De fapt, 47, că anul trecut m-am gândit prima oară la această posibilitate. Am mai scris de asta, anul trecut, când am avut revelația vieții pe tema asta, după o viață în care iadul meu începea din momentul în care deschideam ochii și până încercam să îi închid noaptea și să îmi înnăbuș gândurile, muzica din cap, imaginile care dansau pe pleoapele închise and so on.

Anyway, am fost și la un medic specialist pe tema, am discutat, a discutat și cu familia despre comportamentul meu și iată, în sfârșit, după 48 de ani, am primit rețetă de medicație pentru ADHD.
Vă spun, în prima zi când am luat pastila, mi-a venit să plâng. Brusc, nu mai purtam câteva dialoguri în cap cu diverși, nu mă mai gândeam la 14 chestii simultan, puteam să mă concentrez pe ce fac, puteam să scriu sau să citesc fără efort și fără a mă întoarce înapoi, ca să îmi aduc aminte ce am scris, nu mai eram la fiecare 3 minute UUUUUUU SOMETHING SHINY, nu nimic.

Iar în a doua noapte, când am închis ochii să dorm, m-am speriat. Pentru că, la mine, închisul ochilor pentru somn era ca și cum aș fi așternut o pânză cinematografică pe care se perindau încontinuu, până adormeam, scene diverse, chipuri, amintiri, oameni, filme, întâmplări din viață, varii tipuri de luminițe și scânteioare, toată pletora posibilă. Și am închis ochii și era negru tot. Pentru câteva secunde nu mi-am dat seama, după care i-am deschis, speriat, WTF AM ORBIT BRUSC?? Nu orbisem, doar, în sfârșit, eram aproape de normalitatea unui om fără această problemă.

Așa. Că de fapt altceva voiam să scriu.
Medicamentele ADHD au fost băgate de către prietenii noștri politicieni pe lista substanțelor interzise la volan, Tabelul nr. 2 al Legii nr. 143/2000, ca drog de mare risc. Deși oamenii cu ADHD sunt predispuși mai mult la a face accidente, datorită impulsivității, neatenției, incapacității de a face mai multe lucruri simultan, iar medicația efectiv îl transformă într-un om normal, statul român s-a gândit că se numește conducere sub influența stupefiantelor. În toată europa, hârtia de la doctor care spune că ai ADHD și iei medicamentul X este suficientă. Statul român a decis că nu. Și eu știu personal doi oameni care au ADHD, unul dintre ei a renunțat să ia medicamentele, când a aflat despre asta iar celălalt nu vrea să ia medicația, pentru că amândoi depind de mașinile lor.

Funny shit.

Anyway, dacă vă recunoașteți în rândurile astea și vreți să mă întrebați chestii, simteți-vă liberi, aici în comentarii sau pe mail, fără probleme, în limita a ceea ce știu, vă răspund.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

100 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Wtf? Și eu am o problemă oarecum asemănătoare. Nu știu sigur, nu sunt specialist. Cum închid ochii, visez că fac sex. Mult sex. Nu mai pot, am obosit. Nu mă pot odihni. Ce pastile iei?

    61
  2. #5

    What the fuck. Ai descris exact ce e in capul meu. Credeam ca asa suntem toti. Am un milion de ganduri in fiecare secunda iar cand inchid ochii sa adorm mi se intampla acelasi lucru. Sunete, muzica, stroboscoape, amintiri jenante de imi sare inima din piept, cacaturi de am uitat sa le fac in timpul zilei si tresar… toate in cateva minute. Plus tinitus si muzica care imi canta non stop si nu o pot opri. Din acest motiv adorm doar cu un mini documentar pe youtube de vreo cativa ani. Altfel nu pot.
    Nici nu ma pot concentra prea bine. Sar de la o chestie la alta si uit ce faceam.

    Multumesc. Imi voi face o programare.

    61
    • #6

      La faza cu adormitul si la mine e la fel. Ascult teatru radiofonic de cand ma stiu, adica de vreo 40 de ani. La fel cu imaginile de pe ploape si tinitusul. Doctor scrie pe mine. Cat despre medicamente, nu prea pot trai fara sa conduc, munca mea depinde de asta.

      14
    • #7

      Si eu pățesc la fel. Deci nu toti oamenii au un milion de gânduri in fiecare secunda si mai ales cand inchid ochii? Cum a pus diagnosticul totuși? Cate ședințe a durat? Ce înseamnă medic specialist? Psihiatru? Psiholog? Neurolog?
      Aaa, ai răspuns mai jos. Sorry.

      5
    • Daca astea-s simptomele, sigur nu am nici pui de ADHD. Daca bag multe cafele/cola/pepsi etc ma apropii.

      5
    • #9

      shit, si eu sunt la fel, mai sunt si sofer angajat.

    • Idem

  3. #11

    Incredibil. Cum sa nu ai acoperire legala sa iei medicamentele, ce kkt de lege e asta….?!

    Multa sanatate. Statul roman e un rahat cu perje.

