Sigur, nu mă refer la Petrom. La Petrom știm de ce este haiducia asta. Petrom are pe ștatele de plată și în consiliul de administrație politicieni, în mod oficial. Plătiți cu sute de mii de euro anual, fiecare, interesul lor este profitul firmei. Și firma profită. Deja asta cu A scăzut prețul petrolului, Petrom mărește prețul la pompă nici măcar nu mai e banc.

Eu sunt curios ce se întâmplă cu HORECA, aia de-o salvam noi în pandemie, că să salvăm locuri de muncă, să salvăm afaceri, să alea alea.
Adică, ok, înțeleg prețurile mari la restaurantele haute cuisine, acolo unde o dai în gourmeturi, mâncare deconstructed, chestii făcute cu azot lichid și pana mea.

Dar cum morțișorii ei de viață să vinzi o porție de apă în care au fiert capete de pește (deși sunt 99% convins că e supă stock, cu condimentare ulterioară) cu 11 euro o porție? 53 de lei? E parfumată cu sarin? Cu o legătură de leuștean de 1 leu parfumezi o oală de 120 de litri, cap coadă. Efectiv ai, în compoziție, vreo 4 capete de pește, gen 15 lei, 100g de orez, 50 de bani, niște legume tocate, hai încă 5 lei, pentru o oală de restaurant. Mai leave it in sangue, că aia nu e bucătărie haute cuisine, e mâncare de cantină sătească, cum să o vinzi cu prețul ăsta?

Deci da, să nu uitați să salvați HORECA cu proxima ocazie.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

49 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Cu banii pe care îi cer ăștia pentru o porție, eu fac o oală de șase litri de ciorbă. Ehe, știu eu de ce nu mănânc la restaurant și sunt propriul meu Chef.

  2. #6

    Ciorba 50 de lei, ceafa 40, pizza 60, micul 12, placerea de a fi lenes, nepretuita. Pentru toate celelalte exista bugetari care freaca menta 8 ore la birou si privati care o freaca 4 ore remote pentru 2000 euro+

    • #7

      Hai sa nu cadem in extreme, nu are treaba cu placerea de a fi lenes. Placerea unora e iesitul la restaurant din cand in cand, a altora e tunning ul auto, a altora e cumparatul de gadget-uri, etc

      1
    • #8

      Preturile au inceput s-o ia razna de cand s-a invatat lumea cu Glovo si Tazz in pandemie. O fi si placerea iesitului, dar aia a bãltitului primeaza.

  3. #9

    M-am șocat și eu de aceste scoruri acum vreo 2 săptămâni, dar “exista o explicație”, macar parțială – în poza, daca nu ma înșel, sunt preturile din Tazz, umflate cu 15 lei pe porție, de obicei, respectiv comisionul platformei.
    La Manuc pe site sunt alte prețuri, nu mai faci infarct, doar preinfarct.

    1
  4. #11

    Nu cunosc restaurantul,dar poate se plateste si locatia,ambientul,fete de masa apretate,chelneri educati si profesionisti….adica sunt multe locurile in care platesti mult,raportat cu tipul/cantitatea mancarii,dar pretul e ajustat in functie de locatie.
    Poate au crescut salariile in domeniu,habar nu am,dar pot spune ca Romania devine scumputa la restaurante,iar mancarea nu te da pe spate,idem la capitolul vinuri…niste oboseli de vinuri costa 150 ron in restaurant,adica 30 de euro…..

    • #12

      sefu, e pe Tazz…locatia, ambientul, fetele de masa si cine te serveste sunt ale tale

  5. #13

    Lambo soup ( așa am citit în viteza la prima ) …ospătar, ce caută in supa mea fierul asta? – Mă scuzați, o bucată de supapă..o fi căzut la tranșare .
    P.S. : la supa aia ovreiască nu se inflamează nimeni ? E PC ?

    • #14

      am impresia ca doar jidan nu e PC, pentru ca e o jignire. ovrei e o declinare lingvistică

    • #15

      Daca e sa ne uitam la piesa lui V.I. Popa, “Tache, Ianche si Cadar”, “ovrei” e un termen mai degraba colocvial, un fel de “nigger” folosit de evreii damboviteni.
      “Jidan” da, e mai degraba peiorativ.

    • #16

      hakol beseder, chiar dacă nu e kashrut 😉

  6. #17

    Turcul ala’ cere ‘jdemii de euro pe o bucata de carne, doar pentru ca pune un kil’ de sare cu cotul. Expresia asta cu “parfumat cu leustean” nu am auzit-o pana acum, cine stie, poate dintr-un hectar de leustean se obtine o picatura de parfum d’ala bun. Supa crema ovreiasca, nici nu vreau sa stiu ce contine, da’ ciorba de burta sigur e din vita sfanta care aseara a pascut pe malurile Gange si a murit de moarte buna atingand nirvana. Preturi decente pentru Doha.

