Compania Selezione din Braşov, fondată de Ludovico Fagioli, de origine italiană, care produce feţe de încălţăminte pentru două dintre cele mai mari branduri de modă, Gucci şi Dior, concediază 78 de angajaţi, potrivit Inspectoratului Teritorial de Muncă Braşov.
Sigur, porcul italian, ce nenorocit, nu mai ține bieții oameni la muncă. Doar că stai puțin.
Motivul este economic, în sensul că am primit în ianuarie măsura ce prevede mărirea salariului minim pe economie. Angajaţii au vrut mărirea salariului, iar această mărire am încercat să o transmit şi către clienţii noştri. Din cauza crizei economice din prezent şi a vânzărilor mai mici, foarte puţini au acceptat.
Deci stai, că nu înțeleg. Dacă Ciucă și Ciolacu au decis că se mărește salariul minim pe economie, nu îl plătesc ei, din vreun buzunar miraculos, ci îl plătesc angajatorii? Iar dacă angajatorii constată că nu mai sunt îndeplinite criteriile de rentabilitate, e de preferat să închidă afacerea, iar cei ce au primit mărirea aia de salariu din pix, nu vor mai primi nimic?
FANTASTIC, NU AȘ FI CREZUT!!
Rețineți, că e o lege de bază a economiei, indiferent de ce kkt mănâncă hoții care vă conduc. Banii nu vin de la ei, banii vin de la antreprenori. Când, ca să poată fura politicianul mai mult, pune presiune pe cel care dă banii, respectivul își ia valijoara și pleacă în treaba lui. Pentru că el, spre deosebire de tine, poate exista oriunde unde găsesște condiții decente.
NOU
Stai ca o sa vina dacii liberi si o sa-ti zica ca firma aia a facut anul trecut profit si ca ar fi fost uman/normal/etc sa acopere ei din profitul lor majorarea salariilor. Ca doar au scalavagit pe saracii oameni pina acum… De parca ii tine cineva cu forta angajati.
Eu sunt un paduche de antreprenor de 10 ani si, dupa ce aproape am luat-o cu capul din cauza angajatilor, de 3 ani am ramas singur si e bine tare. Ma mulțumesc cu mai putin dar macar nu am grija sa platesc dupa toate leprele (daca va vine sa comentati ca nu plateam sau ca nu am stiut sa-mi aleg oamenii buni, sa ii pastrez – marsh la alta masa, ca nu e cazul).
NOU
Pai stai ma putin ca vorbind cu cifrele pe masa cresterea era de 7000 de euro pe luna( 84.000 an), in 2021 a avut un proft de 270k euro. Si nu doar ca acoperea cresterea pentru urmartorii 3 ani doar din profitul de pe un an, dar poate nu trebuia sa bage tot costul cu salariile din prima la clienti, poate putea sa bage doar jumatate si jumatate o acoperea cu profitul, poate putea sa dea afara 25 de oameni ca sa le mareasca alora 50. Probabil vorbesc prostii si nu stiu cum merg lucrurile cand esti patron de sclavi, pardon patron de firma cu angajati pe salariul minim.
NOU
asa e, simioane, pai de ce sa nu acopere cresterea, decisa de Ciolacu, din banii lui, pai ce pula mea, el are business ca sa ii fie bine familiei USL. Bravo PSD!
NOU
@Arhi eu doar ti-am dat un exemplu de cum putea fi om, ca bani pentru marire avea dar a preferat sa-i tina si sa-i dea afara pe aia. Chestia e ca sunt multe nuante si in situatia de acuma, cu inflatie record, cheltuieli etc ii dai afara pe aia 78, probabil aia au familie, rude etc, si AUR tocmai a castigat 400 de voturi in Brasov. Vine Simion si vorbeste cu aia sa dea foc la fabrica ca italianul ii asupreste si are profituri anuale de 150k euro+ dar nu gaseste 7000 de euro pe luna asa ca-i da afara ca pe niste sobolani sa-si schimbe modelul de anul trecut cu cel de anul asta.
NOU
sigur, de ce sa nu iau de la familia mea sa le dau alora condusi de ciolacu, sa fiu om. interesant e ca NICAIERI nu ai ceva de zis despre cel care i-a dat afara, de fapt, pe oameni, cel care a zis ca, de maine, muncitorii au salarii mai mari, ca asa vrea el. dar ai nuante, alea. ofc
NOU
Simioane…. asa e… din spatele unui monitor si tu poti fi patron…. si tu poti gestiona o firma. Nu inteleg de ce plm nu iti faci tu o firma sa-l concurezi pe ala. Ca sigur ai avea succesuri…
Nimeni nu este obligat sa munceasca pe un salariu (minim, mediu, maxim, plm) decat daca el vrea sa o faca! Ca nu cred ca sta nimeni cu pusca la tampla. Daca firma poate dar nu vrea sa dea un salariu mai mare este liber sa plece.
Tu ca salariat te lupti (inveti, te specializezi, plm) ca sa te poti vinde mai bine. Da, esti un sclav, dar esti platit pentru timpul tau. El, ca patron (de sclavi, desigur) se lupta sa ii fie lui mai bine.
Asa ca… mergi la onrc si apuca-te de facut bani…ca e usor tare.
Cum a zis Arhi, italianul maine isi pune palma in cur si isi muta fabrica in alta tara (ca de demontat niste utilaje si niste hale nu e greu deloc)… si ciolacu si restul o sa o ia prin gurita.
NOU
Pai nu stiu ce vrei sa zic, isi stie interesul, crezi ca alegatorii cu salariul minim voteaza USR? AUR sau PSD, unii poate PNL dar nu cred. PSD_ul tot timpul a marit salariul minim, e suficient sa ne uitam cand au avut loc cresterile si toate au fost cand era PSD-ul. Faptul ca ei o fac fara lubrifiant si dau OUG, aia e, USR cand voia sa elimine impozitarea pana intr-un anumit prag erau luati la pwl ca nu stiu pe ce lume sunt, asa ca a venit Ciolacu, a dat jos pantalonii mediului de afaceri si si-a facut de cap.
Eu nu inteleg de ce ai tu alte asteptari de la PSD, Budai spune ca el crede in principii si nu cifre, efectiv daca ar lua masurile un cimpanzeu sau un psdist nu ar fi vreo diferenta.
