 zi. E clar ca la tine nu s-a activat aia, clar ca te-au tras in teapa. Eu dupa 7 ani de abonament Vodafone, le-am zis sa ia la mumu si am trecut pe cartela unde cu mai putini bani am mai mult trafic de net si minute nationale.

  0

 2. Cam cati abonati are Vodafone? daca fac ei chestia asta 2% din abonati, de cate ori 11 euro castiga? Nu toti sunt bataiosi ca Adrian si renunta rapid. Ei pe asta mizeaza.

  0

 3. #3

  H-abonamentele sunt bune, dacă iei un plan de date pe bune, cu trafic tată, 306 GB, nu 500 de mb. La Cosmote-ul vieții pe cartelă, la aceeași bani ca abonamentul, ai jumătate din cantitatea de trafic. Probabil te-a încărcat aiurea.

  0

 4. Nu neg ca ar fi o problema la Vodafone, dar mai sunt si alte aspecte de luat in seama. Dimineata, la ora 03:00, reteaua este destul de libera, se pot atinge viteze de internet foarte mari (7,2 mb/s), chiar de pe telefon (daca suporta). Off-topic, ma indoiesc ca are o viteza de doar 7 mb/s prin cablu, e prea putin! In plus, sambata ora 03:00 nu este in noaptea meciului, ci in seara precedenta.

  0

 5. Ce ai patit tu este o faza clasica si nu se intampla doar la Vodafone. Eu, de exemplu, la Orange, am facut o cerere de schimbare a abonamentului. Nu a fost posibil pana in momentul in care am sunat sa fac reziliere de contract. Abia atunci am fost contactata de la ofertare si le-am cerut 500 MB de net fata de cei 100 mb pe care ii aveam. Raspunsul: „Nu aveti nevoie de mai mult de 100 mb. Este imposibil sa consumati mai mult de pe telefon.” Ciudat ca de cateva luni am cost suplimentar din date, asta in conditiile in care stau cu netul inchis 2 saptamani pe luna. Si asa mi-au spus ei care sunt nevoile mele. Pentru ca eu nu stiam. Dar am 500 de mb acum. 🙂

  0

  • #6

   Lexu » eu consum 2 GB relaxat. pe telefon

   0

  • Cum plm să-ţi spună că nu ai nevoie? De parcă ţi-ar face o mega-favoare că te lasă să ai abonament la ei. Le-aş da o mega mumu şi m-aş muta pe cartelă sau la alt operator.

   0

 6. #8

  Nu o sa te ajute cu nimic reclamatia. Am facut si eu o reclamatie si raspunsul lor dupa 2 zile a fost: „va multumim pentru sesizare, problema dumneavoastra s-a rezolvat intre timp”. Si normal ca se rezolvase, ca mai facusem eu un drum la ei intre timp, insa eu reclamam si dobitocii care ma preluasera prima data. 🙂

  0

 7. Auzi la ei 6.8 mb/s!? :)))

  0

 8. #10

  Funky. Mai avantajoase ar fi niste abonamente cu trafic nelimitat sa nu mai apara aceasta problema.
  Si de asemenea este diferenta intre 7.2 Mbps/sec si 7.2 MBps/sec.

  0

  • #11

   Si ai fi dispus sa platesti costurile unui asemenea abonament? Chiar daca el ar fi 50 Euro/luna? (pretul expus este un exemplu si nu spun ca acesta ar fi costul, dar tinand cont de faptul ca 1GB costa la Vdf 9Euro/luna, costul unui abonament cu trafic nelimitat ar fi cu siguranta foarte mare)

   0

  • #12

   Asa suntem invatati acum ca si consumatori.
   Ca netul mobil este scump.
   Ca sa iti dau un exemplu, inainte sa vina Cosmote era sensibil mai scump minutul de convorbire dar acum e aproape gratis.
   In viitorul apropiat se va ieftini si netul mobil cu siguranta.
   P.S. Nu lucrez la Cosmote (pentru userii sensibili la advertoriale si publicitate mascata)

   0

  • Eu am net cu 10 lei/luna – trafic nelimitat.

   0

  • #14

   @ m@rt: si cand nu da drumau vecinu’ la wifi ce faci? :))

   0

  • #15

   @ marius: probabil ca mart se refera la digi
   problema cu digi e ca ai semnal doar in orase mari…

   0

  • #16

   Inteleg ca nu esti dispus sa platesti un pret considerabil pentru asta …

   0

  • #17

   @Florin. Si tu unde stai in majoritatea timpului?

   0

  • #18

   vezi ca „ps”-ul ala vine de la per second … deci e stupid sa mai pui si „/sec”… Mbps = megabiti per second

   0

  • @Marius B am abonamentul de peste un an doar si nu m-am gandit o clipa sa ma reorientez…
   Acasa intr-adevar folosesc wifi… ca de aia il am, dar in localitatea unde stau nu am probleme si cand plec in concediu nu prea ma mai intereseaza nici serviciul de voce … cu atat mai putin de date 😉

   0

 9. #20

  ” ăştia din call center au o sumă de clişee pe care le îndrugă: ați uitat cumva netul pornit/s-a conectat altcineva/v-ați conectat pe mobil şi apoi pe wifi, dar ați uitat să opriți netul mobil. ” Sa stii ca oamenii de obicei sunt telepatici si stiu in orice moment ce faci tu , nu mai au nevoie sa puna intrebari astfel incat sa inteleaga situatia. Alt comentariu din care puteai sa iti dai seama ca ai facut trafic : ” Pe la 12 se repetă schema: intrat pe net, scris ceva pe Twitter, făcut câteva update-uri, nimic special. ” cateva update-uri ?! … Pei depinzand de update, poti sa consumi si 2-3 mega pe update. Trei la mana , nu stii sa-ti verifici cost controlul , ca probabil daca te-ai fi uitat mai des prin el , ai fi vazut si cat trafic ai si cat ai depasit.

  0

 10. #24

  E vorba de 7.2 Mb/s. Mega biti nu Mega Bytzi…. e o mare diferenta it-stu lu’ peste. + telefonul iti face trafic in background. daca ai procese deschise pe fundal iti face trafic de te usuca. M-am trezit cu 300 de mega de trafic facuti peste noapte fara sa ma ating de telefon. Ce-i drept, lasasem datele pornite ( am 1GB ce pana mea ).

  0

  • #25

   eu am HTC si nu mi s-a intimplat niciodata sa fac trafic de pe 3G cind sunt conectata la wifi si 3G e off. eu cred ca e o eroare de la vodafone si asa cum se intimpla de obicei in Ro ei nu recunosc si iti pun tie in circa asta. normal ar trebui sa nu platesti si sa accepte atunci cind faci o plingtere ca ai dreptate. acum daca stau sa ma gindesc in Romania cred ca ar abuza f multi daca ar fi asa 🙂

   0

 11. Ca sa completez ce a zis Elementul, daca ai aplicatii deschise ele nu te intreaba „auzi, pot sa consum si eu ceva trafic sa-ti fac un update, sa-ti trimit un push notification, ceva? imi dai voie?” Nu se intampla asta. Ai conexiune activa la net, ai aplicatii pe telefon, atunci cu siguranta se va consuma din trafic pentru ca aplicatiile alea se conecteaza in permanenta cu serverul si primesc raspuns de la el, prin urmare ta-daam…se face traficul.
  Inca o questie, asta asa, sa nu va mai aud vaitandu-va: eu am intrat pe wireless, de ce am cost suplimentar? Sunt situatii in care conexiunea wireless este MAI SLABA decat cea 3g si atunci automat telefonul se va conecta pe conexiunea cea mai puternica. Cand nu mai comunica cu serverul de wireless trece pe 3g. Asa ca voi puteti crede ca ati prins un wireless free, va conectati pe el 2-3 secunde si apoi cade conexiunea si treceti inapoi pe 3g si evident faceti trafic.
  Si ca un sfat prietenesc, daca nu esti in stare sa ai grija de costurile tale, nu iti verifici costul control, nu intri in contul de myvodafone, nu mai suna sa faci reclamatii pentru ca prostia se plateste. Vorba veche care se aplica si-n zielele noastre.
  Hai noroc si treci pe cartela… 15mb inclusi in oferta de 5 euro or sa-ti ajunga sa dai un sparc pe Twitter.