    18
    • #12

      Zic asa, in general, nu in cazul asta particular si nici specific pentru Romania: faptul ca ai reteta nu elimina interdictia de a conduce si nici consecintele daca esti prins.
      Ca de exemplu, aveam dureri mari si doctorul mi-a dat reteta pentru Vicodin si mi-a spus sa am grija ca e problema mare daca conduc si ma testeaza.

      Daca un medicament iti afecteaza capacitatea de a conduce, nu ai voie sa conduci, punct. Reteta nu te scuteste.

      26
  4. #13

    Foarte posibil sa fie si la mine ceva similar. Dar nu m-am preocupat in mod activ sa caut diagnosticare pentru ca, prostul de mine, avea impresia ca e doar o hartie, ca o diploma de pus pe perete cum ca am si acest “skill”. Cumva nu eram constient de partea de medicatie, care schimba cu totul datele problemei.
    Asadar, intrebarea mea e: de unde incep? La ce fel de medic se apleleaza in acest caz si cum e abordat subiectul?

    9
    • #14

      psihiatru. si ii spui de ce ai venit si, de acolo, ar trebui sa iti puna diverse intrebari despre ce faci si obiceiurile tale.

    • Cu mențiunea că nu toți psihiatrii sunt egali; mulți se vor uita la tine cu dispreț și te vor trimite la plimbare, că nu există, e boală inventată etc.

      @arhi: încă nu ți-a promis nimeni că te vindecă?

      14
  5. #16

    Ce chestie, acum ma imbracam sa plec la terapeut sa discutam testele pentru ADHD. 99% am sigur, dar sa avem si hartie la mana. Eu am “doar” 32 de ani, stiam de mic ca e ceva in neregula dar fiindca nu eram genul hiperactiv nu m-a suspectat nimeni niciodata. Am facut ani de terapie plus vizite la vreo 3 trei psihiatrii ca sa-mi tratez depresia si anxietatea si nu s-a prins nimeni ca as avea. A trebuit sa insist si sa caut eu specialisti care sa-si dea interesul.

    Ce faci cu condusul? Eu din pacate am nevoie la munca si as fi pus in situatia ciudata de a alege in a ramane fara job sau a nu ma trata (si probabil voi alege a doua varianta ca nu merge sa iau pastile pe burta goala).

    Sper sa vad progrese doar cu terapia.

    16
    • #17

      o sa conduc cand sunt in afara tarii si aia e. oricum nu sunt vreun mare goingouter

  6. #18

    Eu stiam ca adhd se trateaza cu bataie, multa bataie (cel putin la copii). Ai incercat tratamentul?

    46
    • #19

      Daca esti cititor mai vechi ar trebui sa stii cat de kkt e gluma asta

      25
    • #20

      Chiar si daca nu esti cititor mai vechi ar trebui sa stii cat de kkt e gluma asta. E destul sa fii un om de o minima decenta ca sa iti dai seama cat de kkt e gluma asta.
      Acuma vin raspunsuri de gen “Da bA, lAsA ca Si eU Am mANcaT bAtAIe dE mI-a iEsIT pE oChI, sI iA-uItE cE bIne Am aJUnS, uNdE dA mAMa sI tAtA cReSTe”.

      9
    • #21

      gluma o fi de kkt…. dar si realitatea la care faceam aluzie

      43
    • #22

      unii dintre voi n-ati auzit niciodata de slash S si se vede

      14
    • #23

      Boris ca tatăl unui copil cu așa ceva îți doresc sa omi sugi pula! Sunt chestii de căcat chiar si atunci cand e doar vorba de ironie

      5
  7. #24

    Am ADHD. Am bifat la maxim toate simptomele. Nu mai iau medicație, tocmai pentru că depind de mașină.

    6
  8. #25

    Nu stiu daca am si eu ADHD dar, la partea cu somnul subscriu si eu, trebuie sa fiu foarte obosit sa adorm repede, altfel, e un intreg chin, mi-aduc aminte de nu stiu ce, deschid iar ochii verific ora pe telefon, inchid iar ochii, amintiri, trairi, chestii treburi.

    25
  9. #27

    Am aceleasi simptome, asa am fost toata viata, acum am 48 de ani. Am descoperit ca nepasarea sau in general ”I don’t give a fuck” este o arma de temut impotriva ADHD dar bineinteles ca nu imi iese de fiecare data.

    27
  10. #28

    Nu exista glume de cacat, exista oameni…
    Bataia vindeca doar prostia.

    10
  11. La mine e invers, dorm buștean dar de ceva vreme nevasta zice ca vorbesc prin somn, ca tip, dar niciodată nu-mi aduc aminte, chiar când mă zgâlțâie sa mă trezesc, si și mă oftica chestia, nu-mi aduc aminte nimic 🙂

    8
    • #30

      Schimbă nevasta, măcar temporar…vezi ce zice și aia.

      15
    • #31

      Sa vezi daca i se intampla sa spuna un ALT prenume feminin decat al nevestii, sa vezi cum il schimba ea pe el!

