Dacă spiritele mi-au distrus cuptorul cu microunde, sunt obligat să îmi iau un alt cuptor. Nu de alta, dar copiilor mei le place enorm să își facă floricele le microunde (nu, nu se spune popcorn, oricat de mult v-ar mira asta, avem denumire și în rromână, care sună mai frumos decât englezismul hipsterit) V-am zis că am cerut o pungă mare de floricele la cinema și se uita ananasul de vânzător ca la Ferarri, că nu înțelegea ce vreau?

M-am decis deja la acest Samsung. Pentru că are interiorul de ceramică. Și îmi place cum arată. Dealtfel, wishlistul meu e la liber aici, se apropie ziua mea și primesc cadouri ca nimeni altul.

Dar să revenim la alegerea cuptorului cu microunde. Cum alegi cuptorul cu microunde?

În primul rând, trebuie să îl alegi fiind conștient că nu îi vei folosi toate funcțiile niciodată. Mâncarea gătită la microunde are fust de paie, cartofii ies ca bureții, puiul la grill e de fapt o piftie fleșcăită.

Când alegi cuptorul cu microunde, fii sigur că îl vei folosi în marea majoritate a timpului funcția de încălzire, cea de dezghețare și cea de făcut floricele. În rest, toate celelalte sunt aproape inutile, în mod normal ar trebui să ai în casă aparate cu funcții asemănătoare, mult superioare. Cum ar fi un aragaz.

Alege-l spațios. Minim 23 litri capacitate. O să vrei să dezgheți o bucată de carne mai lungă și nu o să ai loc. Sau o să pui la încălzit o pâine: Sau punga de floricele nu va avea loc înăuntru.

Caută interior de ceramică. Rezistă mult mai bine la temperaturi extreme, se murdărește mai greu și se curăță foarte ușor, nerămânând grăsimos.

Nu uita să verifici cât spațiu ai disponibil pentru instalare. Asigurăte că partea de sus rămâne descoperită, multe din ele având găurile de ventilare sus. La fel, înspate sunt necesari minim 5 cm distanță față de perete.

Uitam o chestie. Există niște legende urbane, cum că microundele au azbest și sunt cancerigene, sau că apa încălzită la microunde își pierde proprietățile.
Ambele sunt niște chestii la fel de adevărate ca aia cu mașinile cu cutie automată sunt mai proaste și se defectează mai repede.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

86 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Off-topic.
    Doua lucruri nu voi avea niciodata in casa ever, televizor si cuptor cu microunde.
    Unul iti face capu praf iar celalalt ce a mai ramas pe langa.
    Apa incalzita la microunde isi modifica structura atomica, (la ora asta nu iti pot da link dar se poate gasi) orice pui la incalzit contine apa (ca din cauza asta se incalzeste :p) iar organismul uman e 70% apa.
    Uite un exemplu:
    rense.com/general70/microwaved.htm
    Recomandarea mea cea mai sincera ar fi sa nu iti cumperi un cuptor cu microunde. Cel mai bun cuptor e ala pe lemne zidit in curte. 🙂

    • tu ai vazut cum arata homepage-ul al site-ul ala dupa care citezi? Ai vazut ce alte articole mai are acolo? Mai degraba m-as informa din Formula AS sau Povestiri Adevarate.

    • @Valeriu
      Te-am ruga sa ne spui si noua cum se schimba structura atomica a apei dupa ce fierbe la cuptorul cu microunde.
      Cu cat mai multe detalii ne oferi, cu atat mai bine. Ce ne povestesti deja ma duce cu gandul la fuziune la rece.
      Eu sunt fizician si mor de curiozitate, poate daca ma ajuti imi iese si mie un Nobel!

    • #5

      @Alin, am gresit. Structura moleculara e formularea corecta.

    • Telefonul mobil functioneaza si el tot cu microunde. Si router-ul wireless tot cu microunde merge. Esti expus la microunde foarte des in lumea moderna si nu patesti nimic. Microundele nu modifica structura apei, si majoritatea “experimentelor” cu doua ghivece au la fel de multa valoare ca aruncatul cu un zar , de doua ori.

    • #7

      “Se stie” ca apa pusa la microunde pierde cel putin 2 atomi de hidrogen in urma procesului.

      Right.

    • Mai, dar rai sunteti. Lasati omul sa explice.
      Cum se schimba structura moleculara? Eu stiam ca initial este H-O-H + diverse impuritati. Ce devine?

    • #9

      Mereu sint siderat de naturaletea cu care unele persoane incep sa debiteze aberatii despre lucruri de care habar nu au.

