Eu am o nelămurire majoră a vieții mele.
După cum știți, nu sunt chiar o silfidă. Aș putea spune că sunt dolofan, ușor grăsuț, numai bun de părpălit la jar, pe o insulă pustie. Adică, de-a lungul anilor, am avut și eu partea mea de mâncat mult. La modul, MULT, mai ales la petreceri câmpenești, însoțite de licori bahice.
Dar să mor dacă înțeleg cum este să mănânci până mergi la spital. Cum faci? Adică ok, să zicem că mănânci, bagi în tine ca spartul, că despre asta sunt sărbătorile românești, să mănânci ca un porc și să le arăți celorlalți că tu ai multă mâncare, te doare în cur câtă arunci. Dar, la un moment dat, ești plin. Nu mai intră nimic. Nu ai cum să mai bagi în tine, fizic nu ai loc unde să mai bagi un dumicat. Cum mai mănânci, ce faci ca să intre în tine mai mult, astfel încât să ajungi la spital?
NOU
Raspunsul este foarte simplu: uita-te la Adriana Chechik cand discuta despte filozofie cu 3 domni de culoare.La un moment dat cei 3 domni isi baga toate 3 argumentele in aceiasi idee.Teoretic ai zice ca e imposibil dar practic…te las sa descoperi.Asa este si cu mancarea oricat ai baga tot mai incape o sarma, efectiv se dilata stomacul.
NOU
Din pacate prin octombrie, Adriana Chechik participase la Twitchcon si era la un fel de joc festiv, si tipa s-a gandit sa se arunce pe jos intr-un asa-zis spatiu cu bureti.
Din cauza ca organizarea a fost proasta, buretii n-au amortizat caderea si si-a fracturat coloana in doua locuri si a ajuns la spital.
Tipa era si gravida, si a trebuit sa-i intrerupa sarcina ca sa faca operatia la coloana.
NOU
@RobertD Ale naibii diacritice…dom’le, când zici “oricat ai baga tot mai incape o sarma”, ăla acolo e “a” sau e “â”? Adică e vorba de masa de Crăciun sau de curu’ lu’ Firea?
NOU
Varianta 1: Alcoolul neutralizând senzația de sațietate. Și la mâncare și la băutură. În veci n-aș putea băga atâta apă minerală câtă bere intra într-o noapte lejeră, nimic competitiv. Nu mai vorbim că pesedești frigiderul când ajungi acasă.
Varianta 2: În unele cazuri nu-i neapărat exces, cât o mică toxiinfecție alimentară, de la originea alimentelor, sau de la modul în care au fost depozitate după preparare.
Varianta 3: Tot în unele cazuri, de fapt e ignorarea unor probleme existente. Gen hipertensiv ce bagă-n el cu toptanul de-i joacă tensiunea riverdance, diabetic ce scapă la platoul cu dulciuri, din astea, că „o viață am, doar gust de sărbători”.
Varianta 4: Ambiția mai tare decât sistemul de conservare. De la „mai luați o porție, că nu le-am făcut să se strice” până la „doar nu-l las pe vărul Costică să bage mai mult ca mine, că are 50 de kile îmbrăcat”.
Varianta 5: Ținut post riguros, după care scăpat ca porcu-n păpușoi în mâncare. Se adaptează organismul, dar nu întotdeauna și nu suficient de repede.
Or mai fi și alte motive, sau combinații din cele menționate. Plus chestii minore, gen „nu s-a împăcat polonicul de ardei iute cu gastrita”, motiv clar de a suna 112.
NOU
“pesedesti frigiderul” loloi :-))
NOU
La țară și eu aș paria pe numărul 5. Că știu multe babe și mulți moșnegi care țin cu sfințenie postul și apoi crapă în ei ca porcul.
La oraș, nu-mi dau seama. Adică aș spune scurt pe doi că: de proști, maică, de proști ce sunt.
