Scris de Stefan

Salut,

Recunosc ca nu sunt un cititor frecvent al paginii tale (dar nici al alteia de profil din Romania, daca mai incalzeste cu ceva). Am ajuns totusi la ea dupa ce am aflat ca am fost parlit de Banca Raiffeisen pentru ca incarc cardul de la Revolut si cautand daca au mai patit-o si altii.

Am gasit articolul tau din Februarie 2019 si mi-a placut foarte mult ca ai avut curajul sa pui o lista cu o parte dintre bancile care s-au gandit ca metoda prin care saboteze Revolut sa fie tot prin intermediul fraierilor, lovindu-i cu taxe si dobanzi.

Da, dobanzile sunt mai nou instrumentul prin care bancile din Romania te lovesc si mai tare daca insisti sa folosesti in continuare Revolut. La Raiffeisen eu foloseam cardul de credit pentru a face top-up pe Revolut. Motivul este simplu: am de multi ani la ei un card de credit Gold (care oferea si unele facilitati cum ar fi reduceri la unele magazine, etc, – lucruri pe care sincer nici nu cred ca le-am folosit vreodata pana acum – card a carei taxa de 500 RON pe an era anulata daca faceai cu el “cumparaturi” de o valoare minima lunar. Drept urmare, in ultimii aprox. 2-3 ani de cand folosesc Revolut, faceam top-up de pe cardul de credit si intocmeam in continuare si baremul de cheltuieli pe cardul de credit de la Raiffeisen.

Incepand cu luna Ianuarie, Raiffeisen a inceput sa perceapa o DOBANDA pentru tranzactiile facute de pe cardul de credit catre Revolut, dobanda care este asemanatoare cu cea care se aplica daca retrageai cash din cardul de credit. Practic ei vor sa spuna acum ca intr-un fel retragi banii aceia din cardul de credit in loc sa-i folosesti ca linie de credit in circuitul inchis. Nu stiu exact ce are de pierdut banca din faptul ca faci transferul catre Revolut si nu cumperi cu el direct de la comercianti (probabil pe partea de reclama sau impozite aplicate comerciantilor, donno’, nu ma pricep), cert este ca nu le convine deloc si au aplicat la aceasta metoda suplimentara de taxare. Numai pentru luna Martie eu am fost taxat cu o dobanda de aproximativ 210 RON pentru tranzactii catre revolut de aproximativ 6000 RON, deci o DOBANDA de 3.5%. Dobanda de 210 RON intr-o singura luna!!! Doar pentru ca am facut top-up pe Revolut folosind cardul lor de credit, bani pe care niciodata in cei destul de multi ani de cand am conturi si carduri la ei nu am intarziat sa-i returnez integral si la termen, si fara a mi se percepe pana acum vreo dobanda. Una peste alta, mai sunt si asa-numit “client Premium” la ei, si teoretic as fi scutit si mai mult de taxe si comisioane. Oare pentru conturile “Standard” cum este situatia acum??

Sper ca informatia sa-ti trezeasca interesul si sa scrii un articol, o continuare a articolului de anul trecut despre taxa de pop-up, si sa informam cat mai multi oameni despre abuzurile bancilor. Eu m-am ars si pentru ca bancile fac informarile cum le fac, precum “Terms and Conditions” de la Apple – 100 de pagini cu font 4 si bara de scroll tot de 4, astfel incat doar sadicii sa stea sa citeasca tot si chiar si asa, oricum nu ai intelege mare lucru. Despre situatii de genul acesta afli tot doar dupa ce te-au parlit (cum am fost eu) sau dupa ce afli din alte surse.

Multumesc si bafta!

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.