Bănuiesc că nu are rost să vă spun cât de nesănătos pentru economie a fost programul Prima Casă și câți bani s-au dat aiurea în garanții guvernamentale, totul la presiunea bancherilor care nu doreau să își scoată pe piață toate acele active toxice pe care și le adaugă an de an la valoarea de piață. Îmi aduc aminte cu plăcere de primul default de la Prima Casă, o doamnă care era femeie de serviciu și voia și ea casa ei (#nojoke, căutați pe google, e reală).
Știți de ce e bună legea dării în plată?
Pentru că forțează pe toată lumea să vină cu picioarele pe pământ și să se conformeze nevoilor economice reale. Și aici nu vorbesc doar de bănci, ci și de cei ce iau credite. Băncile vor da credite mai greu, vor face evaluări reale, la prețuri reale, nu la prețurile fixate de șpaga dezvoltatorilor și uite-așa, economia de piață va regla prețul apartamentelor și cantitatea lor funcție de necesități și capacități de cumpărare, nu funcție de cât de multă șpagă se dă la obținerea unui credit cu care poți construi un ansamblu rezidențial în câmp.
Băncile nu mai aşteaptă legea dării în plată şi iau propriile măsuri. Deşi legea nu a intrat nici în măcar în dezbaterile parlamentarilor, CEC Bank lucrează deja la un credit imobiliar care să includă posibilitatea ca datornicul să dea casa băncii. Condiţiile vor fi însă mult mai stricte. O bancă a decis să crească avansul pentru creditul ipotecar de la 15% la 35%, iar o altă instituţie financiară a decis să renunţe pentru moment la programul Prima Casă.
Da, mi se pare normal ca banca să se asigure împotriva riscurilor. Dacă dorești să iei un credit pentru o sumă atât de mare, raportat la salariul tău, cel ce îți dă banii, fie el bancă, cămătar sau tanti Aglaia de la 2 trebuie să se asigure că, într-un fel sau altul își vede banii înapoi și își acoperă și cheltuielile.
În același timp, mi se pare normal să ai niște bani înainte de a cumpăra o casă. Achiziționarea unei case nu este un drept fundamental și o obligație statutară ci trebuie să fie o încununare a unei munci, construirea unui cuib pentru viitor și pentru copii. Cât timp tu de fapt te împrumuți la altă bancă doar pentru a lua acel avans de 2-3000 de euro pentru prima casă, chiar nu prezinți nicio garanție. Și economia a fost distrusă tocmai de aceste lipsuri de garanții.
Iar plângerile că vai, dezvoltatorii nu vor mai construi case sunt absolut inutile. Dacă nu ai clienți, nu construiești case, nu inventezi clienți săraci, care doar să ruleze niște bani între dezvoltatori și bănci, motivând creșteri spectaculoase de prețuri, deși piața e în cap, pentru că nu sunt fizic bani.
Dacă dezvoltatorul vrea să facă case dar nu găsește săraci care să i le cumpere, să nu mai facă. Să se orienteze la construit șaormării sau francize mcdonalds, că alea au succes. Sau să dea el casele prin credit de dezvoltator și să își asume riscurile.
Una peste alta, sper ca cineva să taie acest nod gordian și să ne asigure, ca populație, un nou start.
NOU
asta cu garantarea statului e cam intortocheata. Eu de exemplu platesc un anumit procent in fiecare an pentru fondul de garantare. Fondul ala de garantare cica da bancii banii daca eu nu mai platesc in 90 zile.
Statul pe urma vine si beleste de pe mine tot ce poate ca sa-si recupereze banii. Practic se schimba doar camatarul, nu vine banca, ci vine statul si ma omoara. Ce sa mai vorbesc ca platesc asigurare de locuinta atat obligatorie, cat si cea facultativa care acopera mult mai mult decat obligatoria.
Nu prea vad ce garanteaza fondul ala. Bancii ca isi va primi banii? Va dati seama cati bani aduna statul si cati fac default de fapt ca nu pot plati?
Astept doar sa vad daca legea vietii se va aplica si pentru creditele in derulare, toti avocatii spun ca nu se va aplica, ci doar noilor credite.
NOU
Exact. Statul prin fondul de garantare ii promite bancii ca in caz de default o sa isi primeasca creditul integral inapoi. De accea sunt (ma rog, au fost) conditii mai bune de creditare la PC decat la un credit ipotecra obisnuit, banca a mai redus din costul riscului.
Apoi vine Ministerul de Finante si te urmareste in instanta / executa pt datorie.
NOU
da, dar statul aloca bugetar banii aceia de garantare, la inceputul fiecarui an. ei apar ca si cheltuiti iar pe baza acelor cheltuieli, statul se imprumuta la banci ca sa acopere deficitul bugetar
NOU
Prima Casa a fost nesanatos pentru economie in conditiile in care majoritatea au preferat sa isi cumpere apartamente cu 5% avans si cu rata semnificativ mai mica fata de chirie? Cine a putut sa-si ia credit Prima Casa, si-a luat deja.
NOU
Saracele banci nu mai pot sa fac profit.Am sa-l sun pe Mugur sa mai bage o taxa…oare pentru verificarea soldului prin interent banking este taxa?Hmmm…
NOU
daca va intereseaza subiectul, urmariti filmul The Big Short.
