Bine, știu că unii dintre voi cred și în homeopatie, gen oscilococcinum, NMG, vă trageți pe mână de deochi în timp ce spuneți tatăl nostru ȘI SIGUR FUNCȚIONEAZĂ, știți că mălaiul cald pe piept trage răceala iar ceapa tăiată la capul patului te vindecă de tuse măgărească, aveți un cristal vindecător care v-a scos de multe ori din necaz și aveți o relație specială cu dumnezeu, care v-a ajutat și v-a fost alături. Nu vreau să ne contrazicem pe de astea.
Altceva vreau să vă întreb.
Credeți în chestia asta cu uleiurile esențiale? Mă gândeam la asta sâmbătă, nu știu de ce, realizând că nu am avut niciodată curiozitatea de a căuta pe google ce rahat sunt și la ce folosesc. (în paranteză fie spus, acum câțiva ani, aveam o răgușeală de care nu mai scăpam deloc de vreo 6 luni și, având ca background moartea tatălui meu de cancer la gât, gata, ȘTIAM că am cancer și aia e. Și mi-a dat soacră-mea o sticluță cu ulei de eucalipt, cred, mi-a zis să pun într-un vas cu apă fierbinte și să pun capul deasupra, învelit cu un prosop. Cred că am făcut de vreo 3 ori și nu am mai avut nimic)
Dacă sunteți comentatori cunoscuți și nu vreți să fiți apăreți cu identitatea reală din site, puteți să o spuneți anonim. Chiar sunt curios de o discuție și păreri pe tema asta aici, unde suntem relativ inteligenți, nu pe pășunea de pe facebook.
NOU
pentru mine singurul ulei esential e WD40
NOU
Uleiurile de eucalipt și mentă le găsești și în dropsuri gen Strepsils, Halls, deci funcționează.
Una e să recomanzi ulei de eucalipt sau mentă în decongestionarea nazală și efect se calmare a tractului respirator superior și alta e să recomanzi ulei de vulpe în infecții bacteriene.
NOU
Strepsils sau Halls nu funcționează pentru ca au uleiuri esențiale, hai sa fim serioși 🙂
Fiecare dintre pastile are una sau doua substanțe antiseptice care fac treaba aia bună daca e cazul.
NOU
0-30W. Ulei esential, daca vrei sa functioneze motorul.
NOU
Sincer, uleiurile esențiale fără tantra sunt ca tămâia fără acatist.
NOU
Eu folosesc, ptr răcelile lui fii-miu, ptr durerile de cap ale mele și mai ales ptr stările de anxietate. Nu pot sa stau sa explic în detaliu aici ce efect au asupra receptorilor și de ce ma calmează pe mine un ulei difuzat în casa sau dat pe piele, dar o face. Și ptr mine e de ajuns
NOU
Am o colegă cu probleme la nervul trigemen, o veselie. Cumva o ajuns la doterra și o început să se dea pe față în zona dureroasă de ziceam că se imbalsameaza dinainte de vreme. După o vreme, ceva 2 săptămâni, i-a trecut. Concluzia ei: uite m-am dat și mi-o trecut. Cred că și dacă murea zicea că i-a trecut de la uleiuri.
NOU
probabil efectul a fost de la masaj, nu uleiuri. acum o luna am intepenit grav de spate si dupa 3 sedinte de masaj si 3 saptamani de kineto sunt ca o floricica de primavara.
NOU
Sunt bune ca pastila placebo. Oamenii cred cu atata tarie ca functioneaza incat se vindeca de la sine. Ar trebui facut un studiu in directia asta. Credinta in vindecare.
NOU
Mandea, poti sa imi spui exact ce ulei foloseste si cum? chiar sunt interesat, ms.
NOU
Eu nu inteleg de ce trebuie intervenit si spus e de la masaj…eu fac masaje de toate felurile de ani de zile si tot nu am scapat de durerea de cap de mai bine de 10 ani. Daca la unii a functionat ceva trebuie neaparat contrazis. Sunt o persoana care crede de asemeni in doctori si iau cu pumnul pastile la nevoie, dar totodata am vazut cum copilului ii trec muci, dureri de dinti, stari de febra sau voma cu produsele homeopate. Nu cred ca e vb de placebo sau alinierea planetelor. Si daca am mers la medici pt durerile de cap si i a durut undeva de ce am eu…atunci din disperare am incercat sa gasesc alte solutii cel putin sa faca mai suportabile durerile, chiar daca nu trec. Puteti sa ma condamnati ca sunt un vraci pt copilul meu chiar nu mi pasa. Sa fiti sanatosi si cu mintea deschisa.
NOU
mai spune-mi despre problema cu trigemenul, sunt foarte interesata. cu ce se dadea?
NOU
@mircea Zice că făcea ceva combinație (blend) cu on guard, mela, tămâie și lavandă. Cică inițiații în doterra știu să să-l dilueze cu ulei de cocos sau măsline. Ea folosea cam 5-6 picături din fiecare.
Nu mi-a zis dacă trebuie și ceva invocații sau interjecții…
NOU
Dudes&Dudettes nu doresc nimanui dureri de trigeme.Prin peripetiile mele medicale am avut si d astea si cand ai asa ceva incerci ORICE.
Am incercat inclusiv uleiuri de gen dar nush sigur ce efect au avut deoarece am avut noroc(sau ceva) ca durerile alea nenorocite au disparut asa cum au aparut…Brusc.
Stiu ca ma indopam si cu carbamazepine si alte 2 chestii dar nu stiu sincer ce a ajutat(daca a ajutat ceva)
NOU
Nu exclud ca au si calitati, dar nu o sa am niciodata rabdarea sa le aflu. Utilizatorii lor sunt mai fanatici decat oile lu’ Olivia Steer, martorii lu’ Iehova si MLM-istii la un loc. Cand ii auzi cum racnesc ofensati ca vrei sa afli mai multe detalii si nu crezi aprioric in licorile lor, o iei la sanatoasa si nu te mai uiti in urma.
NOU
Nu-ți bate capul cu ei.
