Salut,
Am găsit forumul ăsta pe google, căutând despre emigrare. Eu și soția mea vrem să ne dăm un viitor nouă și, cine știe, copiilor noștri posibili și vrem să plecăm de aici. Ne-a ajuns de Dragnea, Iohanis, Codruța și restul.
Ce ne interesează.
Vrem să plecăm în Spania pentru că ne place căldura și nu vrem să ne ducem undeva unde plouă sau e iarnă tot timpul.
Ce zone din Spania sunt călduroase și decente pentru locuit? Se găsește greu de închiriat? Menționez că suntem freelanceri, nu ne interesează să ne angajăm, dorim doar să ne închiriem o casă/apartament undeva, la ceva gen maxim 100km de un oraș mare, la un preț decent, gen 5-6-700 de euro și să trăim pur și simplu.
Este un tutorial aici, dar nu spune nimic despre procesul de închiriere în sine și de eventualele obstacole. Poți închiria dacă nu ai cont bancar? Proprietarii sunt ca în România sau faci acte și nu te mai interesează? Există situri de închirieri, agenții renumite? Care sunt costurile? Ai nevoie de vreun act pentru a închiria? Am citit tot felul de povești, că nu poți închiria până nu ai cont bancar și nu poți avea cont bancar până nu închiriezi și nu mai știu ce să cred.

Mulțumesc,
Duie Mragnea.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

65 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Drumuri bune si felicitari de alegere!
    Eu am vizitat nordul spaniei in mai multe randuri (cate unii din familie au locuit acolo vreo 6 ani). Nu stiu unde ai putea sa mergi (probabil in Sevilla sau Valencia, daca iti place chiar asa de mult caldura), dar nu iti recomand nordul, pentru ca e ploios si iarna ninge.

  2. #2

    Zone calduroase sunt pe toata coasta de la mediterana. Cu inchiriatul nu este asa greu, sunt destule chestii si cu pana in 50.000 de euro poti cumpara chestii acceptabile.
    Problema in spania este ca joburile nu prea sunt sau daca sunt banii nu sunt asa straluciti. Ai zis ca nu vei lua salariu din spania, dar daca te duci intr-o zona saraca vei sta printre someri si nu e o priveliste prea placuta. Iarba e mai legala pe la ei si ghici unde sunt mai multi consumatori de droguri. Te las pe tine sa judeci asta.
    Ca locuri unde e fain de stat: Madrid, Barcelona si Valencia. Eu am mai multa treaba in Murcia si Valencia si alea imi plac ca stiu ce e de facut pe acolo, daca ar fi sa ma mut as alege Barcelona sau Valencia. As vrea sa fiu aproape de mare.
    Un alt aspect important in spania sunt zborurile, multe sunt spre tari de unde vin turistii si deseori preturile sunt ridicate. Din Valencia si Alicante spre exemplu ai zboruri spre romania doar la ore cretine. Din Barcelona si Madrid zborurile sunt la ore mai acceptabile.
    Drumurile in schimb sunt bune si poti face lejer un drum de o suta de km, stiu care fac si naveta pe distante din astea.

    • #3

      Ca e iarba legala era problema; stai sa ghicesc, ti-e frica sa duci gunoiul seara ca – doamne fereste! – te intalnesti cu un “drogat” din asta care iti cere o bricheta si daca nu ai…pleaca dezamagit. Pf…

    • #4

      se stie ce efecte groaznice are iarba, doamne fereste

  3. #5

    Fuengirola. 30 km de Malaga in jos spre Marbella. Citeva statii de S-Bahn local de la aeroportul din Malaga. Se vede Gibraltarul, se vede Africa. Plaje imense, 18 grade in seara de Revelion, un sfert de milion de englezi, rusi, nordici, pe o raza de 30 km. Preturi super ok la chirii – 450 euro/luna in zona pietonala din centru pentru 4 camere cu utilitatile incluse, zona faina. 1 euro doua kile de mandarine, 4-5 euro kilul de peste proaspat, 7,50 euro meniul la un Schnitzel House (patron ungur din Harghita, bucatareasa ardeleanca), 2 euro tapas, 10 euro pizza cu chestii ciudate.

