Mă uitam la știrea cu doctorii arestați de la spitalul de arși. Cei care făceau operații estetice și le decontau la CAS drept arsuri grave, una din doctorițe având în cont 700 000 de euro. Șapte sute de mii de euro.

Și mă gândeam că devine atât de ușor să blamezi toată breasla medicilor, pentru acțiunile unora din reprezentanții săi. Toate acele discuții despre salariile mizere din sănătate și despre condițiile improprii, dispar ca măturate de un burete uriaș.

Pentru că toată lumea știe câte un medic șpăgar. Cel puțin unul. Iar asemenea știri nu fac decât să aducă la suprafață aceste amintiri. Mie îmi vin în cap doar doctorii morții de la spitalul din Constanța.

Dar tot mie îmi vin în cap și medici care vin de acasă cu bani, pentru tratamentul pacienților pe care îi au în grijă. Medici care își cumpără singuri, din banii proprii, instrumentarul necesar în sala de operații, pentru că altfel nu ar putea opera. Medici care își sacrifică practic viața, rămânând în românia, deși ar putea câștiga sute de mii anual, într-un spital din germania.

Nu toți doctorii sunt la fel, așa cum nu toți oamenii sunt la fel.
Uscături sunt peste tot.

Screen Shot 2014-04-28 at 01.02.51

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

38 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Treaba este ca este foarte greu sa nu generalizezi. Marturisesc ca eu, deocamdata nu a trebuit sa dau spaga, dar daca il intreb pe taica-meu in perioada cand maica-mea era bolnava de cancer, cred ca mi-i enumera pe toti, ar fi facut orice si ar fi dat oricat numai s-o salveze. Ma rog, parerile si oamenii sunt diferiti si imi pare bine ca am cunoscut multi medici care nu luau spaga si-si faceau meseria cu dedicatie, desi vorba ta Arhi, puteau sa mearga de mult dincolo pe salarii DECENTE de pornit in viata!
    Sistemul defect si deficitar cum este, incurajeaza spaga si frauda. Si deopotriva si oamenii care dau. Un cerc vicios care nu se termina niciodata.

  2. #2

    Organele sunt de vina în proporția cea mai mare, nu e primul șmen care se intampla, sunt afaceri de groaza, care se cunosc de când.. care merg si acum de pârâie.
    Atât timp cât n-ai nici o baza pe organe, pot sa facă și mama sistemelor.
    Totul e putred, prin mocirla asta de coruptie si hotii supraviețuiește cine poate și cum poate

  3. #3

    eh, cum ajungi sa blamezi…
    pentru ca nu toti oamenii sunt la fel, unii sunt mai rromani decat altii..
    si pentru ca eu n-am 700 in cont. lei. daramite #700miidekoko.

  4. #4

    asa cum nici blogerii nu sunt la fel. 🙂

  5. #5

    Raman la concluzia ca nu se va schimna nimic pana cand noi – romanii nu vom intelege adevarata valoare a muncii medicilor.
    Majoritatea dintre noi au lasat mai multi bani la frizer decat la doctor; Majoriatea dintre noi considera ca e normal ca un frizer sa aiba venituri mai mari decat un doctor.
    In cazul asta concret: Sunt absolut convins ca existau colegi (stagiari rezidenti, asistente) care aveau cunostina de infractiune. Firmiturile pe care sa primeau erau esentiale pentru supravietuire.
    Si iarasi sunt convins ca daca acei colegi ar fi avut un salariu – nu decent – dar macar unul din care sa poata sa traiasca, acei colegi ar fi fost in stare sa-si faca curatenie in propria breasla.
    Vina nu-i la medici. Dupa cum vedem ei “se descurca” … chiar cu salarii de mizerie.

    • #6

      prietene, eu la frizer las 30 lei / luna. la doctor las fara sa ma duc propriuziu aprox 10% din salariul de 5000 lunar

    • #7

      @alex: Prietene, esti cel mai bun exponent al categoriei de care am facut vorbire. Acei 10% nu-i lasi la doctor ci la niste policicieni care ii impart cum si cui vor ei. Apoi acei 10% sunt bani de asigurare. Spre exemplu pana acum cu banii de CASCO imi mai lum o masina dar asta inseamna ca asiguratorul mi-a luat banii degeaba. Bine ca n-a fost nevoie sa ma folosesc de banii asiguratorului.
      In context, nu stiu cat mai e un tuns (si cat de des se face ca in ultimii 5 ani n-am cumparat decat o masina de tuns, dar 30 de lei pe luna se pare mult). Iar 10% pentru propria sanatate mi se pare putin. Ma gandesc ca mai faci economii pentru zile negre ca la 79 de ani n-0 sa mai fii sanatos ca acum…