Cunosc și eu din ăștia cu ulei și păpădii, care se vindecă de orice și dă Dumnezeu și măicuța Domnului să le meargă calculatorul. Din partea mea să crape toți.
Mă paște de o săptămână o durere de stomac, pe care o pun pe seama gastritei și a helicobacterului. Am primit sfat de la cineva să iau nu știu ce plm tinctură de plantă, că el bea și îl calmează când îl doare. Eu vreau să mă vindec sau să ameliorez cat pot, coae, nu să acopăr durerea. Iau și Nurofen când mai am. O migrenă sporadică, dar dacă doare continuu mă duc la doftor. Dau și cu ulei esențial când și când, dar ăla calmează momentan, până trece suficient timp ca tratamentul alopat sa își facă treaba.
Mda, merită bătuți cu un rug umed.
NOU
Nu lua bre Nurofen când ai durere de stomac, e ca și când ai pune gaz pe foc. Antiinflamatoarele nesteroidiene de care ține Nurofenul cresc secreția de acid clorhidric și scad apararea stomacului (nu te iau acum cu ciclooxigenaza 1 și respectiv 2, cauți mecanismul daca te interesează). Daca vrei sa acoperi durerea poți alege altceva, gen algocalmin sau paracetamol, pentru scăzut aciditatea ceva din grupa omeprazolului – in fine, ideea e că există alte opțiuni, cel mai bine discuți cu un medic. Dar nu îți face bine Nurofen când ai gastrită.
NOU
Am ajuns la concluzia că oamenii, dar mai ales femeile 35-40+ trebuie să o ia pe o cărare care se transformă în fanatism, de regulă în domenii medicale sau religioase. Eu încă mă țin. Am 3 prietene dotteriste (o poală de bani sticluțe alea) care au încercat să mă facă bine de diverse. Am dat cu sfințenie și n-a mers. Cred că astea merg neapărat luate cu credință, altfel nu își fac efectul
NOU
Eu nu cred ca uleiurile esentiale te pot vindeca de ceva, poate doar sa mascheze unele efecte. Sotia e de alta parere, dar macar miroase frumos in casa.
NOU
Ca orice planta din care facem ceai care ne ajuta sa trecem peste o raceala, si uleiurile esentiale au de multe ori efecte pozitive. Inhalatii, cum ai facut tu de ex.
Sau efecte benefice asupra sistemului imunitar.
Daca avem noroc, uleiurile astea ajuta corpul sa lupte cu ceva. Dar in sine nu sunt medicamente.
Sunt mai degraba echivalentul unor suplimente alimentare gen multivitamine in cel mai bun caz.
Opinie personala. Atat.
Am des probleme cu sinusurile si mai bag inhalatii unde pun si o picatura de ulei de asta in apa aia. Mai mult de atat, nu prea.
NOU
WD-40 am mereu in casa.
Aromoterapia functioneaza, insa nu petru boli. Amelioreaza ceva simptome, iti da o stare de bine, dar cam atat. De aici pana a renunta la medicina in favoarea uleiurilor…
Stiam o tipa care ajunsese sa dea cateva sute de lei pe o sticluta de ulei de la nu stiu ce marca, cica alea erau the shit. cred ca m-a pierdut pe la “si asta de tamaie a fost DOAR vreo 400 de lei” nu mai stiu sincer daca 400 era suma, dar era clar in ce directie merge. Pacat, era simpatica foc cand tacea
NOU
Dacă se phooteh, nu știu de ce kkt ți-ar păsa ce uleiuri inhalează. De deșteaptă e frumoasă.
NOU
@Ionut M: don’t stick in creazy. Sunt destule care nu sunt nebune care de phoot.
NOU
Le mai folosesc din cînd în cînd să mai schimb mirosul de bășini din casă…
”-Tataie, sînt bune la ceva ceaiurile astea?
-Sînt, nepoate. Uite, băiatului i-am luat mașină, fetei un apartament…”
NOU
Nu cred, ci stiu ca au efect pentru unul dintre copii, cel nascut prematur la 34 de saptamani. Cand raceste, vreo 2 seri la rand pun un vas cu apa fierbinte in camera, in care torn picaturi de ulei esential de eucalipt/cimbrisor si ii trec mucii. Noaptea pun pe o batista pozitionata langa pat picaturi de eucalipt, il ajuta enorm sa poata respira pe nas. Pentru tuse, tot la el are efect doar siropul de patlagina, dupa 3-4 lingurite expectoreaza bine si apoi ii trece tusea. Orice alt sirop din comert nu isi face efectul. Cu al doilea copil nu avem acelasi noroc, dar nici nu e asa de sensibil la raceli din colectivitate. Pentru stari de gripa noi folosim biosept plus, are extract de cuisoare, e foarte puternic, dar administram cateva picaturi pe o lingura de miere pe care o inghitim rapid si apoi bem o cana de apa. Dupa 1 zi deja simtim efectele, e mult mai eficient decat teraflu sau alte plicuri cu prafuri antitermice.
NOU
Bre, dacă nu crezi în medicamente cu diluție mai mare (adică alea homeopate) cum să crezi în uleiurile esențiale care dau doar miros?
Măcar alea cu diluție mică funcționează pe sistemul placebo sau dacă problema (alergia, sau ce o fi) este una la început
NOU
deci tu crezi ca functioneaza unele care au 0 substanta activa, dar nu intelegi de ce ar functiona unele cu o cantitate mica de substanta activa…
NOU
Varianta scurta: da, cred ca uneori, in anumite conditii, uleiurile esentiale isi fac treaba!
Varianta lunga: N-am crezut in homeopate, n-am crezut ca fac ceva, orice, pana n-am vazut ce efect aveau asupra lu’ fiica-mea la racelile mai usoare – belladona scadea singura febra (pana in 38), oscillo luat la cateva ore scadea vizibil starea de raceala in max 1-2 zile, etc. Da, la racelile mai serioase incepeam cu medicamente pe baza de plante si ajungeam la antibiotice doar daca era maxima nevoie.