    1
    • Si eu as fi zis tot Malaga, eu chiar am vrut sa ma mut acolo prin 2012. Plus ca esti la doi pasi de Gibraltar, iar daca lucrezi in zona de IT sau design, gasesti repede contracte pe creat site-uri de pariuri 😛

    • #7

      Suna bine, de-mi vine si mie sa-mi fac bagajele. Dar vara cum e? Insuportabil de cald, sau tolerabil?

    • #8

      Eu locuiesc de ceva ani in Fuengirola, se găsesc și prin zona joburi in It bine plătite sau in zgibraltar și mai bine plătite 🙂
      Zona e superba și viața foarte liniștita și relaxata, in Andalucia in general se trăiește cel mai bine chiar dacă toți zic ca sunt cei mai săraci, știu sa își trăiască viața.
      Chirii nu sunt la 450 cum zice Mircea, astea erau de revelion sa mai închirieze și ei ceva, de pe la 600 încep apartamentele in Costa del Sol.
      Dacă sunteți freelanceri atunci va declarați autonomi aici ( un fel de pfa) platesti dările la stat ( 50 euro primele 12 luni, 170 încă 6 luni, 230 încă 6 luni după minimul e 280) și ești asigurat pe toate părțile. Cont la banca îți faci cu pașaportul sau îți scoți nie ca autonom și de acolo totul lin. Sunt Gestori care se ocupa de toate dacă dispui de ceva bănuți. E cam greu de găsit apartament totuși, trebuie sa încerci toamna – iarna , acum sub 800 nu găsești nimic. Dacă mai sunt nelămuriri ….

    • #9

      E cald de mori si aglomerat vara. Si vara e lunga pe acolo. Pe 2 iunie transpiram la umbra, imbracat subtire. Costa del Sol plina de turisti, mai ales mosi, soselele aglomerate ca la plaja nu poti ajunge pe jos, relief de cacao cu coline crețe si teren accidentat si plin de boscheti uscati.

      1
    • #10

      marinel, la Fuengirola plaja e la 3 minute de mers pe jos de centru, asta daca nu te grabesti…

    • #11

      Recomand și eu Andaluzia, în special Granada. Oraș turistic, munte aproape, mare aproape, baruri bune, tapas bun. Nu cunosc prețurile la chirii, dar am văzut la vânzare prețuri mai bune ca în București.

      1
  4. Domnu Duie. Cred ca Alicante gasesti cazare frumoasa in zona aia de bani. Sa te ajute ursu Bamse

    • #13

      Alicante. Vreme mereu frumoasă. Aproape Cabo de Gata. Rezervatie submarina. Snorkeling. Diving. plaje de vis

  5. #14

    Ti-as sugera sa te uiti pe acest wall al unui tip care a avut un restaurant in Bucuresti si din motive de stress politic si-a bagat picioarele si a plecat in Spania unde si-a deschis un restaurant…pe aceasta postare ai cativa pasi www.facebook.com/radu.popovici.m/posts/1844407545582886
    www.facebook.com/radu.popovici.m?hc_ref=ART5jgpI_d-DzKrKNRIm27JNgJj2gN23C9jj4MmMcGPFjmOHvZeUDBgUxSDESteNE3c
    Eu cred ca poti lua legatura si cu el. Succes!

    • #15

      Wow. Nu știam ca a plecat. Guxt a fost unul din cele mai reușite experimentele culinare din Bucuresti. Știu ca era supărat scum ceva vreme, ma bucur ca s-a convins. Sper sa ii urmez exemplul 🙂

  6. #16

    Si io m-am saturat de trait in Canada. E frig 8 luni pe an si mai aud si de Dragnea cum a ajuns dintr-un buticar jerpelit sa calareasca o tara intreaga. O tara de cizme. Desperecheate…

    • #17

      a mai fost unu care repara cisme si a stat vreo 25 de ani, iar nevastasa era prosefor doctor in stiinte.

    • #18

      Da unde stai tu coane ….Yukon?

    • #19

      Cred ca I se trage de saptmana trecuta cand temperatura nu a depasit 15-16 grade…dimineata chiar 9. La pranz umiditate de 80%. Iar cum doua saptamani inca ningea prin nord

    • #20

      Dar sa ai 12 grade ziua si 2 noaptea la inceput de septembrie… Asta da “life” in Canada…

  7. Malta e mai călduroasă şi mai plăcută. Or fi chiriile cu 100-200 E mai scumpe dar cred că merita. Revenind, poți să te înscrii în grupul sau grupurile de pe Facebook “Români în Spania” şi postezi acolo întrebări. Cei care sunt mai vechi îti răspund.

