A trecut un an de la scandalul cu adopția Sorinei. Știu că ați uitat, memoria publicului are capacitatea unui caras auriu, nu e problemă. E fata aceea de etnie romă, înfiată de un cuplu de români din state, căreia sistenta maternala care îi încasa ajutorul de la stat i-a pus toate barierele posibile în față, iar un procuror zelos i-a închis granița, pentru a o proteja de americanii mafioți care voiau să îi recolteze organele.

Copilul a absolvit școala primară și se pregătește pentru a deveni donor de organe, se vede în privirea ei frica, nu?

Privind pozele acestea, gândiți-vă, cu mâna pe sufletul vostru negru și spuneți-mi că, în românia, ar fi putut fi altceva decât o altă țigancă, precum fetița dată jos din autobuzul școlar de către primar, pentru că nu era albă. Și mai gândiți-vă la câte piedici instituționale pune statul român adopțiilor, pentru a le da șansa copiilor de a ajunge orfani hăituiți de toată lumea, batjocoriți la școală inclusiv de către profesori și fără absolut nicio altă șansă în viață decât muncile de jos sau infracționalitatea.

Fotografii Ioana Ene Dogioiu

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

46 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    De fiecare data cand vad un copil , care primeste o a doua sansa sau chiar si un animal caruia i se intinde o mana de ajutor nu imi vine a crede cat de mult se poate schimba in bine.
    Ma uit la fetita de mai sus, vad copii si la locul meu de munca care sunt luati in plasament de asistentii maternali ( da , mai sunt si asistente maternale care isi dau sufletul pt un copilas care nu e a lor si carora le trebuie consult psihologic cand le vezi plangand ca trebuie sa ii lase, dupa multi ani) si nu pot decat sa ma bucur. Uitati ce bucurie in ochi are copilasa aceasta, iar unii…nu voiau sa o lase ca…zamolxis. Nici nu stiu cum sa ii caracterizizez, e peste puterea mea de intelegere.

  2. #2

    Faptul ca suntem o tara esuata din toate punctele de vedere , eu zic ca este cristal de clar. Cand mai ma contrazic cu lumea pe tema asta spun doar atat : uitati-va in jurul vostru cum arata societatea , oamenii ,va place !? ..si brusc se lasa liniste.

    • #3

      Romanaia este un stat esuat, nu o tara esuata.
      In rest, m-au bucurat fotografiile, si doresc procurorului respectiv multa de-aia de-i dam si psd-ului, lui si tuturor celor dragi lui.

    • #4

      Pe bune?
      Din toate? Toate, toate?

    • #5

      @Andrew: Hahahaha, “Romanaia este un stat esuat, nu o tara esuata.” Te pomeni ca santem o tara bobok, nu? 🙂 A, sau e vorba de “Romanaia” (adica Roman_n-ai aia/n-ai_cealalta), nu Romania. De curiozitate, ai exemple de state ne-esuate dar tari esuate? 🙂
      Asa ne mai place sa despicam firul in 4…

    • #6

      Ăștia cărora vă pute românia, că țară eșuată sau stat eșuat, de ce căcat mai stați p-aici?… De ce mai vorbiți românește? Faceți ca Eugen Ionesco, plecați, uitați limba română, nu mai menționați acest căcat.
      Și tu, DanC, ce mai faci? cum a fost la Tulsa?

