Mesajul este de la un amic din Olanda, unde, se pare, lucrurile nu vor fi cele mai roz și strălucitoare.

Știu că românii, în general, se bazează că PSD va rezolva problemele astea de prețuri, pentru că, altfel, ar falimenta tot bazinul său de votanți și ar ajunge la cotețul istoriei. Dar e posibil ca, de data asta, să nu aibă cum să o rezolve, că energia se plătește cu valută, nu cu promisiuni sau lei tipăriți.

Fiți deștepți și luați-vă măsuri din timp.
Dacă nu aveți apă caldă, întâi mulțumiți-i Gabrielei Firea, care a panacotizat tot ce era de luat, după care a luat o pauză, cât să strângă Nicușor niște bani, să aibă ce fura PSD în următorii 4 ani.

După aia, mergeți și instalați-vă un boiler. Este singurul mod prin care aveți controlul complet asupra a cât consumați pentru încălzirea apei calde. Singurul mod prin care nu plătiți consumul paușal al blocului, părțile comune sau babele care se spală noaptea. Poate credeți că nu merită. Well, dacă costul energiei va crește la nivelul la care se așteaptă toți, o să merite.

Puneți-vă prize cu contor de consum. Am scris despre ele aici. Sunt cel mai bun manager pentru risipa de curent și puteți avea surpriza să aflați că cel mai mic gadget pe care îl folosiți e, de fapt, cel mai mare consumator.

Încercați să vă cuplați la sistemul de încălzire centralizat. Întotdeauna energia pentru aceste sisteme va fi subvenționată cumva, va primi prețuri mai mici, pentru că se achiziționează în cantități mari și sigure. E posibil ca centrala voastră de acasă să nu mai fie rentabilă. În plus, dacă criza va dura, se va trece, fără doar și poate, pe combustibil solid.

Dacă stați la casă, luați-vă o centrală care poate arde orice tip de combustibil, inclusiv resturi, gunoaie, plastice, nu contează, orice poate emite energie calorică. Sigur, se vor scumpi și lemnele, dar nu la nivelul gazelor. În plus, există resturile de la rafinarea petrolului, există cocs, există păcură, există lignit, huilă, va crește, cu siguranță, aducția de varii combustibili solizi pentru localități. Nu vă mai bazați pe gaz, tocmai ce s-a demonstrat că costul său e foarte volatil și nerezonabil.

Izolați-vă casa. Nu doar pe exterior. Izolați-vă podeaua și tavanul, pierderile sunt imense, aveți grijă de ușa de la intrare, cu siguranță pe acolo iese aerul ca prin pampas, mergeți cu un chibrit în jurul geamurilor și urmăriți pe unde se mișcă flacăra și încercați să reparați zona. Pare penibil, dar dacă înmulțiți cu 10 costurile de încălzire de anul trecut, o să vă ia cu frig.

Anyway, astea sunt doar niște sfaturi simple, găsiți pe internet chestii în amănunt, pe bloguri specializate. Ce e important de reținut este că, dacă la iarnă o să vă plângeți pe facebook despre cât de nașpa e viața, fără a fi făcut nimic până atunci, nu vă va fi încălzit decât sufletește, nu și corporal, să știți.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

56 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Articol publicat în ultima zi a verii, anotimpul meu preferat.
    Urăsc frigul dar și mai mult urăsc facturile din timpul iernii…

    15
  2. #2

    Pentru cei care stau la case/vile/cabane/conace/castele va fi mega dezastru deorece nu se incadreaza nici in plafon si consuma mult.Pentru astia de la bloc prevad un minim 250 euro pe luna caldura+curentul.

    8
    • Pentru gaze nu exista plafon la clientii casnici. La curent e cam belita treaba avand in vedere ca plafonul se raporteaza la anul 2021. De exemplu, luna aceasta am consumat 130 de kwh, insa in august 2021 am consumat 650. In cazul asta nu intra plafonarea si am platit un pret de 1.4/kwh.

      1
    • #4

      @FlaviusM, îți recomand, cu energie, mutarea la Hidroelectrica.