  0

  • #27

   Ana Q. » sau si mai bine, va luati un iphone, unde chestiile astea pur si simplu nu se pot intampla:D

   0

  • Pe Android daca ai un flintic de trafic si nu ai 3G Watchdog (/something similar) esti degeaba.

   0

 12. TL;DR – Raluca îl inşală pe Andrei.

  0

 13. #32

  hai sa va spun eu care este treaba cu CC din vodafone.
  De mai bine de 3 ani este externalizat la ploiesti(sa fie salariile mai mici,de provincie domne) si cliseele pe care voi le amintiti exista…si sunt scrise pe mai multe pagini pe care saracul agent le primeste la angajare.
  Din pacate ei nu pot sa va ajute cu foarte multe informatii mai ales ca au in fata un amarat de crm/erp software cu posibilitati limitate si/sau deloc,pe cheful care l-a avut echipa de dezvoltatori sa le implementeze.
  Cu viteza de trafic pot sa spun clar ca viseaza si oricum 7.2 mbps /8 rezulta o cu totul alta viteza,bineinteles pe care nu o prindeti vreodata decat daca sunteti in MSC,si nici acolo.
  Faza la android ca si la IOS atunci cand intri pe net NEAPARAT sa opriti 3g-ul si datele chiar daca sunteti conectat concomitent la wi-fi,nu poti sa stii niciodata,eu am patit-o la randul meu si m-am ales cu o factura mare…deh nu esti atent:PATZASTI!

  0

  • #33

   adrian » la iOS nu patesti asa ceva. update-urile si le face STRICT la cererea ta, dupa ce introduci parola de la appstore. deci nu

   0

  • #34

   iti inteleg avantul tehnic…dar ce legatura are MSC-ul cu transferul de date?
   on topic: altul care a mai descoperit apa calda? rahat….partea de taxare mai da gres din cand in cand si la VDF si la ORO si la Cosmote…si la toti…si in toate tarile….si nu ai cum sa verifici asta….se pot verifica doar sumele batatoare la ochi…si de obicei atunci se face direct reducere la factura. concluzie….data viitoare incearca sa consumi de 500 euro…..sigur vor zice si ei ca afost o eroare

   0

 14. #35

  Tare asta. Si eu am ab. la Vodafone, tot cu optiune de 500 mb si fix in prima zi dupa ce s-a facturat abonamentul am verficat minutele si traficul. Am fost surprins sa vad ca aveam deja 40 mb consumati, eu dormind linistit. Cred insa ca oricate reclamatii s-ar face, metode de genul o sa existe tot timpul.

  0

  • Nu sunt conspiratii globale sa va fure voua internetul, stati linistiti. Sunt doar developeri de mobile carora tu le dai acceptul sa-ti foloseasca serviciul de date pentru diverse lucruri. Aprobarea asta o dai o singura data, la inceput. In rest, cucu. Daca nu ai abonament la care sa iti permiti sa irosesti 10-20-30-80 mb pe luna atunci inchide serviciul de date atunci cand nu-l folosesti. Nu lasati telefonul sa va bata, ca picati urat dupa.

   0

  • #37

   Aplicatiile pot folosi serviciul de date doar cand acesta este activ. In setarile de la Android poti debifa o casuta si-ti dezactiveaza datele mobile.

   0

  • #38

   Stiu ca aplicatiile folosesc trafic, dar din pacate nu are cum sa foloseasca cand Wireless si 3g oprit.

   0

 15. #39

  Andrei Ardeleanu vrea sa demonstreze ca se poarta ca un taran sau care e scopul articolului ? Poate are deptate, dar din dialogul de mai sus reiese in primul rand ca e necivilizat.

  In plus, „Păi noi vă putem demonstra că au fost făcute conexiuni la internet. Dumneavoastră cum puteți demonstra că nu le-ați făcut ?”. Si nu e cuvantul taranului contra cuvantul Vodafon, e cuvantul taranului contra log-urilor Vodafone.

  0

  • Fi serios. Astia de la Vodafone sunt mai tarani. Ei nu inteleg ca nu mereu este ca ei. Si sa vezi ce dume naspa baga.

   0

 16. #41

  hmmm….clar ca prostia se plateste…eu de exemplu de ce nu am asemenea probleme? sau prietenii mei? pentru ca pur si simplu stim sa umblam cu asemenea telefoane…sincer, am trecut prin toate retelele(orange cosmote si vodafone). Daca stii sa folosesti telefonul este practic imposibil sa faci costuri suplimentare, decat daca vrei tu. Ex: sms trimis daca nu ai sms, net daca ai terminat netul, etc. Lista poate continua. Atata timp cat stii cum sa folosesti telefonul, este ok. Daca insa nu stii sa debifezi profilul de conectare( sau pe android date activate) indiferent ca te conectezi pe wifi sau nu), te faci de ras pentru ca iti faci costuri suplimentare pe care le vei PLATI. Nimeni nu iti da ceva moka doar pentru ca intr-o noapte ai uitat, nu ti-ai dat seama cum sa iti folosesti telefonul. In cazul tau solutia e simpla: fie inveti cum sa fiolosesti un smart(valabil ptr orice smart) fie te dai pe vechile telefoane, care prind doar GPRS( si aici ai insa mari probleme daca nu stii). Sau a treia varianta si cea mai simpla, treci pe un tel simplu(nokia 1800 etc) si gata, fara costuri.
  Bafta all

  0

 17. Nu e fantezist la ora aia … daca la 11 AM scoti atat

  Test Date: May 22, 2012 11:08:22 am
  Connection Type: Hsdpa
  Server: Bucharest
  Download: 3.98 Mbps
  Upload: 1.67 Mbps
  Ping: 87 ms

  External IP: 213.233.85.7
  Internal IP: 10.88.1.219
  Latitude: 44.43782
  Longitude: 26.11357

  A detailed image for this result can be found here:

  www.speedtest.net/android/184574825.png

  0

 18. @arhi: Nu ai inteles. Si eu folosesc tot iphone si treaba sta in felul urmator: update-urile se fac cu voia utilizatorului dar nu si comunicatia aplicatiilor cu serverul (update, notificari etc). Cu alte cuvinte daca apar notificari noi si ai netul pornit pe telefon se va consuma din trafic.

  0

  • #44

   Ana Q. » ofc, asta daca ai permise notificarile. la iOS e suficient sa inchizi notificarile si cam aia e, nu ai nici un update

   0

 19. Facem pariu ca a fost pe bune traficul?
  First: Pot sa-ti dau exemplu de minim 4 companii care fac aplicatii de mobile pentru Android care iti downloadeaza/uploadeaza date in background fara ca tu sa stii momentul in care fac asta. Ar fi de ajuns ca una dintre ele sa-si faca un update de date, DLC, sau altceva ca sa jupoaie de bani.
  Second: Viteza este, stai linistit. Poti sa faci proba cu SymTorrent pe Symbian.
  Third: 80 MB extraoptiune, what the hell? Au inceput sa isi faca ofertele din ce in ce mai proaste. Eu am 1.5 GB la iPhone. De obicei folosesc cam 1.1 – 1.2 GB.

  0

  • #46

   Pe Android poti dezactiva conexiunea mobila de date. Nicio aplicatie nu se va conecta la net, pana cand n-o reactivezi sau te conectezi pe WiFi.

   Eu nici macar n-am plan de date, fiindca folosesc foarte mult WiFi-ul si am avut cost suplimentar ZERO. Nicio aplicatie din cele 15-20 pe care le am instalate n-a consumat nici macar un bit de trafic 3G, fiindca am dezactivat conexiunea mobila.

   0

  • Si pe iPhone poti sa dezactivezi. La fel ca pe orice alt telefon, fie el Symbian, Windown Mobile, Bada OS sau proprietary OS.