    • malta e o romania mai calda

    • e, hai că sunt mai avansaţi… la noi când un ziarist scrie despre corupţi e cumpărat sau discreditat, la ăia e trimis direct să discute cu sf. Petru.

  8. #24

    Era un articol in Forbes, cu cele mai bune locuri unde sa te retragi la pensie. Spania parca nu figura in top 10 dar era sudul Portugaliei, unde te puteai descurca cu 1000 E/luna.

    Am gasit :
    www.forbes.com/sites/laurabegleybloom/2017/01/11/quit-your-job-and-live-abroad-places-so-cheap-you-might-not-need-to-work/#2e3989695983

    www.forbes.com/sites/laurabegleybloom/2018/01/08/quit-your-job-and-move-abroad-the-cheapest-places-to-live-in-2018/#e7a48cb26149

    • #25

      In articolele astea pe care le-ai pus dar nu le-ai citit este si spania pe langa columbia, belize, r. dominicana, vietnam si malaezia. Boss, asta-i topul unei pixde care are salariu de US si viseaza numai cuba libre si sex on the beach.

    • care e problema cu tarile alea?

    • #27

      problema cu ele e că nu sunt în top, nu au grand slam.

  9. #28

    Imi place cum s-a semnat “ Duie Mragnea “, genial. Sa inlocuim D cu M. :)))

    • #29

      Ce ai bre, poate așa îl cheamă pe om…. Nu e ca și cum se interzice să spui muie dragnea. Nu încă…

    • #30

      something fishy…

  10. #31

    Optica gresita. De ce sa plecati din tara. Mai bine va duceti voi peste ei…va mutati in Teleorman, ca freelanceri…incet incet colonizati zona si in 2000 de ani veti trai ca dacii liberi.

    1
  11. #32

    Salut
    Recomand cu căldură (pun intended), sudul Spaniei, zona Almeria pe Costa del Sol.Preturile sunt mai mici decât în restul Spaniei, si dacă cobori mai în sud spre Roquetas del Mar e și mai ieftină viața. Noi am locuit cateva luni de zile intr-un apt cu două camere, bloc nou, cu grădină interioară și piscină la 550 euro pe lună.
    Cald tot timpul anului , o grămadă de plaje superbe etc.
    PS. În magazine produsele sunt de cele mai multe ori mai ieftine ca-n țară.

  12. #33

    Am testat eu spania, valencia in 2015. Ca roman, am inchiriat foarte greu un apartament, platind in avans pe 6 luni. Este singura tara in care m-am simtit discriminat ca roman in mai multe situatii. Daca nu inveti rapid spaniola, nu prea te poti descurca, ca nu vorbeste nimeni engleza.
    Joburile disponibile pt romani erau doar la cules de portocale. Prietena mea n-a gasit nimic de lucru acolo.
    Daca te stabilesti acolo, neaparat sa inmatriculezi masina acolo, altfel risti perchezitia masinii de 2 ori pe zi, avand numere romanesti.
    Ca turist, pare totul frumos, dar nu e asa.

    Recomand sa incerci Portugalia, Malta sau Cipru (0 tax)

    • #34

      Portugalia mi se pare si mie mai misto, in special zona Aveiro, Porto. Clima buna si iarna si vara, fara extremele din Spania.

  13. #35

    Freelanceri care nu stiu sa foloseasca google. Doh.

    • #36

      Marius, stai jos, n-ai înţeles nimic! Aici este o comunitate (cu mulţi freelanceri), iar răspunsurile şi sfaturile primite au mai multă semnificaţie şi valoare decât alte site-uri googălite.

    • #37

      Boss. Folosind google primesti informatia direct de la sursa.

  14. #38

    Uite o alta sugestie … tenerife sau oricare din acele insule, nu e nici prea cald nici prea frig, mancare buna si ieftina, drogati pe strada nu prea am vazut si nici miros de iarba n-am simtit si au si internet rapid si legaturi decente cu avionul oriunde

  15. #39

    Stau si ma întreb, oare ce mama naibii se faceau “plangaciosii” astia daca nu exista facebook? Ramaneau in Poplaca deorece nu aveau unde întreba cum e dincolo de “satul” lor? Unde mai pui ca sunt si “freelanceri” de unde deduc ca au o mare legatura cu societatea si internetul in ansamblul sau. Fratioare, iti vei pune viitorul in mâinile unora care iti dau sfaturi in comment-ri?