NOU
The Big Short, bun film. Mai sunt vreo 2, Too Big to Fail si Margin Call. Pentru o imagine mai buna a de ce o venit criza este un documentar superb, Inside Job.
Oricum nu prea au legatura cu povestea asta.
Tocmai ca aceasta lege cam trimite spre faliment dezvoltatorii care deja au blocurile construite. Iar acele blocuri sunt construite si pe credit.
O lege tampita care avantajeaza pe cei care s-or intins in trecut prea mult si dezavantajeaza majoritatea: clienti, dezvoltatori si banci.
NOU
@ovidiu: .
Cum anume dezavantajeaza clientii? Ca nu m-am prins.
Cumva aia care mai vor sa isi ia case cu avans minus 10% ?Nu ba, nu ii dezavantajeaza. In timp are sa ii avantajeze. Pretul caselor se va regla la sumele de bani cu care pot fi achizitionate , nu fiti prosti . Nu va mai da banca credit daca aveti 20 de EUR in buzunar . Pai, foarte bine , daca vor fi suficienti de multi care nu vor mai avea 35% ddin cat costa acum o casa , evident ca piata imobiliara se va bloca o vreme iar preturile se vor lasa in jos catre sumele disponibile.
Legat de dezvoltatori , e cumva vorba de dezvoltatorii care stau calare pe bula ? Pai , plm, zic atunci sa le alimentam bula asta la infinit si sa o peticim pe la toate colturile pe unde sta sa se rupa, ca sa nu ii deranjam cumva pe acesti oameni de afaceri onesti. Am auzit ca desi se inregistreaza profituri de 30-60%, s-ar cam scoate “ban pe ban” din “dezvoltare imobiliara” ( n.m. construit cocioabe supraetajate) . Nu e rau, nu?
Iar bancile , care banci, alea care au dat “in sus” cu dobanda cat s-a putut, alea cu comisioane abuzive? Alea care tolerate de tradatoru’ isarescu au putut acorda credite in ce moneda au dorit in orice conditii ?
Legea asta e doar o reparatie. Asa cum banca a putut sa iti dea credit in franci si sa vina acum sa ia piele de pe tine , pentru ca ti-ai asumat riscurile , sa isi asume si ei parta lor de risc , sa ia casa si sa si-o bage in cur. La cursul zilei , tata , ca asa merge .
Se numeste sclavie sa faci un credit ipotecar , deci garantat cu O PROPRIETATE si sa devii sclavul bancii restul vietii in cazul in acre pierzi la ruleta riscului. Unde mai pui ca banca iti incaseaza comision de risc. Care risc?
Exista un singur pericol, dar pentru ca suntem in Romania nu e cu nimic diferit de situatia de azi: Calitatea constructiilor viitoare , pentru ca piata se poate adapta la orice buget , practic , sunt sigur ca se pot construi case si la pretul final de 500 EUR / mp in Bucuresti . Probabil , niste cocioabe.
NOU
Ce sclavie bre, oricand poti sa vinzi casa luata pe credit(mai putin la prima casa, in primii 5 ani) Cumparatorul vireaza banii bancii, care isi recupereaza creditul, tu tii diferenta (unde e cazul, ca daca ai cumparat cand era bula si acum e cadere…e situatia de care le e frica bancilor la darea in plata)
NOU
Si lasati the big short, la noi sunt si au fost conditii draconice de acordare a creditelor fata de americani. Acolo nu-si mai asumau bancile nici un risc, nu la noi. Doar ca ce nu-si asumau cu creditele ipotecare si-au asumat la greu cu obligatiunile ipotecare.
NOU
Care casă? Apartamentul ala de două camere 52 m2 luat în 2007 cu 100 000 care face acum spre 40 000 și la care ai de plata cca 250 000 pe 30 de ani?
După care rămâi dator 150 000?
Nu ai înțeles nimic, nu-i așa?
*Eu nu am, bine-merci, nimic de dat în plată. Ca să nu avem discuții.
NOU
@incubus
Nu stii sa citesti? Exact aia am scris in paranteza ca e exceptia. De care le e frica bancilor in cazul darii in plata.
NOU
Nu exista niciun cineva dispus sa o faca, doar fortati de imprejurari. Iar startul nu cred ca va fi pe placul nimanui.
NOU
In Irlanda, unde exista o comunitate infloritoare de homelessi tinuta de guvern pe la hoteluri ieftine (pe banii publici, evident) au aparut niste politicieni care au zis ca imparatul n-are haine si au propus sa modifice legea locuintei astfel incat sa permita dezvoltatorilor sa construiasca pe verticala (blocuri cum ar veni) si garsoniere de suprafata de 45mp (legea actuala nu permite sa fie mai mici de 55mp).
Le-au sarit la beregata cu totii, ca sanchi scad standardele, ca o sa traiasca in viitor tot irlandezu’ in shoeboxes.
Asa ca dezvoltatorii n-au voie sa faca locuinte mai ieftine, ca atare cei care au un pic de bani si ar vrea o locuinta trebuie sa se indatoreze mai mult si sa cumpere locuinte mai scumpe decat isi permit. Sau sa plateasca chirie toata viata. Sau sa emigreze. Deci da.