NOU
sorry Daniel dar nu sunt masochist si nu am chef sa fac vreun AVC, raman masca cand vad ca lumea il admira pe dresorul de maimute de la sectorul 3, apai sa am de platit taxe pe profit ca sa decida Grindeanu daca e nevoie sau nu de un al doilea terminal la otopeni.
NOU
Simion, nu sunt bucurestean…. doar consider ca bucurestiul este cel mai mare pol de asistati sociali din RO. Si nu, nu ma luati cu pibul mare pe care cica il face, ca este fals. Toate firmele, peste un anumit nivel de CA, sunt obligate sa-si mute sediul fiscal in Bucuresti.
Dar, metrou subventionat de RO (stiu, toti primarii vor sa-l ia in administrarea lor – NOT), cea mai mica valoare a gigacaloriei, printre cele mai mici tarife de transport, etc etc
Si, tupeul cu care zic ei ca moldova voteaza doar cu psd cand ei au votat la sectoare cu condamnati penal de la psd, cu tembelul ala cu sute de blocuri pe pf, cu sarmulita firea, etc etc
Si ca sa fiu si eu tampit, chiar as vrea sa fie si aur la guvernare – ca poate e sutu in cur care-mi trebuie sa imi mut viata in alta tara – ca sa vada tot tampitul ca una e sa bati din gura si alta e sa pui si curu la bataie.
NOU
Probabil firma aia nu mai avea asa multe comenzi pt anul urmator, deci se descurca si cu mai putini angajati. Pe salariul vechi i-ar fi tinut pe toti o perioada dar daca tot au crescut astia salariul minim, atunci face si optimizare de angajati. Da afara o parte, pe altii ii reorganizeaza si, daca prin minune apar comenzi de la clienti, va angaja alti oameni in viitor. Salariatii dati afara acum vor cere somaj (o parte din ei), deci ce sa zic, guvernul in actiune!
NOU
Ideea e asa: imbecilii cu #antiwork care zic ca daca afacerea ta nu poate plati un salariu decent afacerea ta nu e viabila au oarece dreptate. Dar stiti voi ce e si mai putin viabil? O economie in care se inchid afaceri.
NOU
si sunt perfecT, perfect de acord. subliniam doar ca deciziile politice populiste sunt de cacat, fara nicio substanta
NOU
problema e ca din pix ala a pierdut 1/3 din profit. Simplu.
Asa ca statu a pierdut 78 de salariati.
biznis.
lasa ca vine aur si face salariu minim 5000lei
NOU
Daca ne luam dupa patroni, exista un mare deficit de forta de munca in Romania. Aproape toti se plang de faptul ca nu gasesc oameni pe care sa ii angajeze.
Asadar, daca ii credem pe acestia, ajungem la concluzia ca cei 78 de oameni obisnuiti cu munca grea din fabrica isi vor gasi destul de usor alte locuri de munca.
Daca in schimb alegem sa nu ii credem pe patronii care se plang pe internet sau la televizor, ajungem la concluzia ca nici in ceea ce spune d-l Ludovico Fagioli nu putem avea incredere 100%.
Si oricum, daca ne luam dupa ceea ce spune distinsul patron italian, pare totusi ca a facut o greseala. In loc sa accepte un profit mai mic pentru familia lui, a ales sa reduca activitatea. Asta automat se traduce prin faptul ca nu va mai avea niciun profit de pe urma celor 78 de angajati concediati.
Situatia ar fi diferita daca ar fi spus ca a mutat deja productia in alta tara unde costurile sunt mai mici. Doar ca din declaratia lui se intelege ca efectiv a renuntat la o parte dintre contracte. Ceea ce inseamna ca oricum nu mai avea o cerere atat de mare de la clienti si ar fi trebuit sa concedieze o parte dintre angajati chiar daca nu exista aceasta marire a salariului minim.
NOU
@Simion
Da, daca vrea sa faca opera caritabila, isi taie din profit. Dar de ce sa vrea?
NOU
PS
Nu stiam ca AUR e comunist
Nici AUR nu are pretentii ca privatii sa nu faca ce vor cu banii lor
Tot cu PSD ies mai bine
NOU
@S, cred ca nu intelegi ce inseamna a taia din profit. Adica tot castigi bani, dar sunt ceva mai putini decat inainte.
Asa, daca ne luam dupa patronul respectiv, pur si simplu a renuntat de tot la profit, nu doar l-a diminuat.
NOU
Poate ca isi muta productia in alta tara, dar cine o sa planga dupa aia, asa cum lucreaza romanul de frumos si de bine nu gasesti in toata lumea asta mare!
NOU
Sper ca esti sarcastic(a) 🙂
Nu de alta da e plina Asia de Sud Est de fabrici de textile. Si India, si China. O fabrica in plus nu strica.
Sau cine stie, o muta in Moldova, ca romani sunt si aia 😉
NOU
Chestiile de lux se fabrica tot in Europa. De aia au fabrici pe aici.
NOU
Cu cat se rreduce sistemul lohn cu atat mai bine va fi pt economie. Lohn inseamna locuri de munca prost platite (majoritatea la salariu minim) si conditii de munca proaste.
NOU
Lohn face si ala de la dacia, de la asamblare.
Dar da, sa plece exploatatorii din tara…. sa mearga toti aia care nu o sa mai aiba de munca la ciolacu sa le dea bani ca doar statul suntem noi si tot ce e al statului e si al nostru.
NOU
Cred ca e o diferenta esentiala, la dacia salariu mediu net e peste 1000 euro, in schimb daca in industria textila trebuie sa dai afara oameni pt ca s-a marit salariu net de la 1550 lei la 1880 lei si ti s-au marit cheltuielile per angajat cu aprox 50 euro/luna (200 lei din taxe sunt suportate de stat) asta e lohn-ul cel mai de jos indiferent ca lucrezi pt ma-sa lui gucci sau dihor.
Somajul e redus, in economie e mai degraba o criza de personal chiar si pt joburile necalificate si implicit prost platite sunt adusi asiatici pt a acoperi cererea
NOU
Daca ar fi fierti romani la fel si cand se angajeaza dampulea la stat asa bine ar fi. Avem undeva la 467000 de angajati prin primarii si consilii locale. Cand astia cresc cu miile de la an la an e ok, cand se inchide un atelier de pielarie de 78 de amarati toti sar fierti. Asta e Romanistanul.