    • #40

      Cred ca nu aveau de unde să afle de români care se plâng de discriminare ca nu vorbesc spaniolii engleza si ca cauta poliția mașinile rezidenților care refuză să le înscrie desi legal e obligatoriu odată ce esti rezident.

  16. #41

    Eu locuiesc in sudul Spaniei de 13 ani, la 7-8 km de Granada, un oraș frumos cu oameni primitori și obișnuiți cu străinii. Cel mai mult îmi place faptul că la vreo 30 km ai munte ( Sierra Nevada) iar la vreo 70 km ai marea. Chiriile în oraș pot fi in jur de 400-600e, depinzand de zonă, mărime apartament, dotări, etc. Dar dacă optezi pentru un sat( și cand zic sat, nu va imaginati sătucurile alea de prin Romania uitate de dumnezeu) sunt chirii si cu 250e, mobilate. Nu mai știu care sunt condițiile la imobiliare pentru că eu de vreo 5 ani plătesc ipotecă dar sunt sigură că nu îți cer mare lucru, sigur o lună de chirie drept garanție. În privința joburilor, da e adevărat, se găsește foarte greu de muncă, mai mult prin cunoștințe, sunt foarte mulți oameni șomeri dar doar in teorie, apoi fiecare muncește pe unde poate iar de foame nu moare nimeni. Încă un lucru (destul de important zic eu), e acela că vara începe destul de devreme, și de multe ori sunt peste 35 grade, cu timpul te obișnuiești și înveți cum sa faci sa fie suportabil. In fine, sunt mult mai multe aspecte pe care nu le am zis, părerea mea e ca ar trebui să veniți in vizită vreo săptămână și să vedeți voi. Daca va pot ajuta cu ceva, o fac cu drag! Pa, pa

    3
  17. #42

    ca om care a stat un an in sevilla, fugind de frigurile si norii din nord-vestul europei, iti recomand cu toata caldura Andaluzia. Sevilla e capitala regiunii autonome, e un oras absolut sublim, ai efectiv tot ce iti trebuie, esti la o ora jumate de ocean, la o ora de madrid cu avionul, sau 2.5 ore cu trenul, si, cel mai important, la 4000km de romania :).

    in 6-700 de euro pe luna gasesti casa in centru, aprox 50mp, sau 100mp in regiunile cu blocuri/condominium. asteapta-te la preturi overall mai mici decat la noi, la o infrastructura de 100 de ori mai teapana, la 4g sporadic, la mancare buna, plina de omega3, ce sa zic, un salt important. daca vrei mai multe detalii, roaga-l pe cetin sa iti dea emailul meu.

    bafta!

    1
  18. #43

    In general, 80% din sudul Spaniei e calduros spre foarte calduros, pe langa faptul ca e si destul de arid – Sevilla, Malaga si Granada ca optiuni.
    Extremadura e saracacioasa.
    Daca vreti sa fiti aproape de mare si de un oras mare, Xativa (sau Jativa) langa Valencia e de luat in calcul.
    Barcelona e suprasaturata (atat de catalani, cat si de turisti), mai degraba Tarragona sau Lerida (Lleida).
    Nordul e spectaculos si linistit – da, ploua si e frig si ceata, da’ si cand da soarele 🙂 – uitati-va la Oviedo, Santander sau Bilbao.
    en.climate-data.org/country/5/

    extranjeros.empleo.gob.es/es/InformacionInteres/InformacionProcedimientos/CiudadanosComunitarios/hoja102/index.html – aici gasesti pasii necesari pentru Permisul de Sedere (Certificado de Residencia).