Dar nu e politicos să începi o discuție așa. Deci hai să mergem pe numărul 2.
NOU
@perrehil..Te rog sa tratezi comentariul ca o gluma..
Varianta 6 combinata din restul: Mananci de ambitie si te visezi camion care trebuie sa care pana cade..Doar noah, asa – i genetic..Daca la ultima experienta de genul acesta mers o tava de mici de ce sa nu incerc cu 2 tavi de data asta? Partea a 2 a este ca fikatu -ficat ficat vezi reclama de la Antrefrig – ar divorta dreku de tine fara dubii..S – au nu mananc doar gust..si bah..a gustat 2 kile de pulpe si o farfuri mare de racituri..S – au expresa aia de bovina nedumerita: De ce mie rau? Pai gaura ce esti ai bagat in tine ca in spital si acuma te caci pe tine de frica??
Lasand gluma deoparte ni se trage de la lipsa de educatie alimentara si sanitara si saraciile din epoca de glorie a impuscatului – fir – ar a dracului inca nu am scapat de Iliescu. Mai avem si invidii si frustrari cronic – imbecile…Si la incheiere un mic moment artistic.. www.youtube.com/watch?v=pPtFtKrCryA
NOU
Cred ca mai este posibila (in a doua, a treia zi de Craciun) faza cu mancarurile tinute pe masa toata noaptea, bagate la frigider si scoase iar pe masa. In special ouale umplute si salata boeuf
NOU
Depinde si cat tine masa de craciun ca daca incepe de pe la 6-7 pana pe la 2-3 noaptea in 8-9 h se pot manca cantitati imense iar ficatul oricum dupa 40 de ani isi pierde treptat din capacitate.
Din timpuri preistorice cand nu se gasea de mancare, omul e programat genetic sa manance tot ce are la indemana pt perioadele lungi de timp cand nu avea de mancare, acum evident ca nu mai e cazul insa sunt destui care nu au atata disciplina sa se opreasca cand sunt satui.
NOU
Pentru o colică biliară ca la carte nu-i musai să umple mațu’ până la refuz. E suficient să mănânci doar puțin mai gras și cu mai mulți carbohidrați ca de obicei. Combinația grăsime + carbohidrați declanșează o colică biliară de toată frumusețea, de-ajunge omu’-n spital cu perfuzia-n venă.
NOU
Nu trebuie sa mananci pana ajungi in spital, este destul sa ai bila busita, am vazut la mama. Ce este de spital acum este tocatura, afumatura, maioneza, daca ai si ceva pietre/namol la bila, cam ala/aia esti.
NOU
Am ajuns de 2 ori la urgențe, o dată de Paști și o data de Revelion, yep.
De Paști mâncasem niste drob și apoi friptura de miel (destul de puțin) iar de revelion salata beof și icre.
Nimic în exces, nimic cu alcool, porții normale.
După ceva analize și ecografii, am aflat ca am bila strâmbă și mega leneșă. De atunci când mănânc grăsimi mai hardcore bag un Colebil, iar când mănânc mai mult, bag un Mezym (enzime digestive).
N-am avut nicio problema de atunci.
NOU
Kebene plus si esti ca nou
NOU
Dar caltaboș ați mâncat mă? :))) Pt cei mai tineri dintre voi care
mananca mai mult la fast food, la fite, la restaurante moderne cu homari cu astea, cu mancaruri fine, caltaboșul este un maț care a fost umplut cu căcat și care după ce porcul este mierlit, se ia mațul respectiv și se umple cu carne tot de la porcul respectiv. si dupa aia se transformă tot în căcat, deci tot la căcat ajungem cum s-ar zice, căcatul e baza :)))) Recircularea in natură, nimic nu se pierde totul se transformă:))))
NOU
N-am mâncat în viața mea caltaboș (indiferent cum e preparat), tocmai pentru că pute.
