Tazz trece în următoarea etapă de dezvoltare: va fi achiziționat de Wolt, platformă de comerț local de origine finlandeză cu operațiuni în 28 de țări
București, 14 octombrie 2024: Tazz, una dintre cele mai importante platforme de livrare din România, parte a grupului eMAG, anunță încheierea unui contract privind achiziția părților sale sociale de către Wolt, o platformă de comerț local de origine finlandeză cu operațiuni în 28 de țări. Tranzacția este de așteptat să se finalizeze în următoarele luni, în urma îndeplinirii condiţiilor obișnuite de închidere și a obținerii aprobărilor legale din partea autorităților relevante. Cu o echipă de peste 12.000 de persoane, Wolt este deținută de compania DoorDash din Statele Unite ale Americii.
De fapt, nu e niciun motiv de bucurie pentru clienți, nu mai zic de livratori. Practic, piața va rămâne împărțită între giganți, adică DoorDash, Glovo și Uber Eats. Niciodată duopolurile de gen nu au avut vreo influență pozitivă în piață, dimpotrivă, va însemna, după primele câteva săptămâni de oferte atractive, prețuri mult mai mari și condiții de muncă mult mai proaste pentru livratori, taxe mai mari pentru restaurante, deci prețuri mai mari, plus varii taxe și tăxuțe băgate în plus, gen taxă de întreținere servere, taxă de ploaie, taxă de poluare, taxă de soare și cald, taxă că Rashid nu are chef azi etc.
Și atunci când vă gândiți că livratorii nu sunt problema voastră, gândiți-vă ce tip de oameni acceptă cele mai prost plătite joburi din piață și imaginați-vă că bangladeshianul care vă aduce ciorbica super scumpă de la Ciorbăria cu Sarmale (nume inventat de mine acum, dacă există așa ceva, îmi cer scuze, e neintenționat) și-a curățat de kkt unghiile cu un briceag, în timp ce aștepta în fața restaurantului, a făcut duș în 2021 și că își face nevoile în pasaj la Obor, ghemuit pe geanta de livrator.
În rest, ce să zic, păcat. eMAG a avut șansa de a face ceva cu Tazz, cu Genius, dar ei au ales ca Geniusul lor să fie original, românesc, nu ca Primeul după care a fost copiat. Prin urmare, ca să nimerești să intri la genius, trebuie să te scarpini în urechea dreaptă, cu mâna stângă, în timp ce îți gâdili o fesă și sari într-un picior. Plus comandă minimă and shit.
Asta e. Va merge așa o perioadă, până când prețurile vor crește necompetitiv, restaurante care se bazează doar pe delivery vor da faliment, corporațiile se vor retrage pentru că profiturile nu sunt la nivelul scontat și abia atunci vor apărea, din nou, variante locale, cu alte servicii, mai aproape de oameni. Și cercul se va închide și se va reseta, luând-o de la capăt.
NOU
Fix ieri in IOR, asa pe la amurg, era un ciutanez d-asta care se pișa p-un pom. Cutia galbena era pusa jos langa.
NOU
Nu e ca si cum IOR nu are toatele, ca are… Bine, uneori le gasesti incuiate. Pentru ca de ce nu?
NOU
Da, nu ca paznicii din parcul Titus Ozon, cu veceul automat în parc, care se pișă în boscheți, lângă ghereta de pază.
NOU
Bine ca nu se pisha de pe cutie sau direct pe cutie. Eh, mai sare un strop-doi pe cutie, ce mare chestie?
NOU
In sfarsit le schimba gentile jegoase
NOU
Nu e garantat, inca vad livratori cu genti de-alea roz de foodpanda
NOU
Un moment oportun pentru lansat arhifood pe Android si iOS
NOU
Comanzi acum primesti candva.
NOU
Adică tu crezi că un fel de mâncare care ar trece prin ograda lui arhi, ar mai ajunge la tine?!
NOU
alo alo!
NOU
Profit, profit, profit asta este tot ce conteaza, deci este o veste proasta.
NOU
incearca prin casa unirea.
NOU
No stres, o sa ne mișcăm fundurile după mâncare sau gătim mai mult acasă, că ieșim mai bine. Cererea și oferta vor cerne până la urmă și din Horeca uscaturile
NOU
Saaaaau… te poti duce sa-ti iei mancarea?!
NOU
saahahahau … poti ramane sa-ti gatesti mancarea?
NOU
@FaneManaCalda, saaaaau… poti sa-ti cultivi tu legumele si sa-ti cresti animelele si apoi sa gatesti mancarea cu produse din ograda proprie.
NOU
Moda asta cu livrat de mancare e, oricum, destul de noua. Exista serviciul si acum 10+ ani, dar lumea comanda de regula pizza, nu ciorbe si tocanite, si nu in halul asta, incat sa se dezvolte o industrie globala si sa apara servicii multinationale de livrat mancare.
Ce voiam sa spun e ca serviciul asta merge cam pe gheata subtire. Acei oameni care inainte nu aveau o problema sa mearga fizic sa-si ia mancarea, s-ar putea sa se intoarca la vechile obiceiuri, cand deja devine clar ca serviciile astea devin tot mai jegoase si preturile tot mai mari.
NOU
Adica pe scurt, ai repetat ce a zis Arhi in ultimul paragraf din articol.
NOU
La Iași folosesc acum IașiDelivery. Sper să nu moară pentru că au servicii mai bune decât tazz și glovo. Din ce am inteles au condiții mai bune pentru restaurante iar pentru transport gratuit nu ai nevoie de Genius sau glovo premium ci doar de comanda minimă de 50 de lei.
NOU
sunt de acord. trebuie ca cineva sa faca o firma de livrari cu preturi decente si servicii de calitate. asa nu se mai poate
NOU
Mda, acum chiar ca trebuie sa renunt la Genius
NOU
Am platit pentru Genius.
Prin Genius am livrare gratuita prin Tazz.
Am comandat doua pizza.
Livrare 3 lei.
Asta este obrazul Tazz. Bine ca se schimba dracului conducerea de români hamesiti.
NOU
Cred ca ai uitat ca de fapt “conducerea” Tazz este formata din sud africani.
NOU
Da, nu ca paznicii din parcul Titus Ozon, cu veceul automat în parc, care se pișă în boscheți, lângă ghereta de pază.
NOU
Mică corectură – Uber Eats nu mai e în România de mult, e Bolt Food. Sincer, începe sa merite din ce în ce mai puțin livrarea asta, în condițiile în care foarte puține restaurante au prețuri astronomice pentru mâncare cam de căcat. Eu am câteva locuri de unde comand pentru ca știu că vin ambalate ok și destul de repede, dar în rest nu încerc niciodată chestii noi de pe taz.
…și știi ce e funny cu Genius? Eu am Genius, nevastă-mea nu. Am vrut să o iau “în familie”, i-am trimis invitație, dar nu a ajuns la ea (am trimis vreo trei, dar degeaba). Eh, dar în schimb acum nevastă-mea primește periodic reduceri la orice își pune în wishlist. Și reduceri din alea gen 10%, 20%. Nu știu dacă toate sunt pe bune (adică nu a urmărit prețul), dar unele chestii chiar le pusese în wishlist ca să le ia mai târziu, când îi permite bugetul.