    Iti trebuie o asigurare medicala (publica sau privata, care sa acopere si Spania) + un 8800 de euro pentru amandoi – n-am gasit daca e suficienta o copie dupa extrasul de cont bancar in .ro, daca e ok sa-i prezinti in efectiv: www.mundojuridico.info/medios-economicos-para-la-concesion-de-la-tarjeta-comunitaria/

    Pe langa forumuri, iti recomand si site-ul ambasadei:
    madrid.mae.ro//sites/madrid.mae.ro/files/ghidul_lucratorului_roman_in_spania-_varianta_pliant_revizuita.pdf
    www.mae.ro/travel-conditions/3747#839
    madrid.mae.ro/node/345

  19. Noi am facut exact ce vrei tu sa faci acum un an, dar in sudul Italiei, in Calabria, exact la stramtoarea dintre Calabria si Sicilia. Gasesti relativ usor de inchiriat, faci contract si nu ai nici o treaba cu proprietarul, nu ai nevoie de cont bancar. Cel mai usor gasesti un orasel care-ti place si vorbesti cu agentii locali (care mai mult de 3 nu-s). Comisionul agentiei este o luna de chirie, garantia este doua luni.
    Clima este foarte buna, in cea mai groaznica noapte din aceasta iarna au fost 7 grade, in rest sub 10 nu exista (noaptea).
    Despre mancare cred ca nu are sens sa mai vorbesc. Cand ne-apuca (rar) dorul de tara, magazin romanesc (cu restaurant) la 13 km de noi (de autostrada).
    Daca mai ai alte intrebari, shoot.

  20. #45

    mai bine pleacă’n portugalia
    în spania am fost tâlhărit în malaga de documente și telefon și’n general s’au comportat cam urât

    • #46

      Cred că nu ne zici tot. Ai făcut tu ceva de i-ai enervat.

  21. #47

    Noi ne-am mutat de 2 ani si-un pic in Comunitatea Valenciana, la vreo 80 km de Valencia. Si eu lucrez ca freelancer. Diferenta e ca n-am fost nevoiti sa ne cautam chirie, asa ca o sa raspund doar la ce ma pricep.

    – Ce zone din Spania sunt călduroase și decente pentru locuit?

    Eu as recomanda Valencia (oras turistic si frumusel, aproximativ 800k locuitori) sau imprejurimile. Ierni ok, veri suportabile. Si-ati avea marea aproape 🙂

    – Menționez că suntem freelanceri.

    Sa va inregistrati ca autonomo (un fel de PFA), ca sa puteti factura legal si sa va mearga vechimea. Procesul in sine nu e extrem de complex. Pe urma ati avea de plata ~280 euro/lunar, suma care acopera asigurarea de sanatate (minus stomatologie) si pensia. Insa, cum n-ati mai fost inregistrati, puteti beneficia de tarifa plana ~ 50 de euro un an, ~135E 6 luni, ~190E inca 6 luni. Daca sotia are sub 35 de ani, cred ca se mai prelungeste reducerea asta la 190E, dar nu stiu cat.

    – Am citit tot felul de povești, că nu poți închiria până nu ai cont bancar și nu poți avea cont bancar până nu închiriezi și nu mai știu ce să cred.

    La Banca Sabadell (posibil sa mai fie si altele) va puteti deschide cont bancar doar cu pasaportul (+CI, ca dovada a domiciliului din RO). Banuiesc ca, daca aveti ceva banuti in banca si platiti garantie, n-o sa strambe din nas nicio agentie imobiliara. Cum ziceam, noi n-am fost nevoiti sa ne cautam chirie, insa parca as merge pe agentie – se ocupa ei de contract, de contactul cu proprietarul, eventuale reparatii etc.

    Pasii ar fi, cred:
    – deschidere cont bancar
    – inchiriat
    – empadronamiento – un fel de luare in spatiu/dovada a adresei; banuiesc ca va trebuie doar contractul de inchiriere; o sa vi-l ceara cam peste tot apoi
    – solicitare NIE (Número de Identidad de Extranjero), in vederea iregistrarii ca autonomo – aici probabil ca e mai bine sa apelati la un avocat specializat, care poate urgenta procesul. O sa fie ca un fel de CNP si-o sa vi-l ceara peste tot apoi.
    – inscriere la Seguridad Social – asigurari sociale – in regimul RETA (Régimen Especial de Trabajadores Autónomos); solicitati tarifa plana, altfel nu cred ca va dau ei din oficiu
    – inregistrare ca autonomo – sunt anumite domenii – in principal artistice – scutite de TVA (IVA). Daca aveti clienti din UE, solicitati si inscrierea in ROI (registro de operadores intracomunitarios).

    Ultimii doi pasi se fac cam in paralel: daca tin bine minte, trebuie plimbate ceva hartii dintr-o parte in alta. Pe urma, cu empadronamiento si ceva foaie de la Seguridad Social va puteti inscrie la cel mai apropiat “dispensar”, unde o sa vi se aloce medic de familie.

