Unul din apartamentele pe care le dețin în românia este cumpărat prin credit Prima Casă, cu ROBOR variabil, luat pe vremea când ROBOR era ceva gen 0.7. Mi-a convenit, îmi permit rata, îmi permit creșterea de robor, mai ales că, chiar și după ce s-a cvintuplat ROBOR-ul, este cam vreo 30% din ce aș plăti pe o chirie la un asemenea apartament.
Anyway, citeam ieri, el fugitivo, despre piața imobiliară.
Iarăși o întreagă jelanie despre oamenii care, sărmanii, nu mai pot să își plătească ratele. Acum, să îmi fie cu iertare, sunt pornit împotriva băncilor ca oricare dintre noi, dar când vorbim de credite Prima Casă, condițiile și dobânzile sunt relativ identice, băncile nu au nicio problemă, sunt credite garantate de stat.
Orce om i-e frică de ROBOR, nu? Serios vorbind, când cumperi o casă și exponentul pe baza căruia îți este calculată rata e APROAPE DE ZERO, tu nu te gândești nicio secundă că, MAI MULT CA SIGUR, la un moment dat va crește? Oricât de analfabet, iliterat, sărac sau pesedist ai fi, e un calcul sumar pe care ar trebui să îl facă oricine.
Pe de altă parte, avantajul este că creditele tip Prima Casă chiar pot fi date foarte ușor în plată, pentru că băncile nu se mai îndreaptă spre debitor, ci își încasează garanția de la stat. Iar statul, fiind un mamut mare, drept și bun, îi va accepta sărmanului om casa, fără să îl mai dea în judecată și tot restul prin care treci dacă îți vine în cap să dai la dare în plată unei bănci.
Așa că, fruntea sus, oricând o puteți lua de la capăt, cu alt credit!
NOU
“Oricarui om”, nu “orice om”. Darea nu plata nu este aplicabila programului Prima Casa, si este putin probabil sa fie. Daca tu ai impresia ca te poti spala atat de usor pe maini de un credit Prima Casa, doar pentru simplul fapt ca Statul garanteaza bancii (nu tie) cei 50%, si dupa aceea sa fii in continuare eligibil pentru un nou credit, te inseli amarnic. Documenteaza-te mai bine in privinta procesului de executare. Majoritatea vor strange ceva mai mult cureaua si vor plati, ca doar n-o sa renunti atat de usor la propria casa.
NOU
ahahahahahahahahahaa;))))))
NOU
He he…
NOU
Analfabetu-le
NOU
un animalȘ:))))))))))))
NOU
Mai, animalu-le
NOU
Deea ai un simt al observatiei foarte dezvoltat. Despre cel al umorului nici nu mai vorbesc.
NOU
OK, voiam doar sa zic ca-s doua Deea pe aici, una care-si scrie numele frumos si corect, cu majuscula, si cealalta care si-l scrie cu litera mica. eu is aia cu litera mica si cu ceva urme de simt al umorului…..
NOU
Se scrie “majoritatea va strange”, daca tot corectam pe altii…
NOU
did u call me?
NOU
Când prima casă e fără acces la știri… Orice om i se poate întâmpla să fie deconectat de la evenimente. Numai fiț răi.
NOU
Am urmărit cu atenție și îngrijorare problema, cred că de fapt sunt 3 deea, două cu d mic și una cu D mare.
NOU
@Deea,
Hai ca mi-e mila ca nu-ti explica nimeni. Cetin facea misto de primul ministru al Romaniei – Vioricaaaaaaaa Dancilaaaaa – care a spus “orice om ii este frica de o plangere penala” sau cam asa ceva.
NOU
De acord, daca nu poti sa suporti o crestere de 229 de lei la rata (de la 1000 la 1229 cat arata Digi in stire) atunci ar fi bine sa dai casa inapoi ACUM cand inca valoreaza cat in 2016. Peste cativa ani de pesede, cand rata va sari de 1500 si imobiliarele vor cadea, cred ca nici macar statul nu va mai accepta sa dea banii inapoi asa usor.
NOU
Serifule, roborul asta e stabilit de banci intre ele si prezentat sub interfata sclavilor de la bnr. Nici nu vreau sa-mi imaginez ce tristete e in randul bancherilor ca nu pot fute si euriboru dupa cum poftesc ei, ca pe asta il iau direct de la europeni.
Drept e ca si psd-ul are o mare contributie la toate relele care se întâmplă in țară.
NOU
Deci tu iei credit 1000 lei. Cu dobanda 3%. Intre timp, un guvern luminat arunca cu bani in diverse categorii de dependenti si sare inflatia spre 6%. La sfarsitul anului crezi ca aia de la banca vor fi fericiti ca le vei inapoia 1030 lei? Sau vor mari dobanda astfel incat sa castige ceva mai mult decat inflatia?
NOU
Prima Casă nu era oare exceptata de la darea în plată?