    • #7

      @Emil C – Bo$$, te asigur ca toti am fi vrut de fapt “sa mai stam pe aici” si nimeni nu pleaca fluierand. E o decizie mult mai grea decat iti imaginezi.
      Dar daca vorbim strict pe subiectul din articol, iti recomand inainte sa scuipi, sa vorbesti cu 2-3 familii care au avut de-a face cu minunatul sistem roman al adoptiilor. Sa te gandesti asa, cam cum ar fi sa trebuiasca sa abandonezi dupa vreo 5-6 ani de alergatura prin toate colturile uitate de tara, interviuri peste interviuri, efort si timp si bani cheltuiti, “sfaturile” tuturor functionarilor cu care intri in contact, “consilierea” duamnelor de pe la diferite consilii locale etc.?
      Dar de ce veniti dvs. tocmai de la Bucuresti in Neamt sa vedeti un copil? Nu gaseati unul pe acolo?
      Dar de ce tocmai din Harghita? Stiti, noi in general agreem adoptii numai in interiorul comunitatii, dar oamenii de pe aici nu iau un copil decat daca are maxim 6 luni si numai daca se cunosc clar ambii parinti de etnie maghiara.
      A da, e adevarat ca s-ar putea sa aiba o boala incurabila, dar nu testam decat dupa ce incepe procedura de adoptie. Stiti, e mai dificil in comunitatile sarace.
      Stiti, pacat ca ati venit pana in Maramures, dar parintele biologic s-a razgandit si nu mai vrea sa renunte la drepturile parintesti, doar il tine in plasament
      Si mai am sa stii… fmm de stat roman, nu de tara

    • @ensi Hai boss să nu exageram. Eu am adoptat la exact un an dupa ce am obtinut atestatul de părinte adoptator. Am in jurul meu cel putin 5 oameni pe care ii cunosc personal, care au adoptat. Un cuplu chiar 2 frati. Si nu in acelasi timp. Dar voi vreti sa adoptati copii perfecti. Ia zi, ai fi adoptat o fetita precum Sorina? De ce crezi că a ajuns la adoptie internațională?Exact, fiindca nu a dorit să o adopte nimeni de aici. Intrati pe grupurile de adopții din Romania și vedeți câți copii se adoptă si pe urma vorbiți.

    • #9

      @M : da, si da. Daca nu te superi, nu o sa intru in detalii personale. Difera de la caz la caz, desigur, pentru ca fiecarei familii i se creeaza un profil. Si eu cunosc familii care au rezolvat mai repede, sau mai greu, sau niciodata. Ajungi sa cunosti o lume aparte. Depinde foarte mult de localitatea (judetul) de domiciliu a familiei, daca exista copii naturali si ce varsta au, varsta celui care adopta.
      Dar atunci cand tragi linie, depinde in primul rand de organizarea la nivelul autoritatilor locale, si disponibilitatea functionarilor de acolo. De multe ori exista bunavointa si interes, dar nu si mijloace (umane, financiare). De alte ori functionarul are interes doar sa completeze hartii. De mult prea multe alte ori, ca si in cazul Sorinei, insusi reprezentantul legal – asistentul maternal – pune bete in roate procesului pentru castigul personal.
      Din nou, nu generalizez. Acum discutam strict de cazul din articol, deci raman la parerea mea

    • #10

      Pt cei care o dau cotita (ca nu-i chiar asa nasol in R., ca in Ghana/Somalia e mai rau etc) iaca:

      www.theatlantic.com/magazine/archive/2020/07/can-an-unloved-child-learn-to-love/612253/?utm_source=pocket-newtab

      Da’ nah bineanteles o sa se vina cu scuze “greaua mostenire, acuma nuu e asa” etc.

    • #11

      @ensi Binenteles. Adoptia este o experienta extrem de personala. Normal ca nu intri in amanunte, nici eu nu vreau. Cel putin cazul meu experienta a fost una buna. Si vb de personalul din cadrul DGASP. Dupa un an de la atestare am adoptat(bine toata procedura de incredintare si apoi de adoptie a mai durat vreo jumate de an, timp in care copilul a fost la noi ) un copil de 1 an si 2 luni. Asta s a intamplat acum 4 ani.

