Mereu m-am gândit că toate avertismentele astea ale unor diverși potentați cu bani, despre cum VAI, A.I. NE VA DISTRUGE, TREBUIE SĂ INTRODUCEM REGLEMENTĂRI DRASTICE, SĂ INTERZICEM DEZVOLTAREA, sunt doar un mod de a face reclamă variilor inteligențe artificiale care au apărut în ultimele luni ca ciupercile după ploaie și de a mai face niște bani pe spatele unor fraieri creduli.

Pentru că, în acest moment, așa zisa inteligență artificială este formată din niște motoare de căutare, cu un soft, soft care a fost hrănit cu toate textele, imaginile, muzica de pe internet, care motoare, în funcție de cuvintele cheie introduse în promptul interfață client, generează rezultate. Într-un cuvânt, sau expresie, inteligența artificială e doar un motor de căutare mai sofisticat și cam atât.

Dar, ca să nu îmi dau cu părerea fără a verifica mai în amănunțime, în ultimele 2 luni am avut abonamente la ChatGPT și Midjourney. Inițial, pentru imagini am vrut Dall-E, dar efectiv este o aplicație care este într-un stadiu mult prea incipient, “creațiile” din DALL-E se apropie mai mult de imaginea unui iad haotic, oameni cu guri strâmbe și priviri de pește, clădiri imposibile, gata să se dărâme. Așa că Midjourney a rămas, deși e lejer stupidă abordarea inclusă în Discord, faptul că tot ce faci și ce ceri este public (inițial stăteam cu userul Arhi și testam și m-am trezit cu un mesaj, ce faci, bro, îți creezi pornăciuni, desigur, un român care mă recunoscuse și care rămăsese impresionat de sintagma beautiful brunette)

Și Midjourney, și ChatGPT, sunt extrem de limitate de mai mulți factori. În primul rând, de zbaterile acestui creștinism târziu, marcat de pudibonderie și așa zise failsafes, în care userii sunt protejați, fără voia lor, de vederea sfârcurilor feminine, expresii grave precum fuck you și în general orice ne depărtează de mântuire și dumnezeirea prevestită de către pastorii apostoli americani. Practic, în ambele, dacă încerci să creezi ceva ce are o minimă legătură cu sexul, gambling, alcool și alte vicii, ți se dă o palmă ușoară peste lăbuțe, Midjourney banează promptul, iar ChatGPT îți explică că ce vrei tu să faci e rău și nu se face, iar femeile sunt niște ființe superioare, pe baza cărora nu poți face glume. Gen, dacă vrei să faci bancuri cu women are stupid pe CHatGPT, îți iei un mare bloc, în schimb, nu are nicio problemă să facă cu men are stupid. Sau orice iterație reprobativă la adresa femeilor.

Așa își imaginează ChatGPT o femeie pe marginea piscinei, într-o zi călduroasă ca în Sahara.

Trecând la ChatGPT, am testat la el lucruri care mă interesează. Gen să îl pun să scrie articole în stilul meu, după ce am stabilit că a fost hrănit și cu informație despre mine.

Sigur, după aia am aflat, cu surpriză, că mă numesc Dan Tapalagă și mi-am fondat blogul.

Evident, ChatGPT are grijă de personalitatea mea și nu vrea să îmi dea numere la loterie, în schimb îmi oferă numere aleatorii pentru loterie.

Da, ChatGPT este foarte util ca motor de căutare, din punct de vedere tehnic, pentru aproape orice fel de job. Nevastă-mea îl folosește pentru muncă, îi generează soluții complexe de programare fără niciun fel de stres. Eu mi-am făcut singur un bot de crypto, legat la Binance, care tranzacționează singur, fără niciun fel de ajutor. Iar eu am zero cunoștințe de programare, nada, nicht, niente. Și majoritatea cunoscuților mei îl folosesc, într-un fel sau altul, la job, inclusiv pentru idei de marketing, formulări, pptx-uri, mailuri, activități consumatoare de timp, reduse acum la simple cerințe către robot.