NOU
Nu stiu ce sa spun, dar oamenii astia tineri cu fast-food-ul mai mananca si carnati. Deci stiu cum sta treaba cu matul si cu ce a fost umplut el initial.
NOU
E normal sa se întâmple, excesele sunt cuantificate mai usor în aceasta perioada, e o întreaga paletă de sentimente amestecate, regăsiri și frustrări familiale, iar rezultatele nu se lasă așteptate.
NOU
www.youtube.com/@Beardmeatsfood
si
www.youtube.com/@KatinaEatsKilos
deci daca esti gras n-are nici o relevanta. As zice ca din contra, cei mai mari doi mancai pe care i-am cunoscut erau slabi. Unul impresiona prin cantitate, celalalt prin viteza.
NOU
Intreb, nu cumva o fi de la post? Aia care postesc si apoi au efect de prastie cand vad porc, maioneze etc.?
NOU
“Aș putea spune că sunt dolofan, ușor grăsuț” Mai trebuia ceva despre vârstă și se termina, probabil, cu aluziile (răutăcisme, de altfel) unor comentatori (sau conturi sparte).
Altfel, cum era vorba aia: Bagă-n tine ca și cum n-ar trebui să te cântărești mâine! Probabil și aici apare concurența de genul ”dacă vecinul (amicul, ruda etc.) bagă zece sarmale și trei cefe, io să mă las mai prejos?!”
NOU
Nu rrhecunosc nimic, dăcât in fața Marrhii Adunărrhi Națonale.
NOU
Crăciunul fără zăpadă e ca pula fără floci.
NOU
Mă, tu vrei sa-l citez pe Sarpe?
NOU
Problema nu e doar ca mananca mult. Problema e ca mananca mult dupa ce nu au manacat mai deloc pentru ca au tinut post. Si isi dau ficatul peste cap. Si mai rau, nu invata din greseli (ale lor sau ale altora).
NOU
Eu cred ca explicatia-i simpla: asa-i romanu’. Si-acu 50 de ani fix la fel era:
www.youtube.com/watch?v=UaGtMhqeyI0&t=501s&ab_channel=OanaPellea
(de ascultat de la inceput, dar am pus markeru’ la momentu’ relevant la postare)
NOU
Romanii,și alte popoare estice au suferit privațiuni importante ce au lăsat urme adânci în tradiții și subconștient,sunt foarte ușor de manipulat,asa încât dacă vad toată ziua știri cu masa de Crăciun cum se cuvine ,nu doresc sa rateze momentul.
Pe de alta parte ,digi a făcut foarte ușor o știre,dar nu avem date legat de numărul de prezentări în perioada de vara versus iarna,etc….au luat și ei niște informații și le-au ambalat ca știre….de Paști o sa vad aceeași știre.
NOU
dom’ tătarule, nu cred că adresezi întrebarea în forumul corect…
dăcît zic; da’ auzii una memă anu’ ista (pun colebilu’ direct în sarmale), care s-ar putea să devină realitate în curînd… aștept cu interes!
NOU
A patit-o taica-meu. Nu a ajuns la spital ca e la 60 km, și mama nu conduce, iar ambulanța nu vine pentru kkturi, sau vine după doua zile. El a tinut post și s-a scăpat la mâncare. Nu mult, dar a mâncat DE TOATE câte un pic. De aseară dă la pește și bea apă
NOU
ceai de anghinare
NOU
cred ca e vorba despre publicitate falsa. toti aia care cumpara pastile pentru digestie usoara probabil au aflat ca nu e ca in reclama. cartelul bilicolului si al trifermentului au tepuit saracii clienti care uite, au ajuns sa sufere ca s-au hranit ca niste porci hamesiti.
pe de alta parte, mafia colagenului si-a luat o muie pe plan local, piftia a dislocat mare parte din piata.
NOU
epica:
mai adu niste sarmale, ca vad ca aia de la ambulanta intarzie!