    • #12

      DanC, imi pare rau (de fapt bine), dar acum nu mai e asa. Am avut ocazia, copil fiind, imediat dupa ‘90 sa vad o singura data e scrie acolo. Si comparativ cu 2010-2015, de fapt nu exista termen de comparatie. Mai e mult pana departe, dar totusi. Problema ramane la diferenta dintre realitate si ce declara autoritatile noaatre. Mai rau, ca vorbim in general de autoritatile locale, de unde provin acesti copii. Si care sunt marginalizati, respinsi de propria comunitate.
      M, sincer ma bucur mult pentru voi

    • #13

      @Ensi: Chiar sper sa nu mai fie asa, dar chestii de astea ‘speak volumes’ despre caracterul boborului roman. S-au inchis ochii/acceptat unele chestii. La fel ca si-n timpurile noastre cu altele: Maternitatea Giulesti, Colectiv, faza asta (adoptia Sacarin) etc etc.

    • #14

      #cetin , tocmai ce a fost o postare despre “cristal de clar” :(( si alte taNpenii.

  3. #15

    Sincer ii invidiez pe astia 🙂 am admirat la americancele pe care le-am intalnit atitudinea aia de om increzator in fortele proprii.
    Mi se pare ca si copilul asta o are deja, dupa doar un an?
    Damn

  4. #18

    sa nu tragem concluzii pripite. poate are voce si se facea manelista.

  5. #20

    Cunosc destul de bine sistemul şi am interactionat cu el din calitatea de parinte adoptator. Ceea ce pot spune despre acest caz este ca Sorina avea sanse spre zero de a fi adoptata in Romania. Din cauza varstei si a etniei. 99 % din familiile care doresc sa adopte în Romania îsi doresc copil mic şi să nu fie de etnie. Iar astfel de copii sunt extrem
    de puţini in sistem.

  6. #21

    Cum, dar nu i au luat rinichi???!!!?? Hmm… Ciudat….

  7. #26

    Boss, din cate imi aduc eu aminte, aia cu piedicile nu erau familia adoptivă. Familia adoptivă (…) sunt oamenii ăștia din state. Aia erau asistenta maternala. Conform legii, asistenta maternala are dreptul si prioritatea la adopție, din nou, din amintirile mele. Atâta doar că în cazul Sorinei, ăștia si-au dat seama ca ar vrea sa o adopte după ce oamenii din state deschisesera deja procedura. Cu alte cuvinte, când au văzut că e cineva “din afară ” pe ei i a interesat banu morman pe masă….

  8. #28

    Când vezi imaginile astea și în general când vezi imagini cu copii fără griji și fețe zâmbitoare nu poți decât să te bucuri. Felicitări Sorina, sănătate și bucurii cât mai multe alături de noua ta familie!

  9. Îmi aduc aminte ce scandal era anul trecut, că a fost luată de lângă familia care a crescut-o și voia să o adopte, că i s-a distrus viața. Familie care nu făcuse niciun demers de adopție, dar trecem peste. A dat bine la TV și în media. Uite ce face o procuroare, ia un copil din familia adoptivă abuziv, cu forța pentru… TRAFIC DE ORGANE.

    Ce văd azi, e un copil fericit (sau cel puțin așa pare), care are o viață bună și care poate zâmbi. Dacă pozele-s fake, ne-am luat toți teapă (aia e, mergem mai departe). Dar dacă nu-s, un copil tocmai a primit șansa vieții lui, mai ales că știm cum sunt priviți astfel de copii la noi în societate.

    • #30

      N-ai grija ca nu-s fake pozele. Copilul e bine.

  10. #31

    Nu am uitat. De fapt, țin minte în detaliu ce se scria. Printre altele, cum o vită a scris autoritar exact așa: ”jos laba de pe organele Sorinei” și numeroase vite i-au dat degrabă ”laic”.
    Nu știu să existe nație mai imbecilă.

    • #32

      Inseamna ca nu prea stii alte natii.
      Te asigur, sunt o gramada de popoare, teoretic mult mai evoluate, pe langa care suntem mici copii la rahaturi de astea sau la hotii, in general.

    • #33

      În cazul ăsta, înseamnă că ne străduim din răsputeri să le ajungem din urmă și să le depășim.

  11. #34

    Nu va grabiti sa trageti concluzii, se pare ca daca e hranita bine si fericita si organele sunt mai bune!