Idem si cu uleiurile. Pana la urma nu-s nimic altceva decat tratament pe baza de plante. In cazurile light, sau ca supliment fata de un medicament, in anumite situatii, pot imbunatati starea de sanatate. De exemplu peppermint de la doterra (dar poate fi si alt brand) pus in palma, acoperit fata si inspirat adanc imi elibereaza sinusurile mai bine ca orice bixtonim, desi efectul e pe durata mai scurta. De asemenea, cred ca ajuta si la psihic, unele din ele avand atat efect placebo cat si efect calmant (de ex lavanda).
Nu-s nebun, nu cred ca in cazurile de UPU si boli terminale ajuta la altceva decat psihic, cu siguranta acolo vrem medicina traditionala sa-si faca treaba.
Nu veniti cu hate, nu incerc sa conving pe nimeni, nu vand nimic. Mi-am expus experienta personala si atat.
NOU
@Arthur: fara suparare, dar tu dai antibiotice in functie de “gravitatea racelii”? Adica vedeai tu ca nu functioneaza plantele si incercai cu antibiotice? Sau foloseai Bixtonim pentru desfundarea nasului? Si de ce ai vrea sa scazi “febra pana in 38” la un copil? E ok ca folosesti remedii naturiste, pana la urma tu decizi ce faci cu banii tai, dar cand treci la chestii medicale iti recomand sa vorbesti cu un doctor inainte.
NOU
@ Danyzus: prietene, antibioticele, ca de altfel totate tratamentele primite, au fost date de catre doctorul curant al fetitei. Nu, nu dau antibiotice dupa ureche, daca de asta iti era frica. De ce vreau sa scad febra de 37.8-38 e treaba mea, nu a ta.
NOU
Cred ca miros frumos si anumite combinatii improspateaza placut aerul ;). Unele mai sunt bune pentru masaj sau pentru baia cu spuma.
NOU
mie imi plac uleiurile esentiale, sunt bune de amestecat in apa pe care o arunci in pietrele de la sauna (de obicei folosesc eucalipt, menta, citrice, fum, lavanda, gudron, mesteacan, pin etc.), dar nu folosesc trebuiri de la YoungLiving sau alte MLM-uri, ci treburi facute special pentru sauna (Ememdo si Rento in general). le folosesc ca imi plac cum miros, fara vreun scop terapeutic, desi alea cu mentol/eucalipt mai si desfunda nasul ca asta face mentolul.
NOU
La cristale regula e simpla, daca te atrage cristalul din prima, e alegerea potrivita. O sa aiba efect asupra ta, acum mai greu de inteles ce fel de efect benefic… poate pur si simplu iti incanta privirea de fiecare data cand il vezi. Mi-a explicat odata un Shaman dintre Carpati, incearcand sa-mi vanda niste flori de mina pe sub tejghea.
La uleiuri esentiale, daca nu-s niste cadane in jur nu stiu ce sa zic… cred ca au efect mai light.
NOU
Nu am avut niciodată răbdare sa citesc beneficii și sa ma informez, dar clar tre’ sa aibă niște beneficii folosite corect și ca ADJUVANTE, nu ca tratament ca atare. De ex stomatologii folosesc ulei de portocale când lucrează pe canale, nu știu exact ce fac cu el, dar zic ca e bun. :)) Bine, atenție, folosesc ȘI ulei de portocale, nu e el tratamentul principal. Exista clinici mari care combina tratamente holistice cu cele clasice. Cred ca îmbinate pot sa meargă frumos mana în mana. O prietena, atunci când ii fac muci copiii, dacă nu e grav și cu febra și cu nevoie de doctor of course, le face nu știu ce frecții pentru desfundat nas cu uleiuri doterra, alea de costa o grămadă o sticluță, și ia din timp simptomele. Nu i-am văzut copchiii răciți și cu muci vreodată, ea știe dacă face bine ce face, cert e ca dacă e nevoie de medic, merge la medic, nu e spălată pe creier. Uleiurile astea n-au cum sa nu aibă beneficii, dar sunt nocive când ajung pe mâinile celor care cred ca pot înlocui cu ele medicina tradițională.
NOU
Pe timpul lui ceașcă am făcut un tratament de ala pentru răceală, dacă nu ma înșel tot cu eucalipt, ceva mentolat puternic oricum.
Prescripție cu rețeta de la medic.
S-au desfundat sinusurile instant 🙂 daca o fi avut si alt efect habar n-am , de răcit răcesc in continuare periodic, n-a fost nici o diferență de genul ca nu mai racesti
NOU
fa o cura de cateva luni de tinctura de propolis
NOU
Ati cam luat – o pe ulei…
NOU
Am probleme cu nasul care mi se infunda destul de des si nu pot respira calumea. Ca sa mi se desfunde folosesc ulei de la Doterra iar pentru dureri de cap folosesc tot asa un ulei tot de la doterrra. Pentru mine functioneaza… nu am folosit pentru alte chestii.
NOU
Off topic – ai trecut la mustață cum se spune de a deveni ipohondru. Când te apropii de vârsta avută de unul din părinți, care a murit prematur de o boală, orice simptom pe care îl ai riști să îl interpretezi așa, că și tu…
NOU
Folosesc destul de des uleiuri esentiale.
Le folosesc doar pentru ca miros frumos, schimba mirosul destul de repede in toata incaparea … si dureaza … Habar nu am daca au si efect benefic, defapt in afara de eucalipt care desfunda nasul, nu am simtit nimic deosebit.
In teorie ar trebui sa functioneze ceva, dar putin de tot (gandeste-te ca pui ulei esential de canabis – daca ar exista – te-ar lovi inspiratia, dar putin 😀 )
NOU
Oala cu apa fierbinte e un fel de sauna saracului, trista dar eficace!
NOU
Mi-a pus un baiat la service ulei esential si mi-a transformat Toyota in BMW full fara piele km reali boss. Cum sa nu cred?