  7. #19

    In foarte multe cazuri preturile de pe Tazz/Bolt (pe astea doua le folosesc cel mai des, cand le folosesc), sunt foarte diferite fata de ce e in restaurant. Cel mai bun exemplu, Dristor Kebap (cel de la Dristor), e 66 RON pe Bolt/Tazz, in timp ce la fata locului diferenta sesizabila.

    Locuiesc in spatele Dristor Tantumi si m-am decis ca intr-o zi sa comand cu ridicare in aplicatie. Am ridicat comanda, am observat diferentele cand am ajuns, si le-am scris celor de la suport. Acestia mi-au spus, mai pe sleau ca “preturile oferite de aplicatie sunt la latitudinea restaurantului”, iar chat-ul a fost inchis.

  8. #20

    Da’ mămăliga și usturoiul cine le plătește, ă ? Alea nu se pune ?
    E culmea cu săracii ăștia!

  9. #21

    acu’ 3-4 zile mi se plângea o prietenă că a ajuns cea mai ieftină ceapă 7 lei kilu la piață, morcovu 8, verdețurile între 2-3 lei legătura, un os de vită pe care îl lua cu 2-3 lei e acum 10. se plângea că a făcut o oală de ciorbă de burtă pt 3-4 zile maxim (hai să zic maxim 6-7 porții) și au costat-o 100 lei ingredientele (fără gaz, muncă) la ea în bucătărie.

    nu zic că prețurile la restaurant n-au ajuns nesimțite, dar nici prețurile alelalte n-au stat pe loc.

    1
    • Ceapă: 4 lei. Lidl.
      Morcov: 5 lei. Piață.
      Verdețuri: 2 lei legătura sau 2 la 3 lei.
      Os de vită: Selgros 10 lei, congelat. Dubios.
      Carmangerii private, 2-3-5 lei. La 5 lei deja am pretenții să fie tăiat la 15-20 de centimetri, fără rotulă, fără cartilaje, Neckermann.
      Burtă vită prefiarta fideluță: 15-20 lei/kg.

      Prietena asta a ta nu prea…are timp.

      Fac ciorbă de burtă în piscină. Piscină îi zic eu la oala mea de 14 litri. I adevărat că mă costă 200 de lei și un pic toată figura fiindca mai sunt și ouă, mai e si smântână (25 lei kilogramul la smântână de 30%) da’ scuză mă, din piscina aia hrănesc tot blocul.

      Am două avantaje: oraș mic. (Ăsta e un avantaj discutabil dar așa cum îl văd eu, e). Al doilea avantaj e faptul că nu sunt în zona București. Prețurile cresc pe măsură ce mă apropiu de București și scad pe măsură ce trec de el. Exemplu: o bucată superbă de vită la Mangalia de exemplu, e mai ieftină cu 30-40% într-o carmangerie turcească de cartier față de retailer. La Bistrița, aceeași bucată e cam cu 20-30% mai ieftina față de București, retailer.

      Pe de altă parte, București are carmangerii ascunse prin toate colțurile, e plin de turci și tot felul care te aprovizionează cu chestii la care eu pot doar să visez.

      Trebuie să vrei

      3
    • #23

      tipa vorbea de București, prețuri de piață de cartier, Bobocica sau ceva de genul.
      că-n orașul meu mic și eu am văzut azi ceapa la 5 lei și morcovul 3,ceva la profi. zărit din avion cât așteptam la casă.
      acu’ sincer, nici nu poți să băbănăi de nebun prin tot bucureștiul pt fiecare ingradient în parte prin toate măcelăriile, aprozare și piețișoare ascunse.

      ah, îmi povestea că lunar sau la 2 luni are treabă în ceva oraș mic. de obicei își face aprovizionarea d-acolo (acu’ terminase tot și s-a dus la piață). sau alege ruta mai lungă și ajunge la magazinele de desfacere ale unor mic făbricuțe de mezeluri de unde aduce chestii pt tot biroul și toată familia extinsă la 1/3 sau 1/4 prețul din bucurești și de 5 ori mai bune.

    • … la mine, parte din procesul de gatit e fix asta, stiu de unde mi iau chestiile importante. Yeap, trebuie sa mi dau restart daca nu gasesc ceva (oase de vita de exemplu, fiindca la calitatea aia nu le gasesc decat dimineata, inainte de 10-10 jumate). Deh, oras mic.
      Pot si eu sa esuez la Selgros unde sa fac analiza congelatorului si sa iau refuz de la masa crocodililor, 10 lei kilu.
      Dar, in majoritatea cazurilor ajung acasa cu ce mi trebuie, simt multumirea aia de pensionar care pune mana pe toate franzelele si o alege pe aia mai frumoasa.
      Fix de asta mi e groaza. Ca o sa ajung sa mi se para departe tot felul de magazine la o anumita varsta si o sa ajung sa mananc cacaturi, renuntand la gatit, chestie care ma relaxeaza acum.