    • #10

      Am postat link-ul si mai devreme dar nu s-a postat. Il mai adaug inca o data. In articolul respectiv gasiti detalii despre efectele cuptoarelor cu microunde.
      articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/05/18/microwave-hazards.aspx

    • #11

      @Alin: e simplu din H-O-H +impuritati …devine H2O +impuritati 🙂
      dar in principiu poate avea un pic de dreptate.
      pentru domnul fizician: in principiu, nimeni nu bea apa distilata, deoarece aia e buna numai in combinatie cu antigel 🙂 apa de baut este de fapt o solutie de diferite concentratii din diferite substante asa ca exista sansa sa ai liberi si niste ioni intr-o cana de apa. sub actiunea microundelor acesti ioni se pot incarca mai mult decat sunt in mod obisnuit generand noi substante care in mod obisnuit nu ar exista…substante care ajung apoi in corpul omenesc

    • Şi internetul prosteşte…

    • banuiesc ca Valeriu se refera la structura de legatura dintre molecule

    • all heil to the king of hipsters

    • #15

      Anya, microundele sunt si ele o forma de radiatii electromagnetice precum, undele radio, lumina, uv, infrarosii etc. Diferenta intre ele fiind frecventa de oscilatie. Diferenta asta de frecventa conteaza.

      Ceilalti.
      Eu nu ma pronunt in privinta sanatatii, insa nu e cazul sa fiti atat de struti. Structura moleculei de apa e formata dintr-un atom de oxid incarcat cu sarcina negativa si doi atomi de hidrogen incarcati cu sarcina electrica pozitiva. Microunda trigaruieste o deplasare si rotire a acestor structuri cu o frecventa de 10 la puterea 8 hz. Aceasta agitatie are ca rezultat ciocnirea acestor structuri, cauzand caldura dar si descompuneri ale structurilor. Scurtcircuitul este rezultatul ciocnirilor violente dintre sarcina negativa si cea pozitiva doar ca acolo energia e foarte mare. Aici ciocnirile nu sunt atat de violente, insa de exemplu, in urma unei ciocniri poate rezulta 2 atomi de hidrogen ramasi liberi iar atomul de oxid se alatura celeilalte structuri h2o cu care s-a ciocnit, devenind h2o2. La apa nu ar fi asa mare problema pentru ca restructurarile astea rezulta gaz ce iese la suprafata. Insa la structurile atomice mult mai complexe din mancare situatia nu sta la fel. Deci modificari de structura se intampla clar in urma acestor ciocniri. La gatitul pe foc la fel, doar ca modificarile astea nu sunt la fel. Daca tu nu crezi ca-si modifica structura diferit, cum poti sa explici faptul ca o felie de paine sau un cartof nu are aceasi consitenta solida in cele doua cazuri de incalzire ?

  2. #16

    offtopic ca s-a dus… cum oi fi publicat asa ceva? multumesc

  3. #17

    De ce nu faci floricele la ceaun? Nu ca ar fi ele foarte sanatoase in general, dar cred ca porumbul ala din pungile pentru microunde sunt niste adevarate bombe pentru organism. popcorn cu unt my ass.

    • #18

      Am sa incerc sa-ti explic eu de ce. Pentru ca, atunci cind le prajesti (pentru ca de fapt asta faci) la ceaun, cantitatea de ulei folosita este mult mai mare decit daca le pui sa “infloreasca” la microunde, unde nu pui ulei deloc, decit eventual la sfarsit, cit sa se lipeasca sarea de ele. Poti folosi porumb obisnuit de floricele si pentru microunde, nu e nevoie sa folosesti “popcorn” din acela “special”, care, sunt de acord cu tine, poate fi o adevarata bomba pentru organism. Dezavantajul este ca, la microunde nu se “infloresc” chiar toate.

    • #19

      @dufu

      Si pungile de floricele pentru microunde au ulei, ulei de palmier.

  4. #20

    “Vai nu concep sa am televizor in casa ” ” Vai microundele sunt atat de periculoase ” “Vai floricele sunt bombe pentru organism ”
    Unde plm gasesti toti pinguinii astia de ti intra pe blog ?
    Sau sunt eu prea prost ca sa inteleg ca romanii din ziua de azi citesc Times si mananca brocoli fiert 😐 ?

