porc suedez

Scris de Nea Ilie de la sculărie

Uichendul trecut m-a apucat un dor de țară de-ăla amestecat cu mamă, locuri natale, prieteni care știu de ce și pofte de sărbători. Ăștia care-ați gustat din hiena străinătății știți că cel mai greu pe-afară îți este de Crăciun. Dar, lungește doamne boala pân’ s-o coace poama… că abia e Octombrie, nu știu ce am. Am mai sunat pe la părinți, pe nașul, pe un coleg, tot nu mi-a trecut. Însă cel mai mult mi s-a făcut de un șoric de porc de-ăla pârlit cu paie în curte. Și cum stăteam eu așa pregătit să mă culc neînchinat că mă bătuse doamna la table de mi-a luat și cardul de benzină, hop, apare Mișu.

Mișu e un băiat neînsurat și cu ghinion și la mașini care stă la vreo 20-30 de kilometri de noi. N-are pe nimeni pe-aici, ne-am întâlnit o dată la un târg cu licitații și ne-am împrietenit. Și intră așa spășit și zice duios:

– Să trăiești unchiule (nu suntem rude, dar așa-mi zice el), săru’ mâna doamnă (către nevastă-mea victorioasă la puluri). Uite de ce am venit, că eu vin la voi ca la mama și la tata…

Tocmai când se pregătea a mea să-i spună că n-are cum să-l mai alăpteze își luă inima în dinți și zise.
– Nu-mi mai merge mașina așa de bine, o fi de la pompa de benzină, și-am cunoscut și eu o fată și vrem să ne ducem la munte, nu-mi dați și mie o mașină? — și scoate telefonul și-mi arată o bunăciune de blondă cu față de funcționară adventistă cu ochelari, plesnind pe alocuri din nasturi de-am uitat și de datorii.

– E suedeză, unchiule, dar e fată cuminte, lucrează la noi, la monitorizare flotă. Vrem să ne ducem aici sus, în Pocono, la ski.

Bă ce jargoane are și Mișu, zic în gândul meu, la noi, la Constanța se zicea că te duci să dai la vâsle, ăsta a scos-o cu ski-ul.
Mă uit cu coada ochiului spre a mea și ea spre mine, încuviințăm amândoi din ochi (că așa se iau la noi deciziile, împreună, să nu mai creadă Aniela că sunt cățel sub șlapii de cununie) și ne mângâiem unul pe celălalt prelungind uitătura cu încă o secundă. Instant mi se aliniază piticul din creier cu porcul și zic…

– Asta e! Fii atent Mihae, te duci la munte cu suedeza ta și la întoarcere îți dau o adresă, treci pe la o fermă chiar în buza muntelui și iei un godac la vreo 30 – 40 de kile, suficient pentru pofta mea și familia noastră medie. Da-l iei viu, sun eu la manager să ți-l dea în cușcă de-aia mare, ți-l pune direct în papuc, tu doar conduci și-l rezolv eu aici în spate la hambar. Îi întind lui Mihai cheile de la Dodge-ul ăla mare și când să le ia trag de ele puțin cu sensul “ai grijă, e mașină nouă ”.

Nu știu ce fel de “ai grijă” a înțeles el că mi-a zis:
– Nu bre unchiule, stai liniștit, că mi-am luat prezervative.

Peste două zile, când trebuia să vină, am stat mai mult la birou că am avut niște minuni de rezolvat în echipa executivă, dar toată ziua m-am gândit numai la pomana porcului. Simțeam mirosul în nări de paie pârlite. Aveam și balotul pregătit. Vin acasă deja pe întunecate, când ajung, Dodge-ul în parcare, troaca goală. Zic… L-o fi dus Mihai în spate la hambar, mă duc să-mi îmbrățișez copiii și nevasta și mă apuc de chilărit, asta dacă nu l-o fi împușcat tâmpitul ăsta înainte.

Intru în casă, Mișu stătea pe fotoliul ăla mic din sufragerie cu o față de sfânt din icoane. Phoaaa, zic, să vezi că a făcut ăsta febră de la ski și nu i-a mai făcut nimic la suedeză.
– Care-i treaba, tinere bavarez, ce ești așa de supărat? Zic.

