Primul ginecolog la care am mers, cea de care am povestit aici, a decis că Luna nu poate să nască decât prin cezariană, pentru că poartă ochelari și, dacă naște natural, va avea probleme mari de vedere, îi vor crește dioptriile, va fi un dezastru.
Cumva, minciuna asta sfruntată se potrivea și cu dorințele noastre la acel moment, cezariană, țac pac, scapi imediat, știi când vine copilul, all good, mergem mai departe. Doar că, de fapt, nu era chiar așa.
Chiar cred că tot ce s-a întâmplat atunci a fost un fel de potrivire a sorții, pentru că am întâlnit-o pe ginecoloaga de la Polizu, adevărat, recomandată de o bună prietenă, care a fost un cu totul alt OM. Nici măcar nu a luat în considerare ideea de cezariană, deși, evident, banii câștigați ca ginecolog ar fi fost mult mai mulți decât la o naștere normală.
A avut decența și răbdarea de a sta cu Luna și de a-i explica tot ce înseamnă naștere normală, avantajele ei, lucruri care s-au adeverit toate. Bine, psihic a influențat și faptul că a stat internată acolo 3 zile, din care o zi în sala de nașteri, cu monitorizare permanentă mamă și copil, din cauza profesionalismului deosebit al mizerabilelor de la maternitatea Ilfov. Stând acolo, a văzut o grămadă de femei venind să nască, a văzut procesul în sine, că totul durează relativ repede, că există epidurală și că, în general, nimic nu este ca în povestirile de groază care circulă printre medicii ginecologi care sunt țac pac cezariană, că am gusturi scumpe, fata mea.
Și da, la jumătate de oră după naștere, Luna era bine mersi, după vreo câteva ore se plimba relaxată pe culoar, în timp ce tipele care făcuseră cezariană încă nu aveau voie să miște capul, pentru a nu a avea dureri îngrozitoare de cap măcar o lună. Copilul a fost bine, alăptarea a fost bine, cu puțin efort și o pompă de sân de calitate, recuperarea este bine, fix așa cum ne-a spus drăgălașa micuță de doctoriță. (din păcate, nu am permisiunea de a-i da numele, dar dacă vreți o maternitate cu profesioniști, mergeți la Polizu)
Dacă găsiți acest articol în google, la căutarea naștere naturală versus cezariană, din cauză că sunteți nelămurite de îndemnurile spre cezariană ale medicului ginecolog și dacă nu aveți nicio problemă medicală reală, care să vă împiedice să nașteți natural (miopia nu e o problemă reală), alegeți să nașteți natural.
Cezariana pare mai simplă, dar e mai simplă doar pentru cei din jur, nu pentru voi. După cezariană, nu aveți voie să vă mișcați nici capul o grămadă de timp, altfel, de la anestezie veți avea dureri de cap îngrozitoare. Durerile ulterioare sunt mari, pentru că, dacă vreți să vă alăptați copilul, nu aveți voie să luați anestezice puternice. Recuperarea durează vreo 6 luni, e foarte lungă, foarte dureroasă, iar asta coroborat cu un copil care are nevoie de atenția voastră 100% din timp, este destul de nasol. Nu mai zic de cicatricea cu care veți rămâne.
Nu vă luați doar după mine. Citiți și alte opinii, informați-vă, consultați-vă cu medicul personal, cereți și opinia altui medic ginecolog, bazată pe starea de sănătate personală. Nu decideți să faceți o operație doar pentru că pare mai rapid și mai simplu.
NOU
Aisha si Andrei cum s-au nascut?
NOU
cezariana. probleme medicale
NOU
Deci se poate naste natural dupa 2 cezariene?
NOU
probabil ca da
NOU
maica-mea s-a nascut prin cezariana si era a 3-a nastere prin cezariana a bunica-mii. An de gratie 1957. daca s-a putut atunci, daca corpul ajuta se poate cu siguranta si acum.
NOU
Salut. Sotia miea a nascut de 2 ori prin cezariana. La prima nastere am dorit sa nasca natural dar datorita unor complicatii a nascut prin cezariana. La a doua nastere, medicul ginecolog a zis din start ca exclude nasterea naturala, deoarece sunt riscuri mari daca nasti natural dupa ce ai nascut prin cezariana inainte.