NOU
Ei, ce vorbești tu acolo? Dacă ai ști câte degete roșii mi-am luat de la românii noștri când mi-am exprimat o opinie referitoare la emigrare și la salariile platite in afară imigranților. Că nu îți poti acoperi mare lucru din salariul acela. Că după chirie si traiul zilnic cu greu mai poți spera la ceva mai mult de genul sa întreții o familie…eheeee
NOU
@eu cred ca in viitor din cauza exploziei demografice a comunitatii rrome de etnie tiganeasca o sa iti iei din ce in ce mai des degete negre, cele rosii/rozalii/albe tind sa devina o amintire.
NOU
@eu din EU
da, dar asta doar pentru ca rumanii-s in general prosti si cand le spune un angajator strain “salariu 30000 de euro pe an” rumanu’ vede doar “sa-mi bag, imi iau un haudi pe an sa moara dujmanii de ciuda” si nu se gandeste ca angajatorul vorbeste de salariu brut; nu se gandeste ca de mancat nu mai mananca la ma-sa si ca n-o sa mai stea cu ma-sa in apartament, deci va trebui sa plateasca chirie.
Ii eviti pe angajatorii care incearca sa cheltuie cat mai putin cu tine (e absolut dreptul lor) si care exploateaza la maxim faptul ca rumanu se arunca cu capul inainte cand aude de 30000 de euro pe an si emigrezi doar dupa ce-ti faci “temele” – cat costa chiria, cat costa transportul in comun, cat costa o bere, ma rog, cat costa traiul in general si nu accepti un salariu cu care nu te-ai descurca. Si atunci o sa vezi ca-ti va fi mult mai usor in strainatate sa-ti cumperi o casa, sa mergi in excursii si, in general, sa ai o viata frumoasa. Dar, cum am spus, trebuie ca rumanii sa se destepte un pic, sa nu se mai arunce ca gasca la orz la oferte de 30000 de euro pe an.
NOU
@Sabotor înclin să cred ca nu toti cunoscutii mei care au plecat sunt din astia de care spui tu. Cu toate acestea nici macar unul dintre cei care au ales sa ramana nu au reusit sa isi cumpere o casa/apartament sau să câștige la același nivel cu băștinașii pe funcții similare încât să își poata permite ce si-ar putea permite in tara. Sa fim realiști, acel quality of life pe banii castigati de un IT ist (de exemplu) in RO este cu mult mai mare decat daca ar castiga aceeasi bani in afară. Daca ajungi sa câștigi 2000 de euro in Ro poti spune acest lucru. Cu greu există o excursie in tari, chiar, exotice care sa nu poata fi platita din unul, maxim doua salarii de acest gen-asta ca sa ma leg de ceea ce ai spus tu. In ceea ce privește casele…cam in cat timp reușești sa strângi bani sa cumperi o casa in Roma, Milano, Paris, Dublin?
NOU
eu din EU, tot in Irlanda, cam 5000 net pe luna + asigurare medicala si pensie privata, probabil cam 2500 + abonament la sanador/medlife in Ro, cum e cu calitatea vietii aitiste mai mare in Romania? Da, sunt cateva chestii mai scumpe, altele mai ieftine, altele cu un raport cost/calitate mult mai bun (hainele si mancarea, de exemplu).
Aveti idei foarte gresite facute pe baza de oameni care au dat chix aici.
NOU
@eu din EU
eu scriu ca romanii se arunca orbeste la salarii mici, ca fata de ce castiga in Romania li se pare mult, tu-mi raspunzi ca nu-i asa:
dupa care completezi cu
Pai sa lol, nu alta.
Coane, pentru o companie e important profitul ce-l aduce acel angajat, e irelevant ca ala e fiul unui fermier din Burkina Faso sau urmasul unor lorzi din Anglia. Evident, o companie incearca sa plateasca salarii cat mai mici, ca sa faca profit mai mare; si spre norocul lor sunt unii care accepta salarii mici pentru ca au ei impresia ca l-au prins pe Dumnezeu de picior. Iar aia 2000 de euro in Romania nu-ti ofera un nivel de trai mult mai mare decat in strainatate, daca iei in calcul ca in Romania in general doar benzina si chiriile sunt mai ieftine decat in strainatate. In Londra, pe malul Tamisei, langa London Bridge, 2 oameni am mancat pe saturate cu 20 de lire, adica echivalentul a 120 de lei. E drept, nu era restaurant high-class, am mancat la Nando’s, da’ zi-mi mie unde mananci in Bucuresti in centru cu 60 de lei (daca scoti din ecuatie saorma). Mai la periferie am mancat intr-o carciuma o friptura de vita cu 6 lire si am baut bere cu 2 lire. Si daca bere gasesti mai ieftin de 12 lei, zi-mi unde mananci friptura de vita in Bucuresti cu 35 de lei? Si apoi daca iei in calcul alte chestii, precum umilinta ce trebuie s-o induri de fiecare data cand ai de interactionat cu vreo institutie de-a statului, sau umilinta din spitale, sau mizeria de pe strada, sau infrastructura de 2 bani, sau faptul ca aproape peste tot serviciile sunt de rahat sau locuintele – cele mai multe construite de comunisti – mici, ingramadite si cu pereti subtiri, sa-ti auzi vecinii cum isi bat nevestele pe ritmuri de manele, cum poti sa zici ca daca lucrezi in IT si iei 2000 de euro in Romania iti asigura un nivel de trai mult mai mare decat in strainatate? Sa castigi 2000 de euro in IT in Romania, trebuie sa fii smecher rau. Mai la vest iei 2000 de euro pe o pozitie de help-desk, probabil.