NOU
daca in turul 2 intra un pesedist si un aurist, sa nu contati pe mine.
NOU
o sa fie rau o perioada, scurta sau lunga, depinde ce vrea pwla lui ciolacu sa faca, dar fara angajari la stat o sa curga multe lacrimi si joburi din astea amarate, cu minim pe economie o sa fie aur curat pentru romanii profesionisti care sperau la ceva loc caldut platit din bani publici.
NOU
Cresterea cheltuielilor cu salariu minim e mult mai mica din cei 450 lei in plus, 200 lei din contributii sunt suportati de stat, adica antreprenorul plateste un pic peste 250 lei in plus pt fiecare salariu brut (mai sunt 5-6 lei in plus la asigurarea de munca).
In conditiile in care inflatia a fost anul trecut peste 10% peste tot in europa, ma indoiesc ca posetele si gentile gucci si dior au ramas la acelasi pret iar daca in conditiile astea tu ca antreprenor nu esti capabil sa platesti un pic peste 50 euro in plus per angajat poate e cazul sa te intrebi daca e cazul sa fii antreprenor, pana la urma nimeni nu s-a nascut antreprenor.
NOU
da da, asa e. sau poate e cazul sa dai afara angajatii si sa ii trimiti la ciolacu, sa le dea el banii.
NOU
In aceasta perioada foarte multe companii din lume reduc numarul de angajati. Asta se intampla inclusiv in tari importante din Europa. Si nu cred ca peste tot este vina d-lui Ciolacu pentru ca a crescut salariul minim pe economie.
Daca un patron declara ceva, nu inseamna neaparat ca este si adevarat. In plus, la nivel national, 78 de angajati sunt total irelevanti. Relevant ar fi daca cineva din patronat ar veni cu o statistica prin care sa arate ca in industria lohn s-au pierdut x% locuri de munca din cauza cresterilor obligatorii de salarii.
NOU
Citi angajati aveti domnu?
NOU
@caposu, eu sunt in tabara cealalata, a angajatilor. Sau mai bine zis a celor care ii cred pe patroni ca nu gasesc suficienti oameni sa ii angajeze.
Adica acum ar trebui sa fie o mare bucurie pentru toti patronii din Brasov, fiindca tocmai au aparut 78 de potentiali angajati care sa acopere pozitiile vacante.
NOU
In alta ordie de idei, da, de aia are frantuzul ala de pe locul unu mondial, cateva sute de miliarde de euro, ca vinde pantofi cu trei mii de euro perechea, facuti la Brasov cu 200 de lei manopera.
NOU
Asta o fi vreun patronas de-ala cum mi-a zis mie un neamt directoras de fabrica in Sibiu ca el da 10 meleoane pe luna ca a stat de vorba cu colegu de scaun in avionul munchen sibiu si ca atat e salariu la romania. Din partea mea sa-si mute curu mai repede. Am exemplu in familia extinsa cu o hala de productie in zona libera giurgiu, calcule facute din start cu salariul minim pe economie, nu venea nimeni. Mai sunt niste suedezi destepti la timisoara care la fel si-au facut calculele, mai da-in in plm de romani saraci, le dam de-o ciorba si vin. Nu pot sa inteleg ca antreprenor cum dracu sa-ti faci calculele si o intreaga strategie de biznis pe salariul minim, stiind clar ca ala creste din pix la 2-3-4 ani. Cum dracu sa nu-ti asumi asta cand deschizi ? Nu numai aici, cam peste tot, asta e tendinta, salariul minim in plata sa creasca. Asta e cost of doing biznis, ori esti prost la numere, ori esti sfatuit prost.
NOU
Romania concureaza cu 50 de alte tari pentru alea 78 locuri de munca. Un investitor calculeaza investitia initiala (care e cam egala peste tot) in cladiri si mutat echipamente, si costurile cu forta de munca. Astea le pondereaza cu riscul perceput. Modificarile legislative sunt unul din riscuri. La sfarsit decizia e ca atunci cand un om alege unde sa isi puna banii la banca. Banca (tara) X imi da o dobanda de 10%. Banca (tara) Y tocmai a scazut dobanda la 5%. Desigur ca anumite banci (tari) au riscuri diferite, dar daca riscul perceput e similar… o fabrica se muta in 6 saptamani. TOATE investitiile din Romania au fost mutate din alte tari mai scumpe si fix la fel se vor muta in alte tari. Doar daca forta de munca devine mai educata vor ramane locurile de munca care sa aduca valoare adaugata mai mare.
Si toata lumea stie ca educatia din Romania e la acelasi nivel cu restul EU…
NOU
In Germania $alariul minim acum este de 13,90 euro/ora, din Decembrie va fi de 14șiceva.
Eu am nevoie in proporție de 80% de oameni ptr munci simple: cărat, împachetat, dat cu matura, cu pensula, strâns un șurub, etc.
13,90/oră + pauzele de fumat + timpul de “gândire”, târâtul picioarelor încet, încet * lenea multor muncitori necalificați, +cei 0,8 centi biruri pe kWh mă costa prea mult ptr ceea ce primesc. Din aceste motive am elpus la dispoziție pieței munci vreo 8 din 13 persoane. Adică pe toți in Germania, am sa angajez in Polonia vreo 3-4 iar restul de care plate am Samstag am ne our va fi self employed in Germania.
Stat de simply rate cu salariul minim.
NOU
Practic esti suparat ca nu ai putut sa iei sclavi?
NOU
@Animaloo – credeam ca intelegi mai bine globalizarea. Tu vinzi un produs, sa spunem tricouri. Pe piata ai tricouri facute in China unde aia castiga 1 dolar pe ora si tricoul costa 5 dolari, adus la usa ta 6 dolari.
Daca tu platesti oamenii in Tanzania, US sau Romania cu 5 dolari pe ora si produci tricoul cu 15 dolari, adus la usa cu 16 dolari ghici ce se intampla? Nimeni nu o sa cumpere tricouri de la tine si firma ta nu are motiv sa existe.
Tu vii si te uiti din unghiul opus – vai, 5 dolari inseamna 3 euro, este extrem de putin, omul ala in Germania nu poate sa traiasca decent, asta e sclavie. Da, fix asa este insa firma nu poate sa plateasca mai mult pentru ca nu mai este competitiva.
