Prima Sevă e ceva prin Șogunul. Dacă nu știți, citiți.

Potrivit unui comunicat de presă al Executivului, în vederea derulării programului “Prima chirie”, Guvernul a modificat și completat prin OUG Legea nr. 76/ 2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, în scopul încurajării în muncă a șomerilor.

Guvernul va acoperi 75% din cheltuielile cu chiria şi utilităţile, dar nu mai mult de 900 de lei, pentru şomerii care îşi găsesc un loc de muncă la o distanţă de 50 de kilometri faţă de locul de reşedinţă.

La prima vedere, pare o chestie bună. E greu să îți găsești loc de muncă, în ziua de azi, salariile sunt mici spre mizerabile, deci e un lucru bun să cauți de muncă mai departe de casă.

Ce nu înțelege logica mea precară este…de ce 50 de kilometri? Care este sensul în a te muta cu chirie pentru un nou loc de muncă, atâta timp cât tu poți ajunge acolo cu bicicleta? De ce nu, în acest caz, programul Primul Scuter? De ce nu Primul BIlet de Microbuz? Ce rahat reprezintă acei 50 de kilometri și ce psdist are ceva de câștigat din asta?

O altă chestie drăguță și de subliniat este acea limită de 5000 de lei pentru acordarea sumei.Săracii oameni, cum se zbat ei pe marginea prăpastiei, câștigând doar 1100 de euro pe lună. Lupta asta cu pauperitatea și marasmul social…ntz ntz…

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

36 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Hai să zic și eu ceva. Știți ce va fi foarte amuzant cu toate aceste facilități? Întârzierile de plată! Statul nu s-a grăbit niciodată să dea bani, iar un proprietar va încasa chiria lunar sau te duci la tine acasă (dacă ai).

  2. #3

    Tin minte ca citeam anul trecut un articol care spunea ca 95% din angajatii romani(4 milioane in total) au un salariu sub 4000 RON net.

    • #4

      Probabil asa e, dar noi, astia de comentam la Cetin, ce facem? Noua de ce nu vor sa ne plateasca chiria daca ne mutam de acasa?

    • #5

      Noua ne mai ia chiar putin din salariu… din februarie incepand…
      Sigur – pana ne prindem cum sa facem sa-i fentam. Unii poate chiar de tot …
      Sa vedem atunci ce plm mai fac?

  3. #6

    Arhi, nu trebuie sa lasi comentariul asta, dar daca poti prinde, cumva, ideea din linkul pe care il Las, poate mai putem salva ceva.
    m.digi24.ro/opinii/ce-pot-face-acum-cetatenii-nemultumiti-de-restauratia-din-sanatate-si-nu-numai-651205
    multumesc

  4. #8

    In 2005 cand m-am angajat s-a dat o lege asemănătoare, eu lucram la 300 km de casa parintilor asa ca mi-am depus dosarul plin de speranta numai ca doamnele de la forta de munca erau total pe dinafara, nu stiau nimic de lege, cum voi primi banii sau ce acte mai am nevoie, pana la urma nu am rezolvat nimic, doar timp pierdut cu actele si statul la rând.
    Aceste legi sunt bune doar pentru cei care cunosc pe cineva in sistem adica tot pentru bugetari, altfel nu ai șanse sa primesti ceva, dar dă bine in presa si la stiri când se anunță astfel de ajutoare.
    Oricum pentru a demonstra ca locuiesti cu chirie trebuie sa ai contract de inchiriere, cam greu sa gasesti asa un proprietar.

  5. #9

    Presupun ca logica de la baza legii a fost sa aduca oamenii de la sat la oras, in special cei cu joburi prost platite, insa nu inteleg limita de distanta.

  6. #10

    dupa gratiere, oamenii aia sarmani vor avea nevoie de locuinte. pentru a putea sa mearga la locul de munca, gen spargeri, camatarii, parlament, guvern, trebuie asigurata o baza. asta inseamna sa ai o strategie pe termen mediu si lung. masini si alte mijloace de transport isi rezolva singuri sau le da institutia.

  7. #11

    Deja prevad o romaneasca. Daca stau, sa zicem, la Tulcea si am un var la Galati, atunci eu imi fac resedinta la Galati la varu-meu si vice-versa si apoi ne angajam frumos fiecare in orasul nostru si avem si bani de chirie si uitilitati. Pai nu?!

    • #12

      Perfect gândit

    • #13

      Păi nu. Sumele respective ar trebui acordate pe bază de adeverință de la locul de muncă.
      O falsificați? Se numește fals și uz de fals, poftiți la Rahova.
      Așa ar trebui să funcționeze, cel puțin.

  8. Dacă ești șomer și AJOFM îți propune un loc de muncă aflat la mai mult de 50 km de domiciliu, ai dreptul de a refuza postul fără a pierde statutul de șomer, cel care implică și plata ajutorului de șomaj. Probabil de aici vine limita de 50 de km.

  9. #15

    E distanta minima de 50 km. Iar 50 de km este distanta medie parcursa de CFR intr-o ora.