NOU
Eu unul, daca pot evita medicamentele, o fac. Sunt multe chestii din viata de zi cu zi care se pot rezolva cu un ceai, cu ceva tincturi (uleiuri esentiale cum le zice astazi) de plante etc. Pina la urma, au fost folosite sute de ani. Nu spun ca tratam cancere cu mamaliga vartoasa dar o mahmureala, varsaturi, diaree se pot termina cu plante. Legat de raguseala ta, orice bomboana din aia pentru dureri in gat are in compozitie eucalipt. Ma gandesc ca uleiul in mod sigur are o concentratie mai mare si din cauza asta a functionat. Ma uitam la acupunctura ca la ceva exotic care se face asa, sa o incerci si pe asta. M-am dus la medicul de familie cu o criza de guta, nu puteam pune piciorul in pamant. Pentru cine nu a avut asa ceva, durerea de masele este parfum. Nu stiam la momentul ala ce am. Mi-a spus direct ca poate fi guta, mi-a luat sange pentru analize, dar, m-a intrebat daca vreau sa incerc acupunctura pentru durere. Avea omul tot ce trebuie, asa ca m-am trezit cu 3 ace in muschiul dintre degetul aratator si degetul mare de la mana. Dupa 45 minute in care m-am holbat la ace si m-au trecut toate transpiratiile pentru ca le detest, am plecat ca nou, asta dupa ce eram de cel putin 24 ore pe antiinflamatoare. Guta s-a confirmat si in urma analizelor. Am observat involuntar, cand se mai trag de tricou, fotbalisti de nivel foarte inalt cu urme de ventuze pe spate. Se pare ca revin in forta in cadrul unei cure de detoxifiere. Concluzia? Nu strica sa fii deschis sa incerci si altceva.
NOU
Ah, ce interesant, uite-aici o poză proastă cu nefrologul Paul Tatomir povestind despre rinichii necrozați ai unei gagici care-a făcut un „tratament de detoxifiere” de la Dacia Plant.
Presupun că pentru nefrologi în mod special cuvîntul „detoxifiere” folosit în contexte „holistice” e deosebit de amuzant.
imgur.com/a/3gEgN5d
NOU
cand aud proaste de astea vorbind despre detox, imi vine sa le iau la omor.
NOU
Nu. Folosim doar ca ne place cum miroase. Cel de menta e genial. Dar cam la atat se rezuma folosirea lor. Le punem intr-un pulverizator cumparat de la Lidl si miroase in toata casa frumos. 😀
NOU
Ca apa sfintita, nici n-ajută, nici nu strică.
Sistemul prin care se vând unele esențiale este un mlm clasic, toată lumea câștiga, pacientul pierde
NOU
Da. Miros frumos. Unele.
NOU
Fix același comentariu ma pregăteam sa-l las și eu, dar scris fix la fel.
NOU
@C: numai ca Maddame nu se gandea neam la gagici.
NOU
Intamplator, unele da. Testat pe propria piele, pe uz extern, nu discut de uz intern.
Uleiul de cimbru de exemplu, din poza de mai sus, testat pe propria piele, inchide rani mici care supureaza si sunt infectate cu ciuperci si sau stafilococi. Cimbrul se pare ca este toxic pentru ele deoarece este antiseptic (en.wikipedia.org/wiki/Thyme)
Acum sa nu ne hazardam in concluzii, in spate e un marketing foarte puternic care poleieste orice kkt cu aur si brusc ai panaceu universal, vezi propolisul, care vindeca tot, zica-se.
NOU
eu aveam un fel de neg pe palma, recurent, care nu trecea. il taiam cu unghiera de ramanea gaura si crestea la loc. mi a trecut dupa ce am pus niste chit la ferestrele unui balcon. dupa aia am aflat ca chitul are ulei de in in compozitie
NOU
Ti-a trecut negul pt ca cineva acolo sus a vazut ca nu prealenevesti!
NOU
E bine ca ai prins esentialul 🙂
Intotdeauna va exista un echivalent modern, dar asta nu elimina proprietatile uleiului respectiv. Intrebarea ta era daca functioneaza.
Ramane sa alegi ce preferi, ceva traditional sau ceva modern.
Daca racesti, o supa de pui te va ajuta, la fel si un nurofen. Uleiul esential de supa, va functiona ca sa zicem asa.
Daca iti rupi piciorul, ar fi bine sa de duci la medic, nu sa stai cu frunze de varza pe rana.
NOU
Nu cred in ele, sincer par un fel de cult.
Posibil ca unele sa amelioreze putin unele chestii, nu stiu. Sa vindece ceva grav clar nu.
Probabil ca uleiurile de menta iti desfunda nasul pe moment dar nu o sa iti vindece raceala. Cam asa cred eu ca functioneaza.
Dar sigur pot face si rau unele si nu cred ca partea aceasta este cunoscuta de oameni. Stiu ca la gravide copii mici animale sunt contraindicate unele uleiuri.
Ma enerveaza maxim oamenii care incearca sa ma convinga sa cumpar (e mai rau ca avon si oriflame sincer) ca sa faca comisioane.
NOU
Da, ajuta la unele afectiuni care nu sunt cronice, si sunt usoare (durere in gat, unde ajuta si bomboanele)…
Dar de aici la reclama care le fac “Martorii vaccinurilor” + preturile exorbitante (parerea mea, unele marci in loc de ulei esential zici ca vand platina) e cale lunga…
Da, aduc uneori si o stare de bine..dar cam atat.
NOU
Unele, functioneaza in aceeasi masura in care ar functiona si ceaiul. Menta de exemplu, am senzatia ca e vasodilatator (cred).
Cateva au proprietati, cunoscute de mult, si daca nu le iau ca supliment alimentar, mai fac aromaterapie cu ele sau, cum ai facut tu, infuzii. Eu faceam de mica infuzii cu plante, imi desfunda nasul, porii, rau nu au ce sa faca daca nu exagerez. Dar cam atat. Nu Doterra sau alte minuni, ci strict anumite substante care sunt deja cunoscute/cercetate si folosite in domeniul medical.
