La articolul cu reducerile BF de la F64, cineva a întrebat de ce costă 30 000 de lei un aparat fotografic profesional și care e diferența între unul pro și unul normal?

Sincer sincer, fotografia, după cum se știe, nu e una din specializările mele, pricepându-mă ca curca-n lemne. Ok, înțeleg ideea de profesional, înțeleg diferența dintre Lamborghini și Logan și că, deși au 4 roți și motor ambele, e o mică diferență ce le diferențiază diferit.

Așa că am întrebat pe facebook, la 12 noaptea, un specialist, fix pentru voi, adică pe Bogdan Tache, maestru fotograf (vă recomand galeria de nud, a fost prima pe care am explorat-o).

Aparatele foto sun create pentru a raspunde unor nevoi. Unele nevoi sunt de nivel entry level. Poze de concediu putin mai rasarite. Altele sunt destinate profesionistilor. Intr-un aparat foto pot fi introduse foarte multe sisteme tehnologice.

Spre exemplu senzorulfull frame care e mai bun in termeni de nivel de detalii pe care poate sa le capteze atunci cand fotografiezi in conditii de luminozitate scazuta in comparatie cu un senzor APS-C sau chiar mai mic. Stabilizare de imagine pe 5 axe.

Corp al aparatului weather sealed si din aliaj de magneziu ce poate rezista la socuri puternice sau la temperaturi extreme ori la ploaie, zapada praf. Comparativ cu un aparat din plastic. Diverse functii electronice care fot veni in ajutorul fotografului. Da si VW Polo merge de la A la B dar S Klasse de la Merc stie sa tina banda singur, sa franeze daca tu te uiti intre cracii iubitei, sa te scoata din cacat fix cand in alta masina ai fi fost pana peste cap.

In general pretul reflecta munca departamentului de C&D.
Sa dezvolti tehnologii noi cu cercetatori costa mult si dureaza mult. Banii aia cheltuiti ca tu sa poti fotografia in clar Calea Lactee fara sa inchiriezi telescopul Hubble sau sa fotografiezi parul de pe picioarele unei furnici trebuie recuperati. Iar recuperarea se face din pretul de vanzare.
Hai sa iti dau un exemplu. Am luat un aparat foto scump. Dupa 3 saptamani, am iesit noaptea sa fotografiez reflexia unei luni pline pe Dunare. Nu am fost 5 secunde atent si trepiedul s-a dezechilibrat iar aparatul a cazut in Dunare lovindu-se si de stabilopozii de granit de pe marginea falezei. Well…guess what. Aparatul a functionat. Era weather sealed din magneziu. Doar bateria a cedat

In mare cam pe aici se joaca diferentele. Cui i se adreseaza si ce ii pune pe masa utilizatorului. Plm, poze faci si cu telefonul, dar ia iesi acum si fa niste poze de nivel reviste glossy cu telefonul sa vezi ce iese. Apoi ies si eu cu unul de 300 milioane si comparam rezultatul.

Aș mai adăuga de la mine că, probabil, nu aveți idee ce înseamnă niște lentile de înaltă calitate, cum se fabrică, ce condiții de mediu sunt necesare pentru a le fabrica și ce costuri presupune.

Sper că, acum, sunteți ușor mai lămuriți. Așa mă sacrific eu, pentru user.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

54 comentarii Adaugă comentariu

  1. Da. Dar tot n-o sa inteleaga respectivul nimic, pariu ca spune ca el e atent si nu rastoarna camera de pe trepied, deci nu are nevoie de chestiunile de siguranta? Mi-as permite sa mai zic si eu, in calitate de fotograf (ocazional), ca diferenta o poate observa ”intrebatorul” atunci cand e luna plina si vrea s-o fotografieze. La ce bun un aparat de 300 de milioane, ca doar face la fel ca unul de 10 🙂 Well, pariu ca unul va face poze, iar celalalt fotografii ?
    PS: unele camere foto high-end sunt asamblate manual, cu standarde asadar mai inalte fata de liniile robotizate ale aparatelor ieftine.
    PS2: ma simt magulit ca ai folosit Lambo-Logan in text 🙂