      7
  3. #5

    uite aici o chestie smart, sigur se gaseste si-n europa fie identic fie asemanator:

    www.amazon.com/Dr-Prepare-Clothing-Lightweight-Adjustable/dp/B07YBS8KQ3

    mie mi-a povestit despre ea un coleg scotian
    si ghici ce, exista si pantaloni pe acelasi sistem 🙂

    legat de ce spuneai mai sus, in olanda e fututa treaba cu energia demult
    un coleg din amsterdam are panouri solare si ce sa vezi, daca DOAMNE FERESTE produce peste cat consuma, acel surplus este taxat. De asemenea ei platesc abonamente, nu se merge pe diferenta de index decat la regularizare cand e futere de utere.

    in afara de asta noi avem tarifele plafonate la energie electrica si gaze pana la 1 aprilie daca nu ma insel si exista suficiente rezerve pentru a trece iarna DAR asta nu inseamna ca trebuie sa ne culcam pe o ureche si tot ce ai spus legat de pierderile de caldura exista perfect adevarat cu mentiune ca un plafon fals ar si mai eficient daca ar fi montat la o inaltime mai joasa; de ex daca ai camera de 3,5 m inaltime poti lasa frumos plafonul fals la 2.5-3m si astfel reduci volumul ce urmeaza a fi incalzit deci vei consuma si mai putin gaz

    dar ideea cu vesta e cea mai smart, in fond nu ai nevoie sa fie cald in casa, ai nevoie sa-ti fie cald tie 🙂

    15
    • #6

      Boss sunt plafonate da deja chitaie distribuitorii ca statu nu le-a platit diferenta. Ce crezi ca o sa se intample la.iarna cand gazu e subventionat 80%? Ca asa vrea pesedepenele aceiasi muie?
      Si nu au cu ce plati?
      Iti zic eu o sa fie o “mi scuzii da no se.puede” sugeti pla.si platiti sclavilor. Nu puteti? Mai un pled mai o soba pe lemn furat. Ne descurcam ce draq e romanika aici, nu am murit noi de frig pe vremea impuscatului da acuma…

      2
    • #7

      Atata tot ca pe principiul asta (warm the person, not the space), risti sa te trezesti cu o igrasie de toata frumusetea. Spatiul trebuie incalzit de asemenea, singura alternativa este sa aerisesti (cu geamuri deschise suficient timp) cu religiozitate. Altfel, daca lasi totul inchis si neincalzit, o sa platesti mai mult pe termen lung decat economisesti.

      11
    • #8

      pai luati dezumidificatoare, atat timp cat tii umezeala sub 50% n-au de unde sa-ti apara balauri

      3
    • #9

      @ octtavyan
      Guvernul crede că a găsit soluția, cu alte cuvinte se crede „mai deștept” decât „băieții deștepti”. Va încerca să supraimpoziteze energia pe tot lanțul, de la producere la livrare, sperând în felul ăsta că va compensa impozitul suplimentar cu plata diferenței solicitată de actorii din energie.

      1
    • #10

      domnilor nu stiu voi, dar eu am bani sa platesc si 4000 de lei gazu pe luna, anul trecut mi-a venit factura cea mai mare vreo 250 (fara plafonare si compensare)
      n-au decat sa mareasca si de 20 de ori, mi se rupe, n-o sa stau acum in frig

      3
    • #11

      @Octtavyan: energia nu ar trebui sa fie o marfa vanduta ca la piata; bursa aia de energie este o gluma proasta unde niste miliardari se joaca practic cu destinele a milioane de oameni;
      serios, sunt domenii de interes national care ar trebui sa fie 100% gestionate de stat in favoarea cetateanului

      nu avem nevoie de o plafonare a tarifelor umflate artificial pe bursa
      avem nevoie de tarife reglementate – suntem producatori in plm, ne putem acoperi 2/3 din necesarul de gaz si 100% din cel electric

      3
  4. #12

    Costurile de încălzire înmulțite cu 10?…îmi dă 20000 lei pentru o lună,deja mă ia cu frig..))