    • #8

      Foarte nefericita comparatia ta. La frizer lasi o suma foarte mica pentru ca ti-a facut ceva in plus, ti-a fost simpatic, iti place cum iti sta freza etc. La doctor lasi bani ca sa nu uite vreo foarfeca in burta, sa te anestezieze corect, adica lucruri pentru care este platit sa le faca.
      In plus, la frizer nu platesc impozit

    • #9

      Ba e foarte buna comparatia cu frizerul. Cat timp acceptam ca plata (aceea legala) pentru muca frizerului e mai mare decat cea pentr munca doctorului, vom avea doar doctori care ne trateaza cu indiferenta daca nu cu scarba, dintre care unii – doar unii – milionari Vom avea in schim frizeri in preajma carora ne vom simti bine mult mai bine.
      @punKreas: Nu stiu daca am inteles cum trebuie ultima fraza. Cat e impozitul pentru cei 30 de lei pe care i-as lasa eu la frizer?

    • #10

      practic, 32%

    • #11

      Cu 30 de lei ma tund de 3 ori si cu tot cu spaga. E deplasat acest numar, poate doar cei care se tund in mall-uri sau in Dorobanti lasa peste 100% 🙂

    • #12

      Hai sa lasam discutia legata de bacsisul dat si sa spunem motivul pentru care il dam.
      Ca sa ramanem la comparatia ta, frizerului ii lasi bacsis pentru ca ti-a facut mai mult decat era obligat sa-ti faca. In schimb, unui doctor ii lasi spaga ca sa faca ce e obligat sa faca.

  6. #13

    Nu e vorba sa blamezi intreaga breasla dar acolo deja era o afacere condusa profesionist.
    Una e ca atunci cand te duci la medic sa lasi o floare, o cafea, o atentie si asta ca vrei tu si intelegi efortul si dedicatie acestuia si altceva e ca un intreg spital de stat sa fie folosit in scopuri comerciale private.
    Nu cred ca exista cineva din personalul de acolo care sa nu fi stiut ce se intampla, nu avea cum.
    Desigur ca atunci cand directorul spitalului procedeaza asa, este imposibil pentru un rezident sau un medic mai tanar sa-i faca morala, chestia aia cu Mere Rosii a fost doar un film

    • #14

      ei na, mai sunt oameni care duc DOAR o floare? Din pacate, cu toate ca sunt doctori buni, cu calitatea morala stau foarte prost. TOTI!

      Nu am auzit de nici un doctor care duce de acasa ceva ( poate, dupa multe spagi aduc in spital un nimic cu care se lauda ).

      Doamna doctor cu 700.000 euro in cont inteleg ca era un chirurg bun, deci ce facem? Ne uitam in alta parte si o lasam sa faca ceea ce stie atat de bine ? ( cred ca multi medici sunt invidiosi pe calitatile ei antreprenoriale )

    • fosta mea prietena se ducea cu pastile de cucu, pentru ca spitalul nu le avea. Si erau destul de ieftine.
      plus alte maruntisuri

    • #16

      @goya
      Daca e doctorita, langa plic mi se pare normal sa fie si un buchet

  7. #17

    Eu am fost citat la parchet ca martor intr-un dosar in care este cercetată conducerea Clinicii de cardiologie din Timisoara, pentru că figuram in actele de decontări la C.A.S. că am fost operat pe inimă. Singura dată când am călcat in acea clinică, a fost când m-am dus cu tata pentru o eventuală operatie pe cord pentru care ni s-au cerut 6000 de euro de către doctorul Gaspar, bani pe care nu îi aveam și operația nu a avut loc. Singurul mod in care puteau face rost de datele mele a fost numarul de telefon pe care îl lăsasem.

  8. #18

    Inca ceva referitor la “Intreaga breasla”
    In momentul in care s-a finalizat inregistrarea electronica a listelor medicilor de familie, s-a descoperit ca populatia Romaniei a ajuns la aproape 30 de milioane

  9. Mai ia omul spaga dar astia au intrecut masura sau gasit sume uriase la perchezitie.

    • #20

      Pai tocmai ca in cazul lor banii nu prea proveneau din spaga ci din deconturi pe la CAS.