De ce crezi ca este asa mare smecherie sa lucrezi in IT in Romania si nu e nimic interesant in US? Fix pentru ca venitul este acelasi si daca in Romania este bun in US este cel mult mediu.
Cand tot ce faci tu este munca necalificata gen cusut la masina, asamblare, etc – atunci esti in concurenta cu China, India, Pakistan, Sri Lanka etc
NOU
cum ziceam “am o afacere…am nevoie de sclavi. Daca nu am sclavi nu sunt competitiv”. Misto.
NOU
Salariul pentru muncitori este intre 1870 – 2200 NET plus bonuri de masa in valoare de 30 lei/zi lucratoare.
Pentru femeie de servici salariul este tot intre 1870 – 2200 lei NET plus bonuri de masa. In cazul femeii de servici sunt niste cerinte in plus exprimate de angajator :seriozitate , implicare ,onestitate si stabilitate.
Astea erau niste anunturi din septembrie 2022 ale acestei firme.Nu am gasit ceva mai recent.
NOU
Mai las-o-n sange, daca e inflatia 20% sau cat mama naibii e, probabil mult mai mult decat 20% la produsele de baza, normal ca se majoreaza salariul minim pe economie. Si normal ca il majoreaza guvernul, ca doar asa se stabileste salariul minim pe economie, de la guvern.
Daca o firma nu e capabila sa plateasca SALARIUL MINIM PE ECONOMIE (desi face piele pt pantofi Gucci sau whatever) apai pot sa inchida sandramaua cu totul. Si-or gasi oamenii aia de munca in alta parte.
NOU
ceea ce a si facut
NOU
@ deea- de ce ar trebui sa plateasca un patron mai mult decat salariul minim ? or fi niste einsteini aia care s-au angajat acolo? propitarul blogului a muncit ani de zile pe bani putzini ca sa ajunga acum unde a ajuns………….nu-ti place munca pe bani putini? reinventeaza-te……….e simplud e spus “sa inchida sandramaua” dar aia 78 oameni X 1k/luna pt mancare-produse-tigari-beutura X 21% inseamna ceva si pt bugetul statului…………acu taxarea asta dispare si nu doar ca i-a facut oameni liberi dar a mai si dat un bot la ministerul muncii , care trebuie acum sa plateasca ajutorul de somaj………….
NOU
@animalutul20,
Nu zice nimeni ca trebuie sa plateasca mai mult, dar nu si-a facut temele. Pai tu vii in Romania unde toate patronatele urla ca e mediu economic instabil, ca se schimba legile si procentele peste noapte, te bucuri si iti freci mainile ca salariul minim si sugi profit cat poti. Apoi cand unu se trezeste sa mareasca minimul sau sa puna alte procente ti se fute toata afacerea si dai oameni afara ca ce ? Ca n-ai fost tu in stare sa-ti faci niste planuri din timp ? Ca n-ai fost in stare sa faci o analiza risc beneficiu ? Astia suntem, buni, rai, ne stiu toti. Cand te hotarasti sa faci biznis aici stii in ce te bagi. Nu se poate si cu pl in cur si cu sufletul in rai.
Aaaa, poate omu nu zice tot, poate e manevra, poate el oricum vrea sa dea afara oameni inutili si chestii si hop da vina pe stat, mai e si asta o treaba.
NOU
@Animalutul20
Din același motiv pentru care vrei să ai producție, să exiști? Sau încredere din partea angajaților că nu ești un alt scelerat cu fantezii de arendaș psihopat, care a învățat capitalism din Marx & l-ai luat drept schiță de „how to do business”?
Trebuie să fim einsteini să trăim o viață demnă? Asta vrei să comunici?
Chiar aș fi curios ce răspuns îmi dai (ai grijă, nu te grăbi)…
NOU
N am crezut ca o sa fiu vreodata de acord cu deea,iete ca s a intamplat minunea:)
NOU
deci practic un patron care sclavagea angajati a fost obligat sa ii plateasca mai decent si cand a calculat, a preferat sa ii dea afara si sa inchida sandramaua, saracul om
acum serios vb, inteleg ca pana la urma piata regleaza niste lucruri, dar de astia care platesc la limita subzistentei nu mi-e mila
NOU
asta ai inteles tu, ca eu il plang pe ala? de fapt, da, ca scoala ai facut-o in romania, e normal…
NOU
Arhi, vorba ta, lucrurile sunt pe undeva pe la mij.
Eu sunt pro cresterea salariului minim, cel putin cu rata inflatiei, chiar in fiecare an. Asa obligi pe toata lumea sa investeasca, fie in forta de munca mai bine trainuita, fie in mijloace fixe care sa-ti creasca productivitatea. Ca tu ai prins alte vremuri de tranzitie in full si eu am prins putin din ele, asta e alta poveste. Statul trebuie sa aiba parghii pentru a ridica salariile, nu le poti lasa la mana “industriasilor”. Ca eu cu biznis ok, sanatos si legitim nu-mi permit, nasol, aia e, ma dau cu capul de pereti in inchid firma. Dar eu si alta firme ok suntem exceptiile. Majoritatea patronasilor trebuie calcati pe cap sa ridice salariile.
NOU
“nu le poti lasa la mana industriasilor. trebuie calcati pe cap”
ce nu intelegi tu e ca salariul ESTE la mana industriasilor, pentru ca sunt banii, investitia si riscul lor. sigur, rolul statului este de a avea grija de cetatenii sai si implicarea sa trebuie sa existe. de comun acord cu toata lumea, nu marit din pix cand vrea pula lui ciolacu sa castige alegeri pe baza prostilor. iar atunci cand ridica din pix, gen Ii calca pe cap, oamenii isi iau jucariile si pleaca si ramaneti voi sa va calcati intre voi pe capete.
NOU
Daca cresti prea mult sau prea rapid salariul minim o sa-ti creasca numarul de someri. Normal ca statul stabileste prin lege, cine altcineva, dar daca stabileste prea fantezist, o sa fie mai putini angajati decat cand salariul minim era mai mic. Sau o sa se schimbe structura pe domenii a angajatilor. Ceea ce nu-i rau, raman domeniile si firmele care pot oferi mai mult in schimbul muncii prestate. Dar e mai probabil ca o crestere rapida sa se traduca intai prin somaj.
NOU
n-am inteles din ce ai scris, doar eram ironic cu patronul respectiv
NOU
Și a făcut bine;eu nu înțeleg cum un om poate trăi cu minimul pe economie
Chiar se poate trăi în 2.023 doar cu acei bani?