NOU
La UPU: cei cu sarmale pe dreapta, betivii pe stanga 🙂
NOU
All of the above, plus mancarurile traditionale de sarbatori la noi sunt grele, multe grasimi, mai putin legume si mai ales mancatul repede. Repede, mult si prost. Combinatia perfecta.
NOU
Poate nu mă credeți, dar odată pe chirurgie a ajuns un popa cu ocluzie intestinala.
Cred că postise tot postul, știu că sunt 40 de zile, și o fi poftit la sarmale.
Efectiv erau întregi în el . Putea să moară liniștit daca aia la mănăstire nu chemau salvarea .
Nu știu cum reușise dar eu daca mănânc 4 bucăți altceva nu mai pot până dimineața următoare .
Și nici eu nu sunt chiar silfidă .
NOU
Vag amic… am 1.87 si 110kile. Pana acum vreo 7 ani aveam… vreo 70.
Pe atunci, am opream la Dedulesti, bagam 15 mici, luam o sticla de Cola la 2l si vreo 2 kile de struguri. La Pitesti faceam refill ;))
Acum… o data cu varsta nevoile au scazut… nu mai bag 15 mici, bag vreo 15 sarmale. Intra vreo 40 in oala de fonta de 7l… Si-o felie de mamaliga. Si macar vreo 2 ardei iuti (am reusit sa pripasesc niste birds eye). Daca mai e loc, mai bag si 1l de sana (cu mamaliga calda ;)) ) si.. ies la plimbare.
Anu asta am bagat doar 300km prin Carpati (15 ture).
In 2023 vreau macar 1000 ;))
NOU
Eu am copilărit într-un sat din județul Arad. Pe vremea când eram copil (sunt născut în 1965, deci era Ceaușescu la putere), gospodinele făceau mai multe feluri de torturi și prăjituri, cu crema cât mai groasă.
Făceau untul în gospodărie, iar de zahăr făceau cumva rost fiecare. Când nea Nicu a strâns șurubul, erau gospodine care făceau și bomboane de pom pe comandă, ambalate manual.
Acum treaba s-a schimbat, nu cred că mai face nimeni asta. Oricum, lumea a cam plecat din sat, deși este apă curentă, străzi asfaltate, farmacie etc.
Nu mai există locuri de muncă, iar trenul, care era o modalitate sigură și bună de navetă, s-a cam terminat cu el, gările din zonă au ajuns ruine din câte aud.
NOU
Pe bune ? Care sat în Arad? Aici Vladimirescu, aka Glogovat!!!
NOU
Comuna Pleșcuța, sat Pleșcuța. Nu am mai ajuns pe acolo de peste 4 ani.
Au avut noroc oamenii din comună de un primar bun și gospodar, așa că a făcut de toate, s-a zbătut.
Păcat că lumea a plecat la oraș. Mai vin din alte localități și cumpără case unii, dar destul de puțini.
Acum mulți ani (de prin 1990 până prin 2000, cred, am lucrat ca inginer de drumuri în Arad (la drumuri județene), deci știu unde este Vladimirescu, mai am rude în oraș. Păcat că nu am mai ajuns în Arad de prin 2000.
NOU
Sigur nu Glogovatu, dupa descriere
NOU
Explicatia e simplă, se numeste sărăcie.
Dacă te uiți pe piramida lui Maslow
en.wikipedia.org/wiki/Maslow%27s_hierarchy_of_needs
o să vezi că pe nivelul cel mai de jos al nevoilor umane sunt nevoile fiziologice, asta înseamnă aer, apă, hrană, etc deci o persoană aflată pe acest nivel va acționa în mod reflex ca să îsi asigure aceste nevoi.
Când eram vânatori – culegători asta făceam, mâncam pe săturate atunci când găseam hrană ca să supraviețuim și în perioada urmatoare când nu avem.
Există o vorbă din popor “speriați de foame”, mai modern se spune că ai “angoase existențiale”.