      3
  12. #32

    Gandurile sunt dialoguri cu noi insine. Sunt ca o companie uneori placuta, alteori neplacuta. Gandurile permanente din capul nostru sunt ceva normal pentru ca toata lumea le are. Sunt ca un suvoi de apa ce nu poate fi oprit dar poate fi controlat. Mai pot fi ignorate, adica lasate sa plece asa cum vin, adica fara sa reactionam cumva la venirea lor.
    Necazul e cel cu gandurile negative, daca nu le controlam capata dimensiuni urate si ne tot macina pana incepem sa ne simtim rau. Vorba lu’ conu’ Leonida “din fandacsie cadem in ipohondrie”!
    Mai e o solutie si aia e sa muncim ca atunci gandim mai putin!

    18
    • #33

      Eeee, stai să vezi când ADHD vine impreuna cu surorile ei, depresia si anxietatea. Si cum sunt la volan non stop, nu pot sa iau benzo, am aflat si eu recent ca rămâneam fara permis si aveam dosar penal daca ma opreau, cu tot cu diagnostic si rețeta mea verde pe care o purtam linistit cu mine.

      7
  13. #34

    Gândurile sunt doar gânduri, nu adevăr, dar avem tendința de a ne crede gândurile, mai ales pe cele negative. Dacă gândim gânduri pozitive de genul că vom câștiga mulți bani sau că vom fi iubiți de toată lumea, nu le credem deloc, dar dacă gândim contrariul, adica negativ, le credem.

    Este ușor să rămâi blocat și să te lasi chinuit de gândurile negative si asta te incarca tot negativ și creează multe griji inutile.

    Încercarea de a te „forța” să nu te gândești la nimic nu funcționează. Incearcă să-ți spui „Nu mă pot gândi la un elefant roz, absolut nu mă pot gândi la un elefant roz, cu trunchiul său lung și roz și urechile mari, roz. Ce se întâmplă atunci? Ei bine, exact asta faci, te gândești la elefantul roz!

    Ca sa controleze gandurile, unii practica mindfulness, o tehnica despre cum sa fii prezent in realitate, acum si aici pentru ca de fel, gandurile ne tin prizonieri in trecut sau ne teleporteaza in viitor. Medicamentele sunt pentru diagnostice clare. Pentru restul se recomanda metode si tehnici psihologice precum mindfulness.

    8
    • #35

      daca viitoare cand faci o penumonie s-o tratezi cu mamaliga vartoasa si comprese cu varza

      18
    • #36

      Ce zic eu si ce intelegi tu sunt doua lucruri diferite. Probabil ca daca-ti zic ca la primul semn de raceala iau direct paracetamol, o sa zici ca fac abuz de medicamente.

      7
    • #37

      Bine, lasa-l, e schiop la unul din cei doi neuroni.

      3
  14. #38

    Credeam ca asta se numește sa fii un om stresat și controlator cum sunt și eu

    Faza cu somnul am rezolvat-o culcandu-ma pe la 00:00 și o tehnica de adormire : 1-2, 1-2 in minte și ascultat respirația și zbang în câteva minute

    7
    • #39

      ca sa adormi mai repede seara, foarte mult ajuta sa-ti constientizezi respiratia, sa inspiri constient, sa expiri constient, sacadat, intr-un anumit ritm.
      mie mi-a spus asta un dr psihiatru la care ma tratam contra depresiei, am aplicat si m-a ajutat f mult.
      concentrandu-te pe respiratie, nu te mai gandesti la altceva si reusesti sa indepartezi si angoasele care repetitiv iti invadeaza creierul, mai ales noaptea.
      fii de acord cu ideea ca noaptea toate oile sunt negre, fiindca la lumina vor deveni altceva.
      uita de noaptea e un sfetnic bun.

      Cetin, dar ce medicamente au devenit droguri, odata cu legea asta? adica e vorba si de medicamente comune?

      ia sa vad daca gasesc vreo lista.

      1
  15. #40

    ce dragut! depresia si anxietatea nu sunt tot timpul depresie si anxietate ci uneori sunt si adhd.
    am senzatia ca ai pus o oglinda, nu un articol, la ce reactii sunt pe aici

    16
    • #41

      e fooooooooarte raspandit, doar ca romanii sunt invatati de micii sa ocoleasca psihiatrul, ca e nebuni, maica.

    • #42

      ahdd-ul diagnosticat ca depresie e foarte comun peste tot, de asta e bine daca primul iti zice depresie sa mai ceri niste pareri si sa insisti ca nu e.

      5
  16. #43

    Eeee, stai să vezi când ADHD vine impreuna cu surorile ei, depresia si anxietatea. Si cum sunt la volan non stop, nu pot sa iau benzo, am aflat si eu recent ca rămâneam fara permis si aveam dosar penal daca ma opreau, cu tot cu diagnostic si rețeta mea verde pe care o purtam linistit cu mine.

