Prima dată când m-am gândit să economisesc bani, m-am luat după un articol din nuștiuce ziar quality de finanțe, articol în care spunea că dacă ai banii pe card, nu mai ești tentat să cheltui atât de mult, plus că nu sunt peste tot POS-uri, deci sigur vei cheltui mai puțin și, între timp, îți vei dobândi o educație economică și vei avea grijă mai mare de banii tăi.
Bun, mi-am ținut banii numai pe card. Între timp, a băgat POS până și la magazinul din colt, cel care l-a bătut la longevitate pe Dinu patriciu, supraviețuind microurilor. Așa că pot cheltui oricând, oricum și oricât. În limita soldului de pe card. Bani puși deoparte oha.
După aia am citit că dacă imediat după ncasarea banilor, îi transformi în euro, gata, nu te vei mai atinge de bani, că na, sunt în euro. Yeah right. Online, distanța dintre euro și lei e la 2 clickuri și un token. A, și o diferență de curs uriașă, mulțumită ing-ului, care are cursul valutar fix cum e pe plajă la mamaia în vârf de sezon.
Ulterior, am primit sfatul să țin banii cash. Că influența psihologică e mare și când vezi cum se evaporă, automat devii mai econom, mai bun și mai strângător. Mdea, vezi să nu. Eu devin mai strâmtorat doar, pentru că rata de cheltuire e identică cu celelalte cazuri.
Cred că de fapt sunt doar mână spartă….
NOU
cel mai bine este sa depui cand iei salariul sau ai o intrare mai maricica, in cazul tau, intr-un cont separat, de care nu te atingi. asta a fost singura chestie care a functionat in cazul meu.
NOU
pana la prima spargere de depozit “absolut necesara” :))
NOU
Filip » iegzact
NOU
Iti deschizi un cont la o alta banca si ii constitui in depozit. Marele secret : sa nu iti faci card pe contul respectiv.
NOU
exista o metoda sa nu mai cheltui bani.. pur si simplu daca nu ii ai :)))
NOU
Am incercat-o p’asta cand eram mai tanar… Acum e mai dificil 🙂
NOU
Dă-i împrumut când ai mulţi. Aşa nu ai ce cheltui şi primeşti şi o dobândă bunicică … sau nu 🙂 Atunci te poţi apuca de colecţionat săbii 🙂
NOU
Apuca-te de colectionat. Ceva ce are valoare si la revinzare: monede, ceasuri vechi, aparate de fotografiat. N-ai idee ce bani se invirt in sfera asta. Si in general nu pierzi la revinzare. Singura chestie e ca trebuie sa-ti placa sa inveti mereu. Daca esti bine informat ai toate sansele ca banii investiti sa faca pui anul viitor sau dupa ce dai coltul si odrasla pune mina pe mostenire.
NOU
am si eu o gramada de monede vechi, stranse in timp, nu cred ca sunt foarte rare, dar sunt mai vechi ca mine! as putea sa le fac o evaluare undeva?
NOU
Daca chiar vrei sa pui bani deoparte, fa-ti un depozit la banca, eventual la termen, in care sa pui un anumit procent din banii pe care ii castigi lunar. In felul asta, chiar nu te vei atinge de depozitul respectiv pentru ca banii nu mai sunt “la indemana”. Stiu ca e mica dobanda, dar daca tii banii cash si ii cheltui, oricum te alegi cu mai putin.
