Am ajuns la punctul în care nu mai suport mezelurile din comerț, deși îmi place un mușchiuleț afumat, un cârnăcior moldovenesc, chestii de astea, proteice și sănătoase. Plus, am remarcat că sunt alergic la cremvurști. Serios, am o intoleranță, dacă mănânc, mă stric la burtă.
Așa că mi-am făcut propriile mezeluri de casă. Afumate. În casă. Știu, nu știați că se poate, dar se poate. Și e destul de simplu.
Pentru afumat aveți nevoie de o oală de oțel sau ceaun de fontă, pentru căldura calmă și egală, un suport care să țină carnea la jumătatea oalei și de un capac normal, care să se potrivească perfect pe oală sau ceaun.
Oala o tapetați complet cu folie de aluminiu, ca să nu o distrugeți.
După aceea puneți pe fundul ei o cană de orez și o jumătate de cană de zahăr. Ele vor forma rumegușul care va facem fumul. Dacă aveți rumeguș adevărat, de stejar și cireș, cu atât mai bine, dar majoritatea oamenilor nu au. Peste puneți și aromele pe care le vreți să circule prin carne.
Eu am folosit drept suport chestia de la cuptorul cu microunde, peste care am pus o sită de friteuză în care am pus carnea, la grămadă. A fost un prim test, teoretic trebuia să pun mai puțin, să fac un sistem pe care să stea atârnate ca să se scurgă zeama din ele, să nu devină amare, dar overall a mers și asa.
După care le-am dat la foc, folosind o tavă de tort drept capac, singura care era suficient de etanșă. Peste am pus o oală cu apă, drept greutate și aia a fost, nu a ieșit picătură de fum în bucătărie.
Resultatul? Decent. Nu m-a dat pe spate, e o muncă aici de trial and error, la potrivit timpul, cantitatea de arome, tăria focului etc. Nu povestesc despre ce am pus eu la afumat, că nu ăsta e subiectul, fiecare, dacă e interesat de așa ceva, știe cum vrea să își marineze carnea, ce baițuri face și cât să o țină.
Fiți bravi, încercați și testați. Poate vă va plăcea.
NOU
Ieri: vreau sa cumpar mancare gata de bagat in cuptor
Azi: imi afum singur carnea
Cine sa te mai inteleaga?:))
Daca vrei rumegus vezi ca e un magazin cu produse pentru gratar, au si showroom in care au o selectie destul de generoasa de lemn aromat pentru afumare campinggrill.ro/
NOU
cumva confunzi borcanele
NOU
Inteleg de ce vrei sa cumperi legume gata taiate dar iti afumi singur carnea dar e amuzant cum cauti “scurtaturi” pentru lucrurile simple dar lucrurile complicate le faci singur. In primele nu au ce aditivi sa adauge in timp ce majoritatea carnii afumate in cel mai bun caz e facuta cu fum lichid.
NOU
nu, nu înțelegi. eu nu am scris nicaieri ca eu vreau , ci ca e o piata care nu exista in romania. faci doar supozitii fara baza, asta in timp ce eu am un site numit tatigateste. siteul e un loc unde un tip inteligent exprima idei, in general. asa ca sa ne oprim din comentat ironico-amuzat, dar stupid
NOU
Sa citesc blogul inainte de culcare, zisei eu, sigur a postat Arhi ceva relaxant, asa, ca de dupa sala. Ghici cine scotoceste ca o nebuna prin frigider dupa ceva “healthy”, ca am sub limba cascada Niagara.
NOU
Eu sunt pe post intermitent, la mine e si mai grav!
Eu scotocesc dupa apa :)))
NOU
ce e aia post intermitent?
NOU
Post intermitent se refera la o anumita fereastra din zi (de regula de 8 ore, dar poate fi si mai putin), in care mananci. Iar restul de 16 ore nu.
De exemplu eu mananc intre 10 dimineata si 6 seara. Si nimic in rest, doar apa, ceai sau cafea (neindulcite, pentru ca zaharul este perceptu de organism drept mancare si asa se strica postul). Mananci ce vrei, cat vrei in fereastra aia de 8 ore, dupa aia pa. Foamea.
Bine, faci foamea cam in primele 4-5 zile, dar daca bei apa, resimti din ce in ce mai putin si deja, din a doua saptamana nu mai ai nicio problema. Singurele care vor deranja sunt poftele. Si cand ti-e pofta, parca ti-e si foame. Dar nu, bagi apa si le dai naibii de pofte (asta nu inseamna ca nu am zile cand mai “trisez”, ca mai intervin diverse, dar asta se intampla cam o data pe saptamana sau mai rar).