Si ca am vorbit de cumparat casa/apartament in strainatate – mai toti cei pe care-i stiu eu si-au cumparat casa sau apartament, fara sa simta ca si-au vandut si sufletul la banca. Cei ce nu si-au cumparat inca (ca si mine) nu si-au cumparat pentru ca ori nu sunt decisi sa se stabileasca aici, ori sunt de parere ca e o bula imobiliara prin partile astea si se asteapta la o prabusire a pietei imobiliare.
NOU
@Radu. Ma bucura putin exemplu tău. Pai spune tot ce tine de cheltuieli. 1800 euro pe luna o garsoniera cu bucataria in camera; cat era…100 euro abonamentul la transportul in comun-sper sa imi amintesc corect; 7 euro nu 7 lei o bere; minim 50 euro o iesire seara in oras daca mai si mâncai, de persoana; chemat un electrician duminica-150 – 250 euro parca, sper sa nu mint; da, apa legumele si fructele erau cam la fel parca. Ia zi cat costa sa dai copiii la gradinita! De ajuns alea 9-12 zile de concediu pe an (in primii doi ani de angajare)? Si toate astea la nivel de 2015. Da stim. Ia mai zi cu restul cum faci sa iti iei o casa pe acolo? Cu 2500 in Romania faci multe.
Sabotor, scuze dar povestea ta o citesc mai incolo. Mult prea lunga…..
NOU
eu din EU chirie am platit 750 timp de 4 ani la o casa cu gradina si 4 dormitoare, acum mi-am cumparat o casa similara. Daca tu ai platit 1800 pe o garsoniera e doar problema ta. Orice metropola din Europa civilizata e extrem de scumpa daca vrei sa stai in buricul ei. Oamenii cu familie prefera casa cu gradina in orasele din jur sau un oras mai mic si naveta, chestie care vad ca prinde si in Ro acum, dar lipsa infrastructurii o face un cosmar.
Gradinita ma costa cam 300E pe luna, fata de 200 si ceva cat plateam in Romania, dar ultimul an de gradi e gratis, si de la 5 ani copilul intra la scoala in primul dintre cei 2 ani pregatitori. Dar alocatia e 140 de euro 🙂
Si din salariul din Romania trebuie sa scazi chestiile care de obicei aici sunt incluse, respectiv asigurarea medicala privata si pensia privata. Si sa ti cont ca multe cheltuieli sunt deductibile.
Daca ai ghinionul sa ai o boala care necesita medicamente scumpe platesti maxim 140E pe familie.
NOU
@Sabotor “E drept, nu era restaurant high-class”. Dude, compari mere cu pere. Serios. In Bucuresti, meniul de prânz, fără băutură, costă intre 12-20 lei. Trei feluri de mancare. Un apartament de 100mp nu de pe vremea lui…., mai nou, cu clasa energetică A, cat costa pe acolo? In Londra. Nu vorbi de periferie! Asa iti pot spune si eu ca am dat 3 lei pe o bere mai pe langa București. Zi tu cate lire inseamna. Sau ca la cativa km de Bucuresti, la Lehliu, fix la iesirea de pe autostrada, iti faci casa cu 45k euro. Dacă tu ai cunoștințe capabile să dea 800-1,2 milioane de euro pe așa ceva IN LONDRA fără să simtă că si-au vandut sufletul, jos palaria. Eu nu! Eu ma opresc aici. Acesta nu este subiectul de discutie al articolului și nu vreau să întind coarda. Salutari! Cand trec prin Londra poate iesim la bere:)
NOU
eu din EU, ca sa inchei si eu cu o concluzie: da, te cred ca financiar poate nu renteaza pentru toata lumea, mai ales daca raportezi doar cash-ul. Te cred pentru ca stiu si eu cazuri, cam jumatate din romanii care au venit la firma la care lucrez au plecat. Problema e ca in Romania se aude doar povestea lor. Povestea celor care obtin venituri semnificativ peste ce se poate in Romania nu o prea spune nimeni, noroc cu mine acum 🙂 Ca idee, juniorii sunt in general mai bine financiar in Ro, dar profesional e alta discutie. Si daca doar cash-ul te intereseaza, aici contractorii se platesc cu 400+E pe zi brut, asta vine la peste 7000E pe luna net.
Si mai e aspectul protectiei sociale: daca patesti ceva si nu mai poti coda in Romania belesti pla grav. Mai rau e ca nu numai tu ramai flamand, raman si copiii tai. La chestia asta nu prea se gandeste nimeni.