În rest, la orice este necesară creativitatea, rezultatele sunt minim penibile, influențate evident de activism și creștinism stupid.

Întrebarea finală este Merită să dai bani pe A.I.?
Răspunsul este simplu. Da sau nu, depinde. Dacă ai nevoie de tot felul de poze nebune, desene, sketchuri, pastișe, caricaturi și nu ai chef să le cauți/cumperi de pe internet, cei 10 dolari pentru Midjourney sunt foarte buni. Poți creiona orice caracter vrei tu, desenat, artsy-fartsy, science-fiction, nu contează și îl poți duce în ce direcție dorești. Sunt unele lucruri generate acolo de îți stă mintea plută. Șmecheria e să nu aibă legătură cu realitate și să nu vrei caractere feminine altfele decât puternice și frumoase.

La ChatGPT? Varianta gratuită este mai mult decât suficientă. Varianta plătită este mai greoaie, generează mult mai greu și nu se deosebește cu nimic de cea free. Tehnic vorbind, dacă ai nevoie de el pentru muncă, te vei descurca lejer cu varianta 3.5, fără să te coste nimic.
Doar să nu încerci să îl pui să genereze ceva creativ, atunci e ca și cum ai privi o persoană cu handicap psihic luptând pentru premiul Nobel.

Later edit: am uitat să menționez că se descurcă incredibil de bine la traduceri.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

33 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Stai liniștit, nimeni nu-l va propune pe Mălin Bot la Nobel.

  2. #3

    Poți folosi botul de la mid journey ca să ții promptul privat.

    • #4

      am citit si eu, dar e stupid ca, by default, e public ce faci, pe banii tai.

  3. #5

    Am pus sa-mi genereze cod pe anumite teme si de multe ori face proceduri gresite, multe luate de pe stackoverflow. Ce ma deprima este siguranta cu care da solutii gresite.

    • #6

      ai incercat pe varianta 4.0 sa vezi daca face la fel?

  4. #7

    Vezi ca sunt niste prompt-uri prin care poti sa ii scoti toate restrictiile lui chatgpt

    • #8

      jailbreak , si dupa vreo 2 saptamani te miri de ce ti-au trimis email ca ai contul banat si iti returneaza banii pe abonament, ca ban-ul e permanent , evident .

  5. #9

    Pentru unii A.I. si maxim de evolutie tehnica inseamna ca iti poti scana singur cumparaturile la supermarket.

  6. #10

    da cum o fi ca o bruneta din-aia din poze, cu 7 sau 8 degete sa ti-o ia la mana ?

    1
  7. #14

    Dane, Dane …

  8. #15

    Tu faci A.I.-ul motor de cautare si el te face Dan Tapalaga. A invatat rapid si sa tina ranchiuna si sa injure. Si tu zici ca nu e nici un pericol.

    3
    • Vorba lui Gigi Berbelaci: „M-am certat cu Mitică Dragomir, dar fără jigniri. El m-a făcut oligofren, eu l-am făcut zdreanță, dar nu ne-am insultat.” 🙂
      Eu folosesc ChatGPT în ceea ce muncesc. Nu e minune, dar îți cam faci treaba (mai ales dacă mai ajustezi puțin manual textul).

    • #17

      Nea Gelu, da’ matale mai poti manual la varsta asta?

      1
  9. #18

    Parca este si o solutie “locala”, pentru generat imagini cu prompturi.

    • #19

      nu stiu sa fie pe midjourney, am cautat

    • #20

      Dap. StableDiffusion. Eu am inceput de aici: rentry.org/comfyui

      1
    • #21

      oh

    • #22

      Nu e de la OpenAI (midjourney). Se poate testa aici: huggingface.co/spaces/stabilityai/stable-diffusion
      Nu e chiar fantastic, dar macar poti sa il pui local. Nu ma indoiesc ca exista si alte variante, insa nu am studiat

      1
    • #23

      multumesc frumos

    • #24

      invokeAI , automatic1111 , si indata se lanseaza SDXL , care ar trebui sa fie la nivelul midjourney.

