Acum câteva seri, am avut o tentativă de a fotografia luna. Zic tentativă pentru că, în mod normal, fotografia nu este cea mai tare chestie a mea. Am un amărât de Nikon D90, un obiectiv standard 18-55 și un teleobiectiv Tamron 70-300. Nu prea mare brânză.

Faza este că pozatul lunii respective mi-a făcut poftă să fac o poză clară a mirabilului satelit. Una din dorințele mele ascunze a fost să fiu cosmonaut și să plec pe marte. Înainte de a și-o dori chiar și măria sa, Smiley.
E clar că va trebui să îmi aleg alt teleobiectiv, pentru că Tamronul meu nu e chiar cea mai mișto alună din coș. Va fi un proces de lungă durată, deci nu mă interesează idei de cumpărat obiective foto, cel puțin nu pe moment.

Aș vrea în schimb niște sfaturi tehnice legate de fotografierea astrelor.
Am înțeles, citind aberațiile de pe net, că ar trebui să fie acea distanță focală (bănuiesc că F-ul din vizorul aparatului) la valoarea 8. La tamronul meu, 8 îmi bagă mult prea multă lumină în aparat, cu ISO 100, iese o mare pată gălbuie. Iese ceva, cât de cât, la ISO 32. Dar deși eu văd luna în vizor focalizată corect, poza iese neclară. Da, pozele le fac de pe trepied, am telecomandă, mulțumesc, nu din cauza asta nu ies perfecte.

Deci, idei?