Evident că avem și persoane care sunt pe nivele mai ridicate ale piramidei, avem și persoane care sunt pe nivelul estetic al piramidei, persoane care apreciază concertul de crăciun, dar evident că cei de pe nivelul inferior al piramidei sunt statistic mai mulți, și ies în evidență mai mult inclusiv pe știri.
Cei care citesc pe blog acum, în general sunt pe nivelul trei al piramidei, nivelul la care caută interacțiuni sociale si acceptanță din partea celorlalți, bine că sau mai strecurat și câțiva “fomiști” de pe nivelul de jos pe aici dar asta este. 🙂
NOU
Ma fratilor, pana si strainii au inteles fibra proFUND romaneasca: www.tiktok.com/@itaybenda/video/7149284155736657198?_r=1&_t=8YXFYHYLX0g&is_from_webapp=v1&item_id=7149284155736657198
Daca n-aveti rabdare sariti direct la minutul 1:35
Arhi, it’s your brother from another mother?!? 😀
NOU
Simplu, cand nu mai intra nimic in tine bagi sarmale intravenos in perfuzie, doooh!
NOU
sunt mai multe mecanisme dar in general are legatura cu digestia sau cu ineficienta digestiei.
In functie de problemele preexistente:
1. activarea unui ulcer gastric. tot ce inseamna aliment iritativ ceapa calita, alcool, afumaturi de toate feluri, usturoi crud
2. mecanisme biliare aici vorbim de alimente biliokinetice: grasimi, ceapa!, rosii, castraveti
3. mecanisme pancreatice: aici ori sunt insuficient secretate ensimele – de exemplu un exces exceptional… pur si simplu instalatia nu face fata(atunci ii dam un colebil) sau se provoaca o pancreatita. Cel mai simplu mecansim e o masa bogata in grasimi… care genereaza o secretie abundenta de grasimi si niste alcool cum ar fi palinca inainte de masa + stropit din belsug cu vin cat sa inchidem iritativ sfincterul lui oddi si practic pancreasul sa inceapa autodisgestia.. 20-30% rata de mortalitate.
4. ar mai fi mecanismele de motilitate digestiva: grasimile prajite opresc/incetinesc motlitatea, excesul de struguri cu samburi sau portocale cu samburi pot provoca tot felul de probleme – diverticulita si ocluzie, si multe alte mecanisme care dau flatulenta hipomotilitate etc etc.
mult mai rar infectii si diaree datorata alimentelor alterate.
Nu-i greu sa-i dai in cap tractului digestiv si sa ajungi la spital… de multe ori cu alimente si diete considerate sanatoase. Cand eram mai tanar, de un craciun, am in intrat intr-o operatie pe care am presupus-o de apendicita dar dupa ce am scos apendicul nu prea arata inflamat si am mai insistat si am gasit un diverticul Meckel plin cu samburi de portocale – fata 19 ani a mancat 2 kg de portocale cu samburi cu tot… si practic a infundat instalatia de evacuare.
NOU
Cred ca daca am incepe sa ne privim ca pe o masina biologica complexa care are nevoie de intretinere si care functioneaza cel mai bine cu combustibilul cel mai de calitate, in cantitatile recomandate de producator (atat ca manualul nu e publicat nicaieri ca atare) am reusi sa evitam multe probleme de sanatate. Bineinteles, ar mai fi si verificarea tehnica perioadica, care ar descoperi problemele mai subtile, care nu te fac(sau inainte sa te faca) sa urli.