    6
  5. #14

    Daca nu ar fi copilul si scoala m-as gandi serios la o chirie in Grecia. Pot lucra remote, as cauta o chirie ieftina si din octombrie-noiembrie pana prin martie as pleca acolo. Nu am cautat exact dar pt unii poate fi o solutie ca am citit mai de mult ca se dau foarte ieftin pe iarna ca oricum sunt goale statiunile.

    19
  6. #16

    In anii trecuți am plătit pentru încălzire și apă caldă de 2 ori mai puțin, sau mai bine, ca vecinii racordați la RADET. Și asta în condițiile în care temperatura in casa a fost constant la 24 de grade. As fi confortabil și cu 16. Mai greu cu partenera. Dar găsim un compromis și rezolvam.

    17
    • #17

      Clar ai dreptate.
      Apoi, mai e si cazul in care incalzirea centralizata/apa calda este oprita din cauza faptului ca asociatia are datorii. Ori s-a spart vreo teava. Individual nu e un sistem mai ieftin dar e mult mai bine.

      2
    • #18

      @Niles, ba tocmai ca iarna trecuta a fost mai ieftin. Vedem acum.

      1
  7. #19

    Ca să fac haz de necaz. Vreun link pentru asta: “ găsiți pe internet chestii în amănunt, pe bloguri specializate.”?

    15
    • #20

      Avea unul de prin Brașov, parcă, un blog, îmi scapă numele acum…

      10
    • #21

      Nu e blogu lu ala e a unei firme am.auzit eu la.un.gradinar.

      2
  8. #22

    Îi doare fix în pix pe papagalii de la PSD. Când se împute treaba vor ieși de la guvernare și cu asta basta. Cum au făcut de atâtea ori.

    12
  9. #23

    Ce sfat e asta cu “Încercați să vă cuplați la sistemul de încălzire centralizat.”??
    Cine nu foloseste asa ceva mai bine se abtine de la sfaturi si idei. Toata lumea vrea sa scape de radet dintr-un motiv simplu: NU (mai) funcționează!
    Indiferent de pret, nu ai apa calda cu zilele/saptamanile, la fel si caldura e cu sincope, calorifere caldute sau se opreste cate o saptamana.
    Tot la aragaz ajungi, adica oala cu apa la incalzit si cuptorul pornit ca sa-si faca temele copilul la caldura, in bucatarie.

    39
    • #24

      Se referea la noi ăștia din provincie care avem schimbata infrastructura de acum 15 ani și putem sari de pe gaz pe păcură pt partea de încălzire.

      3
  10. #25

    Investiti in haine mai groase de stat in casa, in special papuci. In UK creste pretul gazului cu 80% de la 1 Octombrie. Astia oricum tin termostatul intre 18 si 20 de grade, cunosc 2 cazuri cu 16 grade.
    Pentru cine vrea in continuare 24 de grade, cred ca un concediu in Tenerife o sa fie mai ieftin decat factura la gaz.

    19
    • #26

      Poate explica cineva de ce crește prețul gazului în Marea Britanie? Ei nu iau gaz de la ruși, nici de la arabi, au producția lor proprie din Marea Nordului. Da, importă petrol din Rusia, dar vorbim de gaz.

      3
  11. #27

    “Încercați să vă cuplați la sistemul de încălzire centralizat. Întotdeauna energia pentru aceste sisteme va fi subvenționată cumva, va primi prețuri mai mici, pentru că se achiziționează în cantități mari și sigure.“ – duma asta sa o tinem minte!

    26
  12. #30

    dati autocitire luna asta cat consumati in 6 luni. se vor grabi sa o incaseze si apoi o sa mergeti pe minus pana se ajunge cu consumul real la cifra corecta.
    Daca zice cineva ceva, zici ca ti-a scapat deshtu.