A, si uleiul de citrice e foarte bun pentru gonit pisica, il uraste
NOU
Uleiurile esențiale , că și suplimentele alimentare, sunt noua formă de șarlatanie medicală, tolerată și cred, uneori, sprijinită de statul român prin lipsa să de reacție și reglementare a domeniului medical. În marea majoritate, sunt parfumuri de sinteză chimică, ambalate ca și naturale. Poate la unii funcționează, ca și placebo, eu singura lor utilizare logică am găsit-o în saloanele de masaj erotic, să dea impresia unei ambianțe tantrice.
NOU
Acum vreo 8 ani am ramas cu o tuse seaca dupa o pneumonie declansata de o gripa serioasa, banuiesc ca a fost vreun H1Nceva, si o cicatrice pe plamani. La recomandarea nu mai stiu cui, am luat Baraka, niste capsule cu ulei de chimen sau ce-o fi, asa mi-a trecut tusea dupa ce servisem mai multe pungi cu medicamente, siropuri si ce mi-a mai recomandat medicul.
Cum am inclinatie spre meditatie si alte practici catalogate ca tulburari schizofrenice, din cand in cand ma mai duc pe la herbalisti chinezi, au avut aia niste combinatii de plante cu care m-au scos din dezechilibrele care vin la pachet cu fibroza chistica. Am facut un tratament de 3 luni cu fierturi de-ale lor si nu mi-au mai aparut chisturi de atunci. Oamenii au fost cinstiti, mi-au spus ca n-o sa ma vindec probabil niciodata, dar ca ierburile alea ale lor o sa-mi ajute organismul sa mentina un echilibru optim. Asa a fost. Fierturile alea au facut ce n-a facut medicina clasica, doctorii nostri ma trimiteau la plimbare pe motiv ca nu au ce sa-mi faca, ca asa trebuie sa traiesc toata viata si ca am risc de cancer uterin si ca probabil o sa-l si fac la un moment dat.
NOU
Cuoana Joitzika, herbalistii chinezi sunt prin Bucuresti si daca da, unde? Multumiri anticipate!
NOU
Master Zhu Rong Fu, are cabinet de acupunctura, in functie de ce afectiuni ai iti poate prescrie tonice – sunt fie pastile, fie lichide, le cumperi de pe piata internationala, la noi over the counter exista cate ceva dar nu sunt usor de gasit fix pentru afectiunea X, nici nu e foarte popularizata treaba.
Eu am fost la clinica in China pe vremea cand se putea de unde am plecat cu un troller de plante prescrise pe reteta, aici probabil ca e mai greu sa importe amestecurile lor specifice, dar exista si variante industrializate.
NOU
Chimenul l-am prăjit înainte și am adăugat carnea de vită, să-i dea un gust aparte la gulaș.
NOU
Folosesc pt catel in draci, nu este castrat si moare de inima de doua ori pe an :)))). Au efect din ce am vazut eu la potaie :).
( nu folosesc doterra pt ca nu mi iubesc catelusu atat de mult, folosesc d’astea autohtone).
NOU
Poti te rog sa imi dai un sfat ce folosesti pt catel, am si eu aceeasi problema cu el! Am incercat sa il dresez la joint, dar nu prea vrea, cica i se usuca gura de le el!
NOU
Pt gura uscata i am luat fantana de apa .
Hai ca am ras :)))), mie mi a recomandat dra vet sa i dau nu’s ce kk de ulei cu “joint” am refuzat, e tampit si nedrogat.
Sfatul cerut fiind: 2 bucati aparate aromaterapie (de care te tine buzunaru) si ulei de levantica, flori de portocala, orice zice ca are efect de calmare.
NOU
Nu am avut, nu cred, dar vreau totuși să spun ceva. Când eram mic, cică mă deocheam pentru că eram frumos:)). Bunicii chemau o babă care îmi dadea să beau un litru de apă în care erau stinși cărbuni și care îmi masa încheietura degetului mare de la mână, recitând niște versuri.
După 35 de ani am aflat că apa aceea avea un ph peste 9.5 iar punctul acela este unul des utilizat în tehnicile de presopunctură, având mai multe roluri. Bine, bătrânii nu știau că era știință, ci credeau că versurile acelea rezolvau problema. Treaba este că într-o oră eram ca nou.
NOU
mai esti frumos?
NOU
este, este
NOU
:)))072…
NOU
Care știință? Presopunctura a ajuns știință?
NOU
Știința a evoluat doar pentru că a fost contrazisă. 🙂
NOU
Aș putea rezuma laolaltă știința presopuncturii și-a apei alcaline, în felul următor:
În limba română, atunci cînd avem propoziții completive directe, verbele de afect, de intelect, de zicere sau care exprimă percepția (cu ajutorul simțurilor) cer prezentul atunci cînd cele două acțiuni (din regentă și din subordonată) se petrec simultan. Mai exact, „Bătrînii nu știau că ESTE știință”. Pe cînd „După 35 de ani am aflat că apa aceea avea” – corect, pentru că apa din subordonată e anterioară lui „după 35 de ani”.
(Am să-ntreb la wiki dacă putem pune rezumatul ăsta la cele două domenii științifice.)
NOU
corect
NOU
Eu, odata cu sezonul rece, incep sa am dureri sinusale. Ma ajuta foarte mult inhalantul. Fix asa se numeste chestia aia mentolata, inhalant, pe care o pun intr-o oala cu apa fierbine si imi pun un prosop pe cap in timp ce inspir aburul rezultat. Dupa ce repet procesul timp de 2-3 zile, durerile dispar.
NOU
Multe medicamente au la origine plantele. Evident ca sunt mai bune, dar asta nu inseamna ca extrasele din plante nu au niciun efect. Cum nici nu inseamna ca daca folosesi in exces chestii naturale nu pot exista efecte adverse.
NOU
In trecut aveam niste crize de sinuzita ingrozitoare. Daca imi zicea cineva “da cu balega de cal ca poate te ajuta”, as fi dat, in asa hal de disperare ajunsesem.