Iar legat de numarul de cezariene, aici lucrurile sunt impartite. Unii doctori zic maxim 2, altii zic maxim 3, in functie de persoana si de recuperarea de la nasterile precedente. Totusi, la cezariana iti taie muschiul abdominal care nu se reface 100% de fiecare data.
NOU
@Soldatul, la nasterea prin cezariana nu se taie muschiul abdominal. Singurele tesuturi care se taie sunt: straturile de epiderma, straturile de tesut adipos si uterul.
NOU
Banuiesc ca la Luna e prima nastere. Ma si mir ca ce tupeu a avut sa ii recomande la prima nastere direct cezariana.
NOU
…nu prea il citesti pe senior, asa-i?
NOU
Din contră, îl citește. 🙂
NOU
Ceilalți doi i-a născut Cetin.
NOU
De aia era Cetin mai plinut asa, ca a avut doua nasteri. Abia acum imi explic, eu am crezut altceva.
NOU
Te citesc de mult timp, nu pun comentarii, dar nu sunt de acord cu “Recuperarea durează vreo 6 luni, e foarte lungă, foarte dureroasă”. Am un junior si urmeaza sa vina al doilea in vreo 4 luni. La primul copil a fost super ok si sotia nu a avut problemele semnalate de tine. Dupa operatie au venit doamnele asistente cu juniorul si sotia l-a luat in brate. Sanatate fara colici 🙂
NOU
Well, yes! True în mare parte. Cezariana se face 95% din comoditatea medicilor. Eu am născut cu cezariană ptr că: eram uriaşă, tensiunea arterială creştea necontrolat, copilul nu avea intenții de venit (lenea asta e lui şi azi, după 13 ani, ne dă bătăi de cap) şi … medicul pleca în concediu.
Daar! Recuperarea a durat 1 lună (şi aia a fost extrem de mult, majoritatea cu care am vorbit s-au recuperat mult mai repede), capul l-am mişcat şi dureri de cap nu am avut (eu încă cred că ăsta e un mit) şi am alăptat lejer 9 luni. Desigur, e doar o altă parte a poveştii. Oricum mie recuperarea mi s-a părut infernală, am urât perioada aia, nu suportam durerile şi să am dificultăți la mers. Şi, mai ales, să depind de cineva. I hated it.
Dar, dacă ar fi să nasc din nou, aş alege tot cezariană. ‘Coz I’m dead scared de altă variantă.
NOU
taieturile de pe interior nu se repara intr o luna nici daca le futi. recuperare nu inseamna sa se vindece taietura, ci sa fii in stare sa ridici ceva de jos mai greu decat un bax de ap fara sa iti fie frica ca plezneste. durerea de cap nu e un mit, a experimentat-o Dani
NOU
Aia da, am omis. Eu încă am traume despre cât de grea a fost prima lună în materie de mobilitate, m-am concentrat doar pe asta.
Cât de repede am ridicat chestii, nu mai ştiu.
NOU
“durerea de cap nu e un mit, a experimentat-o Dani”
WTF, a nascut Corban prin cezariana?
NOU
In Slovacia, nu conteaza ca e spital de stat sau clinica particulara, cezariana este ultima optiune, si aia doar daca decide doctorul, in cazul in care apar complicatii. Mamei care urmeaza sa nasca, nu i se pune pe tava optiunea a) cezariana, optiunea b) nastere naturala. Default este nastere naturala.
NOU
Confirm cele de mai sus.
NOU
HA HA.
cat de recenta e experienta ta din Slovacia?
NOU
6 luni, 1 an și 5 ani. Nu nevasta mea, dar prietene apropiate au născut prin Bratislava. Dacă te interesează, încă sunt în Ba
NOU
Gasca de romani e mai mare aici in BTV.
Iar noi suntem aici de 12 ani si nu cred ca o sa plecam curand 🙂
NOU
PhutreGuy – dacă ești ok cu asta, poate îți dă șeful “la blog” mailul meu. Poate ieșim la un ceai cu familiile. Măcar nu o luăm de la zero, avem un lucru în comun. Numa zic.
Merci și merci Cetin dacă va fi cazul de intermediere.