NOU
Un pic mai bine decat cu ajutorul social de 170 lei/luna. Nici nu stii cat esti de fericit ca te intrebi asta. 1.5 milioane de angajati din Romania primesc minimul legal. Si astia sunt deja fericiti. 23,4% din adultii romani traiesc cu un venit SUB “minimul pe economie” .
NOU
Eu n-aș putea trăi…
NOU
Nu cumva salariul demnitarilor se stabileste in functie de salariul minim pe economie?
NOU
da, dar mai importanta e filozofia “wage lead growth”…………daca o crestere a salariului minim este acceptata de buisnessuri aunci asteptam sa vedem asa vreo 30% din bujetari datzi afara , ca sigur or sa gaseasca de munca in mediul privat gata sa plateasca mai mult de salariul minim pt “staruri” competente provenite dintre bujetari…………sa vezi development si ” business unicorni”ce or sa apara cand bujetarii or sa invadeze economia privata…………………
NOU
Voi când vă cumpărați pantofii gucci, cât lăsați bacșiș? 50% sau tot 30%?
NOU
Doar la Adibas…
NOU
Asa-i trebuie, daca a venit p-aici cu afaceri mici si nu cu traista cu parandarat pentru afaceri mari cu subventii de la stat, ca Nokia…
/s
NOU
Pai asa se face, trebuie legi pentru popor nu pentru chiaburi. Obligatoriu 9000 brut ar trebui sa fie minimul stabilit prin lege! Orice mai mic de 9 mii sa fie ilegal. Si vom avea 10% contracte de munca, 90% munca la negru, ca doar oameni suntem si ne intelegem. Si cei 90% inscrisi (obligatoriu!) in grupuri de mamikutze unde vor stabili prin vot liber si obligatoriu noile indemnizatii ce li se cuvin. Prin lege!
NOU
ai auzit ce reclama sindicalistii din invatamantul bugetar? ca au venituri mai mici decat curierii!
vezi ce se intampla daca dai din casa?
NOU
Curierul meu isi merita banii aia. Nu pot spune asta despre majoritatea profesorilor copilului meu. Copilul meu are profesori care au senzatia ca rezultatele copiilor nu sunt rodul muncii lor. Au convingerea ca elevii sunt prosti si parintii nu se implica suficient.
NOU
Salariu minim brut in 2015 – 950 lei de la 1 ianuarie, 1050 de la 1 iulie. In 2023 – 3000 de lei.
Număr angajați în România – in 2015 erau 4,75 milioane, in 2023 – 5,8 milioane.
Desigur să nu lăsăm faptele să strice un rant tradițional pe care îl auzim de zeci de ani până la îngrețoșare – rămân oamenii fără locuri de muncă dacă se creste salariul minim, nu mai sunt bani pentru ei, comuniștii distrug economia și restul clișeelor bășite
NOU
Doar pentru ca a functionat un proces pana la un punct, nu inseamna ca avem o regula. Ca atunci cand sufli intr-un balon si se mareste. Sufli o data, creste. A doua oara creste, A treia creste… ai trage concluzia ca si peste o mie va tot creste.
Romania are acelasi salariu minim brut ca Ungaria si foarte putin sub Cehia si Polonia. Diferenta de niste zeci de euro. Ce crezi ca se intampla cand devenim mai scumpi decat toate tarile din zona? Vom tot creste datorita calitatii exceptionale a balonului nostru sau ne vom sparge?
NOU
@Dani,
In conditiile optime, salariul minim e doar “o plasa sociala” ,o tehnicalitate impusa de stat pentru a nu aparea stapanii de sclavi. Orice firma care se respecta si care are un biznis sanatos nu isi face calcule de costuri cu salariul minim. Pentru un tablou complet ar trebui vazut in Cehia, Polonia si Ungaria cam care este procentul din populatia activa platit cu salariul minim. Pot sa presupun ca o sa avem niste surprize.
NOU
au alte soluții Corban ? bugetarii majoritatea se raportează si cer salarii din vest, așa au plecat din start fără sa se raporteze la nici o economie, din start au mers pe găuri care in timp s-au făcut tot mai mari.
Cu ce sa se susțină salariile alea acum ? o sa împrumute, si o sa si mărească salariile minime, ca n-au încotro, daca nu împrumută nu au bani, daca nu măresc salariile minime moare si bruma de economie care mai e, ca n-o sa mai stea nimeni când nu mai e de trăit . Si încet încet cam asta o sa fie sfârșitul, când la un moment dat n-o sa mai primească împrumuturi ca de grațiat nu cred ca ne grațiază cineva, si nu au nici o pârghie de redresare.
NOU
@ Dani
Ungaria are salariul minim brut de la 1 ianuarie de 232000 forinți, echivalentul a 3115 lei la cursul zilei. Mai mare ca la noi cu 3,8 %. Pib nominal per capita estimat de FMI pentru 2023 e 19385 $ in Ungaria și 18530 $ pentru România. Mai mare la ei cu 4,6 % – cam la fel practic, pozitia 53 și respectiv 54 în lume. Poate crezi că măcar Polonia e mult în fața României la capitolul ăsta – dacă da, te înșeli, are PIB per capita estimat pentru 2023 la 19912 $. Știu că anii ’90 au fost geniali, Tele7ABC, AtomicTV and shit – dar ar fi cazul să ieșim mental din deceniul acela, la un moment dat – s-au schimbat niște lucruri între timp.
NOU
@Dani Corban, deja avem cateva luni de cand salariul minim pe economie a crescut. Avem vreo statistica de unde sa rezulte ca numarul total al angajatilor din tara a scazut? Avem cumva un val de someri?
Intreb doar pentru ca in continuare am vazut multi patroni care se plang ca nu gasesc oameni pe care sa ii angajeze (mai ales in Horeca). In plus, vad ca ferestrele magazinelor sunt pline de anunturi de angajare.
NOU
N-am zis ca acum este mare. Am zis ca nu poate creste, inca o data, si doar la noi, iar Romania sa aiba salarii peste Ungaria, Cehia, Polonia, Slovacia. Ar fi anormal deoarece marea parte a salariilor romanilor sunt platite de companii straine, chit ca exista unul sau mai multi intermediari pe traseul platii. Romania este o piata de outsourcing, nu de produs. Ce ofera Romania mai bun decat Ungaria si Cehia pentru a justifica un cost mai ridicat? Infrastructura mai dezvoltata? Pozitionare mai sigura si mai aproape de vest? Angajati mai bine pregatiti?
