A venit iunie, a început bacul, a început clasica hatereală la adresa copiilor. Care cum a trecut de o anumită vârstă, începe să arunce cu noroi în generațiile actuale, care sunt inculte, care nu știu nimic, totul din cauza internetului, jocurilor, facebookului. Pentru că nimeni nu mai pune mâna să citească o carte, să fie cult și minunat, așa cum suntem noi.

Primo, noi, per total, suntem o generație de căcat, ca să fiu concis. Generația dintre comunism și ce e acum, generația care nu a avut modele decât părinți educați de comunism, care urlau cu bale în gurile fără dinți Soarele răsare, Iliescu-apare. Părinți care ne-au futut viitorul în 1990, când i-au adus la putere pe foștii comuniști și care ne-au educat, per total, să respingem orice contravine vieții de dinainte, care înainte era mai bine.

Secundo, faptul că noi citeam și ne jucam pătrățele pe asfalt nu ne face automat mai buni. Noi NU AVEAM altceva de făcut, nu era o alegere să ieșim afară și să ne dăm cu cornete de hârtie în ochi. Internetul, computerele sunt un avans tehnologic uriaș, un câștig enorm pentru umanitate, aducându-ne, la nivel civilizațional, în 60 de ani, mai mult decât în ultima mie de ani. Nu uitați că nu suntem încă la 150 de ani distanță de momentul când transportul principal era cu caii. Acum 120 de ani au fost primele tentative de zbor planat și mult mai puțin de zbor autopropulsat. Iar acum stațiile spațiale sunt ceva normal iar discuțiile sunt despre zbor spre Marte. NIMIC din toate astea nu ar fi existat dacă nu existau computerele.

Și tertio, deși nu neapărat ultimul, problema reală suntem noi. Există internetul, există computerele, există acest uriaș bagaj de informație din care noi am ales să ne dăm pe facebook și să punem pisici pe instagram. Și nu doar că am ales asta pentru noi, dar voit ne-am educat și copiii să facă același lucru, inclusiv pentru disprețul malign pentru tot ce înseamnă internet și computere.

Da, nu copiii sunt vinovați pentru că sunt proști la bac. VOI sunteți vinovați, educatorii lor. Voi i-ați educat, nu statul, nu străinii, nimeni altcineva. Faptul că există generații întregi de analfabeți funcțional este exclusiv vina părinților și a educatorilor, nu vina copiilor.

Când ultimului român nu i se vor mai părea funny așa numitele perle de la bacalaureat, atunci se va schimba ceva și în țara asta. Când stirile proteve punct ro nu vor mai face spam cu rezultate bacalaureat judetul x și perle la bacalaureat citeste ca mori de râs, atunci vom putea să declarăm că procesul de vindecare a început.

Până atunci, consolați-vă că acei copii proști de care râdeți sunt, de fapt, oglinda voastră fidelă.