NOU
Sigur, de ce nu? Nu stiu daca mai tine targu de craciun si weekendu asta, putem sa iesim la un vin fiert si o “ciganska” 🙂
NOU
Fii-mea a avut 4,2 kg la nastere… Natural – no way. Nevasta-mea a vrut natural pana in ultima clipa cand doctorul a decis ca riscurile sunt prea mari… Asta e…
Confirm treaba cu durerile de cap ulterioare… dar din cate stiu eu trebuie sa tii capul nemiscat in timpul anesteziei – nu pe urma…
NOU
poate am retinut eu greșit, dar durerile de cap exista si sunt incredibile
NOU
Da – sunt criminale… Nevasta-mea le-a avut vreo 4-5 zile , efectiv se albea la fata si nu se putea misca de durere…
NOU
Fi-miu a avut 4.25 in condițiile în care nevasta are sub 45 de kile cu tot cu pietrele din buzunar sa nu o ia vântul. Și nu a avut nici o problema cu nașterea naturală.
NOU
4,25??? O_o
NOU
Complicata treaba. Nevasta vrea cezariana, medicul ginecolog vrea cezariana, medicul oftalmolog vrea cezariana. Medicul ginecolog a vrut nastere naturala la inceput, dar dupa discutia cu medicul oftalmolog, fiind de la aceeasi clinica, a zis cezariana. 🙂
NOU
Durerioe de cap exista si sunt horror.
Nu mi-a spus nimeni ca in timpul operatiei trebuie sa stai statuie. Evident ca am miscat capul, l-am miscat si dupa. Eram la marele sanador. I-a durut undeva sa ne informeze complet.
Dureri de cap am avut vreo 2 ani pana am ramas iar insarcinata cu fata.
Am nascut-o natural si sunt ultra fresh.
🙂
NOU
Vrei sa spui, practic, ca sexul vindeca durerea de cap, chiar si pe cea care tine cativa ani?
NOU
Salut, la soricelul nostru de 2 ani nu a dorit nici mama, nici doctora sa faca cezariana. Sotia a facut sport si a zis ca vrea sa faca in continuare fara riscuri iar doctora a zis că nu exista cezariana decat in cazuri extreme. I-a făcut doar acea injecție pentru ai provoca nașterea cand era doctora de gardă pentru a putea sa îi supravegheze. Nu a pretins absolut nici un leu. Maternitatea de stat din Ploiești.
NOU
Repeat after me: doctor, doctor (nu exista “doctora” in Limba Romana) chiar daca este vorba de o femeie doctor. Chestia asta ma zgarie pe urechi la fel de mult ca si folosirea lui “decat” anapoda. Si nu, nu sunt “grammar nazi” – folosesc si eu gresit din cand in cand “care” in loc de “pe care”, dar incerc sa ma corectez.
NOU
femeie doctor = doctorita
NOU
Soția a născut prin cezariana. Am luat aceasta decizie ca urmare a unui nenorocit de streptococ pe care-l avea soția și exista riscul sa se transmita la fat in timpul travaliului. Prin cezariana riscul nu dispare, însă este diminuat considerabil.
Soția nu a avut nici măcar o secunda dureri de cap, iar la pat a stat o zi și jumătate pt ca avea amețeli.
Dureri a avut vreo 2 saptamani In zona operației, atunci când lua fetita în brate.
Operația a început sa facă mici colecții de puroi după 3 săptămâni. În vreo 4 locuri a făcut colecții serioase, încât o curatam și pansam de 2 ori pe zi. Au dispărut după vreo 2 saptamani.
Au trecut 3 luni și ceva de atunci și totul este în regula cu ea.
Chestia este ca eu sunt mai panicos din fire și soția a fost văzuta de 4 medici în timpul sarcinii (lunar), plus încă vreo doi ocazional. Știu, am corăbii lipsa dar e mai bine asa. Ea porta ochelari și absolut toți întrebau de dioptrii, spunând ca dacă sunt mari nu e prea ok sa nască natural. Am întrebat ce înseamnă mari și spuneau ca de la 3 în sus pot apărea probleme datorita tensiunii oculare ce apare în timpul nasterii. Sau ceva de genul :))
NOU
L-am intrebat pe doctor absolut toate tampeniile care mi-au trecut prin cap astfel incat sa ma informez , sa imi dau curaj. Intr-un final am nascut natural dupa vreo 5 ore de travaliu.