    Dupa ~6 luni de lucru ca autonomo puteti solicita certificatul de rezidenta – trebuie sa aveti asigurare de sanatate (se pune Seguridad Social, nu va trebuie altceva pe langa) si declaratii de venit (modelo 130) pe doua trimestre. Cel putin mie atat mi-au cerut.

    Sau, daca aveti asigurare de sanatate si ceva bani (in cazul sotului meu a fost vorba de ~5k E), puteti primi certificatul aproape pe loc.

    Inca ceva: ca autonomo e bine sa apelati la un gestor (contabil), se ocupa el de depus declaratii etc. Si nici nu costa o avere.

    Cam asta am avut noi de facut. Sper sa nu va fi spus prostii si sa nu fi uitat nimic important. Daca aveti vreo intrebare, banuiesc ca va poate da Cetin e-mailul meu. Va tin pumnii 🙂

  22. #48

    E cum zice Alex mai sus. Spune-i prietenului tau sa ma caute.

    Pe langa zonele de tip tourist trap din sud, trebuie sa tii cont de cateva lucruri:

    Te saturi de caldura aia tampita dupa vreun an. Eu i-as recomanda prietenului sa stea intr-o zona cu clima normala, pentru ca nu realizezi ce infrastructura incredibila au aia, de mergi in fiecare weekend undeva beton, la plaja, fara sa trebuiasca sa platesti chirie.

    Dar daca totusi vrei plaje si cald – Roquetas del Mar, Castellon sau Málaga.

    Sudul e sarac, de aia e ieftin, minus marile orase. Sevilla, un sabor especiál, e Craiova Spaniei, plin de gitanos, dar foarte pitoresc.

    Pana la Sevilla poti da o tura prin Motríl sau Granada (unde e Alhambra, Sierra Nevada).

    Marbella e relativ scumpa.

    Vezi ca plajele sunt de cacat in sud, din alea cu pietre, grosiere, nu cu nisipul din vise.

    Daca vrei nisip misto, fin – de la Valencia in Sus pana la Barcelona sau chiar Sán Sebastián (Donostia).

    Noi am stat in Madríd (+Coslada, San Fernando) – e excelent Madridul. O nebunie de infrastructura – apartamente de la 350€ in sus, sau chalet (vila) de la 700€.

    Apoi ne-am mutat in nord – León (4 ani superbi, aproape de Gijon si Oviedo, alte orase industriale, la malul golfului Biskaya) – vremea e ca in Ardeal in zona aia, iar muntii Cantabriei sunt de poveste, cu mii de obiective turistice.

    Netul e cam de cacat in general in Spania, au inceput sa bage fibra doar relativ recent si nu e acoperire peste tot, plus ca e scump (Ono, Telefonica). In rest sansele sunt sa dai de ADSL, prin cupru, la 10-20€ pe luna.

    Daca nu vrei fibra si ti-e suficienta o viteza mai mica, ti-as recomanda un orasel de provincie, sau chiar un sat pitoresc.

    O sa repet pana la loc-comanda, nu are importanta in ce coclauri te stabilesti, sansele sunt sa existe o autostrada la maxim 5 km de centrul localitatii.

    1
  23. #49

    hai sa facem un articol si despre portugalia va rugam

  24. #50

    Locuiesc de vreo 9 ani in Madrid si iti zic sigur ca poti inchiria apatamente relativ usor, doar sa ai acte si poate un cont bancar aici.In Cipru am fost in 2014,vara la pranz nu era nici dracu pe strada,cand mergeam sa iau un cola(ieftin 2,90 €, in Spania acelasi cola era 1,40) se uitau aia ca la urs ca umblu la ora aia pe afara( e mai cald ca in iad).Spania e faina daca stii unde sa cauti, asta e parerea mea. P.S. In Valencia(Catalunia) nici macar spaniolii nu sunt bine vazuti,asa ca nu au nimic personal cu romanii.