NOU
Cum spunea rboy mai sus, da-i imprumut. Macar nu i-ai cheltuit tu. Eu de exemplu, tineam inainte pe card banii, si doar vreo 10 lei pt un suc sau un covrig in buzunar. Acum folosesc ambele metode(sunt cam obligat) si cheltui la fel de putin. Aaaa, sunt recunoscut ca un zgarcit printre prieteni, deci cred ca e vorba de firea omului:)
NOU
nu dau bani imprumut ca principiu. de ce sa plang dupa ei, cand pot sa iti cheltui bine mersi
NOU
E sanatos principiul tau. Citisem undeva, ca era un tip care nu dadea bani imprumut dintr-un motiv simplu: din cauza banilor, se pot ruina prietenii:)
NOU
cl » eu eram ala
NOU
Daca-ti place sa cheltuii banii, nu vei reusi never sa economisesti.Indiferent de metoda
NOU
Chiar dac reusesti sa faci o economisire buna, s-ar putea ca intr-un viitor apropiat sa atentezi la acel cont/card/cutie de pantofi/batista doar pentru ca ‘este absolut necesar si ii pun eu la loc”/”doar de data asta”….:)
NOU
credca e cam la fel ca la tigari 😀
De maine ma las, de maine fumezi mai putin…..
NOU
Ce am distreaza cind citesc despre bancile din rromania si tokenurile lor. Nimeni nu se intreba cine plateste pentru sistemele astea fanteziste de protectie?
NOU
Nu mai bine ii cheltui si punct? De ce sa iti faci probleme? Ii iei cu tine in mormant?
NOU
Skybax » pentru ca nu sunt singur pe lume?
NOU
Oare se poate face cont pe numele copilului in care sa versi lunar x bani. Care dupa 18 ani, vor fi o suma frumusica.
NOU
Eu primesc salariul avans si plata. Tot la 2 saptamani imi intra bani in cont. Avans 100 lei si plata 200. Tot la 2 saptamani. De fiecare data imi ajung banii la limita sau ultimele 2-3 zile sunt cu 2 lei in buzunar. Indiferent ca e vorba de avans sau plata.
Cred ca e pur si simplu ideea de “cheltui cat am”. Gresita si paguboasa idee.
NOU
dragosmone » tu castigi 3 meleoane lunar?
NOU
era o suma aleatorie. ideea era ca iau o suma la avans si aproape dublu la plata.
NOU
dragosmone » ma speriasem…voiam sa infiintez un fond mutual de ajutor pentru ingineri infometati si insetati :))))
NOU
eu n-am avut niciodata problema asta. nu am niciun card si niciun cont, si nici n-am avut (inafara de contul firmei) ca urmare sunt fanul banilor din buzunar: daca imi permit cumpar, daca nu – nu. atit de simplu. cind string bani mai multi, ii bag la caseta la banca, nu in cont. de acolo sigur nu se cheltuie.
NOU
Cat costa caseta aia ?
NOU
la BCR parca e 150ron/luna. stiu ca la reiffeisen e mai ieftin, dar mi-a fost lene sa ma mut. astept sa mi se termine abonamentul, vedem dup-aia.
NOU
Tu platesti 150 roni pe luna pentru o cutie de valori???
M care plateste ~60 cad/an pentru cutia de valori.
NOU
e 100ron/luna, nu 150. recunosc ca nu am cautat in alta parte, am ales dupa cea mai apropiata. e posibil sa exista mult mai ieftin.
NOU
Sincer mie mi-ar fi rusine sa ma laud cu asa ceva….
NOU
aberezi, nu se lauda nimeni.
NOU
Off topic: bateai ieri dupa amiaza un ING prin Baba N?
NOU
bogdan » eu
NOU
Contul separat, fara card atasat e sfant. Transferi automat in fiecare luna o suma din contul principal in contul ala separat de economii. Nu il legi la internet banking, ca sa nu te tenteze. Tre sa iti misti fundul pana la banca sa scoti ceva din el, si de obicei mie asta imi taie tot cheful. Doar asa am reusit sa mai pun si eu cate ceva deoparte…
NOU
Moldoveanca » la ING totul e legat la banking…
NOU
pui in alta banca la care nu ai internet si care are sucursale / bancomate putine, astfel incat sa ti se ia daca nu e neaparat necesar sa mergi pana la ei.
Daca iti da card atasat il deteriorezi.