Am scapat de ele cu un antibiotic extrem de puternic recomandat de medicul de la medicina muncii la ca ajunsesem la el in timpul programului ca imi era extrem de rau si la medicul de familie prindeam programare abia intr-o saptamana. Cred ca depinde cat de disperat esti si cat de grava e dracia care te chinuie.
In alta ordine de idei, pentru nas infundat/gat suparat, au facut minuni o ceasca de tuica TARE fiarta, cu piper, menta si miere. Daca nu va place eucaliptul strainez, sunt si pe aici “eucalipti” care functioneaza.
NOU
Cred ca exista un sambure de adevar care s-a transformat intr-o afacere de succes…pentru unii. Chiar cred ca anumite uleiuri amelioreaza anumite afectiuni usoare mai ales daca intervine efectul placebo.
DAR toata treaba asta a scapat de sub control, s-a transformat intr-o secta. Cunosc o persoana care baga mana in foc ca vindeca cancer, sau ca l-a scapat le fi-su de autism (intre noi fie vorba nici n-are, e doar mega razgaiat). Cum in viata coincidentele sunt rare, tipa e mega antivax, nu baga in ea substante toxice si netestate. Imi vine sa rad cand imi zice asta o fumatoare, mai ales ca s-a si tunat cu niste botox si acid in buze.
Deci nu am o parere extraordinara despre cei care cred cu sfintenie in asta. Majoritatea vorbesc despre cum big pharma nu lasa uleiurile sa vindece lumea, dar ignora sa vada cum fac parte dintr-o schema piramidala care sifoneaza banii credulilor.
E un documentar pe Netflix legat de asta: Nesanatos parca. Un episod e dedicat uleiurilor
NOU
In general, cam orice cu aburi ma ajuta la nas infundat si tuse seaca, indiferent ca-i ulei de cutare sau ceai de nustiuce. Mai folosesc un difuzor din ala mic pentru cand e prea uscat in casa, dar n-am stat cu nasu-n el. La tuse mai merg si chestiile care “aduna” flegma (aia mai silosi sa ma scuzati), probabil de-aia mierea si/ sau lamaia “se dau la tuse”.
Ce n-am incercat niciodata si nici nu-s curioasa: ventuzele.
In rest, tuica fiarta cu zahar si ceva boabe de piper merce BRICI! Care mamaliga vartoasa, bai? TUICA FIARTA E BAZA!
NOU
Cand iese un “ventuze” din gura(!) lu’ DeeDee…
NOU
@DeeDee, aia fiarta de 2 ori in alambic e buna si rece!
NOU
Stai sa-mi pun 3 dorinte…
NOU
Da. Ulei esential de bergamota, presat la rece, 2-3 picaturi peste 2 lingurite de Assam, Keemun sau Darjeeling si iese un Earl Grey demn de Picard.
NOU
Eu folosesc Doterra pentru copii. La dureri de burtica, la raceli – sa poata respira noaptea, sau la julituri usoare sa grabim vindecarea.
Si mama a folosit uleiul digestiv cand a inceput sa ia medicamentele pentru diabet. Unul din efectele lor secundare e ca dormi pe wc….cu uleiul asta putea si ea sa functioneze si sa iasa din casa.
Intre timp am schimbat uleiul cu un probiotic, nu stiu ce efect au combinate cu pastilele asa ca le folosim cu moderatie.
Ca adjuvant si pentru chestii light sunt ok.
NOU
În mod normal nu aș fi crezut în așa ceva, dar am avut o experiență personală care mi-a schimbat un pic optica: am avut o gagică care mi-a explicat că mă simt rău și dacă o s-o tin tot așa o să fie nasol, așa că m-a dus la un specialist chinez care mi-a aliniat chakrele și după aia nu am mai avut nimic, m-a însănătoșit brusc. Una peste alta a meritat.
NOU
eu tin chakrele reglate permanent ca ma pupa Exarhu pe ele dimineata si se revegoreaza instant
NOU
Trebuie sa fii cel putin naiv sa crezi ca uleiurile au vre-un efect, totul este pura abureala ca sa mai castige niste sarlatani bani.
NOU
La mine funcționează uleiul de ghimbir. Pentru eliberarea căilor respiratorii fac aceeași procedură, pun câteva picături într-un vas cu apă fierbinte și stau 2-3 minute cu prosopul în cap deasupra vasului. Funcționează mai bine decât orice tip de picături nazale.
NOU
folosesc uleiuri esentiale doar pentru mirosuri placute in casa/birou. in rest, pentru afectiuni sau boli… nu stiu ce sa zic. nu cred in “puterea lor tamaduitoare” – dar ma gandesc ca, in fond, totul se rezuma la chimie, ca si in cazul medicamentelor(si uleiurile contin substante care pot da nastere la diferite procese si reactii chimice, in interiorul organismului).
dar nu, nu le’as folosi strict sa tratez vreo boala.
NOU
dar de MLM-uri gen YoungLiving care vand uleiuri la supra-pret ce parere aveti?
NOU
Tai 2 felii subtiri de telemea, le presari cu nitel piper si pui -esential- niste ulei de masline peste ele!
Sunt bestiale!
/end troll
NOU
Am dat o data, fara sa vreau peste un video cu Dr Mihail Pautov invitat la rahatul ala de emisiune a lu’ Maruta. Nu dezbat aici moralitatea emisiunii si nici daca doctorul ala e bun sau praf. Dar ce prezenta acolonin legatura cu uleiurile esentiale era de bun simt si cat se poate de logic.
In mare, omul spunea ca uleiurile astea sunt bune ptr relaxare, dar nu au cum sa vindece o boala care isi are cauza in interiorul corpului (sau ceva de genul asta). Adica, cum sa treaca uleiul ala prin atatea straturi de derma, epiderma, etc, cand aceste straturi au rolul sa ne protejeze de orice factor din exterior – logic, nu!?!?
Cine este curios poate cauta pe YouTube videoul respectiv.