    Urmariti-ma pentru mai multe sfaturi si retete de fiert apa

    57
    • #31

      Esti un geniu, avand in vedere ca la un consum de peste 300 kwh lunar platesti pretul corect, adica dublu fata decat e acum. Asadar e o idee buna sa platesti in avans, la pret dublu, consumul pe urmatoarele 6 luni. In cel mai rau caz statul va creste nivelul plafonat, sau va scoate plafonarea,caz in care cetatenii care n-au aplicat scema ta minune, vor ajunge sa plateasca lunar acel pret pe care tu l-ai platit in avans pe 6 luni. Esti un mic geniu. Sigur nu esti ruda cu Virgil?

      9
    • #32

      @zetu: eu cred ca tu vrei reteta de apa fiarta

      13
    • #33

      chitzac, tu esti?? :)))

      1
    • E buna ideea doar la gaze pentru ca nu exista plafon, insa, conform contractului in care ai declarat un consum mediu, este posibil ca aia sa nu iti aplice ce declari tu. Eu, din greseala, am declarat cu vreo 2000 de mc in plus la gaze si mi-au trimis factura conform consumului estimat. Am observat raportarea gresita dupa ce se emisesera facturile am sunat ca sa cer modificare. Mi-au explicat ca oricum nu au luat in calcul ce am trimis eu avand in vedere ca este un consum foarte mare in comparatie cu ce am estimat (si cu lunile anterioare).

      3
    • #35

      Guys. Era o gluma. In articol ni se recomanda sa ne legam la sistemul centralizat si am zis sa duc gluma mai departe. Sa le dam banii in avans.

      Am doua apartamente, unul izolat si cu centrala de apartament si altul neizolat si legat la radet.
      Ala fara centrala are apa calda cand da domnul, 18 grade cu calorifer electric duduind…

      Ala izolat, am dat iarna trecuta 300-350 de lei pe luna, dasr in casa e cat de cald vreau.
      Cred ca ar trebui sa fiu nebun sa ma leg la radet dupa ce am cautat special sa cumpar apartament cu centrala si cand vad pe grupul de watsapp al blocului vecinii fara centrala care au aceeasi intrebare zilnic: o sa avem apa calda azi, caldura la iarna?
      Partea tare e ca eu la intretinere trebuie sa platesc caldura (nu multi bani) ca trec tevile lor pe la mine si cica ma incalzesc si ei cu peretii lor :)))))

      14
  13. #36

    De fapt rezolvarea e simpla, revenirea la o piata reglementata, fix asa cum a fost ea inainte de liberalizare. Cum functiona piata inainte? In functie de producatorul de energie, ANRE-ul aproba un cost pe MW. Caci una e sa produci un MW de energie hidro si altul e pretul pe un MW produs din hidrocarburi. Pretul de productie, plus un 5-10% profit ar insemna preturi de 300-400 lei pe MW. De fapt cam aceste e pretul cu care au vandut furnizorii energia anul trecut, cu livrare anul acesta. Ce se intampla mai departe? Mai departe se crea un mix, astfel incat fiecare furnizor sa-si ia 20% energie hidro, 20% din hidrocarburi etc, ati prins ideea. Iar pretul furnizorului catre clientul final era, la randul sau, aprobat de ANRE. Aici mai intervenea si energia pe care furnizorul, in functie de perioada, o importa, pentru ca nu ne producem in orice ora din zi si din noapte necesarul de consum, asa ca uneori importam un 10-20%. Toata ecuatia asta ar fi facut ca preturile sa fie rezonabile. Sigur c-ar fi existat cresteri de pret, sigur c-am fi putut ajunge la o crestere de 50%. Dar n-am fi fost nici pe departe unde suntem acum. Si unde suntem acum? Pai platim 0,8 lei pe kwh, asta e pretul plafonat, de la 0,5 lei pe kwh pe vremea cand piata era reglementata. Asta inseamna o crestere de pesre 50%. Dar de fapt si de drept, tariful practicat de electrica este in acest moment de 1,7 lei kwh. Si asta-i cazul fericit, ca-i pe persoana fizica. Pe persoana juridica, pretul e de 1 leu kwh, pretul subventionat de catre stat. Asta de la 0,5-0,6 lei pe kwh inainte de liberalizarea pietei. Aici vorbim aproape de-o dublare a pretului. Dar stati, ca asta nu-i tot. Pretul practicat de electrica, si nu de ieri de azi, ci de la 01.10.2022 este de 4 lei pe kwh! Ceea ce e ceva nebunesc!