  10. #25

    Nu știu restaurantul, nu știu cum e ciorba, nu vreau să le iau apărarea. Dar știi și tu că în prețul ciorbei nu intră doar costul materiei prime și bucătăria unui restaurant (chiar dacă e în aplicație) nu constă doar în Maricica ce aruncă leuștean în oală. Au crescut prețurile alimentelor, a crescut prețul utilităților, au crescut comisioanele în aplicații, dacă nu mă înșel și horeca a fost inclusă în creșterea aia din pix a salariului minim obligatoriu și s-a umblat pe la cota tva etc. Dacă adaugi la asta faptul că și patronii ăia ar vrea să câștige mai mult de un salariu, că până la urmă sunt SRL nu ONG, ajungi la ciorba cu 50 de lei.

    • #26

      Da da, au crescut preturile de 3 ori, nu? Vai, saracul patron a trebui sa creasca salariul minim, imi vine sa vars o lacrima in coor

  11. #27

    cat timp exista cerere, sky is the limit

  12. #28

    Daca vrei sa vezi cat costa ingredientele dintr-un fel de mancare, poti arunca un ochi aici:
    si-lounge.ro/menu/
    Localul este real, afiliat Kaufland, preturile sunt cele din meniu.

  13. #29

    Stai sa dai o fuga prin Cehia si sa vezi preturi acolo. Am vrut ieri sa iau ceva salata si la 10 lei capatana am zis ca au tras-o un pic cu folie de aur.

  14. #30

    Mancatu in oras si/sau comanda la domiciliu tre sa fie o placere, nu un stres. Asa ca eu personal am ales sa renunt la stres cel putin o perioada. Si e asa bine.

  15. #31

    Legat de restaurantului din Buc: la Caru cu bere un meniu de prânz fără desert costa vreo 32 de lei cu doua feluri. Desertul mai costa ceva. 6 Euro o mâncare de prânz in centrul vechi nu mi se pare scumpă.

    Legat de prețurile din magazin (in Berlin): lunea trecută soția dorea sa cumpere niște vinete pentru a face i salata de vinete. Era un Aldi in drum, a luat câteva vinete la 1,89 Euro, la casa ăla a început sa le numere. Erau 1,89 pe bucată. Atât din cauza banilor cât mai ales din principiu le-a lăsat acolo. Peste drum la un EDEKA, alt magazin, costa kilogramul 1,99 Euro.

    O pâine la o brutărie obosită costa 4-5 Euro (la cele hipstere in jur de 8-9 euro). O pițerie din apropiere fac acum si niște franzele imense, gustoase si arată si ca dintr-o reclama făcută pentru breasla brutarilor. Prețul 2,90 Euro.

    Ceai de imbir 6euro într-un supermarket cu o zonă de bistro. Să-și bage imbirul in cur pe de-a latu’.

    Eu am decis că-mi voi da din bani numai celor care nu mă fură si fraieresc pe față cât si mă voi uita activ la cât costă.

    În destul de multe cazuri se reduc prețurile binișor, mascate drept “ofertă specială”. Oferte speciale care sunt săptămână de săptamană.

    1
  16. #32

    Se intampla o mizerie. Tot mai putina lume comanda si iese in oras, tot mai scump va fi sa comanzi si sa iesi in oras. Inflatia ne arde rau si o sa ne arda in continuare.

  17. #33

    Le sugerez să bage extra, ardeiul 10 lei , o chiflă 15 etc.
    Cerere și ofertă. Mie nu mi se pare mult 50 de lei . Sunt 10 euro. trebuie să învățăm să gândim în euro

    Ca idee, ultima masă la restaurant 4 pers. am avut notă 1300 lei, și nu ceva super lux.

    • #34

      Mă rog, nu la toți în curte cresc banii în copaci…

      1
    • #35

      ‘trebuie să învățăm să gândim în euro’

      Ca bineinteles si salariile sunt tot in euro……….

  18. #36

    Cat din pretul ala e comisionul Tazz?

  19. Pot povesti…dar nu ca Vasile. Așa că, iote un link:

    utopiabalcanica.net/2021/07/05/la-polovnik-in-2-mai-odiseea-unui-pranz-care-s-a-transformat-in-sapte-dar-nu-regret-nimic/

    Există locuri și locuri. Există oameni ca Marcela care își deschid o mâncătorie și reușesc să țopăie elegant, ținând afacerea mică la suprafață și suficient ca să vrea să deschidă și mâine. Într-un sat gen 2 Mai unde sezonul dictează. Marcela are deschis de o lună, deci poate și n afara sezonului.