NOU
@eu din EU
Coane, nu era meniu de pranz, era un exemplu. Habar n-am cat costa (sau au asa ceva) un meniu de pranz in Londra, eram turist acolo. La fel cum am fost turist anul trecut in Romania si n-am iesit sub 80 de lei de persoana o masa la restaurant – iarasi, nu restaurant high-class, ci ceva normal. Asa ca nu, nu compar mere cu pere, compar niste chestii similare: una in centrul Londrei, altele (ca erau mai multe) in diferite localitati din Romania. In centrul Londrei a fost mai ieftin decat la Mamaia/Constanta/Sinaia/Brasov/Oradea/Timisoara
Altfel e foarte misto ca meniul de pranz in Bucuresti costa intre 12 si 20 de lei, desi la o rasfoire rapida pe internet eu n-am vazut meniu de pranz sub 15 lei. Misto, da’ eu nu vorbeam de meniul ala de la pranz, ca ala nu stiu cat e in Londra. In Praga, de exemplu, unde salariile sunt mai mari decat in Bucuresti, un meniu de pranz e tot p-acolo, adica intre 3 si 4 euro. In sensul ca intri in aproape orice restaurant (n-am idee cat e un meniu de pranz pe langa ceasul astronomic, acolo e zona de turist trap, da’ la 2-3 stradute mai departe, tot in centrul vechi, sunt preturi normale) si ai vo’ 4 meniuri de pranz intre 3 si 4 euro.
Vorbind de cumparat casa:
1. Nu vorbeam de Londra, ca nu stau in Londra. Dar nici acolo nu e atat de rau: un prieten a dat acum ~4 ani 200000 de lire pe o casa (casa cu gradina, nu apartament) in zona 6, iar zona 6 nu-i Lehliu. Ca aici poate nu m-am facut bine inteles, cand vorbesc de periferia Londrei, vorbesc de zona 5-6. Desigur, nu esti in centrul Londrei, da’ esti intr-un orasel de dimensiunea Aradului, aflat la 20 de minute (cu trenul) de centrul Londrei. Nu stiu ce preferinte ai tu, da’ mie mi se pare mai misto sa locuiesti intr-un asemenea orasel decat in Lehliu/Pantelimon/Drumul Taberei sau cine stie ce zona in care se construiesc complexe rezidentiale mai nou. Intre timp s-au mai scumpit, sunt pe la 400000. 800000-1000000 de lire dai pe apartamente in London City, asa ca nu compara cu 45k de euro un apartament in Lehliu.
2. Aia pe care-i stiu eu si-au luat apartement/casa in Cehia. Au de platit lunar la banca intre 15 si 25% din salariu. E drept, i-a costat mai mult decat in Romania. Dar in Romania probabil c-ar fi avut un salariu de 5-6 ori mai mic (aia ce castiga 2000 de euro in IT sunt foarte putini, si-n general sunt aia care au lucrat pe mai la vest si s-au intors), asa ca un apartament de 2 ori mai ieftin ar fi fost mult mai greu de platit.
NOU
@sabotica O sa pice piata imobiliara dupa ce te-ai saturat tu de asteptat pentru ca miscarile in piata imobiliara se lasa mai mereu asteptate. Si dupa ce ai platit chirie multi ani s-ar putea sa ajungi tot acolo. Casa si masina nu e niciodata o investitie desteapta. Da daca mai astepti pana prin 2017 – 2018 cred ca ai sanse sa vezi niste caderi.
NOU
Sabotor e nasol sa stai in afara oraselor mari si sa te bazezi ca faci 20 min cu trenul pana in centru. In realitate daca ai servici in zona centrala iti mananci min 2 ore din viata pe drum in exemplul tau pentru ca schimbi mijloace, astepti, pierzi metrou etc. E gresit sa pierzi atat timp pe drum. E ok sa stai la margine daca ai home office sau macar mix de home office cu birou. Iar la marginea praselor preturile nu sunt mult mai mici.
NOU
Daca nu cade, nu cumpar. Simplu. Un apt. cu 2 camere costa pe aici de la 150k de euro in sus. E enorm intr-o tara in care salariul mediu e 1000 de euro (sau p-acolo). Si nu e vorba ca nu-mi permit, ca am salariu mult mai mare decat salariul mediu, da’ n-o sa ma poata convinge nimeni ca un apartament cu doua camere costa atata. In fond, eu casa/apartament vreau pentru cand ies la pensie – atata vreme cat iau un salariu, am de unde sa platesc o chirie.
Iarasi ai citit, n-ai priceput nimic si comentezi ampulea. Nu-i nimic, pentru ca-s baiat bun iti explic pe puncte, ca la clasa pregatitoare.
1. am scris cat faci cu trenul pana in centrul Londrei pentru ca eu din EU povestea de Lehliu, iar eu am vrut sa-i arat ca “periferia” de care vorbeam eu nu se compara cu Lehliu.
2. Cois, cam repede sari de la 20 de minute la 2 ore. Serios acu’. dar…
3. Ma, si eu sunt de acord ca nu-i o idee grozava sa locuiesti mai la margine si sa lucrezi “in centru”. In principiu, iti cauti chirie aproape de locul de munca – daca tot stai in chirie, macar sa beneficiezi de avantajele ce ti le ofera inchiriatul.