Oricum, din experienta proprie, stiu ca uleiurile astea au un singur efect. Cand se dadea nevasta-mea cu un cocktail denasta din vreo 10 uleiuri pe tot corpul, ma duceam sa dorm in alta camera – mirosea de parta vroia sa scape de toate insectele si animalele de pe planeta la un loc :)))
NOU
Dupa cum se vede, si reusea!
NOU
Buna! Cred că ajută, exista medicamente realizate din uleiuri esentiale. Le am folosit cu succes la somn, răceli/sinuzite, arsuri ușoare, inflamații. Însă nu înlocuiesc vizita la medic și nici tratamenul medicamentos atunci cand e necesar. Sănătate sa fie, din belșug
NOU
PS: nu am încredere în dezinfectantele pe baza de uleiuri. Tot alcoolul mi se pare a fi baza:))
NOU
Mi-am pus ceva sperante in uleiul esential de cbd, pe baza a ceea ce au experimentat alti prienteni, dar la mine nu prea merge. Cica merge doar la aia care nu sunt desensibilizati deja ¯\_(ツ)_/¯
NOU
i got your reference
NOU
Eu nu cred si nu le folosesc sa ma tratez de nimic cu ele. Am observat mai ales printre mame o adevarata frenezie cu uleiurile de zici ca au descoperit vreun panaceu.
NOU
Caz concret: eu.
Anul trecut in noiembrie am fost diagnosticat cu tiroidita suba cuta si basedow, ambele in acelasi timp. Aveam o durere de gat puternica, care nu trecea nici cum (normal, m-am plimbat de la un medic la altul pana si-au dat seama ce am.
Primul endocrinolog: prednison (cantitate sanatoasa) si pe urma vedem. M-am speriat de la efectele adverse si am mers la alt endocrinolog, recomandare de la cineva
Acolo supriza, mi-a zis sa incerc cu uleiuri si gemoderivate (extract de mai mult plante) + 1 luna de thyrozol (cantitatea minima pe zi, 5 MG in total). Am zis ca nu am ce sa pierd, doar sa mai rabd o saptamana de durere.
Fast forward – la inceputul lunii septembrie am fost declarat sanatos. va trebui sa repet analizele dupa 6 luni.
ALt caz: fetita: a facut tratament cu antibiotice de 3 ori, nu scapa de o infectie urinara. Dupa 2 luni de gemoderivate era ok.
Nu poti trata orice boala, dar probabil ca la unele ajuta.
NOU
Folosește soția la copii, foarte bune pentru afecțiuni respiratorii, tuse, probleme digestive. Și difuzor și Roll on.
NOU
Studiile zic ca sunt o vrajeala:
www.maturitas.org/article/S0378-5122(12)00006-0/fulltext
Cel mai nasol e ca nu exista control pe ele si nu stii exact ce au in ele si cum sunt facute, eu am alergii.
Am fost la un prieten acasa avea perfuzor dala de ulei, in 20 de minute m-am topit ma luase ameteala imi era rau mi s-a inclestat gatul. M-am simtit la ca gazare nu mai puteam sa vorbesc eram gata sa chemam salvarea, abia ne-am dat seama ca era de la perfuzor cand ne-am mutat in alta camera si mi-am mai revenit.
Pe eticheta uleiului ulei limoncelo si atat, fara sa zica ce alti compusi are, totul natural……
NOU
Nu.
NOU
Eu le folosesc de 3 ani. Raceam foarte ușor și aveam probleme de digestie. După 2 luni de la prima folosire nu am mai avut nici o problema de sănătate. Nu am mai luat nici o pastila de atunci în condițiile în care, înainte aveam stocuri în casă. Într-adevăr, sunt cam scumpe cele de la doterra dar nu îmi iau pachetele complete ci doar 3-4 tipuri.
NOU
Da, cred in chimia din spatele uleiurilor esentiale. Multi compuși chimici care intra in compozitia acestora au proprietati (demonstrate in vitro, ex vivo) analgezice/ antiinflamatoare/ antibacteriene/ antifungice/ anxiolitice/ antidepresive, etc. Acestia sunt direct responsabili de aroma, proprietatile terapeutice si toxicitatea uleiurilor esentiale.
NOU
Intreb si eu sa nu mor prost: care e treaba cu esentialu? Adica cu ce e mai smecher uleiul esential de cacatcumac fata de uleiul de cacatcumac?
NOU
aia intreb si eu…:))
NOU
scintillasilk.blogspot.com/2013/04/diferenta-intre-uleiurile-esentiale-si.html
NOU
Eu folosesc cu succes ulei esential de pruna, macerat bine si daca se poate dublu distilat. Face minuni.
NOU
In 2019 am avut o problema de sanatate cauzata de un minunat streptococ betahemolitic tip b ( sau c, imi joaca memoria feste) care desi este declarat natural sensibil la penicillina.Dupa 2 luni de penicillina in spitalul de infectioase(echivalentul a 2 ture de tratament , pentru ca dupa 1 luna ” mi-a trecut” dar dupa nici alte 7 zile de la finalul turei 1 de ratament a “revenit”), inca nu reusisem sa ma descotorosesc de strep dupa 2 ture full de tratament.
Am trait pe pielea mea experienta spitalelor romanesti in ambele internari..primul pavilion la care am fost internat era impecabil, dubios de nou si curat pentru un spital celebru pentru stilul interbelic. De aia am si mers cu capul inainte si la tura 2 de tratament – dar a 2a oara m-a lovit realitatea celor 12 paturi intr-un salon, toate ruminate, cu diverse boli ( toate ducking contagioase) si am apelat la toate pilele posibile sa nu fiu internat, ca sa nu ies cu mai multe decat am nevoie. Nu am reusit, din pacate, sa raman doar cu strep-ul…Clostridium difficile este ceva ce meritau criminalii :)) iiiiiin fine.. pe ultima suta de metri de speranta ca mai pot scapa de streptococcus-ul vietii, am apelat la un homeopat ( celebru in breasla celor care cica ar practica ” ce trebuie “) , pentru ca nu aveam nimic de pierdut. Nu ma asteptam sa rezolv o problema atat de dificila cu ..dilutii.Dar am avut norocul de a scapa de durerile groaznice de gat.Nu cred in uleiuri esentiale, dar daca abordarile mele standard nu ar da rezultate, fucking count me in macar sa incerc , mai mult decat sa nu mearga what can go wrong?
