Tazz trece în următoarea etapă de dezvoltare: va fi achiziționat de Wolt, platformă de comerț local de origine finlandeză cu operațiuni în 28 de țări
București,​ 14 octombrie 2024: Tazz, una dintre cele mai importante platforme de livrare din România, parte a grupului eMAG, anunță încheierea unui contract privind achiziția părților sale sociale de către Wolt, o platformă de comerț local de origine finlandeză cu operațiuni în 28 de țări. Tranzacția este de așteptat să se finalizeze în următoarele luni, în urma îndeplinirii condiţiilor obișnuite de închidere și a obținerii aprobărilor legale din partea autorităților relevante. Cu o echipă de peste 12.000 de persoane, Wolt este deținută de compania DoorDash din Statele Unite ale Americii.

De fapt, nu e niciun motiv de bucurie pentru clienți, nu mai zic de livratori. Practic, piața va rămâne împărțită între giganți, adică DoorDash, Glovo și Uber Eats. Niciodată duopolurile de gen nu au avut vreo influență pozitivă în piață, dimpotrivă, va însemna, după primele câteva săptămâni de oferte atractive, prețuri mult mai mari și condiții de muncă mult mai proaste pentru livratori, taxe mai mari pentru restaurante, deci prețuri mai mari, plus varii taxe și tăxuțe băgate în plus, gen taxă de întreținere servere, taxă de ploaie, taxă de poluare, taxă de soare și cald, taxă că Rashid nu are chef azi etc.

Și atunci când vă gândiți că livratorii nu sunt problema voastră, gândiți-vă ce tip de oameni acceptă cele mai prost plătite joburi din piață și imaginați-vă că bangladeshianul care vă aduce ciorbica super scumpă de la Ciorbăria cu Sarmale (nume inventat de mine acum, dacă există așa ceva, îmi cer scuze, e neintenționat) și-a curățat de kkt unghiile cu un briceag, în timp ce aștepta în fața restaurantului, a făcut duș în 2021 și că își face nevoile în pasaj la Obor, ghemuit pe geanta de livrator.

În rest, ce să zic, păcat. eMAG a avut șansa de a face ceva cu Tazz, cu Genius, dar ei au ales ca Geniusul lor să fie original, românesc, nu ca Primeul după care a fost copiat. Prin urmare, ca să nimerești să intri la genius, trebuie să te scarpini în urechea dreaptă, cu mâna stângă, în timp ce îți gâdili o fesă și sari într-un picior. Plus comandă minimă and shit.

Asta e. Va merge așa o perioadă, până când prețurile vor crește necompetitiv, restaurante care se bazează doar pe delivery vor da faliment, corporațiile se vor retrage pentru că profiturile nu sunt la nivelul scontat și abia atunci vor apărea, din nou, variante locale, cu alte servicii, mai aproape de oameni. Și cercul se va închide și se va reseta, luând-o de la capăt.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.