Sursa foto: www.gustos.ro/retete-culinare/melcisori-cu-branza.html%5B/caption%5D

Am crescut în niște vremuri pe care mulți dintre voi, cei născuți deja după revoluție, nici măcar nu le înțeleg și nu le concep. Bine, mai grav e că le și neagă, gen nu are cum, sigur nu a fost așa, nu se dădea pâinea pe tichete, toți ne descurcam, mai furam, mai cunoșteam o vânzătoare, chestii de astea. Dar divaghez.

Mi-am făcut dimineață niște bacon și, având, cel mai probabil, ADHD, am sărit din floare-n creangă și am ajuns să mă gândeasc la comfort food și dacă aveam așa ceva în copilărie. Ca să înțelegeți. Noi nu aveam dulciuri. Copiii comuniștilor trebuiau să fie puternici, să știe să mânuiască o armă, să sape o tranșee, să dezgroape un cartof, chestii de astea. Ca dulciuri, se găseau rar, foarte rar, niște caramele de pe care nu puteai dezlipi ambalajul, așa că, de multe ori, le țineai în gură, să se topească, cu tot cu hârtie. Le țineai în gură pentru că erau tari ca piatra, nu aveai cum să muști dintr-o caramea. Când primeam o ciocolată chinezească, era sărbătoare și trăgeai de ciocolata aia cât de mult se putea, gen primeai o pătrățică de ciocolată în fiecare zi în care meritai să primești o pătrățică de ciocolată.

Enfin, nu reminiscențe comuniste voiam eu să pun, ci să ne reîntoarcem la comfort food.
Având frați mai mici, am fost nevoit să învăț de mic să gătesc. Nu chestii complicate, dar măcar o supă de adidași tot trebuia să știi să faci, ca să îi hrănești, dacă nu erau părinții acasă. Le mai făceai orez cu zahăr, orez cu sare, mâncăruri caracteristice socialismului puternic și sănătos. Poate și o ciorbă, dacă aveai bani să cumperi borș făcut în cadă, de la vecina de pe Nicolae Pascu, care avea în fereastră un afiș Vând Borș. Cred că vecina era ceva informatoare la poliție, că era așa prietenoasă când mergeam să iau borș, ce mai face mama, tata, unde mai lucrează, v-ați distrat sâmbătă, ați zis bancuri ahahaha etc

Dar să ne reîntoarcem la oile noastre, adică macaroane.
Din când în când, primeam de la bunicul meu, din moldova, ajutoare de sustenanță. Gen cartofi și, câteodată, zahăr. Iarna, poate, jumătate dintr-un porc. Chestii de astea. Ne trimitea cu CFR, că lucrase la CFR (totală coincidență cu lucratul meu la CFR, el murise demult când am ajuns eu să plimb lanterna pe la Gara de Est) câte 9-10 saci de 50 de kile, fiecare, cu diverse. Saci pe care îi căram cu mama, cu transportul în comun, pentru că tatăl vitreg era foarte ocupat să îl doară în cur de chestiile astea. De la stația de 123 până la bloc era ceva gen 1 km. Și îi căram cu rândul până la bloc, unde mai aveam doar să îi urcăm, pe rând și cu grijă, până la etajul 9, unde locuiam, că liftul nu mergea, în marea orânduire socialistă, liftul era un moft, sănătatea vine din efortul pe scări.

Știți ce mai găseam, rar, în magazine? Brânză. Brânză incredibil de sărată, tare, nasoală, ucigașă, cred că am început să am pietre la rinichi de la brânza aia.
Și asta mă aduce la macaroanele mele, că am divagat puțin.

Când îmi era poftă de dulce, îmi fierbeam macaroane. Bine, erau paste de alea, melcișori, că de alea mai găseam. Peste ele rădeam brânză de aia incredibil de nașpa și sărată, iar deasupra puneam câte o cană de zahăr.
Acela era comfort foodul meu, îmi luam crăticioara cu macaroanele reci și luam câte un melcușor de ăla și îl țineam în gură, savurând gustul și trăgând cât puteam de mult de el. Erau zile în care aveam esență de rom și turnam puțină, să aibă și altă aromă. În momentele alea simțeam o stare foarte apropiată de sentimentul de fericire. Nu știu sigur cum se simte fericirea, dar cred că era aproape.

Da, deci ăsta e comfort foodul meu.
Care e la voi?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.