NOU
Luci » ma gandeam la citi, dar au comisioane mari:P
NOU
pai Citi are multe ATM-uri. Are retrageri la toate ATM-urile Citi + cele ale Credit Europe + Euronet. Comisioane, in functie de oferta si tranzactii.
Daca esti un tranzactor cu multe retrageri, transferuri, schimb de valuta, vrei si internetbanking, vrei retrageri gratuie internationale, vrei retrageri in euro in .ro, vrei asigurare de calatorie, vrei mobile banking, etc, atunci 30 RON pe luna pentru toate astea nu par comisioane mari. www.citibank.ro/conturi-curente-si-carduri-de-debit/contul-all-inclusive.html
NOU
3 litere : aur :). Cand ai o suma ce consideri ca vrei sa o economisesti, fuga la amanet, iei niste lantisoare, cercei, etc. Si le pui intr-o cutie de valori undeva. In caz de urgenta majora, poti sa vinzi sau amanet again.
NOU
guess what. Amanetul iti da muuult mai putin pe aur decat iti cere. Care crezi ca e afacerea? Deci daca iei aur de la amanet ca sa-l vinzi tot la amanet, pierzi gramada
NOU
stai ca mi-am adus aminte de o metoda “salvatoare”.
Pui banii economisiti in niste pungi in congelator– in punga mai pui un pic de apa, punga o pui direct pe tevile cu freon, astfel incat sa te lasi pagubas daca vrei sa pui mana pe ei pentru nu;s ce nimic… dupa minte mea singura metoda ar fi sa dezgheti congelatorul.
Metoda folosita de niste ..unii… care erau cam panicati de finante pentru a tine banii in banci.
Partea cu apa e adaugata de mine.
NOU
De vandut nu il vinzi la amanet, e cea mai proasta alegere :). Il bagi in amanet ptr fast money. Apoi scoti aurul.
Se gasesc destui bijutieri care il cumpara pentru topit. Daca ai o cantitate mai mare, poti sa te duci la bnr.
NOU
Daca tot ii cheltui macar cheltuie cu cap. Fa investitii printre chestiile inutile. Eu asa fac, sunt dependent de a cheltuii banii, si niciodata nu am reusit sa ii strang, mai mult decat sa iau o masina sau banii de chirie pe anul in curs. Sunt o paguba pentru propriul meu portofel, dar printre un set de lego technic incerc sa ii iau si nevestii niste gabloante cu pietre colorate sau nu. Consider ca investitia in chestii care pot fi vandute la un pret aproximativ egal cu cel de achizitie e cea mai buna metoda de economie pentru un cheltuitor.
NOU
Si o masina cu resell value bun este tot o investitie. asta asa ca mi-am adus aminte ca eu nu am tinut cont de aspectul asta, 😛
NOU
masina cu resell value bun e o investitie? Pai in primul rand masina iti mananca banii, nu e nicidecum o invesitie. gablonturi cu pietre colorate? cui revinzi tu asa ceva?
NOU
Hai sa iti zic cum sta treaba pe aici:
Masina asiatica (sa zicem Toyota Fortuner – 33000Eur) – in 4 ani isi pierde din valoarea initiala aproximativ 20%
Masina europeana (sa zicem un … Volvo XC60 – 33000Eur) – in 4 ani isi pierde intre 50% si 70% din valoarea de achizitie.
Service-ul la Toyota este mult mai ieftin decat la Volvo. Toyota recomanda un service la 10.000 Km pe cand Volvo te chiama in service la 5.000 km. Intr-adevar o masina mananca bani, si mananca bani buni, dar pentru banii aia iti intoarce un serviciu, chestie care se numeste amortizare a investitiei.
Cat despre Aur si pietrele pretioase ce sa iti spun, sa stii ca mai exista o piata a aurului, legala, si cu preturi legate de o bursa internationala, numai ca trebuie sa stii cauti. Amanetul este pentru ciorditori si alcoolici ramasi fara bani pana la lichidare.