NOU
Problema e ca a crescut mai ceva ca Fat-Frumos. Toti ne asteptam sa creasca dar nu asa repede. Mai adauga si inflatia, scumpirile cu 10% la gaz si curent electric si vezi cum de la o luna l-a alta ti-au crescut cheltuielile cu 400-500 de lei.
NOU
Și care e problema? nu a mărit PSD salariile cu vreun milion de lei ? Ai de unde….
NOU
Eu m-am razgandit cu prima casa, dar cand am fost la banca acu un an si ceva, era roborul 0.4 – 0.5, un minim din asta. Tanti aia de la banca imi zicea senin, ca multi ani de acum in colo roborul va ramane la fel, scazut si nu am de ce sa imi fac griji. Chiar insista sa imi iau cat mai repede.
NOU
Roboru (si in general dobanda bancilor centrale) in stare lui naturala nu poate fI aproape 0 sau 0. Asta a fost o solutie la criza
NOU
Zau, si atunci cum iti explici ca euriborul mai trce si pe negativ?
NOU
EURIBOR e negativ, dar nu te gândi că iei 10 lei și dai înapoi 9 la bancă. Tot la 0 se calculează. Și e așa tot pentru protecția săracilor. Dacă ar face euribor 5%, europa intră în criză.
NOU
@ubercool, dobânda mea e euribor+4%. De când euribor e sub 0, dobânda e 3,ceva%.
Dar în cazurile în care dobânda e doar euribor, fără marjă, ea e 0, da.
NOU
de titlurile de stat ce se poate cumpara acum nu vorbesti?
NOU
citeste si tu situl asta zilnic arhiblog.ro/cumparati-titluri-stat-emise-statul-roman/
NOU
Robor-ul este un indicator variabil. Daca tu, viitor posesor de credit, te-ai dus la banca si te-ai minunat de robor-ul de de 0.4, dar nu te-ai interesat sa vezi ca in 1992 a fost 200 sau in 2008 – 40, atunci nu trebuie sa te plangi.
Prima Casa a fost un program bun la inceput, dar prost gandit. In primul rand, trebuia sa impuna un grad de indatorare special pentru acest program. In al doilea rand, trebuia sa te oblige sa platesti avansul din banii tai, nu din credit. Da-o in mm de treaba, tu vrei sa-ti iei apartament, dar n-ai nici bani de avans. Mars!
NOU
40? In 2008 zici? Cat de sigur esti?
www.stiri-economice.ro/wp-content/uploads/2016/12/Evolutie_ROBOR_2007_prezent.jpg
NOU
Da, sunt prost. A fost un varf la 40.
NOU
Si eu sunt prost. A fost de fapt 49% 😀
Ce ai pus tu acolo sunt medii semestriale, probabil
Si da, a fost un doar pentru o zi. A doua zi a coborat la 20. Dar daca era ziua in care ti se modifica rata, o puneai la propriu :))
NOU
si in general ERA ziua cand se modifica rata, pentru 3 luni
NOU
Depinde de banci. Unele calculeaza Robor-ul ca medie pentru perioada de 3 sau 6 luni.
NOU
prima casa e ca comunismul: toti cei care il considera bun cred ca doar a fost prost aplicat!
NOU
eu nu înțeleg atâta agitație cu roboru’
acum 10 ani era 16% pentru ca pe vremea lu boc să ajungă la 48% și nimeni n’a zis nimic
ceva nu miroase bine câtă vreme pe perioada pdl băsescu boc nimeni nu zicea nimic de robor deși era URIAȘ și acum câteva procente sar de cur în sus
e o strâmbă a ue, mai precis a naziștilor care nu ziceau nimic de robor când era enorm și fac gât acum
NOU
guvernul boc a urmat lui tariceanu. guvernarea dragnea a dus deficitele la nivelul taricean si incearca sa il depaseasca. problema este nu daca ci cand vom vedea efectele in toata splendoarea lor. o sa fie veselie mare cu roborul, inflatia, cursul valutar, impozitele si onorarea obligatiilor bugetare. s-ar putea sa ramai fara unele produse de stricta necesitate.
NOU
Bah…maxima e 270 280e/luna. Cat o sa creasca? 350? 400?
NOU
bun.sa zic ca am 10.000 lei la saltea.ce fac?
– ii pun la banca pe o dobanda de mizerie
– ii tin in continuare la saltea
-astept un curs leu euro mai bun si ii schimb pe toti,oricum euro se duce spre 5 lei spre sfarsitul anului cum unii altii vorbesc?
NOU
investesti la bursa
NOU
p2p lending, doar cele garantate pt refeund. dobanda max 10% si termene sub un an sa nu iei teapa.
mai greu cu transferul inapoi ( noua lege cu transfer peste 2000 eur monitorizati, poate si impozitati) pt ca in ro nu gaesti siteuri de genul