Iar angajatii vizati de salariul minim lucreaza in industrii care nu ofera multe optiuni. Fabrici de textile, fabrici de incaltaminte, prelucrarea lemnului, vopseluri, industria alimentara. Toate fabricile si fabricutele care inca mai tin in viata localitatile mici ale tarii. Cand va devi prea scump ghemul de ata produs la Focsani, se va muta la Gyula. Iar Larisa din Focsani se va muta la Iasi, Ion din Medias se va muta la Cluj, Danut din Valcea se va muta la Bucuresti. Vom avea 4-5 orase mari, aglomerate, crescute artificial doar din outsourcing si consum. Cand vor ajunge si acestea in colaps, si vor ajunge, nu vom mai avea optiunea anilor ’90 “ma duc la țară” pentru că țara va fi rămas un pustiu sterp.
NOU
Nu stiu daca este asa cum spui tu.
In toate tarile din zona salariul minim a crescut anul acesta:
– Polonia – de la 614 euro la 746 euro;
– Ungaria – de la 487 euro la 627 euro;
– Slovacia – de la 623 euro la 700 euro;
– Cehia – de la 579 euro la 717 euro.
In conditiile acestea, cred ca ar fi fost anormal ca in Romania sa se pastreze aceleasi valori.
NOU
Ca economist care a citit destule chestii, pot sa va spun ca exista studii serioase cu date multe in spate care spun urmatorul aspect: cand salariul minim ajunge pe la 40% din salariul mediu pe economie, cresterea salariului minim devine extrem de proastafiindca genereaza somaj. Cu salariu minim de 3000 de lei brut si mediu de 6800 de lei (la nivel de februarie), Romania este la 44%… you do the math. Dar na, cine sa citeasca lucruri din astea?! Ca sa-l parafrazam pe ministrul muncii (pe alta tema graia el asa, dar este elocvent exemplul): “Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat referitor la raportul Băncii Mondiale că el crede mai mult în “principiile sănătoase” din spatele unei reforme, nu neapărat în cifre şi în efectul imediat, iar cifrele și efectele sunt mai puțin importante.”
NOU
Cum forțezi să se plătească salariul mediu pe economie (net)?
NOU
Daca era Cabral presedinte…
NOU
Eu il stiu pe unul, face fete de incaltaminte, are Jaguar si din profit a facut blocuri. Asa ca, se gaseau cateva sute la marit minimum?
NOU
Speaking of lipsa de salariati, se intimpla sa fie pe aici vreun vajnic cititor/o vajnica cititoare cu nivelul C1 la engleza SI germana si care ar vrea sa paraseasca vreo corporatie care ii suge singele sau sa ia ceva side job part time, pentru inceput? Ping me, pls. Incepem de la 1000 EUR net pentru full time in primele doua-trei luni, dupa care crestem cu macar un 50% (mentionez ca exista si riscul sa merg in pierdere de la inceput, iar pe proiectele de genul asta clientul nu a avut niciodata pe cineva full time si e foarte greu sa estimam profitabilitatea). Cu ceva noroc, o sa creez si eu un loc de munca in peisajul asta economic infect. P.S. Remote work, program super-flexibil.
NOU
Tehnic, ma incadrez – practic insa, nu ma pot gandi la o asemenea propunere ca fiind una serioasa.
Aici se vede diferenta intre corporatii si antreprenori…
Corporatia: dai interviu, probe de lucru, iti trimite o oferta scrisa negru pe alb, cu salariul exact, programul exact etc.
Antreprenorul: “primele 2-3 luni ai salariul asta, dupa care crestem”; “am riscul sa merg in pierdere” (pe mine, ca angajat, de ce ma intereseaza chestia asta???). De ce nu “te bagi” tu insuti, antreprenorule, part-time, pana cand iti poti estima profitabilitatea?
Cand o sa poti expune o oferta concreta si exacta, poti sa te astepti sa intalnesti si candidati seriosi, pana atunci preferam sa ne exploateze capitalistii aia verosi.
NOU
Kodrut nu se apuca sa faca part-time jobul de traducator pentru ca el deja are un job part-time de HR sa angajeze pe cineva.
Ultima oara cand m-am uitat toti aveam 24h/zi si nu ai timp de atatea part-time-uri.
NOU
People, nu sint corporatie, nu sint nici HR, si eu nu ma bag pentru ca sint lemn cu germana. E atit de simplu. Daca as fi ok cu ambele limbi, m-as baga pe partea de traducere pentru ca probabil as cistiga sensibil mai bine decit acum, pe partea de English content writing. Dar nu-s. Daca eram HR dude, as fi postat ceva mai pompos si mai coafat aici, ca si job offer, dar nici HR dude nu-s. Ca si flow semi-corporate, dai o proba, daca treci proba discutam de salariu. Work from home/remote/de unde vrei tu. Si la corporatii dupa primele luni se face renegociere si esti trecut pe contract pe perioada nedeterminata, nu? Diferenta e ca la amaritul de mine, cresterea e posibil sa fie mult mai mult corelata cu rezultatele muncii tale decit la corporatie, si ca sa fac o paranteza, nu ador deloc abordarea aia capitalista care zice ca daca un angajat te costa mai mult de 15% din ce produce, you’re doing it wrong. Sint foarte multumit sa ma coste si 60-70% din ce produce si sa ii dau un salariu cu mult peste media oferita de corporatii pe pozitii similare, dar cum ziceam, nu am cum face estimarea asta inainte sa munceasca omul ala macar 2 luni cap-coada.
P.S. 1000 EUR net ca salariu de inceput pentru full-time nu e oferta concreta si exacta???
NOU
@Kodrutz, intentia e buna, dar, inca o data, pe un angajat nu il intereseaza calculele tale.
Da o suma si gata: X primele trei luni, Y dupa aia, punct. Fara alte motive si justificari.
Si nu, in multinationalele la care am lucrat si lucrez, salariul pe care l-ai primit prin oferta ramane bun batut in cuie pentru anul ala. Marirea vine in anul urmator, dupa evaluare, nu dupa perioada de proba.