4. Periferia Londrei nu e acelasi lucru cu periferia Bucurestiului. Periferie in Londra inseamna orasele cam cat un oras mare de la noi (exceptand Bucuresti), lipite de Londra si care constituie, impreuna cu Londra, Greater London. Si gasesti si acolo locuri de munca, ba chiar mult mai multe decat in “centru”. Asa ca nu trebuie sa mergi zilnic la munca cu trenul pana in centrul Londrei.
NOU
Să știi că mă gândeam că o să fie ceva rău, dacă banca nu mai dă credite pe bandă rulantă.
Apoi m-am gândit ce bătaie e pe apartamentele noi, oricine își poate lua apartament, zici că-și cumpără mere din piață.
Poate vor scădea chiriile, având în vedere ca nu orice român își va mai putea lua propriul apartament.
NOU
Nu prea funcționează economia așa. Credite luate mai greu = mai mulți care vor prefera să stea în chirie, număr mai mare de chiriași = cerere mai mare = preț mai mare.
NOU
Meeku are dreptate. Cam ca la RCA. Cerere mai mare dupa ce a picat Astra, iată marirea de preț! Bine, aici mai sunt și altele dar cam asta este ideea.
NOU
Credite luate mai greu => preturi mai mici pt vanzare => presiune in jos si pe chirii
NOU
De fapt, da, ai dreptate, am greșit eu. O să creasca chiriile la greu.
NOU
Meeku, nu au bani de rate dar au bani de chirii umflate sau se vor inghesui in spatii mai mici ? Nu e nici o economie la mijloc pentru ca nu a existat nici o piata liber in romani. O piata libera in romania ar face prapad in piata imobiliara, iar o piata libera e aia in care si bancile dau faliment.
NOU
Ai bani de chirii umflate pt ca ca sa ajungi sa platesti rate trebuie sa dai si avans. Care se pregateste sa fie 35%. N-ar fi rea o scadere cu vreo 15% a preturilor(sa nu zic 20%, ca mai sunt unii care iau fara credit)
NOU
aia cu 35% avans o sa tina nasu pe sus fix pana cand o sa vada ca nu mai ia nici dracu credit si o sa “ajusteze” nivelul avansului la realitatea pietei. o sa fie un mare fasait, la inceput soc si groaza si dupa aia o sa se intre in normal. o sa fie la fel de multe falimente ale bancilor si ale constructorilor ca si ale restaurantelor si barurilor in care nu se mai fumeaza.
NOU
Nu exista banca sa-si asume risc. 🙂
Or sa fie credite mai putine cu avansuri mai mari – astfel incat daca le dai casa inapoi sa aiba de unde-si recupera banii. End of story.
N-o sa fie nici-un faliment – nici la bani nici la restaurante.
Asta cu restaurantele este ca si cum astazi clientii lor intra doar sa fumeze 🙂 Si daca nu mai pot fuma – oops nu mai intra.
Restaurantul este despre mancare. Cred ca e o oportunitate buna sa se concentreze pe mancare – pentru ca acum lumea va intra doar sa manance… si ar fi bine sa aiba ce, mai ales ca in lipsa fumatului, perceptia gustului va fi alta… una reala 🙂
NOU
Corect,trebuie sa se asigura cumva,dar pe de alta parte eu zic ca TOATE relatiile cu banca trebuie sa fie reciproc avantajoase si benefice.Si vorbind de asta,toti vorbesc de comisionne peste comisioane….dar DOBANDA???Ia sa vedem cati oameni stiu ce dobanda au la banii lor!
NOU
Cristi, ce mai e nou prin Dragonu Rosu?
NOU
Eu, de exemplu, stiu ce dobanda am la creditul pentru apartament de la ING: 3,35% pe an. Stiu asta ca la fiecare 3 luni primesc mail cu noua dobanda calculata sub forma: Robor 3M+2.6.
In rest, de acord cu tine: relatia cu banca trebuie sa fie reciproc avantajoasa. Multi prieteni se uitau ciudat la mine si nefasta din dotare ca stateam in chirie si strangeam bani de avans. Acu ei se plang de rate pe inca 25 de ani, eu mai am 7.
NOU
Eu am terminat deja.
Acu ma uitam sa mai iau unu, da’ mai astept sa vad daca trece legea asta.
NOU
Momentan 3,80 si ceva. Euribor 3M/L + 4%. De vreo 9 luni euribor e negativ. 🙂
Ce pot sa zic, nu mi-am permis si chirie si economii pt avans 35-50%, dar n-am luat alt credit pt avansul de 5% sau taxe/renovare/mobila.
NOU
Ah, când îmi amintesc cum am pierdut eu peste 10.0000 euro datorită acestui program…..Cum peste noapte prețurile au sărit in aer că s-a dus vestea că acum românii au bani…
NOU
Da ma da, sistemul bancar romanesc sa asigure un nou start, este? Pai e numai capital strain, asta cu interesul… ma lasa rece.
NOU
adauga linia asta in fisierul hosts:
127.0.0.1 arhiblog.ro
va dudui internetul 😉
nu stiu pe linux cum e
NOU
Il gasesti in c:/windows/system32/drivers/etc
NOU
Cunosc destul de putini oameni care nu au sau nu au avut macar un credit. De la credite pt prostii (perdele, cel mai nou gadget, etc), pana la chestii serioase (locuinta, renovare, bunuri de folosinta indelungata, studii, etc).