    De ce nu pot sa scada preturile in acest moment, desi noi putem produce excedent de energie electrica? E simplu, piata noastra de energie este interconectat cu tarile din jur, plus Austria si Germania mai nou. Asadar, daca pretul la noi ar fi mai mic, ce sa vezi, energia ar fi cumparata de pe piata SPOT de catre vecini. N-o spun eu, o spune presedintele consiliului concurentei “De pildă, dacă electricitatea devine ieftină, în România, sa spunem, sau în Austria, va fi exportată. O să plece!”

    Asadar, spuneti bogda proste pentru cei care au facut liberalizarea, cei care au oferit, in acest context complicat, oporturnitatea ca cetatenii din vest, cu venituri cu mult peste a noastre, sa aiba acces la energia produsa intern, fara ca noi sa avem prioritate.

    39
    • #37

      Imposibil, tot ce fac vesticii e bine, iar noi trebuie sa tacem sau sa le urmam sfaturile.

      9
    • #38

      Din cate stiu e pe banii lor. Au platit pana acum cam 50 miliarde de euro sa ne simtim noi bine. Si doi, cam da, ar trebui sa facem ce fac vesticii ca altfel am cam facut cum am stiut noi pana prin 89. E cazul sa incepem sa invatam si noi sa citim.

      6
  14. #39

    Energia importata e undeva la 20%
    In momentul asta hidroelectrica vine sub plafon si inca face profit

    Hidroelectrica/Nuclearelectrica/Romgaz/Transgaz/Transelectrica in mare sunt companii controlate de stat si nu prea conteaza daca fac profit sau nu

    Romania sta destul de bine energetic fata de restul UE si nu o sa fie foarte greu pentru PSD sa plafoneze preturile, in cel mai rau caz producatori intra in insolventa, ceea ce s-a mai intampat cu hidro acum 5-6 ani

    Romania e intr o situatie foarte diferita fata de restul Europei, daca mai adaugi si gazele de sist, avem gaze pentru urmatori 100 de ani

    19
    • #40

      De fapt energia importatat pe primele 6 luni a fost cam 10% din productie. Adica 3,8 miliarde de kwh la o productie de 28 de miliarde. Dar stai, asta nu-i totul, ca nu doar am importat, am si exportat. Stii cat? Vreo 3 miliarde. Asadar, per total am avut pe primele 6 luni un deficit de 800 de milioane de kwh. Cam cat vine asta? 2,5% din cat producem?

      Si nu, producatorii nu vor intra ever in insolventa, vor intra furnizorii, aia de-ti livreaza tie energia. Si fara aia, ce sa vezi, s-ar putea sa ti se stinga becurile. Deja sunt furnizori care au trimit notificari catre consumatori sa le plateasca IN AVANS plata energiei livrata, ghici ce, la pretul pietei, iar ei vor primi inapoi compensarile atunci cand statul le va plati catre furnizor.

      11
  15. #41

    Cuplarea la sistemul centralizat e cea mai mare prostie pe care o poate face cineva. Plătești ca să tremuri de frig și să te speli cu apă rece. Ai apă caldă și căldură cînd are chef sau poate să-ți livreze sistemul.

    Chiar și în condiții perfecte de funcționare sistemul centralizat ramîne costisitor (subvenția de la buget tot banii noștri sunt, nu o plătește sfinții), ineficient și nepractic.

    22
    • #42

      Sunt zone în București unde caldura e căldură. De 10 ani tre sa închid caldoriferele iarna că altfel sunt 29 de grade. Apa calda de mai închide uneori, dar nu atât de des ca la prietenii din zone mai bune, centrale.

      Prob e că legea spune sa ne punem repartitoare pt căldură. Am stat în 3 locații cu repartitoare și mereu venea căldura mai scumpă decât aici, unde nu am repartitoare.

