Am fost dintotdeauna un fan al caselor selfcheck în hypermarketuri. Urăsc visceral să stau la cozi și mi s-a părut soluția perfectă ca, dacă intru să iau un castravete și niște petroleum jelly, să nu stau la coadă după 10 moși cu cărucioare pline ochi, care se mișcă precum ochiul mortului gen scoate produsele din coș, unul câte unul, așază-le frumos pe bandă, ordonat și calm, așteaptă să le scaneze, pune-le încet, ordonat, în sacoșe, unnul câte unul, pune sacoșele în cărucior, după care începe să te scămoșezi după portofel, caută bănuții încetișor, unul câte unul, așteaptă restul, numără-l cu atenție, verifică bonul, Auziți, domnișoară, dar parcă la raft era mai ieftină brânză, vreți să vă uitați, poate e o greșeală and so on and on and fucking on.

Dar mișcarea asta de la Auchan este, cred eu, prea mult.

Auchan a început remodelarea liniilor de case din magazine și construirea unui sistem 100% self check-out pentru clienți ca parte a proceselor de nodernizare și digitalizare. Datorită noului sistem de case, clienții beneficiază de timp redus de așteptare la casele de marcat, toate acestea fiind permanent deschise. Angajații din zona caselor de marcat evoluează spre o nouă meserie, cea de consilier. Noul lor rol este acela de a acorda consultanță și suport clienților.

Imaginați-vă același bătrânel cu coșul full, dar acum singur, la o casă de marcat, trebuind să treacă el, personal, toate produsele prin scanner. Una câte una. Neînțelegând tehnologia, nu se vor scana produse, nu vor ști să pună 4xleuștean, nu vor ști cum să selecteze leușteanul, că nu se cântărește, ce facem cu el, ah, uite o doamnă, mă ajutați și pe mine, vă rog, da, mulțumesc, ce drăguț și tot așa, la fiecare al 3 lea produs. Vor fi niște aglomerări superbe, cozi peste cozi, iar consilierii vor fi rupți în gură de la alergat de la o bandă la alta.

Pentru că, sper că vă e clar că Auchan va da afară majoritatea celor care lucrau la case și vor păstra minimum minimorum necesar, Economii de milioane cu salariile, iar clienții vor fi fericiții posesori ai dreptului de a face totul în magazin, eventual și pus marfa la raft, dacă e necesar.

Aștept cu entuziasm următoarea inițiativă, cea de a trimite clienții să culeagă produsele de la producători, să le ambaleze și să le aducă singuri în magazin, de unde să le cumpere, fericiți.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.