    • #21

      Microundele sun periculoase…. desteptu’ xxxx

    • My friend, eu nu am tv de 7 ani si nu ii simt lipsa deloc. A si nici microunde ca nu am ajuns niciodata sa cumpar. Totusi cand ma uit in oglinda, sau portofel, nu ma simt pinguin deloc.
      Poate explici cu detalii si desene sa intelegem si noi astia mai putin educati, fara tv…

    • #23

      @bluehand lol man ai portofelul mai gros pt ca nu ai cumparat televizor si cuptor cu microunde?renunta si la mancare si o sa se faca si mai gros . nu te supara dar e un pic distractiv ce zici tu ” ma uit la portofel” pace

    • @Catalin Bold
      Man m-ai inteles gresit, incercam sa subliniez faptul ca romanul pana nu isi ia plasma de 27 si beamveu nu e roman, nu conteaza ca sta la bloc de 10 etaje cu parintii si manaca din pensia lor, dar are el plasma? Asta ca o extrema desi cred ca sunt multi in situatia asta…
      Eu nu am tv pentru ca sincer nu am la ce ma uita la tv si incercam sa ii explic domnului de mai sus cu “pinguinul” ca nu din cauza unei probleme finaciare sau din snobism nu am tv si ca nu e cazul sa faca misto gratuit si aiurea fara sa cunoasca datele problemei.

  5. #25

    Hai sa ghicesc. Linkurile sint catre singurul magazin online din Romania, emag?

  6. vezi ca ai un “asigurate” in text. grammar nazi, stiu. si “inspate”, si “floricele le microunde”.

  7. #28

    Cred ca ar fi o idee sa te uiti si la unul care are si incalzire prin convectie, e foarte bun si safe de incalzit mancarea, mai ales de catre copii.

  8. #29

    “Uitam o chestie. Există niște legende urbane, cum că microundele au azbest și sunt cancerigene, sau că apa încălzită la microunde își pierde proprietățile.
    Ambele sunt niște chestii la fel de adevărate ca aia cu mașinile cu cutie automată sunt mai proaste și se defectează mai repede.”

    Ultima data cand am cumparat cuptor scria undeva chiar in “prospectul” lui ca gravidele ar trebui sa nu stea pe langa el cand functioneaza. Convingerea mea (nu foarte documentata, recunosc) este ca orice aparat care produce camp electric dauneaza mai mult sau mai putin. De aia in dormitor am un prelungitor cu comutator si cand ma culc tai curentul tuturor consumatorilor din camera.

    • @Merluciu
      n-am auzit de asa ceva, dar daca este specificat asa ceva, poate are legatura cu faptul ca nu vor sa puna sanatatea in pericol din cauza unei posibile ecranari defectuoase. Interiorul unui cuptor cu microunde e ca o cusca Faraday – n-ar avea ce unde sa scape de acolo.

  9. Valeriu ce-ai fumat asa cu noaptea in cap?

    Sunt niste fenomene care apar la incalzirea apei la microunde, dar tot apa scoti de acolo. Cel mai intalnit si periculos fenomen este supraincalzirea, cand se aduce un lichid la o temperatura mult mai mare decat cea de fierbere, dar fara sa fiarba (pe youtube sunt 100 de filmulete interesante)

    Si un sfat, ca am patit pe propria piele, nu incerca sa faci oua in coaja la microunde. A trebuit sa spal niste pereti prin casa dupa aia, dar este al naibii de spectaculos.

    • Principiul de functionare al cuptorului cu microunde este simplu :

      Agita amoleculele de apa din orice chestie bagi tu in cuptor iar ca urmare a frecarii dintre acestea se produce caldura (nu stau sa scriu stiintific) care incalzeste mancarea.

      Cuptorul cu microunde este daunator doar daca bagi capatana inauntru in il pornesti, asta deoarce microundele rezoneaza in spatii inchise si agitatia termica devine mai puternica face boom. D-aia si un ou face boom la microunde.

      Cand am facut practica pentru facultate la ICPE(Institutul de Cercetare) pe domeniul microunde asta a fost prima intrebare (Sunt daunatoare sau nu?)…
      Omuletul de acolo ne-a spus ca au venit si ‘jde jurnalisti care il intrebau acelasi lucru dar toti au plecat cu acelasi raspuns: “NU sunt daunatoare” in conditii de utilizare normala, cum am zis mai sus…

    • #33

      @alexandru: this is bullshit. ca sa poti trage concluzia daca sunt sau nu daunatoare ai nevoie de niste ani de studii si de niste statistici… lucruri pe care ma indoiesc ca nenea ala le avea…

    • @ Atilla : Discutam de un CERCETATOR de la ICPE (google it) care are si alte titluri universitare. Daca nici astia nu vorbesc in cunostinta de cauza si mai ales in urma unor ani buni de cercetari… atunci hai sa luam de bun ce scriu comentatorii pe internet. PLM… asa e in romania, noi suntem atoatestiutori….cercetatorii….da-i in puma mea, ce stiu aia….

