Știți cum face grătarul un bărbat, nu?
Ia niște lemne, de preferință uscate, le stivuiește în formă de piramidă, le dă foc, dacă știe cum, așteaptă să ardă lemnele, după care pune deasupra cărbunii și așteaptă să se înroșească și ei. Durată, cam o oră. După care, în sfârșit, poate începe să grătarizeze.
Sau poate să își ia o cană de aprins cărbunii (link afiliat), care este cea mai mare invenție în domeniul grătarului, de la ceafa de porc bătută cu ciocanul de șnițel și pârpălită 2 minute pe o parte, 2 pe cealaltă.
Vă spun, nu există chestie mai bună în domeniul hranei de esență masculină. Pui pe fundul cănii o bucată de ziar sau o chestie de aia de aprins rapid, peste pui cărbunii până se umple cana, dai foc și în maxim 10 minute ai cărbunii roșii, gata de a face mâncare.
Și nu doar timp economisești, dar și cât fum eviți, nu vă închipuiți.
Încercați, merită toți cei 40 sau 50 de lei, funcție de marcă.
NOU
Bine ca ai descoperit si tu apa calda. Daca iti zic de un gratar webber o sa zici ca’i ozn! In lumea grataritului, e webber si restu! 😉
NOU
dont be cârnat.
NOU
Hai ba ca acu e expat. Isi permite si el tehnologie vestica.
NOU
weBBer?
NOU
Webber e istorie… big green egg e da new shit!
NOU
da, si ce parere aveti de noul aventador?
NOU
280 euro la oferta.. dar ala mic bu xxl… anul trecut. Sigur s au mai ieftinit de atunci. Nu e capat de tara.. cel putin nu pt astia ca noi 3k plus
NOU
Da, doar ca acea fumareala/focareala la mine in familie se lasa cu socializare cu partea masculina, care-i atrasa de lemne, topor si foc mai ceva ca mustele la… si atunci e bine. Mai povestesc cu unchiul, glumesc cu tata, glumeste bunicul, rad cu cumnatul, etc… Da, inventia asta e mirobolanta atunci cand esti pe graba.
NOU
Same here…cand mai pot sa sug si eu 3 beri?
O sa zica nevasta ca nu fac nica…
NOU
asta e valabil cand faci din gratar un eveniment. eu incerc sa mananc in fiecare zi chestii la gratar si chiar nu am chef sa mor cateva ore scaldat in fumuri.
NOU
Cetin, in cazul asta esti binevenit cu rubrica de ce anume mai gatesti + reteta, ca eu de mici + piept si pulpe la gratar + ceafa m-am cam saturat.
NOU
inca sunt lacapitolul pulpe, ceafa. vedem ce imi mai trece prin cap:))
NOU
Am vazut recent un filmulet de la Landmann in care laudau un gratar si faceau in el legume la wok din fonta cu capacul pus lasat undeva la 170 gradr si in altul faceau friptura de porc afumata (model de ala tip butoi cu afumatoare) lasata vreo 3-4 ore undeva la 150-160 gradr, lucru care m-a dus putin cu gandul ca al meu gratar e cam uzat si ar fi cazul sa-l schimb. Fiind mare fan fripturi tip american, legume trase prin wok si burgeri… ma cam tuna sa ma bag la unul.
NOU
Arthur, încearcă cu mușchi de porc tăiat felii de 2cm, ținut o noapte în saramură (o lingură sare la o cana apă) cu usturoi, piper, coriandru, ienibahar măcinate mai gros.
NOU
Merci de sfat, Costi!
NOU
(printre altele) noi am facut acum cateva saptamani un pui din ala mic, de 500 de grame (Coquelet de Bretagne de la Edenia)
photos.app.goo.gl/CaBLbYOD5F0xzEZR2
photos.app.goo.gl/G1DcUuuFd6sESPGw1
NOU
E chestia aia pt casa- interior, are gratarul din titan . Nu fum, se sterge cu o carpa umeda, sau umecta, nu ulei etc.
Aia ce-are in minus? Carbuni, lemne si ore de stat sa arzi o carne, leguma?
Cand folosesti gratar zilnic si nu doar de sarbatori, e TZEAVA!
Ce altceva mai faceti pe gratar in afara de carnaraie?
Vine weekendul, pune la marinat una,alta, o olivie, un carnat picant …cu dragneoste!
NOU
Păi datul la foale e sport național, de obicei cu caserola de la mititei.
Ai iubit țigancă?
NOU
Dupa ars de cărbuni merge si ars de curbun…
NOU
nu stiu cum, tot timpul, in jurul lui baxt apar glumele cu gay…
NOU
Eravorba de ţigancă, bre…
NOU
Eu ti-am zis de ea, nu-i asa? 🙂
NOU
nu, adica nu stiu daca tu, am vazut in comentarii la bricoleur, nu mai tin minte cine era
NOU
eu eram 🙂
NOU
atunci, iata, u are a little god:))
NOU
Da, gen Budha asa, ajuta si gratarele 🙂
Eu aprind cu un servetel de hartie sau smoc de hartie igienica muiat in ulei de gatit, nu-mi plac cuburile, miros a chimicale, chiar daca nu ramane miros in carbuni imi ramane mie in cap. Pui smocul de hartie pe gratar, ii dai foc, pui cana peste el, una-doua beri si e gata jarul.
NOU
Sau aprinzi cu lampa campingaz, folosita si la pirlit “adidasii” ptr ciorba de ciocanele ca aragazele de acum nu mai functioneaza daca le iei capacul de pe “ochi”.