Bine, asta e valabil pentru senior level, la interni si juniori e cum zici tu, ca aia pun botu la orice si-s de acord ca daca esti in perioada de proba e ok sa fii prost platit.
Mnu, perioada de proba e doar ca sa ne dam seama amandoi (angajat si angajator) daca suntem compatibili, si nu pentru evaluarea competentelor.
Competentele se evalueaza la interviu, din CV, recomandari, si din probele de lucru.
Rantul meu de fapt e la atitudinea patronului roman, care are pretentia permanenta de la angajat sa “demonstreze” ceva.
Nope, nu am nimic de demonstrat. Eu am skillurile X, si am dispozitia de a-ti inchiria 8 ore pe zi din timpul meu pe suma Y, atat.
Asa cum eu nu vin cu justificari cand cer suma aia (ca am rate, ca am nu stiu cati copii, ca pisica mananca numa file de somon), nici nu vreau sa aud justificari din partea patronului referitoare la cat castiga.
NOU
Ca si independent contractor (bine, SRL one-man care factureaza unui client din UE) pot spune ca m-ar interesa. Acum citiva ani ne-au aratat intreaga executie financiara pe anul respectiv. Ne-au povestit cum conduc ei businessul si ca se vor tine de el atita vreme cit e pe plus intr-un mod natural, fara sa fie nevoie sa apeleze la banci. Inca merge. Intre timp au bagat niste scheme de bonusare foarte interesante de care unii aparent au abuzat astfel incit niste contractori cistigau si de 2-3 ori mai mult decit ownerii. S- au ajustat modalitatile de calcul ale diferitelor bonusuri, n-a murit nimeni, au pierdut aia care trisau, cei ce ne faceam treaba corect am ajuns sa beneficiem de niste cresteri chiar. Stiu, pe unii angajati nu ii freaca deloc grija de treaba asta. Posibil ca pe unii totusi sa ii intereseze. Ca nu ne inrudim/imprietenim, dar daca intelegi cum functioneaza treaba si ca daca tragi ok fara sa exagerezi, doar sa faci o treaba constanta, vine si rasplata cum nu vine la de-alde Amazon sau Facebook pentru cei care fac doar support/content jobs care nu implica programare.
P.S. Problema competentelor in cazul de fata e ca dincolo de limba exista posibilitatea sa nu te impaci neam cu CMS-ul folosit de platforma pe care vei lucra. E o mizerie custom bazata pe Typo3 care si dupa niste ani iti da cosmaruri. Si nici nu mai zic de bugurile noi care apar fix cind ti-e lumea mai draga…
NOU
Ma apucasem sa scriu un comentariu mult mai lung, da-n fine… Oricum suntem way off topic cu discutia asta.
In lumea ta se pare ca totul e perfect daca poti castiga mai multi bani. Tu “te-ai baga” si “ai trage”. Problema e ca ai aceeasi asteptare de la un angajat. Imi amintesc de o scurta perioada cand am facut gresala de a lucra la o “companie” autohtona (tot asa, plina de tot felul de scheme de bonusare pe care recunosc cu mandrie romulana ca le-am fentat cu toate ocaziile) – cand am plecat, patronul mi-a spus: “pai eu nu am avut niciodata alta cerinta de la oamenii mei decat sa lucreze ca si cum ar fi firma lor”. Well…
In lumea mea e important sa-mi minimizez efortul si sa castig cat mai mult timp. Fuck the bonus, nu vreau “sa trag”.
Din ce inteleg nu e vreun mare efort la ceea ce ceri tu – dar iti faci un deserviciu prezentandu-ti oferta in termeni de “tras” si “bagat”. Nobody wanna hear that.
Sunt pe un blog vecin cateva comentarii care exprima regretul ca “nu mai sunt oameni care dorm la birou, cu toate ca le dau salarii mari”.
NOU
Pai ai dreptate 100%. Eu prin “tras” ma refer la eficientizare a timpului pe care il lucrezi, nu la overtime ca fraierul. Multumesc mult pentru feedback, apreciez!
NOU
aoleu, nu știu cum o să ne putem descurca fără fabrica lui, să nu poți plăti salariul minim e deja prea de tot, să aleagă ceva țări din Asia, doar că, cu cât e țara mai săracă și coruptă, cu atât are pierderi mai mari cu mărfurile, utilajele pe termen lung.
NOU
Deci Gucci şi Dior da, si nu au bani sa acopere o amarata de marire de salariu, trebuie sa dea oamenii afara. Da inteleg ca a fost naspa miscarea cu marirea salariului minim dar totusi ar trebui sa se mai gandeasca afacerile si la oameni, nu doar profit, profit si iar profit. Parerea mea.
NOU
Salariul minim e important. Parca in functie de el se calculeaza si amenzi, tichete de masa si vouchere de vacanta, care sunt unul sau doua salarii minime pe tara. Si se stie ca cel mai prost platiti la privat sunt cei din industria de confectii si horecarii, ca acolo patronul nu are grija sindicatelor si nici nu cere studii. Vedeti documentarul o fabrica americana, de oscar, cu angajati care au preferat salariul prost decat infiintarea sindicatului, ca acel chinez sa nu ii mai șantajeze ca pleaca in china.
NOU
Problema nu este valoarea salariului minim ci valoarea impozitului pe salariu. Cu cat este mai mare impozitul pe salariu cu atat salariul este mai greu de platit, pentru ca nu toate activitatile economice permit adaosuri comerciale mari. De ce e plin pe strada de: farmacii, banci, second hand-uri, covrigarii, pariuri ??? Pentru astea permit plata unei chirii imense + taxe imense. Deci modelul de afacere este: iei ceva cu 1 leu si vinzi cu minim 10 lei, ca sa rezulte bani de toate costurile. Asta merge numai pe termen scurt ca pe termen lung se omoara tot ce misca in economie.
Politicienii nostri considera Romania o tara de unica folosinta. Adica trag ei cat pot si pe urma nu mai conteaza. Sa mananca gura lor cu 7 maini si pe urma potopul. Potopul nu se lasa niciodata asteptat.
NOU
Lansez cel fabulos, divin, divin, divin…concurs care s-a lansat vreodata in comentariile unui blog. Premiile for vi FABULOASE!!! oase, oase, oase…Fara bâză, câștigătorul va fi nu doar fabulos cât și divin răsplătit. Acest concurs este girat și sponsorizat de oculta mondială a internetului planetar.