    • #25

      Stable Diffusion e the next best thing.

      Sigur că are cerințe hardware mai serioase și e nevoie de răbdare (instalarea și învățarea utilizării nu e chiar walk in the park). Dar apoi ești liber să creezi ce imagini vrei tu. Da, și nsfw – cum dracu să nu pui AI-ul să dezvolte principalul subiect al internetului? 🙂 – dar vreau să spun că am văzut chestii care m-au dat pe spate – precum învățat mașina stiluri de grafică, tehnici de pictură, învățat personaje spre a fi utilizate în creații ulterioare.

      Până la urmă, parcă asta așteptam de la AI să vezi că învață ce îi spui, nu să închidă conversația că a intuit el că s-ar putea îndrepta în direcții politically incorecte.

    • #26

      da, o alta mizerie asta. nu invata nimic din relatia cu tine, pe contul tau. s aninchis sesiunea, sterge tot, pentru ca gdpr. mai muie n mmv

  10. #27

    ChatGPT e doar un chatbot, o aplicație, configurată de cei de la OpenAI cu anumite constrângeri și cu anumite obiective, și care folosește unul sau mai multe Large Language Models (LLMs) de la OpenAI.

    Dar pe tine nu te obligă nimeni să folosești aplicația lor; îți poți face propriul chatbot, folosind orice LLM vrei tu (provenit de la OpenAI, de la Hugging Face sau de la cine vrei tu), cu propriile constrângeri și parametri.

    Poți inclusiv să îl conectezi la propria bază de cunoștințe (publică sau privată) și să obligi modelul să răspundă doar cu informații de acolo, și astfel dispare problema cu halucinațiile. Dacă informația nu există în baza ta de cunoștințe, robotul va răspunde că nu știe, în loc să inventeze el ceva. Procesul ăsta poartă numele de grounding și e deja destul de răspândit în companiile care-și fac chatboți privați folosind GPT-4 sau alte modele de limbaj.

    Aplicația ChatGPT e gândită pentru publicul larg, dar modelele din spate pot fi folosite pentru diverse scenarii care-ți permit să fii mult mai restrictiv cu ce dai voie modelului să facă.

    1
  11. #28

    CHAT GPT ca GPT, sa anu cumva sa ajunga CHAT LGBT

    1
  12. #31

    Iti dai seama ca in momentul asta si aiul e la nivel de motor cu aburi …
    Eu totusi astept cu interes momentul cand o sa vina un robotel sa-mi schimbe filtrul de polen la limuzina. Sa se bage el pe-acolo pe dedesubt si sa traga de chestii capsate ca plua.

  13. #32

    Tocmai am pus de curiozitate sa genereze text despre UTA Arad, si imi zice ca UTA vine de la Unirea Tractorul Arad, cand n-a existat NICIODATA fabrica de tractoare in Arad, fiind de fapt Uzinele Textile Arad… A dat chix si spunand ca echipa joaca in Liga a 2-a, cand clubul isi incepe al 4-lea sezon in Liga 1. Deci da, un cacat cu mac mai e si AI-ul lu peste.

    L-am pus sa-mi genereze texte despre descrierea unor localitati si vomita cam aceleasi generalitati fara sa cunoasca punctual prea multe despre istoric.

  14. #33

    Arhi, cum mentiona cineva mai sus, ce ai nevoie este sa rulezi versiunea open source (dupa care si Midjourney din cate am inteles s-a luat).

    Chiar azi, pe 26 Iulie, apare SDXL, care este la fel de buna – din punct de vedere stilistic vorbind – ca Midjourney. Practic este vorba Stable Diffusion. Iar faptul ca este open source inseamna ca tehnologii noi si research mult se fac pe ea – de la ControlNet, la Dynamic Prompting, si multe, multe alte functionalitati.

    Ca si interfata sunt multe optiuni, dar recomand Automatic1111 pentru ca ai extensii. Si da, merge pe Mac cu M1 sau mai nou, dar daca te incurci da-mi un ping la @andupotorac si te indrum. Spor!

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.