    • #2

      deja e un retard in spam care nu intelege

    • #3

      And thats me? Ce bine e ca putem cenzura si daca nu ne convine ceva… In lumea asta se numește coloana de rama. Cam la asta va reduceti. #rezist! 😀

    • #4

      nu, nu esti tu. tu ai fost cenzurat ptr cauzele uzuale. comentariu stupid, probleme psihice, de astea

    • #5

      lol

  2. Păi se fabrică și concep într-un mediu mai steril decât uterul mamei și-n condiții de înalt rafinament tehnologic, singura problemă fiind că femeile ălea stau tot timpul în picioare, deci adoptă o poziție incomodă:

    www.youtube.com/watch?v=nrv1xkMviS4

  3. #7

    Pretul mare e anti saraki.

  4. pentru un aparat de 30000 si eu m-as fi bagat in dunare la 12 noaptea…daca ar fi fost cazul.

  5. #10

    carcasă de magneziu, stabilopozi din granit si cmena 8 care nu face poze color.

  6. ia fiti atenti aici:
    roxanamchirila.com/2017/10/21/statul-ucide-lent-bolnavii/

    Ei, acum vine problema: comisiile au stabilit că ea nu are capacitate de muncă și deci nici drept de muncă. A avut o meserie la un moment dat, a lucrat în ceva firmă – lucruri de om normal, așa. Pentru că nu poate munci, primește bani de la stat.

    Doar că, tot scriind ea poezii la nervi, a ajuns să-și pună problema să le și publice. V-am dat mai sus link-ul, vi-l dau iar. Cartea ei nu s-a vândut extrem de bine, nu i-a asigurat intrarea în Uniunea Scriitorilor, nimic de genul. Doar că a primit drepturi de autor pe ea – iar asta înseamnă că a avut venituri, ceea ce înseamnă că a muncit. Ceea ce înseamnă că a avut venituri ilicite, conform statului, pentru că ea nu are voie să muncească. Deci, i se taie banii de la stat și trebuie să și dea înapoi ce a primit când s-a publicat volumul. Banii primiți de la stat? Vreo 500 de lei. Banii primiți pe volum? Vreo 200.

    După cum ziceam, într-un fel e și greșeala ei că nu a aflat că nu are voie să aibă niciun venit de genul ăsta ca să-și păstreze dreptul la banii de la stat.

    Dar pe de altă parte… poftim?

  7. #12

    All you need it’s light.

  8. #15

    Si as adauga eu, nici cititorii blogului, si nici Bogdan Tache dupa cat se vede, nu au idee ce inseamna un trepied de calitate, cum se fabrica si cat costa :).

    Lasand gluma la o parte, stilul explicatiei este greoi de urmarit si are cateva lacune:

    1) Senzori full-frame, chiar mai buni decat in aparatele alea de 30000RON, gasesti in aparate de 10000RON, in aparate de 6000RON.
    2) Functii si tehnologii foarte avansate, weather sealing, inclusiv stabilizare pe 5 axe, gasesti si in aparate foto de 3000-5000 de lei.

    Si atunci care e schema cu ele?
    Pai, aparatele alea de 30000 de RON sunt create cu o destinatie foarte specifica in minte: fotojurnalism. Adica cei care care fac fotografie in zone de razboi, la jocurile olimpice samd. Aceiasi oameni care nu prea isi cumparau camerele (le primeau de la agentie) si care au nevoie de 3 lucruri: rezistenta la abuz (a punctat bine Tache), viteza si capacitatea de a fotografia in orice lumina.