    3
  17. #45

    Mai bine mai tarziu decat niciodata! In locul tau n-as regreta atat de mult aia 48 de ani pierduti si-as vedea partea plina a paharului, aka aia 40 trecuti de cand ti-ai recapatat linistea.

    7
  18. Nu stiu nimic deapre boala asta sau daca are vreun spectrum (mai grava sau mai usoara), dar ma regasesc in cateva lucruri pe care le povestesti. La mine problema mare e cu asa numitul “day dreaming”. Pur si simplu creierul meu rulează un film interminabil cu diverse personaje si ipostaze.

    6
    • #49

      Watch this : creierul tău folosește aceiași aparare ca atunci cand erai copil, cand nu-i convine ceva pleacă in alta parte. Părerea mea sinceră, căută un psiholog , începe un tip de terapie, vezi tu mai departe !

      5
    • #50

      @zz
      Din propria experienta și din experienta psihiatrului personal exista doua forme distincte ale sindromului: ADHD, forma hiperactivă, des întâlnită și diagnosticata, ca deh, hiperactivitatea se observa repede și ADD, forma fără hiperactivitate, mult mai rar diagnosticata pentru ca visătorii nu “deranjează”. Sint de obicei linistiti, imprastiati si cu un intreg cinematograf in cap. Problemele de concentrare sunt subîntelese. Mecanismul care declanșează ambele forme e același: un dereglaj (mai mic sau mai mare) la niște transmițători de dopamină, dopamina asta fiind responsabila printre altele de controlul emoțiilor și sentimentul de plăcere resimțit de creier de către o recompensa. (Impulsivitatea e ridicată, cu autocontrolul e jale. Cam de asta o sa vezi multi pacienti cu adhd/add cu dependente de alcool, nicotina, sex etc.)
      La adulti se intalneste foarte des un amestec de adhd cu add, DACA se ajunge la un diagnostic. De obicei nu crezi ca esti ASA diferit, apoi, cu timpul incepi sa dezvolti strategii sa compensezi ce faci “greșit” și cumva crezi ca e ok, până cand începi sa iei niște tablete care reglează chestia aia cu dopamina și ești vreo câteva zile perplex. Asta pentru ca abia acum e totul ok si cumva totul e mai ușor. Fără gânduri răzlețe, fără probleme de concentrare si fără 15 taskuri începute si neterminate. Zen. De asta, draga zz: dacă pe lângă filmul interminabil ai probleme sa termini taskuri care nu îți plac si te surprinzi ca îți fug gândurile foarte des pe toate maidanele, poate n-ar fi rău sa citesti puțin despre ADD.
      Daca tot m-am întins, încă câteva idei.
      Sindromul e des ereditar. Poate fi un avantaj major in diverse joburi (creative, prima interventie, upu). Concerta/ritalin NU functioneaza la adhd ca un drog. No high for us. Grija mare la calatorit cu medicatia specifica in afara tarii. “Născut talent, murit speranța” trebuie sa fi fost inspirat de sindromul asta. Și un fun fact: n-am întâlnit pana acum pe nimeni cu adhd/add care sa nu taie toate etichetele hainelor. Deranjeaza, frate…

      1
    • #51

      vai, mor daca simt eticheta. am una la niste pantaloni scurti si tot uit sa o tai. m-as duce acum, ca ai zis, dar nu mai stiu care din ei este:)))

  19. #52

    +1 la ce ai scris.
    Afara de medicatie, exista alte modalitati de a tine ADHD-ul sub control? Nu ma pricep, doar am citit si ascultat niste doctori care ziceau ca medicatia ajuta pana la un anumit punct dar apoi dezvolti toleranta si ca ar fi bine sa deprinzi anumite obiceiuri ca sa reduci sau chiar sa renunti la ea mai tarziu.
    Mi s-a recomandat si mie de acum 2-3 ani sa ma testez de ADHD dupa ce o consiliera scolara s-a prins ca sunt imprastiata rau si nu ma pot concentra dar nu mi-am facut programare ca, deh, familia (“n-ai nimic, asa esti tu, mai energica si imprastiata”).
    Datorita articolului tau, sunt mai motivata sa-mi fac o programare ca oricum lista de asteptare e foarte lunga. Am noroc daca gasesc o data anul asta.

    9
    • #53

      In afara de medicamentație si TERAPIE, dupa ce ți-ai localizat problemele, trebuie sa lucrezi tu singurel la ele, nu poti face terapie non stop si nici pastile non stop. Dar ideea e asta, fara psiholog si/sau medicamentație nu poti scăpa. Sau mă rog, îți cumperi o insulă autosustenabilă, un yacht pentru cand vrei să ieși putin și problemele se vor rezolva încet-încet prin meditatie