  12. #35

    Saraca! Se vede pe fata ei ca ii lipseste un rinichi si o parte din ficat…
    Ar fi putut sa ramana in Ro si sa-si pastreze organele langa un parinte iubitor care ar fi batut-o la betie cu cureaua pana ar fi terminat-o psihic asa cum s-a intamplat cu norocosul de copil al fostilor mei vecini batut si neingrijit inca de la nastere pana a fost diagnosticat pe la 7 ani cu retard mintal si niste alte probleme psihice f nasoale.

    Protectia Copilului m-au expediat de vreo 3 ani pe parcursul a vreo 2 ani in care am tot reclamat si rugat sa vina sa evalueze situatia si copilul. Raspunsul PC a fost “pai si noi ce sa-i facem? credeti ca daca il luam de langa parintii lui si-l punem intr-un camin de orfani o sa-i fie mai bine?”

    Well, copilul a scapat de orfelinat, acum are 14 ani si cerseste prin Bucuresti si trage aurolac pe nas iar cand mai trece pe acasa isi ia omorul de la parintii care traiesc pe ajutorul lui de handicap.

    Viata buna in Romania cu toate organele safe.

    • #36

      in romania sunt prea multe ”organe” care exista degeaba!

  13. #37

    Dintre toate comentariile cel mai apreciat e cel in care se vorbeste de cariera manelistica. Asta spune multe despre noi ca nivel de empatie si toleranta…..

    • #38

      anumit l am lasat, am vrut sa vad nivelul. cam asta e lvl 0

    • #39

      Nu stiu daca putem concluziona ca cititorii tai au luat comentariul ala in serios… E o gluma – poate cam sarcastica – dar o gluma…

    • Adica va sperie un raspuns la misto dat de un cunoscut troll? Dude, wtf?

      Desi este o realitate. Cam aia era singura ei sansa sau credeti ca de la 18 ani mai avea familia aia grija de ea, din multii bani pe care ii facea anual?
      Si da, la noi in tara ca tiganca si orfana nu prea ai multe sanse. Nu de alta dar romanii sunt niste oameni buni, iubitori si niste gazde minunate. Cat timp esti mai bogat decat ei

    • #41

      Asa de tare v-ati acrit, de ati ajuns sa nu mai gustati o gluma? Pe bune? Maine poimaine incepeti ca la americani, va ofuscati la orice kkt, de ajungem o masa de political corects, care fac glume doar cu aprobare, sa nu deranjeze pe cineva.

  14. pe mine ma amuza poza cu tatal adoptiv. Ala are fix moaca mea din poze cand aud “da zambeste domle si tu in poza, nu mai sta asa”.

  15. #43

    Nu este suficient de închisă la culoare. E clar că va fi acuzată de “white privilege”.

  16. #44

    Se poate si in Romania, o fosta colega de clasa, blonda cu ochi albastri a infiat acum 7-8 ani un baietel de zici ca-i fratele Sorinei. O gasesti cu poze pe fb-ul meu printre prieteni, Simona M…

  17. #45

    Pana cand va ajunge romanul sa infieze copii sau sa nu isi mai abandoneze copilul la casele de copii e necesar sa faca macar primii pasi. Romanul judeca o persoana care nu e din tribul lui inca dinainte de a fi fata in fata cu aceasta.

    De exemplu atunci cand pui un anunt de vanzare si te suna cineva care ar putea sa cumpere ceva de la tine nu-i inchide telefonul imediat ce recunosti ca este de etnie roma sau moldovean sau ungurean, etc. Multi romi inseala dar nici romanii nu vor sa le dovedeasca cine e cel care inseala. Mi se pare incredibil ca romanii refuza sa vorbeasca cu romii chiar si la telefon dar daca o persoana de etnie roma care nu s-a spalat.. se suie intr-un microbuz la 40 de grade afara, nu spune nimeni nimic. Dati-le oameni buni un sapun, nu costa mult.

  18. #46

    @emil c: uite că să te enervam pe tine!