Sorry for the long comment
NOU
Problema cu homeopatia nu-i că nu funcționează (fiindcă n-are cu ce), ci că unele leacuri homeopate au, în mod clandestin, diverse ingrediente active, uneori în concentrații zdravene, tocmai ca să-i convingă pe nefericiți cu probleme de-astea că homeopatia funcționează. Se mai descoperă pe la controale, se mai scriu articole, dar știrea trece, bolovanii rămîn.
NOU
Ona, de-acord. Dupa ce mi-am revenit,am inceput sa vorbesc despre asta cu alti curiosi in ale alternativelor si am auzit povesti horror.. inclusiv despre omuleti cu cele mai rele complicatii la inima( fix de la steptococul asta) care au fost imbatati cu apa rece . M-am dus in secunda doi sa imi spuna si un test ca sunt ok, iar abia dupa ce am primit negativ, am decis ca pot recomand homeopatu-mi.
Sanatatea e cea mai importanta.
NOU
Răzvan, adică te-ai testat pe tine ca să afli dacă leacurile homeopate conțin substanțe active? Pentru că altă legătură cu comentariul meu nu prea văd. 🙂
Homeopatele nu conțin nimic, nicio substanță activă, nici măcar vreo moleculă de substanță activă. În unele homeopate se includ pe șest substanțe active. Omul le ia, au efect, omul vine pe blog la Cetin și zice că homeopatia e țîță de mîță și homeopatul lui, mană cerească. (Sigur, mai ia omul și homeopate cinstite, adică zăhărel cu apă, și simte că au efect, dar să nu insistăm.)
NOU
Eu jur pe uleiul de ienupăr, a fost singurul care-a convins motanul să nu mai pișe prin casă.
NOU
Eu mai ies pe la pescuit. Am renuntat la Autan si alte asemenea. Seara si noaptea folosesc impotriva tantarilor si altor lighioane ulei de lavanda. Imi dau pe maini, brate, ceafa, gat, urechi si tample. Nu se mai aseaza nici un tantar si efectul tine 3-4h. Ma simt bine, miros frumos si dorm excelent. 🙂
NOU
Uleiurile, extractele sau tincturile conțin anumite substanțe cu efecte benefice (antibiotice, antiseptice, dezinfectant, adjuvante). Ele sunt primele forme de medicamente. Au o eficiență redusă datorită concentrației mici, creșterea rezistenței organismului la substanța sau necesită și alte substanțe adiționale. Ele pot fi folosite pentru simptome ușoare spre moderat sau adițional pe lângă medicamente, nicidecum in simptome sau afecțiuni grave. Medicamentele moderne au concentrații mai mari, mod de absorbție mai bun,unele și au și alte substanțe ce ajută sau folosesc substanța inițială îmbunătățită. De ce le zice esențiale? Marketing.
NOU
Eu folosesc vreo două pt miros plăcut puse în laptele de corp sau uleiul de migdale (astea sunt pt hidratare externă).
Mai folosesc unul “pt căderea părului”, pus în șamponul pt căderea părului (ăsta tot cade, dar încă n-a căzut tot) 🙂
Și da, d-alea de eucalipt, mentol și alte d-astea folosesc și eu la băi de abur pt desfundarea nasului, că să nu depășesc doza de bixtonim, vibrocil și altele. Băi de abur cu un amestec d-ăsta de uleiuri, spălături nazale cu apă de mare și nu mă mai trezesc noaptea sufocându-mă și horcăind. Totul asortat cu tratamentul medicamentos recomandat de medic.
PS. Folosesc cele mai ieftine branduri de la farmaciile naturiste sau Tei. 4-10 lei/flaconul.
NOU
N-aș vrea să-mi dau identitatea așa că zic anonim. Dintre toate produsele din lume, cel mai mult îmi place cum sună “Lapte de Corp” 🙂
NOU
Am folosit ulei esențial de arbore de ceai (tea tree) pentru a scăpa de o infecție cu stafilococ auriu. Antibioticul și cremele prescrise de medic nu au ajutat. Uleiul (aplicat doar extern) și-a făcut treaba în câteva zile. Atenție, nu toate uleiurile esențiale de pe piata sunt produse OK. Cele ieftine, cum sunt cele de la Fares, sunt porcării. Cele DoTerra sunt mult prea scumpe. Dar, ca regulă generală, trebuie precauție cu uleiurile esențiale, pt că unele sunt puternice și pot avea efecte negative, inclusiv la aplicarea pe piele. De evitat folosirea lor dupa ureche.
NOU
Dupa ureche – adica din auzite ? Sau dupa ureche per se ?
NOU
dupa ureche = fara cap .. oh wait 🙂
NOU
Cică după ureche se testează alergia la vopseaua de păr
NOU
Intrebarea este nepotrivit formulata. O fi careva cu altar de sticlute la care se inchina prin casa ?
Uleiurile esentiale sunt folosite de mii de ani, homeopatia este aparuta de vreo 100 de ani si are succes in principal din cauza (1) faptului ca se vinde OTC si (2)efectului placebo (plus ca preparatele homeopate contin si zahar asa ca automat te simti mai bine). Orice comparatie intre uleiuri si homeopatie este nula si neavenita.
Se pot utiliza intern (calitatea I sa zicem) sau extern. In general cele pt uz intern se pot folosi si extern dar NU invers. Cat despre efecte., pot fi si detrimentale daca sunt utilizate fara cap/sfat profesionist. Poate e vreun curajos cu gastrita pe aici sa incerce ulei de cuisoare luat pe stomacul gol, apoi sa relateze experienta? Mai bine nu, totusi.
Las un link aici daca va coafeaza cautati mai mult la unchiu Google
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9218354/
Pa pa