Știți ce e drăguț când e vorba de protecția statului? Faptul că este inutilă, că nu caută vinovații adevărați și că există doar pentru că cei care sunt însărcinați cu asta să poată să se acopere cu hârtii și să motiveze că au verificat totul.

Pe vremea când lucram la un mare lanț de bricolaj, aveam ca însărcinare și partea de protecția muncii și PSI. Am fost la un curs lunguieț, s-a luat în calcul că am diplomă de pompier erou și aia a fost, am și acum ștampilă cu inspector PSI. Oricum, în principiu știam ce fac și ce articole trebuie să trec în fișa aceea de protecția muncii, ca să fiu acoperit. Bine, legal, ar fi trebuit să fac asta lunar, dar nu face așa ceva nimeni, nu există director de magazin care să îți permită să scoți oamenii din muncă timp de câteva ore, ca să le citești tu articole binecuvântate din cartea de protecția muncii.

Deci vreau să vă spun că în toată această perioadă, nu a trecut pe la magazin NIMENI. Și vorbim de o perioadă de vreo 2 ani, nu de câteva luni. NIMENI de la ITM nu a trecut să verifice ce se întâmplă, dacă e în regulă totul, dacă oamenii au semnat cărțile sau ceva. Nimeni. Desigur, din când în când, cineva din zonă trecea și voia să “cumpere” câte un produs, produs pe care îl primea gratuit, normal. Nu, nu era șpagă, clar.

Totul până când un zăbăuc a căzut de pe un motostivuitor aflat la înălțime și și-a rupt mâna. Nu vreți să știți avalanșa de inspectori care a picat brusc peste noi, căutând nod în papură la orice. Dacă avem lumină suficientă, dacă nu era alunecos pe jos, dacă absolut toate mijloacele de transport și ridicare din magazin aveau verificarea tehnică, dacă era semnat totul, de toată lumea și în câte exemplare etc. Vă zic, cel mai mare atac birocratic pe care l-am văzut vreodată. Deși, până atunci, NIMENI nu verificase existența acestor lucruri.

Din fericire pentru mine, directorul magazinului, care de altfel era o scârbă, avea mania hârtiilor puse la punct. Așa că toate mizeriile alea erau făcute în cvadruplu exemplar, iar fișele de protecția muncii semnate, răsemnate și extrasemnate.

S-a ajuns inclusiv la chestii de genul în care inspectorul ITM îl punea să idiotul care, în paranteză fie spus, era complet vinovat, să declare că el nu își aduce aminte să fi semnat fișa respectivă, e posibil să o fi semnat altcineva. Bine, constănțean stupid, semnătura lui trona acolo mare și clar, făcută de mânuța sa proprie.

Anyway, digresiunea aceasta vrea să arate că autoritățile de fapt nu protejează pe nimeni, vor să se protejeze doar pe ele însele. Uitați-vă la accidentul auto de la Perșani. Autoritățile nu caută motivația reală pentru care s-a răsturnat autocarul. Nu se uită nimeni la unghiul făcut de drum și la cât de strâns e, venind după o porțiune liberă, de oarecare viteză, adică crimă pentru un șofer care nu a mai trecut pe acolo.

Nu, autoritățile sunt interesate dacă șoferul avea foaie de drum, dacă mașina avea revizie tehnică și dacă firma era în legalitate. Desigur, lucrurile astea, existente sau nu, nu ajută pe nimeni în viața reală. Dar permite paraziților din departamentele care fac acele controale să iasă la TV și să declare că s-au luat toate măsurile și s-a controlat la sânge totul și nu se va mai întâmpla nimic.

Asta până când nu moare băiatul lui Năstase sau alt potentat al zilei. pentru că atunci se va construi o autostradă cu 4 benzi pe sens, pentru a salva viețile bieților cetățeni.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.