El, arătând spre vest dezamăgit…
– Eh, suedeza!
– Ce-i, băi Mișule, n-a vrut să stea sau ți-a băgat-o pe-aia cu migrenele cât clădirea Pentagonului?
– Nu bre, și-aici zâmbește puțin amintindu-și probabil ce mișto a fost la ski, nu de aia e vorba…
– Dar ce s-a întâmplat, ai pierdut baloanele și ea n-avea pilulele la ea, că nu-i bai, îl înfiem noi dacă ea nu-l vrea… ce mai contează, pe lângă țigănușii ăstia ai mei o corcitură blondie de Ștocolm cu accent dă Petroșani.
– Nu bre, unchiule, porcul.
– Aoleo, porcul! Ce-ați făcut? Ați uitat? Nu-i bai mă duc eu joi spre Camel Back și trec și-l iau.
– Nu, nu, nu… zice el tot mai amărât, că l-am luat… Dar nu l-am mai adus aici.
– Da ce-ați făcut, băi nene, sper că nu ați recitat versuri de Dorin Tudoran și-ați luat-o prin porumb după porci, că vă arestează ăștia pe-aici…
– Nu unchiule, l-a luat ea.
– A, păi zi mă așa, nu te-a vrut pă tine a vrut porcul.

Ăsta tot o ținea cu nu, nu și nu așa că l-am lăsat să povestească.
– Am fost la munte, am skiat și la întoarcere am trecut pe la fermă, cum ai zis matale. Și am luat un godăcel bunișor numai că l-a văzut suedeza și m-a întrebat ce fac cu el. Și io i-am zis că jumări. Și s-a supărat asta și m-a făcut în tot felul, că cum să omorâm noi un animal așa frumos. Și-a zis că nici nu mai vorbește cu mine dacă nu i-l dau ei, că și-așa n-are nici câine nici pisică.
Mă așezasem deja pe canapea așa că n-am căzut decât imaginar. Bă, deci suedeza și-a tras animal de companie cu copita despicată, dar ce face cu bălegarul?!

– Bre unchiule, zice Mihai tot amărât, eu mă duc și-ți iau altul, n-am vrut s-o supăr că eu am gânduri mari cu ea… (aici se luminează puțin la față). N-am cerut-o de nevastă că e încă într-o relație cu o colegă de cameră, dar mă duc eu și-ți iau altul, plătesc eu, nu-ți face griji.

Îmi venea s-o cotesc pe vocea aia a mea de bomfaier de 1,5 dar am văzut-o pe-a mea cum pufnea în râs. Azi am fost la suedeză să-i ducem balotul de paie și să ne asigurăm că nu l-a mâncat ea.

Ne-a servit cu ștrudele cu lobodă și pateu de fasole cu friptură de spanac și-am învățat cum se zice în suedeză la Crăciun Fericit: God Jul.

75 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1

  Nea Ilie are nevoie de un blog…. ce facem???

  0

  • #2

   Nu ii facem! Ca ne-o sugem iarăși ca de la Alioja!

   1

  • #3

   Punem un WP, furam CSS-ul lui Arhi, modificam una alta pe acolo, ca sa putem urla ca este cu totul alta tema cu mici coincidente, si nea Ilie, acest Vlad Musatescu al vremurilor noastre, devine lectura cu care o sa ne incepem ziua.

   Daca el le scrie seara, inainte de culcare, la noi sunt gata calde dimineata la cafea.

   0

  • #4

   E prea greu să scrii constant pe un blog. N-am mai scris din 2012. Par examplă: sandublog.wordpress.com
   “Al dracu’ oportunist…”

   0

  • #5

   Ho bre, ca nu am plecat nicaieri 🙂

   0

 2. #6

  Nu știu ce fel de “ai grijă” a înțeles el că mi-a zis:
  – Nu bre unchiule, stai liniștit, că mi-am luat prezervative.

  :))))))))))))))))))))

  0

 3. #7

  Mi-a făcut ziua mai bună, și nu era bună chiar deloc. Deci vrem blog pentru Nea Ilie. Obligatoriu.

  0

  • #8

   Laura, nu e treaba mea si poti sa ignori mesajul, dar e totul bine cu tatal tau?

   0

  • #9

   A fost operat luni. Se recuperează acum, e la reanimare și mai stă câteva zile. Operația a decurs bine, însă problemele îs departe de a se fi terminat. Ce-au găsit înăuntru era un pic mai grav decât s-a văzut pe RMN.
   O luăm cu pași mărunți, acum sunt bucuroasă că se recuperează frumos după operație, fără complicații. O să ne mai batem cu chimioterapie după aceea, controale și alte alea. Dar e puternic și îl ajută vârsta și va fi bine. Am primit ajutor și din partea oamenilor de aici, foarte mult. Mersi fain. : )

   0

  • #10

   Eu nu vreau blog pentru Nea Ilie ca il stricati pe saracu omu…vreau doar o sectiune acolo sus ceva de genu…Povestiri cu dute-vino spuse cu haz de Nea Ilie….