      Bullshit(sau poate cowshit) e la tine in cap daca afirmi asta. Microundele nu au fost inventate ieri, in consecinta au fost facute multe studii. Domeniul de aplicare al microundelor este foooarte vast, iar ca sa iti dau un exemplu, laptele se pasteurizeaza cu ajutorul microundelor(una din metodele de pasteurizare). Atunci chiar ne-a fost prezentat un “device” d-asta pe care il imbunatateau pentru o aplicatie industriala…

      Asa ca cine spune ca el nu va folosi cuptoare cu microunde ar trebui sa renunte la multe dintre produsele aflate in comert…

    • #35

      @alexandru: e cercetator intr-un domeniu…nu e dumnzeu….eu ziceam de studii medicale facute pe un esantion de oameni expusi diferit la respectivul efect.
      ca idee, microundele au intrat in domeniul casnic doar prin anii ’50. e putin ca timp …mai ales ca nici un studiu nu s-a inceput atunci.
      nu am zis ca au efect negativ dar nici nu mi se pare corect sa zici cu atat siguranta ca nu se intampla nimic…raspunsul cel mai corect este “nu stiu”

      asta cu telefoanele, routerele care folosesc acelasi lucru…baieti…si la radiatii suntem expusi zilnic..de la soare de la diferite alte lucruri…dar parca nu m-as duce sa schimb bara de uraniu de la Cernavoda.

    • Nu s-or fi facut studii medicale, dar poti afirma o chestie din datele pe care le detii, strict din punct de vedere al calculelor. Daca stim cum actioneaza microundele( in cuptorul cu microunde) nu putem afirma ca acestea sunt daunatoare.

      Normal ca omul ala nu e dumnezeu, dar cu siguranta stie mai multe decat mine, sau decat tine…

    • #37

      @alexandru: si curentul electric ne inconjoara si acest curent electric genereaza camp electromagnetic….si calculele arata bine si aratau bine…..deoarece pana foarte de curand nu s-a considerat ca exista un camp electromagnetic specific fiecarui organism viu
      si s-a arata ca daca esti expus unor campuri electromagnetice mari (gen linii de sute de kv) cresc sansele sa faci cancer. te bazezi pe calcule in continuare si lasi renelul sa-si traga pe la tine prin curte stalpii sau iti bagi picoarele?

    • #38

      ps. omul ala stie mai multe in domeniul lui…..nu in orice.
      ziceai de romani ca sunt atoate stiutori…da ala cu ce stiinta raspunde atat de sigur la o intrebare medicala?

    • Omule, stiu toate chestiile pe care le insiri aici. Oamenii sunt constienti de campurile pe care le expui aici, d-aia in facultate exista materii de genul “Compatibilitate electromagnetica”. Este imposibil sa nu existe interferente intre campuri… de orice natura ar fi acestea.

      Eu vorbeam strict de microundele folosite de cuptor (care dealtfel este ecranat) deci la astea nu te expui in mod direct.

      Mi-au fost necesari 5 ani ca sa inteleg toate fenomenele astea pe care le expui tu (si inca mai invat), normal ca unele sunt daunatoare, despre altele descoperim ca afecteaza oamenii etc.

      Se stie de ceva vreme si ca organismul functioneaza cu impulsuri electrice( muschi, creier, etc. )

      Haide sa o lasam asa ca e mult de discutat pe tema asta si folosim octetii lui arhi degeaba…

      Ca sa fiu Ontopic: Eu am avut un Cuptor vortex care m-a slujit 5 ani de zile. Il foloseam de doua ori pe zi in medie, si-a dat duhul in sunet de ak47…

      @Arhi: Daca o sa folosesti cuptorul pentru incalzit, defrost si cam atat, nu are rost sa iti cumperi unul scump.

    • Attilla nu-ti trebuie nici o cercetare, e doar simpla fizica. Undele radio de la cuptor nu pot ioniza substante fiind mult prea slabe. Asa ca in loc de nu stiu iti spun eu sigur ca nu-ti fac nimic.

    • #41

      @madalinul: experienta mea de pana acum imi spune ca asta cu simpla fizica merge cand te joci pe hartie cu niste formule si calcule si nu cand te apuci s-o aplici in lucruri reale

      1. este acceptat ca telefonul mobil poate da dureri de cap daca este folosit intens
      2. telefonul mobil nu incalzeste o cana cu apa in 2 minute
      3. cuptorul cu microunde face asta
      4. ma gandesc ca nu strica daca incerc sa stau mai departe de el cat timp merge sau daca-l tin pe fii-miu departe de el sau daca-l folosesc cat mai putin posibil….asta cu toate calculele de pe hartie

    • @Attila
      Spre deosebire de telefonul mobil, cuptorul cu microunde e ecranat. Asa ca, e posibil ca telefonul mobil sa fie mai periculos decat cuptorul cu microunde.

      Vad ca sunt o groaza de oameni care nu au o idee foarte buna despre o chestie (ma rog, alta in afara de ce au citit pe un site, ceva) dar tin sa-si dea cu parerea. Si sa contrazica spusele unui fizician, pe motiv ca fizicianul ala nu e dumnezeu. N-o fi, dar stie mai multe decat internautul roman. PLM, fain internetul asta.

