Azi se implinesc 6 luni de cand fac un experiment personal.
Tot ascultand diversi care explica, cui vrea sa auda si cui nu, ca in cafea nu se pune zahar, cel mult un smidge de milk, doar asa se savureaza, asa o simti in gura la perfectie, amaruie și delicioasă si e un aquired taste, trebuie sa vrei cu adevarat să o simți, să ajngi un afficionado al cafelei.
Mno, am vrut cu adevarat. In ultimele 6 luni, nu mi-am mai indulcit cafeaua cu nimic. Zi de zi, am baut cafea, din varii surse, sperand ca, intr-o dimineata ma voi trezi, voi lua o gura de cafea si voi juisa interior, doamne, ce gust, ce placere, oare cum am putut vreodata sa imi pun zahar in aceasta licoare dumnezeiasca.
Da. Deci nu. In continuare, cafeaua neindulcita mi se pare o mizerie amara, destinata torturii papilelor gustative. Știu, nu am băut de care trebuie, era prea prăjită sau prea neprăjită, nu aveam râșniță ceramică cu pas elicoidal, chestii de astea.
The end.
NOU
Putea fi mai rau; sa recunosti, de exemplu, ca-ti plac micii fara mustar.
NOU
da-te singur afara!:)))
NOU
sau mai rau, ca-n oltenia: cu sare!
NOU
bere cu sare
NOU
sarea te poate scapa cu succes de momentele neplacute cand ai mici dar n-ai mustar.
NOU
Hai ca a fost buna asta. Am ras.
NOU
❤
NOU
Ce cafea ai folosit?
NOU
Si in bere merge putina miere.
NOU
E ok, te înțelegem. Nu toți suntem la fel de puternici.
NOU
Confirm ca se poate renunta la zaharul din cafea și chiar e acquired taste.
Eu am facut-o dupa mai bine de 20 de ani iar acum nici nu-mi pot imagina s-o mai beau vreodata indulcita.
NOU
Așa e că și pe friptura de vită pui niște ketchup dulce ca sa-i dai gust?
NOU
sorry, e un simptom al diabeticilor.
NOU
Azi am baut prima cafea fara zahar, ca dupa sarbatori am ajuns la 99 kg (de la 95).
Dupa mai multe tentative de baut fara zahar, azi chiar eram hotarat sa ma tin tare.
Pana am citit articolul tau. Ma duc sa-mi fac un espresso cu 2 cuburi de zahar.
NOU
Cafeaua se bea cum iti place…
Sa vina baristii sa ma fugareasca cu Lelitu pe post de maciuca…
NOU
Nu, pur si simplu cafeaua nu e proaspata si nu e preparata cum trebuie.
Acum, ca nu ai rabdare sa inveti sa o faci cum trebuie si ai gasit ca scuza snobismul unor hipsteri e alta poveste.
Daca vrei, iti arunc un mail sintetizat cu ce inseamna un espreso preparat cum trebuie, daca nu, poti sa arunci un ochi si pe forumul Espresoman.
NOU
nu, multumesc
NOU
Hai mai lasa-ma .. experti peste tot. E o chestie de gust pana la urma. Beau cafea cum imi place nu dupa manualul de 50 de pagini cu recomandari si proceduri de a face o cafea.
NOU
Unii vor sa faca si altceva cu timpul asta. Uite, eu spre exemplu, in cat timp iti faci tu un expresso d-ala documentat si cureti aparatul, eu mi-am facut cafeaua, am baut-o si m-am si kkt :))
NOU
punKreas: sper că ultima acțiune a fost conform cu manualul de stat pe wc. 🙂
Caută pe forumurile de specialitate mai multe informații. 🙂
Aș fi curios ce aparat de cafea a cumpărat seniorul, Eu am luat din nou un Brewville Prima Latte, dar se pare că acesta merge bine până acum, de 3 zile (parcă). Mulțumesc, RAIDER, spumează foarte fain laptele, iar cafeaua este pe gustul nostru.
NOU
@Fărcaș Gelu Dănuț: din pacate, hardware-ul nu ma ajuta. Detin wc d-asta modern, nu d-ala clasic turcesc cum se recomanda in manualul de specialitate :))
NOU
Ai dreptate, dar nu toti sunt snobi ca sa “simta” cafeua, sa suporte rigorile prepararii, intretinerii aparatului, al costurilor sau vor sa piarda timp prestios de dimineata.