Evident, il tin pentru beneficii.
Uite aici o lista: www.healthline.com/nutrition/10-health-benefits-of-intermittent-fasting
O parte din beneficiile din lista:
-Celulele din corp se regenereaza si se repara mai repede
– Topesti grasimea din corp, pentru ca, dupa 12 ore fara mancare, corpul incepe sa se hraneasca din depozitele de grasime.
– Este foarte bun pentru cei care risca diabet de tip 2, pentru ca ajuta la controlul insulinei
– Ajuta si la regenerarea creierului, lupta impotriva stresului, ai sanse mai mici sa faci cancer (vezi doamne, nemancand 16 ore pe zi, cum ziceam mai sus, se regenereaza celulele si se “mananca” intre ele)
Evident, astea sunt scrise ca pentru prostii ca mine, cine vrea studii aprofundate cu explicatii mai complicate, gaseste.
Internetul plin de studii care arata beneficiile mancatului mai putin si ca nu trebuie sa tii nu stiu ce diete fancy, ca sa “detoxifici” corpul, ci doar ii dai voie sa se odihneasca intre anumite ore si isi revine singur.
Mie mi se pare buna si pentru ca nu ma mai chinui cu “hmmm e 10 seara si as manca ceva, dar ce?”. Ei bine, dupa 6 seara, ma ling pe bot de orice si nu mai am stres din asta.
Plus ca sunt sedentara, fac miscare, dar nu e de ajuns, asa ca e un lucru in plus. Nu imi trebuie multa mancare ca sa supravietuiesc.
Totul sta in creier, corpul nu are nevoie de foarte mult.
Ba chiar, pentru cei mai kamikaze, exista centre prin europa, unde tii post negru 12 zile, timp in care te pun sa faci si exercitii. Beneficiile sunt imense, se trateaza extrem de multe afectiuni, chiar si boli mentale. Corpul e capabil de multe chestii, de unul singur. Inca n-am curaj sa fac asta, totusi.
NOU
Fată, foamea nu e regim. Ascultă acilea la moșu – eu țin regim de 15 ani, mănânc ce trebuie, zen, chestii, fără culori stridente pe masă, îmi fac ritualul cu ummmmmm înainte, una scurtă dacă e nevoie – dar foamea nu e regim.
NOU
N-are nicio treaba cu foamea, sau cu dietele alea rele, unde lingi un mar si mananci o frunza de salata.
Absolut nicio treaba.
Pur si simplu, in loc sa mananci in fereastra aia de 12 ore (7 dimineata- 7 seara), mananci in 8 ore si in rest lasi corpul in pace. Aceeasi cantitate de mancare. Tot 1200- 1500 de calorii consum. Asadar, nu faci nicio foame (la propriu). Doar creierul face foamea, stomacul nu.
Inca imi fac pofta cu prostii. Doar ca se simte ca nu le mai bag seara, aproape de ora de somn (ca de regula atunci se intampla asta, cand mai bagi un serial, pac, comanzi o pizza. Sau ma apuc sa joc seara, ceva board game cu al meu si trebuie musai un suc si niste chipsuri/ seminte/ covrigei).
Eu nu tin regim de slabit. Vreau doar sa ma invat sa nu mai rontai mereu, sa ma obisnuiesc fara pofte nocturne si in general, sa fac mai putina risipa cu mancarea.
Tin pentru ca am un metabolism de melc, am mai spus eu pe aici, asa ca postul intermitent il accelereaza si nu se mai pun kilele asa usor.
Si da, tin pentru sanatate. Chiar cred in ideea de a lasa corpul sa se regenereze singur si beneficiile despre care am citit, m-au convins ca e ceea ce trebuie pentru mine.
Eu nu am recomandat la nimeni sa faca asta, eu am explicat doar ce inseamna si la ce foloseste.
Pentru mine functioneaza si mi se potriveste stilul asta. Ma simt bine si sunt ok. E o alegere personala.
Dar inteleg total ce zici. Ca si eu am crezut la fel. Dar am citit mult si am realizat ca nu schimbi nimic, in afara de orele de masa. Atat. Cu foarte multe beneficii la schimb. Cel putin, pentru mine.
NOU
Poți sa pui niște ceai verde în amestec
Eu am făcut cu piept de pui fiert. Iese belea
NOU
Dupa pozele astea, pare ca temperatura a fost putin cam mare si timpul prea scurt. Par mai mult gatite decat afumate. Temperatura in camera de afumare n-ar trebui sa depaseasca 50 de grade si timpul de afumare poate ajunge pana la 7 ore. Probabil ca pentru aragaz te-ar ajuta sa ai un termometru cu sonda, sa stii mai usor cat ai inauntru. Eu afum carnurile in afumatoare traditionala, la tara, nu am incercat inca in apartament.
NOU
Nu toată lumea are “la țară”. Sau afumătoare la țară. 🙂
NOU
Exact, gatire la fum cald :).
NOU
@Ady-P stiu ca nu toata lumea are, e ok sa se incerce in bucatarie treaba asta, am zis doar sa se stie ca am mai afumat cu succes chestii, nu vorbesc doar din ce-am citit pe youtube.
@Sorin gatirea la fum cald e altceva, nu e pentru mezeluri.
NOU
Cum au iesit? Gust, penetrarea aromelor, chestiile importante, ca de troli gen gc am podul plin.
NOU
nu senzational. mancabil, decent, dar nu pe gustul meu. fumul un pic cam tare
NOU
Titlul corect e “Cum să afumi apartamentul”. 😀
NOU
Daca nu e doar un moft de moment da o privire si la asta www.emag.ro/afumatoare-portabila-et-outdoor-74928000/pd/DFRCDHBBM/. E mai buna decat oala.
NOU
Âch.. nu pute ? Zice ca flacăra funcționează pe gaz lampant, țin minte la bunici numai aprindeam focul cu gaz lampant și mirosea cu draci
NOU
Pute doar in bucatarie/balcon. Se poate folosi ulei de ricin/parafina in loc de gaz lampant. Flacara nu ajunge direct la carne, doar incalzeste tava cu rumegus ca sa scoata fum.
NOU
merge si pe aragaz, la foc mic:))
NOU
Nu era mai simplu sa iti cumperi o casa cu o curte ?
NOU
Și cu un cireș. Ca sa aibă material…
NOU
Pentru pretentiosi
www.ft-shop.ro/peleti-bbq-jack-daniels-pentru-afumare-450g-western.html
NOU
Mă, să dea dracu dacă m-aș fi gândit la aia cu orez și zahar… și sub nici o formă nu m-aș fi gândit să demarez procedura pe balcon.
Fac beef jerky destul de des, trick ul cu gustul de fum îl fac cu sare afumată sau boia afumată, după cum mi se scoală în momentul ăla.
Tre să încerc o afumare înainte cu rețeta asta.
NOU
Cum faci uscarea ?
NOU
banuiesc ca o lasa la aer
NOU
N-arata deloc bine. Nu par deloc afumate, in adevaratul inteles al cuvantului.
NOU
Becali a facut mici pe balcon in hotelul Marriot, hai sa nu fim mai catolici decat papa. E totusi Pantelimon, de ce sa te chinui asa?
NOU
Tu ai gatit carnea aia, nu afumat. Daca iti place, nu e rau.
Pentru afumat la rece homemade www.youtube.com/watch?v=RNFTmdBmIgc + rumegus din linkurile de mai sus.
NOU
bineînțeles, e gatit + fum. nu am intentia sa o conserv
NOU
Daca tot vorbesti despre mancare in ultima perioada, da-mi voie sa te intreb daca ai folosit/gatit cu aparat de “sous vide”?
Am folosit unul in ultima luna si am ramas uimit cat de buna iese carnea de vita si de pui crescut in curte facut la smecheria asta. Moale si suculenta, nici macar nu ai nevoie de cutit sa o tai ca se rupe cu furculita.
Cand ajung acasa incerc sa o si afum dupa , folosind metoda asta, cred ca va fi si mai buna.
NOU
ca sfat ptr metoda vietii, nu grabi lucrurile, lasa focul la mic si testeaza din cand in cand
NOU
Exista aschii/rumegus pentru afumare cu diverse arome ( inclusiv la Hornabach am vazut) – insa nu-mi dau seama daca functioneaza cu metoda ta sau nu. Ar fi fost totusi util sa dai un ordin de marime in ceea ce priveste timpul… 1h -2h, 10 min 1/2 zi?
Imi aduc aminte cum afumau bunicii mei sunca primavara ( traditional la afumatoare din butoiu metalic cu sant in pamant si foc de lemne) si parca treaba asta lua macar 1/2 zi daca nu mai mult…
NOU
nuuuu, asta e gatit+afumat. cam o ora si ceva
NOU
Astia spun ca merge cu rumegus
www.youtube.com/watch?v=_pp2pgT_FEM
E vreo 600 de lei o oala de aia
NOU
Daca in 2018 mi-am cumparat un gratar cu capac si parca l-am descoperit pe Dumnezeu, urmatorul gratar va fi model tip butoi cu smoker inclus. Merci de sfat, poate-l urmez si eu candva.