    • #43

      @sabotor: ecranarea asta merge doar daca priza respectiva are impamantare….si daca impamantarea are 4ohmi in conditii normale de folosire (nu udata, nu pisata..etc)
      @alexandru: mi se pare de-a dreptul dubios sa zici intr-un moment dat ca o chestie sigur nu e daunatoare si apoi sa zici ca unele lucruri se descopera in timp
      ai dreptate…hai s-o lasam asa

    • @Atilla – 1. Stii tu ceva, da’ pana la urma nu stii nimic. Confunzi “Radiatia” cu “Microundele”. Stii cam care sunt definitiile termenilor astia?
      2. Ai auzit de cusca Faraday? Cusca asta nu are nevoie de curent ca sa functioneze, sau sa fie impamantata. Carcasa unui cuptor cu microunde se comporta FIX ca o cusca faraday. De aia si geamul de la usa are acel “model” pe toata suprafata lui.
      3. Microundele sunt in esenta unde radio. Este o radiatie electromagnetica. Este o diferenta incredibila intre radiatia electromagnetica si cea emanata de diverse elemente.
      4. Microundele nu sunt daunatoare in cantitati mici. Ceea ce absorbi de la un telefon mobil sau de la un cuptor cu microunde este fix pix. Ca microundele sa produca agitarea moleculara (care duce la incalzire) trebuie sa fie focalizate, nu sa fie imprastiate in toate directiile (telefon mobil, router sau ce trece de ecranarea cuptorului cu microunde)
      5. Mai incet cu teoriile astea conspiratiste ca martienii vor sa ne prajeasca creierii cu mobilu si cuptoru.

    • #45

      @exvpa:
      1. am zis pe undeva ca radiatia = microunde? era doar un exemplu de alte lucruri care ne inconjoara dar care facute in extrem duc la ceva rau
      2. cusca Faraday functioneaza daca interspatiile sunt mai mici ca lungimea de unda…nu stiu cum faci tu …dar eu nu-mi bag mobilul in cuptor de fiecare data inainte de a-l folosi doar ca sa vad daca acea usa se inchide perfect sau doar atat cat sa-i permita functionarea. si cusca Farady se impamanteaza si ea daca vrei o siguranta in plus ca sarcinile externe sau interne nu cresc densitatea din interiorul conductorului care alcatuieste cusca
      3. repet…am pus eu egal pe undeva intre astea doua?
      4. in teorie da….nu afecteaza in cantitati mici…dar s-a acceptat medical ca folosirea indelungata a telefonului poate produce dureri de cap
      5. ca or fi martienii…sau bubulii…sau naiba stie cine….o protectie in plus nu strica niciodata iar afirmarea cu tarie a unor lucruri doar pentru ca asa sunt considerate acum….nu e normala…intotdeauna trebuie sa existe un mic “dar daca?”…nu de alta dar au fost multe lucruri considerate supersafe de-a lungul timpului care incet incet devin supernocive: teflon, margarina, anticonceptonale, bisfenol, plante modificate genetic, vaccinuri, ceramica…etc…pana la urma fiecare cu aia ma-sii

    • @Attila
      Microundele sunt definite ca unde electrmagnetice cu lungimea de unda intre 1 m si 1 mm. As zice ca un cuptor cu microunde e ecranat astfel incat sa nu lase sa scape microunde. Deci asta cu “e periculos sa stai langa un cuptor cu microunde in timp ce functioneaza” face parte din categoria miturilor urbane, la fel ca si aia valabila in timpul TV-urilor (sau a monitoarelor) cu tub catodic, care te iradiaza. Alt basm e ala cu nocivitatea mancarurilor incalzite/preparate la microunde. Intr-un cuptor cu microunde nu se intampla altceva decat sa se frece moleculele de apa intre ele.
      Mai usor cu toate temerile astea inchipuite. Nu ne preocupa faptul ca peste tot sunt antenele operatorilor de telefonie mobila sau antenele statiilor radio (in Timisoara pana prin 2003 – parca – erau doua antene de mare putere in mijlocul orasului) si nici liniile de inalta tensiune ce trec pe langa locuinte in unele zone, dar ne preocupa microundele ce pot “scapa” dintr-un cuptor cu microunde. Mda, asta era problema cea mare, cuptoarele cu microunde. Sunt rele, nocive. Spuneti NU cuptoarelor cu microunde.

