Chestia asta a spus-o cineva în comentarii aici, a trecut neobservată, dar mi-am adus aminte de ea și, de atunci mă tot țin să o scriu, dar uit cu grație tot timpul.

De când a început bătaia de joc a guvernului cu pandemia, am tot auzit plângeri despre cultură. Săracii actori, nu au de niciunele, săracii actori nu au salarii, săracii actori nu pot munci altceva pentru că au studii universitare, tot felul de Săracii actori.

Dar, la modul serios, nu am văzut niciun actor/cantautor/folker să încerce să profite de experiența (observați că nu spun expertiză, cum spun toți iliterații, pentru că expertiză înseamnă altceva) și de profesionalismul lor în domeniu, ca să intre în social media și să facă, la modul profesionist, ce fac mizduțele de instagram și tik tok.

Gândiți-vă puțin, cât de mișto ar fi ca toți actorii să aibă, fiecare, câte un canal de youtube, de exemplu, unde să facă ce știu ei cel mai bine, teatru, filmulețe, improvizații, recitări de poezie clasică sau modernă, Q&A-uri cu followeri, toate chestiile pe care ei le fac, în mod normal, la muncă, la teatru, la filme.

Cum ar fi ca artiștii folk, de exemplu (salut, Matache), în loc să se tot streseze încercând să învie morții cu concerte anulate rin funduri de lume, ar începe să facă clipuri în care își cântă muzica, în care fac duete cu colegi de-ai lor, în care învață followerii tips and tricks, fac concursuri printre urmăritori, gen Next folk sensation?

Pe lângă faptul că brusc, nivelul de cultură din online ar crește enorm, sunt absolut sigur că în cel mai scurt timp ar deveni influenceri la modul cel mai serios, cu contracte, cu promovări, produse și toate chestiile pe care le fac acum maimuțele care se strâmbă pe camere. Adică serios, are succes o poamă precum Cristina Ich, făcătoare de tantrum cu poliția, sunt actrițe (unele le urmăresc și eu pe facebook) care sunt atât de frumoase de ți se oprește respirația. Sunt sigur că s-ar putea și ar putea să o facă. Da, internetul poate fi și un loc de cultură, un loc pentru valorile adevărate, nu doar hăhăială, pornake și meme.

E o idee. Voi, cei care citiți și cunoașteți un astfel de om, încercați să le arătați și posibilitatea asta. Măcar că vom contribui la educație și asanarea morală a internetului și tot merită efortul.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.