NOU
Din cate imi dau seama, legea darii in plata se cam bate cap in cap cu legea falimentului personal (aia care asteapta sa intre in vigoare, de anul trecut). Teoretic ar trebui sa fie “avantaj client”.
Bancile fac si ele un joc de tupeu si pozitie de forta, creditele nu sunt sustinute cu banii bancilor ci cu depozitele clientilor si cu diferite obligatiuni de plata vandute. Plus ca, in mod indirect, tot bancile stabilesc preturile apartamentelor luate prin credit, de clienti, cu evaluatorii proprii (si la acordarea creditului dar si la momentul executarii silite).
De pierdut, vor pierde speculantii imobiliari (ceva x% profit).
NOU
Achizitionarea unei case nu e un drept fundamental , dar daca trebuie sa muncesti “o viata” pentru a putea plati o casa, sau nici macar asa nu reusesti , oricat de joasa ar fi munca ta se numeste ca societatea aia reprezinta un model esuat. Fireste ca daca muncesti pe salariul minim e aberant sa visezi la o vila. Dar si o garsoniera tot casa e. Si nu stiu cazul cu femeia de serviciu , dar nu e nimic in neregula cu a te gandi sau a avea o casa chiar daca asta e munca ta. Intr-un satuc din Germania , o femeie de serviciu de la hotelul pe unde imi faceam veacul venea pe jos de acasa. Casa era undeva la marginea “satului” , micuta si cocheta , dar nu va ganditi la vreo cocioaba din satele romanesti cu o camera si o prispa puscata, ci doar ca avea un singur nivel si estimez vag , ca putea sa fie undeva pe la 70-80 mp. Si era imbracata decent , nu stia mai mult de 5 cuvinte in engleza , dar , nu vad de ce ar trebui sa fie asta un criteriu , sau de ce trebuie sa screzi ca a avea o casa trebuie sa fie un lux. Serios, pe cei care cred asta mi-e frica ca i-au prostit teribil ideologiile “capitaliste”, de fapt sunt spalati pe creier, ca sa o spun pe a dreapta. Orice munca ar trebui sa iti asigure un venit suficient cat sa iti permiti o locuinta . Da , una a ta. E treaba ta daca ai o viata dinamica si nu “te prinde” sa ai o casa stabila intr-un loc , dar ar trebui sa iti poti permite. Efortul construiri unei case in ore de munca , materiale , etc, face constructia mult mai facila decat acum 50 de ani cand ai mei nici nu isi puteau imagina “sa nu le faca casa copiilor”.
Toate aberatiile pe care vreti sa mi le enumerati despre confortul zilelor noatre , complexitate , plus valoare , cerere si oferta se traduc simplu in : specula si banci -si nu voi sa le aud.
Daca nu ar exista alimentarea bulei speculative si pericolul spargerii ei prin insusi excesul de creditare , avansul mic nu ar trebui sa fie o problema . In cazul in care nu iti poti permite sa termini creditarea banca nu ar trebui sa aiba alta problema in a repune in piata imobilul ala la o valoare aproximativ echivalenta.
Tinand cont ca vorbim de Bucuresti , vorbim si de imobile care in 10 ani se degradeaza mai mult decat ar fi cazul, care in cazul unui cutremur se alege praful , care sunt supraevaluate ( da, da , aia care va plangeti ca nu vi s-a evaluat apartamentul la cati bani ati vrut voi sa dati pe el, vi s-a supraevaluat oricum , e treaba vostra daca sunteti prosti) , care (astea noi) au vicii ascunse de constructie si te trezesti cu beleaua dupa 5 ani de nu mai poti vinde nimanui – normal ca sunt multe riscuri si toata lumea fuge de ele.
NOU
Pe unde s-o fi ascuns degetul acela verde?
NOU
dar daca trebuie sa muncesti “o viata” pentru a putea plati o casa, sau nici macar asa nu reusesti , oricat de joasa ar fi munca ta se numeste ca societatea aia reprezinta un model esuat.
Deci, japonezii sunt o societate esuata
NOU
@animaloo: “Deci, japonezii sunt o societate esuata”. Cam sunt. Nu doar ca sunt maniaci ai muncii, au gusturi indoielnice in orice, dar nici macar nu prea mai au viata personala (de au ajuns firmele unde lucreza sa le organizeze intalniri matrimoniale). Stau toti ingesuiti ca sardelele in insulele alea prea mici pentru o populatie asa de mare. Avand in vedere chestiile astea, e normal ca pretul caselor in Japonia sa fie prohibitiv.
Sigur, produc mult, dar asta nu e totul in viata.
NOU
Agreed mr. incubus
NOU
Da. Ma rog , in curs de.
Vrei sa pun si poze? Si nu numai ei.
NOU
Care este ?
NOU
Am o curiozitate. Cand vorbiti de supraevaluare la ce va referiti? Fata de cat credeti voi ca face, fata de sumele vehiculate in ziarele de anunturi, fata de sumele cu care s-au vandut in zona imobile similare (desi aici, in afara de blocurile noi e un pic mai grei de calculat-un etaj inferior, apartament doar cu un perete exterior, renovari anteriore, etc), supraevaluare raportat la ce?