  25. #51

    Sunt la limita răbdării semantice cu “freelancer”. Freelancer în ce? Spuneți ce căcat faceți voi de fapt.
    #rectificareanumelor #正名

    romanian.cri.cn/272/2017/02/27/1s176858.htm

  26. #52

    In Spania cel mai misto e in Dallas sau Palermo. Depinde daca iti place lambada sau mistretul cu coltii de argint

  27. #53

    Am avut oferta de job in Marbella, pe Costa del Sol. N-am acceptat doar pentru ca am primit alta mai buna in alta tara. Altfel, mi s-ar fi parut o zona foarte faina in care sa locuiesti in Spania.

  28. #54

    ce faci si tu. doar ca mai bine, mai repede si pe mai multi bani.. fii rabdator bro ca mai ai pana la pensie

  29. #55

    de ce ar pleca cineva din ”gradina maicii domnului”?!

  30. #56

    Valencia , Alicante , Malaga , astea 3 orașe sunt perfect locuibile pentru iubitorii de căldură. Și nu numai . Pentru ( ne ) iubitori …Ponferrada , de departe cel mai frumos orășel din Europa .

    ps: locuiesc în Tenerife din 1997 și cunosc Spania mai bine decât țara de baștină .

    • #57

      scrie ne despre

    • #58

      @Arhi

      Hai să scriu . Spania este țara perfectă pentru ,,fanii” modului de viață numit ,,easy life”. Ce înseamnă asta : aici nu prea există fuga după bani pentru că oricât ai fugi nu o să ai destui niciodată ! Deci , se trăiește comod , cu o slujbă de 40 ore/ săptămână vei câștiga între 1200-1600 € , vei conduce un Renault Clio/Seat Ibiza/VW Polo , o să ai posibilitatea de ați satisface anumite hobby-uri de ,,aer liber” , mai ales , concedii de 7 zile în Caraibe ori Insulele Canare , și cam atât . O să-ți ,,ia” între 5-7 ani pãnă te integrezi câtdecât dpdv social și te adaptezi obiceiurilor de aici , începi a face cheag – cum s-ar spune. Coșul zilnic este destul de ieftin comparativ cu România , UK sau țările din nordul Europei , excepție făcãnd produsele de tutun și alcoolul ,,de fițe”. Profesionalicește vorbind , în aria peninsulară orice meserie bine însușită este căutată pe când în insulele Baleare și Canare sectorul servicii este predominant . Acolo se caută medici , asistente medicale , șoferi de taxi , ospătari , bucătari , alte meserii aflându-se în momentul actual în modul stand-by , să zicem așa .
      Cam asta ar fi , în mare , câteva detalii despre viața de aici .

    • #59

      hmm…my kind of life:))

  31. #60

    Salut. Vin si eu cu o intrebare in legatura cu mutatul in Spania. E cineva pe aici care a lucrat/lucreaza in domeniul naval? Care e situatia industriei asteia in Spania?

    P.S. Am cautat pe google si situatia nu arata chiar rau dar as vrea parerea unei persoane care a lucrat sau lucreaza in domeniul asta.

    • #61

      Pentru domeniul naval – singura informatie de care sunt cat de cat convins e ca zona unde vrei sa emigrezi e in nordul Spaniei – zona Santander – Oviedo – Gijon.

    • #62

      Santiere navale sunt si in Bilbao si Tenerife…

  32. #63

    Ponferrada e cum e Petrosani la noi. Daca iti place zona aia, León sau Astorga.

  33. #65

    Buna ziua! Suntem o familie cu un copilaș de 2 ani si 6 luni ce trăim în Wiena de 6 ani.Pana sa duc copilul la gradinita nu am avut dezamăgirea pe care am intalnit o aici referitor la faptul că “rasa nemteasca” este atat de rece și indiferenta fata de copii(nu cresc copii in stilul nostru-cu atata grija si responsabilitate)lucru care a inceput sa ne displacă din ce in ce mai mult,binenteles rasism la ordinea zilei….sotul meu spune sa schimbam tara..si am alege Spania unde am inteles ca oamenii sunt mai sufletesti.Cu locul de munca al sotului este posibil un transfer de la.firma unde lucrează(fiind o firmă spaniolă, ce activează si aici)iar in Spania se află în zona Almeria. PARERI?!despre gradinite,scoli si sistemul medical va rog.(Dacă se plătesc consultatiile gen ca in Ro)noi fiind deja obișnuiți cu un sistem de sanatate la un standard f ridicat aici.(mergi cu E-cardul in buzunar fara sa plătești medicii)Multumesc frumos,dragi români!

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam