Mă gândeam că, poate, e cazul să scriem și despre ce nu găsești, după ce ce treci granița, pentru că nu e doar lapte și miere și sunt și chestii nașpa.

Nu trebuie să te aștepți să găsești internet la fel ca în românia. Nu, serios, băieții de la Mitocu Dragomirnei, de la mine, au internet mai bun decât ce găsești în germania. Acasă am internet de 200MB, cică garantați, dar seara la 8 nu trebuie să vrei să faci streaming, că nu mai merge nimic, toată lumea e acasă și se dă pe internet. Și pentru asta plătesc 20 de euro în primul an, 30 în următorul. Pe de altă parte, neavând nici un fel de download mare, nu prea te deranjează decât rar, când sughiță streamingul.

Telefonie mobilă. Este scumpă rău și nu neapărat bună. Există un duopol, Telekom și Vodafone (la fel ca și la internet. nu râdeți, am internet prin cablu coaxial), duopol care vinde telefonie mobilă extrem de scumpă, dar cu oferte bune la telefoane mobile de top și subcontractori care vând telefonia mai ieftin, dar cu oferte vax de telefoane. Ca exemplu, cea mai ieftină cartelă Telekom este 10 euro și ai la ea 1 GB de internet LTE și 9 cenți pe minut. După epuizarea gigabitului, se limitează la 64 de kilo, dar eu nu am reușit să o folosesc cu 64 ăia. Asta așa, pentru cei ce îmi explicau că în economia de piață nu se face monopol, iar prețurile se reduc singure, concurențial. Desigur, pentru munchenezul mediu, care are un salariu de 3000E, 30e sunt fix pix.

Unitatea denominatorie este euroul, prin urmare, este cea mai ieftină chestie din magazine. Hot dogul la Ikea e 1 euro, covrigul ieftin este 1 euro, inclusiv magazinele chinezești au, drept cel mai ieftin comparator, totul la un euro.

O să râdeți, iarăși, dar în magazinele germane nu se găsește spirt. Am întrebat și eu, ce strecoară săracii nemți prin pâine și mi s-a răspuns că Jack Daniels. Tot din categoria nu găsești sunt și condimentele clasice românești, e greu să dai de pătrunjel, leuștean, mărar, cimbru, tarhon, enibahar (link afiliat). Foi de dafin (link afiliat) cu 4 euro punguța de 1.5 grame. Desigur, găsești și la chinezi, cu 1 euro, dar sunt mai mult praf de dafin. Cola la 1.25 e 1.5 euro în kaufland, cea de 0.5 este 2.75 euro în mall.

ȘI pentru că mall, în malluri se plătește parcarea, nu ai gratuitate. Ba, mai mult, în EInkaufscenter Neuperlach PEP, am plătit 1.5 eu ca să urinez. Yep, WC cu bani, într-o mizerie de mall care arată ca în construcție. Cu porți automate la intrarea wc-ului și un pakistanez bănuitor care umblă după tine, să nu cumva să le furi săpunul.

În farmacii nu iei medicamente fără rețetă. Exceptând niște mizeriuțe de astea mici de răceală, pe care le poți lua, la o adică, și de pe amazon, nu iei nimic. Ceea ce a picat super prost pentru mine, la început, având în vedere chestiile anti alergice pe care le folosesc. Sigur, puteam lua Aerius și Claritin, dar alea sunt pansament la piciorul de lemn. Nici măcar creme gen Triderm nu poți lua fără rețetă.

Iar cea mai groaznică chestie este că, la KFC, NU EXISTĂ SOS GLENN!!!!!! Sos dulce acrișor, keciap, curry, chestii de astea. NU AU SOS GLENN! Este incredibil, ultragiant și îngrozitor, mai ales pentru nemți, care consumă usturoi în cantități industriale.