   0

  • #11

   @Laura, ziua mai bună mi-ai făcut-o tu cu vestea că sunteți bine după operație. Fii bățoasă, cum ți-am mai zis și fă-te că nu înțelegi răutatea lumii. Contez pe tine să-i ții pe toți cu moralul în vârful bradului.

   0

  • #12

   Multa sanatate si tratament cat mai usor!

   0

  • Îmi vine să vă puppp pe toți. Apăsat! 🙂

   0

  • #14

   ahem…:))

  • #15

   Ce-i, dom’le, ce-am zis rău?

   0

  • #16

   cum adica “pe toti”. aici, THERE CAN BE ONLY ONE!:))

  • #17

   I already found my ‘the one and only’, da’ pentru voi am pupici mari și plini de recunoștință frumos împachetați direct din Moldova. You go first, mmmuah! Ptiu că tari dragi mi-ați devenit. :))

   0

  • #18

   aoleu, blondino, aici, adica pe blog:) in fine, merge si asa, aia e, pot face o exceptie:))

  • M-am prefăcut că n-am înțeles și tu mă faci blondă. Ntz ntz, măi, arhi. Credeam că ne știm mai bine de-atât.

   0

 4. #20

  neailie.cetin.ro

  0

 5. #21

  Noul Creanga ….. daca o mai fi si vreo Ozana prin Pocono ….

  0

  • #22

   M-ai facut sa rad: mi-am amintit ca un comentator i-a sugerat lui Cetin sa se costumeze in Ozana Barabancea 😆

   0

 6. #23

  Arhi, în spiritul comunității frumoase, al Crăciunului ce va sa vie și al inimii tale largi, tre sa ii faci lui Nea Ilie o rubrică! God Jul!

  0

  • #24

   cea mai buna idee de azi

  • #25

   nu e de azi. De vreo luna imi racesc gura cu rubrica lu’ nea’ ilie

   0

  • #26

   Subscriu. Merita . Merita si premiu
   Si chiar as vrea sa vad cum arata

   0

  • #27

   Nu vreau dom’le nici rubrică, nici blog, că mie îmi trece și repede și nici n-am stofă de bloagher, eu scriu lung și de puține ori publicabil. Cât o să scriu o să trimit la băiatul ăsta de sus și ce crede el că e de pus pe pagini aia o să fie.

   0

  • #28

   Pai bre, nea Ilie, crezi ca e dupa matale? N-ai auzit de democratie? Sau de Lapusneanu pe invers? S-a votat ca “da”, nu mai ai scapare!

   0

 7. #29

  super tare, am ras de a venit seful sa ma intrebe ce am patit

  0

 8. #30

  Plang

  0

  • #31

   0

  • #32

   Si io! Du-te naibii cu porcu’ tau cu tot ca deja simteam si eu miros de jumari…ma gandeam ca i-a pus prezervativ porcului…..ne vedem peste juma de ora. Ma duc sa rad pe afara ca deja am inundatie intre lentile si ochi.

   0

 9. #33

  Frate,nici nu mai vad ce scriu la cat pot rade cu lacrimi

  0

 10. #34

  am citit bine sau zice acolo ca suedeza e intr-o relatie cu colega de camera?

  1

 11. #36

  a-nceput sa-mi ploua-n gura de la “mirosul” de sorici. 🙂 m’ac la magazinul romanesc sa-mi fac plinul week-end-ul asta! 🙂

  0

  • #37

   mie a inceput sa-mi ploua in gura la fraza asta: “N-am cerut-o de nevastă că e încă într-o relație cu o colegă de cameră”

   0

  • #38

   Am fost eu azi la ala de lângă mine! Si nu aveau! Nici macar gogonele nu mai aveau!

   0

 12. #39

  Moammă ce plouă iar…

  Citindu-l pe Nea Ilie însă mă simt ca un copil din nou, în faţa şemineului în care arde focul trosnind încet, aşezat lângă pomul de Crăciun plin cu globuri, beteală şi ducliuri şi aşteptând plin de nerăbdare să asdcult poveştile minunate din cartea lui…

  Aferim Nea Ilie! Mulţam mult de zâmbete şi amintiri răscolite.

  0

 13. #40

  Nea Ilie presedinte!

  0

 14. #41

  A marcat la suedeza! Felicita-l din partea comunitatii. 😀

  0

  • #42

   Nu stiu cat a marcat el la suedeza…dar porcul sigur daca l-a luat acasa la ea. Intrebare la Nea Ilie: porcul era porc sau scroafa? Nu de alta, dar sa stim relatia cu ce fel de colega de camera este.

