Nu ştiu dacă aţi observat, dar trăim într-o ţară unde, ca să ai o părere, trebuie să fii specialist. Clar, nu contează părerea ta, poate să fie vorba despre îndreptatul râmelor de bălegar în gură, important e că nu poţi vorbi despre asta dacă nu ai câteva masterate plus un doctorat în râmologie.

V-am zis că pe 10 August mă duc în Deltă la Sfântu Gheorghe, la Festivalul de Film Anonimul. Da, în pofida faptului că am considerat marele şi mirobolantul Poliţist, adjectiv o jenibilitate de film, oamenii au considerat că părerea mea este suficient de obiectivă pentru a fi luată în seamă şi m-au invitat să îmi dau cu părerea şi despre festivalul lor de film.

Şi acum e distractiv. Din motive relativ obiective, ce ţin de criză, bugetul festivalului a fost redus. Normal, pentru vremurile în care trăim. Şi nu ştiu dacă este o consecinţă a acestei reduceri de buget, dar s-a decis că premiile la festival sunt acordate de public, de oamenii cărora li se adresează acele filme.
Teoretic frumos, nu?

Păi nu. După părerea “criticilor de artă”, a lăsa la îndemâna publicului aprecierea asupra unui film e total greşit. Pentru că oamenii e proşti dragă şi nu ştie ce e bine pentru ei.
Şi uite-aşa, acele producţii tembele pentru intelectuali rataţi ajung să şi le aplaude în picioare între ei, fericiţi că încă o operă de rahat a văzut lumina zilei.

Iar cel pentru care în mod normal ar trebui să fie făcute aceste filme, publicul, pleacă debusolat din săli goale, urmărind filme fără cap şi fără coadă, în care regizori care îşi trag seva numai din tulpina comunismului plimbă actori pe străzi, în urmărirea unor chiştoace.

Închei cu comentariul unui fan al acestui festival, care îl frecventează încă de la prima ediţie şi care doreşte să rămână, nu-i aşa, anonim.

Anonimul a ajuns la a VI a editie, pe nisip, intre Dunare si Mare. O saptamana de filme la greu, ziua in sali luxoase, noaptea, sub cerul liber. Incepand cu acest an VIP-ul festivalului va fi publicul prezent la Sfantu, public care va juriza toate filmele din competitie. O fi bine? O fi rau? Specialistii si o parte din presa (neinvitati) spun ca asta scade valoarea festivalului, care va deveni unul de cacat. Mai stiti povestea cu hainele imparatului? Pentru cei care nu o stiu o spun eu:…. Deci e nevoie de specialisti care sa ne spuna daca filmele sunt bune sau nu, sau altfel spus noi nu suntem in stare sa ne dam seama daca imparatul are haine frumoase sau este in pula goala

.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.