PENTRU ÎNSCRIERI: Aveți termen până pe 25 mai să îmi spuneți numărul corect.
Toti respondenții care vor trimite în comenterii numărul corect, până pe data de 25 mai, se vor califica în concursul cu premii fabuloase.
imgur.com/a/W6VdZK0
NOU
Radical din Pi perioada 69.
NOU
Meh, radical din Pi este vreo 1.7, cu tot cu perioada ta, ajunge la vreo 1.769…nu, nu esti aproape.
Zic sa te concentrezi mai bine si sa dai raspunsul corect pana pe 25 mai. Ai sanse foarte mari de castig daca reusesti sa te inscri pana pe 25 mai. As zice chiar sanse FABULOASE!
Vor veni runde despre istoria si cultura Frantei, despre circuitul apei in natura, inclusiv zapada… servite iti vin, dar fii serios si califica-te!
NOU
E ușor să-l faci pe ăla stăpân de sclavi de la tastatură,doar că:
1.face un business legitim, plătind salarii,taxe și impozite din 2005 !
2. angajații aia puteau și până acum să își găsească altceva mai bun,nu îi ținea cu forța
3. salariul nu e costul total pe care îl ai cu angajatul, ca sa găsești unul ok pe post, schimbi 4-5 care între timp au avut productivitate redusă; mulți sunt din satele din zonă, mai trebuie și un transport,etc.
4.afacerile de genul asta au rolul lor în economie, daca îți pleacă ar trebui sa îți pui niste întrebări ca stat, cu ce le înlocuiești ? Ce faci cu femeile alea de 40+ cu educație precară,de pe la sate ? Se apucă de OF ?
NOU
Hm, deci tre’ sa schimbi 4-5 fraieri pana gasesti un fraier care sa-ti aduca profit cu salariul minim pe care i-l dai? Hm, oare daca ai oferi mai multi bani ai gasi mai usor angajati dispusi sa faca acel job si care sa fie mai productivi?
NOU
McD și KFC de ce fac la fel ? Și aia fac profituri mult mai mari decât niste fabricute lohn
NOU
Intrebarea este, unde in afara de Congo, Chad sau Sudan mai poate patronul ala sa-si planteze firma pe un salariu sensibil mai mic ? Ca numarul tarilor unde poti platii oamenii cu 1 dolar ora e in scadere drastica. Nici in Vietnam sau Indonezia nu mai accepta salarii atat de mici.
E adevarat ca nu statul acopera salariul ci patronul, dar cand salariile sunt foarte mici, atunci statul plateste (adica tot noi platim) costuri incidentale mai mari. Mai multa criminalitate, nivel de analfabetism ridicat, un sistem medical mai incarcat.
NOU
Dar mvai, pleaca investitorii… bla, bla, bla, bla. Ho, ma, fricilor, istoria a tot aratat faptul ca nu pleaca aproape nimeni. Fac doi, trei scandal, intre ei cate un italian , pe urma se linistesc si platesc
Ps: imediat au sarit covrigarii sa apere interesul breslei investitorilor :))))))
NOU
Eu vorbesc din propria mea experiență. Avem o firma de leasing de personal. În Noiembrie am început un nou proiect. Am deschis un punct de lucru într-o zonă destul de nefavorizată în sensul că o mare companie din zonă își închidea porțile și oamenii rămâneau pe drumuri. Am demarat acțiunea. Una dintre condițiile firmei cu care lucrăm a fost să vină oamenii două săptămâni în Arad la instruire. Acesta a fost primul obstacol! Nu voiau să plece de acasă. Am încercat să lămuresc în fel și chip firma respectivă că este o greșeală imensă să-i ducem la Arad, cam la 125 km de locul lor de baștină. Până la urmă am reușit să aducem la Arad vreo 20 de oameni dornici de o mini vacanță. Menționez că le-am plătit cazarea, au primit diurnă 40 lei/zi plus prânzul la firma respectivă. Iarăși menționez că din cei 20, 10 au plecat în prima lună, una a intrat în concediu medical după 7 zile de lucru și i-am plătit 90 de zile de medical și ne-a făcut și plângere la ITM pentru că am retribuit-o necorespunzător pt munca prestată. O altă mențiune ar fi că i-am angajat în nov cu 2700 de lei, cănd salariul minim a fost 2550 lei, cu promisiunea că după 3 luni vom crește salariile la 3000 de lei. Am mărit salariile forțați de Ciolacu după două luni! Lucrăm cu două corporații mari din România și foarte serioase de altfel. Așa că am cerut recalcularea tarifelor, noi din fericire le-am obținut. Buuun! Până acum! Acum vor mărirea salariilor pe motiv că lucrează pe minimum pe economie și este puțin. Iarăși menționez că din cei care au fost la instruire au rămas 3. Și echipa nou formată este foarte bună și muncitoare. În majoritate sunt femei trecute de 45-50 de ani și nu vrem sa le pierdem. Așa că am mărit salariul și deocamdată nu cerem creșterea tarifului firmelor cu care lucrăm. După cum îmi dau seama marile corporații au început să prefere personalul non UE adică nepalezi, indieni etc. Oamenii ăia nu au altceva de făcut dupa ce ajung aici decât să lucreze: nu au concedii medicale când începe însămânțatul sau culesul, nu au pretenții salariale și sunt harnici. Îi drept că unii iau drumul occidentului dar majoritatea rămân. Eu nu cred că trebuia mărit salariul minim pe economie: orice antreprenor care dorește să-și păstreze oamenii le mărește salariile pentru a-i păstra sau le dă prime sau alte beneficii. Cel puțin eu așa am procedat și procedez
NOU
Șerif, anul trecut în ultimele doua săptămâni din an, scumpul nostru stat a decis ca în construcții salariul minim nu va mai porni de la 3000 ci de la 4000. Asa, din pix. Cu 2 săptămâni înainte de ianuarie, pt ca de ce nu…
Apoi se mira ca exista munca la negru.
NOU
Si totusi inca se cauta angajati in constructii, nu au plecat companiile in alte tari scuzandu-se ca nu pot plati aceasta majorare incredibila a salariilor. Ma intreb cum dracului s-a putut, dar pana sa ii calce statul cu bocancul pe cap nu se gaseau bani de niciun fel.
NOU
”si totusi inca”, astea sunt cuvintele cheie.