Poza de mai sus era pe reddit, cu un titlu ceva alarmant, despre cum turiștii distrug orice și cum dracu își permit neaveniții ăia să se urce pe stânca aia care este ea o stâncă nemaipomenită.

Am tot întâlnit opinia asta, despre cum toate așa zisele comori turistice ale muntelui ar trebui să fie protejate și să fie distrusă orice urmă de acces rapid către ele, interzis accesul cu mașini pe munte, interzis accesul cu telegondola, interzis tot. Citez, să mergi pe jos, să faci efort dacă vrei să vezi frumusețile alea.

În primul rând, bărzăunii care emană prostiile alea nu înțeleg că alea sunt obiective turistice și aduc bani tocmai pentru că sunt acolo. Dimpotrivă, trebuie să faci accesul și mai facil, pentru toți oamenii, nu doar pentru grupul restrâns de montantarzi care sunt capabili să facă Jepii Mici, pentru că l-au mai făcut de 1000 de ori, alte ocupații în viață neavând și alte realizări la fel.

Second, pe lumea asta, majoritari financiar, nu sunt tinerii adulți, în deplinătatea forțelor, trași la sală sau urcători de Jepi în fiecare săptămână. Majoritari sunt oamenii care au 30-40+ sau 50, de ce nu 60 sau 70. Oameni care au muncit toată viața ca să crească niște montantarzi de ăștia, așa că nu au avut timp să vadă Sfinxul și Babele, nu au ajuns la Cabana Mălăiești niciodată și, acum, la crepusculul vieții, ar vrea și ei să poată merge să vadă ceva. Și să lase și bani acolo, pentru că economiile alea locale se susțin din turiști, nu din ăia care vin cu sanvișuri în hârtie și apă de la chiuvetă de la București și merg cu nașul cu 3 lei de fiecare, să se strângă 20.

A, că turistul român e cocalar, e altceva. Dar cum ar fi ca chinezii să interzică accesul pe marele zid, pentru că, vezi mata, se tocește piatra? În schimb, dacă ai aruncat o hârtie pe jos sau ai încercat să furi o piatră din zid, ești mâncat până apuci să zici nihao. Așa că, de fapt, problema nu e în adăugarea unor noi interziceri.

Ci în crearea de noi facilități, facilități care să includă și pază reală, cu amenzi reale și tot ce vine odată cu civilizație.

Desigur, e posibil să mă înșel și, de fapt, Sfinxul, Babele, piramidele din egipt și tot restul să fie doar pentru inițiații care pot accede per pedes, cu pălărie de Indiana Jones, bici și un sandviș cu parizer și muștar.