   0

  • #43

   Porc e, dar nu s-a sfiit să-i pună o fundiță galbenă la gât pentru că feng shui pe suedeză. Pe colega ei de cameră n-am văzut-o, eu l-am crezut pe Mihai, însă după ocheanele pe care le făcea pe la prohabul lu’ ăsta s-ar putea să servească diversificat.

   1

  • dupa interactiunile cu oamenii din Muedia, pot sa spun ca lor le place foarte tare sa lucreze in ambele cazuri

   0

  • #45

   Si cum a fost, nenea Animalu’, a durut tare? 🙂

   0

 15. #46

  buna poveste. in stilul alioja de odinioara.

  0

 16. nea ilie, da ai voie acolo la statele matale sa omori porcu?
  Stiu ca am mai vorbit cu niste romani care il luau decedat si dezmatat direct de la abator

  0

  • #48

   N-ai voie, da’ mi-am luat certificat de fermier, m-a ajutat un menonit (un fel de amish de-ăsta cu pălărie cu boruri largi, dar fără perciuni de Mozart). Am o căpiță de fân ca decor și-am voie să-l fac cârnați dar nu în public. N-am voie să fac țuică dar ce-mi trebuie?! Face nevastă-mea niște poale-n brâu de uiți că trebuie să bei.

   0

  • #49

   Adevărat! Trebuie amasat (parcă așa se zice).

   0

  • #50

   Nu știu cum se zice pe la voi, la noi îi zice că trebuie mâncat :))

   1

  • #51

   @Dan Andrei: asomat bre, asomat. Da’ e bine si cum zice nea Ilie 🙂

   0

  • poale-n brâu fara alcool. U must be in love

   0

 17. Atenție Nea Ilie de la sculărie, o astfel de pohtă ce pohtești se termină la cîteva sute de km de matale, în Finlanda, cu 3 echipaje de poliție și două de la protecția animalelor – aduși la urgență de telefoane de la vecinii oripilați de carnagiu – cu declarații, fotografii și toate alea.
  Am scăpat, greu, doi români și un sîrb, dînd vina pe religia noastră…

  0

  • #54

   Dar la gunoi se poate da foc în spatele casei?

   0

  • #55

   depinde, doar sa nu faca galagie. eventual pune-i un căluș

 18. #56

  Si cine-l invata pe Nea Ilie sa faca poze?

  0

 19. #59

  Nea Ilie poti sa te consolezi cu niste jumari de la Muncan muncanfoodcorp.com/contact_location.aspx
  Sorici nu cred ca au, dar poti intreba…

  0

  • #60

   Sâmbătă mă duc în Queens, mi-a șoptit o viorea că-i șoriciu gata afumat. Dar, heheee, am băgat muncan la favorite. Fac o inspecție și pe-acolo numa să fiu sigur că nu vine și-ăsta cu vegetariana lui după noi.

   0

 20. Mie mi-a ramas gandul numa la ski… sau cum s-o mai zice acum…

  0

 21. #62

  Talent nene ce s-o mai dam cotita!

  0

 22. #64

  Lasă-l guest post că dacă își face blog scrie doua luni-1an sI apoi dispare.
  Am citit despre câteva cazuri.

  0

  • #65

   Dispare, dispare, că nu ne-o ține bărbosul pe banii statului așa degeaba :))

   0

  • #66

   o sa incep sa ii dau o sansa dupa 10 articole. atunci ii fac si categorie proprie, cu mos craciun.

 23. @arhi cand am citit titlul ma gandeam ca cine stie ce canapea ai luat din ikea si esti fericit cu “ea”.
  ontopic: nea ilie are si el o poza? vrea boboru sa te cunoasca! pana la blog sau rubrica mai e.

  0

 24. #68

  Azi am taiat o capră s-o fac pastramă,mâine mă duc să cumpar un porc poate agăţ vreo suedeză…….
  P.S Am două pete galbene pe chilotei,Nea Ilie-i vinovat !

  0

  • #69

   Azi am cumparat un porc sa-l fac pastrama, maine poate agat o suedeza s-o fac capra.
   (Ti-am corectat comentariul)

   0

 25. haha.

  faza cu rubedeniile e tipic romaneasca, cunosc si eu aici-sa la Budapesta pe unul de-mi tot zice de cumnata-sa, matusa-sa, verisoara-sa si alte dracii d’astea si de fiecare data ma uit la el ca la felul 14 si imi zic, da… asa e in romania, deh, cu d-al de d’astea…

  ma rog :))

  0

 26. #71

  zici ca e o scena dintr-un film de kusturica. bravo nea ilie!