    • … la vale si cu vant din spate. Altfel cam 1.5 ore pentru 50km

    • #17

      @C: am avut o surpriza placuta. Un IR parcurge distanta Bucuresti-Sinaia (cam 120 km) in cel mult 1 ora si 40 de minute.

  10. #18

    Trebuiau sa puna limita de peste 300km. Asa moldovenii nu se mai opreau in Bucuresti, mergeau direct in vestul tarii.

    • #19

      Stai linistit, s-a umplut si vestul tarii de moldoveni si olteni.

    • #20

      @Arthur
      Eu glumeam doar. Asa cum jeguri sunt de peste tot, asa intalnesti si oameni super, indiferent de zona din care provin.

  11. #21

    Proprietarii tocmai au amrit chiriile cu 900 de lei. :))

  12. #22

    Nepotul meu care a avut ceva de impartit cu japonezii e usor nelamurit. Esti sigur ca e vorba despre “prima seva” si nu de “seva bucuriei”?

    • #23

      prima seva, aia a tanarului samurai dus prima oara la curve. se colecteaza din vaginul respectiv si se fac niste chestii cu ea:)

    • #24

      Sigur era în Shogun?

    • #25

      da da, una din cartile lui clavell

    • #26

      Hai Șefu’, eu întrebam de aia a lui Eminescu.

    • #27

      In “Shogun” sigur nu-i. Acolo era cu planta aia care udata se intarea, crestea si se lega in jurul vartoseniei sa-ti spele necazu’ cand nu Mai voia samuraiu’ al mic. Tre’ Sa pun vreo 10-11 hectare la batranete. Yoshi Toranaga noh Minowara.

  13. #28

    Pentru conformitate, in regiunea pariziana toate firmele ramburseaza jumate din contravaloarea abonamentului la transport, de vreo 70 de euro / luna si stiu oameni care fac zeci de kilometri pana la & de la serviciu.

    • #29

      My bad, am citit in diagonala credeam ca e vorba de subventionarea transportului…

  14. #30

    Poate se dă și o amnistie, să-mi șteargă și mie cazierul.

  15. #31

    Călugării shaolin sunt tari tocmai pentru că își păstrează seva în ei, nu o irosesc pe femei. D-aia unii ajung chiar și la puteri supranaturale, nu doar naturale.

  16. #32

    100km pe zi cu bicicleta zilnic? Pantani ar fi gelos (acolo la el in mormant)

  17. #33

    Trebuie sa fii si declarat somer la AJOFM ca sa poti beneficia de aceasta lege.

  18. Ba io stiu chestia asta! A fost initial o chestie a guvernului Ciolos cand mi-a atras atentia.

    www.capital.ro/guvernul-acorda-stimulente-de-pana-la-12500-de-lei-pentru-someri.html

    Pesedistii au pus-o in aplicare, ca la Radio Erevan.

    Era vorba de orice distanta, ei au pus maxim 50 km.
    Erau 12.500 in mana odata, ei au pus-o in rate de bani marunti, ca sa te plimbi cu acte ampulea. Si sa fie birocratie.

    Cealalta lege iti permitea sa te muti in celalalt capat al tarii si sa te instalezi acolo, PSD iti permite sa te muti de la Satul De Langa Petrosani, la Petrosani, unde fireste nu sunt locuri de munca.

    Uitati-va bine: asta e PSD, o caricatura fata de guvernul Ciolos.

  19. #35

    Cum 50 de km? Deci 100 km pe bicicletă? În fiecare zi?

    Și da, merită din plin să te muți dacă job-ul e la 50 de km și e stabil – subliniez, stabil. Vorbesc din perspectiva cuiva care face naveta asta de 6 ani. Nu mă mut din rațiuni legate de serviciul partenerului. Dar pe lângă oboseala de-a conduce 100 km zilnic, adaugă uzura mașinii, (mulți) bani dați pe benzină, asigurări mai ridicate (calculate la kilometrii anuali) șamd.
    Știi cum e să conduci 50 km pe ceață după ce-ai muncit 9 ore? M-aș muta mai în apropiere ieri, dacă s-ar putea.

  20. #36

    Dacă în 2017 mai crede cineva că statul va plăti vreun leu la timp cuiva…încă suntem naivi şi merităm guvern psd.

    Că e vorba de TVA, că e vorba de subvenţii, că e vorba de fonduri europene, că e vorba de plăţi pentru lucrări efectuate pentru stat, de orice ar fi vorba pe lumea asta, când banii circulă de la stat spre altcineva, pur şi simplu nu funcţionează.

    Niciodată nu va fi la timp, niciodată nu va fi cât s-a zis iniţial, veşnic vor greşi câte ceva, veşnic va lipsi un dosar, o foaie, o ştampilă, o semnătură, etc.

    Mă mir cum de reuşesc pensiile să le plătească lunar, e o realizare colosală comparativ cu restul instituţillor unde banii merg dinspre şi nu înspre stat.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.