    • @Atilla: omule, nu are treaba impamantarea aparatului cu ecranarea lui. Poate te-ai referit la ecranarea cablului de alimentare, care iar nu are legatura cu microundele…

      Am spus ca unele(tipuri) inca trebuiesc studiate pentru ca inginerii nu stapanesc perfect tainele “microundei”, in fiecare zi putem descoperi ceva nou… Nu m-am referit la faptul ca maine o sa vina un CERCETATOR si o sa spuna: ” aruncati toate cuptoarele, scapa microunde…vreo doua, trei…pe la usa”

      Stiinta in domeniul microundelor(la cuptoarele de acest fel) a avansat dincolo de intrebarea, “sunt daunatoare sau nu?”, la care s-a dat un raspuns.

      Au raspuns altii mai sus, destul de stiintific…daca si acum crezi ca sunt nocive… salut, noroc..

  10. #48

    Eu nu pot sa cred ca cineva ar gati in cuptor cu microunde.
    Mancarea iese chisalitza. Chiar si cea semipreparata. Bleah!

  11. eu mi-am luat tot samsung, dar cel de 28l. Cred ca sunt destul de multumit de cum arata, ca de folosit, l-am folosit putin

  12. #50

    @arhi: dupa experienta de data trecuta to d’asta degetal vrei? ia-ti unu’ cu potentiometru 🙂

  13. Pentru facut floricele + incalzit mancarea + dezghetat nu are prea mare importanta ce marca alegi. In ideea ca cel vechi s-a dus de la un soc de tensiune poti incerca asa ceva: www.germanelectronics.ro/conrad.php?name=Products&pid=611503 sau o priza cu intrerupator de tipul: www.germanelectronics.ro/conrad.php?name=Products&pid=610695. Iar daca timpul iti permite n-ar fi rau sa duci vechiul cuptor la service pentru o diagnoza post-mortem, macar sa stii de unde i s-a tras.

  14. Puteam sa pun pariu ca primele comentarii sunt cu “cuptoare cu microunde sunt teh evil!”.
    Eu am un… un… (ce naiba de marca e?)… CANDY! Da, Candy! Face niste floricele – o nebunie!!

  15. #53

    Daca tot iti iei un cuptor nou cu microunde, ia-ti unul cu functii avansate de gatire. Eu am unul cu functie Crisp (de la Whirlpool, dar poate au si altii functia asta) si pot face gratare, cartofi prajiti (cu foarte putin ulei – daca-i folosesti pe cei la punga nici nu mai trebuie sa adaugi ulei), pizza si altele.

  16. #54

    Eu am un Samsung şi sînt foarte mulţumit. Am avut un (nu Rohnson, mai rău) Vortex care nu era în stare să facă floricele, făcea scîntei dacă încercam. Şi orice-i dădeai să facă, fierbea. Inclusiv funcţia de dezgheţare, să vezi ce mişto arată carnea fiartă pe exterior şi bocnă la mijloc. Recomand.

    L-am şutat şi am luat Samsung. Toate funcţiile normale merg ok, inclusiv floricelele; în plus, ştie să încălzească felul 2 fără să-l usuce. Şi ştie să pornească grill + microunde simultan, cu tot cu fierotenia aia care se bagă înăuntru pentru grill; nu ştiu cum reuşeşte.

    Deşi iniţial gîndeam ca tine, că funcţiile astea suplimentare sînt inutile, după cîteva încercări am învăţat să fac la el hot dog, cartofi oarecum copţi, pulpe de pui (dezosate) şi peşte. Şi nu au gust de paie, nu ies fleşcăite, dar tot procesul e foarte sensibil la timp, trebuie să experimentezi puţin (dacă le scapi un minut în plus se usucă şi iaca gustul de paie). Şi pe la jumate tre’ să le-ntorci. Trăiască grill + microunde. O invenţie senzaţională. Practic, acum ştiu să gătesc (deşi de aragaz tot nu mă apropii, am auzit că conţine azbest şi sare la gît).

  17. sa spunem ala obiect … fără grill

  18. #56

    Pomenesti ca vrei ceva spatios, dar iti iei de 23l? Mi se pare cam mic. Incearca 27,28l, e mai bine. Ca marca nu stiu, eu am unul de la Candy si merge foarte bine de vreo 4 ani. Face si floricele. Nu-mi place ca atunci cand dezgheata ceva mai mare, incepe si se si coace carne pe la colturi. E nasol cand pe urma vrei sa faci friptura din carnea respectiva. De aceea eu decongelez ce vreau sa mananc maine de azi, pun din congelator in frigider peste noapte.
    Si eu fac cartofi copti la microunde all-the-time.In coaja, spalati, si intepati cu furculita, intorsi dupa cateva minute.