Inainte de nastere eram terifiata, mai degraba de comportamentul asistentelor, moaselor decat de procesul in sine.
A ajutat mult faptul ca tatal a stat cu mine in travaliu (in maternitate de stat, filantropia).
E cea mai emotionanta situatie in care am fost pusa.
NOU
Hai ca-s curioasa cum naiba te-a lasat pe tine cu sotul inauntru la filantropia? La mine nu, la alta vis-a-vis nu, inca Peltecu era f nervos si ultragiat ce cauta langa dansa
NOU
Peltecu e tata! Glumesc.
Ne-au lasat pur si simplu desi nu am facut nimic special decat sa spunem ca vrem asta si ca stim.ca e “nitel mai mult” dteptul.nostru sa si primim. Ba chiar ne-au intrebat daca vrea sa stea la expulzie, nu a fost cazul.
Poate a contat faptul ca am livrat anul asta, in aprilie. Poate si faptul ca am fost doar 3 inse pe banda in noaptea aia, habar nu am.
Nu a fost lasat sa stea cand mi s-a pus anestezia, nu stiu explicatia pt conditia aceasta.
Zic sa incerci si tu data viitoare daca mai e cazul.
NOU
Eu, nu mai fac altul :))
Am nascut acolo acum 2 ani. Au fost foarte multe nasteri in weekendul acela. Tin minte ca tot veneau, nasteau, plecau sus si iarasi veneau altele (eu numa’ nu nasteam), cam ca si faza din Friends cu Rachel .
Stiu ca era nervos Peltecu ca l-am auzit. Gen ce cauta aici, de ce, ca nu e voie ca bla bla.. f urat s-a comportat. M-am mirat, avand in vedere ce de bine am auzit de el. Eu eram cu Botezatu in cealalta camera si astia se certau vis-a-vis. Usile se tot deschideau de la mine din camera cum intra ba o asistenta ba alta si am auzit…
NOU
Bravo Luna.
După ce am avut recent o operație care presupune aceleasi dureri ca la o cezariana și după ce am văzut cum e sa nu poți sa ridici nici paharul la gura singura ceva timp, nu mai zic de ridicat un bax de apa, nu pot și nu am tupeu nici acum, eu am zis ca… nu mai vreau copii. =))
Pt ca de nașterea naturala mi-a fost frica tot timpul și cezariana era în mintea mea soluția aia misto, te culci și te trezești cu copilu în brate yay.
Am început sa privesc mamele cu alți ochi. So… Bravo Luna, am zis.
NOU
Nu știu frate, o fi de la cezariana, că pe mine și acuma mă doare capul.
Când vorbește coana Tanța 🙂
NOU
daca te doare capul, am un singur sfat: atentie mai mare la fermoar!
NOU
Port blugi cu nasturi.
Profesionist.
NOU
Cam in tarile din Vest, se face cezariana doar in cazuri de nevoie…Nevastei i-a zis doctorul din Austria ca e mai bine natural…da, daca ai un travaliu lung doare , dar te recuperezi mai rapid
Din spusele prietenilor(si a prietenelor), in Romania, cam e regula… in Ro, doctorii fac asta pentru ca e mai putina bataie de cap cu monitorizarea si mai putine riscuri …
NOU
inca se mai practica inselatoria cu ”neaparat cezariana”?!
bine, in romania malpraxisul/puscaria pentru ”halatele albe” nu se aplica!
articolul este extraordinar de binevenit!
cezariana se recomanda apriori din incompetenta si sau lacomie! (romanul scoate mai multi bani cand ”ajunge la cutit”!)
NOU
Aici dl. Arhi nu sunt de acord …..sa fim intelesi..prima optiune este nasterea naturala doar din motive medicale trebuie apelat la cezariana. Lista beneficilor in cazul unei nastei natura versus cezariana este destul de lung..Dar afirmatia ca recuperarea dureaza 6 luni estem paralela….binenteles depinde mult de la individ la individ capacitatea de recuperare dar totusi este o banala cezariana, recuperarea nu dureaza atat… In plus durerile de cap pot apare, asa cum ai spus si tu in urma nesteziei…dar si in cazul unei apendicite daca pacientul la 1 ora dupa iesirea din sala de operatie danseaza rock….ghici efectele secundare.. PS. am 43 de interventii chirugicale (toate pe ortopedie)….si toate cu anestezie…rahi sau totala… Sa fiti fericiti cu noul membru al familiei
NOU
domnu Lau, recuperarea totala a individului, cicatrizare interna, capacitate de efort completa, cat dureaza?