    Referitor la borșul ăla:

    Am nevoie de 2 kile de tacâm la 5 litri de apă.
    16 lei.
    Un crap curățat de 1.5 kile, nefiletat.
    35 lei.
    Legume proaspete, diverse (morcov, patrunjel, un sfert de țelină, poate poate un păstârnac)
    20 lei.
    Borș: nu.
    Leuștean/Lămâie/Pătrunjel.
    10 lei.

    81 de lei, uleiul, sarea, piperul și o bucățică de ardei iute n am calculat.

    Cam asta mi trebuie pentru o oala de 6 litri cu ciorbă de pește. Din asta fac 12 porții, medalionul de crap nu va fi la fel de generos peste tot dar să nu mă enervez că l pot face filet și rezolv și asta.

    Ergo, 7.5 lei pe porție (am rotunjit la 90 de lei oala cu finit).

    Restul, e consumuri și taxe cu salarii și plm. Dacă e să mă uit la ce face Marcela din link ul de mai sus, pun pariu că are un calcul asemănător pe ce servește și cheltuielile suplimentare băgate la centimă în prețul final. Un adaos mic și număr limitat de porții. La ce am văzut eu acolo la ea, se învârte pe la 50-75 de porții zilnic, 2 feluri, uneori și desert. E suficient.

    Cel din exemplul lui Arhi nu știu cât de jegos e dar o chestie e absolut fucking sigură: habar n are să și întrețină afacerea. Și presupun că l suge Tazz de l îndoaie la comision.

    1
  20. #39

    La restaurant, banii se fac din ciorbă, apă și cartofi prăjiți. Cost minim și adaos cât e dispus fraieru’ să plătească.

    • #40

      A, și carnea e cumpărată la finalul perioadei de valabilitate când e mai ieftină. Mergeți la Metro la congelate și conserve o să recunoașteți trei sferturi din meniurile restaurantelor. Dacă obișnuiți să mâncați sarmale la restaurant, de vreo câțiva ani sunt doar de la conservă. Inclusiv cartofii gratinați, ăia în formă rotundă, sau pieptul de pui la grătar sunt cumpărate gata făcute din Metro, trebuiesc doar încălzite.

  21. #41

    Poate e parfumata ciorba aia cu Eau de Leustean, care-i mult mai scump decat parfumul normal

  22. #42

    Vazusem candva pe internet un restaurant/bodega/ceva unde, donsoara care servea masa, isi indroducea carnatul, intelegeti voi unde, inainte sa-l serveasca. Absolut abominabil si contrar tuturor regulilor de igiena si sociale. Practic, inimaginabil. Voiam doar sa va intreb daca stiti unde se afla restaurantul cu pricina, sa stiu sa il evit. Multumesc!

    • #43

      Se gasesc pe piata carnati de somon afumat, nu cred ca e nevoie sa cautam gustul de peste din surse controversate.

  23. #45

    Deci nici leusteanul nu.l vezi in farfurie, e doar parfumata zeama aia….asa ceva!!!

  24. #46

    mie mi se pare ciudat ca merge treaba si isi permit oamenii sa plateasca.

    In rest pretul mi se pare corect pentru modelul de business pe care il au restaurantele/cafenelele. Daca in restaurant patronul nu e bucatar sau head of the team… adica lucreaza cot la cot cu toata lumea… sau nu e business de familie… in care toti lucreaza costurile cu angajatii, cheltuielile sunt imense.
    Cea mai mare cheltuiala e dominata de chirie… trebuie sa vinzi sute/uneori mii de ciorbe doar sa acoperi chiria + la fel si salariile. si atunci daca nu reusesti sa vinzi mii de cirobe ca sa faci profit… vinzi sute… mai scump.
    nu mai vorbim ca nu exista bucatari… salariul pentru un bucatar de duzina in Ro incep de 3500-4000 de lei/net.

  25. #47

    E doar parfumată de leuștean :))

  26. #48

    Nu știu la ce costuri de producție aveți voi în calcule, dar în industria alimentara, pentru prețul de producție, multiplici cu 4, și cam acolo e prețul cu care vinzi, ca să ai un profit pana în 10%. Degeaba calculezi tu ca acasă faci o oala de ciorba de 6 litri cu 50 lei sa ziceam, ca nu socotești amortizare la oala, apa rece, abonamentul la gunoi, salariul la bucătar, la etc…. De aia spui ca plătești comoditatea…

    • #49

      Mai taie din multiplicare aia fratele meu…..
      Daca tu ca patron dintr-un adaos de 400% , faci 10% profit , inseamna ca tu NU esti un manager bun.
      In alta ordine de ideei , masina de lux schimbata la fiecare 2 ani (cel mult) si luata pe firma ……… Nu cred ca are rost sa explic mai departe , cum se reflecta in procentele alea zise de tine

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam