eisberg-5

Deși nu s-ar părea, mie îmi place salata. Nu mănânc din cauză că mi-e lene să caut îngrediente, altele decât roșii, castraveți și brânză. Iar soția mea e prea tânără să îi pese dacă mănâncă salate sau ceafă de porc, la vârsta aia toți aveam metabolismul lui Hulk.

În urma unei discuții de aici despre McDonalds, Nicoleta de la Eisberg m-a invitat la fabrica de salată ca să văd cum arată și cum se face. Înainte de a vă strâmba sfertodoct, a fost o invitație prietenească, fără nimic altceva. Ba le-am și ajutat pe fete să spargă un castron, fermecate fiind de personalitatea subsemnatului.

Așea.
Una din reținerile mele față de salata ambalată din comerț era curățenia produsului, eu fiind unul din cei mai scârboșei oameni pe care îi cunosc când vine vorba de mâncare. Asta datorită unor amintiri din copilărie cu viermi în fasole și muște în ciorbă.

Vă spun sincer că nu am văzut niciodată un loc unde să fie curățenia atât de sfântă. Pornind de la vestiarele muncitorilor, care sunt cu aerisire interioară, și mă refer fizic la cutiile din inox unde își țin oamenii hainele. Nu se intră acolo decât cu salopete speciale, care sunt purtate doar o singură dată, după care pleacă la curățătorie. 2 bariere unde se dezinfectează mâinile în chestii de alea ca în filme, unde bagi mâîinile înăuntru și speri să nu ți le reteze o bardă uriașă, plus o baie dezinfectantă pentru picioare. Inclusiv muncitorii poartă mască pe figură, într-un din sălile de producție, unde chestia aia e necesară.

eisberg-2

În rest, peste tot inox, automatizare, chestii care curăță salatele cu ajutorul vibrațiilor, trasee de 18 metri de apă prin care e împinsă salata cu jeturi de apă, aparate de ambalat care, pe lângă că cântăresc până la ultimul gram, schimbă și cantitatea de gaze din pungi, pentru ca salată să reziste mai mult timp. Da, salata are nevoie de mai puțin oxigen și de mai mult azot. De aia pungile cu salată par pline cu aer. Pentru că trebuie. FUn fact: Știați că roșiile depozitate emană nuștiuce gaz care afectează salata? De aia dacă le țineți în frigider una lângă cealaltă, salata se va strica. Ah, uitam. La linia de ambalare există detectoare de metale care elimină automat pungile care pot conține metale, feroase sau neferoase. Filmasem ceva, dar a ieșit cu deget, așa că…

În încheiere, cred că e posibil să încep să mănânc salate o perioadă. Așa, ca să conserv trupul de fotomodel, nu de alta.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.