NOU
Exista o scula care inteapa bucata de carne friptura wannabe pana ii rupe si mama colagenului, se numeste furculita. Cica exista si niste scule profi dar nu am cautat in special. Daca ii dai sa sara, o bucata de 1cm de ceafa se face o pufosenie mega frageda dupa rumenirea de pe gratar.
NOU
well, nu doar de colagen, ci o faci si subtirica si se parpaleste imediat. are un gust deosebit, eventual daca lasi si putina mangaiere de flacara pe ea.
NOU
Prietene am lesinat de ras si ma intreba nevasta’mea de ce rad, cand i-am povestit a spus :tu easti ala hahaha mor
NOU
Eu fac altfel, pun intai carbunii si fac piramida din lemne peste ei. Cu lemne sparte subtire carbunii sunt incinsi in 10-15 minute.
NOU
Dap, la fel fac și eu. E mai rapid așa.
NOU
Subscriu. O metoda eficienta si la indemana oricui 🙂
NOU
Eu fac altfel, pun intai carbunii si fac piramida din lemne peste ei. Cu lemne sparte subtire carbunii sunt incinsi in 10-15 minute.
NOU
N-are acelasi gust gratarul… nu e ca atunci cand mergi in padure sa alegi lemne uscate!
Sa vezi cum e sa faci focu’ prin Finlanda… asa prin apropiere de Rovaniemi, un pic trecut de miezul noptii – mai ales cand afli ca aeroportul este inchis peste noapte (avionul decoleaza peste 6 ore). Noroc cu padurea de peste drum!
Sfarsitul de iunie poate fi literalmente chilly in zona aia… mai ales daca si ploua marunt…
NOU
Arunca niste (nu exagera) www.emag.ro/aschii-afumare-500g-landmann-lemn-hickory-16300/pd/D0QQ90BBM/?X-Search-Id=a38a5d3e0339b6b43499&X-Product-Id=27315343&X-Search-Page=1&X-Search-Position=20&X-Search-Action=view imbitate in apa peste carbuni si o sa aiba si gust de lemn.
NOU
Chimicale bre si “fumul”acela. La fel cum se “afuma,” semipreparatele in industria slimentsra de vreo 10-12 ani , cu fum lichid….
NOU
Nu sunt chimicale, sunt doar aschii de lemn. Si ca idee, fumul oricum e cancerigen, oricat de naturala ar fi chestia arsa, deci n-are sens grija. La fel e si grasimea arsa.
NOU
Solutia cea mai rapida: www.hornbach.ro/shop/Pad-gratar-1-kg/8542339/produs.html
NOU
Intai carbunii apoi mirifica piramida functioneaza de minune, plus ca ai vreme de-o bere.
NOU
Eu mai foloseam o butelie cu arzator. Aprinzi carbunii in 5 minute 🙂
NOU
Presupun ca cu napalm e si mai rapid, dar chestia asta e efort zero timp castigat enorm -> eficienta infinita. Sunt chestii cu gaz, benzina, electrice, toate presupun extra efort. Cu asta doar torni carbunii din sac si aprinzi un foc de inceput, chestii pe care oricum le faci. Si e bun si ca suport de ustensile in timp ce.
NOU
Nu stiu cum sa-ti spun, dar asa omori FIX cea mai buna parte a unui gratar. Ora aia, de aranjat betisoare, apoi surcele apoi lemne deasupra, dat foc doar cu un chibrit, mermelit lemnele sa arda corespunzator, pus carbunii, facut aer sa se incinga… totul pe un fundal de 1 sticla de vin/3 beri si depanat amintiri cu nasu’ sau discutat ultimele noutati si planurile de vacanta… ASTA E VIATA..
Apoi urmeaza partea asa-si-asa, in care te afumi la invartit ceafa si micul, si apoi partea cea mai plictisitoare, in care bagi pe sub nas, fiind deja un pic cherchelit.
NOU
nea Anton, la mine gratarul nu e o ocazie, eu il fac zilnic, ca sa mancam. am facut de sarbatoare, duminica, dar in rest, mai si muncim, am mai si manca, chestii de astea
NOU
Fericiti cei zilnici cu gratarul!!
NOU
Era la Petrom sau OMV promoție cu o cana de aprins cărbuni. 20 de buline și 99 lei.
Mi-am luat din Praktiker cu 15 lei.
NOU
probabil aia scumpa era inox si ce ai luat tu era tabla vopsita. stiu ca avea cana la oferta si prin Lidl acum cativa ani, tot scumpa. nu am mai vazut-o de atunci. nu prea i-am vazut rostul, eu facand majoritar gratar de lemne.
NOU
la banii aia, iti iei una noua in fiecare an si duce mai mult decat aia din tabla eloxata, numit inox.
NOU
De bagat in seama si asa ceva daca esti langa o sursa de curent electric:
www.amazon.ca/21st-Century-GB45A1-Electric-Charcoal/dp/B000I1A5L0?th=1&psc=1&source=googleshopping&locale=en-CA&tag=googcana-20&ref=pd_sl_15mnspom4o_e
NOU
Daca-ti iei si topoare si hamac, am belit-o, ajungem sa citim acelasi blog de doua ori
NOU
Ș)))))))))))))) nu, doamne fereste
NOU
stai aşa, am pierdut ceva? nu ziceai acum ceva ani că doar la gaz faci grătar, că la cărbuni e cancerigen?
NOU
o zi buna
NOU
mersi frumos, si tie la fel
NOU
best post ever 😉