Am auzit de oameni care au dat/li s-a cerut spaga pentru a iesi evaluarea nu stiu cum. Nu am dat/nu mi s-a cerut. Pretul apartamentului era mai mic decat cele mai multe anunturi pt vanzare unui apartament similar in aceeasi zona la vremea aia?
De asemenea, atat pretul, cat si evaluarea au fost mai mici decat suma la cate cota statul valoarea acelui apartament. La cumparare am platit impozit in functie de aceasta valoare (cu 12-13.000 euro mai mare decat suma platita). Mi-a aratat notarul hartiile pt ca ramasesem tablou.
NOU
Intodeauna supraevaluarea e diferenta intre cat costa casa pe care o vreau si cati bani am stransi la saltea. Intodeauna.
NOU
Rau e cand e subevaluata fata de pretul pe care ti-l cere vanzatorul. Cand e supraevaluata nu e nici o problema. Atat timp cat nu afla vanzatorul.
NOU
Si aia cu cotarea de catre stat e ca sa nu declari un pret mai mic la notar.
NOU
Gata domne a făcut jidanu de Negoiță 10 blocuri de carton , gata suntem dezvoltatori, ce să spun. Dacă nu făcea Ceaușescu toate blocurile astea din București, 80% din locuitorii Bucureștiiului și-acuma mai mulgeau vacile și găinile la țară. A dus Ceaușescu la București toți țăranii
NOU
Urbanizarea lui Ceașcă a fost făcută de-a-n boulea.
Și nu e vorba neapărat de Negoiță, care a trântit 10 blocuri de carton pe câmp.
Au apărut sute de blocuri ca ciupercile la periferie și în zone semiperiferice.
NOU
În plus, și matale tot din țărani te tragi. Ai în tine ADN-ul strămoșilor pălmași.
NOU
Deea:
Cred că mă confunzi, păpușă. Pălmași poate vrei să zici că avea străbunicul pe plantație. Iobagi. Cred că mă confunzi, cred că n-ai văzut tabloul lu stră-străbunicu…
i.imgflip.com/ygk7c.jpg
NOU
Ba tu esti din neamul lui Vasile Chioru’, nu mai veni cu vrajeli pe aici ca trimit brigada pe la tine.
NOU
Daca nu o facea Ceausescu, o facea oricine altcineva( si sigur mai cu cap). Si inainte de comunisti populatia bucurestiului crestea rapid.
NOU
@M
scontent.fotp3-1.fna.fbcdn.net/hphotos-xta1/v/t1.0-9/s720x720/12316193_536459926510191_2698404222148433166_n.jpg?oh=62bd7dd184213e9b2cfc337b29d1a743&oe=572729F9
NOU
problema legii este ca vine cu multi mizerabili din spate. Nu se da un nou start la sistem, ci se da un nou start la cei care au sarit cu capul inainte
Practic, ar trebui sa fie o chestie de gen: daca chiar nu iti mai permiti poti sa dai casa. Nu “nu ti-a iesit, asta e, dai pierderea bancii”
NOU
inca cineva care gandeste. exact acelasi lucru, insa prin alte cuvinte am scris pe blog.
NOU
Daca te straduiai sa spui ceva inteligent, poate dadeam click pe link-ul tau.
NOU
nesănătos pentru economie, who cares! care economie? nu e un drept fundamental, e adevarat, dar era singura posibilitate pentru o familie de tineri sa ia un apartament, asa ca mai mult ca sigur va continua și în viitor, fiindcă alegeri.
NOU
Bă frate, vouă vă apare când intrați pe wikipedia sus cu galben – ,,give 10 lei ” pentru nu stiu ce? I-a apărut cuiva? Cică- give 10 lei, nu stiu ce. Ale naibii gunoaie, nu mai știu cum să stoarcă omu de bani, cum să facă bani. Cerșetori bulangii.
NOU
păi, dacă te lauzi că ești duce, conte și alte alea, că ai sclavi și castele….
de la amărăștenii de noi nu vrea nimeni nimic. 🙂
NOU
@Ady
Păi nu frate, dar e frumos să dau eu de plăcere, nu să-mi ceară ei de la obraz. Auzi- ,,give 10 lei”.
De aceea, am un mesaj pentru toți angajatii wikipedia, si toată conducerea wikipedia, cine o administrează, conduce, toți , toți de acolo. Amun mesaj pentru voi, astia care cereți 5 lei,10 lei , 50 lei pe wikipedia:
www.youtube.com/watch?v=H5RnYiltE-U
NOU
@, Freigedank, știi cum e vorba aia din bătrâni, ”copilului, până nu plânge, nu-i dă mama țâță”. 🙂
NOU
Ady
Băi frate, mânca-ți-aș pula ta, să moară ce-am pe casă dacă te mint… nu e chiar așa frate. Chiarnu e, chiar n-ai dreptate aici frate. Pentru că una e să ceară frumos, se poate cere și frumos, sub o formă frumoasă, și alta să vii cu tupeu să zici GIVE ME 10 LEI. Păi unde suntem aici? La metrou, unde suntem? Tupeu de borfași.
NOU
Ete boieru