Scris de Lucky A.
Pentru ca locuim intr-o lume mai libera si putem emigra cam pe unde vrem, multi alegem sa o facem. Unii o fac de nevoie, in Romania neavand vreo alta sansa sa iasa din saracie, altii o fac pentru ca s-au saturat de Romania si isi gasesc joburi mult mai bine platite in afara. Nici nu conteaza pana la urma de ce o face fiecare.

Mare parte din cei ce emigreaza sunt casatoriti si au copii. Pun in balanta ce e mai bine pentru toata familia pe termen lung si aleg sa plece. Aici apar cei din jur care pun o presiune total inutila pe acele familii, spunandu-le “nu conteaza, lasa ca o sa vezi ca e usor, copiii se adapteaza imediat si absorb limbile straine ca un burete“. Stati sa vedeti, o parte din cei care o spun nici macar n-au emigrat, poate nici macar copii nu au.

Mai usor cu pianul pe scari, ca al dracului daca e asa. Daca e bebelus, adica mic mic cat sa nu vorbeasca si sa nu inteleaga prea multe in limba materna inca, da, posibil sa nu realizeze chiar tot ce se intampla, cat timp e alaturi de parinti. Chiar e posibil sa nu faca diferenta daca merge brusc la o cresa in alta limba.

Daca e toddler sau prescolar, deja intelege bine limba romana, o vorbeste bine, are prieteni, are familie extinsa poate, lucrurile nu mai sunt asa simple. Va spun din experienta, iar alte familii au confirmat. Copiilor le-a luat intre 6 luni si 2 ani sa se adapteze complet la noua tara. Imagineaza-ti cum ar fi sa te duci acum intr-un loc in care nu intelegi nimic, nu cunosti pe nimeni, esti trimis brusc la gradinita sau scoala, unde pe langa ca nu intelegi ce se vorbeste, esti frustrat maxim ca nimeni nu intelege ce vrei sau de ce ai nevoie.

Copilul meu de exemplu, cand am emigrat, avea aproape 3 ani. Vorbea perfect, putea cere orice, era inteles de toti. Intai a schimbat casa, prin urmare s-a manifestat foarte violent, desi inainte nu era. Ma lovea si plangea din momentul in care se trezea dimineata, la fel facea si dupa somnul de pranz. Afara fugea si plangea cand vedea copii in parc. Noaptea avea cosmaruri.

A fost inscris la gradinita, evident nu pricepea nimic din ce se intampla, nu se putea exprima in niciun fel, iar la 3 ani chiar nu te poti astepta sa se manifeste in vreun fel matur, sa aiba rabdare, sa inteleaga ca e un proces de adaptare. Nu, apar tantrumurile care inainte au fost inexistente. La altii am auzit ca au inceput sa bata copii random prin clasa sau afara, din fericire pe asta am sarit-o.

Dupa vreo 4 luni de gradinita, intr-adevar a inceput sa se vada ca face progrese si spune propozitii simple, uneori fraze putin mai lungi. Ok, nu corect in totalitate, dar un progres mare. Cam vreun an a durat pana cand au disparut complet manifestarile negative de orice fel.

Pentru copiii care sunt mai mari, e poate si mai greu cand vine vorba de a o lua de la 0 cu o limba noua, scoala noua unde o perioda lunga vor fi “outsideri”, plus lipsa prietenilor vechi, a bunicilor si alte persoane din familie. Dar da, cand sunt mai mari le poti explica mai usor, asta nu inseamna ca va urma un prim an (poate doi) prea usor. Efectele mutarii sunt acolo, desi poate nu toti le manifesta vocal sau violent.

Nu am alta concluzie in afara de: nu mai mintiti oamenii ca copiii lor se vor adapta foarte usor. Desigur, unii se adapteaza usor. Nu, nu vor invata limba cat bati din palme, daca e o limba total noua. Copiii aia sunt si ei oameni, chiar daca au 2 ani, chiar daca au 10. Nu mai setati oamenilor care emigreaza asteptari nerealiste. E al naibii de greu sa emigrezi, din multe puncte de vedere.
Merita, desigur, in majoritatea cazurilor.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.