  0

 27. #72

  Eram sigur ca a facut Dodge-ul praf si ca te astepta cu porcu la protap sa te mai indulceasca.

  0

 28. #73

  Nea Ilie, mi-ai adus aminte de Nea Mărin. Aceeaşi căldură şi naturaleţe în naraţiune. Nea Mărin, Veta şi Sucă, dar în varianta modernă. Ne mai trebuie un Amza Pellea să-ţi povestească amintirile şi avem la ce să ne uităm de Revelion.

  0

 29. nea Ilie m-ai făcut să râd ieri şi să-mi aduc aminte de una alta. după cum mai spuneam avem nişte prieteni finalndezi, ce şi cum nu are importanţă, e o prietenie de-asta frumoasă desfăşurată pe parcursul unor ani, chiar zeci de ani. acu, am nişte întâmplări haioase cu ei.
  prima, eram la ei şi am descoperit în magazin castraveţi muraţi zacusca ruseşti. am cumpărat şi le-a plăcut şi lor. la plecare, mama tipului era supărată pe noi. că în alea 2 săptămâni de stat acolo taică-su luase 2 kg. în greutate pentru că mânca mai mult ajutat de castraveţi. normal, mergea mâncarea altfel.
  a doua, povestită, la care nu am participat, una din tipe, româncă, face o salată verde aşa cum se face la noi, cu puţină ceapă, cu ulei, cu oţet etc… unul dintre meseni, finalndez adică, îi spune soţiei, am mâncat însfârşit o salată bună nu frunze pentru vite. (pentru cei care nu ştiu ei folosesc la genul ăsta de salată diverse sosuri cumpărate şi gata). cert e că a fost o replică ciudată iar românca noastră nu mai ştia cum să potrivească vorba să nu se simtă nimeni jignit. n-a avut prea mare succes.
  a treia. petrecută demult. vin aceşti finlandezi în vitită în Ro, erau doi, şi se hotărăsc împreună cu bărbată-miu să plece, singurei, ca băieţii, la mare. în finlanda pe al meu l-a apucat râsul când a văzut într-un fel de poştă ţigani de-ai lor dar care arătau ca ai noştri, cu mustăţi lungi şi fuste colorate. nici aici nu scap de ăştia? Matts, gazda, l-a tras de mânecă, vorbeşte încet, că au cuţite. iarăşi râş. se vede că nu sunteţi obişnuiţi cu ei. pe atunci finlandezii nu păşiseră pe la noi. în fine, Matts i-a spus alui meu că e rasist. Al meu nu s-a lungit la discuţie că nu era cazul. revenim, erau la mare şi nu mai ştiu pentru ce în C-ţa au luat trolebuzul două staţii. filandezii aveau instructajul făcut, nu aveau în portofel decât câţiva bani necesari zilei respective. ca un făcut, la urcare, fiind aglomerat, s-au urcat pe uşi diferite. al meu a văzut o ceată de ciori în jurul lor şi a încercat să le facă semn să fie atenţi. nu s-au prins. la coborâre le-a spus să se caute în buzunare. unul dintre ei nu mai avea portofelul. urăsc ţiganii, a izbucnit acelaşi Matts. Alo, unde e înţelegerea?
  şi a patra, că nu pot să n-o spun, Matts este de naţionalitate suedez. la ei suedeza este prima limbă străină învăţată obligatoriu. dacă lucrezi în aparatul de stat sau chiar şi-n magazine e musai să vorbeşti ambele limbi. bun. acum, al meu e pe sfert ungur, pornit contra ungurilor din varii motive, despre asta altă dată, şi se luau la harţă pe această temă. să nu vă imaginaţi că se certau, cu oamenii ăştia e imposibil să te cerţi, la un moment dat al meu îl întreabă, ce scrie pe paşaportul tău? cetăţean finalndez de naţionalitate suedeză. atunci du-te-n suedia. ei bine, aici s-a bosumflat. a răspuns că aşa e dar el e mândru de paşaportul său finlandez. asta l-a blocat pe al meu. a zis că ar vrea să apuce şi el ziua când un ungur va spune că e mândru de paşaportul românesc, pentru că şi dacă ţara asta ar fi prima din europa un ungur nu va spune asta în veci.

  0

 30. #75

  Stilul imi pare asemanator cu cel din povestile de pe 4tuning. Sau poate doar mi se pare …

  0