Iar noi (sufletul, constienta) suntem computerul de bord (mai mult de atat, inteligenta naturala, in loc de artificiala) care ia deciziile. Dar aici intervine consumul de combustibil (sau substante echivalente), ca si cantitate sau tip, pe care inteligenta artificiala il cauta pentru felul in care consumarea lui o face sa se simta. Sau lipsurile in intretinerea corecta a masinii, care,la fel, fac inteligenta naturala (NI)sa se simta bine pe moment (de exemplu ti-e lene sa faci miscare si te lasi in voia ei, ca e placut). Asa ca NI trebuie reprogramata sa vada placere si in comportamentul care ajuta functionarea mai buna a masinii , nu doar in cel care provoaca placere pura, care desi, cu efecte negative pe termen mai mult sau mai putin lung, este comportamentul, in mod interesant, cu care a venit din fabricatie)
Oare AI-urile cele mai bune vor fi cele lasate sa faca greseli din care vor invata? Inclusiv (individual)inainte sa le faca, dar pe care le-au vazut la alte AI?
Atat am avut de spus. Nu, nu sunt high.
NOU
PS: unul dintre cele mai bune comentarii citite aici
Bineinteles, felicitari seniorului ca a deschis subiectul (chiar daca cred in continuare ca stirile cu problemele de sarbatori sunt umflate; in plus, face cineva din
presa comparatia cu orice alta zi din an? )
NOU
Intrebi treaba asta in Romania unde de o gramada de ani in perioada sarbatorilor se difuzeaza reclame la medicamente care efectiv sa te ajute sa crezi ca poti manca si mai mult. “Kebene si pofta mare!”
NOU
Exista Dumnezeu . Mult timp am pivotat între e și nu e, până la 50 as fi jurat că este foarte posibil să fie, dar că in mod cert mai mult ca sigur că nu e.
Așa am fost eu toată viața, mai hotărât din fire .
Acum la 54 însă habar nu am, dar ziua de azi mă face să cred că totuși parca exista .
Să mă explic. Abia astăzi a ajuns de la Crăciun cumătrul de la Sinaia .
Și pentru că totdeauna când ajunge in binecuvântatul areal la sora sa știe si e conștient că eu aștept cum așteaptă caprioara apa rece de izvor întoarcerea lui din nou acasă cu nesațul zeilor, a venit deja pe la mine !
Are sarcina înscrisă in gene, nu vine de acolo fara divinul cas afumat pe care cumnatul lui, Dumnezeu sa îl țină macar 100 de ani in sănătate pe acest sfânt pământ, îl prepara in mod direct și personal și din care nu da decât greu, și numa la câteva persoane din stricta raza de acțiune familiala .
Cumătrul știe, eu nu mi-s om până nu imi aduce bucatica de brânză, nu mai mare decât citez, un zar de table.
Că atât cer. Acum am lichidat- o, și nu era cat un zar, nu ai cum numai atât .
Este inuman. Cu pâine de Brașov, încă călduță, mănânc și plâng . Și iar mănânc, și iară plâng .
Uneori e nevoie de atât de puțin să fie fericiți .
Daca ar fi sa fac un clasament mondial cred că cumnatul lu cumătru e pe sus, poate imediat după Einstein și Mendeleev .
Oh, gooooood .
NOU
Acum aflu ca nu numai dragostea, ci si religia trece prin stomac…
asa-s eu, invat mereu de la cei mai in virsta ca mine….
NOU
Sincer, nu cred ca este (numai) vorba despre a baga in tine ca acel animal domesticit, cunoscut mai bine pentru foloasele lui in ale caltabosilor si carnatilor. Zic asta din perspectiva unui om care toata viata lui a fost capabil de a manca orice, oricand, in aproape orice cantitate, fara a simti nevoia nici de a baga un dicarbocalm dupa. Asta pana recent, cand am descoperit ca am imbatranit si ca doua sandvisuri banale mancate de dimineata cu un pic prea multa pofta ma pot pune la pamant pentru tot restul zilei. E clar, la mine e nevoie de un control medical, pentru ca e clar ca ceva nu mai functioneaza asa cum trebuie acolo. Si aici intervine problema generala a romanilor, nu se duc la medic decat cu picioarele inainte pe o targa…
NOU
Problema vine atunci cand “cat intra” e mai mult decat “cat poate suporta si procesa corpul”…