      4
  20. #54

    Sunt ceva ani dar am luat astfel de medicamente din aceleasi motive ca mai sus, adormeam doar cu buddha-bar in urechi, falfaiau milioane de ganduri in cap, planuri, chestii..de cand ma stiu era asa doar ca odata ci varsta era tot maibrau. Si am fost la psihiatru, am luat medicamente. Doze mici, eram zen, dormeam bine, calm, pana cand am realizat constient ca as fi putut trece suav cu masina peste grupuri de pietoni fara sa imi pese prea tare. Am mers apoi cateva luni cu metroul, usor am taiat si medicamentele, iar am revenit, cand conduceam aveam grija sa nu iau doza 1-2 zile ca deveneam instant “mi se rupe de orice”.
    Mi s-au mai calmat moristile de ganduri in urma unui accident, intr-o iarna mi-a cazut un turture in cap, am avut pierderi de vedere, de memorie, scurte desprinderi de realitate (iar nu am condus masina cateva luni) iar in final m-am ales cu o durere de cap permanenta, ca un cui infipt in cap. Acul, la vreo 6 ani distanta, cascadele au devenit un parau destul de lenes, cu dormitul e mai simplu, agitatia mai mica dar si toleranta la orice a scazut simtitor. Medicamente nu mai iau deloc (nici de durere, ca nu au efect).

    17
  21. #55

    Stai așa puțin. Ai trecut prea repede peste detalierea simptomelor. Am citit și articolul vechi, îmi pare că seamănă parțial cu ce trăiesc eu uneori. Deci nu reușești să te concentrezi la o chestie de făcut, să zicem că ai ceva de scris și nu te poți concentra mai mult de 10-15 min, dacă nu chiar mai puțin? Ți se duce concentrarea dacă te sună cineva/primești mail/sms/whatsapp/etc?
    Asta e ADHD? Sau e vorba de ceva și mai mult?
    Ți se întâmplă doar când bei cafea, e zilnic? Eu am impresia ca e de la prea multă cafea, dar în alte zile nu beau cafea și tot așa pățesc.

    3
    • #56

      Eu nu as merge pana acolo incat oricine nu e obisnuit/ in stare sa se concetreze are ADHD.
      Teoria mea este ca atentia este educata/antrenata si de obiceiurile zilnice.
      Unii si-au format atentia citindad carti, altii, ceva mai tineri au urmarit videoclipuri de 10 minute, limita maxima a Youtubului la inceputul lor, si altii, din nefericire isi formeaza creierul urmarind tik-tok de 10-20 secunde.
      Ce are Cetin e cu totul si cu totul altceva, a incercat mereu sa isi depaseasca problemele, ce spui tu poate sa fie si din categoria mai sus descrisa.

      7
  22. #57

    De ADHD borderline etc. nu te vindeci.
    Poți să înțelegi ce ai și cum să controlezi. Dar nu există pastile care să te vindece.

    9
  23. #59

    Dude, sunt diagnosticat psihiatric cu ADHD de 20 de ani de cand a aparut in nomenclatorul de tulburari si sunt afacetat de ADHD in cea mai sinistra forma a lui de 40 de ani, de prea vremea cand nu stia nimeni ce inseamna ADHD. Eram dus de doua-trei ori pe an de parinti la tot felul de psihiatri, de-mi faceau aia teste peste teste, inclusiv cu fire lipite pe tample si lobii creierilor. Pana si acupunctura am facut cateva luni. Mi s-au prescris zeci de tipuri de pastile, inclusiv experimentale. Doar biospii din creier n-am facut, in rest le-am facut pe toate. Am shimbat 4 scoli pana la 10 ani. Mi-am exasperat vecinii. la bunici, vara rezistau cateva ore cu toate ca veneam cu bagaje pentru doua luni.

    Asculta ce iti spun fratele tau. Te citesc si te-am vazut vorbind prin viu grai. Identific o persoana cu ADHD doar ascultand-ul spunand doua fraze. Nu ai ADHD! Probabil ai o tulburare, dar nu sub nicio forma nu e ADHD. Ca ai niste ganduri aiurea, ca dormi prost, sari de la o idee la alta, si ca ti-a schimbat o pastila vibe-ul, posibil sa fie un placebo sau altceva. Uita de ADHD, ca nu e!

    32
    • #60

      My new hero!!

      6
    • #61

      Mie mi se pare ca multi din cei ce se duc la facultatea de psihologie se duc incercand sa se “repare”, inteleaga pe ei. Tu nu doar ca nu ai ales calea asta, tu consideri ca trecerea prin boala te face diagnosticianul suprem.
      Ma inclin. Tulburarea ta este de nota 10 plus.

      3
    • #62

      Deci daca varianta altcuiva de adhd si felul in care il impacteaza e diferita de varianta ta, e de invalidat?
      Nice.
      Cum ai ajuns la concluzia asta?

      2
  24. #63

    Medicamentul pentru ameliorarea ADHD e cumva Ritalin?

    2
    • #64

      Concerta. aceeasi substanta, cred

    • #65

      Exact. Vroiam sa verific cum e in Franta: “Après avoir eu le statut « liste 1 », il est passé en statut « assimilé stupéfiant » puis « stupéfiant » avec certaines restrictions sur le prescripteur et la durée de délivrance.” (de aici: fr.wikipedia.org/wiki/M%C3%A9thylph%C3%A9nidate#En_France) Daca inteleg eu bine, daca e “stupefiant” atunci si aici e interzis la volan (tot trebuie sa vorbesc cu farmacistul pot sa-l intreb).