NOU
am zis si eu ca fac o scofala cu cardu de unde, am pierdut un pic sirul economiilor din cauza greutatilor vietii si nu m-am uitat ce cumpar si uite ca pana saptamana viitoare mai am sub zece lei, juma de pachet de tigari si traiesc din mila trecatorilor aproape.
acuma totul e facut sa poti cumpara cat mai usor.
NOU
Eu am contul curent la ING si am si Homebank la el.
Ce-am facut atunci cand am luat si Homebank a fost sa imi creez de-acolo un cont de economii.
Intr-adevar e accesibil online, dar, ca sa poti muta banii din el, dureaza 5 zile.
Pana atunci ai timp sa te razgandesti.
Pana acum, la mine functioneaza.
NOU
Cel mai bine este sa gandesti, ca d-aia suntem fiinte rationale, in plm. Am ajuns sa cautam trucuri ca sa numai cheltuim bani 😐 Dar cum? Te duci la magazin si incepi si cumperi de toate, doar pentru ca iti permiti? Vezi POS-ul pe tejghea si ce zici? Bai, mai am niste bani pe card, hai sa-i cheltui! Las-o naibii !
NOU
Metoda care functioneaza la mine e sa transfer bani din homebank in depozit de economii pe 3 luni. Nu castigi mare lucru, dar macar eu rezist tentatiei de a ma atinge de ei; cand revin in cont, adaug ce am mai strans si ii pun iar in depozit de economii.
Ca stiu ca iti construiesti casa, un instrument de economisire util pt tine mai e si asta
www.bcrlocuinte.ro/ro/economisire
E bun si pe termen scurt daca vrei sa investesti in amenajarea unei locuinte sau pe termen lung (5 ani) dupa care primesti toti banii inapoi (primele de la stat si dobanda) sa-i folosesti cum crezi de cuvinta.
NOU
Hmmmm…sa cumperi aur te-ai gandit ? Sau, cum a zis cineva mai sus, sa faci un contract in care sa fii obligat sa platesti, asa o vei gandi ca pe o plata lunara absolut obligatorie. Eu folosesc a doua varianta si exact asta mi se intampla, desi e o economie, o vad ca si cheltuiala obligatorie.
NOU
moneybookers… stiu ca suna ciudat, dar daca ai pana in 3000 de lei economisiti au cele mai bune taxe… dureaza cateva zile sa ii retragi, deci nu te tenteaza, plata nu e acceptata peste tot cum e paypal, sunt siguri, cei drept nu iti dau dobanda, dar repet, pt sume de pana la 3000 de lei dobanda e mica oricum. Cand ajungi la niste sume decente, ii retragi si ii pui intr-un depozit
NOU
Pai bine … Baga un depozit pe 6 luni si gata 🙂
NOU
Banii trebuie sa aiba un scop.
Fie ca scopul e sa ii spargi intr-o noapte in club, sa iti cumperi niste haine din mall sau sa ii economisesti pentru educatia copilului, banii sunt facuti sa fie cheltuiti, iar noi trebuie sa decidem care e scopul pentru care cheltuim acei bani.
De aia economisirea doar de dragul economisirii n-o sa mearga. Daca iti spui : hai sa tin banii astia deoparte si nu intru in ei decat in cazuri de ‘absoluta necesitate’, o sa gasesti mereu necesitati care sa iti justifice spargerea pusculitei.
Insa daca iti spui “banii astia ii strang pentru o masina noua”, sau “banii astia ii strang pentru renovarea casei”, iti va fi mai usor sa ii aduni si sa nu ii folosesti decat in scopul pe care ti l-ai propus.
NOU
+1
NOU
deah, e minunat sa-ti dai cu parerea despre ce ar trebi sa faca altu’ cu banii lui! Nu pot decât să-ţi doresc să-i cheltui aşa cum vrei tu, Arhi!
NOU
Da bani de pensie economisesti?