  10. E cam can la bloggeri. Nu-i poti blama pe toti cand doar o mana dintre ei sunt piscotari in adevaratul sens al cuvantului.

  11. #22

    mortăciuni sunt peste tot, ‘ce plm e cu țiganca aia acolo? :))

  12. nici tu arhi nu poti blama preotii… 🙂

    • #24

      ah, ba da, acolo e o intreaga profesie dedicata manipularii prostilor

    • #25

      @arhi, Vlad.
      Situatia e mai nuantata la preoti: In orice moment pot sa spun “Dati-va dracu’ cu biserica voastra, nu va dau nici un ban!”
      Alftel spus, toti banii aia pe care ii primesc popii sunt bani dati de placere la cum dau bani de placere si sotiei sa-si ia ce are ea chef.
      Si nu cred ca nevasta e “o intreaga profesie dedicata manipularii prostilor”… Oh, wait…

  13. #26

    Cum poti sa pui o imagine atat de urataaaaaaaaaaaaa??? Noroc ca eram pe un ecran mic, ca altfel visam urat.

  14. Stim cu totii foarte bine care este rolul, pardon, scopul mijloacelor moderne de comunicare in masa a informatiilor. Si nu ne mai mira deloc. Daca avem rating avem bani, e atat de simplu. Dar cum facem rating, sau mai bine zis, cum facem rating mai mult si mai repede? Prin manipulare! Livram informatia asa cum studiile au aratat ca vor avea un impact mai mare asupra publicului. Restul nu mai conteaza. Si uite asa daca un numar nesemnificativ de medici, raportat la intreaga breasla, ia spaga sau a descoperit schema imbogatirii rapide, este normal ca stirea sa fie astfel livrata incat sa nu lase impresia ca este un caz izolat. Nu, toti medicii fac asta si trebuie pusi la zid de urgenta. Asta starneste curiozitate, viralitate, rating, publicitate platita mai bine, bani mai multi pentru televiziuni s.a.m.d. Pe acelasi principiu mergem si cand un politist ia spaga, trebuie ca publicul sa perceapa cat de corupta este politia, adica toata politia, ca atunci cand vezi un amarat de politist dirjijand traficul in ploaie cu stomacul gol sa-ti infranezi numaidecat orice urma de compasiune pentru umila lui slujba, ba chiar sa-i pui si eticheta de spagar…

    Sloganul “ati mintit poporul cu televizorul” trebuie urgent reinventat. As propune inlocuirea timpului trecut cu prezentul, iar verbul inlocuit cu totul. Ceva de genul “Manipulati poporul cu televizorul”. Iar celor de la CNA si IAA le propun introducerea unei directive pentru inlocuirea mesajului “Pentru sanatatea dvs. consumati zilnic 2 litri de lichide” cu “Pentru sanatatea dvs. nu va lasati manipulati de televizor!”. Am priceput cu totii faza cu lichidele, dar multi dintre semenii nostri nu stiu cu siguranta cat de “benefic” este televizorul pentru intelectul lor firav…dar vorbesc vorbe, poate ca manipularea colectiva este singura cale usoara catre succes pentru cei mari si puternici..

  15. care e treaba cu doctorii mortii din Constanta?

  16. #29

    A treia operatie in ultimii 5 ani. Bucuresti. Apendicita (sotia), hernie inghinala si septoplastie (eu). NICI UN LEU SPAGA, nu m-a ucis nimeni. Toti purtat frumos, inclusiv asistente, inclusiv doctor la saptamani dupa operatie, cand treceam pt “service” (Colentina, Panduri).
    Numai mama a murit de frica ca o sa ma omoare ala, ca nu i-am dat “dreptul”.
    Pe cei care incurajati spaga din proprie initiativa v-as bate numai in gura cu ea. Cei carora vi se cere, hotline-ul de la DNA nu va consuma minutele! Cu curaj, apelati!

  17. #30

    Si baietii din penitenciar au nevoie de liposuctie, nu?

  18. #32

    …. n-am ce face decat sa dau spaga dar doar la doftori , la mine in oras daca nu bagi ceva la vraci in buzunar nu te baga in seama si cand te ia la consult se poarta nasol cu tine si te expediaza repede ….