E fix acelasi lucru ca la vin si whisky.
E un hobby si un snobism , dar poate fi un hobby bun.
Sunteti ca si veganii aia, incercati sa ii convertiti si pe altii.
Si NU, “Barista” nu inseamnaca esti smecher.E o meserie pt necalificati in PL m.
Sa nu incepem cu “chefii”
Sanatate!
NOU
@CatalinM, da, e o chestiune de gust, faptul ca exagerezi si spui ca e nevoie de 50 de pagini de instructiuni nu te face mai destept.
De ce esti defensiv, a venit cineva peste tine sa iti spuna cum sa o bei ?
@punKreas, imi ia 5 minute sa imi fac un espresso, cu tot cu curatat. E adevarat, e de invatat si de testat pana sa ajung aici.
Oricum am da-o, o cafea preparata corect e un procedeu destul de complex si, deocamdata, nu ai cum sa il eviti.
Nu confundati complexitatea cu snobismul. Nu degeaba in cafenele gasesti barista cu experienta si echipamente de mii de euro, si nu un automat.
NOU
Eu o pot bea foarte bine fara zahar, dar mi se pare ca un sfert de varf de lingurita de zahar intr-un espresso scurt potenteaza gustul. Laptele in cafea, in schimb, otrava…
NOU
Abia dupa 8 luni iti dai seama de diferenta!
NOU
Mama unei prietene e din “secta” asta. Dupa ce si-a baut toata viata cafeaua cu zahar si lapte, acum a intrat la dieta si incearca sa imi explice mie ce buna e cafeaua, chiar si aia de la dozator, fara zahar si lapte. Ca asa e lasata de la Tatutu` si ca noi, plebea, o bem gresit.
Prieteno, NU VREAU sa o beau fara indulcitor si un dejt de lapte. Scurt. Si asa nu o beau pt trezire, ca la ADHD cafeaua abia daca face liniste in creier, nu ma invioreaza. Lasa-ma sa ma bucur de gust, daca nu de efecte.
NOU
Un Raspberry Pi cu OpenElec ai incercat?
NOU
Ca unul care n-a baut niciodata o cafea in viata lui (>45) confirm: cafeau fara zahar nu e buna.
Bine eu in acelasi timp pot spune ca nici cu zahar nu e buna.
De fapt nu pot zice nici una nici alta. Pot doar sa spun ca mie nu-mi place nici gust nici miros (nu sunt salbatic am mestecat boabe de cafea si ocazional ma intalnesc cu gustul in prajituri sau ciocolata, dar le evit pe cat pot).
NOU
Eu o beau fara zahar de cativa ani dar cu putin lapte pentru ca altfel mi se pare destul de amara. Nu o detest nici pe cea cu zahar, dar la urma urmei o bei cum iti place. E inutil sa spui ca e mai buna cu sau fara.
NOU
Eu beau cafeaua fără zahăr. Ness fără zahăr. Orice mizerie de cafea, dacă-i pui zahăr ai stricat-o. Frappe cu frișcă neîndulcită. Kinley mi se pare un pic cam dulce. În schimb ceaiul de cicoare e numa’ bun.
E chestie de gust, nu te lua după alții.
NOU
Exista doua tipuri de cafea: arabica, cea pe care o bem de regula, cam 90% și robusta, asta este mai amară.
Revenind la arabica, dacă vrei o cafea care nu este amară, cauta cafea cu aciditate medie sau ridicată, gustul este acrișor. Depinde și cum este prăjită, dark roast este mai amara decât un light roast. Este foarte simplu, trebuie doar sa mergi la o prăjitorie în oraș și sa ceri cafeaua care ți se potrivește, exclus cafea din supermarket.
NOU
e o chestie strict de gust. mi-e nu mi-a placut niciodata cu zahar. eee.. vezi sunt versat. stai sa vezi ce de capace imi iau cand voi recunoaste public, aici, ca nu-mi place friptura in sange. nope.. nici roze, nici nimic. sa fie arsa nene. acum sunt plebeu
fiecaruia cum ii place.
NOU
alta mizerie, sa mananci in sange..
salutari de la alt mancator de arsuri.
NOU
Eu beau cafeaua cu miere și lapte. Fac bariștii febră musculară de cât își dau ochii peste cap.