   0

 20. #48

  @atilla…mda…pe msc-ul din pipera ORO(cladirea feper) sunt zeci de antene….
  stiu ca n-are nici o legatura insa este locul unde ai semnal full si toate serviciile ar trebuie sa mearga la maxim.
  @arhi,bai ai si tu dreptate dar am patit-o sa traga date de pe 3g desi eram conectat la wi-fi si m-am prins din cauza faptului ca 3g-ul merge mai prost.
  Acum,intrebarea este bug sau feature?

  0

  • #49

   adrian » e posibil sa o faca, dar iOS oricum nu updateaza pe 3G app-uri mai mari de 20MB, chiar in conditiile de mai sus, cu parola si accept

   0

  • #50

   ca idee….in Feper…ORO are niste BSC-uri…un MSC..si din cate imi aduc aminte si ceva SGSN….
   alea multe antene nu sunt de comunicatii mobile. alea folosite pentru asa ceva sunt cele dreptunghiulare…alea rotunde sunt folosite la transmisiuni punct la punct.
   daca stai langa antena…nu ai semnal maxim….sunt gandite sa dea semnal maxim acolo unde se asteapta sa fie utilizatorii…si nimeni nu se asteapta sa ai utilizatori cocotati pe cate-un stalp > de obicei langa antenele de exterior ai semnalul mai mic.
   calitatea serviciului este data de calitatea semnalului, de numarul utilizatorilor de pe acea antena si daca utilizatorul de test este in miscare sau nu.

   si totusi……in momentul in care incepi sa inlocuiesti din ce in ce mai multe piese cu procese virtuale….este logic ca nu mai poti avea acelasi control asupra mediului. si asta se intampla de ambele parti ale baricadei: si in taxare…si in folosire. nici telefoanele nu mai sunt caramizile de acum 15 ani in care fiecare rahat era facut de o „lampa” si nici platformele nu mai sunt alea de acum 20 de ani care ocupau o intreaga camera tehnica. din cand in cand shit happens.

   0

 21. #51

  si apropo de taxare,luna asta ma incarcase operatoru` cu…de vreo 4 ori valoarea abonamentului(asa pe motiv ca nu am sapca mi-a bagat convorbiri nationale de 10E).
  Ceea ce nu e foarte grav,este ca mereu stau cu ochii pe infocost si nu depasesc(nu de zgarcit sau sarac) si cand sun la CC cu aceleasi bullshit-uri sunt luat ca domne sigur am consumat ca echipamentele nu mint.
  Bun then…refaceti bill-ul si dupa o sa iau ca referinta ce suma trebuie platita.

  0

 22. #52

  Daca muriti sa va luati androide si sa folositi operatori preistorici gen vodafone de ce va mai plangeti? Aveti bani de smartphone dar va plangeti la 11 euro (chiar daca ai dreptate si aia de la vodafone sunt marlani). Telefonul e luat in rate fara dobanda?

  0

  • #53

   10 euro ici, 10 euro colo si uite-asa, la finalul lunii se fac vreo 50-100.

   Din experienta mea, personala, prin Germania cu salarii de cateva mii de euro ti se da in magazin restul pana la ultimul cent, insa in Romania daca nu inchizi ochii la mica talhareala esti considerat un calic, un om nedemn de a locui in „za lend of ciois”.

   Prostul nu e prost destul pana nu e si fudul ti se poate aplica foarte bine.

   0

  • #54

   Exista aplicatii care iti monitorizeaza traficul pe mobil. 3g watchdog cred ca e cel mai popular la android. Daca tot iti iei smartphone mai tre sa umbli putin la el, nu doar sa bagi cartela si dupa sa te dai pe net in carciumi pe wifi (ca deh 3g e scump chiar daca ai extraoptiune).
   Ce mi se pare marlanesc e faptul ca toata lumea se cearta cu aia din callcenter, de parca ar fi ei vinovati de vreo ceva. De aia au si atitudinea aia sictirita. Daca nu te multumesc ce zice ala la callcenter inchizi frumos, te duci la un sediu, faci o plangere scrisa sau te duci la opc. Am un prieten care a lucrat in callcenter si saracul ajunsese cu nervi la pamant. Toti care il sunau incepeau cu scandalul si cu panarama de parca el ar fi fost cel mai responsabil om din toata compania.

   0

 23. Şi să vezi cum este când te sună lumea din Paris şi ei îţi pun convorbirea la plată, ca şi cum tu ai fi dat telefon. Na, ei sunt Vodafone…

  0

 24. LOL. Retele „preistorice”!
  Altu` care vorbeste sa se afle`n treaba. Probabil un cartelist de la Cosmote.

  0

  • #57

   Asa-i. Sunt un cartelist cu abonament de 30euro la orange.

   0

  • #58

   Uau, tablespoon, imi permiti sa te consider idolul meu?

   0

 25. BogDan, vorbesti prostii. Poa` sa te sune si din Groenlanda, nu ai cum sa platesti tu convorbirea. Ah, ca esti in roaming in Germania si te suna din Franta, e normal sa se intample asta. Dar nu manca rahat ca nu cred ca fost taxat cineva pentru apelurile primite din strainatate.

  0

  • #60

   nu paria pe chestia asta….ca pierzi urat de tot

   0

 26. Eu am net nelimitat, cost zero. Astia de la relatii clienti si alte departamente sunt la fel de imbecili ca si aia de la efg

  0

 27. Ar mai fi si alte solutii, eu folosesc blackberry, am 500 Mb pe luna si nu reusesc sa folosesc 400 folosing google maps, push mail care merge non-stop, facebook, yahoo mess, o gramada de browsing inclusiv cu imagini si alte aplicatii care merg pe net. Stau toata ziua cu tel in mana si e pe net pt diferite motive plus backup ul zilnic al telefonului pe net. Nu am nimic cu android sau ios doar ca pe mine m-a prins ideea de blackberry si Il pastrez inca. Poate nu are cel mai mare ecran sau multitudinea de aplicatii dupa care tanjesc si eu dar isi face treaba.

  0

 28. Un print screen – cateva teste de viteza facute astazi la interval de cateva secunde. -Sunt momente ale zilei in care depasesc lejer viteza de 7.2 Mbps.

  img339.imageshack.us/img339/7690/photodh.png

  0

 29. Cehia. Internet mobil 40 e/prepaid/3 luni de zile/ fara niciun fel de limita de trafic, fara stelute si alte sf-uri cu modem inclus, puteti foarte bine, asa cum fac eu sa va puneti simul intr-un telefon si voila.. Dupa primele 3 luni de oferta pretul creste la 40e/luna/10giga (HSDPA).. Puteti in schimb sa va luati cate cartele vreti,fiind preplatit. La T-mobile oferta e si mai buna 40e/luna/30giga HSPA/HSDPA (fara modem)

  0

 30. #65

  Oarecum on-topic:
  Dragi telespectatori,
  Un operator de telefonie mobilă n-are cum să contorizeze din greșeală traficul făcut pe wi-fi în loc de cel făcut prin rețeaua lor (EDGE/3G/HSDPA/etc).
  E ca și cum ai spune că Orange te-a taxat pentru că te-ai conectat cu laptopul la wi-fi-ul vecinului.

  Așa că nu mai faceți reclamații aiurea și nu mai încercați să fiți deștepți cu ăia de la call-center. Dacă te bate smartphone-ul, folosește un Bosh 509.

  De asemenea, 1Mb/s (în ce e exprimată de obicei banda) = 0.125MB/s. Asta înseamnă că 7.2Mb/s = 0.9MB/s = viteza maximă de download.

  Oarecum off-topic:

  Arhi, tot ne povestești tu despre iOS cum că acolo nu se întâmplă.
  Dacă ai minim 2 neuroni, nici Android nu face chestii pe care nu ți le dorești.

  1. marketul (Google Play Store) poate fi setat să nu facă updateuri automat, caz în care la fiecare update trebuie să apeși cu deștu’ ăla pe care-l controlezi tu.

  2. „background data” poate fi dezactivat – aplicațiile nu pot face niciun fel de transfer – sync, send and receive

  3. „auto-sync” off – aplicațiile nu fac sync automat

  4. dacă totuși vrei să ai anumite aplicații care să poată face sync automat (gen email sau pornhub), poți să faci și asta.