  19. #33

    Sa vezi ce amuzant e cand ceri medicului de familie fisa ta de sanatate sau cum draci se numeste. Maica-mea si-a facut o asigurare privata, iar astia i-au cerut un istoric medical al ei, pe care ea l-a cerut mai departe la medicul de familie. Sa vezi cum s-a fastacit madam doctor vreo 3 saptamani ca nu o are, ca trebuie sa o caute in arhiva … in fine pana la urma dupa lungi insistente i-a dat-o dupa vreo 3-4 saptamani.
    Si ce sa vezi?! Maica-mea isi facuse in toata perioada asta de cand s-a inventat conceptul de medic de familie o groaza de controale, pe an avand cel putin 5 tipuri de controale facute la recomandarea medicului de familie. E lesne de inteles ca ea nu a facut niciun control mentionat in actele alea.
    Concluzia pe care o trag eu este ca daca madam doctor putea sa faca ea operatia de implant de silicon decontata prin casa de asigurari, o facea cu ochii inchisi. Insa pentru ca legal nu poate, atunci de ce sa nu faca o “trimitere” in calitate de medic de familie.
    Cand spui ca sunt si oameni in acest sistem bugetar mizerabil, sunt perfect de acord. Insa trebuie sa mentionam ca ei reprezinta exceptia de la regula.

  20. #34

    Nimic nou sub soare. In Montreal un spital (mare) oferea strainilor contra cost operatii in regim de urgenta cind pacientii canadieni trebuiau sa astepte saptamini pentru o asemenea operatie. Totul pentru o modica suma de 200000$ cu chitanta.

  21. #35

    Asta cu sacrificatul pentru tara e un cacat imens. Eu am prieteni care au devenit medici si nefiind spagari, s-au dus peste granite ca sa profeseze. Daca esti bun profesionist, pleci din cloaca asta, fara sa te uiti in spate, nu stai aici, furi cot la cot cu cei mai perversi dintre ticalosi si vii ca politicienii si spui ca te-ai sacrificat pentru tara.

  22. #36

    Sistem de stat = servicii de rahat.
    Madam aia cu 700k in cont era printre semnatarii petitiei privind salariile medicilor adresate lui Boc.
    Sistemul asigurarilor de sanatate trebuie deschis catre mediul privat. Asiguratul trebuie sa aiba posibilitatea sa decida unde se duc banii lui, in functie de cum este tratat. Pana atunci, CNAS va imprastia banii asa cum va dori, ca oricum sunt ai statului, deci ai tuturor, deci ai nimanui.

  23. #37

    Sistem de stat = servicii de rahat.
    Madam aia cu 700k in cont era printre semnatarii petitiei privind salariile medicilor adresate lui Boc.
    Sistemul asigurarilor de sanatate trebuie deschis catre mediul privat. Asiguratul trebuie sa aiba posibilitatea sa decida unde se duc banii lui, in functie de cum este tratat. Pana atunci, CNAS va imprastia banii asa cum va dori, ca oricum sunt ai statului, deci ai tuturor, deci ai nimanui.
    A, uitasem, asigurare obligatorie pentru oricine are venituri, indiferent de sursa lor.

  24. toate astea se întâmplă pentru că avem cel mai cretin sistem cu putinţă. ca să-ţi faci setul de analize minime dintr-un an îţi trebuiesc cel puţin 3 zile. o zi la medicul de familie, o zi la pentru analizele de sânge, şi alte 2 (dacă ai noroc poate fi o singură zi) în funcţie de cum eşti programat pentru o ecografie abdominală şi pentru un EKG. acu şi programarea poate să fie peste o lună sau două. depinde. dacă îţi e rău ce faci? ai două alternative, ori mergi la o clinică privată contra cost, ori aranjezi cu un medic sau o asistentă să le faci la negru. să nu mai vorbesc de cazul când am făcut analize la sânge şi am primit şi rezultatul la urină deşi nu făcusem asta. dacă primeşti o reţetă de la specialist iarăşi ai de alergat pentru compensare, dacă se poate,la medicul de familie. aşa că, înainte de orice hai să vorbim şi despre cum mă tratează sistemul pe mine contribuabil fruntaş. cu curul. medicul face şi el ce poate în condiţiile date. că unii au uitat de limite e altă poveste. cât despre reţelele private … dacă ai o afecţiune mai gravă, dacă ai nevoie de o intervenţie chirurghicală mai complexă eşti trimis tot în reţelele de stat. aşa că …