Am primit textul ăsta dimineață, de la un Sorin, nu știu de ce, dar dacă tot mă duc la pescuit, îl pun exact cum l-am primit. AM adăugat doar paragrafe.

Mai umblă pe facebook câte o postare cu și despre țăranii români, sau mai dau pe la știri câte un reportaj. Reportaje sau postări lacrimogene, în care ți se prezintă cum capitalismul le distruge munca lor și cum supermarket-urile le iau pâinea de la gură.

Părinții mei, în fiecare an, în perioada august-septembrie se apucă de pus pentru iarnă. Anul trecut au luat din piață, de la un cioban care primise recomandări, brânză din lapte de oaie. L-au intrebat dacă e facută cu cheag de oaie sau praf. Ciobanul cu garanții și jurăminți pe familie, sfinți şi morți. Au cumpărat, a pus mama brânza la saramură, cum pune de ani de zile. După 3-4 săptămâni, toată brânza s-a făcut pastă. Au aruncat şi s-au dus la o stână, tot recomandată. La fel, după câteva săptâmâni s-a împuțit şi au aruncat iar totul.

În sfârşit au dat de un nene, cioban, care le-a vândut o brânză bună. Tot el le-a povestit, că în goana după profit, multi folosesc praf de soia şi incheagă cu un praf. Pentru că, în loc sâ taie câtiva miei primvăra pentru cheag, preferă să îi vândă, profit maxim.

Lângă mine am două piețe, iar în drum spre muncă mai trec să cumpăr câte un fruct sau legume pentru salată. Iar când am timp, mai trec să iau pentru casă. Mai bine de jumătate din piețari, cred că sunt bișnițari. Iar când prinzi câte un producător local, are prețul, cel puțin dublu față de supermarket. Toți o dau cu bio, eco, crescut în natură. Iar când cumperi nu există nici o diferență, sunt la fel de fade. Pentru că folosesc aceleași îngrăşaminte, aceleaşi soiuri care dau mega producție și le stropesc cu aceleași substanțe anti-dăunători. Dacă le ceri detalii, te iau la mişto, ori te cred prost şi ți-o dau scurt „ai de gând să cumperi sau…?”.

Aşa că de ce să plătesc de 1.5 – 2 ori pretul din supermarket? Fără să am o garanție a călitătii. Se incâpătânează sâ producă singuri, fără să se asocieze, cu costuri de producție mari. Iar apoi se plâng că nu le vrea nimeni marfa. Nici un supermarket nu o să cumpere de la tine, fără să livrezi constant și fără calitate.