NOU
La durerile de cap confirm si eu. La 19 ani de la cezariana nevasta-mea are inca dureri de cap, mai ales seara
NOU
Oricine crede ca cezariana este calea usoara, se inseala amarnic! Cel mai usor este nastere naturala cu epidurala! Boierie! Am nascut prima oara natural, a doua oara a trebuit sa fac cezariana din cauza unor complicatii. Recuperarea dupa cezariana a fost cu mult mai dificila.
Cat despre durerile de cap, sunt efecte secundare relativ comune ale anesteziei. Nu conteaza ca iti misti sau nu capul dupa operatie, ci conteaza ce s-a intamplat in timpul anesteziei si cat de bun a fost anestezistul in a nu atinge membrana coloanei sau cat de rapid a injectat solutia, incat sa nu afecteze presiunea din interiorul coloanei. Iar in cazul femeilor insarcinate e un pic mai dificil de facut rahianestezie, pentru ca e foarte greu sa arcuiesti spatele, cand ai o burta de 6-8 kg… Am fost avertizata de altfel dinainte de nastere ca dureri de cap sau de spate pot fi efecte secundare ale operatiei. De mentionat ca nu am nascut in sistemul romanesc, iar mentiunile au fost facute in timpul intalnirii dinainte de operatie, cand mi s-a explicat ce urmeaza sa se intample, care sunt riscurile din timpul si dupa operatie etc.
NOU
Capul nu te doare de la cezariană, te doare de la anestezie. Unii n-au trecut prin asta și cred că ce mare lucru, e doar o durere de cap, trece. Știi cum e? Nu poți să gândești, ești complet dezactivat. Te uiți chiorâș în jur și nu înțelegi cine ești. Sfat prietenesc: nu mișca capul.
NOU
Sanatate la copii!
Pe partea cealalta, normal ar fi ca fiecare femeie sa nasca natural. Sa ne aducem aminte ca in trecut (totusi, pe planeta asta au trait oameni si inaintea ginecologilor), femeile au nascut natural.
Se pare ca romania e una din tarile alea unde cezarienele sunt la foarte mare cautare (si din cauza medicilor care recomanda asta), desi normal ar fi ca sa se faca doar in cazul in care sunt riscuri evidente la nasterile naturale, nu?
Cel putin asta e ce am primit ca raspuns de la o demoiselle ginecolog.
Alegerea intre a naste natural si prin cezariana o problema falsa sau tine doar de moft in cele mai multe multe cazuri din romania, asta e clar.
NOU
“ Sa ne aducem aminte ca in trecut (totusi, pe planeta asta au trait oameni si inaintea ginecologilor), femeile au nascut natural.”
Da, dar câte dintre ele mai trăiesc? Coincidență?
NOU
Sotia a nascut prima oara prin cezariana si pot confirma ca recuperarea este anevoioasa, iar cand spun recuperare, ma refer la tot ceea ce presupune ea. Confirm si treaba cu durerile de cap, care se intampla SI dupa ce s-a incheiat anestezia daca misti capul. Confirm si faptul ca cezariana se face din comoditate si din dorinta de a face cat mai multi bani (una e sa ai o nastere sau doua pe zi si alta e sa tai 10 bucati in cateva ore).
Pe al doilea l-a nascut natural la fix 3 ani diferenta. Si atentie aici ca in perioadele mai scurte dintre sarcini, dupa cezariana pot aparea complicatii cum ar fi subtieri si rupturi de col asa ca mare grija!!! Si nu va recomand sa va duceti in Constanta la ISIS, criminalii aia care exact pe nvdc se axeaza desi ei nu se pricep nici cat o baba la tras cu mitraliera la treaba asta.
NOU
Recuperare 6 luni? Cam mult. La a treia nastere, după două cezariene, Doamne ajută ca s a terminat totul bine. Miopie forte e intr-adevar o indicație controversată de cezariană. Am văzut n gravide care după cezariană miscau capul fără probleme. Durerile de cap prelungite nu sunt regula după rahianestezie.