  19. #60

    Chestia cu cuptorul cu microunde nu e că face mâncarea cancerigenă sau mai stiu eu ce. Pur si simplu multe vitamine si alți micronutrienți din hrană sunt distrusi de încălzirea la microunde (într-o proporție mult mai mare decât încălzirea simplă, pe aragaz). Asa, ca idee, eu n-as încălzi lapte pentru copii la microunde, mai degrabă pe aragaz…Pentru floricele, în schimb, e perfect. Na, si există în limba română si alte cuvinte pentru floricele! De cocosi ați auzit? 🙂

  20. #62

    www.sanoland.net/cuptoare-cu-microunde-teka-c30-p0.html

    Gasesti aici. Teka este printre brandurile de top. Pe sos Stefan cel Mare gasesti un showroom cu produsele lor.

  21. #63

    Mi-a zis Grig sa nu beau niciodata pipi de la microunde ca isi modifica structura atomica si isi pierde proprietatile. Apa e ok.

  22. #64

    Arata bine cel recomandat de tine, insa are geamul negru, nu vezi ce e inauntru. Plus ca se vad degetele pe el de isi da nevasta-ta capul de toti peretii cand ii vine randul la sters.

  23. ma amuza faptul ca alegi cuptyor cu interior de ceramica sa nu se murdareasca de mancare dar il iei negru sa se vada orice urma de jeg pe el. nu ai mai avut electrocasnice negre in bucatarie pana acum nu-i asa? incearca ceva de inox mai bine decat sa iti para rau mai tarziu…

  24. Pentru “grasimos” chiar mergea un cuvant din engleza. 😀

  25. Salut , Arhi , eu am modelul de samsung pe care-l vrei si pot sa-ti spun ca sunt super multumit. Recomand

  26. #70

    Bluehand, “my friend ” esti mediocru !!! Nu te simti jignit, ca nu o fac. Este o constatare. Nu vad de unde trimiterea la oglinda si portofel ! Nu am nimic cu persoanele care nu au televizor in casa . Atata timp cat noi cei care avem nu incercam sa parem interesanti ca avem televizor, simt nevoia sa ii sanctionez pe cei care incearca sa para interesanti sustinand sus si tare ca ei nu au, nu concep, nu ar face nu ar drege. Got me ? “my friend ” ? Si inainte sa enuntati ca nu aveti televizor, va rog sa inchideti televizorul.

  27. #71

    Du-te ba Valeriu, muta-te-n pestera sa nu faci alergie de la vopseaua lavabila, tumori de la telefon si sa nu poluezi cu masina.

  28. Singurul mit legat de cuptorul cu microunde pe care il iau in considerare e cel legat de vasele folosite inauntru. E de evitat sa incalzesti in boluri de plastic sau melamina, bineinteles metalul e interzis (doh!). Cel mai bine folosesti boluri ceramice sau de sticla. In rest e adevarat, in majoritatea cazurilor vei folosi functiile de incalzire sau dezghetare, sunt foarte folositoare. Pentru gatit il folosesc doar sa fac cartofi natur in unt sau legume – fara sa fie ca buretele 😉 Eu am modelul acesta, f. multumita: www.gorenje.ro/masini_de_gatit/cuptoare_cu_microunde?c=273890

    • #73

      De ce e de evitat plasticul?

    • #75

      Eu unul as fi zis ca in functie de tipul de plastic folosit se cam topeste (am patit-o personal), dar merge si varianta cu dioxina…

    • Confirm schema cu plasticul, unele (mai subtiri) se topesc.
      Alta chestie – daca folosesti vase de portelan, cauta-le sa nu aiba desene pe ele cu vopsea metalica (gen farfurii cu flori aurii), ca altfel faci foc de artificii inauntru.
      La modul general: e bun ca scula de incalzit / dezghetat si atat. Pe de alta parte, prietena mea isi face, printre multe altele, snitele (da, snitele!) la microunde – adica de-alea semipreparate, puse intr-o farfurie timp de patru minute. Eu n-am avut niciodata curaj sa mananc asa ceva, ea jura ca sunt comestibile.

    • #77

      @adi lasa cuaie, tu prajeste-le in uleiul in care ai facut si ochiuri saptamana trecuta ca sigur sunt mai sanatoase

    • E interzis metalul…dar nu patesti nici pe dracu’…. eu in studentie aveam prostul obicei sa incalzesc ciorba in castron de metal, cuptorul a mers in continuare…

      In general este interzis orice recipient care ar putea sa reflecte microundele aiurea… Gen vase care au insertii d-alea aurii pe margine, vase de unica folosinta din folie de aluminiu… etc… Sar scantei frumoase din astea ultimele..