    Capacitatea de a fotografia in orice lumina tine de senzor (care este de departe cea mai scumpa componenta a aparatului, gasisem o estimare ca ar fi cam 1/5 din pret sau mai mult). Iar daca investighezi, vei vedea ca aparatele astea au senzorii special facuti pt ele (nu se regasesc pe alte camere, spre deosebire aparate mai ieftine).

    Senzorii au o problema in productie: cu cat produci mai putini, cu atat ai rebuturi mai multe => creste costul de productie per bucata. Si dat fiind ca aparatele astea profesioniste de 30k RON se produc in zeci de mii de exemplare pe durata de viata (fata de sute de mii pentru alte modele), rezulta cost foarte mare al senzorului.

    Necesitatea de viteza inseamna si ea procesoare rapide, memorii rapide si mari samd si de aici cresc din nou costurile.

    Si cam asa se aduna, alaturi de materialel alea scumpe… sa ajunga la preturile astronomice.

    Iar comparatia S Klasse /Polo e gresita. Diferenta poate fi descrisa mai degraba ca Subarul lui McRae vs Subarul lui Zoso 😉

    • #16

      Stefan, discutia e ampla. Sigur ca senzorii dedicati sunt mapati altfel. Sigu rca un senzor X-Trans de fuji are o alta asezare a fotodiodelor in comparatie cu un senzor tip bayer si tot asa fapt ce are o munca de cercetate si dezvoltare extrem de laborioasa si indelungata. Mai sunt sistemele de autofocus specializate si cate si mai cate… De aceea am si spus ca aparatele foto se adreseaza unor nevoi. Nevoile pot fi entry level sau profi.
      P.S. Cetin m-a intrebat pe messenger si i-am raspuns in stil de messenger.
      P.S. 2 nu sunt nici maestru si nici cum m-a mai caracterizat Cetin. Dar el e capos si l-am lasat sa faca ce vrea :))

    • Până la senzor lumina mai are un obiectiv în cale 😉 unde contează câte, ce forma și calitate au lentilele alea ca să permită “trecerea” cât mai optimă a luminii.

  9. păi cum să nu pozeze o fată așa, când aude că aparatul este weather sealed din magneziu și că are stabilizare pe 5 axe.

  10. #19

    Lentila ca lentila, dar cand le aduni sa formeze un obiectiv, sa vezi atunci arta si pricepere :))

    • #20

      Nu mai zic ca pana acolo ai nevoie de trimitere de la medicul oftalmolog. Situatia e diferita de la persoana la persoana si nu orice lentila se potriveste pentru oricine.

  11. #21

    o intrebare am si eu. daca senzorul ala-i asa de special de ce nu face poze color?
    eu zic ca-i vrajeala

  12. #22

    Cine e tipa din poza boss? Seamana cu o varianta mai slutty a lui Nina Dobrev. Buna sa tina comparie in noptile singuratice .

  13. #24

    As putea sa dau ca exemplu doua categorii de fotografii la care aparatele obisnuite nu fac fata: atunci cand esti la o conferinta, un eveniment la care multe din sursele de lumina sunt in fata si noaptea daca vrei sa fotografieze stelele, un avion, un OZN etc. Astea ar fi niste exemple foarte la indemana. Acum, daca pasiunea este atat de puternica incat sa il determine pe Gigel sa scoata de la 1000 de euro in sus din buzunar pentru aparat si tot de la 1000 pentru obiectiv, e alta discutie

  14. #28

    Doar o mică nuanță vreau să adaug textului pentru a lămuri definitiv lucrurile: Unele nevoi sunt de nivel entry level de începător.
    În rest totul e clar!

  15. #29

    Cu aparatele alea scumpe, poti sa faci poze pe care sa le vinzi.
    Am avut ocazia sa stau intr-o zi cu un fotograf din asta si de curiozitate am pozat ce poza si el. Rezultatul nu a fost o surpriza, eu am facut poze ce nu o sa le vada nimeni si ale lui erau wallpaper quality.

    • #30

      M-am uitat foarte atent. Ai pus bine cratimele :))

    • #31

      Dupa grammar nazi, auto-grammar nazi, grammar nazi for english language, iata ca Mariana Zaharescu ne prezinta o noua specie: “no mistakes” grammar nazi.

  16. #32

    Mai e o piesa care face net diferenta intre varfurile de gama si restul aparatelor: obturatorul. Mecanica sa si materialele din care e facut il fac sa functioneze fara rateuri in rafala, la timpi scurti, indiferent de conditiile de mediu.

  17. #33

    Nikon D5 e un aparat pur sange. Facut mai mult pentru sport. Pentru asta are unul dintre cele mai mari buffere 200imagini raw ×30mb => 6Gb memorie rapida. Atasez un link:
    youtu.be/1Fs-_rj1s5o
    Pe langa buffer are si un sistem AF extraordinar. Are 2 porturi de card XQD care sunt mult mai rapide fata de orice SD. Are port LAN gigabit. Sa poti descarca pozele cu 110 mb /s. Shutterul din kevlar garantat 500.000 de declansari. Fata de un d7200 care e garantat doar 150.000. Pe langa toate astea acumulatorul garanteaza 3800 de cadre. Cu o singura reincarcare. Nu e pentru oricine avand doar body-ul 1.5kg fara un obiectiv atasat. Si de obicei cine achizitioneaza asa ceva are in trusa si obiective gen 600mm f4. 200 f2, si altele din astea ieftine. Daca cumperi asa ceva pentru studio e ca si cum ai folosi un ferarri doar in parcare la carrefour. Pentru studio D5 nu poate rivaliza cu proaspat lansat-ul d850 care costa doar 4000 de euro dar are 47Mpix si AF si buffer luate de la D5. In fine e un domeniu foarte complicat si pe masura ce te documentezi mai mult iti dai seama ca nu stii mai nimic.

  18. #35

    🙂 deci principial omul zice exact ce am zis eu in al doilea comentariu. utilitatea propriuzisa nu o explica nicidecum deci ramane la nivelul hipstereala sa dai 30000 de lei pentru ca… nu stiu. pozele alea superpremiate nu sunt premiate din cauza aparatului cu care au fost facute ci pentru ceea ce surprindeau. ori chestia exceptioanala poate fi surprinsa si cu smena.

    PS era cineva care explica doct despre optica. colegu’, arunca un ochi aici… www.leica-geosystems.com. astia sunt producatorii aparatelor cu care lucrez. hai, te rog, mai povesteste-mi despre optica.

    • #36

      fix asta a zis. daca atat vrei sa intelegi, e doar problema ta. cat timp tu pui egal intre lambo si.logan, ca restul e taxa de smecher, e destul de clar si restul

    • Pozele ca pozele. Problema este ca unii vor sa faca si fotografii. Una e sa vrei sa colorezi, si alta e sa vrei sa pictezi. Una e sa fii prost si sa te tratezi, alta e sa nu-ti dai seama.

    • #38

      cetin, nu pun egal intre lamborghini si logan. diferentele sunt evidente dar nu justifica diferenta de pret. oarecum in alta ordine de idei iti propun un exercitiu intelectual… hai sa continuam discutia peste un an. cautam aparatul asta in octombrie 2018 si vedem cat costa. bine, daca va mai exista in oferta. intelegi ce vreau sa zic?

      7, faptul ca tu faci o diferenta intre “poze” si “fotografii” imi zice destule. tehnic vorbind sunt exact, bai, dar exact, acelasi lucru. pana si dex-ul zice asta.

    • Ti-as spune bancul ala cu inginerii, dar mi-e ca nu-l intelegi. Las-o asa, ce poti face cu camera foto profesionala, poti face si cu cea de pe telefon, tehnic e acelasi lucru. Si “Monalisa” e un desen frumos,tehnic vorbind. Si tot tehnic vorbind…

  19. Te sacrifici sa faci un pictorial nud pentru cititori? 🙂

  20. Pe vremuri totusi aparatele de fotografiat pe film “indestructibile” se faceau din titan. Vorbesc de Nikon F2T, Olympus OM4T. Si isi pastreaza si azi o mare parte din valoare.. www.ebay.com/p/Nikon-F2T-35mm-SLR-Film-Camera-Body-Only/111166440
    Nici materialele scumpe nu mai sint ce-au fost… auzi la ei: aliaj de magneziu. Parca-s jante de BMW ursulet.

  21. #42

    Un pic de offtopic, stiu ca nu s-a cerut dar eu zic cat timp nu ma baneaza inca sefu.

    As recomanda pe cineva care mi se pare super tare de la noi, unii poate stiti de el, Mircea Bezergheanu www.facebook.com/mircea.bezergheanu?ref=br_rs .
    (Bine, mai sunt si altii, cum e Sorin Onisor de exemplu www.facebook.com/Sorin-Onisor-129469563775407/ insa Sorin Onisor are alta tematica, mai mult satul romanesc, taranul roman, batranii, dar de Mircea Bezergheanu mi-am amintit in special ca ambasador Nikon in trecut si complexitatea detaliilor si review-urilor oferite).

    Omul initial a fost cu Nikon, chiar ambasador Nikon in Romania, acum din ce stiu a trecut pe Olympus de ceva vreme. Are si un blog www.intufisuri.ro/ iar pentru cei care aveti cunostinte mai mult decat incepator sau mediu, blogul cred ca va va fi foarte folositor. Face review-uri foarte bune la aparate, lentile. Cel putin din ce vad cum il apreciaza lumea. Uite un exemplu de review www.intufisuri.ro/2016/09/review-nikon-d500-cine-ar-mai-fi-crezut.html dar are unele mult mai detaliate. Eu momentan ma uit ca o curca-n lemne, tre sa ma uit cu google la termeni si ma uit la poze :). Inteleg in mare, dar in nici un caz la nivelul ala de detaliu si diferenta. Face ture foto, cateodata si cursuri pe la F64. Omul e genial atat ca atitudine, pasiune, credinte (si aici nu ma refer la moastele SF Parascheva). As vrea sa-l cunosc in urmatorii ani sa discut cate ceva cu el insa acum cunostintele mele de fotografie sunt nule si momentan nu l-ar ajuta cu nimic sa se gaseasca cu mine si sa-i rapesc o ora din timp, nici macar n-as pune intrebari de bun simt.

    Oricum, ideea era de aparate foto si lentile scumpe si discutia a fost de Nikon D5 si mi-am amintit de el.

  22. #43

    De vreo doua saptamani vanez si eu un post pe arhiblog unde sa bag un offtopic, ma gandesc ca ar putea fi asta, cu aparatul.

    Am urmatorul necaz, poate ma ajuta si pe mine cineva cu un sfat: am un VPS, cu windows pe el, nimic special, il folosesc sa fac ratie la filelist si sa cumpar carti de Kindle mai ieftine de pe Amazon. D’astea de saraci.

    Si mai nou vreau sa il folosesc sa fac printscreenuri periodice la niste aplicatii de le am deschise. Problema este ca atunci cand nu sunt conectat prin RDC la VPS, printscreenurile salvate sunt mai negre decat fesele Serenei Williams. Nu iese nimic, nada.

    Exista vreo sansa sa il fac sa faca printscreenuri? Multumesc pentru orice sugestie care are legatura cu realitatea.

    • #44

      incearca :

      ctrl-alt– (minus)

      ctrl-shift-printscreen

      de la windows 7 in sus ai snipping tool.

      sau foloseste un program dedicat gen www.apowersoft.com/screen-capture-pro gasesti destule free.

    • #45

      sharex

    • #46

      Am fost usor neclar.