NOU
Incearca cu ulei de masline
stories.starbucks.com/starbucks-oleato-olive-oil-meets-coffee/
NOU
Când am început sa beau cafea, prin liceu, mi se părea mie mai smecher sa nu pun zahar. Și de atunci asa a rămas (evident, pt asta, trebuia sa fac o cafea separata de alor mei). Asa și cu adulții de azi, ba ca e bobul rotund, ba ca nu ești connaisseur. Italienii pun zahar sau nu pun – dar nu o sa se împartă în categorii de experți și de nesensibili. In măsură în care cafeaua e un mijloc de a-ți începe ziua, de ce sa fii dezgustat în fiecare dimineață?! Măcar în plăcerea asta sa nu se amestece nimeni!
NOU
Când fumam beam cafeaua neagră neagră. Dar de ani buni nu mai intră fără un pic de eritritol 🙂
NOU
Io as spune :Blasfemie! daaar pana la urma fiecare o bea cum ii place:D
NOU
> zahar.
Tu…n-ai diabet?
NOU
ba da, dar se moare o singura data, de ce sa o faci sanatos?
NOU
@Maddame: ehm, eu am invatat (cu pretul unor priviri piezise) sa nu mai pun intrebarea asta.
Intreb doar : tii regim adecvat sau maninci ce vrei?
Si nu comentez raspunsul niciodata.
NOU
dar de ce intrebi? esti medicul curant? esti diabetolog?
NOU
Mai rau: sint responsabila pentru ce primeste un diabetic in farfurie, mai ales daca se duce in hiperglicemie…
In general oricum intrebarea asta ma ajuta sa definesc unele trasaturi in tabloul general al unei persoane.
Mai trebuie sa intreb oamenii si daca s-au certat acasa, daca sint religiosi, cam cit beau sau fumeaza….
Ii previn la inceput ca sint indiscreta….
NOU
e o chestie de gust, boss, eu nu suport cafeaua cu zahar pentru ca mi se face fizic greata/rau de la gustul ala dulce, cred ca e de fapt cat de sensibile ai papilele la amar. in schimb cafea+lapte = win pentru mine
NOU
Dacă trebuia să fie dulce creștea bobul ăla direct dulce 🙂
NOU
Da, da, bine punctat.
Și tot așa ar trebui să fie și la oameni, să se nască îmbrăcați.
NOU
Eu o beau oricum, doar prima cafea de dimineață o beau neapărat neagră, fără zahăr. Totuși, nu suport espresso. Pentru mine, aia nu e cafea. Prefer un filtru cinstit.
NOU
Hahhaha subscriu :)) eu oricum nu imi pun mult zahar, adica dintr-un pliculet imi pun jumatate. Sa fie cat de cat indulcit. La fel si la ceai. Nu inteleg cum altii pot bea ceai sau cafea fara zahar/miere. Cel mai mult ma dispera cand ma iau la to go si imi pun capacul direct fara sa ma intrebe daca vreau sa pun zahar inainte de a le inchide.. si cand le deschid mai imi si zic, “stiti, avem o politica de constientizare a publicului fara zahar in cafea, ce ar fi sa incercati si fara?”. “Ce ai zice sa iti bagi politica in fund, eh?
NOU
Exact asta am făcut și eu. Mi-am spus că până nu încerc pe propria-mi piele, nu mă mai uit în gura nimănui.
Eu am fost mai rapid sau mai puțin răbdător. Într-o lună am ajuns la aceeași concluzie:
Cafea + Zahăr = L O V E
NOU
exact:)))
NOU
Am unele amice cu care ma intilnesc doar sa bem o cafea la bar. Ne adunam 7-8 si cerem cel putin 5 tipuri diferite de cafea. Partea cea mai faina e ca niciuna nu critica ceasca alteia, cu sau fara spuma, zahar sau lapte. Un virf de lingurita pentru un espresso ristretto imi ajunge.
Detest superioritatea cu care unii sustin ca detin adevarul suprem al cafelei si mai ales nu inteleg de ce ar trebui sa o beau neaparat pe gustul lor. Pot proba, daca imi place multumesc, daca nu, ma intorc la a mea.
Acasa folosesc moka brikka, pentru ca face spuma cremoasa, in functie de marca de cafea (unele mai multa, altele mai putina). Nu are nevoie de zahar.
Iar zatul il folosesc pentru scrub, pielea ramine fina si catifelata… Doamnelor, daca sotul e cafegiu, veti avea satisfactii…