      Uite si ce mai zice de exempla baza de date medicamente: base-donnees-publique.medicaments.gouv.fr/affichageDoc.php?specid=60756917&typedoc=N

      “Dépistage de prises de drogues

      Ce médicament peut induire un résultat positif lorsque des tests sont pratiqués pour constater la prise de drogues. Ces tests incluent les tests anti-dopage.”

      2
    • #66

      Fiind o amfetamina, este normal sa fie inclus pe lista aceea. După cum zice un comentator, te poate face sa nu-ți mai pese dacă accidentezi pe cineva, și asta nu are neaparat legătură cu efectul terapeutic

      10
    • #67

      da da, noroc de autoritatile romane atat de grijulii, restul europei sunt niste prosti

    • #68

      Nu am chemarea sa caut în mai multe locuri dar sunt sigur ca legislația este similară și în alte state europene. Chiar dacă medicamentul este legal, în situația în care ești unfit to drive ai luat-o pe coaja. Si medicamentele însele iti pot afecta capacitatea de a te autoevalua.
      www.gov.uk/drug-driving-law

      2
    • #69

      Si eu cred la fel.

      1
  25. #70

    Am făcut interviul DIVA 5 pentru depistare adhd la adult anul trecut, la recomandarea psihologului. Am dat teste, teste pe timp, răspuns la sute de întrebări și acolo la cabinet și acasă și pe zoom. A fost un efort maxim pentru mine. A reieșit că am adhd, depresie și anxietate (asta știam de la terapie) și ptsd.
    Ar trebui cu aceste concluzii să merg la psihiatru să îmi dea nescaiva pastile. Efectiv m-am blocat la etapa asta.
    Amân, anulez, mă fofilez. Sunt blocată.
    Mi-a dat un zvâc faptul că ai descris schimbări atât de mari. Poate aș putea și eu să mă concentrez să fac chestii.
    Și mai pe glumițe: Așa mult m-ai inspirat că o să fac o programare mâine sigur.

    11
    • #71

      Fara a dori in nici un fel sa minimizez ceea ce a facut psihologul, avand in vedere ca psihiatrul este medic, doar el poate sa-ti prescrie cum spui “nescaiva” pastile. N-are ce sa-ti cauzeze, in cel mai rau si mai rau caz poti sa observi ca n-au nici un efect.

      2
    • #72

      “avand in vedere ca psihiatrul este medic, doar el poate sa-ti prescrie cum spui „nescaiva” pastile”
      Nimeni n-a sugerat altceva, nu?

      “N-are ce sa-ti cauzeze, in cel mai rau si mai rau caz poti sa observi ca n-au nici un efect”
      Aici te contrazic, nu de alta, dar am ceva pastile de genul in dulap.
      Eu zic sa lasi medicul sa se pronunte pe tema asta, totusi.

      1
    • #73

      Vorbeam din proprie experienta, mi-a fost prescris si mie, dar n-a avut nici un efect (poate nu era dozajul bun, nu stiu).

      2
    • #74

      In prima zi am simtit ca are ziua 30 de ore. Am inceput sa fac ceva in casa la 8 si 10, si 36 de min mai tarziu era 8 si 18 min =))
      in 4 zile aveam efectele full. Somnul? DIVIN. Voci la minim. N-am mai adormit asa linistita de ani intregi de cand am medicatia.

  26. #75

    Asta zic și eu. Trebuie să merg la psihiatru, doar ei prescriu chestii.
    Testele acelea le-am făcut tot cu un psiholog, la sanadowr. Terapeutul meu a zis că nu are asemenea competențe dar m-a îndrumat.

  27. #76

    @cetin bun venit in club, vag amic.

    6
  28. #77

    Fascinant mi se pare faptul ca sunt studii care dovedesc ca pastilele respective ajuta soferii sa se concentreze la volan. Noi am ramas in epoca de piatra
    pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18308788/

    2
  29. #78

    am PTSD – anxietate, frica paralizanta, ganduri de toate felurile, furie, agresivitate, in fine, toata herghelia. Mi-a fost frica sa iau pastile fiindca nu vreau sa imi afecteze ficatul, am avut parinti/rude alcoolici si m-am nascut cu malformatie congenitala la ficat. Fac terapie la alcolicii anonimi, au un program pentru copiii parintilor alcoolici si m-a ajutat enorm programul lor. (Eu nu am baut niciodata alcool sa nu mai stiu de mine, nici nu m-am imbatat vreodata) Una dintre metode e sa scrii pe hartie zilnic sau de cate ori te coplesec emotiile sau gandurile negre de ce anume iti e frica ‘Mi-e frica ca…’ sau ‘mi-e frica de…’ si ‘Am resentimente fata de X pentru ca mi-e frica ca/de…’ Umplu cate 2-3 pagini zilnic, dupa fiecare scrisorica stau 10-15 minute cu ochii inchisi si repet un singur cuvant, oricare, incerc sa ma gandesc doar la cuvantul respectiv si la nimic altceva, functioneaza in sensul ca ma linistesc 2, 3, 4 ore. Sunt zile in care am nevoie doar de scrisorica de dimineata si cea de seara, sunt zile in care am nevoie de mai multe si sunt constienta ca chestia asta nu inlocuieste medicatia in nici un caz.
    Imi plac si meditatiile lui Joe Dispenza.