      7
  16. #43

    Cumparati haine de iarna bune. Ghete, pantofi de interior, pulovare de lana. Avantajul e ca oricum e bine sa ai haine bune, daca e o alarma falsa si costurile sunt accesibile pentru toata lumea. Am vazut un reportaj cu cineva care locuia in munte, nu isi facea focul decat pentru mancare.

    9
    • #44

      Și cu fermoar la buci, să nu-ți înghețe cînd stai pe căcăstoare… Mai dă-o încolo, că nu ne întoarcem în caverne.

      11
  17. #45

    centrala care arde plastice….bravo bah fomistule, mergi in mercedes si le fluturi macuri, dar ne sugerezi sa ardem plastice pentru incalzire.

    bun, bun!

    14
    • #46

      da, cretinule, pentru ca e vorba de cazuri extreme, in care e posibil sa ajungi sa arzi orice ca supravietuiesti. vita.

    • #47

      Oooo, acu’ ceva vreme am oprit prin Ferentari, fiind în trecere, mai pe sfîrșit de toamnă. Am crezut că sînt în Hunedoara, printre furnale, la ce fum și ce miros de plastic plutea prin cartier…

  18. Si eu am vazut un documentar cu eschimosi care isi ungeau corpul cu untura de foca ca sa reziste la frig. E asta o solutie? Suntem in fucking 2022. Ideea e sa avem conditii minime, fara sa fim obligati sa dormim imbracati in doua perechi de pantaloni, trei bluze si ciorapi de lana pentru ca nu ne putem permite plata gazelor sau/si a electricitatii din cauza unor parazitii pe care-i doare in pula de noi.

    17
  19. #49

    Am crescut in comunism, no biggie…

    5
  20. #50

    Estimez ca pe ianuarie 2023 o sa ma coste factura la curent (incalzire pe curent) la apartament in Londra – 6-700 de lire :))). In ianuarie 2022 am platit 200 lire. Apartament – 2 camere – 60mp2. Vin vremuri frumoase.

    2
    • #51

      Dacă stai în 60mp în Londra ai și măcar 2000 de lire pe lună chirie… la venitul pe care îl ai ca să-ți permiți chiria aia găsești de unde să tai pentru diferența de curent, nu?

      2
    • #52

      N-am zis ca nu-mi permit, doar ca vin vremuri interesante :)) E un pic anormal sa ajungi sa dai pe o factura la curent aproape jumate din chiria in unul din cele mai scumpe orase din Europa. (Chiria e 1500, momentam am noroc ca am negociat inainte de explozia din ultimul an – in jurul meu nu mai gasesti cu mai putin de 1800).

  21. #53

    Populația s-ar descurca ea – vorba vecinului de deasupra, destui dintre noi au prins și anii ’80. Punem o flanelă, facem duș la 3-4 zile. Majoritatea vor tăia de la alte cheltuieli: nu mai mergem la munte iarna asta, punem 20 de cârnați în loc de 100 pe masa de Revelion, cauciucurile mai țin încă o iarnă, de Crăciun ăla micu o sa se mulțumească cu o tabletă second hand.

    Problema mare e la consumul industrial. Dacă n-ai curent si gaze, închizi șandramaua și trimiți oamenii în șomaj. Atunci situația devine cu adevărat gravă.

    11
  22. #54

    am mers azi cu tramvai 36. dus la 3-4 zile ar fi o imbunatatire clara pentru calatorii din el

    6
  23. Aici în NV sălbatic, Baia Mare mai exact, noi nu mai avem sistem centralizat din 1991. Toată lumea e le centrală pe gaz proprie. Unii au de scară și cam asta este. De exemplu eu, anul trecut la un apt de 72 mp, temperatura constantă 22 Gr am platit cel mai mult 360 Ron. În luna ianuarie. Blocul e izolat, mi-am schimbat geamurile anul trecut, ne-am pus tripan, am termostat, aerisim etc. Problema e că nu tare vrea consoarta să scădem sub 22

    6