      Am deja un soft care face exact ce vreau, ‘chronolapse’ se numeste, face singur printscreenuri la intervale regulate de timp. Merge si pe VPS dar face printscreenuri bune doar atunci cand sunt conectat. Cand sesiunea de remote e inchisa functioneaza, dar salveaza printscreen-uri negre. Ori ideea e sa le faca tot timpul, nu doar cand sunt conectat.

  23. #47

    Vorbind de fotografi, cineva tragea linia intre fotograful profesionist si amator la faptul, argumentat si corect dealtfel, ca profesionistul, indiferent de echipamentul folosit sau de calitatea produsului finit, este cel care traieste din activitatea de fotografiat, de acolo mananca sau plateste taxe pentru scoala copiilor. Din perspectiva asta e cum va anapoda sa vorbim de aparate foto profesionale sau obisnuite….sunt pur si simplu aparate foto si unele si celelalte, doar ca asa cum corect spuneai, raspund unor nevoi diferite. Dincolo de chestia asta, la cata publicitate se baga in toate, evident ca in avioane d’astea de 40jde mii, e un element destul de consistent de hipstereala. … Altfel, cum raspundea un posesor de fiat panda lui clarkson care se exprima ca alea sub 100 de cai nu-s masini, cand te taie cacarea si esti blocat de 2 ore in trafic nu e nici o diferenta intre o masina de zece mii si una de un milion de coco.

  24. #48

    Nu o inteleg pe asta cu 5 axe… in spatiu noi avem doar 3. Daca nu cumva aparatul asta ajunge in hiperspatiu, 5 axe sunt marketing bullshit.

  25. #51

    Aparatul respective costa 30.000 de lei pentru ca vine in dotare si cu futomodelul din poza de mai sus, astfel incat fotograful nu mai trebuie sa caute subiecte pentru fotografii. Nu va mai trebui sa umble pe coclauri si va face economie de bani. Nici nu va mai manca foarte mult, fiind foarte ocupat cu fotografiatul in propria locuinta. Pe total iese mai ieftin decat cu un Zenith la mana a doua din piata.

  26. #52

    Lucrurile stau mult mai simplu, 30.000 ron ii platesti pentru inovatie, pentru tot ce poate oferi tehnologia la nivel de consumator la momentul respectiv. Un aparat care a costat acum 10 ani 30.000 ron costa mult mai putin acum. De ce? Nu mai face acelasi lucru? Ba da! Doar ca nu mai are nimic inovativ.

  27. #53

    cănd căştigi la loto iaţ unu dăsta; www.hasselblad.com/h6d

  28. #54

    Sistemele de top sunt pentru cei care practica fotografia wild-life, sport, foto-jurnalism, deomeniile care storc totul dintr-un sistem. In aceste cazuri ai nevoie ca senzorul aparatului sa surprinda toate detaliile in conditiile de lumina existente iar subiectul indiferent de actiunea si rapiditatea ei sa fie clar surprins. Pentru asta doar aparatele de top au sistem de auto-focus capabil. La aparatul descris mai sus este nevoie sa atasezi obiective pe masura care de asemenea au specificatii de top.

    Pentru alte domenii din fotografie se pot folosi de la caz la caz aparatele entry-level pana la top-level combinate de la caz la caz cu obiective entry pana la top-level.

    De exemplu pentru fotografia de peisaj se poate folosi un aparat entry-level combinat cu un obiectiv mid spre top + un trepied. Acele fotografii le poti vinde. Dar si aici pentru cresterea nivelului de detalii trebuie investit in senzorul aparatului pana la top level si in obiective cu sticla cea mai buna.
    De exemplu aici nu ai avea nevoie de un Nikon D5 si ar fi suficient un Nikon D850 care nu este rapid precum D5 dar are senzorul mult mai bun pentru captarea detaliilor (multi megapixeli).

    In tot ce am scris mai sus este nevoie de fotograf, pentru ca in cazul meu daca mi-ai pune un aparat top sau entry in mana, as face aceeasi mizerie de poza.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.