  0

  • #66

   Dragos » problema e ca iOS interzice asta by default, nu trebuie sa fii guru social media ca sa stii sa dai un telefon. la Android e invers. we win.

   0

  • #67

   Apăi ăsta e stilul Apple, interzice cam multe chestii by default. În cazul iOS trebuie să fii ninja ca să poți face chestii pe care ar trebui să le faci cu un smartphone.
   Deci e cam egalitate.

   Dacă vrei să dai un telefon, nu-ți iei smartphone, nu? Asta doar dacă nu cumva când îți alegi un telefon contează mai mult cum arată decât ce face sau ce îți trebuie ție să facă.

   0

  • #68

   Dragos » prefer sa am optiunea de a aproba notificari, decat sa am grija sa nu uit sa inchid notificarile

   0

 31. #69

  nush cum draq, da numai pe net citesc ca vodafon si orange va fura voua traficu. pe la prieteni cu smartfoane n-am auzit niciodata. si stau cu 3g-ul deschis permanent. poate telefoanele astea-s prea destepte pentru voi. zic si eu.

  0

  • mi-am luat si eu o sageata in genunchi, pardon, un update de 50mb pe final de luna cand se cam terminasera internetii.
   Am injurat si am continuat

   0

  • #71

   am facut cost suplimentar de 200e la orange. am vrut sa testez netu (pus cartela de voce in stick si facut teste). uitasem ca mi-am dezactivat optiunea cu 100mb si daca n-ai trafic inclus in abonament costul e pe undeva pe la 2e/mb. m-am injurat, am platit si am mers mai departe. de e prostia mea. n-am sunat la serviciu clienti sa fac scandal pentru asta. am sunat sa fac scandal ca ma amenintau ca-mi suspenda abonamentul (m-au anuntat la 10 dim ca daca nu platesc in aceiasi zi abonamentul se suspenda).

   si cine-si inchipuie ca operatorii fura de la toti fomistii e mai prost decat prevede legea. daca vrea sa fure fura de la unu pentru care costul suplimentar e ceva normal si nu observa 1-2-10 e in plus. nu de la unu care sta pe net de la wifi-ul din mcdonalts.

   0

 32. #72

  mi-am luat si eu o teapa de-asta. De la cosmote. De 100€. Problema a fost ca m-au taxat pt traficul consumat, desi traficul din optiune era aproape intreg. S-a rezolvat pana la urma, cum zicea cineva mai sus, prin reducerea la abonament, dar a durat vreo 6 luni. Oricum, credeam ca banii mei sunt deja pierduti si ca nu mai are rost sa ma gandesc la ei pt ca nu o sa-mi bage nimeni in seama reclamatia. Dar nu. Asa ca daca stiti ca nu ati gresit cu nimic sa curga reclamatiile, ca pana la urma o sa se simta si ei. 😉

  0

 33. #73

  Frate, stiti ce ma mira aici? Nu furaciunea in sine. Ci faptul ca absoiut toata lumea are net pe telefon, vorbeste de mega, de chestii. Si stau si ma intreb astia or fi cocalarii aia de ii vezi prin metrou sau autobuz si care cum urca incep sa butoneze isteric telefonul, stau cu casti in urechi, cu freza stramba pe cap si sunt mandri ca ei sunt trendinezi?! Astia or fi oamenii aia care scriu toate rahaturile pe tweeter cum ca ei sunt pe buda sau cum vezi dom’le pute in autobuz si tin neaparat sa scrie pe net imediat cum l-au mirosit pe unul la subrat? Eu am surpins odata pe un tampit care nu facea altceva pe telefon decat sa scrie gagicii la ce statie este, pe ce strada este si ce naspa e in autobuz. Hai, inteleg la un blogger FOARTE CITIT sa scrie pe tweeter cum trage o basina sau cum este la o conferinta. Dar restul care sunt niste noliferi ce mama dracu’ au nevoie de net pe telefon? Sa ce? Toata lumea are net acasa, toti au mii de minute. E plin facebookul si tweeterul de 90% rahaturi neinteresante. Deci, ce faceti ma oameni buni cu net pe telefon? Ce viata profesionala aveti incat sa stiti la orice ora orice de pe net? Aveti actiuni la bursa, asteptati mailuri cruciale si nu mai puteti sta pana ajungeti acasa?
  Iar nenea ala pacalit de vodafone nu inteleg ce naiba facea el pe net daca s-a dus intr-un club. S-a dus acolo sa se dea trendinez cum are el cea mai mare paleta de smartphone si cum este el interesant si ocupat si face lucruri interesante si neaparat necesare pe net?
  Zau, daca inteleg.

  0

  • #74

   annete » as face articol din comentariul tau:)))

   0

  • #75

   fa-l. ca si eu is curios de ce mama draq iesi la bere si stai pe feisbuc. poate ma luminez si eu.

   0

  • #76

   Si stiti ce nu mai inteleg? Mandria asta tampita – „eu am 2 gigi de net ba pe telefon”, „eu am ultimul model de paleta samsung, dar strang din cur sa nu cumva sa isi faca vreun update ca intru in foame apoi”, ” ce fraier esti ba, cum ma sa ai 2 gigi, eu am 800 gigi si imi permit 60euroi pe luna abonament, desi in afara de telefon si platit abonamentul nu realizez nimic in viata”, „ha, ha fraierilor, eu am si gigi si am si vreo 1000 inchi la plasma cu 1000 optiuni desi eu piratez filme de pe net si ma uit la ele pe plasma”, „suntem tari dom’e suntem tech edgy”. Mama cati experti in toate rahaturile neinteresante si inutile. Unul al dracu’ nu este expert in „mi-am facut o firma si incerc sa muncesc si pt altceva decat pentru telefon si laptop” sau „mi-am facut actele sa emigrez din imputiciunea asta de tara unde nu o sa fiu niciodata decat cotizantul lui vodafone” sau si mai tare „ba eu umblu cu un telefon modest, il folosesc 100% la lucruri practice si duc o viata calculata, fiti si voi inteligenti ca vinea foamea in 3 ani si sa tineti smartphoanele in vitrina sub televizor cum tinea lumea cutiile goale de bere dupa revolutie”. Si cu asta am incheiat :).

   0

  • Nota 10 🙂

   Io nu am net pe telefon, nici nu cred ca voi avea prea repede. 4 euro/luna abonament la Orange, vorbim pe telefon si gata. Ca oricum sunt pe net in rest …

   0

  • Annette , ai 1000 de interneţi de la mine. Dacă ai blog, bagă şi link aici(pe şestache, să nu vadă Arhi sau Akismet).

   0

  • MIşto rant-ul. :)) Dacă eşti în club şi intri pe net ca să dai un tweet despre cum e să intri pe net dintr-un club.. e posibil să fii un vânător oral de pumă.

   0

  • #80

   true, true

   0

 34. #81

  Si de fapt ma mir ca proasta. Romania e plina de tampiti care isi iau masina si apoi n-au bani de benzina, de trendinezi cu cele mai scumpe telefoane si gadgeturi, dar isi numara megii consumati pe net, dar bine ca au net pe telefon, de oameni care isi cumpara cele mai scumpe lucruri si le folosesc doar 20% din potential. Romania e o tara infecta plina de cocalari care nu au nimic in cap si nu stiu decat cum sa faca sa traiasca si ei asa-zisele vise americane.
  In polonia lumea are masini modeste, chiar vechiute, acolo lumea nu epateaza. Acolo lumea e cu capul pe umeri, nu se bate in megi, in litri la motor, in inchi la plasme. In schimb in polonia lumea chiar si in vremurile de azi o duce mai bine decat or sa o duca romanii vreodata. Nu o sa fim niciodata nimic, nici macar polonezi cu toata armata asta impresionanta de hipsteri.

  0

  • Si cu asta s-a zis tot!

   0

  • #83

   Deci vodafone te fura dar de fapt tu esti un trendinez prost care-si numara megii si n-are niste amarati de 10 euro sa-i scoata pe ei din foame (si-asa zicea cineva mai sus ca au toti indicatorii pe scadere).
   Sunt curios: in Polonia ta mult laudata telefonistii isi fura clientii si daca da, acestia-s considerati niste sarantoci amarati daca nu tac si inghit?

   0

  • #84

   annete, nu mai bine lasam pe fiecare sa faca ce vrea si sa isi cumpere ce vrea? Intreb si eu nu dau cu parul. Bun, x-ulescu e hipster ca sta pe facebook cand iese la bere. De acord ca e o ocupatie aberanta. Dar ce treaba am eu cu el? Ma deranjeaza cu ceva? Pai daca nu ma deranjeaza atunci de ce sa nu imi vad eu de berea mea si de povestile cu prietenii cu care am iesit?

   Baiatul asta ce a scris postarea s-a tzapit cu traficul de date. Treaba lui. De ce trebuie sa incep sa il injur si sa il consider un fomist care vrea sa se dea mare cu un smartphone in timp ce isi numara bitii de trafic?

   O fi in Polonia la tine lapte si miere si oameni unul si unul, dar ma indoiesc ca se uita fiecare in curtea celuilalt si il judeca in fel si chip. Nu de alte, dar daca ai suficient timp sa faci asta nu mai ai vreme sa produci ceva si sa castigi niste bani cu care sa nu mai ai probleme ca ai depasit limita la Megabiti.

   0

  • #85

   aproape true….. Romania n-are nici o vina ca sunt romani idioti….ea chiar nu e tara infecta

   0

  • #86

   da andrei, sa inchidem ochii. solutia romanului civilizat. inchidem ochii cand ala da spaga, inchidem ochii cand ala fura, inchidem ochii cand ala-si bate pula de aia care inchid ochii pentru ca stie ca o sa inchida ochii. murim draq orbi de la atata inchis ochii.
   aia din tarile civilizate isi permit sa nu se uite in curtea vecinului pentru ca exista 90% sanse ca vecinu sa-si vada de treaba lui fara sa futa pe altu.

   0

 35. #87

  3G Watchdog!!!

  0

 36. #88

  Exact asa am patit si eu, doar ca nu cu 11 Euro, ci cu 50 si ceva.
  Pe desfasurator imi apare la ora 7:40 dimineata un cost suplimentar de 40 si ceva de euro, ora la care sunt acasa si tot ce inseamna date pe al meu iPhone este oprit, pentru ca am Wi-Fi in casa.
  Am vorbit la Orange, m-au pus sa fac o sesizare, si am primit pe mail un raspuns automat de la ei, cum ca am de plata nustiucat. WOW, NO SHIT ?!

  0

 37. #89

  Un coleg de la scarbilici a patit la fel, cu un Samsung SII, se conecta de pe wifi de acasa, iar Orange in 24h i-a facut un cost suplimentar de ~70 E, pe care a trebuit sa-l plateasca si dupa vreo 2 luni de reclamatii si plangeri a primit inapoi un bonus de 50 E, cat cica a fost eroare sistemelor lor.

  0

 38. #90

  Buhahahahahahhahahahahaha….
  deci…s-a plecat de la o teapa luata….cel mai probabil in mod total nevoit ca din cand in cand tehnica mai da si gherle….

  s-a trecut prin „prostii care nu stie sa foloseste un telefon” si „ai dracu sarantoci care nu-si permite sa dea 10 euroi pe net la mobil pe taspe megi”

  si a culminat cu indemnul aproape maternal „baaaaaaaai prostilor….daca vreti realizarea maxima …..faceti-va dracu patroni sau emigranti”

  Annete, daca te opreai la partea cu bereanet erai meseriasa…..asa…plm…. inca o persoana frustrata ca „dincolo de gard curge laptele si mierea si aici nu …si e din vina celor care nu-si dau seama de asta”

  Arhi, asta cu telefonia mobila aproape bate rmgc si cainii fara stapan.

  0

 39. #92

  Avem intotdeauna impresia ca suntem furati. Avem smartphone-uri dar nu stim sa le utilizam, toti cei care spun ca au fost „furati” de fapt nu pot sa recunoasca faptul ca au fost depasiti de gadgeturile lor. Cu siguranta, nici un operator de telefonie mobila nu fura, pentru ca nu are cum, pentru ca nu urmaresc sa aibe reclamatii, pentru ca nu stau, chiar nu stau in cei 10 -15 euro, etc.
  Am si eu un telefon, am trafic exprimat in giga, am costuri suplimentare atunci cand uit sa dezactivez pachetul de date, platesc. Am un serviciu, in momentul in care l-am contractat, am luat la cunostinta clauzele, cat si tarifele, si gestionarea costurilor, tine strict de mine personal.
  Suntem o tara de mocangii, asteptam sa primim totul moca, gresim, si nu vrem sa platim. Si ne mai miram ca nu mergem in directia buna. Am abonament la orange, cartela la cosmote. STIU CUM SA IMI GESTIONEZ COSTURILE, educati-va sa stiti si voi, si nu mai asteptati sa plateasca altcineva greseala voastra.

  0

  • #93

   nu baga mana-n foc pentru operatorii de telefonie mobila si nu mai spune ca ceva nu se poate face in domeniul tehnic.
   unul chiar si-a oprit inima…..am vazut eu la televizor acum o saptamana

   0

 40. Şi eu am cartelă de ani de zile, din motive similare. De vreo juma’ de an m-am portat pe VDF şi mi s-a intamplat in mod repetat sa-mi pape absolut TOT creditul, de fiecare data cand lasam netul pornit, se faceau update-uri&stuff. De ieri pana azi, de exemplu, am descoperit minus 3 €. Inca nu pricep cum le functioneaza sistemul de tarifare, dar e execrabil. La Orange nu mi s-a intampat vreodata asa ceva.

  0

 41. #95

  pff, imi pare rau ca am ajuns sa comentez la spartul targului cand probabil ca nu mai citeste nimeni, dar asta chiar e o faza de povestit

  acum vreo 2-3 luni upc mi-a facut bucuria de a ma lasa fara net acasa vreo saptamana. avand in vedere ca muncesc destul de mult si de acasa si ca munca mea implica consum de internet, am stat toata saptamana pe net de pe abonamentul orange pe care nu aveam niciun fel de abonament de net, adica plateam trafic cat faceam. anyway, mi-am asumat tot traficul pe care l-am facut impreuna cu factura care a venit la un record de 600 de euro.

  dupa vreo saptamana ma suna o duduie de la orange. „buna ziua, am vazut ca ati facut trafic foarte mult luna trecuta. ce s-a intamplat, nu stiti sa folositi serviciul?” eu ma pregateam sa ma enervez, ia uite la asta cum ma ia de prost. si incep sa ii explic foarte destept cum ca am habar de ce e ala net, cum se tarifeaza si asa mai departe si ca daca nu are altceva de zis sa ma scuteasca. „dar, stiti, e totusi o suma foarte mare pe care o aveti de platit. poate vreti sa va faceti un abonament cu trafic inclus” eu, taran nesimtit, ma enervez si mai rau. ce face asta, frate, m-a sunat sa ma dojeneasca? tzutzu, nu-mi tii tu mie socoteala la ce bani cheltui si pe ce. „aha, am inteles. de fapt, eu va sunasem sa va spun ca, avand in vedere ca sunteti de mult timp clientul nostru (adevaru’ e ca am abonament la ei de 12 ani) si ca va platiti facturile la timp, dorim sa va facem discount suma consumata pentru trafic de internet luna asta”

  am ramas literalmente cu gura deschisa si nu mai stiam ce sa ii raspund. mi-am cerut eu scuze ca am fost „abrupt” cu ea, da’ m-am simtit de tot rahatu’

  si da, am primit discount de tot traficul facut pe net in luna aia, adica vreo 500 de euro.

  a 2-a zi m-am interesat si care e treaba cu abonamentele de date. prieteni, e 14 euro pentru 3 giga. eu zic ca cine are bani de smartphone ar trebui sa aiba bani si de asa ceva.

  0

 42. dupa primele 40 de comentarii m-am oprit din citit. arhi imi pare rau ca-ti spun, dar sunt multi tembeli care citesc un articol pe diagonala si comenteaza doar ca sa se afle-n treaba.