    • #79

      alexandru » eu am explodat oua in cuptorul asta…

    • #80

      @dufu ai descoperit ca plasticul se topeste daca pui ceva fierbinte in el… uaaauuu

    • #81

      @antinevralgic: mai citeste odata – “ca in functie de tipul de plastic folosit se cam topeste”. Asta am zis eu. Ma ierti daca n-am fost super explicit si nu am formulat ceva de genul:”nu este indicat sa folositi recipiente fabricate din plastic, mai precis cele avind inscriptionate pe ele cifrele 3, 6, sau 7. Alea cu cifra 5 sunt cam asa-si asa, dar mai bine de evitat. In schimb alea cu 1, 2, 4 nu au nici pe dracu’, puteti sa le folositi in siguranta”. Mda. Eu unul ii suspectam pe majoritatea cititorilor arhiblogului de o oarecare inteligenta…Se pare ca, in unele cazuri, chiar si eu ma pot insela…Daca vrei amanunte, iti pot spune ca patania respectiva s-a petrecut in urma cu ceva vreme, mai precis cam 10 ani de zile, si ca vasul respectiv, chiar daca scria pe el ca ar fi “special conceput pentru a fi folosit la cuptorul; cu microunde”, s-a dovedit in final a fi special conceput pentru a fi aruncat dupa prima folosire. La cuptorul cu microunde, bine-nteles.

    • @arhi : oua nu am bagat pentru ca stiam ca fac poc si imi era prea lene sa curat… Am mai patit sa imi pocneasca bucati de carne sau alte chestii din mancare…offf ce mizerie faceau pe peretii bietului cuptor…

      Solutia pentru curatat cuptorul de mizerie e simpla … un bol cu otet lasat cateva minute in cuptorul pornit la putere maxima… dizolva destul de bine grasimea aia…

      P.S: si crenvustii pocnesc cateodata 😀

    • In principiu pocneste tot ce este inchis “etans”: oua, mazare, oua intregi, galbenusuri de ou, cremvursti bine legati la capete, samd.

      Quote (www.daewoo-electronics.ro/upload_file/2379_12_744.pdf):
      19. Nu gatiti mâncarea acoperita de diferite
      membrane, cum ar fi galbenu∫ de ou, cartofi,
      ficat de pui, etc. înainte de a întepa produsul
      respectiv de mai multe ori cu o furculita.

  29. In primul rand, tot ce face Samsung, face mediocru spre prost. In al doilea rand, singurul brand de cuptoare cu microunde care a reusit sa imi incalzeasca mancarea aproximativ uniform a fost Panasonic.
    In orice altceva am pus, mancare a fost la margine calda si la mijloc rece sau fierbinte de-o lua dracii pentru ca trebuia sa las mult ca sa se patrunda peste tot.

  30. CATARACTA!
    Da, incepuse o panica odata cu aparitia iluminatului electric, becul cu incandescenta, cum ca ar provoca cataracta (afectiunea ochiului care poate duce la orbire).
    Noi gatim destul de mult la microunde, chestii care se potrivesc si una dintre ele este mamaliga. Iese excelenta si fara bataie de cap – amestecat etc.

  31. #86

    Hai sa va spun una, dincolo de aberatiile cu h2o care isi strica molecula. Se petrece altceva, dar nu asta.

    La un moment dat, acu un numar de ani, trec io pe la un chiosc prin Berceni si iau un … nu stiu pe romaneste, sandwich cu snitel de vaca sau de pui, nu mai conteaza de care era. Ma intreaba omul “il vrei cald?”. “Nu, ca ma grabesc, ii zic”. Il iau il mananc, sandwich obisnuit, bun la foame.

    Peste un numar de zile, iar foame, iar chiosc in Berceni, hai sa iau un sandwich. De data asta am timp si il las pe om sa mi-l incalzeasca. Il iau vesel, si hap! DEZILUZIE! Gust de carton. Mai, cum mama lui, doar am mai luat de aici. Ma intorc, si in mintea mea de inginer, imi zic ca tre’ sa fie ceva, si ii mai cer tipului un sandwich, neincalzit de data asta. Il iau, fac haphap, regular sandwich, vacuta clonata sau pui indopat, dar ok la gust. Ma uit dupa aia, incalzea la microunde.

    Compar cu alte stabilimente la care se incalzeste la un soi de chestii electrice, cu doua falci, asa ca alea de facut … nu stiu ce, oricum, incalzite cu rezistenta electrica. Gust normal.

    Ma duc la McDonalds, unde se face la fel cu incalzitu’. Carton.

    Eu chiar sunt curios, cineva care mananca mancare incalzita la microunde, a mancat vreodata mancare normala? Daca da, cand i-a uitat gustul?

    Desigur, am gasit si articole serioase, de exemplu despre rata de distrugere a vitaminei E la incalzirea uleiului cu microunde comparat cu incalzirea normala. Sunt… semnificative ca sa o zicem pe a’ dreapta.

    Intrebare grea: mi-am cumparat sau o sa imi cumpar vreodata cuptor cu microunde?

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.