NOU
Iata de ce medicii corecti nu pot scapa de leprele din profesie:
”Magistrații Tribunalului București l-au condamnat, luni, pe medicul Gheorghe Burnei, la 3 ani de închisoare cu suspendare, în dosarul în care a fost cercetat pentru luare de mită (21 de fapte), scrie Mediafax. Decizia poate fi atacată.”
De lucan si astarastoaie sa mai zic ceva?!
NOU
Fratilor, inteleg ca mereu cezariana va fi hulita, dar decizia trebuie sa o ia mama. Daca ea vrea cezariana, ea va suferi ulterior, nu tatal, doctorul sau mai stiu eu cine.
Ca e cezariana sau natural, pt femeie nu e deloc cel mai minunat eveniment prim care va trece. La natural durerea e inainte, la cezariana dupa.
Eu am nascut 2 ani la privat, am miscat capul oricand, constienta mereu. Cred ca am adormit de-abia la niste ore dupa nastere. Durerea in zona taieturii a fost cam 2 zile. Trecea cu ketonal. Ce m-a deranjat pe mine, dar doar 1 saptamana, a fost, nici nu te asteptai, urinarea dupa scoaterea sondei
Asta a fost cel mai nasol, in niciun caz altceva related cu operatia. Am ridicat greutati chiar repede, cam tot ce auzeam naspa nu a fost.
Mai nasol e ca ai acele scurgeri 6 saptamani dupa nastere, care sunt si la cea naturala, cand se reface uterul.
NOU
Felicitari Lunei din suflet pentru nasterea reusita dupa cezariana.
Intreba cineva mai sus, da, se poate naste natural dupa cezariana mai ales daca sunt multi ani intre ultima nastere. Cu cat e mai mare, cu atat e mai bine si mai reale sansele de a reusi. Vecina mea a nascut tot asa, dupa 10 ani de la ultimul copil.
Legat de ceza, ce voiam sa zic. Eu nu am ramas cu dureri de cap. Nu stiu daca are relevanta forma de anestezie (generala sau rahi, eu avand ultima) dar nu m-a durut spatele. In schimb m-a durut mult timp unde mi-au facut anestezia rahi, in spate.
Insa nu am avut deloc probleme cu recuperarea, am plecat exclusiv pe lapte matern din spital. La a doua nastere, in Bucuresti, sambata am nascut, luni m-au externat. A fost super bine recuperarea, nu m-am asteptat. Cred ca depinde de organism si puterea de refacere. Am prietene care le dureau de numa’ si abia puteau sa ridice ceva, eu la o saptamana coboram caruciorul hardughie din masina si scoica de cel putin 15 kg :))
Am nascut prin cezariana dar intotdeauna am sa recomand nastere naturala, daca situatia impune. Si da, de cele mai multe ori impune si e firesc asa, insa trebuie sa te lupti cu sistemul si cu medicii din pacate.
Prietena mea cea mai buna a nascut anul acesta in iulie, cu cezariana programata tot din cauza ochilor. I-am explicat si eu si oftalmologul, ginecologul e cel care a convins-o la cutit.
NOU
Am nascut prin cezariana dupa ce dilatatia s-a oprit la prea putini centrimetri, cu tot cu oxitocina si diverse pozitii. Cea mai groaznica mi s-a parut operatia in sine, faptul ca nu iti simti jumatate de corp si orice atingere se simte de parca te zguduie cineva. In schimb dupa operatie durerile a fost minime, tratate cu ponstan si paracetamol perfuzie. Nu am avut dureri de cap. Dupa 6 saptamani, ginecologul m-a declarat refacuta. Depinde de corpul fiecareia, nu poti stii pana nu faci cum e recuperarea.
Clar recomand nasterea vaginala, pe care am incercat-o si eu dar nu a fost sa fie. Dar nu fiti capoase daca nu merge sau exista o contraindicatie.
NOU
Nimeni nu zice nimic legat de ruptura de perineu foarte frecventa la nasterea naturala ce asociaza ulterior incontinenta urinara si cistocel/rectocel pana la prolaps genital.
NOU
de fapt nu apare deloc frecvent, ci apare la nasterea neasistata, in general si la nasterile multiple.