    8
  30. #79

    Ma recunosc partial.
    Nu sariti toti care va recunoasteti cu concluzia ca aveti Adhd. Mergeti la medic.
    20-30 la suta din oameni(poate gresesc procentajul) nu au voce interioara. Altii au mai multe voci.
    Eu cred ca toti sunt normali si doar sunt in etape diferite de evolutie.

    Eu de exemplu ma regasesc in agitatie, ganduri, filme cand inchid ochii. Insa eu dorm ca nimeni altul.
    Daca ma pun si inchid ochii in cateva minute adorm. M am antrenat pentru asta, dar si inainte adormeam mai repede ca media.
    Iar visele…filme de actiune, de ma face viata de zi cu zi sa abia astept sa adorm.
    Si sa mic copil si ca adult am avut episoade in care nu reuseau sa ma trezeasca din somn, deci nu numai de la alcool 🙂
    Pe de alta parte, cand am responsabilitate, dorm dar reactionez imediat la ce e in jurul meu.
    De cand s a nascut fiu meu, mi am schimbat orarul de somn si reactionez mai repede ca mama lui la trezirea lui. Nush….ceva oi avea si eu.

    9
  31. #80

    Vagi amici, eu credeam ca asta e normalitatea…
    Nevoia de buton de hold…
    Daca nu am mai multe lucruri de facut sau gandit simultan nu mai fac nimic…
    Ceva presupuneri am avut eu, dar cu cine le discuta,ba!

    1
  32. Minți împrăștiate – Gabor Mate.

    De vreun an mă chinui să o citesc, am ajuns cu chiu cu vai pe la pagina 90 și concluzia de moment este că pe lângă medicație, mediul are o influență majoră în ameliorarea simptomatologiei ADHD

    1
    • #82

      E ca si cum ai citi o carte de dezvoltare personala scrisa de Mihaela Radulescu.
      Omul nu e pe taraba lui cu ADHDul, sorry. Sunt surse mult mai bune out there.

      (mazgaleste cu un creion pe un caiet cand citesti, s-ar putea sa ai mai mult spor)

      2
    • #83

      asta cu mediul are influenta majora e ca aia cu Nu mai fi trist, pentru depresie

  33. #84

    Hugs! <3

    1
  34. #86

    Acum sunt sigur ca si eu am ADHD…cand eram copil eram destul de agitat si de distras pentru ca ma gandeam la fel de fel de chestii, incat prietenii de familie, familia si chiar profesorii ziceau glumind…”de ce nu ai stare? ai ADHD?”
    Deci nu ma pot concentra mai mult de 5 minute pe ceva…daca ma uit pe youtube…la chestii diverse…deschid 10 tab-uri…ma uit maxim 40 secunde la fiecare si apoi dau random mai departe la fiecare clip.
    Deschid articole…citesc 2 paragrafe…citesc dupa din alt articol si tot asa.
    Imi e clar ca oricand acum.

    1
    • #87

      yep

    • #88

      Apropo de faza cu mai multe tab-uri, am observat ca si eu am acest obicei. Si mai multe persoane s-au mirat cand au vazut cum arata browser-ele la mine*.

      Pe de alta parte, am vazut si eu la altii cum efectiv inchid fereastra si aia e, cand deschid browserul o iau de la zero, si au doar ce le trebuie – ceea ce pentru mine e neimaginabil :))

      *m-am uitat acum, de curiozitate: 4 browsere, 8 ferestre, 271 tab-uri in total. (⊙_⊙’)

      PS: in timp ce scriam mesajul asta, am mai deschis un clip pe youtube, m-am mai uitat pe feed-uri si am adaugat doua produse in cos la amazon. E posibil sa fie ceva acolo ¯_(ツ)_/¯

      4
  35. #89

    Salut! Chiar mă interesează la ce specialist ai fost. Psihiatru sau altceva? Pentru că în afară de pînza cinematografică atunci cînd închid ochii, recunosc cam toate simptomele. Și mă bate gîndul să merg la un control. Și cum ai pus problema? Că sun să mă programez dar ce zic: păi mă suspectez de ADHD și vreau să mă caut? Mi-e să nu mă încadreze la altceva pe urmă :)) Mulțumesc.

    2
    • #90

      Curaj. Am trecut prin asta anu` asta, la 34 de ani. Nu te judeca nimeni.

      Diagnosticarea inseamna
      – o sedinta cu psihiatrul ales unde explici care e treaba
      – doua sedinte de evaluare cu un psihoterapeut care iti face niste evaluari/teste si ofera niste parametri la diverse chestii observate (de ex eu sunt incadrata la nivel mediu spre crscut de Anhedonie, habar n-aveam ca asa se numeste ce simt)
      – o a doua sedinta cu psihiatrul pt interpretare si/sau medicatie. Tu decizi daca vrei sa te duci in vreo directie cu ceea ce afli.

      Eu am avut nevoie de interpretare EKG si si cardio pt medicatie pt ca am probleme cu tensiunea si pulsul dupa 3 ture de COVIDuts. Daca stiam, faceam examenul cardio inainte de a doua sedinta cu psihiatrul.

      Iau Concerta de 2 luni. E fantastic.

      PS: Recomand doctoradhd.com pt a cauta ce specialisti accepta existenta si diagnosticheaza ADHD la adulti, e site facut de “a fellow ADHDer” – sar`na Arhi de aprobare 😀

      2
    • #91

      @Moony: Mulțumesc mult pentru informația cu site-ul respectiv! Chiar nu prea știam în ce direcție să o iau. Adică bănuiam că ar trebui să am de-a face cu un psihiatru dar cam atît. Și mulțumesc pentru încurajări.

      2
  36. #92

    Am Concerta 18 in vene si reteta in portofel, am sute de km de facut si am nevoie de focusul dat de medicatie. Imi tremura kilotii pe mine ca daca ma opreste un nene cu exces de zel, mi-o iau. Now what. Ieri am discutat cu psihiatra, poate gasim o lista actualizata in 2023 cu substantele interzise.

    E o idiotenie, statul, prin cabinetul medical care da OKul pt carnetu` de sofer zice – ALL GOOD. Tot statul zice apoi… apai stai, ca de fapt e ilegal, parnaie! Ce faci ca sofer?? Personal nu am nici un eveniment rutier in afara unor zgarieturi rezolvate cu RCA, dar doamne fere un filtru, un ceva ce necesita testarea…

    2
  37. #95

    Omule, nu stiu ce ai tu,,, prin ce treci tu,eu am 75 % din simptome….dar stii cand le am? Exact cand nu am bani, si bani vb cand trebuie sa platesc 2000 la curent, 1000 la rca,s,a stricat masina, vreo 4000, si da, nu sunt bogat,,,exact atunci nu pot sa dorm noaptea, aud melodii cand e toata casa stinsa, exact ce zici tu in postare…cum intra banu’ nu mai am nici pe draq! Eu stiu la mine ca se cheama tulburare neurovegetativa, adica n,ai nimic, dar ai ceva…eu merg cu masina toata ziua, iau dimineata o pastila care se tine sub limba ” extravalerian cardio” , pe mine asta ma face bine…incearca o spt asta si imi zici, e pt.toata lumea reteta, nu luati aiurea ce va zic psihiatrii, ca ramaneti cu dosar penal daca va prind militienii…In rest sa zica si oamenii astia de pe aici daca folosesc asa ceva….

  38. #96

    Fa te rog si un post cu ce am zis mai devreme. Chiar ajuta! Nu trebuie sa ma mentionezi,,, la tine o fi adhd, la restul s,ar putea sa fie ce zic eu. Ms frumos!

  39. Am primit diagnosticul la 36 si iau medicamente. Doamne, ce frumos si usor e sa vrei sa faci ceva oricat de mic si sa te apuci imediat de el. Pentru ca poti si vrei. Anyway, conduc cu frica, ma bazez ca ma ajuta fata inocenta sa scap de vreun test. Oricum sunt mai prudenta la volan de cand am inceput tratamentul. Win win

  40. #98

    Mi-a zis mama și mie ca as avea și eu ADHD, dar i-am zis ca aia au deficit de atenție și, prin urmare, au note mici la școală, or eu eram premiant.
    De aici și întrebarea mea către voi : cum mergea cu școala? Ce note aveați?

    La ce ați scris, ma recunosc și eu : imaginația o ia langa pe câmpii, discuții cu mine, încep sa repar o fierotenie și ma trezesc făcând curățenie, sau ma duc sa iau ceva din garaj și ma trezesc reparand ceva.

    • #99

      mediocru. 10 la ce imi placea, de trecere la celelalte, pentru ca nu invatam niciodata, ma bazam doar pe ce retineam din clasa.

  41. Eram acolo, top 10. Mă motiva competiția însă nu suficient sa tocesc la materiile pe care nu le înțelegeam sau care nu îmi plăceau. Nu am reușit să tocesc niciodată. Am avut biologie la bac și nu am învățat ni-mic. Am incercat de mai multe ori dar nu intra. M-am pregătit să dau la psihologie și după 6 luni mi-am dat seama că pe măsură ce înaintez cu materia, uit ultimul capitol învățat. Am schimbat pe economie ( in februarie și în iunie era bacul, etc) și am intrat la stat, pentru că avea sens informația. ADHD nu e deficit de atenție cât nu îți poți controla/direcționa atentia.