Pentru idiotii de la televiziuni, care au impresia ca Richter si Mercalli sunt ca Celsius si Fahrenheit, o mica explicatie. Mercalli se bazeaza pe observatia umana, Richter este o masuratoare efectiva.
Boilor panicarzi!

Mercalli:

Scara Mercalli, inventată de seismologul italian Giuseppe Mercalli, este o scară care stabileşte intensitatea unui cutremur pe baza observaţiilor personale, subiective, din timpul cutremurului.

Intensitatea seismelor se apreciază după gravitatea distrugerii clădirilor, construcţiilor, după tipul şi amploarea deformărilor suprafeţei terestre şi după reacţiile populaţiei la şocul seismic.

Richter:

Scara Richter este făcută pentru a măsura puterea unui cutremur. Este o scară logaritmică, pentru că magnitudinea, după Richter, corespunde logaritmului măsurării amplitudinii undelor de volum (de tip P şi S), la 100 km de epicentru şi este este gradată de la 1 la 9. De obicei intensitatea cutremurelor nu se exprimă în numere întregi, ci în numere fracţionare.

* Magnitudine 1 : În mod normal nu este simţit.
* Magnitudine 2 : În mod normal nu este simţit.
* Magnitudine 3 : Este simţit adeseori, dar nu provoacă daune materiale.
* Magnitudine 4 : Este simţit adeseori, dar nu provoacă daune materiale.
* Magnitudine 5 : Cutremur moderat. Este simţit bine. Mici daune la clădirile din apropierea epicentrului.
* Magnitudine 6 : Cutremur puternic. Clădirile care nu sunt rezistente se distrug pe o rază de câţiva kilometri de la epicentru.
* Magnitudine 7 : Cutremur major. Cauzează multe daune importante pe câteva sute de kilometri de la epicentru.
* Magnitudine 8 : Cutremur gigant. Există multe daune materiale, numeroase decese şi mulţi răniţi pe sute de kilometri.
* Magnitudine 9 : Super-cutremur. Foarte rar. Distruge tot sau aproape tot atât în zona epicentrului cât şi într-o arie de mii de km² în jurul acestuia.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.