  0

  • In Android ai posibilitatea de a vedea unde si cand s-a dus fiecare megabait de trafic. Nu stiu cum e pe Symbian, dar cu siguranta poti verifica. Cum spuneau si altii mai sus, sunt servicii in fundal care consuma la greu, dar carora le poti taia macaroana.

   A mai fost unul cu 3000 de mailuri date din greseala si cost suplimentar cat casa, care se plangea tot pe aici, si paralela pe care o vad intre voi e ca n-ati stiut sa folositi corespunzator un smartphone.

   0

 43. @AndreiArde dupa commentul tau inteleg ca tu ai citit articolul cumva pe… tangenta ?

  0

 44. Poti sa-mi stergi postul? …. N-am ce sa zic in afara de scuze…m-am precipitat :/

  0

 45. Pentru mine ar fi necesar un plugin de reeditat/corectat commentul .
  Commentul meu aiurea vroiam sa cer a fi sters 🙂

  0

 46. Dati-mi voie sa va spun la toti fara sa va suparati ca sunteti PROSTI ca folositi netul de pe mobilii din Romania.
  Sunteti prosti pentru ca dati bani pe un cacat de trafic de net cand de 10 ani este nelimitat cu 3-4$ / luna in toate tarile civilizate din lume.
  Sunteti prosti pentru ca si MOLDOVENII din Republica Moldova au Internet nelimitat cat vor in suma de 2-3 Euro pe luna.
  Voi va cacaniti pe aici si faceti scandal pentru un cacat de net mobil.. voi chiar nu va dati seama ca nu se merita nici un leu netu` mobil din Romania???????????

  0

  • #103

   Iulian Andrei » da-mi voie sa iti spun ca TU esti agresiv de prost. in grecia costa 10E 1 GB pe 2 saptamani, il consumi sau nu, treaba ta. In germania este 40E 3GB lunar. dealtfel, e suficient sa cauti ofertele pe paginile vodafone din toate tarile astea civilizate pe care le lauzi.

   0

 47. @Arhi, vorbesc despre tarile civilizate, Grecia este o tara coapta, dusa, kaput 🙂
  Ideea este ca in Republica Moldova se sta pe net cat se doreste la viteza maxima… numai la noi fac tot ce vor cu noi.
  Daca nu ar mai cumpara nimeni serviciile astea asa de scumpe s-ar remedia.
  Uite, chiar ma intreb ce o fi in capul celor care au iPad 3G? Cum sa platesti 100Euro lunar pe folosirea obisnuita a netului?
  De asta mi-am luat numai WiFi si am sa imi iau 4Gdirect cand o sa fie 5-10 Euro lunar NELIMITAT!

  0

  • S-o crezi tu ca o sa ai ofertele alea la 4G. Cauta oferta Verizon sau At&T in US, sa vezi acolo surpriza de x0 USD pentru 5Gb de trafic.
   Si pana se implementeaza si LTE-ul in Romania o sa curga multa apa pe Dunare. Abia au eliberat ceva frecvente, operatorii nu vor sa investeasca in tehnologie noua (deh, e scumpa si dureaza implementarea si costa o caruta de bani), end-userii vor sa aibe trafic nelimitat si daca se poate moka etc.
   Asa ca asteapta tu multi si bine 4G-ul. Pana atunci stai pe WiFi.

   0

 48. #106

  Deci 🙂 asa pe scurt…
  Orele alea nu-s intamplatoare … Exista anumite aplicatii care isi fac auto-update fara ca tu sa le dai permisiunea. Unele le ai instalate provizoriu pe telefon gen google latitude(cel putin eu o am pe samsung galaxy) care primeste informatii din x ore in x ore de la userii cu care sunt conectat.
  Asta e doar un exemplu …
  Te intreb asa, de curiozitate, e vre-un antivirus instalat pe telefonul ala? Probabil ca nu. Degeaba te certi cu femeia de la orange care e o incompetenta si jumatate cand aia are negru pe alb ca tu ai folosit internet.
  Ce crezi ca banii aia ii intra la ea in buzunar? Stii cu cati dinastia are de-a face care nu inteleg ca telefonul ala conectat la internet MANANCA orice vrei tu. Nu mai traim pe vremea lui nokia 3310 .
  Si ca sa-ti dau exemplu asta e mesajul pe care l-am vazut acum pe wall :

  „Right! Had enough of this Smart Phone malarky! Belgacom bill up by over €150 for the month and I’ve only had the thing since last week! It says I’ve had 45 hours of Mobile Internet! Anyone want a Samsung Galaxy?”

  Belgacom e firma de telefonie mobila din Belgia.
  In opinia mea bati apa in piua degeaba,exista optiune de deconectare de la internet(cel putin pe galaxy) si atunci nicio aplicatie nu mai are acces la net, n-ai decat sa o folosesti.

  0

 49. #107

  Eu folosesc un smartphone in reteaua Digi.Mobil si am net nelimitat in abonamentul de meu (daca ai net fix de la rcs-rds primesti si net mobil gratis).
  Prin Muntenia si ardeal acoperirea Digi.Mobil este buna, asa ca Digi.Mobil ar putea fi o solutie pentru cei care doresc net pe mobil.

  0

 50. #108

  Prima data, sa mentionez ca lucrez la Vodafone. A doua oara, sa mentionez ca clientul respectiv vorbeste prostii. Mari prostii. Telefonul se conecteaza la internet chiar daca are bifa aia oprita, si chiar daca „globul” vietii pamantesc nu e albastru. Mai mult decat atat, asta nu se intampla doar la HTC, si la majoritatea smartphone-urilor, inclusiv iphone. Modalitatea prin care ai putea sa nu te mai conectezi la internet ar fi ca pur si simplu sa schimbi APN-ul, username-ul sau parola. Altfel, nicio sansa.
  Am facut test in CS cu telefonul pe masa, am oprit tot (era vorba de un HTC wildfire) si in continuare avea conexiuni la net.
  In alta ordine de idei, vodafone are milioane de clienti. Stiu cum arata softurile interne, stiu cum se procedeaza. NIMENI, absolut nimeni nu sta sa modifice sau sa faca manual conexiuni la internet. Noi abia putem sa facem fata la ce avem de facut. Mai mult decat atat, softurile interne de obicei arata conexiuni multe, si cu trafic putin.
  De obicei se fac exceptii in situatia in care clientul care extrem de mare scandal, pt ca vodafone prefera sa-si linisteasca un client decat sa si-l puna in cap pt 11 euro.

  0

  • #109

   a » la iOS nu se conecteaza. verificat de mine

   0

  • #110

   Cred ca nu stii exact despre ce vorbesti. Intamplarea face ca am testat efectiv multe telefoane, cu diverse sisteme de operare pe zeci de operatori.
   Daca dezactivezi datele, dezactivate raman. E absurd sa sustii altceva.
   E ca si cum ai zice ca merge Wi-Fi/BT/GPS atunci cand sunt dezactivate.

   Exista mai multe tipuri de conexiuni, si eu presupun ca te referi la cea de CellID, practic conectarea la turnurile de semnal, cu ajutorul careia poate sa iti fie calculata o pozitie aproximativa in Google Maps de exemplu.

   Nu stiu cum urmareai tu conexiunea, dar eu am stat cativa ani cu ochii in loguri de servere, in requesturi si in configurari de telefoane ca sa pot sa imi permit sa iti zic ca tu vorbesti prostii.

   0

 51. #111

  arhi, se conecteaza sigur.. eu nu lucrez la date, ci in alt departament, mai „direct” sa zic asa, nu pot zice care, ca am niste clauze d-alea monstruase, insa iti spun 100% ca se conecteaza. Am avut zeci de clienti carora li s-a dus creditul sau au avut cost suplimentar din cauza traficului de date. Personal iti recomand sa treci celular data network pe off in momentul in care nu vrei sa folosesti.
  Chiar nu vorbesc prostii 🙂
  In caz ca ma crezi, iti pot demonstra ca lucrez unde tocmai am precizat. 🙂

  0

 52. #113

  ca nu ma crezi* sry :)))

  0

 53. #114

  zi-mi nr tau si maine iti postez un desfasurator aici :))))))))))))))

  0

 54. #117

  totusi zi-i nr sa iti vedem si noi desfasuratorul 😀

  0

 55. 0722ZOSORO 🙂

  0

 56. 3g Watchdog sau alte zeci de aplicatii care fac lucrul asta +
  „Disable Data Connection when you reach XX MB”

  E grele Androidele astea.

  0

 57. #120

  Ma, pe scurt, cam asta se poate intampla cand iti iei telefon mai destept decat tine… Si stiu ce zic, trecand printr-o experienta de CC la o companie portocalie, am intalnit nenumarate personaje care tineau neaparat sa-si cumpere un telefon ” din ala cu deget ” dar nu stiau ce-i cu ” megabiţerii ” aia care apar pe-acolo. Sunt destui care nici macar nu inteleg ce-nseamna trafic de date, multi au impresia ca facebook-ul sau messenger-ul sunt instalate si functioneaza asa, cumva doar strict in aparatul lor, iar atata timp cat nu fac un apel nu trebuie sa plateasca nimic. Si bineinteles totul e o mare hotie, o conspiratie care se poate intampla numai in Romania.

  Si acum sa revenim la articol, traficul ala din moment ce apare in log-uri, trebuie sa se fi realizat cumva prin acea cartela SIM. Chestia asta se poate demonstra tehnic. Daca vreunul dintre voi a patit / mai pateste o treaba din asta care-i ridica semne de intrebare, faceti intai o reclamatie catre operator si solicitati neaparat un raspuns oficial SCRIS. Daca raspunsul primit nu va lamureste, luati-l frumos si mergeti mai departe la ANPC si unde mai trebuie. Sunt multe manarii care se fac de catre TOATE companiile de telefonie mobila (incercati sa inchideti un abonament de exemplu, eventual cereti sa ramaneti cu numarul pe cartela… go ahead, it will be fun ^_^) dar treaba asta cu traficul consumat aiurea sau costuri suplimentare din nimic parca nu prea se leaga…

  0

 58. #121

  Arhi, eu am patit o faza similara cu un stick de net Zte mf626 care e limitat hardware la 3,6mbps. Ei imi ziceau caamavut 7mbps intr-un interval orar

  0

 59. #122

  7.2 Mbps = 900 KB/s eu am prins viteza asta si pe telefon si pe modem la Vodafone.
  La Orange,cu o cartela de test,singur pe un sector am prins 18 Mbps(Modem Huawei de 42Mbps)

  0

 60. #123

  Eu astazi, de exemplu, am aflat la ora 12 si ceva, dupa ce ma suna o persoana de la vodafone, ca am de plata 131 Euro, de la ora 8,42 pana la ora 12, adica in 4 ore am consumat cei 500 mb de trafic inclusi in abonament care se reactualizase pe data de 6 iunie, si inca 1 GB de trafic.Am fost la un centru vodafone, mi-a spus ca trebuie sa astept factura si sa depun o cerere/plangere dar e posibil sa nu se rezolve nimic pentru ca nu ar putea fi o eroare tehnica.
  Ma puteti ajuta cu informatii ?

  0

 61. #124

  acelasi lucu l-am patzit si eu m-am trezit pestenoapte cu 63 d e si nu imi dau seama de unde

  0

 62. #125

  Eu inca sunt convins, in cazul in care nu dormi vorbind la telefon, ca este suficienta cartela. Arhisuficienta. Acum apare marea tentatie: trafic internet. La ce conexiuni free sunt in orasul asta, pentru un om pasnic si putin agitat, cred ca este acoperita si aceasta tentatie/necesitate. Deocamdata macar :).

  0

 63. #126

  De la Vodafone:
  „In cazul utilizatorilor de iPhone 4S a fost identificata o problema cu clientul de email care pastreaza email-ul in outbox si incearca retrimiterea. Astfel se genereaza trafic suplimentar in exces.

  Utilizatorii de iPhone sa retrimita manual acele email-uri care raman in outbox pentru a evita aceste situatii pana Vodafone primeste un raspuns de la producator.”

  0

 64. #127

  De la Vodafone:
  In cazul utilizatorilor de iPhone 4S a fost identificata o problema cu clientul de email care pastreaza email-ul in outbox si incearca retrimiterea. Astfel se genereaza trafic suplimentar in exces.

  Utilizatorii de iPhone sa retrimita manual acele email-uri care raman in outbox pentru a evita aceste situatii pana Vodafone primeste un raspuns de la producator.”

  UPDATE: pt clarificare – se incearca retimiterea non-stop, zi sau noapte.
  Practic email-ul este trimis, insa Iphone-ul nu recunoaste mesajul de la serverul de email destinatia – „aknowledgment” – si tot incearca sa il retrimita.

  0

 65. #128

  aceesi problema ca tine andrei,numai reteaua difera(cosmote) si suma 143 euro…din acesti 143 de euro 4 euro sunt cost suplimentar stiut de mine si de care sunt constient..un msj pt un cod de 3 euro, 5 mesaje in alte retele..in fine..aveam 20 mb la extraoptiune care au expirat la un moment dat…Cand ii avea ma conectam la wifi,si nu imi consuma din ei..dupa terminare lor,ma conectam constant la wifi..avand acasa,..cand download un joc.o aplicatie prin mb din extraoptiune aveam o viteza de cacat..undeva la 8-10 kb/s… la wifi am o viteza de 1.1 mb/s….am procedat ca tine,am sunat la ei m-au tinut in asteptare vreo 30 de min..in final raspunde o duduie..care a avut nevoie de de vreo 5-10 min sa intelaga toate astea…ma transfera la alt departament..asteapta si acolo 10-15 min,si tot o duduie imi spune ca trb intai sa opresc 3g, si dupa sa ma conectez la wifi,fiindca altfel ma taxeaza..aceleasi explicatii ca nici in 2100 nu o sa ajunga cosmote sa aiba o viteza de download de 1.1 mb/s..dar nimic..o tinea pe a ei..iam explicat ca cum se face ca atunci cand nu aveam wifi activat si foloseam mb din extraoptiune aveam o viteza de download de max 10 kb,iar cand aveam wifi activat de 1.1 mb.s..imi spune ca asta e viteza de download de la cosmote..iam m-ai explicat odata ca orice laptop,smartphone si alte gadgeturi conectate la wifi meu au viteza asta de download,si ca orice telefon pe care l-am folosit pt conectarea la internet cu mb din extraoptiune nu sarea de 10 kb/s…nimica..nu ma intelegeam cu ea..mi-a recomandat chiar sa ma duc la un magazin cosmote sa imi explice cei de acolo m-ai bine…IN CONCLUZIE NAVIGAM SI DOWNLOAD PRIN INTERMEDIUL WIFI ( DE LA UPC DACA ARE VREO IMPORTANTA) DAR ERAM TAXAT DE COSMOTE..SI NU E SUMA MODICA CA A TA DE 11 EURO..SUNT 143…DE FAPT 139 IN PLUS..CA DE CEI 4 STIU PE CE I-AM CHELTUIT..

  0

 66. #129

  HAI SA VA SP CE MI S.A INTAMPLAT…..IN DATA DE 15 OCTOMBRIE 2012 PE LA 2 DIMINEATA AM HOTARAT SA MA BAG LA SOMN…..AM DEZACTIVAT WI FII KNSA NU MAI IMI OPOR PROCESORU AOUREA L.AM LASAT PE 3G K DE OBICEI…MA TR DIMINEATA IMI ARATA APLICATIA CA AM CONSUMAT 4 GB DE NET…HMMM DUBIOSS MI.AM SP IN NSINEA MEA… am dat la *123# primesc sms 53 de euro binrntrles k mi.a picat fata..sun la vdf ma abureste unu ca am descarcat nu stiu ke pnm in fine zic 40 ab plus 50 in fine zic nu e panica da…..ca sunt idiot asta e.ma gandeam ca am apasat peste noapte din greseala…pe la ora 18 seara ma suna tata itunand si fulgerand k am 37 de milioane ia.m sp ca nu e in firea lui…am sunat la vdf din nou si le.am sp ca eu am oprit 3g de dim…acum exista 3 posibilitati sa fac reclamatie si sa vad ce fac ..2 sa.i dau in judecata …cea ce nu cred ca se va intampla si 3 sa platesc de unfe banii astia …?daca as fi folosit netu pt informatii personale nu imi parea rau dar asa …….ma inebunea aiaa de la vdf cu fisiere descarcte…. dar eu in tel nu am aceste fisiere de care imi tot sp eo

  0

 67. Si eu l-am surprins in flagrant pe Huawei-ul meu „smartphone” (aiurea, e prost ca un lift de marfa) de la Vodafone intr-o duminica dimineata… tragea in draci ceva, doar el stia ce… toate optiunile de update oprite, nici vorba de Google maps sau alte prostii de astea de copii mici… nimic… il opresc, il pornesc iar… acelasi lucru… il trec pe wifi-ul casei… liniste si pace, trafic zero 😉

  ce s-o mai lungesc… mi-am luat instant o cartela, am anuntat oamenii importanti de noul numar (atentie, trebuie schimbat si la facebook daca ati fost paranoici si ati bifat nu stiu ce securitate)… acum astept relaxat citatia la proces, am auzit ca e funny sa te conversezi cu firma de recuperare 😉

  trei ani trec usor si poate castig la loto intre timp 😉

  0

 68. #131

  iuliane…daca nu stii atunci taci!extraoptiunea respectiva este valabila numai la cartele prepaid!!!! si se activeaza daca ai bani pe cartela si daca intri pe net….sau daca iti intra telefonul pe net…pentru ca da!este posibil ca telefonul sa faca trafic si tu sa nu stii,dar evident sunt o gramada de ingineri si specialisti in internet aici care nu inteleg ce e ala un smartphone

  0

 69. #132

  Situatie:
  Cumpar net mobil de la orange(huawei). Laptop stins, Huawei neconectat la laptop. Cost 40 E. Si ma intreb de unde? Merg, fac reclamatie, primesc raspuns. A fost o eroare a aparatelor. Si am primit un mare minus – pe factura. Nu am platit, dar vroiam sa subliniez ca si echipamentul mai face cate „un pacat”

  0

 70. #133

  peste toate androidele de kkt,care sunt facute in asa fel incat sa te fraiereasca(o strategie de marketing) ,nokia e singurul telefon destept care-si intreaba fraieru de stapan,,ba fraiere ti-ai perdut conectarea pe wi-fi ,vrei sa te conectezi pe o retea de kkt pentru a naviga pe internet?,, .asta se intampla cu androidele sunt setate sa se conecteze pe internetul lor daca ai pierdut pret de o secunda conectarea la wi-fi. am muscat-o si eu si am anulat toate setarile ce permit conectarea pe netul lor(din greseala cum zic ei).

  0

 71. #134

  As vrea sa-i fac cadou sotiei de Craciun un smartphone care, datorita serviciului ei, face multe drumuri prin tara. Are abonamentul de 4 euro (Delfin) de la Orange si ma gandeam ca nu murim daca mai luăm si optiunea Net Friends pentru inca 4 euro, la care primim facebook, hi5 etc. nelimitat (din portalul orange) + 500 MB trafic și ce depaseste se taxeaza cu 0,5 euro/50MB (daca iau optiunea pe 2 ani cu contract). Insa, dupa ce am citit tot ce s-a scris pana acum, mi s-a facut parul maciuca… Multi au povestit cum au facut costuri suplimentare chiar daca au avut serviciul de date dezactivat. Recunosc ca nu stiu nimic despe smartphonuri si mi-e frica sa nu o musc si eu. Intr-o prima faza ma gandesc sa nu iau optiunea de internet pana ne obisnuim cu smartphonul (nu ma intrebati de care, am mai multe in vedere, Nokia, Samsung, Sony; sper sa gasesc ceva interesant de Black Friday). Deci, daca nu am optiunea de internet activata si raman doar cu abonamentul de telefon, se mai poate conecta ”accidental” prin 3G atunci cand conexiunea wi-fi (de la un hotel spre exemplu) este slabă, cum am vazut ca au patit-o unii?

  Eu am incercat sa fac un rezumat al sfaturilor date pe aici:

  a (postul 53): ”sa treci celular data network pe off”

  Znuff: (postul 59): ”3g Watchdog sau alte zeci de aplicatii care fac lucrul asta +
  “Disable Data Connection when you reach XX MB”

  Dragoș (postul 31) (pentru Android):
  1. marketul (Google Play Store) poate fi setat să nu facă updateuri automat, caz în care la fiecare update trebuie să apeși cu deștu’ ăla pe care-l controlezi tu.
  2. “background data” poate fi dezactivat – aplicațiile nu pot face niciun fel de transfer – sync, send and receive
  3. “auto-sync” off – aplicațiile nu fac sync automat

  madampink90 (post 73): ”nokia e singurul telefon destept care-si intreaba fraieru de stapan,,ba fraiere ti-ai perdut conectarea pe wi-fi ,vrei sa te conectezi pe o retea de kkt pentru a naviga pe internet?.”

  Va rog pe cei care va pricepeti, sa continuati acesta lista (eventual grupat pe Android, Symbian, Windows…) astfel incat si incepatorii ca mine sa poata sa evite facturi de sute de euro peste noapte.

  Mii de plecaciuni!

  0

  • #135

   E simplu:
   iOS: n-ai surprize, însă unul nou e foarte scump.
   Android: n-ai surprize dacă nu îți bagi tu nasul și dacă întrebi în stânga și dreapta și asculți de sfaturi. Ai două opțiuni aici: pui pe homescreen un buton cu care poți opri instantaneu traficul de date oricând vrei tu (gen pornești, intri pe net, oprești) sau 3G Watchdog, care oprește automat traficul de date după ce depășește un prag setat. Dacă totuși nu vrei deloc să folosești date, poți suna la operator să dezactiveze serviciul pentru tine. Alt avantaj aici e că ai de ales între telefoane de la 500 lei la 2800 lei.
   Symbian: nu vrei să te cocoți într-o barcă care se scufundă…
   Cu Windows Phone nu am experiență.

   0

 72. #136

  ”madampink90:
  peste toate androidele de kkt,care sunt facute in asa fel incat sa te fraiereasca(o strategie de marketing) ,nokia e singurul telefon destept care-si intreaba fraieru de stapan,,ba fraiere ti-ai perdut conectarea pe wi-fi ,vrei sa te conectezi pe o retea de kkt pentru a naviga pe internet?,, .”

  Întrebare: ăsta este meritul lui Nokia sau al sistemului de operare Windows Phone? Adica, daca imi iau HTC Windows Phone 8S care are Windows Phone 8, mai imi pune intrebarea de mai sus?

  0

 73. #137

  @maria Cred ca meritul apartine sitemul de operare. Eu folosesc un HTC touch 3g si recunosc, ca atunci cand nu mai are wireless telefonu im da un avertisment sonor(pot sa-l fac sa si vibreze) si imi apare o lista pe ecran din care pot sa aleg la ce retea vreau sa ma conectez(din cele wireless).Sunt constient ca SO este cam vechi (Windows Mobile 6.1 Professional) dar sunt multumit de el asa cum e si nu am de gand sa-l schimb (Mentionez ca lucrez pe o interfata SPB si nu pe cea windows sau Manilla 3d preinstalate). Cat despre Windows Phone 8s (care deriva din Wind. Mobile) s-ar putea sa fie diferit – dat fiind faptul ca si Windows Mobile 6.5 este putin diferit de 6.1(cert e ca consuma mai multe resurse si baterie).

  0

 74. #138

  Eu vreau sa imi iau un smartphone.Si am deja un abonament la orange.Acel smartphone are wi-fi(logic) oare dak vreau sa intru tre` sa platesc cost suplimentar la greu?Sau se poate si fara :)) ..?Stiu ca Vodafone si Orange sunt diferite ,dar toti sunt pusi pe furat ..Clar.(sunt incepatoare cu smartphone-uri)

  0

 75. #139

  Aha, si mentionez ca nu am vreo optiune cu Mb de net pe mobil sau cv in genul

  0